2017-02-09 847 浏览
It'll be a very common sight for this Cha Chan Teng to boast a long queue outside its establishment, but don't let that fool you. Partially it's because it has a very small seating area inside. The menu is nothing special, and perhaps on the pricy side. I came here after reading about their fluffy eggs and gigantic omelettes. To my disappointment, I was told that there is no beef slices for sandwiches, only canned cornbeef on weekends. The sandwiches came with a huge slab of scrambled eggs, fold
The menu is nothing special, and perhaps on the pricy side. I came here after reading about their fluffy eggs and gigantic omelettes. To my disappointment, I was told that there is no beef slices for sandwiches, only canned cornbeef on weekends. The sandwiches came with a huge slab of scrambled eggs, folded to allow itself to rise into a higher proportion.
Taste-wise, it is similar to many other places. The egg was not very creamy, neither was it seasoned well, and the only saving feature was its fluffiness. The milk tea here was also quite diluted, which makes one wonder why the hype around this place remains so strong? Perhaps their noodles? I'm not sure if I'll give this place a try again but for now, once is enough.
2017-02-06 810 浏览
一直都想試嘉樂,但每次經過都有長長的一條人龍就作罷,因為很怕去食飯等位時間長過食飯時間。今日經過荃灣,可能比較早,竟然不用等位。店鋪很少,坐位很窄,如果兩個大碼人坐在一邊卡位應該很迫而且食得不舒服。叫了一個牛腩幼面.....駛唔駛咁咸,面很多,牛腩很硬,是硬,不是靱。鮮蛋牛治是很大件,但牛肉原來是沙嗲牛,如果寫明沙嗲牛一定不叫,因為很怕那陣連沙嗲都蓋不去的雪藏味。奶茶已經少奶都冇茶味。好彩不用排隊,如果唔係真係浪費時間。
2017-02-02 7881 浏览
一直以來嘉樂冰廳都是在我的To-eat-list榜首位置,然而荃灣對我來說不太方便就不在話下,加上住在荃灣附近的朋友都稱每次來到都看到大排長龍,連他們都久久未有機會一試。這次終於約六時到達嘉樂冰廳,竟發現沒有人排隊,後來再發現冰廳會在七時關門,實在幸運。阿華田奶昔 ($27)打得幼細綿滑的奶昔入口隨即湧出萬分濃郁的阿華田味,濃得就像一口氣將三包「機智豆」放進口中一樣,可口得令人陶醉。鮮牛蛋三文治 ($29)聽聞這裡每份蛋治足足用上超過三隻蛋,厚度十足,牛肉蛋治有鮮牛肉及罐頭鹹牛肉兩款,鮮牛肉則是用上沙嗲牛肉麵那種滑牛片。炒蛋炒得尚算滑溜,不過蛋香欠奉;麵包烘底不過因爲牛肉肉汁與蛋汁亦很快變得濕軟。炸醬撈麵 ($33)撈麵爽口彈牙,味道不錯而且炸醬肉條份量慷慨,不過略嫌過鹹,幸好可以配上清湯減低鹹度。論蛋治,若不將厚度納入考量,個人認為澳牛出品比這裡出色。不過絕對值得因這裡的名物之一阿華田奶昔一再造訪,雖然價錢不便宜,一杯已經與一份主食價格相差不多,但是極之出色令人回味。
阿華田奶昔 ($27)
阿華田奶昔

鮮牛蛋三文治 ($29)
鮮牛蛋三文治

炸醬撈麵 ($33)
炸醬撈麵

阿華田奶昔
鮮牛蛋三文治
2017-02-02 796 浏览
坐低咗先知價, 咁大膽可以無SET TEA可能真係堅好味卦.... 點知無茶香無蛋香的奶茶蛋治$44, 呢個質素呢個價係堅貴!俾錢時見到收銀大姐一邊找換D全世界最污糟的錢, 一邊包雲吞並且就咁放係收銀枱上.... 心諗好彩無叫啫... 但跟住又諗雲吞都可以咁, 咁我杯奶茶同蛋治可以乾淨得去邊? :/

點知無茶香無蛋香的奶茶蛋治$44, 呢個質素呢個價係堅貴!

蛋治+奶茶
雲吞.....
2017-01-12
2017-01-31 690 浏览
今日入左荃灣,見到平時排長龍既冰室今日唔太多人,立即排隊去食,因為你唔會知幾時又有唔使等好耐既機會。不過排隊時同老公有分歧,所以開住火咁食飯😂😂排緊隊時,老公問依間野食咩,我回應睇Openrice 米得囉!之後我地睇左人地推介既野叫左:炸雲吞 - 好脆,裡面既蝦肉好彈牙😘滷水豆腐 - 由於舊豆腐成磚上,外面少少脆,可以食到滷水味,但裡面就唔夠入味......牛腩麵 - 未食已經聞到花椒八角味,但反而牛腩味唔出,而且牛腩唔夠熱...... D 麵不作評論,因我個人唔喜愛簡水麵的😆蛋牛治 - 原本想食鮮牛肉,但佢冇,所以食左咸牛肉,再加焙底。d蛋勁厚,但咸牛肉個層勁薄!而且蛋唔係滑蛋......小奄列 - 味道冇咩特別,不過你會見到佢係用勁厚火腿炒,如果你係火腿愛好者,可能會岩你😀其實間冰室好細,我又咩住個大背囊,坐得唔太舒服😥而且之前見咁多人排隊,咁住味道同特色方面會有驚喜,......我林唔會再有下一次lu......
不過排隊時同老公有分歧,所以開住火咁食飯😂😂
之後我地睇左人地推介既野叫左:
炸雲吞 - 好脆,裡面既蝦肉好彈牙😘
其實間冰室好細,我又咩住個大背囊,坐得唔太舒服😥
2017-01-30
2017-01-25 645 浏览
聽說平時呢道要排好耐的 不過今次平日去唔駛等左15分鐘就到了特登來試好出名的火腿小奄列($30)雖說係小奄列 其實是無大奄列揀的 不過小的其實一D都唔小 真係幾大份入面火腿超厚切 而且都幾多配上餐包幾新奇 但餐包點汁其實還可以奄列食落其實有D奇怪 可能因為佢落左生抽 總覺得有點唔夾另外叫左個炸餛吞 ($34)真係好抵食啊 $34 有10隻而且真係超足料 一粒有兩隻蝦 好正啊啊啊其實本來想食蛋牛治的 不過友人唔食牛 所以最後都無食到不過見到人地食 真係好正咁 蛋超厚 下次一定要試下

特登來試好出名的火腿小奄列($30)
雖說係小奄列 其實是無大奄列揀的
不過小的其實一D都唔小 真係幾大份

入面火腿超厚切 而且都幾多

配上餐包幾新奇 但餐包點汁其實還可以

奄列食落其實有D奇怪 可能因為佢落左生抽 總覺得有點唔夾
另外叫左個炸餛吞 ($34)
真係好抵食啊 $34 有10隻

而且真係超足料
一粒有兩隻蝦 好正啊啊啊

其實本來想食蛋牛治的 不過友人唔食牛 所以最後都無食到

不過見到人地食 真係好正咁 蛋超厚 下次一定要試下
2017-01-10 1046 浏览
炒蛋鹹牛肉三文治 Scrambled Egg and Corned Beef Sandwich🍳🍞7.5/10🍴難得過嚟荃灣梗係要試吓超厚嘅蛋治😋😋今次來到冇叫用咗五隻蛋整嘅奄列,叫三文治又幾香口😋蛋雖然好厚不過唔會炒得老,入口幾滑,蛋香可以濃d🍳簡簡單單已經好食☺️☺️雖然味道唔會話特別驚豔,不過野食超抵食😱😱呢度啲麵全部都勁大碗🍜$20-$30嘅份量係二人份量😱👭
7.5/10
🍴難得過嚟荃灣梗係要試吓超厚嘅蛋治😋😋
今次來到冇叫用咗五隻蛋整嘅奄列,叫三文治又幾香口😋
蛋雖然好厚不過唔會炒得老,入口幾滑,蛋香可以濃d🍳
簡簡單單已經好食☺️☺️
雖然味道唔會話特別驚豔,不過野食超抵食😱😱
呢度啲麵全部都勁大碗🍜$20-$30嘅份量係二人份量😱👭
2017-01-10 795 浏览
知道嘉樂冰室有厚蛋治食好耐,無奈家住九龍東,仲要夜晚七點前黎到荃灣西,實在有啲難度。早排興起上大帽山賞芒草,終於黎到一試。星期日中午排左接近九個字,終於有位。選擇左好耐,又怕唔夠飽,點左個蛋牛治烘底加瑞士汁雞翼。一黎到,我就知我錯喇。蛋牛治中間個蛋真係好大,食落比想像中更飽肚,最後我只能完成半份,另外一件拎上山食。免治牛肉惹味,不過個人較為中意先將免治牛肉煎香過果一種製法。豉油王雞翼,每一隻都好肥美,好入味。另外亦提供埋泰式辣醬,只能話鹵水配泰式辣醬係個幾特別既食法。最後再飲埋杯茶餐廳熱奶茶,儲足儲備去上山去。

最後再飲埋杯茶餐廳熱奶茶,儲足儲備去上山去。
2017-01-05 735 浏览
見到 Openrice 咁推介~加上咁多好評Lunch 一於黎試下!裝修都真係幾懷舊~ 感覺幾得意!雖然個個都推介三文治~但我實在驚唔飽所以點左個鮮蝦雲吞撈~ 33蚊都算抵嫁喇雲吞幾好味ge~皮都薄! 唔錯但個麵底就偏咸! 而且好難撈@@一定要撈湯食~~不過麵身都幼~而且幾彈牙既~唔差~但冇乜驚喜~下次試下佢個三文治先!
見到 Openrice 咁推介~加上咁多好評
Lunch 一於黎試下!

裝修都真係幾懷舊~ 感覺幾得意!
雖然個個都推介三文治~但我實在驚唔飽
所以點左個鮮蝦雲吞撈~ 33蚊都算抵嫁喇
雲吞幾好味ge~皮都薄! 唔錯
但個麵底就偏咸! 而且好難撈@@
一定要撈湯食~~
不過麵身都幼~而且幾彈牙既~

唔差~但冇乜驚喜~下次試下佢個三文治先!
2016-12-10 1494 浏览
居住荃灣區附近,當然要去試吓荃灣區舊式冰室。嘉樂冰廳我30年歷史。懷舊食物種類繁多,現時坊間少有。跟住我叫左招牌奄列,小的份量已經足夠兩人食。咖啡雪糕又是另一特色,咖啡香濃配上雪糕奶滑一絕。
居住荃灣區附近,當然要去試吓荃灣區舊式冰室。
嘉樂冰廳我30年歷史。
懷舊食物種類繁多,現時坊間少有。
跟住我叫左招牌奄列,小的份量已經足夠兩人食。
咖啡雪糕又是另一特色,
咖啡香濃配上雪糕奶滑一絕。
2016-12-08 1155 浏览
去咗荃灣探朋友,之前一路想去呢間度食,因為係荃灣佢都好出名。雖然係下午三點,過咗食午飯時間, 但係依然有好多人排隊。不過因為之前一路都想食又過開來荃灣,最後都排隊試吓叫咗個牛腩麵,炸雲吞同招牌奄列,講真真係好好食,牛腩夠林,炸雲吞熱辣辣,最特別係個奄列好大份,基本上一個人食唔晒,我覺得有三個人嘅份量雖然要等,同埋啲位比較窄,下次過嚟荃灣我都會再試

基本上一個人食唔晒,我覺得有三個人嘅份量

雖然要等,同埋啲位比較窄,下次過嚟荃灣我都會再試

2016-12-01
  • 炸雲吞
  • 奄列
2016-12-06 946 浏览
荃灣一間懷舊次冰廳,十二點黎到人龍已經有十多人,等候約一小時。餐牌有好多懷舊食物飲品例如:衛爾牛茶、蓮子蛋茶、杏仁奶糊基本依家既茶餐廳都沒有的。今次我叫經典懷舊的衛爾牛茶,當年同父母經常都會叫,再次飲返別有一番風味。味道濃郁帶咸味,男人的我喜愛。另外還叫咗火腿小奄列,分量十足,味道一般但等候時間要40分鐘太耐了。
荃灣一間懷舊次冰廳,
十二點黎到人龍已經有十多人,等候約一小時。
餐牌有好多懷舊食物飲品
例如:衛爾牛茶、蓮子蛋茶、杏仁奶糊
基本依家既茶餐廳都沒有的。
今次我叫經典懷舊的衛爾牛茶,
當年同父母經常都會叫,再次飲返別有一番風味。
味道濃郁帶咸味,男人的我喜愛。
另外還叫咗火腿小奄列,分量十足,味道一般
但等候時間要40分鐘太耐了。
2016-11-28 1163 浏览
「厚蛋牛治 火腿小奄列 炸雲吞 終於食到啦😍」放假當然要睡到自然醒啦😂 偽文青今日放假第一餐 就去左 #荃灣 #嘉樂冰廳 假期就是敵不過排隊的命運😭等了25mins左右 入到去當然瘋了 點點點點😝.1️⃣厚蛋牛治烘底(+$2)$29 為了它而去的 加了花奶既厚蛋 超滑 加上咸牛肉 超滿足😍💓2️⃣雪菜雞翼通粉$35 竟然有4隻雞翼 大量雪菜 正啊!3️⃣酥炸鮮蝦雲吞$34 有10粒 每粒都有兩隻蝦😱超誇張😝4️⃣火腿小奄列$30 由6隻蛋所煮成 1d都吾少 加上 內有大量 係大量火腿厚條 平時茶餐廳果d都係薄條上 一切落去果下 真係有少少嚇親😂👍🏻5️⃣阿華田奶昔$27 有少少貴 其實只係阿華田沙冰😬整體來說 食物超大份 足料👍🏻懷舊冰室😌.
「厚蛋牛治 火腿小奄列 炸雲吞 終於食到啦😍」
2️⃣雪菜雞翼通粉$35 竟然有4隻雞翼 大量雪菜 正啊!
5️⃣阿華田奶昔$27 有少少貴 其實只係阿華田沙冰😬
整體來說 食物超大份 足料👍🏻懷舊冰室😌
  • 火腿小奄列
  • 蛋牛治
  • 豉油王雞翼
  • 酥炸鮮蝦雲吞
2016-11-21 1082 浏览
今日去試吓荃灣最馳名嘅冰室...聽講要排隊排好耐...今日去到,好彩都係等一兩個位,唔駛等好耐叫咗個奄列,真係好大件,有兩隻手板咁大。味道冇想像中咁好。叉燒通粉,都係咁大碗,味道都係普普通通。熱奶茶,呢個就有正宗港式奶茶嘅感覺。凍華田,係好濃既華田。總括嚟講,呢度嘅味道普普通通,但就真係大件夾抵食。食個下午茶已經好飽。
叫咗個奄列,真係好大件,有兩隻手板咁大。味道冇想像中咁好。
叉燒通粉,都係咁大碗,味道都係普普通通。
熱奶茶,呢個就有正宗港式奶茶嘅感覺。
凍華田,係好濃既華田。

下午茶
  • 火腿小奄列
2016-11-20 676 浏览
先利申因為小妹父母小時候常常帶小妹到嘉樂吃晚餐,還記得以前老闆拉了閘後,霞姨在埋數,我們家一家四口閒閒然的在吃晚飯,和老闆聊天。所以這食評是有很多兒時回憶的分數女大女世界今天再不是拉著爸爸媽媽來,當然是拉著我那個可愛又呆呆的小男友自從與笨小男友在一起後,我倆真的一起去建立很多共同嗜好,包括一起品酒、一起煮飯、一起發掘好西一起做運動等等等等當然少不了拉著小男友去吃勻我的兒時回憶,讓他加快步伐,追趕以前的十多廿年我在去以前已經命令小男友由我作主意所以我們2個人點了一杯阿華田,一份炸雲吞,一份蛋牛治烘底和一碗咖哩牛腩河阿華田依然大大杯,味道濃郁2份飲亦足夠而炸鮮蝦雲吞和蛋牛治亦是保留著以往的水準大大份,夠新鮮,雲吞皮炸得脆卜卜,而麵包亦烘得好香小男友嫌蛋的份量有點多而咖哩牛腩河河粉沾滿濃濃的咖哩汁,而且亦很大碗,小妹更吃得太高興,導致整件衣服都是點點的咖哩汁不過牛腩可以再腍一點不過,最令小妹高興的是,兒時的回憶通通湧現到腦海中 雖然再見不到老闆在水吧沖茶的英姿,但這份回憶長留在小妹心中亦有幸讓小男友陪伴在側,感受小妹的童年幸好霞姨還記得我
先利申

女大女世界
一起做運動等等等等

我在去以前已經命令小男友由我作主意
阿華田依然大大杯,味道濃郁
2份飲亦足夠
而炸鮮蝦雲吞和蛋牛治亦是保留著以往的水準
大大份,夠新鮮,雲吞皮炸得脆卜卜,而麵包亦烘得好香

小男友嫌蛋的份量有點多

而咖哩牛腩河

不過牛腩可以再腍一點

不過,最令小妹高興的是,兒時的回憶通通湧現到腦海中
雖然再見不到老闆在水吧沖茶的英姿,但這份回憶長留在小妹心中

亦有幸讓小男友陪伴在側,感受小妹的童年

幸好霞姨還記得我
  • 咖哩牛腩河