咯咯雞小編之前已經光顧了幾次,還記得大概前年開的時候,外面已經排滿人來吃午餐,午餐都會包含2小件甜玉子。當時小編每次都吃泡菜豬肉湯跟青檸梳打,然後邊吃邊看RM。這次小編特意帶友人去試試這間韓式餐廳。蜜糖芥末炸雞(半份)炸雞雖然話只有半份,但其實都有七至八件,而且雞件都算大。每一件炸雞沾滿了蜜糖芥末醬,小編覺得芥末味比蜜糖味重,建議蜜糖味可以再重一點,增加一點甜味。雞皮炸得非常香脆,不會很厚,雞肉挺嫩且多汁,明顯有腌製一段時間入味。泡菜海鮮湯跟白飯泡菜豬肉湯之前吃太多次,這次試試海鮮配搭。沒想到海鮮給很多,有青口、蝦、小墨魚、嫩豆腐和大葱等等。海鮮都不會煮得過老,還帶鮮味,不過這次蝦霉了><。小編跟友人喜歡泡菜湯,泡菜偏向鹹辣味多,酸味不太明顯,加上大量的辣椒粉,非常惹味,完全把湯喝掉XD。溫泉蛋卡邦尼年糕雖然是小食,但分量根本就是主食,,配料都很足,有幼身的年糕、香菇煙肉跟芝士粉。醬料偏杰身,加上流心溫泉蛋,年糕口味層次都豐富好多,帶有淡淡的芝士奶香味,很開胃。可能有人會覺得有點淡,但是太濃的話會很快膩,然後吃不完,這個調味主打突出奶香味,然後讓人一直吃下去。年糕煮的軟

蜜糖芥末炸雞(半份)

泡菜海鮮湯跟白飯

溫泉蛋卡邦尼年糕
煙肉跟芝士粉。醬料偏杰身,加上流心溫泉蛋,年糕口味層次都豐富好多,帶有淡淡的芝士奶香味,很開胃。可能有人會覺得有點淡,但是太濃的話會很快膩,然後吃不完,這個調味主打突出奶香味,然後讓人一直吃下去。年糕煮的軟而不爛,不過小編覺得可以中心硬一點。

因爲餐廳同時播放著K-POP跟RM,氣氛非常熱鬧,也適合我跟友人大聲聊天,特別聊工作狀況特別精神🤣,沒人會留意。

服務方面,看到員工都笑口迎臉的招呼別人,也會幫忙換水壺。小編因爲聊天激動了,不小心把筷子弄掉,員工都會馬上換,挺細心。

🐓咯咯雞韓食店 (亞士厘道)
尖沙咀亞士厘道20A號地舖
咯咯雞是一家位於尖沙咀的韓式炸雞店,提供各種口味豐富的炸雞選擇,包括蜜糖芥末、辣味香蔥、冬陰功、蜜糖咖喱等等。店內裝潢簡潔,氣氛輕鬆愉快,非常適合下班後來一杯的聚會場所。我點了店裡的蜜糖芥末相當出色,炸得很酥脆,肉質也很嫩,醬汁的調味剛剛好,不會太油膩或者太辣。此外,店裡的冬陰功炒粉絲也很值得一試,彈牙的粉絲搭配得宜,味道十分夠味。店家的服務態度也很好,讓人感到賓至如歸。總體來說,咯咯雞是一家值得一試的韓式炸雞店,提供豐富的口味選擇和舒適的用餐環境,適合和朋友們一起來享用一頓美食。

2023-05-24 93 浏览
呢間位於尖沙咀亞士厘嘅韓式餐廳主打炸雞,仲有其他唔同嘅韓式美食,環境佈置同喺韓國嘅炸雞店都幾相似,仲播住好多ᴋ-ᴘᴏᴘ音樂,成個環境氣氛都唔錯。▪️韓式炸雞 - 鹹蛋黃(半份) $128炸雞即叫即炸,雞皮夠晒熱辣辣脆卜卜,雞肉嫩滑,一啲都唔乾 😍一入口就食到好香鹹蛋黃味,超級邪惡😈半份都唔少㗎,都有7至8件,有雞柳亦有雞鎚,兩個人叫細份啱啱好▪️泡菜炒飯(豬) $88泡菜炒飯炒得熱辣辣好香口❗️酸酸辣辣好過癮,除咗泡菜仲有切到細舊嘅豬腩仔,識落幾有口感🍚咯咯雞韓食店☀︎︎▪️韓式炸雞 - 鹹蛋黃(半份) $128炸雞即叫即炸,雞皮夠晒熱辣辣脆卜卜,雞肉嫩滑,一啲都唔乾 😍一入口就食到好香鹹蛋黃味,超級邪惡😈半份都唔少㗎,都有7至8件,有雞柳亦有雞鎚,兩個人叫細份啱啱好▪️泡菜炒飯(豬) $88泡菜炒飯炒得熱辣辣好香口❗️酸酸辣辣好過癮,除咗泡菜仲有切到細舊嘅豬腩仔,識落幾有口感🍚
▪️韓式炸雞 - 鹹蛋黃(半份) $128
▪️泡菜炒飯(豬) $88
▪️韓式炸雞 - 鹹蛋黃(半份) $128
▪️泡菜炒飯(豬) $88
2023-05-23 76 浏览
這間炸雞店裝潢型格,以黃黑色工業風,相當奪目也是打卡好地方😝💠蒜香醬油炸雞 (半隻)$128炸雞可選半份和全隻,怕食不飽的人可選全隻🤣蒜香和醬油調味,使炸雞肉質更加鮮嫩多汁.充分吸收香氣,雞肉更加入味.雞肉外酥內嫩,口感更佳😗味道相當濃,喜歡濃味的朋友值得一試.💠韓式炒粉絲 $88看似普通,但有胡蘿蔔、洋蔥、黑椒、冬菇等,口感更加豐富多樣化。調味料非常獨特,用上黑椒,香辣可口,更加惹味,有點港式味道,讓人垂涎三尺。

💠蒜香醬油炸雞 (半隻)$128

💠韓式炒粉絲 $88

2023-05-22 125 浏览
韓式炸雞香口不肥膩熱辣辣嫩滑多汁首推口味👉🏻柚子檸檬炸雞因為友人唔食得辣仲有好多其他口味選擇,都算選擇多😋海鮮煎餅中間粉漿比較厚身如果再薄一點就更酥脆芝士紫菜牛肉包飯經典配搭,正常水準

韓式炸雞香口不肥膩
熱辣辣嫩滑多汁
首推口味👉🏻柚子檸檬炸雞
因為友人唔食得辣
仲有好多其他口味選擇,都算選擇多😋

柚子檸檬炸雞

中間粉漿比較厚身
如果再薄一點就更酥脆

經典配搭,正常水準

柚子檸檬炸雞
2023-05-21 141 浏览
第二次食呢間炸雞原因是佢可以要半份同埋價錢合理如果2個人食,加多1-2個其他菜式就fit晒今日lunch去食,人很少(外面就好多自由行排其他餐廳)原來有假日lunch menu, 價錢好抵食我地叫左一個炸雞+拌飯餐因為我唔食生蛋,所以先攞起佢韓式拌飯就正常味道,當中泡菜唔辣,份量就算少。仲有那2塊蛋捲,我都不知道係熱上or是冷盤,我心目中既韓式蛋捲是甜甜的,但呢2塊一d都唔香又冇層次感。咸蛋黃炸雞都是中規中矩,冇特別的驚喜。以半價$24/杯,叫左2杯特飲,一杯係三重朱古力,另一杯是芒果冰沙,只可以說是在熱天下飲左2杯冷野而已。餐廳表示可以電話訂位,但電話一直打唔到,直到前一晚10點後先打到(佢地收10點),表示lunch冇得電話訂位
第二次食呢間炸雞
原因是佢可以要半份同埋價錢合理
如果2個人食,加多1-2個其他菜式就fit晒

今日lunch去食,人很少(外面就好多自由行排其他餐廳)

原來有假日lunch menu, 價錢好抵食

我地叫左一個炸雞+拌飯餐
因為我唔食生蛋,所以先攞起佢

韓式拌飯就正常味道,當中泡菜唔辣,份量就算少。

咸蛋黃炸雞

咸蛋黃炸雞都是中規中矩,冇特別的驚喜。

三重朱古力

2023-05-21
$102.5 (午餐)
咸蛋黃炸雞
尖沙咀真係好多好多韓國餐廳,韓燒、炸雞、部隊鍋⋯咩都有,但都偏貴💸💸今日終於比我揾到一間性價比好高又有良心💛既韓食店!!朋友同事食完都大讚👍🏻👍🏻我地一行4個人,因為其中一位生日,所以要打電話去book枱,都講左會自帶蛋糕🎂要收返切餅費,不過先$38定$68(=甜品價錢)👌🏻餐牌選擇有好多,我地叫左牛小排煎餃👌🏻炸魷魚鬚🤌🏻芝士牛肉蛋飯捲👍🏻👍🏻👍🏻(勁正,係熱既,個蛋係入口即化,食到停唔到🤣)泡菜年糕❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥(好好食,個汁係小甜多辣,好惹味,點其他野食一流!)海鮮薄餅係MVP🤩🤩大大碟又脆,真心好味👍🏻👍🏻蜜糖芥末炸雞反而一般般🫣🫣係大份有7-8件,但唔識講就係冇咁好食🤣🤣見隔離枱叫鍋物,好大個,但太飽食唔落了😎下次先🤣🤣👌🏻👌🏻叫左咁多野食先6百幾,加埋飲品三杯先八百埋單,真係抵到爛🥳🥳❤️❤️走個陣我仲唔小心漏左電話🫣店員勁好,追左我成條街比返我😭😭😭大感動🙏🏻🙏🏻🙏🏻下次一定再黎食💛💛💛💛大家都要多多支持🫶🏻
見隔離枱叫鍋物,好大個,但太飽食唔落了😎下次先🤣🤣👌🏻👌🏻
牛肉芝士捲飯
  • 海鮮煎餅
  • 泡菜炒年糕
  • 芝士牛肉捲飯
2023-05-06 119 浏览
好鍾意食炸雞🍗經開尖沙咀搵friend見到呢間韓國餐廳🍴二話不說就入咗去嚕🍴餐廳雖然細細間🇰🇷但係裝修就充滿住韓風味道💯環境舒服又乾淨👍🍗咸蛋黃炸雞 $128/半份🌈呢個咸蛋黃炸雞真係好邪惡又好食🤤入口充滿住濃郁嘅咸蛋黃香🔥用咗咸蛋黃炸到啲鷄脆卜卜🔥真係超級惹味呀🍗喜歡邪惡嘅咸蛋黃控就一定唔好錯過嚕💯記得要趁熱食呀🥳🥳🐂韓式炆牛腩 $108 + $10白飯🌈韓式炆牛腩個醬汁味道係甜甜地好好配白飯🍚佢哋嘅牛腩仲炆🉐️好淋仲入曬味添🤤除咗牛腩炆得出色之外👍佢哋呢煲韓式炆牛腩啲配菜都好豐富架💯特別欣賞入曬味嘅紅蘿蔔🥕好甜好好食呀👍

🍗咸蛋黃炸雞 $128/半份

🐂韓式炆牛腩 $108 + $10白飯

• 咸蛋黃炸雞
2023-04-05 219 浏览
在亞士厘道的這家韓國餐廳用餐,餐廳模仿了韓國現代小店的風格,氛圍非常有趣。我們點了泡菜炒年糕、豬肉的紫菜包飯和人蔘雞湯。首先,泡菜炒年糕口感非常好,又唔算太辣,幾啱香港人口味,而且味道也很獨特。豬肉的紫菜包飯也非常好吃,紫菜的口感和豬肉的味道非常搭配。人蔘雞湯的味道也非常好,湯中的雞肉也嫩滑,喺乍暖還寒嘅天氣,人蔘雞湯非常有益健康;人蔘是一種被廣泛認可的傳統藥物,具有增強免疫力,改善記憶力和焦慮症狀。雖然這些菜肴都相當高澱粉質,整個用餐體驗非常愉快,餐廳的氛圍非常好,讓人感到非常舒適。此外,服務員也非常熱情,為客人提供了很好的服務。

紫菜包飯
人生雞湯、泡菜炒年糕
2023-04-01
紫菜包飯
2023-03-13 241 浏览
本土小店的韓國菜味道很正宗,選擇也多,菜單很有趣,最緊要是定價親民,比韓國街的很多店更抵食!紫菜牛肉包飯 $69 🍎9/10特濃部隊鍋 $268 🍎9/10五毛小粉紅 $48 🍎9/10超級大一鍋,內有年糕、香腸、魚糕、泡菜、五花腩、拉麵、流心蛋和邪惡芝士,冬天吃暖笠笠的,很滿足;紫菜包飯不會乾爭爭,正常水準之上;小粉紅特別好飲🥰,是草莓奶酪,開胃之選,以後會再來試試他們的炸雞!😝

紫菜牛肉包飯 $69 🍎9/10
特濃部隊鍋 $268 🍎9/10
五毛小粉紅 $48 🍎9/10

紫菜牛肉包飯

紫菜牛肉包飯
已經三訪的炸雞店,全因這家暫時是我試過的唯一一家能做三外皮超級薄而極脆,內裏又嫩滑多汁,而調味更是非常不錯的完美炸雞店!初次買外賣試食的時候,試到有種臭臭的油溢味,但想不到在寫食評之後,餐廳立即改善了!今天初次到店面堂食,發現所有食物都是非常足料而調味濃郁!😋 鐵板芝士厚切牛肋骨 🌕🌕🌕🌕🌕 338hkd店員會幫我們切成小塊以便食用,芝士有mozzarella及cheddar兩種,份量很多,燒烤醬也很惹味而入味,牛肋骨煮得軟淋,吃起來很像豬肋骨,高質!😋咸蛋黃炸雞 半份 🌕🌕🌕🌕🌕 128hkd咸蛋黃漏油、份量超多,炸雞極脆而肉滑嫩,更包括炸雞翼!😋 蜜糖咖哩 半份 🌕🌕🌕🌕🌕 128hkd味道像華園齋燒鵝加舊時5hkd/串的辣魚蛋的味道,感覺挺適合香港人的口味,炸雞十分脆而內嫩滑,有炸雞翼!😋 凍切片豬手 🌕🌕🌕🌕🌑 88hkd調味豐富而超搭,不過稍韌。😋 煎韓國牛小排餃子 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd皮薄脆、餡多、多汁、調味好!我們吃過,最高水準的餃子!😋 黃到金 🌕🌕🌕🌕🌑 48hkd味道跟LOT100 芒果軟糖一樣,上面有甜甜像奶蓋的忌廉。😋泡菜豆腐腩片湯(小) 🌕🌕🌕🌕🌕 20hk

😋 鐵板芝士厚切牛肋骨 🌕🌕🌕🌕🌕 338hkd

😋咸蛋黃炸雞 半份 🌕🌕🌕🌕🌕 128hkd
咸蛋黃漏油、份量超多,炸雞極脆而肉滑嫩,更包括炸雞翼!
鹹蛋黃炸雞

😋 蜜糖咖哩 半份 🌕🌕🌕🌕🌕 128hkd
蜜糖咖喱炸雞

😋 凍切片豬手 🌕🌕🌕🌕🌑 88hkd
調味豐富而超搭,不過稍韌。
凍切片豬手

😋 煎韓國牛小排餃子 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd
皮薄脆、餡多、多汁、調味好!我們吃過,最高水準的餃子!
煎韓國牛小排餃子

😋 黃到金 🌕🌕🌕🌕🌑 48hkd
味道跟LOT100 芒果軟糖一樣,上面有甜甜像奶蓋的忌廉。
黃到金

😋泡菜豆腐腩片湯(小) 🌕🌕🌕🌕🌕 20hkd*2
份量超足、味道濃郁,超級美味!在韓餐喝過,最美味的湯!20hkd性價比超高!

😞凍檸茶 🌑🌑🌑🌑🌑 18hkd
淡而無味。
檸檬茶

二人享用,人均💰454.5hkd。

味道 🌕🌕🌕🌕🌕
凍切片豬手
煎韓國牛小排餃子
黃到金
2023-03-05 230 浏览
天氣一凍最好就係打個邊爐,偶然經過呢一間房見到入面有部隊鍋。我都未食過,就入去試吓。入到去佢鋪面都算係大,窗邊位比四人枱更加大。原本見到有炸雞係想叫炸雞嘅,但係發覺一個邊爐其實都好多嘢食於是都冇叫。佢個部隊鍋有:芝士腸、午餐肉、年糕、豬腩片、魚片同埋韓國公仔麵。中間仲有一隻蛋而旁邊係泡菜。呢一個部隊鍋辣椒味,真係非常之犀利。午餐肉同芝士腸普普通通。豬腩片可以睇得出佢嘅脂肪非常多。食豬腩片基本唔使咀嚼,就好似可以喺個口腔度溶化。同時佢嘅辣味融合得好好,食到落去胃嗰陣時仲feel到後勁十足。魚片我以為喺韓國先至可以食到,點知喺香港仲可以食到韓國魚片。韓國嘅公仔麵係好似食極都食唔完咁。我夾嘅每一啖餸都有麵。冇叫到佢哋嘅特飲,淨係飲佢哋舖頭提供嘅檸檬水。可能兩個人比較細食,我就一個鍋已經飽,唔需要再追加其他小食。呢一間舖值得再嚟第二次。

2023-02-28 191 浏览
呢一間嘅韓國餐廳竟然係有下午茶🫖雖然係下午茶但係價錢都唔係好抵,叫咗一個炸雞點一支剩係得五件仲要價錢係接近$70。成件事真係超級唔抵!炸雞都唔係韓國嗰隻炸雞而係普通一件炸雞塊咁樣,唯一係比較好嘅就係炸雞沾滿鹹蛋黃🥹
2023-02-28 100 浏览
餐廳的主要顏色是黃色為主🟡叫咗一個飯卷同埋韓式炒粉絲,飯卷好足料有芝士青瓜玉子同埋豬肉😳芝士味反而係最出的向左其他材料的味道。炒粉絲反而係好好食但係有啲唔似韓國嘅感覺,比較適合香港人的口味!
2023-02-26 156 浏览
唔經唔覺係韓國返黎都一個月啦 好掛住韓國啲嘢食🥺今日嚟到位於尖沙咀嘅咯咯雞 bookmark咗好耐想試 今次終於試到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)平日同假日嚟都會有lunch set 大約$60-$80到 自己就覺得尖沙咀黎講都算幾抵(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) lunch set都幾多選擇 有炸雞、湯麵同各式飯類 仲有部隊鍋🍲而且亦可加$5-$8加配各式飲品 有檸檬益力多同各款果汁 都幾特別🍹❣️海鮮炸醬面 ($69)推薦❗️炸醬面面質偏粗亦非常彈牙 份量非常充足 入面會有啲蜆仔同八爪魚粒帶返個海鮮味 亦有大量蘿蔔同青瓜絲做點綴 賣相靚之外仲令個面清爽左🤤另外仲有一隻半熟溫泉蛋係入面 都幾驚喜🫢❣️蒜香醬油炸雞 ($69)推薦❗️嚟到咯咯雞就梗要食佢地主打嘅炸雞啦🍗一上枱已經聞到濃濃嘅蒜香醬油味搞到流晒口水 咬落口炸雞外皮非常香脆但又唔會感覺到有炸粉個啲 而雞肉肉質仲保持到鮮嫩🥰另外個蒜香醬油非常入味 醬油味濃郁 真係想食多幾舊啊😋半份炸雞既話一共有5件 我見都仲有好多其他口味選擇 希望下次可以再嚟試埋其他味啦🤣❣️順帶一提 餐廳入面仲有部電視播住韓國節目 會忍唔住變咗睇電視😆上次佢播緊黑暗榮耀🤣🤣推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟

❣️海鮮炸醬面 ($69)
海鮮炸醬面

❣️蒜香醬油炸雞 ($69)

蒜香醬油炸雞

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】
海鮮炸醬面
蒜香醬油炸雞