2015-03-16 3472 浏览
聽講話好難食,點知真係失望的一餐。 先講服務,套餐其實有幾個價錢,但在枱上的只有貴的那幾套,平少少的則收起,要問才有!(細妹早兩次黎都係咁,唔老實囉,你可以無,但不可以有而收埋!)部份待應態度很差。想轉套餐食物時(細妹之前兩次都可轉),對我而言,無得轉不打緊,但她居然説你找番那個人給你點,我幫不到你,即時火都黎。 食品方面,認真的,唔多得。 炒蜆:甜漿做的@@,仲要係一早炒起。唔得! 杏汁豬肺湯: 中規中矩 佢最出名的炒蟹:味得!但俾隻水蟹我地,唉⋯仲要唔夠一隻! 炸九肚魚:好食 鮑魚:一般啦 這些餸...
2015-03-14 2948 浏览
見團購有得買,就同阿妹一試兩人餐,食物有期望,鮑魚好味又爽口,大蝦算新鮮,汁重味,菠菜湯好濃夠熱,最大期待嘅炒蟹上枱好足料,不過炒蟹就唔得,一開始食蚶就係「霉」到無肉,即刻同經理講,佢二話不說就話叫廚房重炒一碟,之後就無呢個問題,係好入味多肉。所以經理態度很讚,但其他員工差少少,不是無禮貌而係較粗魯,話哂高級食店,接待遊客多過本地客,放碟上枱和收碟入廚房「彭彭聲」,似去咗茶餐廳,d 碗碟應該好快報消(因我座位在入廚房位)如果鍾意食濃味海鮮都可一試。
見團購有得買,就同阿妹一試兩人餐,食物有期望,
鮑魚好味又爽口,
大蝦算新鮮,汁重味,
菠菜湯好濃夠熱,
如果鍾意食濃味海鮮都可一試。
無咩酒味,但爽口。
個樣好豐富
2015-03-12
2014-06-24 12571 浏览
我地一行6人, BOOK左位所以唔駛等叫左個4人餐, 加多個兩位聖子個湯,我唔記得佢打咩名,飲落似南瓜湯佐仔無咩味,又粉粉地咁...每碟有隻中型鮑魚韌韌地,(由於係4人餐,所以得4個湯, 不過由於無味道,都飲唔晒)呢個椒鹽雙抉拼都OK~幾好食~夠熱辣辣!我唔知佢夾左粒石仔定砂粒定殼碎, 爭D咬崩左我大牙........味道麻麻,我覺得因為唔夠新鮮炒辣蟹, 正~小辣都好夠香辣!!!! 隻蟹有炸, D殼勁脆。不過我地係套餐,所以無得簡蟹,不過都夠分~始終女仔多,無咁食得!!其實佢仲有條蒸魚同埋炒麵, 正常OK~~最平既糖水, 無特別~~佢地係續度續度菜上,可能我地心急覺上菜上得好慢........其實除開價錢都唔算好貴, 不過都係D細節野做得唔係好足...總體都算OK~~
我地一行6人, BOOK左位所以唔駛等
叫左個4人餐, 加多個兩位聖子
鮑魚湯
椒鹽兩拼-鮮魷、多寶魚
呢個椒鹽雙抉拼都OK~幾好食~夠熱辣辣!
蒜蓉粉絲蒸聖子
味道麻麻,我覺得因為唔夠新鮮
招致炒辣蟹-小辣

其實佢仲有條蒸魚同埋炒麵, 正常OK~~
蕃薯糖水
最平既糖水, 無特別~~

2014-06-20
椒鹽兩拼-鮮魷、多寶魚
2014-05-03 11236 浏览
炒辣蟹好正、可惜高估自己了,叫左中辣,承受吾到。送的菜式選左炒花甲,勁差,好甜兼夾滿口沙,真是無下次,聖子王好細只啊,味道就可以,吾值,還叫左韭菜花,偏老,味道都是一般炸九肚魚拼魷魚不錯
炒花甲
避风塘炒辣蟹
蒜蓉粉絲蒸聖子王
炒辣蟹好正、可惜高估自己了,叫左中辣,承受吾到。
送的菜式選左炒花甲,勁差,好甜兼夾滿口沙,真是無下次,
聖子王好細只啊,味道就可以,吾值,
還叫左韭菜花,偏老,味道都是一般
炸九肚魚拼魷魚不錯

2014-05-02
$600 (宵夜)
避风塘炒辣蟹
2014-03-19 10232 浏览
又到DINNER TIME要去搵食LU尖沙咀搵食真係唔容易,心血來潮想食蟹就來LEE度啦一行7個人8點幾先入座,店內人唔算多快快點菜了,好肚餓呀!香煎小黃魚~~~外皮煎得好香脆,內裡肉質好軟滑,GOOD GOOD WOR避風塘炒蟹~~~大量的金蒜非常的香口美味,蟹肉好實又好鮮甜,要了微辣,唔食得辣的我初初食都覺得幾辣,但食食下又OK喎豉椒炒蜆~~~蜆好似細左D喎,味道普通啦 薑汁炒芥蘭~~~好嫰的芥蘭,味道好好喎冷盤清酒煮鮮鮑~~~味道幾特別,鮑魚一D都唔"UN",好香清酒味喎,NICE 蛋白瑤柱炒飯~~~飯炒得好乾身,一粒一粒的,而且味道都好好豉油王煎蝦~~~蝦SIZE唔算大又唔算細,蝦肉質好好喎,豉油味好香好味金牌牛肋骨~~~好香牛味,牛味十足,份量都好大,其實我覺得唔需要沾醬吃都好夠味,值得推介真係好飽飽呀!不過都要食埋甜品楊枝甘露~~~好芒果喎,甜度又剛好杞子桂花糕~~~質感不錯喎,桂花味可以再濃點
又到DINNER TIME要去搵食LU

尖沙咀搵食真係唔容易,心血來潮想食蟹就來LEE度啦

一行7個人8點幾先入座,店內人唔算多
快快點菜了,好肚餓呀!
香煎小黃魚
避風塘炒蟹
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆~~~蜆好似細左D喎,味道普通啦
薑汁炒芥蘭
薑汁炒芥蘭~~~好嫰的芥蘭,味道好好喎
冷盤清酒煮鮮鮑
蛋白瑤柱炒飯
蛋白瑤柱炒飯~~~飯炒得好乾身,一粒一粒的,而且味道都好好
豉油王煎蝦
金牌牛肋骨

真係好飽飽呀!不過都要食埋甜品
楊枝甘露
楊枝甘露~~~好芒果喎,甜度又剛好
杞子桂花糕
杞子桂花糕~~~質感不錯喎,桂花味可以再濃點

题外话/补充资料: 侍應們都好有禮貌,又面帶笑容
2014-02-08
香煎小黃魚
避風塘炒蟹
冷盤清酒煮鮮鮑
金牌牛肋骨
楊枝甘露
2014-02-03 8187 浏览
年廿九,約了老公舊老闆晚飯,由於她與其好友待我倆如子女,故我們決定請兩位長輩到喜記吃避風塘炒蟹。(超級合理的吃大餐原因) 臨近團年飯黃金時間,擔心多人外出晚飯要等位,故於幾日前致電飯店訂枱。不過看來我的顧慮是多餘的,到了飯店正是晚上7時半左右,飯店門前非但沒客等位,店內更是冷冷清清,只有好幾枱食客而已。以其顧客量來看,好難想像為何這飯店由開業至今依然屹立不倒。飯店裝修沒大特別,跟一般酒樓差不多,步入飯店後往內走,是一間間開了的房,內有數張枱,二人到十二人不等,相信是劃出來讓人宴客用的。甫坐下店員就放下了花生及酸菜(當然是收費的啦!),翻看餐牌,食物大致分幾類,主打的蟹﹑海鮮(即魷魚﹑魚﹑蝦)﹑肉類﹑主食(飯﹑麵)﹑蔬菜。雖然也有套餐供應,但我們認為散叫選擇多且彈性較大,可吃真正想試的東西,所以沒點套餐。推介的是點任何肉蟹菜式,即在特定某幾項免費食物(有小菜有麵食)中任選其一,由於一心來吃避風塘炒蟹,故我們也享用了此優惠,選了豉椒炒蜆。另外點了椒鹽鮮魷﹑馬拉盞芥蘭煲﹑金牌牛肋骨及招牌蟹油炒麵,聽落很豐富吧。最先到的是豉椒炒蜆,但無論看外表,還是試其味,均沒有豉椒的味道,反而似豆瓣醬炒蜆,

收費小吃

最先到的是豉椒炒蜆,但無論看外表,還是試其味,均沒有豉椒的味道,反而似豆瓣醬炒蜆,味道單調,偶有幾隻蜆有砂,麻麻。
豉椒炒蜆
跟著主角避風塘炒蟹來了,大量金蒜蓋面,只露出兩隻大蟹鉗,廚師很懶惰啊!一般都應把蟹蓋放在金蒜上嘛,我們要自行把蟹蓋夾出來,才能拍出賣相更佳的炒蟹呢!這隻肉蟹屬於細蟹,只有一斤八両(每両$20),猶好其蟹鉗尚算大隻,啖啖肉,味道很鮮甜,小辣辣度適中對味!
避風塘炒蟹(細蟹每両$20)
滋滋咋響的馬拉盞芥蘭煲,內有大隻蝦乾,稍嫌較硬難嚼。芥蘭碧綠,既有菜味,馬拉盞調味亦香口。
馬拉盞芥爛煲$68
椒鹽鮮魷鮮炸熱辣辣,又一香口美食。
椒鹽鮮魷$88
招牌蟹油炒麵少少辣,炒得乾身,但沒有下太多油,讚。味道﹑口感都較之前在龍門吃過的好!
招牌蟹油炒麵$72
想不到壓軸出場的是金牌牛肋骨,初時看餐牌見其索價$188,覺得有點貴捨不得吃,不過想想之後未知會否回頭光顧此店,故照點好了。見到實物時覺得物有所值,首先份量真的不小,未吃已嗅到牛味濃郁,吃落肉質軟腍不韌,牛味超濃,好味到極。
金牌牛肋骨$188
吃畢所有食物,點了一客杞子桂花糕為這頓飯劃上句號。
杞子桂花糕$24
整頓飯的時間,只入了一張大枱,外面也長期有吉枱呢!場面確實很冷清,不過飯店位置理想,食物定價合理,味道不錯,如有一大班朋友飯聚,來這裡就最好不過了!

题外话/补充资料: 需要加一
2014-01-29
招牌蟹油炒麵$72
金牌牛肋骨$188
2013-10-27 6570 浏览
滿有期望,但是失望的一餐。先講服務,套餐其實有幾個價錢,但在枱上的只有貴的那幾套,平少少的則收起,要問才有!(細妹早兩次黎都係咁,唔老實囉,你可以無,但不可以有而收埋!)部份待應態度很差。想轉套餐食物時(細妹之前兩次都可轉),對我而言,無得轉不打緊,但她居然説你找番那個人給你點,我幫不到你,即時火都黎。食品方面,認真的,唔多得。炒蜆:甜漿做的@@,仲要係一早炒起。唔得!杏汁豬肺湯: 中規中矩佢最出名的炒蟹:味得!但俾隻水蟹我地,唉⋯仲要唔夠一隻!炸九肚魚:好食鮑魚:一般啦這些餸菜都是order後20分鐘內送到⋯⋯但其他餸就足足等左半個鐘。係食晒剛才的餸後再等半個鐘。唉!帶子西蘭花:尚可油雞:還可以蟹肉炒米:味淡加唔好食,我家樓下粥檔炒好吃過佢十倍蒸石班:夠滑(最好的道菜)流沙奶黃包:好食(但我不是期待呢個囉)本身$1588咁上下,但加一、小食、茶錢加埋$1800。(無叫酒水)唔會再去了。都不是比香港人食的。唉!失望!
滿有期望,但是失望的一餐。

食品方面,認真的,唔多得。
炒蜆:甜漿做的@@,仲要係一早炒起。唔得!
杏汁豬肺湯: 中規中矩
佢最出名的炒蟹:味得!但俾隻水蟹我地,唉⋯仲要唔夠一隻!
炸九肚魚:好食
鮑魚:一般啦
這些餸菜都是order後20分鐘內送到⋯⋯
但其他餸就足足等左半個鐘。係食晒剛才的餸後再等半個鐘。唉!
帶子西蘭花:尚可
油雞:還可以
蟹肉炒米:味淡加唔好食,我家樓下粥檔炒好吃過佢十倍
蒸石班:夠滑(最好的道菜)
流沙奶黃包:好食(但我不是期待呢個囉)

唔會再去了。都不是比香港人食的。唉!失望!
2013-10-27
2013-08-13 5383 浏览
一直想搵避風塘小炒一試,係OpenRice搵左幾間決定試一試喜記 ! 唔知會唔會多人所以預早BOOK 定位,大約8點鐘去到,出奇地唔駛等位,場內都唔FULL 睇睇MENU冇之前食評既套餐,只有一個9XX既2人套餐,由於套餐菜式唔吸引所以決定散叫最後點左一隻辣蟹,炒麵,辣酒花螺,炒蜆 , 值得一讚侍應服務好有禮貌,間唔中會幫你換碟 辣酒花螺味道唔錯,洗得乾淨辣味岩岩好炒蜆味道一般,食左幾隻都有少少沙 炒麵,好好食 ! 有少少辣味又唔會太乾辣蟹,點左蟹侍應會先俾你睇左隻蟹話你知幾重幾錢先,如果冇問題先會拎去煮,侍應揀左隻1斤9兩重,可能點左少辣所以食落真係得好少,食得辣既人可以點辣D !  上菜前廚房已經會將蟹斬件,由其係蟹腳部份,唔會太大舊容易進食, 辣蟹味道鮮甜,蟹肉夠多 !  因為趕住下場睇戲所以食完就埋單走人

辣酒花螺味道唔錯,洗得乾淨辣味岩岩好

炒蜆味道一般,食左幾隻都有少少沙

炒麵,好好食 ! 有少少辣味又唔會太乾

上菜前廚房已經

因為趕住下場睇戲所以食完就埋單走人
题外话/补充资料: 蟹有分兩個價錢, 一個係$20/兩 (蟹Size 1斤2兩至1斤10兩) 另一個價錢係 $25/兩 (蟹Size 1斤11兩 up) 有之前食評既$468 套餐會好抵食,如果冇套餐散叫,個人覺得性價比較低 !
2013-08-09
生日
好想回味以前細個三聖食避風塘炒辣蟹,但自己唔知邊間好味又怕俾人呃,見有團購$298加一加茶芥有辣蟹、炒麵同蜆都幾好咁就買左。豉汁炒蜆: 全餐最好味,係我食過最好味ge炒蜆,全部蜆都仲痴住個殼,冇吉殼,仲大大粒肉,任碟得一兩隻有沙,但可惜偏鹹。蟹油炒麵: 冇特別,幾乾身,只可以算一碟好味ge豉油王炒麵。避風塘炒辣蟹: 勝在夠多蒜,但隻蟹真係冇咩肉食,仲要一點點蟹味都冇,食落油淋淋同死辣,雖知係團購但冇諗過咁差非常失望,如果要俾正價幾百蚊食真係……唉~椒鹽九肚魚併魷魚: 呢個係加ge~$98黎講都幾細碟,不過都真係幾好食,夠乾身,九肚魚外脆內軟。服務方面,都幾好,有禮貌,主動幫你換碟,加番D分。總括來說都合格,只要唔係去食蟹都食得過。
豉汁炒蜆
避風塘炒辣蟹:
椒鹽九肚魚併魷魚
2013-07-25
豉汁炒蜆
椒鹽九肚魚併魷魚
2013-07-24 4271 浏览
This food was amazing! eventhough we choose the 'little bit spicy', but it was still very spicy. maybe we are not good at spicy food. BUT!! it is so addictive! we had to order bowl of rice to mix with the crunchy garlic and chili to eat together. the simple bowl of rice was better than fried rice. RECOMMENDED
spicy crab
RECOMMENDED
2013-07-24
2013-02-04 2844 浏览
俗語有話:「蝦兵蟹將」,借用依個古代神話中嘅詞語,似乎蝦「渣」啲要做兵,蟹勁啲可以當將領。生日正日跟老婆去咗荃灣荃新天地嘅Melissa食龍蝦餐,跟預期水準有很大落差,個食評都喺勉強俾OK佢。再隔多個幾星期,輪到食第三餐生日飯,由細妹請,同枱仲有細佬同小弟老婆,一行4人嚟尖沙咁喜記蟹將軍拆蟹,依餐果然好唔錯,值得俾個讚佢。細妹睇到喜記蟹將軍晌報紙賣廣告,推出咗個2013開心套餐,4位用由原價$1,078減到去$698,一共8道菜加甜品,當中包咗炒辣蟹(1隻1斤4兩),另收番茶芥、加一,再睇睇食評做參考,覺得性格比高,決定一於去馬,小弟嘅生日飯第三擊就選址於喜記。由於小弟早到,雖然訂咗食套餐,但無無聊周圍打量一下,又翻吓餐牌,睇睇仲有咩好嘢食,又順便格吓個套餐喺咪真喺好似廣告登出嚟個價,有無誇大到。為方便其他食友,都順便打埋下面每道菜個單價俾大家有個參考。滷水鮮鮑魚 $98 / 2隻翻餐牌時見佢個滷水鮮鮑賣相幾靚,甚有期待,不過見賣$98 / 2隻大概估計唔會太大,況且話明喺鮮鮑,唔喺乾鮑,自我調節吓,知道唔喺食佢個鮑味。一上枱,小碟盛著4件帶殼鮮鮑,連個裝飾用嘅擺花都無,稍為單調。因為

滷水鮮鮑魚 $98 / 2隻
翻餐牌時見佢個滷水鮮鮑賣相幾靚,甚有期待,不過見賣$98 / 2隻大概估計唔會太大,況且話明喺鮮鮑,唔喺乾鮑,自我調節吓,知道唔喺食佢個鮑味。一上枱,小碟盛著4件帶殼鮮鮑,連個裝飾用嘅擺花都無,稍為單調。因為喺鮮鮑,借助滷水提味,的確滷水頗為入味,而作為一道冷盤前菜,其質感爽口中帶點煙韌,幾特吃;每件鮮鮑仔已一分為二,方便食用。
豉椒炒蜆 $75

真懷念以前去大笡地食炒蜆嘅感覺,今回晌喜記食到嘅炒蜆都幾正,蜆隻本身幾肥大肉厚,食落無乜沙,而空殼甚少,豉椒味夠濃香,微辣就啱晒我啦。
椒鹽九肚魚 $68

椒鹽屬喜記經典菜,有椒鹽鮮魷($78)同椒鹽九肚魚($68),可雙拼($98),一客九肚魚都有唔少,面面又放有好多金蒜粒,蘸點喼汁又可以解解油膩。講番啲九肚魚,一啖咬落外皮好香脆,內裡就好嫩滑,如果鹹多少少、又辣多少少,就更惹味喇!
喜記正宗炒辣蟹(1隻1斤4兩)

卒之嚟到重頭戲,喜記嘅炒辣蟹,散叫價喺$20兩(1斤2至1斤9兩重)或$25(1斤10至2斤8兩重),可以揀小辣、中辣、大辣、狂辣,如果以我哋嗰隻1斤4兩計,單價都值$400喇。據講,店家採用越南肉蟹,每日新鮮空運過嚟,而越南肉蟹以肉厚味鮮取勝。講真,一大碟炒辣蟹送到枱上,香氣撲鼻,一大對蟹鉗,真喺好有睇頭,食蟹當然喺麻煩啲,不過換嚟嘅滋味都喺值得,蟹肉確實厚鮮,配以金銀蒜香,極之惹味
,我哋揀咗小辣,已覺得好足夠,都真不愧為招牌菜呀!食到一手都污糟晒,就晌門口有個獨立洗手盆,幾貼心嘅安排。
蟲草花帶子蒸豆腐 $88

頗別緻嘅菜式,蟲草花都喺第一次食,無乜味道,但口感爽爽。帶子既大粒,又鮮甜,而底下嘅豆腐好滑。雖然下面浸著豉油,但調校過,唔會好鹹,我哋都幾鍾意依道菜。
山渣荔枝咕嚕肉 $72
以山渣代替白醋,出嚟個酸味無咁嗆喉;而菠蘿又好,荔枝又好,都喺罐頭貨色,幸好個咕嚕肉外層粉漿做得還算薄身,唔會太過一舊粉,兼且啲肉唔過肥,啱屋企人食。
啫啫生菜煲 $58
望落去好似得啲生菜,賣成$58好似好流,原來下面仲有啲蝦乾,令啲生菜味道更香,再者,煮嘅火喉剛好,生菜仲帶少少爽脆。
蟹油炒麵($62)
或瑤柱蛋白炒飯($62)
個餐有麵有飯揀,當然揀前者啦,因為以蟹油嚟炒,比起瑤柱蛋白炒飯,較特別嘛。炒麵個樣好平常,底下墊有好多銀芽,上面又加咗自家炒製嘅蟹油蒜蓉,個炒麵食起嚟爽身唔油,但喺咪好有蟹香?小弟又唔喺好覺,不過,整體味道都喺唔錯!
合時甜品
最後,包個合時甜品,就喺勁薑蕃薯糖水,薑味比平常重多50%,因為食蟹始終都較為寒涼,以薑湯嚟平衡吓,都喺合宜
雖然喺中菜館,但食客大部份都喺斯文客或遊客,環境予人感覺較清靜
。服務亦唔錯,晌適當嘅時候就幫我哋換碟,又跟一跟啲上菜進度。一家人閒話家常,幾賞心樂事,好快又到食團年飯,到時又可以再見,晌度再次多謝細妹請我食咗餐好嘢!
  • 豉椒炒蜆
  • 椒鹽九肚魚
  • 蟲草花帶子蒸豆腐
2013-01-04 1973 浏览
午餐時間點下避風塘炒蟹一隻送炒麵一碟有驚喜,好食鄉下雞,要等成廿分鐘不過都不錯,肉滑而且用了當歸得藥材蒸螺頭湯兩盅,鮮甜泥猛粥較清淡,也不錯至少無感到涸喉
午餐時間點下

避風塘炒蟹一隻

送炒麵一碟有驚喜,好食

鄉下雞,要等成廿分鐘不過都不錯,肉滑而且用了當歸得藥材蒸

螺頭湯兩盅,鮮甜

泥猛粥較清淡,也不錯至少無感到涸喉

2013-01-03
2012-11-12 653 浏览
女友話想食蟹, 又見呢間d食評都唔錯,所以簡左呢間。 小食任食如下~ 炒蜆唔係咁夠熟,生生地,不過仲接受到! 椒鹽軟腳蟹(個waiter都咁叫= =) 都ok 椒鹽九肚魚,一般~~ 因為都其他野太易飽所以冇揀黎食~~ 其實有d想試蟹油炒面,不過下一次先^^ 最後... 主菜~~ 炒辣蟹... 我只係叫左小辣,不過我一向唔食辣...所以辣到噴火又喊咁- -" 不過又幾好食...食食下就習慣左=0= 仲有隻芝士焗蟹 正~~ 不過總體黎講都幾好又飽,值得推介!!
椒鹽軟腳蟹(個waiter都咁叫= =) 都ok
椒鹽九肚魚,一般~~
仲有隻芝士焗蟹 正~~
不過總體黎講都幾好又飽,值得推介!!
2012-11-12
2012-09-25 370 浏览
煮蟹一般在家都可以做到,但避風塘炒蟹就有d難度,最近就有朋友在團購發現這店,$398二人包六道菜,但本人對團購信心不大,但朋友叫到,就沒有抱太大希望一試。book了7點,不用等,店內環境感覺舒服,侍應有禮貌。原途已嗦到陣陣炒蟹香味,首先送上第一味是炒蜆,醬汁很惹味,肉厚。第二味是上湯浸時菜,菜心老,第三味是bb鴿,真係好bb,似營養不良,冇肉,但炸得金香,朋友連頭都不放過,主角終於都出塲...第四味就係一斤四両二人份量正宗炒辣蟹,剛剛炸起,熱辣辣的,由於高溫油泡之後,都不用工具就可拉開蟹,殼,肉味鮮甜,配上蒜粒,野味到難以形容,但蟹肉比較瘦,朋友話九月不是當造,第五味是蟹油炒麵,終於有碟飽肚,大口大口吃,味道似用炒完蟹個獲再要來炒麵,真的有蟹油味,最後第六味就是木瓜糖水,即刻滋潤晒,但唯一不足的,就是離開時還要比一碟酸菜費及加一服務費,如果可以在團購一次過付埋,感覺會好些,但這餐仍然是滿足的!
  • 炒辣蟹、炒蜆
2012-09-17 325 浏览
朋友介紹黎食蟹buffet, 話好抵食, $3-400百每人有一隻蟹, 又幾抵喎, 約左放假黎呢度試~~蟹有10種煮法俾你揀, menu寫齊哂, 我地3個人揀左2隻炒辣蟹, (1隻中辣, 1隻小辣), 另外一隻揀左薑蔥煮個fd因為之前去過, 佢話隻蟹俾之前細隻左, 呢樣都唔重要, 最重要係蟹只屬一般, 唔夠鮮味, 而且肉質都唔太彃牙!!!!!! 仲有,小辣隻蟹有少少臭味tim 呀, 好明顯死左好耐仲有buffet包每人一隻軟殼蟹, 都算新鮮, 炸得唔錯., 入面好淋肉質好滑, 有少少蟹膏, 不過卻太油膩~~18款小菜任食, 我地叫左1) 豉椒炒蜆 - 豉椒個汁偏甜, 獲氣唔夠, 不過蜆肉肥美2) 豉椒炒青口 - 同上面一樣個豉椒汁唔好食, 青口好大隻, 都算新鮮3) 蒜香牛仔粒 - 咁多個小菜最好食, 有獲氣, 牛仔粒唔韌, 好食 4) 油鹽水浸蜆 - 呢個好食過豉椒炒, 個湯清清地, 蜆肉鮮甜, 加左少少粉絲, 唔錯 5) 咸肉韭菜花 - 韭菜花都有少少渣, 無就更好6) 紅燒豆腐 - 個豆腐勁唔掂, 無味, 仲要凍架7) 避風塘乾炒牛河 - 叫左佢炒細碟d, 真好彩, 因為勁油試
又幾抵喎, 約左放假黎呢度試~~

(1隻中辣, 1隻小辣), 另外一隻揀左薑蔥煮

只屬一般, 唔夠鮮味, 而且肉質都唔太彃牙!!!!!!
仲有,小辣隻蟹有少少臭味tim 呀, 好明顯死左好耐

有少少蟹膏, 不過卻太油膩~~

18款小菜任食, 我地叫左

5) 咸肉韭菜花 - 韭菜花都有少少渣, 無就更好
6) 紅燒豆腐 - 個豆腐勁唔掂, 無味, 仲要凍架

試左咁多個小菜真係算係咁, 勁飽!!!!!!!!!! 雖然價錢抵, 環境都唔錯,
但都唔會再黎, 食過興記, 灣仔橋底都好食過佢, 不過價錢就貴過佢架喇, 一分錢一分貨嘛!!!!!
炒辣蟹 (小辣), 有少少臭味
炒辣蟹 (中辣)
薑蔥炒蟹
軟殼蟹