2019-12-14 54 浏览
幾年前嚮銅鑼灣食過辣蟹,最近同事生日話想食辣蟹,要食得「豪」D。黎之前預左位位五至六舊,黎到睇到有套餐及promotion做緊,個心即刻定番晒。避風塘炒蟹,上枱見到隻蟹鉗好大隻,夾上手感覺「墜手」,未食已肯定係「啖啖肉」。加上䓤蒜爆得很香口惹味,好正!醉飽魚也有驚喜,好大隻好有肉,而且處理得好好,咬落好爽口。黃金蝦是原隻處理,外面的一層咸旦黃蓉,濃淡適中,越食越想食!豉椒炒蜆夠入味又冇沙,正!單是上面三款海鮮已值回票值,套餐還包括炒時菜及避風塘炒河,呢個價有咁既份量同質素,我覺得CP值爆燈。

醉飽魚也有驚喜,好大隻好有肉,而且處理得好好,咬落好爽口。

豉椒炒蜆夠入味又冇沙,正!

避風塘炒蟹,先斬件再用猛火炒,鑊氣十足,將乾蒜香統統逼入蟹體內,所以蟹肉溢著濃濃的䓤!蒜香。用咸旦黃做菜係滋味好多的,這碟黃金蝦好味就唔駛講,加上肉質結實得黎,還帶有彈性,用料新鮮。鮑魚加左酒去煮,能去腥提鮮。用在本身已鮮味十足兼外彈內爽的鮑魚上,效果更為顯著。豉椒炒蜆味道和肉質都不錯,唯獨是中型size。可能是我太貪心,如果size大隻多d,咁會吸引好多。這碟看似乾炒牛河,用了避風塘炒法,相比之下係惹味好多倍的。另外,火喉啱啱好,牛肉及河粉既不會太乾,亦不會太油膩。今晚這頓海鮮餐,我極上滿足,yummy yummy !!

今晚這頓海鮮餐,我極上滿足,yummy yummy !!

2019-12-12 23 浏览
由於女朋友當日無啦啦想食蟹,咁岩當日又同兩位朋友睇完戲行行下街見到喜記呢間食蟹專門店,就入左去睇下個餐牌。 見到做緊特價而且又真係有D肚餓,所以無多諗就坐低左,我地呢次叫左個四人精選套餐,當中包括有避風塘炒蟹,豉椒炒蜆,黃金蝦,醉鮑魚,炒時菜同一個避風糖炒河。 首先上枱既係醉鮑魚,食落都有少少酒味,但未聞到酒香,而已個人覺得鮑魚都係清蒸好食點,不過不失啦。 隨後既係黃金蝦,黃金蝦上枱時微暖,第一啖緊係試下佢個黃金外皮,一咬滿滿既咸蛋香味,蝦肉配埋咸蛋味都好夾,而且蝦肉新鮮爽口,相當唔錯。 豉椒炒蜆既味道鮮甜且有獲氣,但係食食下發現唔係隻隻殼都有蜆肉呢,不過我相信都係甩左出黎姐,我個人就喜歡再辣多少少。 之後終於到戲肉炒蟹啦,黎到既時候賣相已經好吸引,急不及待就拆左黎食,蟹肉飽滿和鮮甜,同辣炸蒜互相配合得天衣無逢,而且佢個炸蒜香到不得了..真係只係食蒜都夠食一碗飯,當時真係有少少想ENCORE多一隻(最後當然無)。 炒時菜就無咩特別,唔特意去寫了。但係個避風塘炒河又比到少少驚喜我,諗住都係普通干炒牛河之流,想不到佢炒出黎辣辣地,有獲氣又勁惹味,我都食左兩碗先停手。 總之最緊要緊係完成到女

總之最緊要緊係完成到女朋友想食蟹既要求先啦,而且味道同價錢都成正比,相信下次想食蟹既話都會再黎食過呢!
2019-12-10
和朋友都很喜歡吃蟹, 間中都會周圍找蟹吃, 繼早前吃過泰式蟹後, 今晚我們吃的是中式蟹, 可謂各具風味。選擇喜記是因為看到它有一個蟹套餐, $688就有5道菜, 都幾抵食。醉鮑魚先來一個冷盤, 醉鮑魚, 充滿酒香的鮑魚, 又帶甜的味道, 口感爽彈。蒜蓉炒油麥菜在外吃菜感覺特別香, 蒜味和油香, 令平凡的油麥菜都彷彿特別香甜。豉椒炒蜆感覺好像用了麵豉醬汁來炒, 蜆隻不是太大隻, 但差不多每隻都開口, 能吃到肉的, 二人吃的話很足夠的了。蟹油炒河說實在的, 不太吃得出是蟹油來的, 不過這河粉炒得頗有鑊氣就是了, 而且它灑上了一些避風塘的炸蒜粒, 特別香口, 芽菜也是不可或缺的。避風塘炒辣蟹終於來到主角了,  店員問我們要微辣, 小辣, 中辣, 或大辣, 選了小辣, 覺得也辣得很低調呢, 下次來可選中辣試。蟹都細心地爆破了, 吃得比較方便, 不太用再鉗, 這隻蟹也不算小, 避風塘煮法很香, 在家應不會做, 很大油煙吧, 所以出來吃是最好, 雖然比較濃味的吃法, 仍吃到蟹的鮮味且有一絲絲口感, 炸蒜特別的惹味, 單吃也吃到停不了。菜上得都很快, 很有效率, 店員會幫忙加茶, 換碟很勤快,  喜

蒜蓉炒油麥菜

蟹油炒河

避風塘炒辣蟹

菜上得都很快, 很有效率, 店員會幫忙加茶, 換碟很勤快,  喜記吃蟹聞名以久, 蟹都有一定質素, 信心保証。
  • 避風塘炒辣蟹
2019-12-10 33 浏览
第一次食炒辣蟹係咁有水準,$668兩人餐,有隻避風塘炒辣蟹,可揀大中小或不辣,肉多,入味,連蟹腳都好好食。炒蟹功夫一流,係食過最難忘既蟹蟹,仲有勁多既炸蒜,撈飯食勁開胃。另一驚喜係醉鮑魚,好入味而爽口,個溫度同熟度岩岩好,仲要鮑魚經煮好同淹過都咁大隻。套餐包括炒蜆或油鹽水蜆,我今日想食個濃味既就揀炒蜆,有酒香和蒜味😍全部吐哂沙啖啖肉,真正。套餐都包左個蒜蓉炒油麥菜同蟹油炒河,兩款都很有獲氣好食。我地四個人食再叫多個瑤柱蛋白炒飯,真材實料,夠乾身又有瑤柱鮮味。加埋避風塘料過飯高享受已約好下次團年飯再encall 一次炒蟹套餐。

套餐都包左個蒜蓉炒油麥菜同蟹油炒河,兩款都很有獲氣好食。

已約好下次團年飯再encall 一次炒蟹套餐。
2019-12-09 24 浏览
今日去左銅鑼灣喜記食個晚飯。朋友鐘意食海鮮,特別鐘意食蟹。我地去左食蟹既專門店,喜記避風塘炒蟹。朋友聽到今晚有蟹食,就非常開心。我同朋友準時7:00到餐廳,人客都唔算少啊。我地先食前菜,鮑魚好嫩好入味,唔會乾好爽口。之後叫左避風塘炒蜆,蜆肉好肥美完全無沙,隻隻炒得香口好入味。我地主菜到啦,避風塘炒蟹,大大隻蟹鉗好鮮好惹味,每口都是蟹肉霸氣的味道,鮮甜又微微香辣。最後叫左蟹油炒河,河炒唔會油膩,好乾有鑊氣。
2019-12-06 31 浏览
喜記在香港吃避風塘炒辣蟹好出名,不時有明星幫襯,今晚特登帶台灣朋友去。環境不錯,最好book左先,都幾full。醉鮑魚鮑魚好大隻,肉質柔嫩中帶Q彈,很有質量,酒味也很入味。上湯水浸蜆每一隻蜆都有開,蜆肉飽滿,湯有胡椒味,還有粉絲吃。蒜茸炒油墨菜招牌避風塘炒辣蟹可以揀辣度。炒得很香,嗅覺觸動了味覺,好想吃。蟹鉗好大隻,肉厚肥美,炒蟹做到鮮、香、辣,葱也超好吃,可以加入炒麵食,更有口感!蟹油炒麵炒麵爽口,不油膩,加了不少芽菜、韭黃,混入放面的炸蒜食,微辣得好惹味!

環境不錯,最好book左先,都幾full。

醉鮑魚

鮑魚好大隻,肉質柔嫩中帶Q彈,很有質量,酒味也很入味。

上湯水浸蜆
每一隻蜆都有開,蜆肉飽滿,湯有胡椒味,還有粉絲吃。

蒜茸炒油墨菜

招牌避風塘炒辣蟹

• 招牌避風塘炒辣蟹
  • 醉鮑魚
  • 蟹油炒麵
2019-12-05 39 浏览
I love the seafood dishes in Hong Kong very much as it come with many different cooking method. In this restaurant, the must try item is the giant crab. I’m a crab meat lover so it can satisfy me. It stir fry with green onion and dried garlic and it is possible to enhance the taste of the crab meat. The abalone is also my flavour here, it marinated with some wine. You can not only taste the freshness of the abalone, but also some great wine flavour.

2019-12-04 25 浏览
已經好耐無食過避風塘炒蟹啦🤤🤤🤤🦀太 惹 味 了。上個月本來都想食架,但大閘蟹更吸引😂所以轉投大閘蟹嘅懷抱今個星期終於嚟食返一次好惹味嘅海鮮宴💕👍🏻首先前菜係呢份鮑魚,肉質彈牙,唔會太乾開胃👍🏻兩款海鮮都揀咗炒,重口味人士適合😂炒蟹真係啖啖肉,肉質新鮮 唔會霉蟹鉗成舊肉實在太正啦蟹油炒麵也是非吃不可的😍炒麵亦唔會太油膩,加咗蟹油的確比平時豉油王炒麵好食好多呢餐超晒標,但非常值得😍😍😍
已經好耐無食過避風塘炒蟹啦🤤🤤🤤🦀
太 惹 味 了。
上個月本來都想食架,但大閘蟹更吸引😂
所以轉投大閘蟹嘅懷抱
今個星期終於嚟食返一次好惹味嘅海鮮宴💕👍🏻

首先前菜係呢份鮑魚,肉質彈牙,唔會太乾
開胃👍🏻

兩款海鮮都揀咗炒,重口味人士適合😂
炒蟹真係啖啖肉,肉質新鮮 唔會霉
蟹鉗成舊肉實在太正啦

蟹油炒麵也是非吃不可的😍
炒麵亦唔會太油膩,加咗蟹油的確比平時豉油王炒麵好食好多
呢餐超晒標,但非常值得😍😍😍
2019-12-04 19 浏览
老公好中意食海鮮,今次帶佢黎食番餐勁嘅,我地叫左個2人餐幾樣海鮮都好好味。醉鮑魚當頭盤食,鮑魚充滿酒香,好入味,一d都唔韌,肉質爽口彈牙。豉椒炒蜆好惹味,引唔住叫左碗白飯,蜆肉大大隻爽口無沙,份量都幾多。避風塘炒蟹有鑊氣,蟹走過油銷住鮮味,蟹蓋有唔少蟹膏好鮮甜,蟹肉啖啖肉。清炒油麥菜最簡單用蒜蓉炒,油麥菜爽脆鮮甜,食左濃味清下口腔。蟹油炒麵中意呢個,加左葱,銀芽一齊炒好有口感,加左白芝麻好香,炒得乾身唔油膩。

醉鮑魚
當頭盤食,鮑魚充滿酒香,好入味,一d都唔韌,肉質爽口彈牙。

豉椒炒蜆
好惹味,引唔住叫左碗白飯,蜆肉大大隻爽口無沙,份量都幾多。

避風塘炒蟹

清炒油麥菜
最簡單用蒜蓉炒,油麥菜爽脆鮮甜,食左濃味清下口腔。

2019-12-03 60 浏览
秋風起,又到咗食蟹既季節🦀除咗大閘蟹,一想食炒蟹就會諗起橋底炒辣蟹!依家食橋底炒蟹已經唔使去橋底😆銅鑼灣、尖沙咀、灣仔都有分店!當晚行完街同老公經過,心思思好想食蟹原來呢到有個二人套餐,四餸一麵 $699!又幾抵食喎!一心諗住食招牌避風塘炒蟹,點知原來其他海鮮都有驚喜!呢款醉鮑魚,酒香味非常入味,又可以帶出鮑魚本身既鮮甜味道,而且鮑魚本身肉質彈牙! 👍🏻豆鼓炒蜆都好有水準!炒得非常惹味,蜆既份量都好多,我地一隻接一隻咁食唔停口👍🏻終於黎到今晚既重頭戲!招牌避風塘炒蟹我地揀咗微辣,🦀 完全冇令我地失望,避風塘炸蒜炒得非常香口!蟹亦炒得岩岩好,絕對唔會太油底者太乾。呢個份量兩個人食真你岩岩好!我地都食到停唔到口。最後仲有個炒油菜同炒麵。食嘛就真係好滿足!如果人少少又想黎呢到食飯,二人餐真係唔錯既選擇!份量充足,款式又滿足到想食幾款海鮮既慾望!🤤🤤🤤🤤
秋風起,又到咗食蟹既季節🦀
銅鑼灣、尖沙咀、灣仔都有分店!

當晚行完街同老公經過,心思思好想食蟹

原來呢到有個二人套餐,四餸一麵 $699!
又幾抵食喎!

豆鼓炒蜆都好有水準!
炒得非常惹味,蜆既份量都好多,我地一隻接一隻咁食唔停口👍🏻

終於黎到今晚既重頭戲!招牌避風塘炒蟹

最後仲有個炒油菜同炒麵。
食嘛就真係好滿足!

• 醉鮑魚
  • 蟹油炒麵
  • 豉椒炒蜆
2019-12-02 15 浏览
避風塘風味向來都係香港標誌性嘅菜式,食到避風塘菜式唔係隨街都搵到,往往都要特登搵。呀媽非常鍾意食海鮮,對避風塘風味嘅尤其喜歡,搵左幾間,揀左呢間係銅鑼灣,地點比較方便,而且本地人同遊客都愛幫襯嘅喜記!前菜系冷盆醉鮑魚,非常大粒,酒味與鮑魚嘅鮮味互相融合,而且好易咬開,一d都唔韌!豉椒炒蜆二人餐可以揀上湯浸蜆或豉椒炒蜆,我地就揀左豉椒炒,蜆肉非常多,唔會淨係得D殼,加左辣椒醬落去炒,辣辣地咁,非常好食!重頭戲就係呢個避風塘炒辣蟹份量好多,有好多舊,雖然食嘅時候要花一d時間整開個殼,而且蟹殼一般都偏硬,但裡面嘅蟹肉軟滑鮮甜,配以炸得乾脆嘅蒜蓉同辣椒,十分惹味!避風塘風味受歡迎之處就係佢嘅辣唔係滾燙個種麻嘅辣,而係個種辣辣地嘅香脆惹味,一般人都接受到!蟹油炒麵炒得乾爽好食,上面放左d炸蒜,更加惹味!蒜蓉炒時菜炒得唔錯幾好食,不過覺得食左好多道濃味嘅野,所以想d菜會清淡少少,而呢個菜就略嫌鹹左d

重頭戲就係呢個避風塘炒辣蟹

蟹油炒麵
炒得乾爽好食,上面放左d炸蒜,更加惹味!

蒜蓉炒時菜

2019-12-01 61 浏览
喜記,人所共知,以避風塘炒蟹而馳名,今天慕名而至,與友點了一個四人套餐。這裏不食裝潢,只吃廚師一道炒蟹,已能做到遠近馳名 ,好嘢!首先上檯的是醉鮑魚。顧名思義,酒浸,凍食,大大隻,非常爽口,口感一流。跟著就是主角出埸,約一斤重的肉蟹,用薑蔥及大量熟蒜頭 加少量黑椒 。上枱時香氣撲鼻,令人食慾大增,微辣肉嫩不消一會已被我們消化了。另外黃金蝦亦值得一提,蝦夠新鮮用鹹蛋黃包著蝦的外殼生炸而成,真係連蝦殼都想食埋。上湯水浸蜆就份量十足,絕無將貨就價。而炒麵就更加要一試。炒麵是用炸蟹的油炒作而成,沒什麼配料,但卻有油炸蟹的香味!總括而言不用一千元而可以四人吃到一個有蟹的海鮮餐,超值!當然啦,如認為這個餐不夠份量,店內還有其它海鮮供應。
上湯水浸蜆就份量十足,絕無將貨就價。
避風塘炒蟹
黃金蝦
上湯水浸蜆
蒜蓉油麥菜
2019-11-26
2019-11-29 23 浏览
喜記避風塘炒辣蟹-避風塘滋味炒蟹門面以紅色為主軸,掛住餐廳中文名字的突字招牌,內裡環境貫徹紅色,紅色的梳化座位、木椅子,並以圓桌子為主,滿滿中式菜的格局。 招牌避風塘炒辣蟹香港特色的避風塘炒蟹,而海量的蒜蓉、辣椒和蔥段爆香,再加上新鮮的肉蟹,肉質鮮甜,醬汁爆香後非常惹味。醉鮑魚腍身不韌的原隻鮑魚,以酒入饌,酒味香、鮑魚鮮。油鹽水浸大蜆海量多的蜆肉,湯汁又香且濃郁,充分掛在粒粒蜆肉上。蟹油炒麵油香順滑的蟹油加上炒幼麵,蟹肉滲到每條麵條當中,又滑又香,在上再灑上蒜粒,口感更豐富。蒜蓉炒時菜避風塘式的時菜怎少不了,蒜蓉味滿滿的炒時菜。
喜記避風塘炒辣蟹-避風塘滋味炒蟹

招牌避風塘炒辣蟹

醉鮑魚
腍身不韌的原隻鮑魚,以酒入饌,酒味香、鮑魚鮮。

油鹽水浸大蜆
海量多的蜆肉,湯汁又香且濃郁,充分掛在粒粒蜆肉上。

蒜蓉炒時菜
避風塘式的時菜怎少不了,蒜蓉味滿滿的炒時菜。

3K
2019-11-27 27 浏览
喜記避風塘炒蟹出名無人不知。我也間中心癢癢去幫襯。今晚適逢姊妹們得閒不用夜班,一於約去開大餐。四人套餐價錢相當吸引。冷盤醉鮑魚,肉質爽,軟熟。雖然酒味不太顯著,但調味卻恰到好處。黃金蝦是邪惡之首,那鹹香的鹹蛋茸黏滿在蝦上,惹味十足。主角避風塘炒蟹,大大隻。要求的微辣控制得宜,夠惹味。肉質鮮美,啖啖肉。久違了一段日子,久違的味道。上湯水浸蜆火喉到位,鮮,嫩,滑,無得輸。蟹油炒麵雖然簡簡單單,炒得乾爽,顯盡蟹油的香口。

四人套餐價錢相當吸引。

黃金蝦是邪惡之首,那鹹香的鹹蛋茸黏滿在蝦上,惹味十足。

上湯水浸蜆火喉到位,鮮,嫩,滑,無得輸。

蟹油炒麵雖然簡簡單單,炒得乾爽,顯盡蟹油的香口。

2019-11-26