2016-06-22 2220 浏览
今日係荃灣見完客,又係Lunch time , 更要試下本區野啦,行左兩條街,見到有間冰室門口有人排隊,上上開飯睇,有蛋食叫左三樣野,蛋牛治,咖哩牛腩撈意,雞翼。先講下蛋牛治,隻蛋有啲過分,大份到有啲無禮貌嘅感覺,雖然唔係流心蛋,但都唔係實的的,好滿足到一班蛋怪(好似我咁),牛肉味唔太驚喜,但總括黎講,食得好開心!跟手咖哩牛腩撈意粉,咖哩同牛腩味道其實唔錯,係當撈左落意粉之後有小小唔襯,覺得如果係油麵口感可能會好啲(純個人口味)。鹵水雞翼,我會比好高分,好入味,絕對唔係得個表面鹵過下就上枱,可能有人會覺得個鹵水太甜,但我覺得剛剛好。嘉樂,我下次會再排隊

叫左三樣野,蛋牛治,咖哩牛腩撈意,雞翼。

先講下蛋牛治,隻蛋有啲過分,大份到有啲無禮貌嘅感覺

嘉樂,我下次會再排隊
蛋牛治
咖哩牛腩撈意
鹵水雞翼
蛋牛治
鹵水雞翼
2016-06-21 1116 浏览
今日放假黎嘉樂冰廳試下佢出名既蛋牛治同奄列首先講下味道先!堅冇乜特別的!蛋份量多啲 厚啲囉....普通料!勝在份量多! 出名巨大蛋治...但係沒有食完要反兜既感覺...仲要我真係覺得好貴...29蚊呀!--仲有呢...佢地...1. 餐牌價錢錯的...2. 餐牌食物又係錯的...(應該update下😂)另外叫左佢既奄列係hea到冇朋友...散既!勁多蛋同埋有厚切火腿...但係唔似奄列... 蛋不滑...同埋有點咸..今日排隊排左20分鐘左右...真的冇下次!謝謝!-..
今日放假黎嘉樂冰廳試下佢出名既蛋牛治同奄列

首先講下味道先!堅冇乜特別的!
蛋份量多啲 厚啲囉....普通料!
勝在份量多! 出名巨大蛋治...
但係沒有食完要反兜既感覺...
仲要我真係覺得好貴...29蚊呀!
仲有呢...佢地...
1. 餐牌價錢錯的...
2. 餐牌食物又係錯的...
(應該update下😂)

另外叫左佢既奄列係hea到冇朋友...散既!
勁多蛋同埋有厚切火腿...但係唔似奄列...
蛋不滑...同埋有點咸..

今日排隊排左20分鐘左右...真的冇下次!謝謝!
-..

2016-06-19
下午茶
2016-06-15 1800 浏览
落雨天.. 同男朋友行街行到肚餓,估吾到佢會話想去嘉樂食😳上次排隊佢都已經咿咿哦哦🙈仲諗住佢吾會再去(因為佢係一個好懶排隊既人😂)上次試過牛肉通,雞翼同小奄列.. 除左雞翼(覺得雞翼吾太入味)整體都吾錯😋今次可能5點幾加落雨既關係,完全吾洗排隊👍🏻
落雨天.. 同男朋友行街行到肚餓,估吾到佢會話想去嘉樂食😳

今次可能5點幾加落雨既關係,完全吾洗排隊👍🏻
火腿小奄列
牛肉通粉
2016-06-12
火腿小奄列
牛肉通粉
2016-06-14 796 浏览
點了菜肉雲吞雞翼米線加奶茶作午餐。菜肉雲吞皮薄肉很香,但太少菜非我所喜愛那種。豉油雞,好好味,不太咸或甜,雞翼全熟但很滑。米線的湯底無特別,勝在多葱,米線很爽。奶茶,奶太多,合喜歡淡味奶茶的人仕。
點了菜肉雲吞雞翼米線加奶茶作午餐。

菜肉雲吞皮薄肉很香,但太少菜非我所喜愛那種。

豉油雞,好好味
,不太咸或甜,雞翼全熟但很滑

米線的湯底無特別,勝在多葱,米線很爽。

奶茶,奶太多,合喜歡淡味奶茶的人仕。
  • 豉油王雞翼
2016-06-05 846 浏览
在茶記吃個三文治,吃出個低調中的奢華。鮮牛蛋治,叫價29大元,心裏满有期望。等了好一陣子,上菜囉。平時在家中常會煎蛋,見這厚厚的煎蛋,心知非等閒之輩可泡製出來。加上絕不欺埸的鮮牛肉,感覺非常之奢華。如果你不是大胃王,建議你最好找個伴,分享此道美味。
在茶記吃個三文治,吃出個低調中的奢華。
鮮牛蛋治(烘底)
如果你不是大胃王,建議你最好找個伴,分享此道美味。
2016-05-09
2016-06-04 737 浏览
食左炸雲吞,咸牛蛋三文治同埋豉油皇雞翼,樂正,夠懷舊,雲吞個味道真係好好,炸完之後脆卜卜,聽到食嗰下嘅聲好清脆,咸牛肉蛋三文治嗰隻蛋真係夠晒大,一份都有排食,啱晒大胃王嘅口味,豉油皇雞翼,好嘅係本身唔需要點醬都好夠味,食落去唔會鹹,點醬後味道都好好

2016-06-04
$50 (早餐)
2016-06-02 502 浏览
想食小食我最中意黎嘉樂冰廳,呢間唧囱水鷄翼每一個都好飽滿,香濃囱水熬至而成,光睇賣相己經令人好有食慾,每一啖口感肥美香嫩,鬆軟入味,入口即化鷄翼味濃十足非常美味!!
2016-06-02 536 浏览
黎嘉樂冰廳我每次都會揀呢道炸雲吞,新鮮雲吞攞去油鍋炸至金黄色,熱辣辣外皮特別香脆,里面啲餡料嫩滑多汁,肉味濃郁料十足,虽然係油炸一啲唔覺得油腻,反而多左一種特別香脆可口的口感!
2016-05-31 536 浏览
與男友中午時間抵達,排隊要等候大半小時,入坐後,發現店內保留了傳統冰室的設計,全是4人卡位,坐位較窄,2人坐亦有少許擠迫,加上排隊人流,無可避免要與別人共坐今次點了幾樣食品👇🏻鹹牛肉蛋治:蛋既份量比一般蛋治多,有香滑蛋汁,鹹牛肉不會太鹹👍🏻 (原本想試鮮牛肉蛋治,但已售罄,唯有等待下次🤔)炸雲吞:雲吞皮十分薄,炸到十分香脆,中間包住蝦同豬肉,十分鮮美,再配上泰式雞醬,感覺唔會好肥膩👍🏻豉油王雞翼:雞翼十分入味,咬落有雞油滲出,雞肉十分嫩滑,配上泰式雞醬,味道不錯👍🏻阿華田奶昔:坊間較少見,阿華田味濃郁,頂層有少少沙冰,必點👍🏻
今次點了幾樣食品👇🏻
2016-04-18
  • 阿華田奶昔
  • 炸雲吞
2016-05-25 479 浏览
今日与同事黎左間嘉樂冰廳,因為我哋只想搵個地方坐落黎聊天,點左幾個小食,其中我最中意炸云吞,外表炸至金黄色,咬一啖熱辣辣好松脆,里面啲虾同肉特別鮮甜弹牙,馅料好足又新鮮,再點甜辣醬汁一起食更加好味!
2016-05-23 499 浏览
隨着時代的轉變,又有幾多間舊式店舖仍屹立不倒?現在香港大部分的冰室都提升到售賣多元化的食物,中西合璧,務求滿足不同要求的客人。嘉樂冰廳除了有一群忠實街坊食客外,也吸引不少慕名以來的遊客來品嘗。每次經過,見到的都是很長的人龍。終於這天有空去吃個早餐,其實冰廳不是很大,搭檯就少不免。和朋友各叫了一個鮮蝦雲吞湯麵,再叫一個火腿奄列互相分享。幸好,因為吃的途中才得知奄列是由七隻雞蛋而煮成。為免吃不完浪費和健康着想,大家可以選擇和家人朋友share來吃比想像中意外,雲吞麵的鹼水味不重,加上多粒新鮮的雲吞,這個早餐真的吃得很飽最後再飲一杯熱咖啡,整天都能量十足啊!看看左右附近的老街坊親切地問好聊天,我們在享受地道美食的同時,又可以感受一下人情味
最後再飲一杯熱咖啡,整天都能量十足啊!
  • 火腿奄列
2016-05-21 623 浏览
是日屬於短週嘅星期六,係時候又出黎搵野食喇。今次專程帶媽媽入黎荃灣食野,成日聽朋友講荃灣好多又平又好食嘅野。嘉樂聽好多人介紹過,所以都幾期待。但係又好似話要排好耐。。。本來都預左有排排,但我地又幾好彩,條龍唔算長,喺門口等左大約15分鐘就入得。入到黎,基本上大家都要搭枱。都冇所謂啦。呢度主打超厚蛋牛治,又點可以錯過呢?本來想叫鮮牛蛋治,但侍應姐姐已經即刻話冇哂鮮牛肉,得鹹牛肉。。。有少少失望啦。不過都試下啦!同埋可能真係太多人叫,嗌嘅時候佢仲話要等10分鐘,睇得出真係幾受歡迎。另外仲叫左個豉油王雞翼,好入味呀! 佢有隻類似甜酸醬可以點,但我地都覺得原汁原味仲好食!等左一陣,黎到喇。。。果然名不虛傳!!見到都幾驚喜。。。雖然一早知道佢係超厚,但都覺得好得意呀!蛋香好濃,牛肉又足,加上烘過嘅麵包,更加係特別好食! 鍾意食蛋嘅我食到停唔到呀!!食完野梗係要飲番杯野啦。。。叫左呢度嘅另一招牌野 - 阿華田奶昔。飲左第一啖,我發覺與其叫佢奶昔,不如叫佢沙冰。感覺仲貼切!又夠凍,冰粒又起哂沙,透心涼呀! 真係消暑最佳飲品呀!!媽媽就叫左杯滾水蛋,我望落覺得幾好飲,但問番媽媽意見,佢就覺得淡味左啲,
是日屬於短週嘅星期六,係時候又出黎搵野食喇。

嘉樂聽好多人介紹過,所以都幾期待。

但係又好似話要排好耐。。。

入到黎,基本上大家都要搭枱。都冇所謂啦。

呢度主打超厚蛋牛治,又點可以錯過呢?

等左一陣,黎到喇。。。

鹹牛肉蛋牛治烘底
食完野梗係要飲番杯野啦。。。

叫左呢度嘅另一招牌野 - 阿華田奶昔。

飲左第一啖,我發覺與其叫佢奶昔,不如叫佢沙冰。感覺仲貼切!

又夠凍,冰粒又起哂沙,透心涼呀! 真係消暑最佳飲品呀!!
阿華田奶昔
媽媽就叫左杯滾水蛋,我望落覺得幾好飲,但問番媽媽意見,佢就覺得淡味左啲,比較水。。。
整體都幾好,最LUCKY係唔洗排太耐。野食又幾正。雖然遠啲,真係值得再黎!
鹹牛肉蛋牛治烘底
2016-05-18 502 浏览
嘉樂係一間好地道既港式茶餐廳,店內只有數十個位每次黎都係會排長龍的一間小店...因為大家都係比佢地著名的奄列吸引住,所以就算多人都會排隊試下.今次我都算好彩, 排左15分鍾左右就可以入去請不要想這間港式小店有什麼好既服務態度!每次我都必食火腿奄列,已經唔係叫大份,但份量都大得驚人!一個小奄列都可以3個人SHARE!奄列煎得岩岩好,唔會過份熟,火腿份量多!一食落去除左覺得個但好滑外,仲食到美極既味道,絕配^^炸雲吞外皮炸得好脆,裡面仲包滿蝦!沾埋個泰式辣醬,成件事更好!豉油王雞翼雞肉好滑,但我略嫌未夠入味!
嘉樂係一間好地道既港式茶餐廳,店內只有數十個位
每次黎都係會排長龍的一間小店...

今次我都算好彩, 排左15分鍾左右就可以入去
請不要想這間港式小店有什麼好既服務態度!

每次我都必食火腿奄列,已經唔係叫大份,但份量都大得驚人!
一個小奄列都可以3個人SHARE!
奄列煎得岩岩好,唔會過份熟,火腿份量多!
一食落去除左覺得個但好滑外,仲食到美極既味道,絕配^^

炸雲吞
外皮炸得好脆,裡面仲包滿蝦!沾埋個泰式辣醬,成件事更好!

豉油王雞翼
雞肉好滑,但我略嫌未夠入味!

2016-05-17 430 浏览
終於食到 開心 但飲唔到阿華田奶昔 傷心想黎呢度好多好多年了,今日去玩前,終於山長水遠黎到,成功朝聖,感覺真開心呢。火腿小奄列30份量果然不少,兩小口子平日不吃早餐,今天早上二人開心share已經好夠了。奄列煎得也不錯喔,煮得沒有老,而火腿是火腿扒切成的粗條狀,並不是平常茶餐廳吃到的片塊,口感增加,但還是喜歡吃一片片的。雞蛋煎得未見滑旦汁,但質地是剛好,旦皮部分好好吃,原來是創意的加上了一些瑞士汁,有了一份甜美,沾著吃也ok呀,但我們還是更喜歡有香溜旦汁的味道,愛嚐火腿奄列的小妹,自家煮的更正斗,wahaha 自high mode 但也的確是事實,嘻嘻嘻!凍奶茶19好傷心呀,一心想來試名物,阿華田奶昔,怎知沒得喝,話說是太早,十一點多都沒有得叫,店員說有排都未有wor。。。太失望了。。。但亦只好面對現實,奶茶吧! 茶味足,好冰凍,順滑潤喉也ok,但大半杯冰,一下子就沒有了。因為是有名餐廳,一場來到,大家也不要太介意要答枱吧!!下次會去試一下旦牛治,件頭也是好巨型抵食的,最重要是:希望飲到奶昔啦。。。。不過,下次下次,又不知會是何年何月了,嗚嗚嗚嗚嗚…特別鳴謝:老公咁遠都陪我攀山涉水黎朝
終於食到 開心 但飲唔到阿華田奶昔 傷心
火腿小奄列30
凍奶茶19

特別鳴謝:老公咁遠都陪我攀山涉水黎朝聖,老婆愛你呀
$25 (早餐)
其實小仙女之前與男朋友由沙田特地到荃灣想一嘗冰廳,但每次都失望而回,有一次是因為星期五例假,故此下一次我們星期四來,又發現餐廳門外貼了東主有喜,不知道是不是太好彩在街市旁邊的這間嘉樂冰廳細細的,門口擺放著不同的調味料和飲品沖調粉內裡亦是十分細小,只能容納40人左右,怪不得經常要排隊,但我們這次是大約兩點零到,所以碰巧不用排隊便可以內進點了兩個火腿小奄列、一個蛋牛治、一杯檸樂火腿小奄列 $30火腿小奄列一點也不少,聽說是用了10隻蛋而成的,蛋滑滑的,吃到最尾吃得出奄列是好像加了一些醬油去煎成的,有以前鼓油煎蛋的味道,而且還有牛油方包附送。蛋牛治 $29 +2牛肉好入味,但同時亦好濟,方包烘底加2蚊檸樂 $19可樂充滿活力,迫使飲管升了出來
其實小仙女之前與男朋友由沙田特地到荃灣想一嘗冰廳,
但每次都失望而回,
有一次是因為星期五例假,
故此下一次我們星期四來,
又發現餐廳門外貼了東主有喜,
不知道是不是太好彩
在街市旁邊的這間嘉樂冰廳細細的,
門口擺放著不同的調味料和飲品沖調粉
內裡亦是十分細小,
只能容納40人左右,
怪不得經常要排隊,
但我們這次是大約兩點零到,
所以碰巧不用排隊便可以內進
點了兩個火腿小奄列、一個蛋牛治、一杯檸樂
火腿小奄列 $30
火腿小奄列一點也不少,
聽說是用了10隻蛋而成的,
蛋滑滑的,
吃到最尾吃得出奄列是好像加了一些醬油去煎成的,
有以前鼓油煎蛋的味道,
而且還有牛油方包附送。
蛋牛治 $29 +2
牛肉好入味,但同時亦好濟,方包烘底加2蚊
檸樂 $19
可樂充滿活力,迫使飲管升了出來

2016-05-11
  • 火腿小奄列