2016-03-13 7538 浏览
嘗試過不少新派點心食鋪,相機食先之餘也中過不少伏><這次又被可愛的點心外觀吸引,決定再試「唐宮小聚」。拜訪之前已瀏覽了超多食評,此乃人氣旺店,就選擇了週日午市前往,果然人聲鼎沸,好彩仍有個別空位,讓我們直接入座。前菜要了三式拼盤,選了醉雞、青芥木耳和翡翠鴨卷。醉雞裝在玻璃罐裡,像是噱頭卻給夾菜增加了不便,私認為此道醉雞雞肉OK但酒味不夠濃郁,可能點回口水雞會比較好味。青芥木耳是涼拌黑木耳用了芥末調味,配上少許百合,可以嚐到隱約的辣味,很是清爽。而翡翠鴨卷可以算上是一道素材,賣相很好,鴨絲略少,就當補充維生素吧~上菜速度真的很快,不一會點心就上桌了,這是本店必點相機食物,玫瑰饅頭。 用精緻的小蒸籠呈上,灑滿玫瑰花瓣,淡淡玫瑰清香,怎麼拍照怎麼好看。之前看食評說有搭配煉乳一起上菜可是現在沒有了有點失望,但是本來就沒有對味道抱太大的希望,玫瑰本身是沒有什麼味道的所以這個紅豆餡饅頭也算中規中矩。招牌no.2 松露香菇包!小妹本身就對麵食沒有任何抵抗能力,何況是好看又好吃的點心~這個素包外層用朱古力粉裝飾,內裏的香菇餡也是香氣撲鼻。這道柚子蝦餃吃的是創意,em....我應該說很有

前菜要了三式拼盤,選了醉雞、青芥木耳和翡翠鴨卷。
柚子蝦餃
這道柚子蝦餃吃的是創意,em....我應該說很有柚子味><但作為蝦餃就...評價是可以一試~
手抓煎餅
這道菜讓我想起中學時期常吃的早飯手抓餅,酥皮滿口的油香還配上肉鬆,好吃但是好罪惡啊!
招牌乳鴿
最推薦的菜式放在最後!招牌乳鴿真的是必點!鴿子很小所以肉非常鮮嫩多汁~三下兩下就吃完了很想encore啊!
2016-03-06
手抓煎餅
招牌乳鴿
2016-03-13 2672 浏览
唐宮已經開咗一段時間,終於有機會嚟試吓佢哋出咗名巧手得意嘅點心!當然唔少得係松露香菇飽啦,賣相非常吸引,味道亦好啱喜愛食菇嘅我!又香又軟!跟住就係食人隻車嘅車馬炮奶皇飽啦,外表好得意,味道有點似咖央味,我都係比較喜歡傳統嘅流沙奶黃飽啦! 另外幾款前茶涼拌都唔錯,乳鴿都好香口好好味! 至於咖哩炸牛腩,肉質就比較乾咗d, 唔算突出。 另外點心同炒菜都幾好味,見到碟菜嘅切功已經加晒分,讚! 最後再食埋甜品,非常大滿足抱住個大肚腩走!

另外幾款前茶涼拌都唔錯,乳鴿都好香口好好味!

至於咖哩炸牛腩,肉質就比較乾咗d, 唔算突出。

另外點心同炒菜都幾好味,見到碟菜嘅切功已經加晒分,讚!

最後再食埋甜品,非常大滿足抱住個大肚腩走!

• 松露香菇
  • 龍鬚芥蘭
2016-03-12 5802 浏览
星期六夜晚book左六點同daddy唐宮小聚,五點九已經入座,可以落單,但係唔會上菜咯。根據openrice食家推薦,叫左既個很hit既餸。小食拼盆(108蚊):沙姜豬手,翡翠鴨捲,涼拌瓜苗(單點仲貴,68+48+48)沙姜豬手很脆,好好味,但可惜同之前食家所講,唔入味。但係點多d下面既汁就岩岩好;翡翠鴨捲很爽口,翡翠其實係高麗菜,入邊包左青瓜,鴨肉,好似仲有午餐肉?唔知wor,淋上黑醋,真係好爽口;最後一個涼拌瓜苗都係淋上黑醋,很爽口,同埋瓜苗好似都很少見,值得嘗試乳鴿(38蚊)(原價59蚊):宜家做緊discount,38蚊細細隻,鴿肉皮很脆,但肉很朎,雖然冇乜特別,但總體唔錯,偏鹹。黑醋雞花(79蚊):其實係四個雞脾,先炸過之後,再淋上黑醋汁,酸酸鹹鹹,好開胃,我地一人食左兩舊,以我地之前既胃口黎講真係很大突破,食完仲可以食一串菠蘿爽下口,菠蘿都很甜黑蘑菇包(49蚊):真係好似樣!蘑菇包外面既皮很軟,摸上去很舒服,吾忍心食,包入邊其實係蘑菇,雖然好似唔足料,但因為外面既皮軟軟地都幾好味架,尼個蘑菇包唐宮小聚好似係原創,一定要試!總體真係唔錯,下次去再會食!多菜蟹餃(49蚊):可能

多菜蟹餃(49蚊):可能係最後一個食,我同爸爸冇乜戰鬥力,都覺得尼個蟹餃麻麻,因為睇到食家推介先叫尼個,但食落黎好似同其他蒸餃冇乜區別,真係有蟹既味道,仲有好多蔬菜,不過外面的皮有d厚,偏清淡,總體麻麻,又覺得49蚊唔抵食,下次唔會再叫尼個啦

隔離果張枱見到我地叫既小食拼盆,問服務員我地叫左d咩根住同我地叫相同既野wor,由此可見,我地既小食拼盆賣相幾好

總體你間餐廳好正,加埋10蚊一位茶水費,加一服務費,總共377,咁既質素都算唔錯喇,d餸很精緻,下次有機會想再去嘗試
小食拼盆
涼拌瓜苗
翡翠鴨捲
沙姜豬手
2016-03-09 2371 浏览
唐宮小聚🍜🐔一家fusion創新中菜館,今晚吃過的所有菜式都可以用色香味俱全來形容,每一道菜都帶給我們驚喜,一點不簡單。特別鐘愛玫瑰饅頭🌹有很香很香玫瑰味,饅頭很鬆軟清甜❤️另外炸雞扒擔擔面也非常出色👏擔擔面細軟有點彈牙,湯相比一般擔擔湯多了一點麻辣甘香,但正確說是麻多於辣,麻麻的感覺刺激著舌頭感覺很棒😝炸雞扒用公雞形狀的籃子裝著,深深地吸引著相機的視線👀✨第一口咬下炸雞以為愣住了,以為是不是上錯菜了?外皮炸得香脆是吉列的口感,怎麼肉質嫩滑得似魚柳,但又有雞扒油脂的味道?那種錯覺在吃了兩三口感覺到雞肉的纖維才停止,感覺很奇妙又美味非常😺是我在香港吃過最讚的炸雞🐔❤️
2016-03-08
  • 玫瑰饅頭
  • 雞絲粉皮
  • 雞扒擔擔麵
2016-03-03 3536 浏览
心情久佳最好就係食又靚又好味嘅野!要去中環唔想食西餐就揀左呢度。呢度環境一點都唔中式,光線好足而坐位唔會好密。舒服!第一次黎有好多野想試:白玉王鴿$38-擺得好靚又大隻!好香好香味道當然好!熱辣辣令佢更好味仲要比埋手套 松露香菇$49- 菇的外形,入面有好香嘅松露味同菇涵!非常好味 玫瑰饅頭$29- 最初以為饅頭會冇咩味冇咩期望,點知原來食同聞都好有玫瑰味!個包有好多玫瑰花瓣,而入面仲有唔太多嘅蓮蓉涵,啱啱好唔會搶哂d玫瑰味!愛玫瑰味食物嘅人必食 麻辣燒賣$49- 最初見佢麻辣覺得好特別,黎到一食先知唔係真燒賣而係糯米做嘅,麻辣很香很好味!值得一試 猛虎咬豬$39- 一片腩肉比夾膜包住,仲加左酸菜同茄汁,消除膩感,很特別 牛王點醬$99- 喺openrice睡見到呢幅相再問職員先知係呢個, 炸左嘅外榖包住牛腩再點咖喱汁!半肥瘦的牛腩加上咖哩汁本來已經係絕配!再加上上面的蔥就更有層次不過兩個人食呢碟真係太多! 最後叫左個小聚併盤$108,包左以下三款:川汁皮蛋- 擺成兩條魚形好靚 仲要有雪花喺入面,不過我食唔慣糖心辣鴨拉皮- 樣子很普通但味道卻很好,辣度恰到
心情久佳最好就係食又靚又好味嘅野!

第一次黎有好多野想試:

仲要比埋手套
白玉王鴿

麻辣燒賣

猛虎咬豬

不過兩個人食呢碟真係太多!

最後叫左個小聚併盤$108,包左以下三款:

川汁皮蛋- 擺成兩條魚形好靚
仲要有雪花喺入面,不過我食唔慣糖心
川汁皮蛋
辣鴨拉皮- 樣子很普通但味道卻很好,辣度恰到好好處
辣鴨拉皮

辣口水雞- 最普通就係呢個,我個人覺得唔係太特別。
辣口水雞

呢個超豐富的晚餐最後我地食唔哂
但真係食得好開心
再加埋同令你覺得開心舒服嘅人一齊食,真係心情都可以好好多
2016-03-01
白玉王鴿
麻辣燒賣
川汁皮蛋
辣鴨拉皮
1K
2016-01-24 6285 浏览
The L Place 已成了潮人食廈,主打年輕人生意,今天我約了J爸媽及J妹妹來吃飯,未知這裡的鬼馬食物會否合他們心意呢?一室 cafeteria 的格局,賣的卻是中菜,這裡的擺設及食具都玩味十足,J媽媽首先被那馬蟻碟嚇親,哈哈!這裡的食物都會用一張索油紙盛着,相信是想模仿舊時街頭小食吧!我和妹妹覺得新奇,但J爸媽當然是見怪不怪了!"唐宮小聚" 為慶祝1週年以特價 $38元推出招牌乳鴿,乳鴿有水準,炸得皮脆肉嫩,甜美多汁,是整晚最出色的菜式。"猛虎咬豬" ($39/件) 亦是推介,軟熟的饅頭包內有一塊好厚的五花腩肉及酸菜,一啖咬下去,可以用滋味無窮來形容。五花腩用濃汁炆至非常鬆化入味,口感極豐盛,讚!松露香菇包 ($49) 是清新怡人之選。包身鬆軟,充滿着黑松露及菇的香味 ,菌味突出。外形小巧可愛,so cute!黑酷雞花 ($79) 獲阿P及妹夫大讚,說雞翼酸甜開胃,肉質超級嫩;我只吃了烤菠蘿,新鮮香甜,也不錯。糯米燒賣 ($49) 令我和J爸爸陷入了分歧的局面,我覺得軟熟的糯米味道好好,他說太腍了,不好。J媽媽火上加油地拋下一句 "你要求太低"..可能是吧...荷花蒸飯 ($99
乳鴿
松露香菇
外形小巧可愛,so cute!
黑酷雞花
糯米燒賣
荷花蒸飯 ($99) 份量十足,下了鹹蛋黃去炒,是惹味,但卻導致飯身偏 '立',兩父女繼續意見分歧中...
荷花蒸飯
呷醋伴麵 ($39) 終於令分歧消散,大家一致認同是超難吃的!其實味道沒大問題,問題在於麵條太糊口,有令人食不下嚥的感覺。
呷醋伴麵
擔擔麵 ($49) 亦唔好得幾多,麵條沒 "呷醋伴麵" 的糊口,但仍算不上是爽滑。麻辣度普通,份量偏少,不難食,同時也不抵食。
擔擔麵
紅油炒手 ($59) 算是做得頗難吃的,皮不是雲吞皮,是又厚又硬的皮,J媽媽吃了一口,然後拋下了一句 "好難吃"!我也有同感,最後由可憐的阿P清碟。
紅油炒手
椒鹽魔瓜 ($99) 是J妹妹及妹夫的至愛食物,"唐宮小聚" 做得真的不好。沒半點椒鹽風味,可以說是沒什麼味道,又貴又失望。
椒鹽多瓜
雞扒菜飯 ($79) 是這裡唯一好吃及抵食的食物。"唐宮小聚" 處理雞肉是有一手的,剛才的炸雞翼已很不錯,想不到炸雞扒更好,皮脆肉嫰,讓我重申:肉是極嫰的。菜飯用珍珠米,份量極大,是經濟飽肚之選。
雞扒菜飯
甜點要了 "乒乓麻球" ($39),味道其實是不錯的,可惜真正賣相與 menu 上的圖片實在有太大反差。Menu 上有白色及金黃色兩種煎堆,漂亮地放在迷你乒乓台上。其實如果這已是不再造的菜式,懇請 "唐宮小聚" update menu,因為圖片真的與事實不相符。
乒乓麻球
棋子奶黃 ($39) 其實即係流沙包,一般水準。
棋子奶黃
哪到底 "J爸媽" 滿意嗎?當然不...畢竟這裡的對象不是他們,他們還是適合去 "唐宮一號" 多一點。至於 PJ,我們都認為 "唐宮小聚" 價錢算合理,service 及食物也不過不失,是大伙兒聚會的好地方。
留單下次有 $50 回贈,這 promotion 不錯啊!
2016-01-23
乳鴿
  • 松露香菇包
  • 雞扒菜飯
2016-01-14 5003 浏览
今日經朋友介紹來到唐宮小聚,一進門裝修感覺有如西餐廳,對餐廳中間的乒乓球桌最有印象!今日點了很多小食!問過服務人員,原來乒乓球桌真係有人打的,如果在人少的時段上去,就可問服務員要求打打乒乓球,吾怕肥可以食多的,食完做做運動!
豬手
冰花皮蛋
色拉大王菜
一魚兩味
2016-01-08 5023 浏览
每次海外好友們回港度假聚會我們必定選中菜,因為哪裡都不夠香港的地道哈哈。昨晚和兒時好友去了中上環的唐宮小聚食飯,之前看到他們家的點心很精美已經非常想試,但吃點心要湊夠3個人去才是perfectヾ(。◕ฺ∀◕ฺ)ノ♫♬。我們晚上7點半到,雖然提早預訂了座位但是還是要等20分鐘才能入座,人超多!裡面還蠻大,裝修別致,現代感與傳統中菜的完美結合。餐廳中間用了一張大概真的可以打乒乓球的桌子來做餐桌(笑),很特別!餐廳用的是點心紙,沒有餐牌。我們點了幾款人氣點心外加主食。點心我們點的是棋子奶黃包。包上面印了粉紅色的象棋棋子名字,很可愛。咬一口還有奶黃流出來,超級香!!餐廳還配了果醋,如果怕膩的朋友喝一口非常消膩。但我覺得味道剛剛好,不會很甜/鹹或很heavy!另外點了人氣的玫瑰饅頭。淡粉紅色玫瑰花形狀的饅頭上面還撒了點玫瑰花碎,相機食先的朋友們應該很愛!饅頭鬆軟,至於味道,玫瑰味道還蠻重,但不會太甜,感覺像在吃護手霜,哈哈哈我自己不是十分喜歡。我們還點了松露香菇,這是個外型和香菇沒有差的蘑菇包,哈哈很香松露味道,包子也很鬆軟很好吃。主食我們點了蟹粉豆腐。豆腐很滑,是小塊正方形狀那種,沒有很吃得出蟹粉
松露香菇
主食我們點了蟹粉豆腐。豆腐很滑,是小塊正方形狀那種,沒有很吃得出蟹粉味道,餡比較多。我們另外點了炒豆苗,豆苗很嫩,用蟹粉汁來撈很好吃!
蟹粉豆腐
炒豆苗
另一個推薦大家一定要試的是燒乳鴿!我們點了一隻,上來的時候切成4塊,外皮烤得金黃,咬起來還是非常多肉汁,味道剛剛好!贊贊贊!(๑´ڡ'๑)
燒乳鴿
2016-01-07
蟹粉豆腐
炒豆苗
燒乳鴿
2016-01-08 4254 浏览
男朋友家住上環,走路到The L. Place 亦不太遠,加上這裡的餐廳都有不錯的水準,所以樓上樓下的餐廳大多嘗過。這天是平日的中午,為了避過上班族人潮,我們約十二時半入坐,本想坐在靠窗的位置,可惜店員稱已被訂座。真的,大約一時左右,本是空空的餐廳便堆滿了人,我們亦需一時半交枱。其實本是想到酒樓飲茶吃點心的,但走到中途累了(對,只是從上環到中環),便上來唐宮小聚。點心可能會比酒樓價貴,但這裡著重精緻度,環境也是較舒適的。傳統點心他們家不多但都算有幾款,但我認為這裡主要適合約一兩個三五知己坐下來吃飯聊天。特別要讚的是玫瑰饅頭,很精緻漂亮!本人最愛吃的就是麵包,各類饅頭絕對是我喜愛吃的食物之一。這玫瑰饅頭除了外觀特別,裏頭原來有微甜的像是玫瑰味蓮蓉,非常驚喜!雖然不便宜,但其心思及味道都算化算呀。另一個推介的是荷葉飯,別看它只放在小蒸籠裏,裏頭原來有四、五碗飯呢!荷葉味不是很香,但看得到它是以荷葉包著飯拿去蒸的,只是不夠入味而已。整體感覺不錯,可考慮帶女朋友來吃個中午飯,她們定必喜歡。

整體感覺不錯,可考慮帶女朋友來吃個中午飯,她們定必喜歡。
玫瑰饅頭 荷葉飯
2016-01-05 4420 浏览
離中環站步行約五分鐘的The L Place一直是我的假日食堂。朋友一直極力推介唐宮小聚,說我一定會愛上這地方,我就姑且試試吧。我的朋友真了解我,吃了第一次後,我就真的離不開唐宮小聚了。唐宮小聚的SETTING不像傳統茶樓,其實跟尖沙咀的Espuma感覺很類似,是那種走新派中西合璧的餐廳。碟子設計心很潮,在碟子方邊上印了一隻小蒼蠅圖案,我還真的以為未有食物已有昆蟲,太玩弄人了!忘了為唐宮小聚單獨拍照,我也不要出賣朋友色相了,簡單一點,先來點心排行榜吧:Number 1: 松露香菇 (HKD49)奶王包、叉燒包、蓮蓉包......茶樓包類的點心種類繁多,但蘑菇包還是第一次試吃。單看外表,我還真的以為叫錯點心,點了以蒸籠呈上的蘑菇小菜。但,再大的蘑菇也沒有這個Size呀!這個包太有趣了,連菇紋也模仿得一模一樣,背後的蘑菇定竟然是麵粉!?把包撕開,裡面是平時的中式雜茹味道,有趣有趣!Number 2: 皮蛋豆腐 (HKD48)我對豆腐的追求其實很簡單,不在乎豆香味和嫩滑程度。作為前菜,皮蛋豆腐的份量還算大,抵食。醬汁看似花生醬,其實都已混合了皮蛋味道。平時我不大喜歡吃皮蛋,不愛那種過濃的皮蛋

Number 1: 松露香菇 (HKD49)
松露香菇

Number 2: 皮蛋豆腐 (HKD48)
皮蛋豆腐
我對豆腐的追求其實很簡單,不在乎豆香味和嫩滑程度。作為前菜,皮蛋豆腐的份量還算大,抵食。醬汁看似花生醬,其實都已混合了皮蛋味道。平時我不大喜歡吃皮蛋,不愛那種過濃的皮蛋味,但今次的調味卻剛剛好,皮蛋質感令豆腐入口更滑,淡淡旳皮蛋香味滲入在豆味中,好吃呀!

Number 3: 玫瑰饅頭 (HKD29)
玫瑰饅頭
街上以玫瑰作噱頭的食品有很多,真正色香味俱全的卻很少。這兒的玫瑰饅頭單看賣相,是不是已經贏了?(我怎麽覺得這饅頭的賣相比起很多玫瑰系列的下午茶甜品更有心思……)味道方面,我還是吃到淡淡的玫瑰味,但Seriously,玫瑰本身就要靠糖粉調味,這個玫瑰饅頭不怕太甜,也有淡香味,也算很不錯了。廿十九元一個饅頭可能有點貴,但我們叫了太多澱粉質了,一個饅頭三人分享還好。

Number 4: 多菜蟹餃 (HKD49)
多菜蟹餃
餃皮爽口,菜用餡料誠意十足,賣相多姿多采,又紅又綠,吃得開心,吃得滿足。

Number 5: 牛王點醬 (HKD99)
牛王點醬
其實這個炸兩外皮+牛腩其中的牛王點醬真的很惹味,再加上我的至愛咖喱汁,要上天了。不過,吃了兩件後,肚子已脹滿滿,再也吃不下去,算是較肥膩的一道菜。

Number 6: 黑醋雞花 (HKD79)
這道菜不是不好吃,只是黑醋醬汁很濃很重,吃了一口,我突然想起了墨西哥Oaxaca的Seven Mole(都是很濃的醬汁)。隨著年紀增長,我的口味愈來愈清,慢慢都少點醬汁了。不過,眼看旁邊很多人點了這菜,我們也就隨波遂流也去馬吧。若你更愛濃味食物,或者你跟很多唐宮小聚的顧客一樣,很愛這道菜呢。

茶介十元一位,算是中等價錢吧。但就不要對這裡的茶付以太大寄望啦,畢竟大家都是來吃可愛的點心,不是品茶就是啦。
题外话/补充资料: 按道理,這種新派點心理應受外國人的青睞,但現場我卻不太見到鬼佬,何解?
2015-09-03
皮蛋豆腐
2015-12-31 3392 浏览
被玫瑰包包吸引, 於是去左試, 2個人叫左玫瑰包, 車馬炮, 香菇, 荷葉飯。初時睇相以為香菇係菇黎, 見咁大個蒸菇, 好吸引, 估唔到竟然.......都係包 , 結果.....今次真是食包包食飽.......講返食物, 玫瑰包唔係得個樣, 幾好食, 甜甜地, 係豆沙函, 似壽包果類, 食得出有玫瑰花香味, 不過就貴左d, 幾十蚊個, 試1個就夠了  菇包個函都好係香菇黎, 岩鐘意食清淡嘅人士, 有好濃菇味,同埋比較少有酒樓以菇做函,都可以試 車馬炮係奶皇包黎,只係個樣有幾個中文字咁,冇乜特別, 可以不試。荷葉飯飯底濕左d, 都係一般有肉碎,菇,楊洲炒飯D 料咁,唔算特別好,但唔知係咪塊荷葉都幾香,荷葉蒸完之後都食到陣味。但因為食得太多包, 已經試唔到其他點心了。整體來說, 包類個樣係幾有特色, 但其實係換湯不換藥,都係豆沙包,奶皇包的變奏版,同埋價錢都唔平, 所以都係點特色野試下, 如果多人可以試下晚市小菜和蒸點心, 環境都幾舒服, 果到有張大乒乓枱, 岩一班人gathering 。
, 結果.....今次真是食包包食飽.......

• 松露香菇
  • 玫瑰饅頭
2015-12-31 2964 浏览
甫進「唐宮小聚」,粉藍定的牆身、啡色的桌椅配上時尚的裝潢,感覺年青完全沒有傳統中菜館的味道。最搶眼的莫過於放在餐廳中央的乒乓波枱,既可打波又可變成飯枱。可惜當晚客人衆多, 因此不能目睹變身前的乒乓波枱。店方採用開放式廚房設計,所用的食材醬料也放在當眼位置,讓客人對食材品牌及廚師烹調過程更加了解。開放式點心廚房前設有吧枱, 可欣賞廚師製作, 拉近兩者距離。一坐下被枱上的碗吸引。碗內印有昆蟲的圖案, 幾可亂真。沒有被它嚇壞, 反而覺得可愛又想帶它回家。貫徹乒乓波的主題, 餐牌同樣以乒乓波拍作封面。餐牌印刷精美, 容易理解新派菜式的內容。<白玉王鴿$38> 現做特價, 不用四十蚊便可一嚐招牌菜式。白鴿選用不過3周大、重五両半的乳鴿,再以秘製陳年滷水汁浸透。大廚再用健康的米糠油將乳鴿炸至外皮香脆。咬下去, 肉質嫩滑而且脂肪少。乳鴿肉有香淳的滷水味, 肉汁仍充分保留,一點也不乾身。<是日燉湯$78> 今日是花膠螺頭燉湯。份量有兩三碗仔, 但湯料十足。有大大條花膠, 螺肉兩舊及好多瘦肉。湯顏色淺色不似是老火湯, 似真材實料的燉湯。味道清甜, 湯渣又食得, 中國湯水真
招牌玉鴿
足料燉湯
湯顏色淺色不似是老火湯, 似真材實料的燉湯。味道清甜, 湯渣又食得, 中國湯水真是百喝不厭。
<桂花豚肉$99> 粉醬實在太厚, 咬下去軟淋淋, 老公以為豚肉變成魚肉於是請店員確認。店員確認無誤並解釋老公應該食了炸南瓜而不是炸䐁肉。聽完店員的説話後, 繼續和老公研究這碟菜, 試過多次真的不容易感受到豚肉或南瓜的味道, 真是特別。
桂花豚肉
<蟹粉豆苗$148> 平時出街食豆苗都要八、九十元, 這裡有蟹粉而且份量不少只不過百五元都不太貴。豆苗不是肧芽, 但咬下去沒有渣, 豆苗都幼嫩。蟹粉覆蓋大部份豆苗, 份量頗多, 可是蟹味不太濃郁。
<棋子奶黄$39> 相片是「車、馬、炮」, 但是實物變成「馬、馬、炮」。平凡的奶黃包面印個字就變成賣點, 多動腦筋真的會發達呢! 這個奶黃包其實味道同平常吃的無異, 咸蛋黄有流心效果但略嫌份量小, 沒有震撼的流心效果。
棋子奶黄
再加了兩碗麵, 普普通通的晚餐就要$300/位, 真是物價高漲
2015-11-29
招牌玉鴿
足料燉湯
  • 燉湯
2015-12-16 2692 浏览
那日剛巧要在中環上堂, 當然要去一去朋友們介紹的中菜餐廳, 品嚐一下傳聞中超可愛又好食的松露香菇包啦 由於一早訂了枱, 所以不用等太久就由店員安排坐位, 我們分別點了以下的東東:小聚併盤~蔥油樹雞、醬汁蘿蔔、翡翠鴨卷 (HK$108) - 蔥油樹雞還可, 醬汁蘿蔔夏天食一流, 翡翠鴨卷略為淡口, 但這前菜併盤價錢合理!  松露香菇 - 真的好菇樣, 外貌精緻, 由於有松露所以撕開時很香, 食落味道不錯, 有很多菇菇粒 !!多菜蟹餃 - 皮的厚薄還可, 味道也不錯, 不妨一試!金芒彩卷 - 賣相一般, 味道亦一般, 可省!咕嚕豚肉, 香辣花菜, 乒乓麻球 - 味道還可, 但沒有什麼特色, 可以不叫!

蔥油樹雞
醬汁蘿蔔
!!
松露香菇
多菜蟹餃 - 皮的厚薄還可, 味道也不錯, 不妨一試!
多菜蟹餃
金芒彩卷 - 賣相一般, 味道亦一般, 可省!
金芒彩卷
咕嚕豚肉
香辣花菜
乒乓麻球
2015-08-04
2015-12-07 4223 浏览
一進去便看到一個Open kitchen,裝飾摩登,有中西cross over的感覺,聽說這裡的東菇包很有名,當然要來試一試。松露香菇(HK$49/3件),像真度超高!十足十真冬菇,外層係可可粉,內裡好香松露味,和東菇餡好夾,包亦好鬆軟,讚!必食指數:4粒星黑醋雞花 (HK$79),將雞翼整到雞脾咁啖啖肉,而且皮脆肉嫩,不過醬汁稍為濃咗啲,仲配埋兩串菠蘿,酸酸甜甜好開胃,不過真係要襯熱食,因為凍咗個皮就淋,必食指數:4粒星螞蟻上樹 (HK$79),其實我咁大個女第一次食螞蟻上樹,一直好奇究竟係乜東東,原是係肉碎粉絲,看似平凡但食落有驚起,好惹味,必食指數:4粒星紅油抄手 (HK$59),細細粒容易食,微辣,唔錯。必食指數:4粒星溫馨提示:白玉王鴿優惠價$38隻,我都好想食不過可惜賣晒;呢度食物份量唔大,啱晒細食人士;除咗加一,每人仲要收$10茶錢,不過比完錢會有張HK$50 coupon比返你,只限晚餐用的。
看似平凡但食落有驚起,好惹味,必食指數:4粒星
螞蟻上樹
紅油抄手
2015-12-03
螞蟻上樹
紅油抄手
2015-12-06 3103 浏览
9點幾先去到食 已經人唔多服務差到爆 問野 10問9唔應咁呀姐我同你講緊野架 係咪撞籠架?食食下野 隔離有人打table tennis 打打下飛左個波埋尼緊係嬲啦大佬 食緊飯架叫左個waiter尼 問佢: '依到係咪長期開放比人打波'佢話:係, 咁我再問:咁個波飛左落人地d野食到咁點?佢無表情hea答:賠返比你Shocked!!!個答案會唔會係咁? 賠返大哂?大親人咁點呀?賠返d咩?成餐飯嬲到爆 點會一間全哂人嘅餐廳 比人打table tennis 個波周圍飛???仲要比服務費係無服務??好啦 野食 一d都唔好食 腸粉無味擔擔麵我都係第一次食係咁難食 麵少又啖又唏 紅油抄手 完全係無特別 荷葉飯 頂你無味嘅!!

9點幾先去到食 已經人唔多
服務差到爆 問野 10問9唔應咁
呀姐我同你講緊野架 係咪撞籠架?

緊係嬲啦大佬 食緊飯架
叫左個waiter尼 問佢: '依到係咪長期開放比人打波'
佢話:係, 咁我再問:咁個波飛左落人地d野食到咁點?
佢無表情hea答:賠返比你
仲要比服務費係無服務??

好啦 野食 一d都唔好食
腸粉無味
擔擔麵我都係第一次食係咁難食 麵少又啖又唏
紅油抄手 完全係無特別
荷葉飯 頂你無味嘅!!