2015-07-18 2770 浏览
在荃灣街頭漫無目的地走著,大名鼎鼎的嘉樂冰廳,竟然就在眼前。推門而進,很懷舊的冰廳,店面不大,可能只容得下30餘人。快到12時,碰巧有兩個位,店員讓我一個人霸兩個位,加上樓面只有一個收銀,一個落單和傳菜,氣氛悠閒,沒有茶餐廳的急促,心想,名氣沒傳聞中誇張。等了20分鐘,店員完全沒有催促之意。友人急步走進來,大熱天時趕過來,辛苦了。可是有個壞消息,奶昔哥哥不在,沒有奶昔供應,我倆都有點失望。火腿小奄列據聞有7隻蛋的小奄列,大得誇張。蛋的面和底都煎熟,只有中間的流心,看來友人傳來的照片是經過加工的。唯有提醒自己這是奄列,不是炒蛋。蛋本煎得幾香,但不太喜歡蛋配豉油,其實有火腿便不需豉油調味。整體不錯,賣相和份量都值高分,以奄列而言,它的蛋香、厚度、中間的濕度、火腿的份量,也是超水準的。唯獨是不應出現的豉油和過高的期望,拉低了分數。叉燒米粉喜歡它大量的蔥花,湯底不算太重味,米粉帶點咬口。叉燒瘦得有點嚡。雪糕咖啡友人本想點杯凍飲降溫,卻等到食物吃光才來,人都涼下來了。就是正常的茶咖廳咖啡,加了雲尼拿雪糕,預期內熟悉的味道。還以為人氣度不高,後來門外等位的人越來越多。門外的人著急,一門之隔的店內卻

叉燒米粉
雪糕咖啡
還以為人氣度不高,後來門外等位的人越來越多。門外的人著急,一門之隔的店內卻彷如與世隔絕,慢條斯理。不像澳牛,急急吃完,邊擔心會消化不良,邊去埋單。食物還好,上飲品的速度有待改善,差不多每枱都催。

臨走前,多口問句,店員說奶昔哥哥每天也不定時上班,想試奶昔,還是隨緣。
2015-07-16
2015-07-16 2673 浏览
荃灣人氣傳統冰廳,因為不做晚市,令到大家要迫在午餐至下午茶時段來朝聖~~店外的龍只有越排越長~~ 但無論條龍幾長,天氣幾熱,仲要一路排對腳都好似有蚊滋仔咬咁樣....都好想食呀真係!!冰室內部沒有怎樣翻新過,仍然充滿懷舊感。座位窄、亦要搭檯,小小的舖位但用盡每一個空間!冰廳內的員工分工很有趣,可以幫大家落單的只係得一位阿姐架炸~~ 所以大家要落單加單,都要認住阿姐,同其他人講...佢地都只能搵返阿姐黎同你落單~~ 第一朝聖目標......鄧鄧鄧鄧!!像「蛋扒」一樣巨型的火腿小奄列($29)   巨形的奄列由厚厚的蛋層包著數十火腿絲,兩樣材料都份量十足,才能造出如此的「蛋扒」效果!基本上以豉油作調味,簡單得黎好味咸牛肉蛋治 $27承接「蛋扒」的巨蛋...蛋牛治一樣有令人驚喜的厚蛋撐場~! 不同的是,沒有了豉油作調味,更容易食出炒蛋真正的味道,配料由火腿換上咸牛肉,咸味與蛋味互搶,又有另一番滋味。同深水埗的蛋牛治是完全唔同感覺,不過都算幾好食第二朝聖目標......阿華田拉昔!!($26)話就話奶昔,但因為雪到好凍,口感其實似沙冰。但佢最的地方係好濃味,唔會好似飲凍飲果D咁比

冰室內部沒有怎樣翻新過,仍然充滿懷舊感。
座位窄、亦要搭檯,小小的舖位但用盡每一個空間!

第一朝聖目標......鄧鄧鄧鄧!!
像「蛋扒」一樣巨型的火腿小奄列($29)

火腿小奄列
基本上以豉油作調味,簡單得黎好味

咸牛肉蛋治 $27
蛋牛治
承接「蛋扒」的巨蛋...蛋牛治一樣有令人驚喜的厚蛋撐場~!

同深水埗的蛋牛治是完全唔同感覺,不過都算幾好食

第二朝聖目標......
阿華田拉昔!!($26)
阿華田奶昔
話就話奶昔,但因為雪到好凍,口感其實似沙冰
但佢最
的地方係好濃味,唔會好似飲凍飲果D咁比冰溝淡左個味,而佢阿華田粉開水(?)時亦調較到份量剛剛好,先可以造到咁濃咁滑的味道

大大杯,但好快就飲完,係好似甜品咁嘅飲品~~

好立克奶昔 ($26)
好立克奶昔
純粹想知同阿華田幻昔有咩分別所以叫黎試下,口感其實係完全一樣。
好立克本身無阿華田咁甜,所以整左做奶昔之後,都無阿華田奶昔果種可以當甜品咁嘅感覺。
雖然呢杯野都好好飲,但我一定會推薦阿華田奶昔多D~!

店裡還有很多「神秘menu」,見到個名...會令你有好多幻想...(笑)
究竟牛奶麥皮同鮮奶麥皮有咩分別呢? 窩蛋麥皮又是什麼.......(笑)
真係一間非常特別的冰室,但試完一次,你係會想再去架!!!(已經懷念緊小奄列同阿華田奶昔!!
2015-07-01
好立克奶昔
2015-07-13 2403 浏览
聽了很久這個遠近馳名既巨型奄列大名,星期日和男朋友去荃灣拜訪它。等了一陣就有位,卡位偏細,地方狹窄。叫了份細奄列和牛油方包,份量已經很大,入面有好多火腿絲。味道方面跟普通茶餐廳一樣,煎到半生熟,中間流有蛋汁,巨型奄列真的只是在size取勝,試過一次就夠了!炸雲吞炸得好乾身,裡面有啖啖蝦肉,炸皮很薄,和泰式甜辣醬好夾,減小油膩感。阿華田奶昔竟然驚喜地好飲,係傳統平平無奇既飲品中加添創意,好濃阿華田味,亦唔會變水汪汪,又唔太甜,係消暑佳品,大大杯好抵飲。豉油王雞翼淡而無味,得表層有小小滷水味,應該是醃得唔夠耐,但雞肉尚算嫩滑,跟泰式甜辣醬很不夾,味道怪怪的,無下次。
細奄列
豉油王雞翼

题外话/补充资料: 整體食物質素名過其實,味道元平平無奇,只是得個size做gimmick。
2015-06-09 2823 浏览
一直想試巨大版奄列,但知道星期六日黎會好多人排隊,所以難得閒日放假,就同朋友兩個人去食。兩個人叫咗三樣野,埋單大約一百蚊左右,算抵食。閒日大約3點到,都坐爆場,餐廳好細,都係以卡位為主。1) 細奄列- 原來奄列有分大同細,大既$5X,細既$3X,我地叫咗個細既,仲有個牛油方包。細既都好大份,粗略估計大約有4隻蛋左右,入面仲有火腿絲。味道方面好普通,真係得個外形吸引,試過就未必會再叫。2) 炸雲吞- 炸雲吞香口好味,而且仲有兩隻口味揀,有蝦同菜肉,我地叫咗蝦,相對就無咁濟。炸皮薄,可以encore。3) 阿華田奶昔- 呢個最有驚喜!$26 一杯,飲落好濃阿華田,亦唔會變水浠浠,所以飲完都好飽肚,但呢杯野係最深刻,下次想試埋好立克奶昔。

閒日大約3點到,都坐爆場,餐廳好細,都係以卡位為主。

1) 細奄列
2) 炸雲吞
3) 阿華田奶昔
2015-06-04 2337 浏览
今早11時許帶朋友去試食,雖然11點5分左右,但店內坐滿人仍要排小隊,都一段時間沒來,環境依舊,收錢姐仍邊收錢邊包雲呑,伙記仍然得一個,坐位無變仍逼逼夾夾。因小弟也是奉場客都知份量不少,介紹牛腩麵和鮮牛蛋治,大家 「些牙」。牛腩麵,湯底牛味濃,牛腩林也入味,重花椒八角味,不知如何形容,都慣用3個字形容「好味」。鮮牛蛋治,今日比以往份量畧細少點,但朋友也跨啦啦叫:「蛋咁厚嘅?」都是好好味。
都是好好味。
鮮蛋牛治
蛋滑大件,熱辣辣
惹味牛腩,必食27元
5-6-2015休息注意
2015-06-04
$27 (早餐)
鮮蛋牛治
蛋滑大件,熱辣辣
惹味牛腩,必食27元
5-6-2015休息注意
  • 蛋牛治
  • 牛腩麵
2015-05-24 2532 浏览
同老公經過荃灣,佢話之前成日黎食呢間茶記嘅蛋治,大件㚒抵食,叫我試下。。好。。一於試下,有10個人左右排隊,足足等左9個字 。。下次唔好預我我叫左火腿奄列。老公叫左咸牛蛋治同炸云吞。。野飲叫左紅豆奶茶。。
好。。一於試下,有10個人左右排隊,足足等左9個字
。。下次唔好預我
炸云呑 & 火腿奄列
紅豆奶茶
咸牛蛋治
题外话/补充资料: 唔會再排隊去食,雖然大件,不過其實蛋好平,咁嘅價錢反而覺得貴
咸牛蛋治
2015-05-18 2466 浏览
星期日同朋友去荃灣搵食,佢大力推介嘉樂既炸雲吞同阿華田奶昔,就向嘉樂進發。大約3點幾有10個人係門口排隊,排左30分鐘先入到去,叫左熱奶茶,阿華田奶昔,炸雲吞同小奄列。熱奶茶飲第一口茶味濃,但繼續飲落去就覺得奶味太重,不過都香滑既。阿華田奶昔好濃郁,見到檯檯都有叫。炸雲吞係即叫即炸,所以上檯仲係熱,炸到好脆,而且真係每粒都有蝦嫁。平平冇期既奄列,加上小許豉油,旦香味出哂黎,而且旦又夠滑,排隊都值得去食。
熱奶茶

阿華田奶昔好濃郁,見到檯檯都有叫。

小奄列
2015-05-17
小奄列
  • 火腿小奄列
2015-05-18 1939 浏览
一黎到荃灣,梗係黎老字號,嘉樂冰廳。不愧係老字號,條隊長到幾乎街頭排到街尾,我同fd起碼排左有半個鐘到九個字,但為左食好野,少少付出算得係咩。入到去梗係叫馳名加老招牌既炸雲吞同火腿奄列,即叫即炸,炸雲吞咬落去脆卜卜,又好有蝦既新鮮,兩個字,好食,而火腿奄列勁大份,d蛋勁滑勁好食,同澳牛絕對有得比,不枉我排隊排左咁耐。不過係價錢方面有d偏貴,不過如果為左食好野同享受,依個價錢絕對值。
一黎到荃灣,梗係黎老字號,嘉樂冰廳。
不愧係老字號,條隊長到幾乎街頭排到街尾
餐廳外面
2015-05-13 1744 浏览
之前係網上面睇到人地影左份勁有份量ge蛋牛治 就一值好想去試下見呢排考完試又冇咩做 咪特登走去試下佢囉呢度聽聞要等位 咁就諗住下午茶時間應該少d人啦我去到果陣係3:45 都要等左3個字先有得入 入到去坐滿曬人(換言之我一丁友入去要搭枱)坐到落去 上一手d野都未執好 有粒通粉同埋一杯飲剩少少ge知乜野係我面前茶又冇比我好啦唔理 我叫野食叫左一杯柯華田奶昔 一件蛋治杯柯華田奶昔 等左10分鐘點知件蛋治等極都係未黎等左5個字之後 我叫左個waiter同我跟跟 佢話份蛋治黎緊再過多5分鐘個蛋治先黎-_- (姐係等左半粒鐘)柯華田奶昔 $26- 真係好正 個感覺有d似思樂冰 如果唔搞勻飲 會有陣好香濃ge柯華田味 之後d冰就冇乜味如果搞勻左之後畢黎食 個味就岩岩好味道似柯華田雪糕 奶味幾重蛋治 $25- 一般般 本身佢係主角黎 但食落唔係話特別滑/香 只係隻蛋大隻d 同埋等左我半粒鐘=.= 個人認為可以再生少少 多d蛋汁  價錢我覺得都算ok ge但我total等左45分鐘先食到曬全部野 (排隊15mins+等餐30mins)我唔知平時係要等幾耐啦 不過唔係放假真係唔建議去服務可以再好d 有
見呢排考完試又冇咩做 咪特登走去試下佢囉

呢度聽聞要等位 咁就諗住下午茶時間應該少d人啦
我去到果陣係3:45 都要等左3個字先有得入

入到去坐滿曬人(換言之我一丁友入去要搭枱)
茶又冇比我

好啦唔理 我叫野食
叫左一杯柯華田奶昔 一件蛋治
杯柯華田奶昔 等左10分鐘
點知件蛋治等極都係未黎
再過多5分鐘個蛋治先黎-_- (姐係等左半粒鐘)
柯華田奶昔

同埋個蛋治真係唔值得等咁耐
2015-05-12
柯華田奶昔
2015-05-07 1887 浏览
小弟好少做評分,除非反差極大。首先小弟慕名而來食小奄列 和飲柯華田奶昔。小奄列份量是大,但蛋煎得老,無蛋味,亦唔熱。敗筆為好重既美極鮮醬油味。奶昔就試不到,可能繁忙時間唔想我坐太耐嘥佢個位。改飲凍啡,味道可以,非現在翠華的那種味,不夠香且略甜。環境就勁迫及嘈,張枱只濶60cm-70cm,兩個人泊埋坐,近牆位置仲要有毛毛小烏繩飛來飛去。feel是食完盡快走那種。沒有餐,散叫的,每人五十蚊。重視環境的不要去,為300up like的也不要太高期望。
小弟好少做評分,除非反差極大。

首先小弟慕名而來食小奄列 和飲柯華田奶昔。

feel是食完盡快走那種。

沒有餐,散叫的,每人五十蚊。
重視環境的不要去,為300up like的也不要太高期望。
2015-05-07 1411 浏览
終於吾洗排隊Yeah!!!!!!!!!炸雲吞好好食 炸得好酥好脆裡面啲蝦都ok新鮮,其實炸雲吞要炸得好真係好難,吾到我五寫個服字哈哈!本身重想叫杯好立克奶昔,可惜師傅未翻,所以如果想飲可能要再晏啲先去啦。
終於吾洗排隊

Yeah!!!!!!!!!炸雲吞好好食 炸得好酥好脆
2015-05-06 1426 浏览
諗住閒日2點幾去會冇乜人,點知一大條人龍喺出面排緊排左半個鐘有位啦,成大班人餓鬼上身不停叫野食2年前食過一次,而家既水準都維持得幾好1. 火腿小奄列($29)大大份 蛋又夠厚 最抵食係呢個!2. 酥炸鮮蝦雲吞($33)冇油膩感 碟底完全油 好鬆脆 入面有成大隻蝦架3. 豉油王雞翼($33)熱辣辣捧上嚟,雞肉嫩滑,大大隻4. 牛腩河走青($27)牛腩略嫌老同唔林,麻麻地5. 豬頭肉河($27)豬頭肉有d鞋,都係屬一般6. 雞絲湯米($27)呢個真值得推介!雞肉醃過,同普通餐廳既白烚雞絲好唔同,又有味,又嫩滑加埋辣椒油先係正7. 阿華田奶昔($26)飲埋杯奶昔就滿足lu~~~

諗住閒日2點幾去會冇乜人,點知一大條人龍喺出面排緊
排左半個鐘有位啦,成大班人餓鬼上身不停叫野食
2年前食過一次,而家既水準都維持得幾好
1. 火腿小奄列($29)
火腿小奄列
大大份 蛋又夠厚 最抵食係呢個!

2. 酥炸鮮蝦雲吞($33)
酥炸鮮蝦雲吞
冇油膩感 碟底完全油 好鬆脆 入面有成大隻蝦架

3. 豉油王雞翼($33)
豉油王雞翼
熱辣辣捧上嚟,雞肉嫩滑,大大隻

4. 牛腩河走青($27)
牛腩河走青
牛腩略嫌老同唔林,麻麻地

5. 豬頭肉河($27)
豬頭肉河
豬頭肉有d鞋,都係屬一般

6. 雞絲湯米($27)
雞絲湯米
加埋辣椒油先係正

7. 阿華田奶昔($26)
阿華田奶昔
飲埋杯奶昔就滿足lu~~~
题外话/补充资料: 要留意間餐廳要自己推門入去揾位,唔會有人推門招呼你
2015-03-30
酥炸鮮蝦雲吞
雞絲湯米
2015-05-02 1333 浏览
認識熊大之前,兔兔甚少去吃地道的食物。還是學生的時候,拍拖不就是在學校或自己的屋苑附近搞定嗎?所以我走動找吃的範圍很狹窄,可能連活動也很無聊吧。最近跟熊大在回顧過往分享過的美味,回想起一份$40多元的小痷列。那天是熊大帶我去慶祝情人節的第二天,我們到了荃灣的這所超過300好評的小店朝聖。我們花了不少時間說服自己這痷列才只是小型版,真不敢想像大的是怎麼樣的了!痷列很多人都會在家做,但蛋的控制其實很重要。看左邊分開的蛋是半熟的,還有微溢的蛋汁。天啊,不浪費,趕快用麵包點點。火腿絲粗幼適中,咬落口感非常。雖然在減肥,但突兔兔也管不了,一口接一口。這份小痷列竟然可以喂飽兩個想吃下午茶的人。除了好味之外,這家食物的分量和價錢實在令我們佩服,看對面的三文治,那層蛋可厚了!大件夾抵食是當之無愧了!最後奉上一杯單點的奶茶,奶味濃郁,絲滑般的質感,與痷列實在是下午茶首選!小店人山人海,來到這裡吃的不是座位的舒適,也不是驚喜的菜式。但平凡的事情重複做,或許就是這家店成功的奧秘。
認識熊大之前,兔兔甚少去吃地道的食物。
還是學生的時候,拍拖不就是在學校或自己的屋苑附近搞定嗎?
所以我走動找吃的範圍很狹窄,可能連活動也很無聊吧。

大件夾抵食是當之無愧了!
但平凡的事情重複做,或許就是這家店成功的奧秘。

2015-02-12
2015-04-15 1775 浏览
和友人在附近行完山,去吃早餐,可惜因為太早,沒有阿華田奶昔,我們只好叫吃的。我叫了蛋牛治一份,和一份小奄列和友人share, 沒想到小奄列也是很大份的,當我在吃蛋牛治時,我覺得這個應該是用了3隻蛋去煮,因為?非常的大份,很厚很實,應該是沒有溝水去炒,牛肉頗香,蛋味很重,吃了一個已經很飽了,因為太大份另外還有這份小奄列,我吃了1/3,原來小奄列也用上6隻蛋,就是說我總共吃了5隻蛋,很多很恐怖,這家賣的食物真是很多很大份,價錢又便宜,不知道會否吃虧。希望不會吧,因為我還想下次來試奶昔的。奄列炒得很香,不會油。當我吃完了連午餐都不想吃了,因為真的很飽。
火腿奄列
$40 (早餐)
  • 火腿小奄列
  • 蛋牛治
復活節假期,留港消費!去到荃灣,自自然然去左嘉樂排隊!有麝自然香!火腿奄列:招牌菜,不過今次失水準,蛋過熟,方飽唔新鮮。西多士:標準茶餐廳做法,金黃香口,可以。阿華田奶昔:正,等幾耐去值得!

火腿奄列:招牌菜,不過今次失水準,蛋過熟,方飽唔新鮮。
火腿奄列(細)

西多士:標準茶餐廳做法,金黃香口,可以。
西多士

阿華田奶昔:正,等幾耐去值得!
2015-04-04