兩款精選套餐任君選擇,每款只要$128,還可享88折優惠,絕對是上班族午餐的最佳選擇!香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵嚴選鹿兒島和牛,經過師傅巧手火炙,肉質鮮嫩多汁,搭配民豐特製日式手工布麵,麵條滑順彈牙,再淋上秘製香蒜燒汁,蒜香濃郁卻不嗆鼻,日本醬油的甘醇完美襯托出和牛的鮮美。日式叉燒醬油湯布麵北海道米豚製成的日式叉燒,肉質軟嫩入味,搭配同樣是手工製作的布麵,但這款的麵條更有嚼勁。湯底使用秘製日式叉燒醬油湯,鹹淡適中,喝起來清爽不膩口。兩款套餐都附贈特色餃子和甜品。餃子選用民豐白菜豬肉手握餃子,皮薄餡多,蒸煮得恰到好處,搭配特調柚子醋,酸甜開胃。甜品則是民豐招牌糯米糍,外皮煙韌軟熟,入口即化,內餡飽滿香甜 @wado_izakaya香港尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓

香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵

日式叉燒醬油湯布麵

@wado_izakaya
香港尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
和道屋是一間充滿和風感覺嘅居酒屋🏮入到去係木系嘅裝修 仲有傳統卡位座今次特登去係為咗✨民豐crossover和道屋嘅手工之作,仲要有88折!民豐出名皮薄餡靚嘅糯米糍就係人都知手工布面我都係第一次試我哋點了兩個套餐:🍲日式叉燒醬油湯布麵 $128叉燒份量好多,鋪滿成個湯麵;個套餐仲包咗小食、沙律、手工水餃🥟、燉蛋和民豐黑芝麻糯米糍!原來布面係好有咬口感,少少厚身但好滑,亦都要讚一下手工水餃好大粒啖啖肉,最後民豐黑芝麻糯米糍真係名不虛傳,黑芝麻多到漏出嚟,成個餐食到勁飽!🥰🍲香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵 $128呢個和牛他他都好特別,餐廳亦毫不吝嗇加入大量嘅芽菜,香蒜燒汁好入味!性價比好高!
和道屋是一間充滿和風感覺嘅居酒屋🏮
入到去係木系嘅裝修 仲有傳統卡位座

民豐出名皮薄餡靚嘅糯米糍就係人都知
手工布面我都係第一次試
我哋點了兩個套餐:

🍲日式叉燒醬油湯布麵 $128

🍲香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵 $128

2025-05-02 55 浏览
尖沙咀和道屋真係好似走入咗日本咁,個環境超靚!今次佢哋推出咗期間限定套餐,仲同荃灣民豐合作,真係令人期待!套餐只需$128,仲可以享八八折,性價比真係好高✨我哋叫咗日式叉燒醬油湯布麵,湯底清新唔鹹,湯布面都係民豐整,口感彈牙,真係好好味!套餐入面仲有五隻民豐嘅白菜豬肉手握餃子,餃子嘅餡料鮮美,豬肉新鮮得令人印象深刻,而五隻餃子真係好有份量,食完真係好滿足!另外,套餐仲有一道茶碗蒸,滑滑地口感令人好開心😋我哋仲點咗一個香蒜燒汁配火焰和牛他他撈布麵,呢道菜香氣四溢,牛肉鮮嫩多汁,加上香蒜味,真係令人回味無窮!整個套餐中,我最期待嘅就係佢哋嘅糯米糍,因為荃灣長期排長龍,今次嘅芝麻味糯米糍真係香氣撲鼻,口感軟糯,煙煙韌韌!總括嚟講,和道屋呢個期間限定套餐唔止好味,仲有日本料理嘅魅力,真係值得一試!無論係環境定係食物質素,都令人好滿意,絕對會再來🙌

📍今天在尖沙咀的和道屋打卡,走路五分钟就能到,简直太方便了!一进门,宽敞明亮的环境和温馨的灯光让我觉得无比放松,真的是个拍照的好地方📸。这里的90分钟半放题真是让人心动得不行~🍣刺身塔(p2)上的三文鱼鲜嫩多汁,轻轻一咬就能感受到那种海洋的鲜甜,搭配着青芥辣八爪鱼,微微的酸辣感瞬间唤醒味蕾,绝对让人欲罢不能!🥘寿喜烧的A4和牛(p3),肉质细腻,油花分布均匀,煮熟后口感嫩滑,简直是肉食爱好者的梦想!再搭配上北海道米豚和广岛牡蠣,鲜香四溢,令人陶醉~🔥 我还尝试了他们的串烧和其他料理(p4):- 🥩鹽燒和牛粒,外焦里嫩,带着淡淡的炭香,咬下去满口肉汁,真是让人陶醉;- 🍄‍🟫燒鮮冬菇,鲜美多汁,口感滑嫩,绝对是素食者的福音;- 🌽牛油燒甜栗米,香甜的栗米在牛油的包裹下更显浓郁,吃上一口就停不下来;- 💥土佐豆腐,口感细腻,配上特制的酱汁,简直好吃到爆;- 🥟菜肉餃子,皮薄馅多,咬下去满满的肉香和菜的清新;- 🍤海白虎蝦天婦羅和海膽大葉天婦羅,外酥内嫩,海鲜的鲜美与脆皮的完美结合,让人意犹未尽。💰 特别要提的是,和道屋的午市半放題(90分钟,HK$268/位)真的很划算,性价比超高,吃到饱
这里的90分钟半放题真是让人心动得不行~

🔥 我还尝试了他们的串烧和其他料理(p4):
- 💥土佐豆腐,口感细腻,配上特制的酱汁,简直好吃到爆;
- 🥟菜肉餃子,皮薄馅多,咬下去满满的肉香和菜的清新;

💰 特别要提的是,和道屋的午市半放題(90分钟,HK$268/位)真的很划算,性价比超高,吃到饱绝对没问题!

🗺️尖沙咀加連威老道46-48號, Hang Lung Bank Building, 地下閣樓

🛎️ 服务态度超棒,这次的居酒屋体验让我对尖沙咀的美食有了全新的认识,真心推荐给大家!

用餐优惠
試食活動
2025-04-29 55 浏览
食物種類頗多 質素不俗👍🏻可以一試但暫不考慮再訪🧏🏻‍♀️這個價錢可以一次過吃這麼多種類算很不錯但是也有其他更高質素的選擇帝王蟹餐:沙律普普通通👌🏻海膽蟹肉甜筒👌🏻感覺和甜筒不搭 甜筒有一陣寵物餅乾味 而且偏甜帝王蟹腳大漁浜燒拼盤👍🏻海鮮質素不錯 大部分都鮮甜多汁帝王蟹有三塊 都頗為大件但是其他海鮮尺寸較細小 有點不過癮大頭蝦餐:牛油果醬凍豆腐沙律✨口感超順滑 味道搭配得很好日本真鯛薄切👍🏻巨型爆膏大頭蝦串燒拼盤👌🏻大頭蝦肉質霉霉爛爛🙅🏻‍♀️ 不肯定是不是品種問題 但是的確爆膏和巨型視覺效果十分震撼蟹膏醬十分出色 鹹香味十足✨串燒中規中矩👌🏻壽喜燒和牛很肥美 油花很漂亮👍🏻廣島牡蠣 蠔味很重 而且算是大隻✨整體而言好像甚麼都有吃 又甚麼都吃不夠😂定量的食物份量不多放題的和牛又很膩吃完有種空虛感~

食物種類頗多 質素不俗👍🏻

整體而言
好像甚麼都有吃 又甚麼都吃不夠😂
定量的食物份量不多
放題的和牛又很膩
吃完有種空虛感~
2025-04-10
庆祝纪念
生日
  • 牛油果醬凍豆腐沙律
民豐粉麵嘅 黑芝麻糯米糍 喺餐廳都食到!試過口感係keep到同喺舖頭即買即食一模一樣糯米皮軟滑Q彈內裏就爆晒勁香嘅黑芝麻餡唔駛排隊都食到一粒過吓口癮係幾爽~~呢個「民豐粉麵」x 「和道屋」x嘅聯乘午餐系列澱粉人都值得一試首先有我覺得勁好味嘅民豐白菜豬肉餃餃子皮挺身有嚼感🥟內餡豬肉超香另外個獨家日式手工布麵都係民豐出品!相比日式嘅厚身啲啲口感有少少介乎刀削麵同日式白布麵之間口感更有彈性同嚼勁兩個套餐分別係套餐1️⃣ 🐮香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵套餐2️⃣ 🐷日式叉燒醬油湯布麵兩款都係$128就有齊前菜小食茶碗蒸同甜品糯米糍!仲可以再享有88折添!勁抵deal!個人鍾意個香蒜燒汁乾撈版火炙和牛他他份量再多啲就perfect!鍾意腍身就湯麵啦~
民豐粉麵嘅 黑芝麻糯米糍 喺餐廳都食到!
試過口感係keep到同喺舖頭即買即食一模一樣
糯米皮軟滑Q彈內裏就爆晒勁香嘅黑芝麻餡
唔駛排隊都食到一粒過吓口癮係幾爽~~

呢個「民豐粉麵」x 「和道屋」x嘅聯乘午餐系列
澱粉人都值得一試
首先有我覺得勁好味嘅民豐白菜豬肉餃
餃子皮挺身有嚼感🥟內餡豬肉超香

另外個獨家日式手工布麵都係民豐出品!
相比日式嘅厚身啲啲
口感有少少介乎刀削麵同日式白布麵之間
口感更有彈性同嚼勁

兩個套餐分別係
套餐1️⃣ 🐮香蒜燒汁配火炙和牛他他撈布麵
套餐2️⃣ 🐷日式叉燒醬油湯布麵
兩款都係$128就有齊前菜小食茶碗蒸同甜品糯米糍!
仲可以再享有88折添!勁抵deal!
個人鍾意個香蒜燒汁乾撈版
火炙和牛他他份量再多啲就perfect!
鍾意腍身就湯麵啦~

2025-04-19 34 浏览
🐷📌 #豬西食尖沙咀 #豬西食九龍.小編早排中午時間去咗尖沙咀食和道屋,已經嚟呢度食咗好多次!!佢哋舖頭好有氣氛,地下嗰層係有個蒙面男喺度俾人打卡影相,然後上咗去之後好似去咗好傳統嘅日式餐廳咁。佢哋嘅午市套餐都幾抵食,一個人百幾蚊,但係全部都好豐富,超級飽肚,咁多個餐入面最鍾意呢個五顏六色嘅定食😂😂😂。因為裡面咩都有,岩曬啲選擇困難症嘅我,最中意佢個三文魚子飯! 個飯細細碗但夠香,口感又唔錯🤓🤓🤓.和道屋📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下閣樓
🐷📌 #豬西食尖沙咀 #豬西食九龍

和道屋
📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下閣樓
最近見到好多人介紹尖沙咀呢間居酒屋嘅半放題,午市$388就食到沙律、刺身、巨型大頭蝦、串燒、壽司、壽喜燒、宮崎A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣同雪糕(每款限兩碟),性價比極高!✨巨型大頭蝦×宮崎和牛 半放題90分鐘✨☀️午市12:00-13:30 HK$388一位🌙晚市18:00-21:00 HK498一位🍻任飲啤酒、無酒精飲品 加$68一位🥗牛油果醬凍豆腐沙律牛油果醬豆腐滑嫩配上胡麻醬,食起上嚟好開胃。🐟日本真鯛薄切 6切薄切嘅真鯛刺身晶瑩剔透,肉質細緻甜美,配上蘿蔔泥、蔥花同特製柑橘醋醬食,令真鯛鮮味更突出!🦐10吋巨型爆膏大頭蝦 配海膽黃金爆膏醬大頭蝦有成10吋咁長,真係有我手板咁大😆!搣開蝦頭見到爆哂膏,要用隻匙羹仔潷晒出嚟食😋!蝦肉厚身肥美,非常爽口彈牙,蝦膏甘香鮮甜,店員教我哋落少少海膽黃金爆膏醬一齊食,鮮味即刻翻倍啊😍!旁邊嘅鍋巴配海膽黃金爆膏醬,脆卜卜好啱用嚟做佐酒小食。🍢特選生燒串燒5串包括焦糖菠蘿、千歲米豚腩、明太子雞腿串、鹽燒和牛粒同燒鮮冬菇。明太子雞肉燒到外層焦香微脆,肉質豐富,加埋上面嘅明太子醬,令味道鹹鮮惹味!千歲米豚腩肉味濃郁,肉質滑嫩有彈性!食咗咁多肉類,食

✨巨型大頭蝦×宮崎和牛 半放題90分鐘✨
☀️午市12:00-13:30 HK$388一位
🌙晚市18:00-21:00 HK498一位
🍻任飲啤酒、無酒精飲品 加$68一位

🥗牛油果醬凍豆腐沙律
牛油果醬豆腐滑嫩配上胡麻醬,食起上嚟好開胃。

🐟日本真鯛薄切 6切

🦐10吋巨型爆膏大頭蝦 配海膽黃金爆膏醬

🍢特選生燒串燒5串
包括焦糖菠蘿、千歲米豚腩、明太子雞腿串、鹽燒和牛粒同燒鮮冬菇。明太子雞肉燒到外層焦香微脆,肉質豐富,加埋上面嘅明太子醬,令味道鹹鮮惹味!千歲米豚腩肉味濃郁,肉質滑嫩有彈性!食咗咁多肉類,食返串酸酸甜甜嘅焦糖菠蘿,好味又可以解膩。

🍣任食 即做手握壽司
分別有油甘魚、三文魚、火炙三文魚、火炙左口魚邊、香蔥吞拿魚蓉、八爪魚、飛魚籽、海膽魷魚、青芥辣八爪魚、明太子沙律同加州卷。我哋最鍾意火炙三文魚同火炙左口魚,火炙後令魚生嘅魚油出晒嚟,油香超級豐富!

🍲鍋物(可選壽喜燒/日式豆乳豚骨湯)
我地揀咗壽喜燒,每人會有兩碟宮崎A4和牛、北海道米豚同廣島牡蠣。宮崎A4和牛雪花分布細密,油花豐富,入口即溶。北海道米豚肉質柔軟,肉味濃郁,食落唔會好油膩。廣島牡蠣好肥美,咬落去爆汁鮮甜!

🍚任食 溫泉蛋紫菜飯,溫泉蛋稻庭烏冬,野菜盤
食完以上食物已經好飽,所以無嗌到嚟食啦🤣~

🍨 甜品 紅豆雪糕
最後有紅豆雪糕做呢餐嘅結尾,雪糕綿密帶有香甜紅豆味🫘,唔會好甜,冰涼又清新!

📍 和道屋 WADO Izakaya
尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
2025-03-17
午餐
2025-04-02 1179 浏览
見到Openrice話有折所以book左1/4/2025傍晚同朋友慶祝生日。真心90分鐘半放題HKD1,245兩位個性價比好低。餐牌主打半放題,有個火鍋但d湯彈到我😅右手手指尾即刻有水泡,餐廳雖然有即時比膠布同燙火膏👍🏻但呢個價錢真係可以去食buffet都唔洗咁趕😅
真心90分鐘半放題HKD1,245兩位個性價比好低。
但呢個價錢真係可以去食buffet都唔洗咁趕😅

2025-03-30 1411 浏览
朋友喺附近返工 ,見佢生日快到,就帶佢去食好西,專程為巨型大頭蝦x宮崎和牛90分鐘半午市放題而嚟,每位$388。有宮崎A4和牛、北海道米豚同廣島牡蠣,每款有兩碟(晚市$498係120分鐘任食),可以揀壽喜燒或日式豆乳豚骨湯底火鍋。另外每人有一隻10吋超巨型爆膏大頭蝦配海膽黃金爆膏醬,仲有日本真鯛刺身、特選串燒5串同牛油果醬凍豆腐沙律。即做手握壽司係任食,有11款咁多。野菜盤、溫泉蛋紫菜飯和溫泉蛋稻庭烏冬都係任食,餐後仲有好好味嘅豆腐雪糕送。餐廳係懷舊日本風,一開門見到無面男已經要打卡😂上到去鍾意榻榻米風嘅枱,腳可以垂到地。食物方面,翻點壽司極速上枱,飯唔會太大舊。宮崎A4和牛同北海道米豚油脂少,感覺健康。大頭蝦超大隻,有睇頭,配惹味嘅海膽黃金爆膏醬,好好味!

食物方面,翻點壽司極速上枱,飯唔會太大舊。

宮崎A4和牛同北海道米豚油脂少,感覺健康。

大頭蝦超大隻,有睇頭,配惹味嘅海膽黃金爆膏醬,好好味!

午餐
2025-03-22 2054 浏览
其實都係睇完網上既介紹先知道呢間餐廳既semi buffet,講到放題天花板咁正,所以今日先諗住黎試下,點知真係幾失望下。 今晚大約六點左右入到餐廳,店員都算熱情招待。坐低咗之後已經有個店員喺度介紹佢哋嘅半自助式放題 ,七折咗之後都要$498一位 ,因為本身網上睇都係介紹呢個半自助式放題,所以都諗住試吓。 佢有兩個餐,一個係帝王蟹腳,一個係大頭蝦 咁啱我同朋友兩個人嚟,所以就叫晒兩個餐試吓,因為佢每個餐都包咗啲唔同既前菜同小食,都係每個餐得一份。 好,咁叫咗兩個餐之後佢仲有張Menu係+$68無酒精飲品 / +$98就有埋清酒。我同朋友拎住張menu商量緊嘅時候,有個侍應就無啦啦走埋嚟話你影低咗個野飲Menu未,佢話想收走個Menu ,跟住我心諗我都未諗掂想飲邊個,我話等一陣先,同埋嗰陣我係差唔多最早入座,都唔需要咁快收走張Menu掛?要俾其他人睇咩?嗰一刻我已經黑人問號左。。🌚食物方面蟹餐:和風沙律,海膽蟹肉甜筒蟹腳(三舊左右)兩隻燒蠔(鹽味同黑松露)一隻燒蝦一隻燒帆立貝好耐冇食過熱嘅蟹腳冇我想像中咁鮮甜,反而仲覺得有少少鹹得濟海膽蟹肉甜筒幾有創意,但係味

食物方面
蟹餐:
和風沙律,海膽蟹肉甜筒
蟹腳(三舊左右)
兩隻燒蠔(鹽味同黑松露)
一隻燒蝦
一隻燒帆立貝

好耐冇食過熱嘅蟹腳
冇我想像中咁鮮甜,反而仲覺得有少少鹹得濟
海膽蟹肉甜筒幾有創意,但係味道都係一般
燒蠔本身我都麻麻哋,但係燒蝦同帆立貝都可以嘅

至於大頭蝦餐:
豬肉
和牛粒
明太子雞肉
同冬菇

凍豆腐沙律係幾好食,日本真鯛唔係好識欣賞,大頭蝦除咗食蝦肉之外,最應該食蝦頭嗰啲膏,但係點知啲膏食入口覺得有啲怪怪地既味,食咗一兩啖就放低咗。雜錦串燒嗰度都正常嘅,除咗個明太子雞肉冇明太子味之外。

放題部份:
每次比得一張紙寫,仲有限住哂😓
都係得 共十一款壽司
(詳情睇Menu)
最好食嘅都係火炙三文魚同埋左口魚
明太子沙律算特別,其他地方未食過呢個口感

壽喜燒鍋可以再加A4和牛,豬肉,廣島蠔同埋野菜盤,壽喜燒鍋正常一般味道,本身係衝着佢啲A4和牛嚟食,第一碟嚟嘅時候真係覺得唔錯,個樣又靚,食入口都幾好味。點知再追加嘅時候就變咗第二樣嘢,又鞋又韌,係咪真係間間都係咁?至於佢啲北海道豚肉,痴線,一樣係勁鞋口,食完一塊已經唔想再食第二塊。都幾失望,因為好期待佢個A4牛,點知之後叫嗰啲都係唔好食。

溫泉蛋紫菜飯或者烏冬:
兩個都叫晒黎試,無咩特別好食既地方
烏冬食入口,我同朋友都覺得個汁有啲苦添,好怪,食咗兩啖都已經唔想再食。

最後埋單前有個豆腐味雪糕,ok好食。

總括而言:
食物真係冇我想像中咁好,單純係比網上介紹先黎試下,蟹腳同大頭蝦我會揀蟹腳嗰個餐,好食過大頭蝦。放題款式原來都得好少,其實串燒嗰啲都應該加埋落去放題囉。如果A4和牛keep到好似第一碟上咁靚嘅話,我會鋸D…..唯一可以讚嘅就係啲食物都上得好快,無漏單。但$498+埋飲品放題$68 再加1都成六百幾蚊,我覺得CP值真係太低,真係出去食其他放題好過😭😭唔好意思,我真係唔會再去呢間餐廳!

2025-03-21
2025-03-17 2254 浏览
見到個個都讚。充滿希望去食,但換來的只有失望。值得讚嘅係佢嘅蟹真係甜,好食。另一款餐是大頭蝦,大頭蝦無膏仲要無味,反而隻細燒蝦仲有甜味。到佢嘅日本宮崎A4和牛就唔覺得咁出衆,完全無牛味。個豬就更加唔好食。唔係講到嘅咁滑。加68蚊可任飲無酒精。再值得一讚是服務好同裝修好靚。但差唔多1300蚊兩個人就真係唔太值!
見到個個都讚。充滿希望去食,但換來的只有失望。

到佢嘅日本宮崎A4和牛就唔覺得咁出衆,完全無牛味。

個豬就更加唔好食。唔係講到嘅咁滑。
加68蚊可任飲無酒精。
再值得一讚是服務好同裝修好靚。
但差唔多1300蚊兩個人就真係唔太值!

2025-03-16
2025-03-07 2022 浏览
見到網上推薦幾抵食 試試佢揀咗$368 加咗$68任飲我飲嘅可爾必思淡咗少少男朋友揀飲啤酒點餐用紙仔每人有刺身幾件+ 自選5道日式料理/串燒仲有任食壽司 大約10款左右我要咗燒蠔 雞心 甲羅燒甲羅燒鹹咗少少 不過味道幾好🫣男朋友揀咗五花腩 雞皮串 雞腎 雞翼 豆腐 牛肉美中不足 雞軟骨得炸 唔係燒🥺嘢食上得勁快差唔多食完就上下一道A4牛牛幾好食 後尾都叫咗4盤豬就麻麻哋仲有廣島蠔任食 每人每次2隻 蠔好鮮又大隻我叫咗3次😆👍🏻之後再叫多一輪壽司同冷烏冬其實呢個set份量好夠 我哋食到壽喜燒嗰陣已經半飽 餐廳侍應好nice 收紙仔同碗反應都好快埋單$1003 如果再平多少少CP值超高
見到網上推薦幾抵食 試試佢

我哋食到壽喜燒嗰陣已經半飽
餐廳侍應好nice 收紙仔同碗反應都好快
埋單$1003 如果再平多少少CP值超高
2025-02-27
$501.5 (晚餐)
2025-02-25 2238 浏览
價錢來說還好,食物質素高但真的很孤寒,每一次俾一張點餐紙,壽司牛肉每個種類根據人數限住點,並不算是放題,食得很不爽,因為YouTuber推介先去試,總結好食,食物質素好,員工服務好,但因為點餐的方式令人感到不舒服,所以只會試一次。價錢$488一位加飲品放題$68再加一

價錢$488一位加飲品放題$68再加一
2025-02-24
2025-02-20 3994 浏览
見到網上有好多個foodie介紹,講到天花龍鳳又抵食又好味,將我個期望值拉到好高。點知黎到同網上面睇到嘅有好大出入!!入座環境尚算可以,職員有禮貌服務良好👍🏼但啲野食出哂事😩刺身塔細到好似比兒童食咁🙃壽司出餐時間ok嘅但件件都好細件,得左口魚最好食🙃炸物一般,串燒乾身無特別,火鍋得米豚有記憶點,仲要碟碟超細碟😂真係去左小人國咁🙃飲嘢任飲要加錢$68 飲埋啲溝水飲品淡到飲梳打水咁👎🏽👎🏽加加埋埋成$500左右🥲完完全全比網上呃左咁,依餐晚餐6個人20歲到70歲表示極不推薦👎🏽👎🏽👎🏽
刺身塔
火鍋肉類