2013-04-16 4 浏览
終於排隊試左咖啡弄,係我人生有史以來排隊排得最耐,仲耐過以前讀書比先生罰企明明食LUNCH 排到變食TEA 雖然佢D 出品幾精緻,而味道亦都唔錯......紅豆Crepe + 綠茶 Ice Cream紅豆蓉比例太多了,無左食crepe 既原意~ strawberry waffle 無女朋友追求既香同鬆不過在旁拌吉士醬和士多啤梨雪糕!味道醒胃!不過吉士太滯,最後放棄左~~~club sandwiches 用料足,照燒雞幾香! 不過d薯片麻麻,最後放棄左~~~反而最讚係炭燒咖啡,香醇濃郁,比在ucc 幫襯的還要好!!總括而言質素是中上的!! 只是如果要我再排幫襯我就怕怕喇!! 兩個小時挺難過的
明明食LUNCH 排到變食TEA

雖然佢D 出品幾精緻,而味道亦都唔錯......
紅豆Crepe + 綠茶 Ice Cream
紅豆蓉比例太多了,無左食crepe 既原意~

strawberry waffle 無女朋友追求既香同鬆

反而最讚係炭燒咖啡,香醇濃郁,比在ucc 幫襯的還要好!!

2013-04-01
2013-04-16 49 浏览
今日下午放假,五點十分到達排隊,六點半入坐,一早知道要排最少一小時,在有了心理準備下,感覺尚可!各人也選了不同飲品,可以嘗試多些款式!我選了冰榛果拿鐵咖啡!不會太甜,而榛果與咖啡味並存,真的幾好味!而其他朋友對各自的飲品也相當滿意!食物方面,由於太晚了,很多出名的食品已售罄了!真係很失望!但其他的食物水準也很高,當中燻雞吐司披薩,批底很香脆,雞肉又很嫩滑而且又充滿肉汁,攪到我們要加添一份!甜品方面,佢地嘅鬆餅真係超正,非常脆口,而且很有蛋味,配上雪榚一齊食真是一流!而草莓千層派的拿破崙批真係非常鬆化,一入口已經溶化了!一定要再去試試他們的招牌菜,但要早點來排隊吧!

一定要再去試試他們的招牌菜,但要早點來排隊吧!
2013-04-12
2013-04-14 24 浏览
"排隊" 呢個行為...唔知幾時起...好似成為左 "好食" 既必要原素之一 如果以上方式成立既話 ... 咖啡弄 一定係近期最"好食"既店之一 !2月26,3月8,4月11今次係我第三次食,真係一次比一次多人排隊!3次都已經係揀平日仲要過左繁忙既Lunch先去都唔明點解仲咁多人排的!!!??回歸正題,今次等左一個鐘先入到去如果要等卡位就要再等!菜單好似街既免費報紙其實我覺得有心思整得幾靚的首先黎既係呢杯 (凍)鮮果茶上2次我都點左咖啡,今次試新野呢杯一定係招牌飲品之一好多枱都點左,特別係女仕們!(可能因水果對皮膚好 XD)上枱時會有隻杯仔,入面有一塊冰檸檬飲品內有熱情果,蘋果,青檸,橙肉一開始飲時,個人覺得佢酸左少少同埋……好多熱情果核!!!!!剛開始我成日咬核,係都後尾先發現係可以連果汁直接呑唔洗咬!好無飲就真係睇你受唔受到佢既酸了!呢個都係招牌之一……“草莓鬆餅”格仔餅好濃蛋味,唔好睇佢只得4塊估好細份唔夠食……千其唔好咁諗!信我!佢一定夠你食,就怕你飽!我本身係想食 水果千層盒 的點知又賣哂,3次都無囉,唉所以只好點左呢個‘草莓千層酥’佢係最慢上的一個,等左有30分鐘以2月去時
"排隊" 呢個行為...唔知幾時起...
好似成為左 "好食" 既必要原素之一

2月26,3月8,4月11
今次係我第三次食,真係一次比一次多人排隊!
3次都已經係揀平日
仲要過左繁忙既Lunch先去
都唔明點解仲咁多人排的!!!??
回歸正題,今次等左一個鐘先入到去
如果要等卡位就要再等!

菜單好似街既免費報紙
其實我覺得有心思整得幾靚的
首先黎既係呢杯 (凍)鮮果茶
上2次我都點左咖啡,今次試新野
呢杯一定係招牌飲品之一
好多枱都點左,特別係女仕們!
(可能因水果對皮膚好 XD)
上枱時會有隻杯仔,入面有一塊冰檸檬
飲品內有熱情果,蘋果,青檸,橙肉
一開始飲時,個人覺得佢酸左少少
同埋……好多熱情果核!!!!!
剛開始我成日咬核,係都後尾先發現係可以連果汁直接呑唔洗咬!
好無飲就真係睇你受唔受到佢既酸了!
呢個都係招牌之一……“草莓鬆餅”
格仔餅好濃蛋味,唔好睇佢只得4塊
估好細份唔夠食……千其唔好咁諗!
信我!佢一定夠你食,就怕你飽!
我本身係想食 水果千層盒 的
點知又賣哂,3次都無囉,唉
所以只好點左呢個‘草莓千層酥’
佢係最慢上的一個,等左有30分鐘以
2月去時話酥皮未符合標準所以唔賣
今次滿心期待,諗佢水準會幾高
點知味道一般,酥皮唔夠酥脆,口感唔掂囉
题外话/补充资料: 近期既人氣店,不坊一試的 鬆餅真係好食同價錢合理的,推介! 不過下下都要排長龍 等一個鐘先有得食……會令食慾大減囉!
  • 草莓鬆餅
2013-04-13 18 浏览
店鋪12nn 開門朋友11:15 am 到門口排隊但都係入唔到;( 係門口拍到1pm 先入到去坐低叫左燻雞吐司 總匯三文治 鹽味焦糖鬆餅三樣之中最喜歡燻雞吐司麵包上鋪着厚厚的芝士美味;p 總匯三文治很大份嘴巴小小的我根本不可能一啖吃到每一層只好每次分開兩層吃但整體感覺仍是滿足的至於最吸引我來的招牌鬆餅實在沒有太大驚喜比起中環有間專吃waffle的有一定的距離另外不太滿意店方強制要求每位客人order 一杯飲品因為小妹一向不太喜歡吃正餐時飲野 prefer 飲水所以就是有點不自願地order Hot White Choco Latte 賣相吸引 味道尚可朋友則點了熱鮮果茶沒有試味 只聽她說整體感覺酸酸甜甜總括而言咖啡弄是一間食物質素ok 價錢合理的coffee shop係等的時間實在太耐了建議有心者平日中午去如果不用排隊我會再來的
店鋪12nn 開門

建議有心者平日中午去
如果不用排隊我會再來的
2013-04-07
  • 燻雞吐司
超多人的。。。第一下有把我嚇到。。。總括來說,食物味道真的不錯!!由其是咸點!!好掛念這。巧巴達。那外脆內軟的包包,真的超級好味啊~~~~~三文治不錯的,但給比下去了WAFFLE好味。但原先給它期望太高了。。沒有。WOW。那種感覺><還是喜歡軟綿一點的Waffle。。。。。說多無謂,睇片最實際XP要不是那麼多人,想再回去試它的咖啡牛和其他雪糕甜品XD(台灣來的服務生都很好呀~~說普通話真的像到了台灣呢~~)
超多人的。。。第一下有把我嚇到。。。

總括來說,食物味道真的不錯!!

由其是咸點!!
好掛念這。巧巴達。

那外脆內軟的包包,真的超級好味啊~~~~~
三文治不錯的,但給比下去了
WAFFLE好味。但原先給它期望太高了。。

沒有。WOW。那種感覺><

還是喜歡軟綿一點的Waffle。。

。。。
說多無謂,睇片最實際XP

要不是那麼多人,想再回去試它的咖啡牛和其他雪糕甜品XD

(台灣來的服務生都很好呀~~說普通話真的像到了台灣呢~~)
  • 雪糕;抹茱歐蕃; 鮮果茶
2013-04-12 26 浏览
香港人一向追棒的潮流,對於食更不在話下,我都係其中之一!但對於開業差不多四、五個月既咖啡弄,每次來潮拜的人都是多不勝數,今日特意趁大雨天又係平日的日子來碰過運氣,點知都係人山人海。。。店舖位處於一樓,而我地就跟住人龍排到落地面轉彎位!其實我之前都食過一次,但就係被士多啤梨鬆餅的美食深深吸引著,很想再回味多次,所以決定唔理排幾耐,都要食到佢為止!等左大約一個小時多少少就到我們!由於每枱享用時間只有90分鐘,幸好事前我已經向朋友介紹過這間店舖的美食,所以不花費太多時間在選擇menu上!店舖內的枱椅舖擺成L位,靠近牆身的一邊,擺放了一面由綠油油的假樹葉舖排成的網,視覺上令人感覺舒適,悠然自得!雖然店舖更會播放一些柔情的音樂,但可惜,廚房逞現半開放的設計,碗筷碰撞的聲音令整個氣氛都破壞,弄巧反拙!再加上音樂播放器正正位處於我那枱的天花角落,很難令兩個小女人盡訴心中情吧!所以要選擇寧靜的環境,這裏似乎不太適合吧!燻牛肉三文治($54)一碟有三件,當中有兩份是由白麵包所包著,而另一份由排包所包著的!而每一份饀料都有兩層咸牛肉,一層蕃茄和厚厚的生菜。咸牛肉被熏過之後多了一份像煙肉的味道,咸牛肉的確有
香港人一向追棒的潮流,對於食更不在話下,我都係其中之一
燻牛肉三文治($54)
一碟有三件,當中有兩份是由白麵包所包著,而另一份由排包所包著的!而每一份饀料都有兩層咸牛肉,一層蕃茄和厚厚的生菜。咸牛肉被熏過之後多了一份像煙肉的味道,咸牛肉的確有點咸,但配合著新鮮的蕃茄和生菜可以中和油膩感!另外,旁邊拌有一小球蛋沙律,由生菜所盛著;沙律醬不會太多搶過了蛋的味道,滲出淡淡的蛋黃味,感覺清新!
士多啤梨鬆餅($56)
令人垂涎欲滴的士多啤梨鬆餅,驟眼睇似是平時街邊檔賣的格仔餅,而每件鬆餅都有約2-2.5的厚度,暖暖的,外層微脆,內層濕潤而不死實,每一啖都充滿蛋香味;旁邊拌上兩球被大大粒的半士多啤梨所包圍著的吉士醬和士多啤梨雪糕!大大粒豐厚的士多啤梨,多汁而且鮮甜,與微酸的果醬混合,一酸一甜,十分醒胃!另一球的吉士醬很creamy,但太甜了,要刻意混入士多啤梨果醬的酸度來中和味蕾!如果有得簡,我寧願捨棄吉士球,換多一球雪糕吧!而且,一客鬆餅有四件,食一件已經滿足了味蕾,對於眼闊肚窄的我來說,原來根本食唔曬;所以兩個人share就剛剛好了!
見到每一枱客人都會有一壺凍或熱的鮮果茶,我們起羊群心態下選擇了凍的來試試!一壺凍的鮮果茶,容量還是很大呢!職員會刻意將一塊檸檬冰放入小杯中,而飲品以橙汁為主,以lipton茶包為底,壺內有多款新鮮生果粒:富士蘋果、橙、青檸、菠蘿、更會發現有一粒酸話梅來調味,絕不會用罐頭生果來代替,毫不馬夫,誠意可嘉!但鮮果茶較為偏酸的,但酸度仍然能接受!
鐘情抹茶的我,任何有關抹茶的東西我都會去試一試,當然,這裏的抹茶歐蕾我也不會放過吧!當熱抹茶歐蕾送到的時候,附上了一個很的骰的『打蛋器』,原來是用來攪拌抹茶中沉澱物,女店員還細心提醒我要小心燙口呢!平時在starbucks 飲的hot green tea latte 。。我都特別order extra hot,因為如果唔叫,抹茶奶就只有七成的熱度;相反,這裏的抹茶歐蕾,熱度十足,怕燙口的朋友真係要小心丫!杯面上再灑上了一層抹茶粉,輕輕呷了一口,先嘗到抹茶的澀,繼而奶味慢慢滲出,但奶味不會太強,喜歡飲重味抹茶的朋友一定鐘意!

差不多吃到尾聲,店員會細心地放下幾張紙巾讓客人抹抹嘴,又主動添水,所以這裏員工的主動性和禮貌度實在無可挑剔!
2013-04-11
  • 草莓冰淇淋鬆餅、熱抹茶歐蕾
2013-04-10 30 浏览
上完堂之後有d肚餓,自己去食d野之後先去sevva同朋友high tea!! 本身想去食smile,但係就黎要返英國,所以最後去左咖啡弄!😝😝一去到,又係排到樓梯口,但係望一望電話,1pm ,仲有30mins 就下一輪時間,當然要等落去la!! 結果等左30mins左右就被安排入座!!✌✌其實我今餐唔可以食得咁飽,所以最後浄係叫左個latte 同埋煙鴨胸salad!!😋😋Latte 黎先,一如以往咁,provide 一支靚靚ge棒棒糖,同埋2件biscuits!! 😬😬本身我平時喝latte 都唔加糖,但係見到個支好特別嘅棒,又忍唔住,開黎玩下!😂😂等左半個鐘到,salad終於黎,又係咁大碗!不過,我都盡量食,雖然最終都有食浄,分量其實真係要兩個人先可以完成到!而味道方面,鴨胸有少少胡椒味,加上新鮮嘅蔬菜同沙津醬,香橙粒,同埋另外上既沙津油,整體黎講係一個嘅新同特別嘅combination!! 所以,如果各位食家有興趣,不防叫黎食下!😚😚👍👍

😚😚👍👍
2013-04-10
2013-04-09 13 浏览
今天午飯後特意來到,,,差不多三時,來到咖啡弄所屬大廈地下,只見一條很像很長的人龍,差不多到大廈外,但最後決定等一下﹗一等便是一小時很難想像平日去要等多久...門口負責安排位置的是台灣男孩,很有禮貌,笑容也很好被安排的是門口旁邊的四人桌子,需要搭枱,不要緊吧只有兩個人,加上剛吃飽沒多久,便點了一客草莓冰淇淋鬆餅、一杯Mocha 及一壺冰凍果茶果茶酸酸甜甜,有蘋果、橙、青檸、梨等水果粒,也蠻開胃,但一個人實在喝不完Mocha,cream 很多,味道應該不錯吧?草莓冰淇淋鬆餅,上碟時嚇了一大跳,很大份耶~應該是兩個人份量,4件鬆餅,還是草莓、雪糕及吉士鬆餅熱烘烘的,不錯。草莓醬味道略嫌有點假,吉士味道太甜,吃了兩口吃不下去總括而言,一進來很有置身台北的感覺,店員用國語服務客人,有部份是香港人 ( 那些女店員大部份都是 )食物不錯,上菜算快,90分鐘以為很多,其實坐坐很快便一小時多,,最低消費是一杯飲品,不能以食物取代,兩個人至少要點兩杯飲品,但店方可考慮因應情況,例如小孩子可否免?或者一些份量大的例如冰凍果茶,實在太大壺,朋友也點了飲品,實在分享不了下一次一定會試試其他食品
今天午飯後特意來到,,,
差不多三時,來到咖啡弄所屬大廈地下,
只見一條很像很長的人龍,差不多到大廈外,
但最後決定等一下﹗一等便是一小時

很難想像平日去要等多久...
門口負責安排位置的是台灣男孩,很有禮貌,笑容也很好
被安排的是門口旁邊的四人桌子,需要搭枱,不要緊吧
只有兩個人,加上剛吃飽沒多久,
便點了一客草莓冰淇淋鬆餅、一杯Mocha 及一壺冰凍果茶
果茶酸酸甜甜,有蘋果、橙、青檸、梨等水果粒,
也蠻開胃,但一個人實在喝不完
Mocha,cream 很多,味道應該不錯吧?
草莓冰淇淋鬆餅,上碟時嚇了一大跳,很大份耶~
應該是兩個人份量,4件鬆餅,還是草莓、雪糕及吉士
鬆餅熱烘烘的,不錯。
草莓醬味道略嫌有點假,
吉士味道太甜,吃了兩口吃不下去
總括而言,一進來很有置身台北的感覺,
食物不錯,上菜算快,
90分鐘以為很多,其實坐坐很快便一小時多,,

最低消費是一杯飲品,不能以食物取代,
兩個人至少要點兩杯飲品,
但店方可考慮因應情況,例如小孩子可否免?
或者一些份量大的例如冰凍果茶,實在太大壺,
朋友也點了飲品,實在分享不了

下一次一定會試試其他食品

2013-04-09
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • 冰鮮果茶
2013-04-08 12 浏览
August多次打算試吃這間人氣台式咖啡店,奈何每次都被那長長的排隊人潮和等候時間嚇退,失望而回。上星期四晚,August和男友決定再闖! 我們約18:30到達,距離19:00截單其實只剩下30分鐘,雖然仍有20人在排隊,但都決定即管一試。 幸好,職員於19:00通知我們是最後可以入座的客人,而且也有90分鐘用餐時間! (心中立刻不禁大叫Yeah!!) 本來想吃推介的玉米里肌起士可頌 (即煙肉栗米芝士牛角包),可惜已經售罄。最後點了現烤燻雞吐司披薩、總匯三文治、冰牛奶咖啡和冰鮮果茶。 現烤燻雞吐司披薩 ($50): 由厚身的麵包與雞件、蕃茄片、芝士一併烤焗,並灑上黑芝麻粒;蛋沙津球則作為伴碟小吃。由於吐司面烘得不夠香脆,吃下來都很鬆軟;幸好蕃茄片挺新鮮多汁,中和了雞件和芝士的油膩感。總匯三文治($54): 餡料很豐富,上層是雞件、煎蛋和火腿片﹔下層是生菜、蕃茄和青爪。而伴碟有栗米片和蛋沙津球伴菜。(拍攝角度問題,所以影不到蛋沙津啦) 其實兩款食物的餡料差不多,相比下,August較喜歡吐司披薩烤焗後的味道。蛋沙津球雖夠幼滑,不過單吃的感覺有點單調,August還是喜歡把它與麵包夾在一起
上星期四晚,August和男友決定再闖!

現烤燻雞吐司披薩 ($50):
總匯三文治($54):
餡料很豐富,上層是雞件、煎蛋和火腿片﹔下層是生菜、蕃茄和青爪。而伴碟有栗米片和蛋沙津球伴菜。(拍攝角度問題,所以影不到蛋沙津啦) 其實兩款食物的餡料差不多,相比下,August較喜歡吐司披薩烤焗後的味道。蛋沙津球雖夠幼滑,不過單吃的感覺有點單調,August還是喜歡把它與麵包夾在一起品嘗。
冰鮮果茶($54):
幾乎每檯都會點的飲品! 內有蘋果、橙、檸檬和青檸等生果,色彩繽紛。茶味比較淡,味道酸酸甜甜的。

冰牛奶咖啡($40):
August只淺嚐了一口,所以不敢多評啦。

食物和飲品份量很多,本來想吃草莓鬆餅都放棄了,男友又不嗜甜,還是下次早點跟姊妹們再來挑戰甜品吧!
接近21:00的咖啡弄,相信是難得的清靜。
  • 冰鮮果茶
2013-04-08 5 浏览
六時來排隊,六時半已經入座,真的經巧幸運喔!環境:音樂好好聽,令人好relax食物:咖喱牛腩和可頌賣光光了!點了bbq豬排三文冶。豬排質感好軟,芥末醬令整個三文治生色不少!兩個人食份量其實不夠飽,食埋個草莓鬆餅,飽哂!水果茶:超超超好味!好像小時候的熱橙汁。好多水果,喝一口,笑一個 XD草莓鬆餅:嘩嘩嘩!勁呀!好大粒草莓,有4塊窩夫,草莓雪糕,吉士打!必食,食左你就知!海鹽拿鐵:不用加糖,配甜品剛剛好。有cream and nuts陪伴。
六時來排隊,六時半已經入座,真的經巧幸運喔!
環境:音樂好好聽,令人好relax

2013-04-08
  • 水果茶,草莓鬆餅
2013-04-08 14 浏览
去年在台灣東區光顧過咖啡弄,留下一個非常深刻的印象。知道他進註香港後決定要光顧一下,重溫那種味道。星期天約11時50分到達,人龍已排至大廈門外。終於在等待了足足2小時後才能入內進餐。上回在台灣已経試過焦糖海鹽鬆餅,所以今次點了大家推介的草莓鬆餅。鬆餅本身仍是外脆內軟,草莓醬和雪糕也有一定水準。吉士太甜,不大對口味。個人還是比較喜歡焦糖海鹽鬆餅,甜度比較容易控制和接受。另外還點了咖喱牛腩配法包。咖喱牛腩分量不少,約有4﹣5件,加上頗入味的薯仔,蔬菜沙律和4片法包,份量剛好。本身不算很吃得辣,其辣度屬可以接受。飲品方面我們點了冰維也納咖啡及熱美式摩卡咖啡。比起食物,這裏的飲品更叫人讚賞。冷咖啡配上厚厚的甜鮮奶油,攪拌時奶油跟咖啡混合,甜度跟奶油香恰到好處。這時我們才發現飲品送來時並沒有如一般餐廳一樣送上糖水和奶,由客人自行調味,而是靠看似裝飾用的奶油帶出奶香和甜味,非常值得讚賞。不僅是冷飲,熱飲也沒有附上白/黃糖,但味道來的剛好,而且質感幼滑,真是厲害。120分鐘的的等候確實有點久,幸好食物水準和店員服務也令人非常滿意,叫人仍然期待下次再光臨。

2013-04-07
  • 美式摩卡咖啡, 冰維也納咖啡
2013-04-06 13 浏览
哪類食肆最受港人歡迎?除了早前介紹的日本拉麵店、乳酪/雪糕店,咖啡店也必定榜上有名吧! 現代都巿人生活繁忙,在工/課餘時間大都希望放慢步調,這促使「慢活文化」近來愈趨熾熱。現在,在雅致咖啡館內喝咖啡、看書被視為一種生活享受。亦由於港人愈來愈懂得追求生活享受及對生活質素要求大大提高,令咖啡店受歡迎程度與日俱增。現時街上的咖啡店可謂成行成市,因此單單提供優質咖啡已不能滿足港人了,包括小妹,哈哈。=P 所以,要突圍而出,絕不容易。一定要有其特色或過人之處,才能夠在市場上屹立不倒。 最近,台灣著名咖啡館咖啡弄也在香港市場分一杯羹,落戶銅鑼灣。據說台灣天團五月天主音阿信也是其忠實粉絲,來頭不小。雖然小妹並非五月天的歌迷,但嘴饞又貪新鮮的我怎會不去嘗新?! 於是就趁著週末假期到那裡享受我的午餐。 環境方面,裝潢以草及木為主,尚算窗明几淨,頗有樸實的田園風味。但美中不足的地方是枱與抬之間的距離較少,空間感略為不足。 服務方面,侍者的服務效率頗高,懂得自動自覺替客人加水、更換餐具及跟進點菜。但是,用餐時間限定為一個半小時,令人感到稍為傖促和意猶未盡。好了,到了重頭戲,就是介紹食物的時候了。當日,我和好

好了,到了重頭戲,就是介紹食物的時候了。當日,我和好友共點了3道菜和2杯飲品,分別是法國麵包佐咖哩牛腩($62)、玉米里肌起士可頌($58)和草莓冰淇淋鬆餅($56)以及冰鮮果茶($54)。
第一道來的是法國麵包佐咖哩牛腩($62),份量可真不少呢,相信一個女生單單吃這個已差不多夠飽。這道菜的靈魂乃咖哩牛腩:牛腩肉味濃郁質感頗為幼滑軟稔;咖哩汁味道香濃不是十分辣,應該是普遍香港人能夠接受到的辣度。法國麵包味道不俗稍嫌不夠外脆內軟,沙律味道正常沒大驚喜。整體來說,屬中上水準。(分數: 8/10)

第二道菜是玉米里肌起司可頌($58),亦即煙肉芝士火腿牛角包。可頌(亦即牛角包)是熱哄哄的質感也對辦頗鬆脆;煙肉火腿味道正常沒大驚喜;芝士味道香濃但如果更呈流心狀會更美味;沙律和法國麵包佐咖哩牛腩那個的完全一樣就不再多作評論了。(分數: 6.5/10)

第三道菜是草莓冰淇淋鬆餅($56),份量也是一貫的大。最值得一讚的是其草莓醬,能夠彰顯草莓粒的香甜味道得以昇華;草莓味冰淇淋也屬水準以上,甜度適中且質感尚算幼滑細膩;鬆餅相對來說就顯得略為遜色,稍嫌不夠香脆。(分數: 7.5/10)

飲品方面,我們都點了冰鮮果茶,是以現切新鮮水果與古法熬煮鳳梨糖製作。味道清甜爽潤,喝得出水果的品質不錯。水果和茶的份量很多,喝了整壺以後肚子漲漲的,哈哈~ (分數: 7.5/10)

這裏的食物整體水平不俗,而且選擇頗多,我已在盤算下次再來會吃甚麼了,嘿嘿......

[6od指數: 3.5/5]
[值得check-in/share指數: 3.5/5]
[環境指數: 3.5/5]
[服務指數: 3.5/5]

2013-04-06 14 浏览
第1篇食評比左coffee alley跟表姐11:10去到過多5分鐘,人龍已經多了一倍仲要排到出街12:00準時開門送到的時候係熱的><,員工遞上的時候貼心解釋"發蛋器"是用作攪拌杯底的沉澱物,更用普通話提醒"小心燙口"味道似starbucks的green tea latte4大件的熱騰騰的鬆餅,好香蛋味,跟雪糕一起食真是絕配呀不過吉士上面果粒粟子的味道有少少奇怪...還有Oero 沙冰真是很大杯雖然表姐話好好飲但都係飲唔哂對可頌的期望最大因為很多食評都推介最後當然沒有失望啖啖肉好滿足超足料有番茄,煙肉,菜,兩款芝士等一款芝士是平日在超市都能買的方形芝士另一款是現成的芝士醬表姐望入開放式廚房見到應該是卡夫芝士醬在進食途中,旁邊的食客問員工有甚麼好吃員工都有禮貌回答總括而言,就是好食,會再去的^^ps:用餐時間是90分鐘,每人最少叫一杯飲品,另外加一收費
第1篇食評比左coffee alley

跟表姐11:10去到
過多5分鐘,人龍已經多了一倍

仲要排到出街
12:00準時開門
味道似starbucks的green tea latte
4大件的熱騰騰的鬆餅,好香蛋味,跟雪糕一起食真是絕配呀

不過吉士上面果粒粟子的味道有少少奇怪...

還有Oero 沙冰
因為很多食評都推介
最後當然沒有失望
啖啖肉好滿足
超足料

有番茄,煙肉,菜,兩款芝士等
一款芝士是平日在超市都能買的方形芝士
另一款是現成的芝士醬
表姐望入開放式廚房見到應該是卡夫芝士醬

在進食途中,旁邊的食客問員工有甚麼好吃
員工都有禮貌回答

總括而言,就是好食,會再去的^^
ps:用餐時間是90分鐘,每人最少叫一杯飲品,另外加一收費
2013-03-29
  • 玉米里肌起司可頌
2013-04-06 17 浏览
今日係清明節(公眾假期),但係我都估唔到當我around 11點到嘅時候,排隊嘅人已經排到接近樓梯口!😱😱對比我上次平日黎,真係差好遠! 😅😅 言歸正傳,我地排左差唔多個幾鐘,終於入到去!✌✌我地一坐低即刻討論,最後大多數嘅主食由我'拍板',而飲品就各自各叫,因為coffee alley 限定每人一定要最少叫一杯drinks!! 😉 首先到嘅dish 係每日限量發售嘅咖哩牛腩配法包! 牛腩好腍,薯仔好入味,而咖哩唔係太辣,全個combination 都好好味,只係法包冇想像中咁match!!✌✌跟住就有cheese n chicken pizza 同埋 ham sandwiches !! 芝士融左同雞肉好夾,中間仲夾往番茄,balance 返,所以overall 冇"流"!! 😝😝最後一樣鹹嘅,就當然係cheese n ham croissant !! 可頌好有牛油香,配上melting 嘅芝士,同埋其他好fresh 嘅生菜同埋蕃茄,真係好好味!!😋跟住就係女仔最仲意嘅甜品!😊第一碟"登場嘅係最具人氣嘅士多啤梨鬆餅!外脆內軟嘅waffle, 超重蛋味,加上好新鮮嘅strawberrie

跟住就係女仔最仲意嘅甜品!😊
第一碟"登場嘅係最具人氣嘅士多啤梨鬆餅!外脆內軟嘅waffle, 超重蛋味,加上好新鮮嘅strawberries同埋custard n strawberry ice cream,食完之後,有一種幸福嘅感覺!!😚😚
之後,就有草莓千層派! 佢個酥皮好脆,加上strawberries n custard ,食落去唔係太差!!😬
我地叫左另一種waffle~~ Caramel
壓軸登場ge 係...好夢幻...好靚ge 御茶之水棉花糖冰淇淋!! 😍😍當個waitress 捧過黎ge時候,好多食客包括我地都"WOW"!! 當我倒個杯expresso ge 時候,棉花糖山轉眼間唔見左,但係冰淇淋就出現! Marshmallow n ice cream 好match ,加上有少少咖啡味,係一道見得又食得ge 甜品!! HIGHLY RECOMMENDED👍👍
题外话/补充资料: 記住要早d去排隊,同埋每個人一定要叫一杯飲品!!😉
2013-04-04
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • 法國麵包佐咖哩牛腩
  • 御茶之水棉花糖冰淇淋
2013-04-05 11 浏览
第一次寫食評,就由這個最近高人氣的咖啡弄開始。同朋友11點40開始搵,行到12點幾先搵到,第一次去真係好難搵。去到先記得係公眾假期....第一輪已經入左,個waiter同普通話講左幾次最少要等2-3個鐘,由於太想食所以都係決定等。最後,等到3點就有位!!!!係出面睇住人地係到笑住食真係好痛苦入到去第一時間叫野。朋友的,橙汁味道最突出,加上幾種唔同的水果,好適合夏天飲。但真係太左少少,一個人真係好難飲得曬。冰滴咖啡到3點都仲有,原來佢地一路都有幾個冰滴咖啡壺滴緊,所以有唔少份量。可惜萃取出的咖啡口感唔夠香濃,但都保持到唔係太酸澀。但唔係好明點解只係得一舊冰係用咖啡整,係整不如用曬比例好。朋友想食的三文治。冇咩期待,但味道真係理科之外咁好。咖哩吞拿魚三文治,咖哩的香料味十足,仲有少許黑芝麻,東洋風味十足。配碟生菜沙律唔夠脆,但有醋汁同辣醬加返分,辣醬比較突出,屬於比較香辣的味道,好想拎d返屋企睇到個個都有,以為3點應該冇曬,點知仲有就一定要黎返份咖哩汁係靈魂!!!!!都係香料味十足,加上法國麵包簡直一流。牛腩同薯仔都好入味但冇深刻的印象,因為咖哩汁真係太出色。下次黎一定encore。最後當
第一次寫食評,就由這個最近高人氣的咖啡弄開始。

係出面睇住人地係到笑住食真係好痛苦
入到去第一時間叫野。
睇到個個都有,以為3點應該冇曬,點知仲有就一定要黎返份
最後當然要叫返個waffle喇,佢先係我今次的目標。果然冇令我失望,熱辣辣的鬆餅真係好鬆軟,口感都比較濕潤,食完都唔會好口乾。士多啤梨雪糕放上鬆餅會更creamy,吉士甜左少少,士多啤梨同士多啤梨醬比較酸,中和返就岩岩好。下次可以試下唔同的味道。

雖然等得好辛苦,但食完之後完全冇後悔,十分之好!waiter好主動加紙巾同水,仲幫手打包食唔曬的waffle,加曬印象分。雖然繁忙時段九十分鐘的用餐時限,但岩岩好夠用,如果唔係出面的人就要再等更長時間。同個講普通話的waiter講野好自然都講左普通話,好有係台灣的feel。下次冇咁多人一定會再光臨
2013-04-04