2015-05-07 2326 浏览
放假好想去旅行,但又去唔成台灣,唯有去咖啡弄一解相思之苦啦!我同3個朋友去食,叫左至愛鴨胸沙律、豬扒三文治、士多啤梨鬆餅。鴨胸整到夠入味,又粒粒大粒厚肉,沙律醬配沙律好好味!而且菜嘅份量多,4人都差D食唔曬!豬扒三文治最值得推介係放係旁邊嘅蛋沙律,蛋黃入口好香,同台灣嘅一模一樣!而且豬扒係SO FAR少食到嘅口感~而個鬆餅一貫咁好味,一人一塊熱嘅鬆餅,再加凍雪糕,係PERFECT MATCH!野飲我叫左洋甘菊花茶,仲可以自己調校甜度,同放生果,浸住水果D味好出~PS 每人都MINIMUM 叫一杯野飲~我D 朋友就叫左水果茶,紅棗茶同抹茶歐蕾~

而且豬扒係SO FAR少食到嘅口感~
PS 每人都MINIMUM 叫一杯野飲~
我D 朋友就叫左水果茶,紅棗茶同抹茶歐蕾~

2015-05-01
2015-05-05 2063 浏览
來自台灣的人氣喫茶店咖啡弄在銅鑼灣開業接近2年, 仍然保持長長的人龍, 我唔係第1次來, 但係係第1次排隊成功, 終於食到, Yeah!!!今日人龍唔算長, So Lucky... 我試過日頭排到落街出咗大廈轉埋彎, 排咗1個鐘見勢色唔對走人... 又試過夜晚來人龍長今日少少, 但已停止派籌...排15分鐘鬆少少就入得啦... 睇下今日報紙有咩頭條先, Yo~ 店內查實唔多枱... 坐中間的8人大枱係要搭枱的... 好彩我地有梳化位坐... 優格野莓冰沙 $52... 多美的賣相... 冰鮮果茶 $58-- WoW... 好大壺呀!!! 果肉煮至半溶, 味道以柑味最重, 其次係橙味, 甜甜酸酸的, 好開胃... 乾杯!!! 一飲而盡!!! 數下壺入面有咩材料先... 草莓冰淇淋鬆餅 $58-- MUST MUST MUST TRY!!! 鬆餅厚到呢, 火喉好均勻喎, 鬆鬆軟軟, 好好味呀, 蘸埋吉士醬同草莓醬就更更更加好味... 熱呼呼的, 仲出緊煙, 加點草莓雪糕一齊食, 人間極品... 限時1.5小時... 好味, 價錢又唔貴, 一定要再來...

優格野莓冰沙 $52... 多美的賣相...
冰鮮果茶 $58

乾杯!!! 一飲而盡!!! 數下壺入面有咩材料先...

草莓冰淇淋鬆餅 $58

2014-12-09
2015-05-03 2032 浏览
咖啡弄一直是我和朋友們的最愛。這次吃了黃金拿破崙千層派,超級棒。雖然是限定的菜品,但我們還是幸運地吃到了。長方體的派,雖然不大,但非常精緻,內容豐富。外面包裹著一層脆皮,切開來,可以看到層層夾心。精緻多層,且切開后每一層都非常完整,十分好看,口感極棒,是一道非常精緻的甜點,適合和朋友一起分享。另外抹茶奶綠,茶味濃,有微微的苦味,恰到好處,有一層層不同的顏色,上面撒了抹茶粉,味道很正。
咖啡弄一直是我和朋友們的最愛。
黃金拿破崙千層派
抹茶奶綠
2015-04-20
2015-05-02 1741 浏览
一直很想嘗嘗這間台灣咖啡店,之前也聽朋友介紹過呢間CAFE,而且都一致好評。而且我係網上睇到呢度既食物相都非常吸引,所以特地前來一試。現烤燻雞吐司披薩 (HK$ 58) - 我被餐牌上的圖片吸引而點。切開後可以看到芝士厚雞裡有番茄,很足料!吐司批薩的雞肉醃得非常入味,裡面還放了一片蕃茄和莎樂美腸,再加上在上層份量十足的芝士,味道濃郁。但美中不足的是,蕃茄放進焗爐烤焗後會出水,令麵包變軟,影響口感味道。而配菜的碎蛋沙律也意外美味。沙律配上一些生菜,擠上千島醬,美味而不膩。
現烤燻雞吐司披薩
2015-04-19
現烤燻雞吐司披薩
2015-04-23 2321 浏览
很久沒有來咖啡弄,主要原因是怕了排隊但食物不是特別出眾,但難得有同事負責拿位子,沒有不再幫襯的理由吧。很久以前點了熱的抹茶拿鐵,開始回暖就點杯冰的。飲品上檯時感覺良好,奶泡上面的抹茶線紋簡單直接是吸引的。飲了一口,強差人意。首先已我接觸的抹茶拿鐵來說實在太甜了,綠茶味道亦很輕微,是現成綠茶牛奶粉即沖出來嗎? 如何收人家$50+? Starbucks的價錢是還會以鮮奶調配感覺勝價比還要高,莫說跟對手Dazzling Cafe比下去。連這杯飲料也不能做好,我想很難再有回來的機會。Iced matcha latteHaven't been visiting this place for long, I finally arrived for lunch given my colleagues line up for a table, which could take an hour easily. As I've tried their hot matcha latte already, why not get an iced one this time?The drink arrived
冰抹茶拿鐵
飲了一口,強差人意。
Iced matcha latte
The drink arrived attractively with few lines of matcha powder on top. But first impression was that it was too sweet, lacking the strong tea taste and complexity it should've got from a regular freshly brewed greentea latte. On par with the taste of a regular greentea latte in Starbucks, I cannot accept its high markups, let alone the line up.
2015-04-01
2015-04-17 3492 浏览
Matcha Waffle + Iced Tea @Coffee AlleyAfter queuing up for half an hour, my friends and I could eventually get into Coffee Alley. Buttery and soggy waffles, served with green tea ice-cream and crushed red bean, gave you a fabulous taste experience. In addition, the waffle had a rather mild matcha flavor, which enables those who aren't fond of matcha to try... Special credit to the caramel cream.Besides that, longing for the iced tea at Coffee Alley, could eventually try the peach one and the ber
Besides that, longing for the iced tea at Coffee Alley, could eventually try the peach one and the berry one. Using real fruit as decoration, the iced tea looks extremely appealing and awesome. Both of them are naturally sweet, without over dose of fruit sugar. Really enjoyed these two icy and refreshing drinks!
2015-04-14 2493 浏览
間嘢好出名,於是約左幾個朋友一起黎試下,點左hotdog配沙律,再點多個甜品--杏仁水果雪糕個hotdog好特別,同平時食開個d有d唔同,入面的材料都好豐富,食落去好有層次,而沙律配埋個沙律醬就perfect,咬感好爽個甜品,上面插既個塊嘢,剛開始以為系花生,原來系杏仁,味道唔錯,而下面就鋪左d水果,有士多卑利,蘋果,菠蘿等等環境格局都幾好,好有氣氛,系一間可以約埋三五知己談心既好地方

2015-04-12 2057 浏览
再戰咖啡弄兩年前等了(哇兩年)1小時20分這次只等了47分左右食物好像大致點了跟上次一樣的總匯三文治正常 那些脆片好吃法國麵包配咖喱牛腩 咖喱很濃稠有點辣 味道還不錯 法包還好芝士煙肉可頌(即牛角包) 也是正常 芝士味不算濃現烤燻雞肉吐司披薩 雞肉真的很鮮好好吃! 不過吐司太濕了點!我點的熱鮮果茶味道不錯 不過剩下蠻多不知怎樣倒出來XD這次再點招牌的冰淇淋草莓鬆餠 窩夫質地看上去很像泥膠 吃下去真的不好吃 很厚像吃一堆粉 草莓弄得很漂亮 至於吉士也味道不錯 雪糕正正常常不過咖啡弄的亮點應該是侍應們女的性感 男的健碩醉翁之意不在酒哈哈哈哈
再戰咖啡弄

法國麵包配咖喱牛腩
芝士煙肉可頌
現烤燻雞肉吐司披薩
2015-04-06 2396 浏览
每次食咖啡弄都要等好長時間 但係都值得 因為好味得黎性價比高因為實在太多人等  所以每次拎完籌都會先去行下街先 預番半個鐘左右既時間番黎 等一陣就可以入去開餐黎咖啡弄每人都要點番一杯野飲 今次點左 雜莓沙冰同一樽好多生果既冰鮮果茶冰鮮果茶:份量十分多  一個人飲其實比較免強  如果多幾個人可以SHARE雜莓沙冰: 酸酸甜甜  好開胃  飲完食鬆餅就岩晒因為得兩個人黎 所以都係叫一份甜野  一份咸既玉米里肌起士可頒:芝士味濃  加上脆脆既牛角包十分好味草莓冰淇淋鬆餅: 每次都要食既鬆餅  大件又抵食  外脆內軟總刮黎講  雖然好多人等  但可以利用等既時間去行完街再番去食  價格質素都值得遲D再黎!
冰鮮果茶

玉米里肌起士可頒:芝士味濃  加上脆脆既牛角包十分好味
草莓冰淇淋鬆餅

2015-04-04
2015-04-06 2094 浏览
時日去試人氣餐廳咖啡弄. 3點到,等到4點先有得入坐. 點了3杯飲料,一個咸點一個甜點分享. 食物先上bbq豬排三文治其中一個包係用另一種包既. 包內面有芥辣醬,生菜,豬其實是火腿厚片只是一知普通三文治冰的水果茶,酸酸甜甜,很開胃最後上的是士多啤梨鬆餅鬆餅很硬,口感不好,排隊2知鐘頭,食物就太普市,,,,,

時日去試人氣餐廳咖啡弄. 3點到,等到4點先有得入坐.

點了3杯飲料,一個咸點一個甜點分享.

食物先上bbq豬排三文治

其中一個包係用另一種包既.

包內面有芥辣醬,生菜,豬其實是火腿厚片

只是一知普通三文治
冰的水果茶,酸酸甜甜,很開胃
最後上的是士多啤梨鬆餅
鬆餅很硬,口感不好,

排隊2知鐘頭,食物就太普市,,,,,

2015-04-05
2015-04-03 2678 浏览
🍞 Melbourne LOBSTER ROLL Price👛: HKD$130Kittealuv喜愛程度😋: 10/10Service💗: 8/10Fresh n perfectly seasoned lobster with the special mayo n the bread itself is toasted in golden-brown colour n buttery!! Crispy n juicy!! BEST LOBSTER ROLL in hk so far n it's a LIMITED EDITION!!!.Address🌍:Coffee alleyCauseway BayHong Kong

🍞 Melbourne LOBSTER ROLL

Causeway Bay
Hong Kong
  • Lobster roll
2015-03-23 2438 浏览
老公放假,諗住閒日去食唔駛等咁耐位,但係都等咗我半粒鐘,未入去已經覺得嘈,入到去更嘈,可能因為夠嘈,所以就算搭檯都听唔到人哋up乜,點咗個新売產,龍蝦堡,係成個餐牌最貴果個包,仲有點咗個香草雞肉烤巴達三文治,侍應要我等30分鐘,ok.無問題,反正唔趕時間,侍應仲話每人最低消費要叫一杯飲品,天啊!咁無理嘅??我都嗌咗嘢食啦。首先嚟嘅當然係老公個龍蝦堡,味道ok.but....唔值呢個價。之後係要我等30分鐘嘅包,嗯。。。。唔知特別在喺邊要我等咁耐囉。飲品我要咗個茉莉茶,只係覺得P.C.廿幾蚊杯仲好飲過佢,老公果杯熱黑糖咖啡,勁凍,勁多泡同埋得三啖左右(係細啖)。總結: 貴得嚟好食嘅話,幾多我都比,貴得嚟咁嘅質素,我真係柒一次就夠啦。男侍應還好有笑臉,全場女侍應好似比人逼出嚟做咁,睇見我都唔開心。環境及食物質素唔多講啦
總結:
侍應還好有笑臉,
全場女侍應好似比人逼出嚟做咁,睇見我都唔開心。
環境及食物質素唔多講啦
2015-03-09 3800 浏览
咖啡弄真係點食都唔厭 今次一行五人食夜晚 等位等左個幾鐘 但點都值既因為多人所以可以叫多d野食 先黎一個黃金拿破崙千層派($62) 無我想像中感好食 頭一口都ok 但再食多兩啖就太油太heavy 適合幾個人叫黎share再叫左個鹽味焦糖冰淇淋鬆餅($58) 正 所有野加埋都好夾 食完超滿足!香草雞肉巧巴達三文治($56) 大大個好抵食 配個小salad salad個汁好特別但無問到佢咩汁 呢個都值得一試!玉米里肌起司可頌($62) 比佢呢個感有趣既名吸引左 果然無令我失望 一大塊整熱左既芝士令成個牛角包既可口加倍 唔會覺得太肥太油 但食完呢個都已經飽哂 所以最好都係同人share!
咖啡弄真係點食都唔厭
今次一行五人食夜晚 等位等左個幾鐘 但點都值既
因為多人所以可以叫多d野食
再叫左個鹽味焦糖冰淇淋鬆餅($58) 正
所有野加埋都好夾 食完超滿足!
人share!
题外话/补充资料: 可以在店內食生日蛋糕,不用另收錢!!!
2015-03-03
2015-02-27 3645 浏览
記得本小姐曾經響咖啡弄剛開業時,在炎炎既夏日響樓梯底等左兩粒鐘那次覺得咖啡弄好好吃等咁耐都抵呀抵呀抵呀隨後發現要食咖啡弄,最理想係執死雞,襯佢十點Last Order前的十幾分鐘去碰碰運氣,成功率90﹪再隨後到佢有派籌制度,可以一邊Shopping,一邊與咖啡弄職員保持聯絡,控制好時間歸位現在,隨緣吧頂多逛街逛到累,要搵個地方歇歇才會去喝杯飲品寫到這裡,好似有啲似人地拍拖可?汗''玉米里肌起士可頌Crossaint 烘得好脆,Cheese味很濃,配上帶火腿煙肉味道調和得好好焦糖雲呢拿雪糕鬆餅鬆餅厚實重雞蛋味,很飽肚,近幾次吃一般都吃不完玫瑰花茶一般若叫甜點都會點花茶平衡一下,近來放棄咖啡弄的甜點後,嘗試過玫瑰歐蕾,好甜的要試試!今時今日咖啡弄一樣現人龍,這麼成功是有原因的它確實是每樣食物也有可取之處,而且是難得一間餐廳沒有一樣是難吃的我比OK,只是我吃得有點厭了
那次覺得咖啡弄好好吃
等咁耐都抵呀抵呀抵呀

現在,隨緣吧
頂多逛街逛到累,要搵個地方歇歇才會去喝杯飲品

寫到這裡,好似有啲似人地拍拖可?汗''

玉米里肌起士可頌
玉米里肌起士可頌
焦糖雲呢拿雪糕鬆餅
鬆餅厚實重雞蛋味,很飽肚,近幾次吃一般都吃不完
玫瑰花茶
玫瑰花茶

今時今日咖啡弄一樣現人龍,這麼成功是有原因的
我比OK,只是我吃得有點厭了
2015-02-09
2015-02-27 3149 浏览
年廿八約了母親大人和姊姊去維園花市買年花, 心想當天不是公眾假期, 咖啡弄可能會少些人排隊, 但估錯了... 可能部份上班一族已在年廿八開始放假, 我在下午2時前到達, 等到3點3才有位, 排隊的時間應該同假日無大分別.等左個幾鍾, 沒有吃午餐的姊姊已餓反了肚, 她一坐下便點了「總滙三文治」, 因為「黃金拿破崙千層派」是限量發售的, 所以我也立刻點了一個. 後來想追加另一限量發售的「奶酪蛋糕」, 但是遲了一步, 已售罄. 吃不到奶酪蛋糕的我 心有不甘, 於是追加了「原味鬆餅」補數 (鬆餅其實就是我們香港人叫的窩夫). 飲品方面, 點了「海鹽焦糖拿鐵」給母親大人, 我和姊姊分別點了「熱鮮果茶」和「金菊花茶」. 咖啡弄的食物份量頗大, 我們三人要了三樣食物和三杯飲品, 很飽很飽, 極之飽!總滙三文治 和香港地道的公司三文治是出於同一個家族, 只是它用了粟米片和不同的配菜. 一碟三件, 三文治內有厚厚的雞肉, 菜和野味的醬汁, 我覺得醬汁的味道和麥當當將軍漢堡的醬汁有點相似.黃金拿破崙千層派上有一片金薄, 好華麗. 凍凍的奶油夾在鬆脆的千層中間, 好味!原味鬆餅伴(窩夫) 配以滑滑的奶油和朱
總滙三文治
黃金拿破崙千層派
原味鬆餅伴(窩夫) 配以滑滑的奶油和朱古力醬, 對窩夫極之鍾愛的我, 很喜歡! 因為咳咳, 不能吃雪糕, 如果加上雪糕一起吃, 肯定更好味.
原味鬆餅伴
海鹽焦糖拿鐵對於很小飲咖啡的母親大人來講, 比較苦, 但她很享受一口奶油一口咖啡的飲法, 把那巨塔般的奶油完全吃掉.
海鹽焦糖拿鐵
熱鮮果茶內有橙, 青蘋果, 青檸, 百香果, 好像還有熱情果浸在橙汁一般的茶內, 飲茶之餘又可以吃到鮮果, 熱的味道可能比凍的甜, 但我也很喜歡, 我會推介不想飲凍飲的朋友們試試熱鮮果茶.
熱鮮果茶
金菊花茶內有甘草, 姊姊說飲到尾段才發覺, 可能是初泡茶的甘草要待一段時間才出味, 大家可注意這點, 放慢喝茶的速度. 金菊花茶也附帶著 青蘋果片,士多啤梨片, 檸檬片和橙片, 加在茶內可增加果香味, 不加在茶內也可吃了幫助消化.
金菊花茶
咖啡弄的食物和飲品價錢不便宜, 但我對其味道和份量都滿意, 如有機會便會再去, 假苦排隊時間可縮短致15分鐘或可以訂座便好了.
2015-02-16