2011-02-12 12 浏览
阿哥豪氣請食飯, 請我去食辣蟹, 勁好死不過由於佢係即興請食飯, 所以無訂位, 等左一陣叫左椒鹽鮮魷,火熖九肚魚, 避風塘炒蟹, 一個粥, 全部都係海鮮2個男人夠食啦~椒鹽鮮魷超香, 唔同出面個D炸到勁硬, 粉好薄最爆炸係火熖九肚魚, 好勁呀個火~~, 九肚魚加埋蔥蒜同埋佢既汁, 食唔停口架~~真係嫌少避風塘炒蟹, 必食架啦, 不過估唔到阿哥2個人食飯都會叫隻4舊水既蟹(細SIZE), 真係好豪呀佢今次, 蟹好肥美, 多肉, 好甜, 我地叫左大辣, 食得好過癮泥鯭粥係叫個中既, 好正, 好綿...好綿, 又多料
阿哥豪氣請食飯, 請我去食辣蟹, 勁好死

不過由於佢係即興請食飯, 所以無訂位, 等左一陣
2個男人夠食啦~
椒鹽鮮魷超香, 唔同出面個D炸到勁硬, 粉好薄
最爆炸係火熖九肚魚, 好勁呀個火~~
, 九肚魚加埋蔥蒜同埋佢既汁, 食唔停口架~~真係嫌少
, 蟹好肥美, 多肉, 好甜, 我地叫左大辣, 食得好過癮
泥鯭粥係叫個中既, 好正, 好綿...好綿, 又多料
火熖九肚魚
好肥美呀~~~~~
蟹膏
好綿o既泥鯭粥
椒鹽鮮魷
火熖九肚魚
好肥美呀~~~~~
蟹膏
好綿o既泥鯭粥
椒鹽鮮魷
2011-02-08 10 浏览
新一年, 當然要豪返餐請屋企人食飯, 阿爸想食辣蟹好耐架叮喇~~ 一嘗所願一個月前已經訂定臺喇, 驚新年無位~ 去到先唔洗等咋, 出面排哂隊~~叫左D小食食住先, 有椒鹽雙併(九肚魚+魷魚), 又幾好喎, 唔粉, 夠熱, 真係即炸跟住加個泡田雞, 不過媽媽唔係咁鐘意佢個味酸酸地, 我就覺得幾開胃, 再加個菜, 雞湯浸涼瓜皮, 幾得意, 唔同平時既上湯浸涼瓜, 佢爽身D, 同埋好重甘苦咪, 新年食咁多野, 食個涼瓜清清佢之後就到主角肉蟹, 叫左1斤6, 4個人夠哂啦, 中辣, 阿爸勁稱佢個辣蒜好味,話可以撈飯食添~~ 我唔太食得辣, 但係中辣都無問題, 隻蟹又幾甜, 無俾辣蒜既味蓋過, 1斤6都好大碟, 好在阿爸係到, 如果唔係都食唔哂~~~佢仲搶哂D肥美既蟹鉗添最後我地叫左個泥鯭粥(大), 因為阿爸太好胃口, 所以叫個大既~~, 粥好錦, 我最怕食到魚粥既腥味, 不過係呢到就無咁既事~~我仲添左2碗添~~食完阿爸仲問我幾時再去, 佢話就算下次唔食蟹都無所謂, 可以試其他海鮮或者小菜~~~~佢真係識食喇~~
主角!!!!!!!!!!

椒鹽雙併
田雞
雞湯浸苦瓜皮
添食泥鯭粥~~
椒鹽雙併
田雞
主角!!!!!!!!!!
雞湯浸苦瓜皮
添食泥鯭粥~~
  • 泥鯭粥
2011-02-03 61 浏览
團年喺呢間野食, 除了椒鹽鮮尤好食, 其他樣樣嘟唔掂!!!!環境黑麻麻, "乞食"禁?!最離譜係個兩隻蟹!係水蟹,冇肉! 只見兩只蟹鉗,同個蓋,其他脾阿,腳阿, 拿埋都冇五件,炸蒜襟住,料極都搵唔到有蟹!記住!係兩隻蟹加埋唔夠五件有肉阿!d 每隻蟹盛惠HKD$1000! 燒肉係沙利篤!又鞋又乾!好似要$80! 啲餸大都好細碟, 碟菜好似雲吞面舖d油菜.一家人團年,唔會介意$$, 但係很介意使左錢又只食到一肚氣! d 侍應堅唔掂!尤其係個所謂大佬阿姐,一味識叫人食多隻蟹,唔叫多十隻八隻便黑面!一定 No Next Time!Total around $4K for 12 guests. $1000 * 2 = $2000 for the two crappy crabs!P.S. 小弟好少寫食評,今次確實頂唔順,花左差不多一小時都要一隻一隻字禁打出來!

環境黑麻麻, "乞食"禁?!

燒肉係沙利篤!又鞋又乾!好似要$80!

啲餸大都好細碟, 碟菜好似雲吞面舖d油菜.

一定 No Next Time!

2011-02-02
团年饭
  • 唔掂
2011-01-02 113 浏览
好彩好彩, 冇 BOOK 位, 最後一張2人枱都俾我地拎左 ~首先 OPENRICE 上講既 CITIBANK 個 SET, 坐底, 問左2-3個侍應, 等左好耐, 既答覆係" 今日唔做 " (下, 真係好怪, 當日只係平日的星期五)算,照叫餐牌果 D ! 避風塘炒蟹 真係幾貴 $4XX , 原過真係好大隻 (侍應從來冇拎隻蟹有幾大隻俾我地睇, 最好問下) , 2個人都夠食 !我地仲點左 辣酒煮螺, 都係俾我想像中多, 我地唔食得辣. 但真係幾野味 !最通常應係牛仔骨, 但都唔差 !埋單2個人好似 $680 黎呢度一定一定要 BOOK 呀, 因為我見佢地做麻大陸團 ! 一坐就冇左2-3圍大枱的了 !************題外話. 見到有客人問待應拎盒 (有野食剩) !個侍應極之唔想客俾, 之後係咁求期拎左1個俾佢, 個客話唔夠, 而且有 D 食物有汁, 個待應叫佢求期放埋一齊咪得囉 ~ (我地 O 晒嘴)
算,照叫餐牌果 D !
最通常應係牛仔骨, 但都唔差 !
埋單2個人好似 $680

************
題外話. 見到有客人問待應拎盒 (有野食剩) !
侍應極之唔想客俾, 之後係咁求期拎左1個俾佢,
(我地 O 晒嘴)
辣酒煮螺
牛仔骨
辣酒煮螺
牛仔骨
去左ispuard ge 喜記 食飯 ....我地訂左7:30 結果o係門口等左一個鐘先入到去..成班待應 加 reception 姐姐都好似食左大頭菜咁...遊魂等左一個鐘先入到去...枱又未執.......待應A 話轉頭黎執......又等左10分鐘....我再叫待應B .... 原來A 已經唔記得左10分鐘後執好枱...佢問我地食咩.....我 : "你好似未俾餐牌我!!!!!!"我地揀左一陣...叫左 1.)避風塘炒蟹 (我問點計 佢話當日市價 幫我揀隻3個人食GE......佢完全無同我提過幾多兩!!!!!!!!!!!!!!!!!!)2.)啫啫生菜 3.)粉絲蜆煲 4.)風沙雞一個待應都無.....咩事AR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!蟹好大隻 不過辣椒 + 蒜頭 佔了大部份(同埋咁都$780)生菜 一般啦......蜆 (無味)風沙雞 (都係得D蒜頭味) 無咩味道

去左ispuard ge 喜記 食飯 ....
我地訂左7:30 結果o係門口等左一個鐘先入到去..

等左一個鐘先入到去...
我再叫待應B .... 原來A 已經唔記得左

我地揀左一陣...
2.)啫啫生菜 3.)粉絲蜆煲 4.)風沙雞

蟹好大隻 不過辣椒 + 蒜頭 佔了大部份
(同埋咁都$780)

生菜 一般啦......

蜆 (無味)

風沙雞 (都係得D蒜頭味) 無咩味道

2010-10-09
(非会员)
2010-12-18 203 浏览
I have written a review on this restaurant few weeks ago but for some reason it's not published... We ordered a few dishes and overall the experience was bad:1. Steamed scallops - the dish was named "giant" scallops and it's sold at HKD42 for one giant scallop ... the scallops were not giant... they were actually very small; worst of all the dish was cold when it's served. 2. Stir fired clams with some XO looking source - ok3. Stir fired noodles with crab favoured oil - oily and certainly no cr

oily and certainly no crab favoured at all.. any stir fired noodles at any local congee stores may be better.

4 . veggie - ok, can't recall the name of the dish

5. deep fired squid - ok

overall, the food was bad... utterly disappointed... no wonder there was no line on a Sat night.

2010-11-20
2010-12-14 12 浏览
禮拜六,同爸爸慶祝生日~素來知佢中意食海鮮所以揀左喜記辣蟹因為係夜晚,所以都要等,好彩等左三個字姐咁入去啦,勁多人,估唔到咁多人食,嗌左幾道菜,避風塘炒蟹,油盬水蜆,泥鯭粥,仲有個豆豉鯪角A菜點解食評冇相呢,因為費事同屋企食飯都影相啦,佢地都比較傳統先講蟹,可能我唔食得辣,不過見爸爸食到唔停,味道應該唔錯,因為爸爸好咀刁咁我就食蟹鉗,嘩~啖啖肉,雖然有D辣,但我都覺得好味之後就到泥鯭粥,WAITER問我地駛唔駛去骨~緊係去啦,原來可以去骨,我覺得好正粥有泥鯭GE味道,好MATCH,不過三個人食可能唔係好夠,下次應該嗌大碗D然後到個蜆,蜆好爽口,都幾大隻,冇沙,仲有粉絲,我覺得一定要嗌最後講個豆豉鯪魚炒A菜,酒樓小菜水準,不過不失唯一要彈GE可能係果日多人,佢收碟有D慢同嗌多次總括黎講都係好開心GE一餐飯最後500蚊埋單,我請客~~~
禮拜六,同爸爸慶祝生日~素來知佢中意食海鮮
所以揀左喜記辣蟹

因為係夜晚,所以都要等,好彩等左三個字姐
咁入去啦,勁多人,估唔到咁多人食,

點解食評冇相呢,因為費事同屋企食飯都影相啦,佢地都比較傳統
咁我就食蟹鉗,嘩~啖啖肉,雖然有D辣,但我都覺得好味

最後講個豆豉鯪魚炒A菜,酒樓小菜水準,不過不失

唯一要彈GE可能係果日多人,佢收碟有D慢同嗌多次

總括黎講都係好開心GE一餐飯

最後500蚊埋單,我請客~~~
2010-12-11
  • 油盬水蜆
  • 泥鯭粥
2010-12-12 22 浏览
由於發薪水了, 所以想請家人吃一餐我滿喜歡這樣子盡管以前在快餐店打個暑期工一發薪水就由我請客比我威返次咁話是日來到喜記人不多只有3幾抬, 環境清靜得很小二欣勤有禮雖說這是港人追求的態度, 但我卻有種lack of liveliness的感覺這裡的名物大概是crab吧!正當想選它的時候就給媽媽制止了!原來太貴了 要錫住我荷包咁話最後點了賽磅crab(對不起我是真的不懂怎麼打這個hi字),蝦多士,辣酒煮花螺和xx雞煲(忘了!該死的><!)前菜有點驚喜的!送來的是一碟酸酸味味的雞翼尖味道有點像白雲鳳爪 非常開胃賽磅crab熱辣辣賣相亦十分attractive!!!有不少瑤柱碎, 把它們跟蛋黃拌勻滑滑溜溜而蛋香得不得了!!!!中間的瑤柱碎是先泡軟的mix在滑溜的蛋白裏剛好有點嚼勁, 令口感豐富起來^^伴碟的broccoli也很好色水翠綠而且crunchy正好中和了油膩感.這就是那xx雞煲(認真失敗!><)本以為份量應該不會太多, 怎麼說這裡仍是尖咀, 價錢亦出奇地合理XD怎知份量原來是非常正常的XDD!!!雞肉入味但不是太嫩滑我覺得整體是不錯幾惹味 有種媽媽不
由於發薪水了, 所以想請家人吃一餐
我滿喜歡這樣子
盡管以前在快餐店打個暑期工
一發薪水就由我請客
比我威返次咁話

是日來到喜記
人不多只有3幾抬, 環境清靜得很
小二欣勤有禮

這裡的名物大概是crab吧!
正當想選它的時候就給媽媽制止了!
原來太貴了 要錫住我荷包咁話

最後點了賽磅crab(對不起我是真的不懂怎麼打這個hi字),蝦多士,辣酒煮花螺xx雞煲(忘了!該死的><!)
前菜有點驚喜的!
送來的是一碟酸酸味味的雞翼尖
味道有點像白雲鳳爪 非常開胃

賽磅crab熱辣辣
賣相亦十分attractive!!!

有不少瑤柱碎, 把它們跟蛋黃拌勻
滑滑溜溜而蛋香得不得了!!!!
中間的瑤柱碎是先泡軟的
mix在滑溜的蛋白裏剛好有點嚼勁, 令口感豐富起來^^
伴碟的broccoli也很好
色水翠綠而且crunchy
正好中和了油膩感.

這就是那xx雞煲(認真失敗!><)
怎知份量原來是非常正常的XDD!!!
雞肉入味但不是太嫩滑
我覺得整體是不錯幾惹味
有種媽媽不小心煮老了雞肉但仍然吃得出心機所在(希望這句是make sense的.. most peculiar- -)
總之是好味!

好多好多辣酒煮花螺呀!!!!!!!!!

(以上是吃了一半的樣子因太好吃忘了拍照><)
好辣><但好惹味好入味!

蝦多士有6小件
只是普通value
多士很薄身 吃起來脆但想像不到自己在吃麵包
蝦是小小的 但鮮味也不過不失的
個人認為老店鳳城的較好吃 蝦較大多士較厚
但這裏的價錢是那邊的一半有多
頂頂癮 這個也不錯啊!
整體是不錯
但期望下次有幸吃到(蕉)牌菜-->crab!!!!!!!
  • 賽磅crab
  • 辣酒煮花螺
大学同学生日,挑選了i-square新開的喜記。本想店內一定是人山人海,誰不知只有一半入座率。食物水準同灣仔沒有太大分別,值得推介除了蟹只外,豉椒炒蜆也是必吃之選眾驚喜還是蒜茸牛柳粒!好好味!肉質嫩滑而多汁,最佳配合白飯來吃!不過最大問題還是在服務方面!真的是很麻麻,整晚都聽到打爛碗碟的聲音,叫他們過來反應又慢,還無緣無故收起你的茶杯! 總之一看便知缺乏培訓的員工 小貼士﹕(1) 假日還是先訂位,否則白走一趟便不好(2) 如喜歡有完善服務(Service),請不要挑選這店,否則你只会氣死!(3) 這店设有湯供應,如喜歡喝例湯的朋友需緊記(4) 嘗試叫店長給免費雪糕,他們有雀巢雪糕給大家

總之一看便知缺乏培訓的員工

2010-08-29
豉油王炒麵
蒜茸牛柳粒
  • 蒜茸牛柳
8月13日周五到5人到这里吃饭,点了姜葱蚝煲餐牌写明有5只, 上桌时点算只有四只:一只很大,2只普通大,一只爆开了的小蚝.我们要求补回一只和换了那烂的后来再上一个,我认得那烂的蚝,很大的不见了,却找到两个"半边"蚝.我们说不要了,退了此菜.部长过来解释说那两个"半只"蚝是煮"烂"了的,他们是重新煮给我们,因为老板要求. 我不跟他谈而要求埋单 -- 因为我不明白为什么一个不够数的菜要求退换最后上来也是不够数(如果就像他们说是煮时造成蚝断开两只,那么加起来还是4只...)埋单时多了一碟炒蚬价钱和蟹贵了一百元,一只蟹680元变成780元(这里不谈这个蟹是否值得),我们提出问题他们也改回. 所以大家吃饭时一定要记得查单,这是保障自己消费权益的.这家味道不及老店, 炒蟹蒜茸过焦; 蟹油炒面没有芽菜等配料.前菜的鸡翅尖过酸.
8月13日周五到5人到这里吃饭,点了姜葱蚝煲

2010-08-13
2010-08-10 54 浏览
港島區數間<喜記>都一直未逢機會幫襯過…今晚同朋友仔選址尖沙咀飯聚…見佢地嚮I-Square開左間<蟹將軍>, 就快快訂座去也!!星期五晚七點到來…只有數檯客…舖位於低層六樓, 窗外只見街景…裝潢似走古舊中式路線…深色牆身…深啡色檯布配深木色坐椅…整體感覺黑沉沉…或是相反的?係型格o既表現?!...吾太欣賞但亦不太在乎…年輕一輩o既服務生, 吾可以話服務差但只會一板一眼的有點呆亦笑容欠奉…坐下先例牌送來餐前小食兩份 – 糖醋雞翼尖!!...酸味味又無乜食用價值o既雞翼尖, 食吾食請隨便但係咪都要收費的, 每份$10!!...挑選主要菜式有以下:大漠風沙雞(半隻) $88…色澤靚…雞皮微脆…肉算嫩口入味…吾錯的!!薑蔥生蠔煲 (5件) $128…大大隻桶蠔肉質肥厚, 鮮味無渣…薑蔥多多爆到好香好惹味!!...值得推介!!黃金蟹(中) $380…即咸蛋黃炒蟹, 蟹肉沾上咸蛋黃夠香口提鮮味!!...至於只標準大小o既普通肉蟹一隻要收近$400大洋!?...雖然哩度以蟹為主打但定價著實過高了點!!椒鹽珍寶瀨尿蝦 (兩隻) $360…Jumbo?? 好奀o既一隻播

挑選主要菜式有以下:

...雖然哩度以蟹為主打但定價著實過高了點!!
椒鹽珍寶瀨尿蝦 (兩隻) $360Jumbo?? 好奀o既一隻播, 冇肉食的!!...偏咸, 而且肉質吾係咁鮮咁彈牙添…大失所望哇!!
…最覺揾笨係哩一個菜吔!!...哩個價食個不錯o既酒店自助餐都得耶!!!...
豆豉鯪魚炒A菜 $55…用o黎送個飯吾錯的…如怕油要清淡的就吾o岩閣下了!!
油鹽水浸大蜆 $58…蜆肉夠厚大新鮮…配少量粉絲薑蔥, 味道係合格的…
蟹油炒麵 $48…蟹油o既香講真就啖吾出來…都係灑左D”避風塘”配料嚮上面吧?...少許辣的...不過麵條加上大量銀芽同韭黃齊炒, 係炒得夠鑊氣, 麵質既爽口而吾肥膩的...亦美味!!

茶錢 $5/位…埋單共銀$1,278
註: 店內近大門處設一洗手盆方便客人使用; 如廁則要到商場內之公用洗手間…
Table Setting
薑蔥生蠔煲
黃金蟹
蟹油炒麵
2010-08-07 114 浏览
放工落大雨, iSquare四圉都咁多人等位, 呢間等兩個冧巴就有枱,試試經理俾咗張大檯, 坐得幾舒服, 心情好, 雖然貴都試下招牌菜避風塘炒蟹 ($380):斤幾重,熱辣辣,非常新鮮,肉又實又鮮味,好正炒蜆($5x): 都好新鮮,無沙,不過似炒定,無乜鑊氣,還可以:乾炒牛河($5x),牛肉都幾冧,即炒,唔錯喜記小炒王($5x) 即係炒九菜花+鮮魷+蝦乾... 食晒其它野先嚟,好飽,所以唔多想食.. OK喇 十幾廿枱先得四五個侍仔,所以服務一般雖然d蟹好正, 但係呢個價錢 ... 一次就夠

:乾炒牛河($5x),牛肉都幾冧,即炒,唔錯

十幾廿枱先得四五個侍仔,所以服務一般

雖然d蟹好正, 但係呢個價錢 ... 一次就夠

炒蜆
乾炒牛河
2010-08-05
炒蜆
乾炒牛河
2010-07-08 31 浏览
因要跟同事慶祝生日,而同事中有多人對蟹有特別喜愛,所以選擇了這間以蟹聞名的餐廳。在看過菜牌後,一致決定,點以下菜:1. 沙律蝦多士 (要了碟半,共9件)—味道都屬OK,但油份多了少少,唔太脆,同有少少凍,如果熱D會好味D2.油 鹽水浸蜆—胡椒味太重,蓋過蜆的鮮味,但粉絲好好味3. 要了兩個蟹—1. 荷香糯米飯焗蟹(中):糯米飯好入味,不肥膩,蟹有鮮味,但沒食出荷香味; 2. 啤酒炒蟹—啤酒味好濃,蟹也吸收了啤酒的精華4. 枸子上湯浸津白—OK,無乜驚喜5. 蟹油炒麵—最有驚喜的一道菜,香濃而不油膩,有少許辣,很惹味,我們要了兩碟,全吃清光,如果一碟份量多可以多一點更好6. 炒飯—炒得不錯,很乾身,不太油7. 東江鹽水雞雞—是最失敗的一道菜,無雞味,又唔嫩滑,重要賣HK$128.00/隻,唔值值待一讚的地方是,服務有水準,最好是最後送糖水,仲要係木瓜雪耳,好好味﹗

在看過菜牌後,一致決定,點以下菜:
2.油 鹽水浸蜆—胡椒味太重,蓋過蜆的鮮味,但粉絲好好味
4. 枸子上湯浸津白—OK,無乜驚喜
6. 炒飯—炒得不錯,很乾身,不太油

2010-07-05
$300.00 (晚餐)
  • 啤油蟹
  • 炒麵
2010-06-09 144 浏览
家庭聚餐, 十個大人, 兩個B, 食咗餐豐富的海陸空大餐! 由於掛住食, 只係影得幾張相.招牌菜, 蟹, 叫咗兩隻中蟹, $350隻, 一隻避風塘, 一隻薑蔥炒, 兩隻都好食, 尤其避風塘炒蟹, 炸蒜餸粥一流. 椒鹽瀨尿蝦, $150隻, 算係中size掛, 煮得幾好食, 如果大隻啲仲好.海鮮仲叫咗椒鹽九肚魚, 炒蜆. 全家都好鍾意食椒鹽九肚魚, 外脆內滑, 正! 香蔥雞煲, 上枱時真係熱辣辣, 咋咋聲, 有煙出, 好香, 味道都唔錯.陸上的仲點咗咕嚕肉, 蒜片牛柳粒, 仲有菜, 不過啲菜的選擇就少啲.識飛嘅就點咗BB鴿, 都幾抵, $38隻, 香口, 有肉味, 都幾好味! 成餐大家都食得好開心, 餐廳唔嘈, 傾到計. 好多窗, 感覺舒服開揚. 尖沙咀黎講唔算貴, 可能唔多人知, 所以星期日都唔爆, 會同啲朋友再去.P.S. 家姐對味精好敏感, 但係食晒成餐飯, 返到屋企都冇唔舒服, 咁佢應該落得唔太多味精, 抵讚!

薑蔥炒蟹
蔥爆雞煲
2010-06-06
薑蔥炒蟹
蔥爆雞煲
  • 椒鹽九肚魚
2010-05-06 28 浏览
麥太因為未嘗過食瀨尿蝦, 有日於bus road show 睇到佢廣告, 上openrice 搵下睇下食評,見食評得3個重係2個bad 1個good, 個心15/16 但又想去try 下,於是都book左位。環境: 因座於尖沙咀新落成購物商場, 人氣不太旺準時去到都有好多吉枱。安排左座於尾邊有窗可望街境good。服務: 可能新開waiter/waitress 眼見得6個連埋manager,所以當入座率滿座時就顯得手忙腳亂,人手顯得不足不過service 都好好。食物: order 左3隻瀨尿蝦booking 時留,不過去到見個魚缸重有好多有冇人book 晒就唔知。每隻大概$130to150 幾重唔記得,用椒鹽煮幾好味且鮮味。蟹蒸荷葉糯米飯,此項就真你痳痳,價錢計算都以海鮮市價,以蟹大細計算有3個價錢由$200幾至400幾不等,pick 左最細量既蟹,味道可以但糯米飯則太淋。另order左一碟炒蜆,都是一般豉椒炒香味十足食落又係有d沙。其他order 一般既豉油炒麵/黑椒牛柳粒/茄子煲/炒偏豆/肉片炒河etc. 不過不失。飲品方面order 一支青島啤酒$24 略貴,同一柸鮮渣橙汁忘記

飲品方面order 一支青島啤酒$24 略貴,同一柸鮮渣橙汁忘記問幾錢應該都要幾十元,尖沙咀區正常。
豉油炒麵
牛黑椒柳粒