聞名已久咖啡弄, 次次黎到都冇哂籌, 今次有朋友特登早到黎攞位, 終於可以一試佢係咪真係咁好食一坐底感覺間舖好細好逼, 音樂又鬼死咁大聲, 完全無CAFE 悠閒感覺!抹茶牛乳咖啡弄限定每人一定要叫一杯飲品, 於是叫左呢個, 味道都OK, 有濃濃抹茶味, 不過同MAC CAFE飲到既味道好似, 但呢度仲要貴1/3煙雞肉三明治老實講, 雖然三文治有烘底係不錯, 但配料質素好普通, 煙雞肉又乾又硬, 唔算得上係好食, 去連鎖美式三文治店可能更好玉米里肌起士可頌呢個牛角包算係咁多樣野入面比較好食, 半溶軟熟芝士加上熱辣辣香脆牛角包, 口感一流, 可惜當中的豬扒太乾太硬, 至於粟米同沙律....一般鮮果雪糕鬆餅生果只有火龍果同橙, 太單調而且唔甜, 芒果雪糕味道一般, 現成便宜貨, 搭配既芒果汁好酸, 唯一比較好食係鬆餅, 鬆軟有牛油味

抹茶牛乳
煙雞肉三明治
玉米里肌起士可頌
鮮果雪糕鬆餅

题外话/补充资料: 食物質素好一般唔值呢個價, 環境又嘈又逼, 又冇好野食又唔係食環境, 唔值得再黎!!
2014-11-21
2014-12-18 4189 浏览
For my lunch, I had the daily limited Loin Cheese Croissants Sandwich - HKD62 as it looks too good to be missed. The croissant was heavenly buttery and flakey. Sandwiched in between were 5 layers of smokey ham slices (WOW), sweets tomatoes and crisp lettuce.It was interesting to see Coffee Alley uses cheese sauce, as I have not had cheese sauce for years. The cheese sauce actually complements the croissant well, but I personally prefer real cheese. The sweet corn gave a pleasant sweetness to the
It was interesting to see Coffee Alley uses cheese sauce, as I have not had cheese sauce for years. The cheese sauce actually complements the croissant well, but I personally prefer real cheese. The sweet corn gave a pleasant sweetness to the croissan'wich which I absolutely adore. The crispy and savoury beef biscuit sprinkles, which I originally thought were bacon bits, were an interesting pair. Overall the croissan'wich was quite lovely and I would recommend it.
It would be crazy dining at Coffee Alley without having their dessert, so I packed away half of my crossan'wich and order the house signature Salty Caramel & Vanilla Ice Cream Waffle - HKD56.
I have to say I was hugely disappointed. The signature waffles were hideously thick, dense and stiff. I felt like I was chewing off some stone-made substances. The chantilly cream on the other hand was delicious. It was silky and thick, which I believed was freshly whipped. The caramel sauce served on the side tasted rather weird. It was thick and sandy, tasted savoury and buttery. The only thing I love on the plate was probably the vanilla ice-cream and the almonds which I believe Coffee Alley did not make them. Tell me again why are you people raving about their desserts again please?
2014-12-01
2014-12-15 2028 浏览
同朋友食過正餐之後再戰甜品黎到銅鑼灣,順便去試下台灣過江既咖啡弄啦:^)話說開左咁耐,但唔想等位同埋大部分朋友都話台灣本店又平又好食,香港差得遠種種原因之下就一路都冇試過今次可能因為係平日啦(雖然都係五點左右尷尬位)等左半個鐘已經有得入座,不過都係限食個半鐘餐牌外型幾特別,好似外國報紙咁話說近年見到既餐牌設計都幾有特色、有創意圖文並茂,吸引客人之餘又方便客人點菜,店方亦省去不少解答既時間同人力:^)蜂蜜生薑茶又來到冬天,我本身血氣唔係好順暢,經常會手腳冰冷咖啡弄既然規定每人要點一份飲品室外氣溫比較低,剛入店仲係凍凍地因此直接就打開熱茶飲一版,不加思索點了這壺上枱時職員發現有少許茶水不小心漏到盤子即刻拎番去抹好先上枱,俾人感覺十分細心職員亦提醒如要加水,飲到壺中至少淨三分一就要加否則茶味會太淡,不好入口逼不及待要一嚐薑茶暖暖身!入口溫和不過激,雖說薑味非常濃香自然但只會有溫熱清香及微辣,唔會過份乸口:^)蜂蜜清甜不膩,調得均勻冇痴底情況,並且令薑茶更利口隨手拿起一片隨茶附上既薄薄芝麻餅芝麻香氣甚重,沒有膩感,甜度剛剛好三塊既份量剛剛好,大概係飲一杯就食一塊咁冰抹茶歐蕾這是友人點既飲品,出

同朋友食過正餐之後再戰甜品
黎到銅鑼灣,順便去試下台灣過江既咖啡弄啦:^)
話說開左咁耐,但唔想等位
同埋大部分朋友都話台灣本店又平又好食,香港差得遠
種種原因之下就一路都冇試過
今次可能因為係平日啦(雖然都係五點左右尷尬位)
等左半個鐘已經有得入座,不過都係限食個半鐘
餐牌外型幾特別,好似外國報紙咁
話說近年見到既餐牌設計都幾有特色、有創意
蜂蜜生薑茶

又來到冬天,我本身血氣唔係好順暢,經常會手腳冰冷
咖啡弄既然規定每人要點一份飲品
室外氣溫比較低,剛入店仲係凍凍地
因此直接就打開熱茶飲一版,不加思索點了這壺

上枱時職員發現有少許茶水不小心漏到盤子
即刻拎番去抹好先上枱,俾人感覺十分細心
職員亦提醒如要加水,飲到壺中至少淨三分一就要加
否則茶味會太淡,不好入口

逼不及待要一嚐薑茶暖暖身!
入口溫和不過激,雖說薑味非常濃香自然
但只會有溫熱清香及微辣,唔會過份乸口:^)
蜂蜜清甜不膩,調得均勻冇痴底情況,並且令薑茶更利口
隨手拿起一片隨茶附上既薄薄芝麻餅
芝麻香氣甚重,沒有膩感,甜度剛剛好
三塊既份量剛剛好,大概係飲一杯就食一塊咁
冰抹茶歐蕾

這是友人點既飲品,出於好奇,就算係冰凍既,我還是嚐了XDDD
抹茶味道香甜清新,可惜是淡了少許
冰粒都幾大塊既,會唔會係多冰搞到淡口左呢?
鹽味焦糖鬆餅

鹽味鹹、焦糖甜;果仁脆,忌廉綿;雪糕冰,鬆餅熱……
盤子裏正在上演一重又一重的味道、質感及溫度對比
鬆餅外層微脆帶香,中間似係雪芳蛋糕既綿密鬆軟

問題癥結所在……大抵是乾巴巴既感覺旁邊既配料
大多係濃郁稠身既,只有雪糕能夠加添少許水分及濕氣
也許我太重口味,兩三下手勢就用盡佢既配料

環顧四周,不少食客都未能解決全份
他們不時嚷著「好滯」、「飽到嘔」……
雖然甜膩感覺不算過份倒人胃口,但重覆而缺乏變化既鬆餅就顯得乏味了

• 蜂蜜生薑茶
2014-12-06 3005 浏览
人氣cafe shop係樓梯排左45分鐘終於坐低地方幾大, 裝潢簡單叫左-------冰鮮果茶手工冰滴咖啡總匯三文治玉米里肌起士可頌草莓冰淇淋鬆餅食後感:冰鮮果茶---得個酸字手工冰滴咖啡-----苦而唔香咖啡味總匯三文治---薯片過氣而淋, 三文治味道一般, 微暖玉米里肌起士可頌---普通芝士牛角包, 味道一般, 微暖草莓冰淇淋鬆餅---鬆餅厚而實, 垃圾, 好似食過氣江蘇餅, 硬草莓同草莓醬係熱上, 底下係厚身吉士醬 (但係質地太"傑"---怪), 配上雪糕都加唔倒分........總結:排隊排噉耐, 食個微暖包, 火都起野飲又唔好飲甜品重一文不值
人氣cafe shop

係樓梯排左45分鐘終於坐低

地方幾大, 裝潢簡單

叫左-------
冰鮮果茶
手工冰滴咖啡
總匯三文治
玉米里肌起士可頌
草莓冰淇淋鬆餅
冰鮮果茶 (上), 手工冰滴咖啡 (下)
食後感:
冰鮮果茶---得個酸字

手工冰滴咖啡-----苦而唔香咖啡味

總匯三文治---薯片過氣而淋, 三文治味道一般, 微暖

玉米里肌起士可頌---普通芝士牛角包, 味道一般, 微暖

草莓冰淇淋鬆餅---
鬆餅厚而實, 垃圾, 好似食過氣江蘇餅, 硬

總結:
排隊排噉耐, 食個微暖包, 火都起
野飲又唔好飲
甜品重一文不值

2013-06-17
2014-11-30 2956 浏览
終於有幸前來朝聖, 懷著興奮期待心情前來用餐, 果真沒令我白來的!此款格仔餅, 脆中帶軟, 配上啖啖的草莓雪糕, 用來作午餐也不為過,必試!此款,草莓拿破崙,吉士忌廉一絕, 真的食到停不了。此款, 單是賣相,精緻得令我有點兒不忍心飲下去XD味道很好, 豐富的果肉配上酸甜的果汁, 令我更吃得開胃。

此款,草莓拿破崙,吉士忌廉一絕, 真的食到停不了。

2014-11-11 5116 浏览
第一次吃咖啡弄是在台北站前店,一直很懷念他們家的鬆餅。香港開店了,對我來說真的是天大的喜訊。星期六朋友不用上班先去排隊,我一點鐘下班馬上趕過去。朋友12點取號碼牌,一點半終於可以進去餐廳。餐牌裡的食物選擇好多喔,鬆餅是一定要點的!由於用餐時間限制90分鐘,所以不能看太久就要下單了。飲料: 冰鮮果茶我和朋友都不約而同點了一樣的飲料,份量不少,我居然喝不完,可能後來吃太多了。主菜一: 咖哩牛腩佐法國麵包這個咖哩超好吃,有一點點辣,我不太吃辣的也能接受。主菜二: 現烤燻雞吐司披薩味道OK的,如果不是趁熱吃披薩的底部會被水份吸收變軟,口感不佳。主角出場了: 草莓冰淇淋鬆餅為了這個鬆餅等再久都值得!是我吃過最最最好吃的鬆餅,跟台北店的一樣好吃。鬆餅外脆內軟又厚實,真的是真材實料!美中不足是需要拼桌跟不認識的人坐在一起吃東西,但為了吃到美食就將就一點吧。
第一次吃咖啡弄是在台北站前店,一直很懷念他們家的鬆餅。
香港開店了,對我來說真的是天大的喜訊。
星期六朋友不用上班先去排隊,我一點鐘下班馬上趕過去。
朋友12點取號碼牌,一點半終於可以進去餐廳。
餐牌
餐牌裡的食物選擇好多喔,鬆餅是一定要點的!
由於用餐時間限制90分鐘,所以不能看太久就要下單了。
冰鮮果茶
飲料: 冰鮮果茶
我和朋友都不約而同點了一樣的飲料,
份量不少,我居然喝不完,可能後來吃太多了。
咖哩牛腩佐法國麵包
主菜一: 咖哩牛腩佐法國麵包
這個咖哩超好吃,有一點點辣,
我不太吃辣的也能接受。
現烤燻雞吐司披薩
主菜二: 現烤燻雞吐司披薩
味道OK的,如果不是趁熱吃披薩的底部會被水份吸收變軟,
口感不佳。
草莓冰淇淋鬆餅
主角出場了: 草莓冰淇淋鬆餅
為了這個鬆餅等再久都值得!
是我吃過最最最好吃的鬆餅,
跟台北店的一樣好吃。
鬆餅外脆內軟又厚實,真的是真材實料!

美中不足是需要拼桌跟不認識的人坐在一起吃東西,
但為了吃到美食就將就一點吧。

2014-11-01
2014-11-05 5237 浏览
因為朋友收8:30,所以今次都幾夜先食。咖啡弄出名要等位好耐,我收早唯有我去攞定飛仔先。 我預好時間8點已經去到攞,但都要等17張台 。。。9時正式入席,由於咖啡弄啲野食都幾大份, 最後叫左一份粟米芝士牛角包同一份雜果鬆餅外加一杯桃茶同限時特飲。粟米芝士牛角包~ 好食芝士份量唔多唔少岩岩好, 好香,而且配啲菜balance返,感覺冇咁肥。鬆餅是必食, 唔太甜又脆口,唔鍾意食甜野既人可以一試。桃茶有清新的感覺, 我喜歡飲茶同食桃,兩樣加埋一齊正!不過真係唔係好明點解要規定每個人都要一定要叫野飲@@

鬆餅是必食, 唔太甜又脆口,唔鍾意食甜野既人可以一試。

桃茶
雜果鬆餅
粟米芝士牛角包
2014-10-28
桃茶
雜果鬆餅
2014-10-26 5146 浏览
終於有時間到銅鑼灣同好友相聚,同試下香港既咖啡弄八點幾等左大約三十張枱終於可以入座。之前係台灣食過覺得好味,估唔到係香港既味道都唔差,雖然仍然爭少少首先點左雞肉pizza,意想不到的好味雞肉嫩滑同芝士同pizza十分match之後當然要食窩夫,今次點左士多啤梨窩夫,四大塊厚厚的窩夫十分飽肚可是窩夫十分普通,並沒有鬆軟和厚厚的奶油味道加埋最愛的吉士同雪糕真係好味又好肥!另外每人最低消費一杯飲品,叫左oreo沙冰同雜莓沙冰,兩個都唔錯,唔會太甜,雜莓嗰個仲食到啲果肉㖭!
終於有時間到銅鑼灣同好友相聚,同試下香港既咖啡弄
八點幾等左大約三十張枱
首先點左雞肉pizza,意想不到的好味
雞肉嫩滑同芝士同pizza十分match
可是窩夫十分普通,並沒有鬆軟和厚厚的奶油味道
加埋最愛的吉士同雪糕真係好味又好肥!
2014-10-11
2014-10-23 5206 浏览
結論:價錢貴,與食物味道、質素不符。服務差,不會再光顧。關於價錢單看每款食品的單價,其實與一般中高檔咖啡店差不多。但是該餐廳有一條不合理的規定,就是 要求每位客人必須要單點一杯飲品 (價錢由$40~70不等)。即使每位客人已經單點該餐廳最受歡迎的甜品、三文治、多士等食品 (價錢由$50~100不等),仍不符合餐廳要求。所以若想品嘗餐廳最受歡迎的食品,就必須要每人額外點一杯$40~70的飲品。由於餐廳本身已提供飲用水,這規矩對本來不打算叫飲品或對該餐廳飲品沒興趣的顧客來說,簡直是強人所難,毫無道理可言。即使是其他設有最低消費的餐廳,也不會指定客人必須要點某一類食品,還要是餐牌裏比較不受歡迎的飲品類。關於味道、質素假如餐廳的飲品味道好,那被要求必須額外每位單點一杯飲品,感覺沒那麼糟。然而,付中高檔的價錢,飲品的味道卻比街邊連鎖咖啡店更差,實在是不能接受。筆者當日跟朋友被迫點了兩杯飲品,一杯熱可可亞(巧克力),一杯俄羅斯果醬茶(柚子)。(筆者跟朋友事前剛吃完正餐,本來只打算來吃著名的冰淇淋鬆餅,不打算叫飲品。結果被迫硬著頭皮每人點了一杯$45~50的飲品)的確,所有飲品與食品賣相很漂亮,味道
結論:價錢貴,與食物味道、質素不符。服務差,不會再光顧。

關於價錢

單看每款食品的單價,其實與一般中高檔咖啡店差不多。
但是該餐廳有一條不合理的規定,

關於味道、質素

的確,所有飲品與食品賣相很漂亮,味道卻非常一般

*熱可可亞(巧克力)*

味道跟超市的即沖可可亞(巧克力)差不多,卻售$44
熱可可亞(巧克力)
*俄羅斯果醬茶(柚子)*

紅茶與果醬的配搭很少見,味道卻非常一般,售價是完全不值的$49

(客人可自選藍莓果醬/柚子果醬)
俄羅斯果醬茶
*鹽味焦糖冰淇淋鬆餅(窩夫)*

鬆餅(窩夫)是餐廳最受歡的甜品之一。

味道不錯,價錢$65,份量偏多,兩個人也吃不完。

鬆餅(窩夫)口感外硬內軟,不過也就是這樣,質素跟街上其他中高檔咖啡店差不多。

不過加上排隊的輪候時間,以及每位必須另點飲品(價格最低$42)的條件下,絕對不值一試。
鹽味焦糖冰淇淋鬆餅(窩夫)
關於環境、服務

或者是餐廳門外一直排了長長的人龍,所以服務女生都抱著"唔休做"的態度待客。

即使經常看到服務女生們在餐廳內走來走去,叫人的時候,卻遲遲無人理會。

反而看到有服務女生在餐廳裏自我陶醉,"自high"在客人旁邊"搖晃" (嘗試跟隨店裏很吵的音樂跳舞),感覺像去了Disco

而且,雖然服務女生都會用台灣腔說"歡迎光臨"、"謝謝"之類的說話,卻都是板著臉(黑面)的,讓人看了就很火。

總結

最後,筆者提醒大家,若想找個舒適的地方跟朋友聊天,千萬不要來這餐廳

一來餐廳長期大聲播放台灣的Rock及R&B流行曲,嘈吵程度足以令你聽不到身旁朋友說話。

二來由於客人眾多,服務女生很多時都會要求客人"搭枱"(share table),跟陌生人坐得很親密,自然連話也不想說了。

而且每次光顧限時90分鐘,喜歡熱鬧嘈吵的朋友定會耳猶未盡;想享受舒適悠閒的朋友,大概連90分鐘也待不下去吧。

再說,為了吃一個二人份量、味道一般的甜品,要排長龍,要被迫每人單點一杯貴價普通飲品,還被全程"黑面",合共付了$158才能走出餐廳,絕對是 "貼錢買難受"
2014-10-22
2014-10-18 5082 浏览
近幾年, 遠古時代識落的老死愈來愈忙, 很難得先有機會約到食飯, 剛巧今日大家聚於港島區, 當然不會放過一齊食飯的機會! 放工後於銅鑼灣等, 其中一個老死話想食咖啡弄..."嘩, 咁大挑戰"...她最早到就先取票等位, 我跟另一位老死就隨之到達。到達時好友仍在地下...提提大家, 如要等位不是排隊的呀, 要上去取票的!我們的no.是256...要等100個位...當時大家未餓就等一等吧!差不多一小時後就上了半條樓梯...仲有50個no.左右...可能都有人不想等那麼久, 中途亦有段時間叫得好快, 就覺得應該很快吧, 繼續等...亦開始輪流落去行下透透氣, 因為樓梯都幾焗呢!仲有20個時終於多上條樓梯於門口等, 都有諗過不如走, 但要走應該一個鐘前就走, 所以...就繼續餓住等~店員亦遞上似是報紙的menu給我們睇住等...menu下方寫著用餐時間為1.5小時...最後...等了足足兩小時才有位...大家苦笑了一下, 等的時間比食還要多, 要不是老死想食, 我諗早就轉場了!終於都可以坐底, 店內等的時候都鎖定想食的東東即刻點菜, 可惜有兩款都已經售罄了!點菜後店員就遞上餐具...先上的是
點菜後店員就遞上餐具...
先上的是飲料, 雖然幾大杯,但每杯都索價 HK$44, 比起食物來說確實偏貴。左起茉香蜜桃冰茶, 冰抹茶歐蕾及香蘋葡萄冰茶。老死以前已經試過茉香蜜桃冰茶, 覺得很不錯所以encore, 我都試了少少, 的確幾fresh, 滿滿的桃味! 另一老死諗住冰茶應該很不錯, 就叫了另一款冰茶 - 香蘋葡萄冰茶, 誰不知完全相反, 總覺得有藥水味, 味道較化學呢! 至於我冰抹茶歐蕾, 抹茶味濃郁, 不算很甜, 只是比較多冰飲到尾時已經變得淡淡的!
等多陣終於有食物喇! 首先是鹽味焦糖冰淇淋鬆餅 HK$58, 一個大鬆餅分有4件切件,伴隨的有一球有焦糖的雪糕,焦糖及一塔忌廉,見到都覺得肥。鬆餅熱騰騰的,厚厚的,口感就如厚版的夾餅,什麼味道所以要靠旁邊的雪糕及忌廉喇,有時出去食焦糖味的東東好怕太甜,會好有蛀牙感,鹽味剛好中和了,加上淡淡的甜忌廉,將它們都放上鬆餅,雪糕半溶狀態被鬆餅吸了,簡單而美味,不過都幾飽肚呢!請注意,因為一冷一熱的關係,雪糕都溶得幾快,上檯後要盡快消滅!
下一道是總匯三文治 HK$60,平時好少出街食飯叫三文治,總覺得三文治不用出街食吧,但看圖又覺得幾好,就同意叫喇!嘩!好大份呀!還有少少脆脆片在中央。
三文治夾有雞肉,生菜,火腿,蕃茄等等,雞肉醃過似是照燒汁的味道,生菜好爽脆,而且麵包是輕輕烘過的,脆脆的!用盡力將大個口咬落去,味道很配很豐富呢!雞肉的味道很重要令整件三文治都很不錯,而且很飽肚。
伴碟還有碎蛋沙律,毫不吝嗇的份量,好味!
本想叫北極蝦那款,可惜每日限定售罄了, 就叫了烤燻雞吐司披薩 HK$54,是以吐司做披薩底,再以焗披薩的方式放上配料去焗。
其實燻雞的味道跟剛才的三文治差不多,勝在配有磨菇芝士焗過,好香!芝士處於半溶狀態,正!亦好在算是3個主菜中最細份,先可以盡力吃完不浪費,唯獨要挑剔邊皮太過乾了。
除了等候的時間長,咖啡弄的食物及價錢都比想像中好及化算,而且賣相都是有心思的,放得靚靚先上檯,差不多每檯都是先給手機用餐呢!就連結帳的皮套都幾精美呢!
2014-07-29
2014-10-15 4539 浏览
咖啡弄在港開業一段時間,在開業初期吃過一次,但為了一個半小時的用餐時間,等了足足兩個小時,相隔一年後再來,以為熱潮減退,但原來人潮依舊,這次也等了一個小時,幸好,咖啡弄的美食沒有令我失望。玉米里肌起士可頌: 牛角包是新鮮弄起,熱烘烘的,再加上我喜愛的芝士及煙肉,吃起來非常美味,反之,旁邊的玉米及沙拉菜則顯得可有可無罷了,因為那個可頌實在是太吸引,配角也只好走到一旁去。總匯三文治: 材料豐富,雞排,火腿,雞蛋,青瓜和蕃茄都包得滿滿的。還喜愛旁邊那一球碎蛋沙律及墨西哥脆片,吃完十分滿足。草莓冰淇淋鬆餅:一上桌時,我們都覺得份量很大,三個女孩子怎能吃得下去呢?鬆餅份量很大,而且中間是實心及是厚身的,非常飽肚,真是光吃這個都已經足夠了;而那些雪糕及草莓真的非常新鮮,但份量比較少,建議減少鬆餅份量來換取雪糕及草莓;吉士球的味道亦較清,沒有非常甜。冰鮮果茶:甜甜酸酸的感覺使人食慾大增,而且果茶材料十分豐富,有不同的水果在內,在這種天氣喝最好不過了;但是不足之處是由於每人都要點一樣飲品,所以這杯水果茶的份量其實使人有點吃不消了。莫加咖啡: 只可以說造型漂亮,味道正常,跟星巴克的差不多。
莫加咖啡: 只可以說造型漂亮,味道正常,跟星巴克的差不多。
题外话/补充资料: 食物份量多,建議多人分享。
2014-08-29
  • 玉米里肌起士可頌
2014-10-07 4623 浏览
一早聽過咖啡弄呢個名喇,見有好多朋友之前都有試過,又post咗好多食物嘅相上ig,見到都覺得好吸引,不過一路都無機會去。去到真係好多人!我同friend兩個人都等咗好耐先有位呀!講番嘢食啦,要留意一樣嘢,就係每個人都至少要嗌一杯嘢飲,規矩嚟架!價錢係唔平嘅,所以就自己諗啦!嘢食選擇係多嘅,我就最鍾意呢個紅豆抹茶雪糕窩夫,窩夫好新鮮!嚟到重熱辣辣!紅豆唔會甜到好漏,味道啱啱好,抹茶雪糕都好好食,好香抹茶味,我就鍾意夾少少紅豆同雪糕落個窩夫都一齊食,味道好夾,好正!份量好多呀,有四塊窩夫,我當lunch食都食唔晒 芒果乳酪沙冰都好正,啲冰好細滑,飲落好香芒果味,加埋乳酪呢,酸酸地幾好飲!加上杯入面真係有幾粒芒果肉,啲芒果肉好甜,好好味呀!雖然係貴咗少少嘅,不過係好食,會再幫襯!

去到真係好多人!我同friend兩個人都等咗好耐先有位呀!

價錢係唔平嘅,所以就自己諗啦!
嘢食選擇係多嘅,我就最鍾意呢個紅豆抹茶雪糕窩夫,
窩夫好新鮮!嚟到重熱辣辣!
紅豆唔會甜到好漏,味道啱啱好,
抹茶雪糕都好好食,好香抹茶味,
我就鍾意夾少少紅豆同雪糕落個窩夫都一齊食,味道好夾,好正!
份量好多呀,有四塊窩夫,我當lunch食都食唔晒
紅豆抹茶雪糕窩夫
加上杯入面真係有幾粒芒果肉,啲芒果肉好甜,好好味呀!
芒果乳酪沙冰
雖然係貴咗少少嘅,不過係好食,會再幫襯!
2014-09-05
紅豆抹茶雪糕窩夫
芒果乳酪沙冰
2014-10-06 3993 浏览
對上一次食咖啡弄已經係5月尖沙咀個間分店, 當時無派籌安排, 只有排隊等. 經歷過3小時漫長等待之後, 我發誓我以後都唔會再食 但....女人係善變的. 我又走左去食啦 今次就轉左食銅鑼灣個間.星期日同男友&爸爸出左銅鑼灣, 諗住晏晝搵間好D既餐廳食個LUNCH...點知搵極都搵唔岩心水. 而男友爸爸好喜歡試新野同食甜品, 所以就膽粗粗去咖啡弄睇下多唔多人排隊. 當時我去到已經係12:45PM, 籌號排NO.26. Staff話仲未開始嗌籌...咁豈不是要等最少1個鐘.不過我都係個日先知原來依家轉左有得拎籌同打電話問排到幾多號. 有進步 因為我地實在太肚餓, 就走左去對面馬路間鼎泰豐食住D野先. 過左1個鐘我再打電話去咖啡弄, 一問之下已經叫到22號籌.所以就拿拿淋埋單走人.去到咖啡弄等左5分鐘就有位俾我地啦, 真係爽...唔洗好似以前咁要企係喥等位咁慘, 彈性高D. 個喥要求每人最低消費叫一杯飲品, 仲之就係你一定要叫野飲, 唔可以話淨叫野食. 呢個限制我又係當日先知. 男友爸爸唔鐘意飲野, 所以我地每人都局住要叫3杯飲品.我就叫左最愛的冰鮮果茶, 喜歡佢酸酸甜甜的味道. 好香百果味
 但....女人係善變的. 我又走左去食啦
 今次就轉左食銅鑼灣個間.

男友同爸爸就叫左冰抹茶歐蕾同芒果冰沙.
*冰抹茶歐蕾- 奶味重, 只有淡淡綠茶味. 味道一般般.
*芒果冰沙 - 用鮮芒果打的冰沙, 甜度剛剛好. 而且有大大粒的芒果肉, 不過芒果有點酸.
之後就Order左推介的玉米里肌起士可頌,牛角包烤得香硊, 加上芝士醬及火腿真的配合得很好. 而且有沙律菜伴住食, 可以減低肥膩感覺.
甜品來一客草莓冰淇淋鬆餅, 賣相非常吸引. 而內在也美味無比. 因為staff落單時好貼心提我地甜品最好後上, 所以食完鹹點再上甜點就剛剛好. 而且佢地整到鬆餅外硊內軟, 蛋味香濃. 再配上吉士醬同草莓雪糕, 真心覺得好味.

题外话/补充资料: 店鋪面積不算大, 而且檯與檯之間好近, 環境比較嘈. 如果要跟朋友談心, 呢喥唔係最佳選擇地方. 而且店鋪有限時進食, 感覺比較趕.
2014-10-05
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • 玉米里肌起士可頌
2014-09-30 4332 浏览
雖然預左朝聖係要排好耐隊 都要等個半鐘 好誇張😖兩個人試唔到太多野,所以叫左menu上嘅推介咖哩牛腩包同鹽味焦糖冰淇淋鬆餅果咖哩包真係值得一讚,啲牛腩好淋,啲咖哩用左啲特製嘅配料,真係好香,而且唔太辣,對我呢啲唔太食得辣嘅人黎講岩岩好👍充滿咖哩汁嘅麵包真係好好食!果鬆餅冇我想像中咁特別,同出面坊間嘅冇咩分別,佢嘅鹽味雪糕咸咸啲幾得意,值得一試😋
雖然預左朝聖係要排好耐隊 都要等個半鐘 好誇張😖

2014-09-30 4063 浏览
排一個幾中頭隊, 為既就係試下咖啡弄既出名兩食: 草莓冰淇淋鬆餅同煙肉芝士可頌! 煙肉芝士可頌果個可頌既邊可以再熱d脆d, 不過幾香口. 而且仲有d菜同栗米, 岩哂女仔食野都要食少少菜既性格! 另一個就係好出名又好大份既草莓冰淇淋鬆餅, 佢既WAFFLE好厚, 好大舊, 不過同時都幾軟, 夠熱, 所以好好食! 有好多草莓, 不過太大份喇真係, 3個人SHARE一個都飽, SUGGEST可以細份D整平D!
  • 草莓冰淇淋鬆餅