2014-07-10 3214 浏览
好耐無同媽媽兩個家姐一齊下午茶了,既然咁難得既機會,當然要食啲好啦,選左嘉樂冰廳,今次已經係我同二姐第三次黎,但媽媽同大家姐就等一次黎,既然係咁,有經驗既我緊係一馬當先,去排隊等位先啦。一去到,已經有二十幾人等緊,雖然天氣咁熱,但為左食好野,係絶對值得的,大概三十分鐘左右,終於到我地啦!!坐低左即刻叫啲必食既野,細奄烈,炸雲吞,阿華田奶昔,之後媽媽想食鮮油多,二姐同我就想食炸醬粗麵,結果我地四個人,叫左五樣野,三杯阿華田奶昔。首先出場既,係炸醬粗麵:炸醬味道不錯,不會太咸,和鹼水粗麵一起入口味道配合,只是有"將"口,要喝一口湯來潤化一下。第二道出場的是炸雲吞,媽媽急不及待,一下子就放入口,結果即刻拋出一句"好熱~不過好好味",薄薄既雲吞外皮炸得乾身洽到好處,不會太油,太硬,入口後既"卡滋~卡滋~"聲,始起彼落。饀料係蝦膠,咬落彈牙,有蝦味,配上甜酸醬,的確係一個可口既開胃小食。食完炸雲吞,有啲口渴,但除左我地枱之外,其他枱都無阿華田奶昔既蹤影,一問之下,原來係天氣太熱,冰既需求量大左,訂左既冰未送到,正當了解完畢既時候,冰就剛剛送到,唔洗五分鐘,美味既阿華田奶昔同細奄烈一齊送到,其實一
食完炸雲吞,有啲口渴,但除左我地枱之外,其他枱都無阿華田奶昔既蹤影,一問之下,原來係天氣太熱,冰既需求量大左,訂左既冰未送到,正當了解完畢既時候,冰就剛剛送到,唔洗五分鐘,美味既阿華田奶昔同細奄烈一齊送到,其實一直以來,我同二姐都覺得,應該叫做阿華田沙冰合適啲,因為佢入口完全係既感覺,不過係咩名都唔緊要,至緊要係~好味!
小奄烈當然仍然係非常巨大,入口蛋味充足,又有蛋汁,食落"滑嘟嘟",蛋炒得一啲都唔老,食得到有少少美極落左係裏面,有畫龍點晴效果!
最後叫既鮮油多,麵包食落脆卜卜,但鮮油就真係太少啦,如果我唔係打開睇下先,我咪一啖咬曬!?之後食齋多士⋯⋯所以呢個不推薦會食鮮油多既大家食。
總括來說,呢餐仍然係水準之上,仍然會為小奄烈,炸雲吞同阿華田奶昔再黎的!
2014-06-18