2020-06-22 281 浏览
😳見咖喱葉係openrice一致地無咩負評,就吸引左黎,😝食完深感明白的確值得大家俾正評啊~🥙前菜 Papadum三塊 配雜菜辣椒醬同青色奶酪兩種醬🟢青色醬點少少已經好夠辣啦 (不過正🥰呢度既Papadum幾重味🙈可惜係有啲淋左 唔夠脆了 🐏香烤羊排 $185本來本人麻麻地食羊,但都覺得唔錯有四件 羊肉完全唔會un 而且夠香🥘牛油咖喱雞 $115😍呢個真係大推!!最愛🥰以為butter chicken普通無咩特別點知食落咖喱 creamy 特別香既甜味😇雞都夠嫩滑😋真係必點 配naan 一流😋Naan $20 夠軟熟Garlic Naan $25 以為好油 食落唔覺🥬印式菠菜芝士 $85第一次食呢度菜,以為芝士會比較膩,但芝士味唔會好濃,一樣適合配naanLime soda $38Mango lassi $45

🥙前菜 Papadum三塊
配雜菜辣椒醬同青色奶酪兩種醬
🟢青色醬點少少已經好夠辣啦 (不過正🥰
呢度既Papadum幾重味
🙈可惜係有啲淋左 唔夠脆了

🐏香烤羊排 $185
本來本人麻麻地食羊,但都覺得唔錯
有四件 羊肉完全唔會un 而且夠香

Mango lassi $45

2020-06-20
  • 牛油咖哩雞
2020-06-04 3373 浏览
Walking along Jordan, we  found a little alley way we never noticed before. It was here we found a few restaurants! Including Curry Leaf Indian Cuisine. As we hadn't eaten Indian in a long time, we decided to go in for dinner. The place didnt seem very big as there was a huge bar on on end. But apparently, they had a much larger upstairs area.  Seating was a bit fancier than other Indian places we've been to. Menu is in English  and Chinese.We were provideded with free poppadoms. These were cris

We were provideded with free poppadoms. These were crispy with a some dipping sauce on the side. The sauces were pretty spicy.

As it was going to get spicy, I ordered a mango lassi ($45). This was made fresh as I heard them blitzing this away. It was delicious. Smooth with a strong mango taste.

Chicken Seekh Kebab ($112) was something we ordered as we had never tried it.  When it arrived, it smelled fantastic! The mince chicken meat wasnot dry with layers of different spices. And also wow ... was it spicy. It literally stayed with me. Thank goodness I had that lassi!

Butter Chicken ($115) is something we always seem to order. The chicken meat was tender. The sauce was creamy and rich.

Kashmiri Naan ($45) was not our usual naan. I much prefer a plain naan. But boyfriend wanted something different. And this was definitely different. I have never tried this. The naan was soft and fragrant.

But inside was a smear of mashed nut and raisin. It seemed like a chutney but it was much more sweet. I felt a bit too sweet. But boyfriend loved it. He felt it was the best dish of the night.

A very varied menu of Indian items. Some I haven't seen any where else. They seemed to be pretty busy with take out. Definitely something different to eat if you want to try something eles.
2020-05-19
今日天氣好差,係咁落雨,所以同女朋友去搵野食,搵左呢間係地鐵站行過去5分鐘,唔係好難搵入到去安排左上樓上坐,環境好乾淨,仲播住印度地度音樂好有feel有兩個廚房,土耳其,意大利,印度野都有佢好細心介紹d菜式比我地聽叫左加理雞同薄餅,好香好好食另外叫左個香蕉酸奶,遲左上,佢係咁講sorry,仲比左枝礦泉水叫我地飲住先,服務超好,一定返轉頭個白咖哩雞好好食,好岩香港人口味,連埋薄餅食一流,個奶都好有香蕉味

今日天氣好差,係咁落雨,所以同女朋友去搵野食,搵左呢間
係地鐵站行過去5分鐘,唔係好難搵
有兩個廚房,土耳其,意大利,印度野都有
佢好細心介紹d菜式比我地聽
叫左加理雞同薄餅,好香好好食

白咖哩雞
菠菜咖哩雞
白咖哩雞
菠菜咖哩雞
2020-05-29 297 浏览
比想像中好食~ 份量都唔會太多亦唔會太細我地可以試多幾道送~價錢都合理。有我最愛既papadam 個羊肉samosa都好食,個餡好多,配埋個berry sauce一齊食又唔會’流’。個Briyani chicken rice 都好香,但啲飯就林左小小~整體上都好食同抵食
比想像中好食~ 份量都唔會太多亦唔會太細
我地可以試多幾道送~價錢都合理。有我最愛既papadam
2020-05-29 357 浏览
前排減肥食到口淡淡決定每個星期搵一日食好野😚今次就試一間匿埋左係橫街的印度菜揀呢間其中一個原因係見到呢間印度菜唔貴甚至仲平過重慶大廈加上評論話呢度唔止有印度菜 仲有pizza😍2個人總共叫左3樣野食3樣都好想推薦🤩當中最有驚喜的係Butter Chicken Curry餐牌有介紹話有蕃茄 最初都擔心會唔會奇怪點知原來係從來未試過既好滋味!蕃茄的甜 牛油的香 加上適量香料變成creamy既butter curry一洗我對印度咖喱好辣好重口味的印象蘸烤餅食夠惹味就咁食都唔會話咸我同男朋友都鍾意🥰🥰🥰第二推薦必食就係chicken tikka pizza 🍕 兩個人叫左10吋 上到台睇佢不規則的圓形 就知真係手工pizza仲要超級大份 如果係兩個女仔 可能食完呢個pizza都飽薄薄的餅底上有滿滿的cheese 微辣的烤雞肉 青椒 洋蔥 同少少欖欖令人忍唔住一件接一件🤤 至於Cheese Naan 就係CP值最高之選28蚊4大件 中間夾滿可以拉絲既cheese而且個烤餅同pizza一樣 咬落好有麵粉香係就咁食都好味既☺️總結黎講 好食又唔貴 絕對會再返兜!
前排減肥食到口淡淡

2個人總共叫左3樣野食
3樣都好想推薦🤩

當中最有驚喜的係Butter Chicken Curry
餐牌有介紹話有蕃茄 最初都擔心會唔會奇怪
點知原來係從來未試過既好滋味!
蕃茄的甜 牛油的香 加上適量香料

28蚊4大件 中間夾滿可以拉絲既cheese
而且個烤餅同pizza一樣 咬落好有麵粉香
係就咁食都好味既☺️

Cheese  Naan

總結黎講 好食又唔貴 絕對會再返兜!
2020-05-28
Butter  Chicken  curry
Chicken  Tikka  pizza
Cheese  Naan
  • 牛油咖哩雞
  • 芝士薄餅
  • Chicken  Tikka  Pizza
2020-05-25 260 浏览
之前同阿媽黎食過,幾好味,今次就帶男朋友黎食~呢間店係小巷內,靜靜地,氣氛好好,感覺幾有情調。個職員仲好友善又親切地同我地傾下計頭盤小食呢款脆片香脆香口,仲帶有少少辣味,仲有啲胡椒味~ 配上綠色薄荷醬,非常開胃。瑪莎拉燒汁咖喱雞正宗印度咖哩真係唔同啲。味道獨特,個汁好濃香,辣度適中,伴呢個鮮嫩嘅雞肉,認真超正。最後我地連啲汁都食埋😂太好味香辣薯仔花椰菜印度菜當中薯仔同花椰菜都係不二之選。好特別,平時食中菜絕對食唔到呢類煮法的蔬菜。薯仔香口軟腍,花椰菜都十分鮮嫩。印度薄餅我地香港人喜歡食飯,印度人就喜歡食薄餅。上次黎都有試過呢個Naan印度薄餅,今次要encore😂個薄餅咬感好煙靭,配上咖喱汁黎食,真係相當一流。感覺又平民又地道嘅印度咖喱餐廳真係唔多,呢餐絕對係超值選
之前同阿媽黎食過,幾好味,今次就帶男朋友黎食~

頭盤小食

瑪莎拉燒汁咖喱雞

香辣薯仔花椰菜

印度薄餅

感覺又平民又地道嘅印度咖喱餐廳真係唔多,呢餐絕對係超值選
2020-05-23 246 浏览
香港人真係好幸福只要想各國美食都擺在眼前今日又去食印度菜 因為我一直都鍾情印度菜對香料嘅運用 因為今日兩個人食叫唔到好多 我地就黎個全羊宴先黎個烤羊肉配飯 佢地嘅羊肉烤得好岀色 外面有少少焦脆 裡面依然充滿肉汁 加埋啲醬汁嘅點綴 令我胃口大開印度菜點少得印度薄餅 今日我地叫嘅都係羊 話明全羊嘛 食落一啲都唔油 而且用料充足而豐富 加埋啲小蕃茄同蕃茄醬食落清新開胃 好有飽足感~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~兩個人叫兩個菜都食到飽哂咁走 證明佢地啲份量都幾多 鍾意印菜嘅朋友不妨去試下
香港人真係好幸福只要想各國美食都擺在眼前

2020-05-21
2020-05-21 281 浏览
今次交俾男朋友話事,結果佢帶咗我嚟佢學校附近食正宗印度菜咁話喎🤔估唔到佐敦呢個位會有間特色印度餐廳!餐廳入邊播住印度嘅MV,平時真係唔識自己揾嚟睇...唔知呢啲係咪就係印度嘅靚仔同靚女呢?餐牌同個水杯都勁夾個場內嘅裝修~店員都係講印度文嘅,不過可以用英文溝通, 佢哋都幾有禮貌,同我印象中認識嘅印度人唔同🌙Tandoori Chicken 唐多野烤雞 $112呢個烤雞嘅香料味都幾重,應該用咗好耐嘅時間用香料去醃製,出嚟嘅香味係一種聞到嘅香,男朋友就話唔係太鍾意佢個香料味,我反而幾鍾意,因為唔會同平時食開嘅烤雞一樣咁乾身之外仲帶有一種淡淡的香味!🌙Kadhai Chicken特製咖喱雞 $112男朋友就鍾意食呢個,一來咖喱嘅味都算夠,二來個雞肉比較比想像中嫩身,同我印象中嘅印度藥唔同,以為啲肉類都會煮到偏乾身🌙印度薄餅 $20呢個最估唔到係佢好大份,同埋食出嚟都係軟綿綿,加埋個咖喱一齊真係食到停唔到口🌙Fruit Punch$45兩個人食咗$500左右,初嘗印度菜感覺不錯~

估唔到佐敦呢個位會有間特色印度餐廳!

🌙Tandoori Chicken 唐多野烤雞 $112

🌙Kadhai Chicken特製咖喱雞 $112

🌙印度薄餅 $20

🌙Fruit Punch$45

兩個人食咗$500左右,初嘗印度菜感覺不錯~
2020-05-21 281 浏览
餐廳位於茂林街,呢一條隱蔽嘅細街距離彌敦道只係數十步之遙,絶對旺中帶靜。胡椒烤餅,嗌完嘢食之後侍應就會即刻擺低一份胡椒烤餅,係每枱免費奉送嘅前菜,烤餅係薄脆嘅,口感類似薄版嘅 Nachos,味道偏鹹而胡椒味未算十分突出,但係連奉送嘅前菜都有兩個醬汁跟埋真係相當有誠意,深色嗰個醬帶微辣,喺類似菜脯嘅物體裏面竟然搵到一啲細嘅蓮藕片,都幾好食;綠色嗰個就係 classic 嘅薄荷醬,同烤餅最夾。Garlic naan 蒜蓉薄餅,薄餅口感煙靭,散發住攝人嘅蒜蓉味,烘烤嘅火候亦都控制得相當之好,一整塊都有微微嘅焦脆。Chicken Tikka 印式烤雞塊,Chicken Tikka 係源於南亞一帶嘅傳統菜 Tandoori Chicken 演變而嚟嘅,Tikka 呢個字指嘅係一塊一塊嘅意思,將雞肉去皮去骨切塊,先用印度香料醃一段時間,然後串起放入烤爐裡面烤,最後伴住生菜、生洋蔥同檸檬一起上枱,上枱嘅時候鐵板同雞塊發出激烈嘅咋咋聲,切開雞肉裏面係出奇地咁嫩滑,印度香料嘅味道入哂落啲雞肉入面,係正宗嘅印度風味。Chicken Vindaloo 鮮辣咖喱雞,喺點菜嘅時候個印度人侍應聽到我地本地人嗌呢一

Chicken Vindaloo 鮮辣咖喱雞,喺點菜嘅時候個印度人侍應聽到我地本地人嗌呢一個辣雞當堂o哂嘴,然後同我地講呢個鮮辣咖喱雞係幾咁辣,由於同伴侶都好鐘意食辣(通常我食譚仔會嗌中辣),所以就抖膽挑戰一下呢個辣雞,跳皮嘅印度侍應上菜嘅時候仲同時放低一句 good luck,佢呢一個舉動令我對呢個辣雞更加期待,即刻不起羮辣汁嚟個近鏡,發現個汁有大量磨碎咗嘅辣椒籽已經熱汗直冒,一啖入口,咖喱雞比烤雞嚟得更加嫩滑,辣椒籽嘅衝擊係慢慢滲出嚟嗰隻,我覺得個辣度係介乎譚仔個中辣同小辣之間,絶對辣得過癮。
2020-05-19 3767 浏览
唔想得罪任何人 , 但諗落實在好搞笑 ....因為每次見到印度餐廳嘅評論 , 就總係離不開 "正宗印度咖哩" 又或者 "今晚食咖哩" 之類的 title ....可能係因為我係 葡萄牙&中國 混血兒 , 而我自細就同印度人一齊長大嘅關係 , 我開香料公司, 同對印度菜實在太熟悉 , 所以自不然覺得好好笑 .... 其實咖哩只是一種統稱 , 印度人/巴基斯坦人 , 係唔會話 "我去食咖哩的" , 咁樣好奇怪 , 因為每道菜都有名 ; 奇怪程度就好似 , 某一些外國人對中餐不認識 , 就以 fried rice 同 dim sum 來代表所有中國菜一樣 ~ 我唔係想得罪人 , 但真係笑Q死我 ~而且印度菜變化多端 , 就是南、北印度菜的煮法、味道和香料嘅配搭 , 都已經大不相同 ; 當然亦都存在了傳統同 & 新派的菜式 ~OK 啦 , 為配合大家 , 咁我寫 , "今晚去食咖哩" 等大家開心下 ~印度菜餐廳 Curry leaf 咖哩葉 , 餐廳裝修得富時代感 , 有酒吧餐廳 feel, 氣氛夠 chill ~Menu ~坐定定 , 讀餐牌的時候 , 侍應生就端來新鮮又熱辣辣的 胡椒餅 p
唔想得罪任何人 , 但諗落實在好搞笑 ....

印度菜餐廳 Curry leaf 咖哩葉 ,

Menu ~
坐定定 , 讀餐牌的時候 , 侍應生就端來新鮮又熱辣辣的 胡椒餅 poppadom , 其胡椒味重又夠脆身 , 實在不俗 , 不用沾上醬料 , 已經很好吃 ~

Kashmiri Naan 乾果烤餅 : 其實更貼切的譯名 , 應該是 "喀什米爾烤餅" ; 就是省份 喀什米爾 的一種烤餅 , 是夾著堅果碎和葡萄乾烤成的 , 餅烤得鬆軟 , 味道香甜 , 不油不膩 , 勁好食 , 廚師果然好手勢 ~
Chicken Sahi Korma 白咖哩雞 : 看來店家係方便香港人的理解 , 所以都翻譯做咖哩 .... 更貼切的譯名應該是 "香料&腰果燴雞" ; 在古時的印度 , 這道菜是宮廷菜 , 並非一般平民所能食用的 ; 煮法就是用腰果奶 (有時還會加上杏仁) , 加上荳蔻、子然籽和另外一些適時的香料 , 加入雞肉所煮成 ; 當然各師各法 , 但基本的質感和味道都不會相差太遠 ; 這店的廚師 , 就把這道菜拿捏得不錯 , 汁底濃郁 , 入口奶滑柔順 , 雞肉入味而不乾柴 , 有堅果味而不會過重 , 味道微辣 , 一切味道都很平衡 , 其味不俗 ~
Chana Masala 瑪莎拉鷹嘴豆 : 乃一家常菜 , 在印度、尼泊爾、巴基斯坦 , 家家戶戶都會煮來吃 , 但要煮得好吃 , 是頗需技巧的 ; 這間餐廳的廚師就煮得十分不錯 , 雞心豆都煮得入味 , 且煮得剛剛好 , 粒粒見型 , 不會過腍也不會太實 ; 醬汁稀傑度煮得適中 , 香料味重而不會過搶 , 微辣而不燥 , 配飯或配烤餅都一流 ~

總括來說 : 廚師好手勢 , 食物傳統又美味 ~

我又多口講一句 .... 完全適合香港人口味的 , 就不是傳統印度菜 ; 想吃傳統印度菜的味道 , 就要先撇下固有口味的概念 ~

本篇完 ~
放工後跟朋友閒逛佐敦,漫無目的地找個地方晚餐時,看到前面有大大個招牌「Curry Leaf」!心血來潮想試印度咖喱的我倆,想也沒想就決定入內幫襯!小店有約廿多個座位,所有侍應都是印度人,份外正宗!酥炸奶酪球($65)外表炸得金黃而且乾身,吃完不會滿口油,感覺健康!內裡包著大大塊軟身芝士,說真的,兩個人吃真的有點滯!瑪莎拉咖喱奄列($80)只睇外表,這奄列跟一般粵式炒蛋沒太大分別;不過一放入口,你就知內裡乾坤!混入masala香料的炒蛋,帶少少辣味,啱晒喜歡微辣的我!咖喱羊肉($125)羊肉煮得很軟身,非常易咬!吃印度咖喱一定要加多份naan,沾咖喱一起吃,perfect match!

小店有約廿多個座位,所有侍應都是印度人,份外正宗!

酥炸奶酪球

瑪莎拉咖喱奄列

咖喱羊肉

2020-05-18
$159.5 (晚餐)
酥炸奶酪球
瑪莎拉咖喱奄列
咖喱羊肉
2020-05-18 199 浏览
今晚小小落雨🌧️特意走路過來吃咖哩葉。不知道從什麼時候開始,印度菜成為了我的最愛。特別是印度烤餅,蘸上醬汁,就是完美主食👍❤️Kuchumber Salar $55每天的蔬菜🥬和水果🥭是必不可少的,所以,我每次都會點新鮮的沙拉🥗最原汁原味的呈現,補充每天的維生素和礦物質!還有小胡蘿蔔🥕,每天愛自己多一些❤️Mutton Keema Mattar$125印式青豆燴羊肉,用Roti包著吃,簡直就是人間美味。多多少少有一點像中國菜的口感,東北菜,讓人覺得特別親切。Roti $20Kulfi $ 35我愛的雪糕🍦很特別,口感清爽,有淡淡的椰子🥥味,還有碎🌰堅果,讓我每次想起咖哩葉,腦子裡面浮現的都是這個甜品🍮!

Kuchumber Salar $55

Mutton Keema Mattar$125

Roti $20

Kulfi $ 35

2020-05-17 247 浏览
朋友替我去logon買了日本口罩,我又替她買了Daiso口罩,於是我相約朋友吃飯,順道交換口罩。朋友想吃特色菜,個人推薦了咖哩葉,因為它的印度菜式不是一般坊間可吃到的口味,而且款式多,可讓朋友選擇。點好餐後,店員為我們送上一份餐前小食,香烤過的薄脆片口感酥脆,大家可以醮些香草醬和鹹酸梅乾,與醬料結合的脆片吃著吃著蠻開胃。印式波菜芝士以綠色菠菜為基調,裡頭中一整塊軟嫩且帶著淡淡的芝士,讓品味菠菜過程中多添層次感,挺不賴的,甚有印度風味,是款讓人吃了會上癮的清爽印式菠菜芝士。牛油咖哩雞由濃厚的蕃茄汁,牛油和香料煮成,為味蕾多添幾分滋味,香而不辣。雞肉是無骨雞塊,再用碳烤的方法處理雞肉,雞肉肉質柔嫩且鎖汁,外層裹上濃濃的牛油咖哩,使我們吃到吮指回味,這牛油咖哩雞絕對是美味功夫菜。海鮮薄餅我們選了10吋的,還是超大份,薄餅鋪了滿滿的芝士,拿起來芝士如瀑布流瀉。薄餅海鮮用料豐盛,吃到蝦仁,魷魚,青口跟蜆肉,而洋蔥蔥圈,櫻桃小蕃茄,蕃茄醬與雙重芝士融合,毫不膩味。餅皮頗紮實有咬勁 ,底層脆裡帶鬆軟,吃一塊已有飽足感,個人很推薦海鮮薄餅。朋友選喝椰青,因為她說天氣酷熱,椰青的清甜能退卻暑氣,使她心境

印式波菜芝士

海鮮薄餅

朋友選喝椰青,因為她說天氣酷熱,椰青的清甜能退卻暑氣,使她心境平靜下來。至於我則喝印式香蕉酸奶,印式香蕉酸奶真材實料,喝起來十分濃郁,香蕉味道天然香甜,加上混搭了酸奶,立即變得不飽膩。

印式香蕉酸奶

印式波菜芝士
印式香蕉酸奶
2020-05-15 235 浏览
朋友話想食印度菜,所以我地今晚就去咗佐敦搵間正宗印度餐廳食。呢到有兩層,坐位密密麻麻,但坐得幾舒服。印度藉既店員好有禮貌。前菜係免費送既胡椒餅,好重黑椒味,仲有啲🌶辣辣地,配有2個醬汁,係開胃前菜。🧈牛油咖哩雞 $115橙色既咖哩汁,加入牛油蕃茄而成,味道甜甜地,一啲都唔辣,啱哂唔食辣既我。配埋嫩滑雞肉🐓。個咖哩汁仲可以配合埋薯仔餡餅及芝士薄餅一齊食,食到津津有味😋😋🥔薯仔餡餅 $28薯仔餡餅內有好多薯仔蓉,帶有少少咸味,仲有少少辣辣地,最重要又香又煙韌,食到好滿足。🧀芝士薄餅 $28芝士薄餅,啱啱烤出黎熱辣辣,勁有咬口,好香芝士味🥦素食咖喱角(3塊)$35 正宗嘅印度咖喱角,濃濃嘅咖喱味,帶有少少辣🌶,外面炸到金黄色好鬆脆,再配合埋個燒烤醬汁,好味道。 🧉椰青 $38大大個清甜好飲既椰青📍@Curry Leaf 咖哩葉佐敦荗林街16-18號荗林商業大廈地舖

🧈牛油咖哩雞 $115

🥔薯仔餡餅 $28

🧀芝士薄餅 $28
芝士薄餅,啱啱烤出黎熱辣辣,勁有咬口,好香芝士味

🥦素食咖喱角(3塊)$35

胡椒餅
薯仔餡餅
芝士薄餅
2020-05-15
$134.2 (晚餐)
胡椒餅
薯仔餡餅
芝士薄餅
2020-05-15 108 浏览
前菜胡椒餅papadam - 呢個係點餐後送嘅…。一客有3⃣️塊,個餅好脆但有啲辣,佢有兩個醬汁俾你點,一個青BB 係酸嘅,岩岩可以中和返啲辣味,幾特別!另一個係辣汁,令塊餅辣上加辣,好過癮!🤪🤪素食咖喱角Samosa - 正宗嘅印度咖喱角,個皮好薄,入面係d薯蓉雜菜,配埋個醬汁酸酸地,好味😋😋😋另外叫咗芝士薄餅同薯仔餡餅⋯⋯上枱時好香,食落就好一般..。芝士餅冇芝士味,薯仔餅好咸!但個芝士餅用黎點 butter chicken 就好夾啦⋯⋯2個人食 ,食唔晒!好飽丫⋯好彩冇叫野飲咋😂😂😂😂😂😂😂

2個人食 ,食唔晒!好飽丫⋯好彩冇叫野飲咋😂😂😂😂😂😂😂

2020-05-15