2020-11-21 223 浏览
早前是印度傳統節日排燈節Diwali,所以就與朋友到佐敦一間印度餐廳吃飯。.對於印度菜我的認知不多,不過以下兩款是頗為傳統的食物,如這間餐廳也處理得不錯:🔥素食咖喱角 Veg Samosa $35/3pcsSamosa是咖喱角,與港式的不一樣,印度的比較大是立體的三角錐體。主要的mashed potato 咖喱薯蓉、青豆及印度香料,質感實在,香脆可口,而且較港式的飽肚,是最受歡迎的印度小食之一。餐廳還配有甜甜酸酸的醬,中和了咖喱角的油膩。.通常來印度餐廳都是咖喱配印度薄餅,不過今次就想轉一轉主食,食印度炒飯。🔥雞飲炒飯 Chicken Biryani (served with Raita) $112Biryani的意思是炒飯,印度的炒飯總是很獨特- 長長瘦瘦的米飯,炒成好幾種不同的顏色混合在一起:橙色黃色白色,散發出獨有的印度香料味。這間餐廳處理得很好,用一個陶瓷缽裝,保存到雞肉的溫熱。雞肉嫩滑沾滿了咖喱香味,低調地隱藏在米飯之間。配上青瓜酸奶醬,口味更加清新獨特。.餐廳環境舒服,悠揚地過着印度的歌(聽不明白lol),坐下的時候會首先奉上脆薄餅乾及印度薄荷醬,格調十足十高級的印度版西餐
🔥素食咖喱角 Veg Samosa $35/3pcs
餐廳還配有甜甜酸酸的醬,中和了咖喱角的油膩。

配上青瓜酸奶醬,口味更加清新獨特。

餐廳環境舒服,悠揚地過着印度的歌(聽不明白lol),坐下的時候會首先奉上脆薄餅乾及印度薄荷醬,格調十足十高級的印度版西餐廳。
2020-11-21 203 浏览
One of my Indian colleagues asked me to join him for dinner tonight and he suggested Curry Leaf Indian Cuisine. It was located at Mau Lam Street, few minutes walk from Jordan MTR. It was a 2-storey restaurant, serving authentic Indian vegetarian and non-vegetarian option. They served appetizers, grilled food, curry, naan, drinks and desserts etc. Shortly after we ordered, the waitress served us a basket of complimentary papadum. It was crispy and thin in texture, and the sauce provided was spicy

Shortly after we ordered, the waitress served us a basket of complimentary papadum. It was crispy and thin in texture, and the sauce provided was spicy.

Mango lassi was sweet and milky, with strong mango taste. Mango syrup was added to enhance the flavour.

Young coconut was clear and refreshing, and the coconut meat was chewy and sweet as well. It was easy to peel off from the shell.

Lamb chops - It was marinated with Indian spices, thus it was flavourful and tasty. It was grilled till chewy and juicy, with no after taste.
2020-11-17 1610 浏览
於疫情再次收緊,快快叙一叙,朋友同事是印度人,強烈推介這間特色印度餐廳。餐廳返有兩層,我們來到時,樓下已滿座,職員便安排我們到樓上坐。餐廳裝修充滿南亞風情,令我感到眼前一亮。在這裡吃一頓印度式晚餐,一定是很好的體驗。本人一直以為印度餐必是很邙的,可以本人卻不可吃太辣的食物的,但原來這裡也有許多不太辣的選擇。首先,先來一個前菜,Paani Poori  香炸空心球,外層是薯仔做的,內裡有些什豆,如喜歡吃辣的可配羅望子醬,有些酸酸辣辣,好清新的,前菜一流。跟著來Veg. Samosa –食咖哩角,這是我至愛, 配海鮮醬,超級勁好味,大大隻,內餡豐富,抵食。飲品我們叫了Banana Lassi 和Young Coconut。椰青清清甜甜,Banana Lassi有些特別,不是太涷,是常溫的,跟我們平時飲的不一樣,又一新嘗試。主菜選了Chicken Tikka –印式烤雞塊及 Butter Chicken 牛油咖哩雞。印式烤雞塊放於鐵板上面,烤雞肉同蔬菜的香味好濃,肉質好嫩滑、Juicy,再配搭獨有香料,十分滋味,而且用上無骨雞塊,啖啖肉認真正。牛油咖喱雞配Garlic naan 蒜蓉薄餅是一

牛油咖喱雞配Garlic naan 蒜蓉薄餅是一流配搭。咖喱好香濃,不會太辣,雞肉軟滑。廚師手藝真是一流,雞肉真的好滑。薄餅點上咖喱汁來吃,很好有印度風味。

最後, 我們叫了一個Shrimp Biryani 蝦仁炒飯,送來時好有驚喜,是瓷碗上,保存熱力好好,啲米好軟,啲蝦好大隻,個飯香料好多,有薑在裹面,好香,原來這個飯好多人外買, 如外買是連瓷碗一起拿走,所以一定好保溫,一流服務。

這餐飯,是近數月來最高興的一天,在這時勢,難得朋友可以出來相聚,真是難能可貴。
2020-11-16 234 浏览
今日同一位好鐘意食印度菜既朋友食飯,佢就介紹左間咖喱葉話好正😜一入到黎個feel都好印度,老板店員都係印度人,電視都播住印度歌舞好正🤣環境都非常清潔,一檯一支支裝水夠晒衛生😆呢度店員都講英文,但餐牌有中文字好方便👍🏻問老板有咩推介就試左個招牌咖喱雞配Naan😜呢度既Naan超級推介,口感彈身香,仲好食過FCC🤣咖喱就香口為主,唔算好spicy,可能跟香港人口味減左少少spicy度🤣雞就極入味👍🏻👍🏻另外都係老板介紹既Chicken Biryani就不得了,今次係第一次食,類似印度版既煲仔飯🤣但一食落去每一啖都有極強同唔同既香料味,每一啖都有小小驚喜,係我食過最香既飯類!配上酸乳酪食又有多一重味道真係好特別!強烈推介可以試吓👍🏻😋😋最後走嗰時仲有一人一支消毒洗手噴霧送,勁貼心🤣

最後走嗰時仲有一人一支消毒洗手噴霧送,勁貼心🤣
2020-11-16 191 浏览
#佐敦美食 #小蓮星吞食佐敦🔻 咖哩葉 佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下///🧃唐多里烤雞 $112烤雞雖然有骨,但係啖啖肉,香料唔會太誇張,調味啱啱好,配搭燒烤食法,更加惹味。/🧃馬莎拉咖喱蝦 $140咖喱係中辣程度嘅咖喱,但係唔係後勁辣,係入口吊味嗰隻辣,咬咬下其實好易入口,怕辣嘅人都唔需要驚食唔到。咖喱濃杰程度適中,香料味好有層次,好好食。/🧃芝士薄餅 $28小妹身為芝士控,點能夠唔叫芝士薄餅,薄餅做得超出色,餅皮煙韌軟熟,芝士味淡淡地,好夠香,配咖喱又唔會搶咖喱味。/🧃蒜蓉薄餅 $25由於薄餅太出色嘅關係,所以叫埋另一款味道試,男朋友就鍾意呢個多啲,因為佢鋪咗一啲生蒜係薄餅面,超級香口。/🧃Mango Lassi $45必叫!酸酸甜甜,啱啱好可以中和辣味,感覺清新啲。/////
#佐敦美食 #小蓮星吞食佐敦

🧃馬莎拉咖喱蝦 $140

🧃芝士薄餅 $28

🧃蒜蓉薄餅 $25

🧃Mango Lassi $45
必叫!酸酸甜甜,啱啱好可以中和辣味,感覺清新啲。

/////

2020-11-16 167 浏览
香港人好辛苦,食到世界各地架美食,而香港印度菜都是有印度人主理會正宗。Tgif放工一個人,要食好點獎勵下自己。薄脆係指定免費送,第一道端上,有薄荷辣醬同紅色那個重鹹的香料,似是鹽醃茄子的腍身口感。$55 kuchumber salad Tomota cucumber onion carrot with chunky見佢有個醃香料是以前未嚐過,好奇之下點左來試,估唔到身為香港人架我都接受到,有d 辣又有似wasabi架攻鼻$112 chicken madras 用椰汁煮成的雞肉,佢係起骨只有肉,微辣是易入口架。雞肉塊又夠嫩,因為落左好多椰醬,除了有椰子香外,又有好香架咖哩粉同香料,個汁好香甜。跟返一份nann,nann算是主食吧,長香米外通常都會食nann,不論配乾身定有汁架咖哩類食物都非常之夾,大大一籃。每碟都幾大份,仲以為叫兩碟會剛剛好,真的夠兩個人食,因為食物好味正宗,就算140%飽都食曬,咖哩汁都用nann食到洗碟。

Tgif放工一個人,要食好點獎勵下自己。

$55 kuchumber salad

2020-11-15 117 浏览
🐏Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷 $135免治羊肉帶有少少羶味,配上香料同埋紫洋蔥,味道好豐富。而且仲好juicy。.🌰Kashmiri Naan 乾果烤餅 $28呢款係印度菜少見嘅甜味烤餅。果仁樁碎後帶果香,但唔影響naan內裏軟糯嘅口感。除咗堅果,烤餅仲有唔少unsweetened嘅椰絲。整體椰香好重但唔會好甜。.🥛Salted Lassi 印式鹹乳酪 $38鹹lassi係我嘅最愛,鹹同酸嘅味道blend得好溫和。表面仲落咗少少roast過嘅孜然粉(jeera)。.🌿咖哩葉 (佐敦)佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
🐏Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷 $135
🌰Kashmiri Naan 乾果烤餅 $28
🥛Salted Lassi 印式鹹乳酪 $38
🌿咖哩葉 (佐敦)
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
2020-11-15 163 浏览
睇完介紹印度食物嘅Youtube,呢晚特意同女友搵印度餐廳食飯,食Naan同飲Lassi。.🫓Cheese Naan $28印度人時常食Naan,而今晚我哋就食Cheese Naan,芝士烤餅,外鬆內軟,外面有烤熱咗嘅芝士,內面軟熟,配埋以下嘅Paneer Butter Masala 就最夾喇。.🥘Paneer Butter Masala $82即洋蔥奶酪,材料有洋蔥、奶酪、芝士粒、多樣調味粉,味道層次豐富,而且外型討好,配上味道較清淡嘅Naan,味道出色。.🥤Mango Lassi $45印度菜著重健康,我哋當然唔少得叫杯Mango Lassi飲啦。Lassi混合芒果漿,中和乳酪酸度,易入口,有助腸道健康,亦有果腹感。.💁🏻‍♂️總括而言,食物香料層次豐富,味道出色;店主友善,坐得亦舒適,適合聚餐。

🫓Cheese Naan $28

🥘Paneer Butter Masala $82

🥤Mango Lassi $45
2020-11-15
2020-11-15 1552 浏览
一入去咖喱葉感覺非常唔錯,整潔乾淨,仲有陣陣檀香氣息,經理店員招呼好周到,用帶有印度風熱情介紹,店入面嘅主打菜式<Chicken Tikka(4pcs)印式烤雞塊(4塊)>-Boneless cubed chicken marinated with yoghurt & Indian spices cooked in clayoven 爐烤無骨雞塊-雞塊係燒到好紅嘅鐵板上面滋滋聲咁響,烤雞肉同蔬菜嘅香氣撲鼻而來,係一碟好吸引嘅頭盤,肉質燒得恰到好處,Juicy再配搭獨有香料,十分滋味,而且用上無骨雞塊,啖啖肉認真正👍🏻<Mutton Curry 咖喱羊肉>-Medium spiced lamb curry cooked in kashmiri masala 喀什米爾瑪莎拉中辣咖喱-好香嘅咖喱,唔會太辣,羊肉好嫩,好有羊味,廚師手藝一流毫無羊騷味,配飯配薄餅都好有印度風味<Shrimp Biryani 蝦仁炒飯>-Shrimps cooked with basmati rice in handi 蝦仁炒印度香米飯-好唔錯嘅印度炒飯,好乾身,香

Chicken Tikka(4pcs)印式烤雞塊(4塊)

Mutton Curry 咖喱羊肉
<Mutton Curry 咖喱羊肉>

Shrimp Biryani 蝦仁炒飯
<Shrimp Biryani 蝦仁炒飯>
好唔錯嘅印度炒飯,好乾身,香料層次豐富,可以加印度乳酪醬或者咖喱汁拌埋一齊食,真係絕配

Garlic Naan 蒜蓉薄餅
<Garlic Naan 蒜蓉薄餅>
-Naan coated with spiced garlica 辣味蒜蓉薄餅-
好有質感嘅薄餅,烤得好煙韌香口,蒜同辣味都好平衡,拌咖喱一流

Lamb Chop(4pcs)香烤羊排(4塊)
<Lamb Chop(4pcs)香烤羊排(4塊)>
-Baby lamb chop marinated with indian spices & cooked in clay oven 泥爐烤小羊排-
呢一道菜係後加嘅,見到係用Clay Oven,好想試下傳統印度泥爐嘅烤羊排,一樣用鐵板熱住上,好惹味,泥爐高溫燒嘅羊排,好香,油脂幾乎燒溶曬落D肉度,完全無羊騷味,香料少少辣辣地,好好味

<Mango Lassi 印式芒果酸奶>
-Yoghurt blended with mango 芒果酸乳酪-
好香新鮮芒果味,唔會太甜,師傅好有心機拉埋花,好靚

<Lime Soda 青檸梳打>
-Sparkling water blended with fresh lemon juice & sugar syrup 鮮榨檸檬汁配糖漿-
酸酸甜甜,配埋好足氣嘅梳打
2020-11-14
Chicken Tikka(4pcs)印式烤雞塊(4塊)
Mutton Curry 咖喱羊肉
Shrimp Biryani 蝦仁炒飯
Lamb Chop(4pcs)香烤羊排(4塊)
  • 印式芒果酸奶(Mango Lassi)
  • Garlic Naan
2020-11-14 182 浏览
🌮前菜好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入座後,就會上一道前菜。呢個餅好特別,佢非常脆口之餘,原來佢仲辣辣地,真係睇佢唔出。配上薄荷醬,係開胃之選。🥔香炸空心球好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢道菜好令小編著迷😍佢造型非常精緻,外皮係一個好薄好脆嘅波波,入面就裝住雪凍左嘅薯蓉,仲有薄荷醬同廚師調配嘅蕃茄醬,旁邊仲會跟上青檸醬汁。整體食落口感非常豐富,外皮好脆,食到薯蓉就會有凍凍地嘅感覺,加上薄荷嘅香味同青檸醬嘅微酸。🥘牛油咖哩雞好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻首先雞肉嫩滑,而且小編仲食得出廚師有先煎香再用咖哩煮。呢款咖哩係甜咖哩,非常濃郁,微辣。🌮蒜蓉薄餅好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好特別嘅口味,小編好少食到有蒜味嘅印度簿餅,而且仲要係超濃嘅蒜香,點上咖哩後,就更上一層樓😋🌮牛油簿餅好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款簿餅會較為濕潤啲,如果唔想干身嘅簿餅,我比較推介呢款。佢嘅味道有少少帶甜,配上咖哩之後別有一番風味🤩🍹蘋果汁好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻同平時飲到嘅蘋果汁差唔多,但店家就用左酒杯裝起,唔識飲酒嘅朋友都可以享受下氣氛。🍪Soan Papdi好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個係店家有賣嘅一款印度小食,
前菜

🌮前菜

香炸空心球

🥔香炸空心球

牛油咖哩雞

🥘牛油咖哩雞
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

牛油薄餅(上)及蒜蓉薄餅(下)

🌮蒜蓉薄餅

🌮牛油簿餅

🍹蘋果汁
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻

Soan  Papdi

🍪Soan Papdi
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個係店家有賣嘅一款印度小食,老闆好熱情咁講左我食一舊,我就愛上左,即刻買左餅翻屋企食啦😂佢口感好似龍鬚糖,佢會有少少果仁簿片,重點係佢會有微微嘅薑味,整體配答非常好。佢嘅薑味濃度控制得岩岩好,佢唔會有薑嘅辣味,但就保留左薑嘅香味。一個小小嘅零食,都可以有甜品嘅級數,實在令人佩服呀❤️

🪑裝修:
店內氣氛相當好,燈光微暗,仲有小型吧枱,岩哂三五知己一齊小酌兩杯。坐位適合1-6人聚餐。

以下係餐牌俾大家參考:
2020-11-13
$141.5 (晚餐)
前菜
香炸空心球
牛油咖哩雞
牛油薄餅(上)及蒜蓉薄餅(下)
Soan  Papdi
2020-11-13 207 浏览
之前睇到一位Indian KOL 介紹, 所以去試下. 總結係 一般般...可以有其他更好既選擇. - 我地點左3碟咖哩, 竟然黎左4碟...........重點係當時得我地2個客, 都可以出錯, 當時感覺係想屈我地俾多D錢. 咁當然佢最後都係要取消個order. - 埋單一時 冇諗起用openrice 訂有9折, 佢都冇計到9折. 其實有部份餐廳都係咁, 唔識自己跟進優惠, 好老套 總結係食物唔太出色, 反而有伏味, 小心!

總結係食物唔太出色, 反而有伏味, 小心!
2020-10-29
2020-11-12 117 浏览
朋友之前嚟食過,覺得好食,特登介紹給我呢😄呢間餐廳位於旺中帶靜嘅茂林街,喺2間酒店附近,對面係著名餐廳,好易搵👌唐多里烤雞(帶骨)$112用火熱鐵板上,keep 住溫度令香氣撲鼻,有雞胸及雞腿各2件,就算係雞胸肉,都仲保有肉汁唔嚡👍咖哩雜菜$80有椰菜花,青豆及薯仔,咖喱唔辣好惹味,再多啲菜仲正😘,用naan包住一齊食唔停😄鮮辣咖喱雞🌶🌶🌶$112用新鮮辣椒製作,一片紅海咁,未食都感覺得到好辣🤣沾滿辣醬嘅雞肉依然滑溜,辣味慢慢滲出,好刺激,食多2啖連外套都可以放下🤣🤣牛油薄餅$24香、酥、脆,食咖喱的靈魂,不能缺少。印式芒果酸奶$45好香芒果味,上面仲有拉花🌸印式咸酸奶$38飲落唔會覺得咸,用嚟解辣一流👍好滿意的一餐😋😋😋

朋友之前嚟食過,覺得好食,特登介紹給我呢😄

唐多里烤雞(帶骨)$112

咖哩雜菜$80

鮮辣咖喱雞🌶🌶🌶$112
用新鮮辣椒製作,一片紅海咁,未食都感覺得到好辣🤣

牛油薄餅$24
香、酥、脆,食咖喱的靈魂,不能缺少。

印式芒果酸奶$45
好香芒果味,上面仲有拉花🌸

印式咸酸奶$38
飲落唔會覺得咸,用嚟解辣一流👍

好滿意的一餐😋😋😋

自從前排灣仔食完印度菜後,我真係對美味既印度菜難以忘懷,今日係屋企附近又搵到間印度餐廳試試佢~呢間印式餐廳燈光柔和,仲有bar枱可以飲兩杯,店員都好友善有禮,環境很不錯👍餐前小食:印式薄脆👍Vegetable samosa 素食咖喱角$35/3塊呢個印式前菜外邊係炸金黃既三角酥,口感較為扎實,但入邊油炸薯仔,堅果,青豆,岩哂素食人士啊~Butter Chicken蕃茄醬烤無骨雞肉 $115醬汁味道好吸引,未食聞落都有印式香料味。入口既有蕃茄醬的甜味,又有微微辣味,配埋佢地烤香既雞肉食真係好夾!Garlic naan 蒜蓉薄餅$25蒜蓉味十分突出,薄餅厚身食落好有口感,而且飽肚感十足添啊🤣Mango Lassl 印式芒果酸奶$45飲落質感有小小似乳酪既奶,同時芒果味道十分突出,感覺十分新鮮😄

餐前小食:印式薄脆👍

Vegetable samosa 素食咖喱角$35/3塊

Butter Chicken蕃茄醬烤無骨雞肉 $115

Garlic naan 蒜蓉薄餅$25
蒜蓉味十分突出,薄餅厚身食落好有口感,而且飽肚感十足添啊🤣

Mango Lassl 印式芒果酸奶$45

• Mango  lassi
  • 蒜蓉牛油烤餅
  • 牛油咖哩雞
2020-11-12 105 浏览
[佐敦]咖哩葉Curry Leaf.印式烤雞塊Chicken Tikka食剩指數:0/100雞肉係無骨啖啖肉用左好多香料醃好入味帶少許辣加啲檸檬汁更開胃.牛油咖哩雞 Butter Chicken食剩指數:0/100唔太食得辣又想食咖哩就梗係揀butter chicken始終有蕃茄做base中和到部分既辣雞肉都好多撈飯/薄餅一流.雞蛋炒飯Egg Biryani食剩指數:5/100印度既炒飯係好濃味雞蛋係似烚左再切碎炒配上印度香米(比較長身)口感都幾特別佢有個yogurt醬可以加落個飯我就較喜歡就咁食可能我唔慣個醬.印度薄餅 Naan食剩指數:0/100上面叫得咖喱就當然唔少得薄餅啦佢一份已經好多夠兩三個人食😂烤得都幾香.印式芒果酸奶 Mango Lassi食剩指數:2/100飲品就叫左芒果酸奶芒果味超濃酸酸甜甜咁食咁多重味野飲杯酸奶中和吓都幾好
[佐敦]咖哩葉Curry Leaf
雞蛋炒飯Egg Biryani
食剩指數:5/100
印度既炒飯係好濃味
雞蛋係似烚左再切碎炒
配上印度香米(比較長身)
口感都幾特別
飲品就叫左芒果酸奶
芒果味超濃
酸酸甜甜咁
食咁多重味野飲杯酸奶中和吓都幾好
💖佐敦隱世掘頭巷中的美味印度咖喱💖-佐敦茂林街,真係聽都未聽過,原來係一條在逸東酒店隔離的掘頭巷,平時行過都唔會望入去,位置都幾隱世,原來呢度有間印度菜館,在openrice評價都幾好!店面唔大,但好似有兩層,閒日夜晚都好多人來食。落完單就送上前菜薄脆配兩款醬,紅色那款充滿咸香☺️送白飯應該都好食😆綠色薄荷醬清新開胃。我的最愛係牛油咖喱雞 ($112 )及蒜蓉薄餅 ($25),這個咖哩加了蕃茄去煮,所以帶一種清甜味,加上牛油香及咖喱的獨有風味,很好吃!它本身不太辣,輕盈香口,送飯或點薄餅都很好吃,雞肉滑嫩無骨有驚喜!蒜蓉薄餅睇相都知好好吃,厚薄適中,我想外賣返屋企食😂朋友喜歡吃羊,點了Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷 ($135)😋羊肉卷以鐵板呈上,燒得滋滋作響,非常香!如一般kebab,調味很濃,羊肉燒得唔會太乾,香料味下騷味也不大,5條其實份量都唔少,啖啖肉!印度蝦仁炒飯($135)睇相好細碗?其實好似多啦A夢百寶袋,入面空間好大,食極都有嘅😂😂😂我諗倒出黎多過一碟茶餐廳楊州炒飯。炒飯乾身香濃,別有一番風味,咸香炒飯配上清新的青瓜汁又幾好食!呢度環境幾舒服乾淨,有個酒吧
💖佐敦隱世掘頭巷中的美味印度咖喱💖

蒜蓉薄餅睇相都知好好吃,厚薄適中,我想外賣返屋企食😂

呢度環境幾舒服乾淨,有個酒吧位,有個電視全晚播Bollywood MV,野食都有水準,可以回頭😋