和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
2021-10-12 206 浏览
今次叫左特選飛驒牛肉眼 & 高級燒肉拼盤 $1780套餐 包左6款肉類:1. 牛舌 2. 和牛紅肉 3. 和牛三筋牛扒肉 4. 飛驒牛肉眼 5. 豚肉6. 雞肉舖頭係用飛驒牛肉 飛驒牛貴為和牛之王 呢幾年喺日本國內都攞晒獎 油香突出 加上大理石紋嘅脂肪比例 呢度嘅牛肉非同小可‼️ 牛肉眼肥膏位充滿油脂香 入口即溶🤤 三筋牛扒肉肉味好濃 肉質嫩滑 和牛紅肉偏瘦 薄片香味濃郁 一烤就食得~🐮 牛舌冇腥味 反而香味係四款和牛中最重 去到最後竟然有啲唔捨得食最後一舊🥲豚肉同雞肉更加有意外驚喜 勁新鮮🐷🐔 燒耐左都咁正🙈食肉食到小小膩 我地仲叫左個凱撒沙律🥗 同兩杯嘢飲:薑味威士忌梳打 同 三多利生啤🍻 大大杯都係$60 勁抵飲 威士忌梳打薑味唔算重 但調得岩岩好 甜甘各半 配和牛簡直係極致嘅享受😎
1. 牛舌
2. 和牛紅肉
3. 和牛三筋牛扒肉
4. 飛驒牛肉眼
5. 豚肉
6. 雞肉

豚肉同雞肉更加有意外驚喜 勁新鮮🐷🐔 燒耐左都咁正🙈

• 和牛肉眼
特選飛驒牛肉眼 & 高級燒肉拼盤 $1780呢度係我地係香港🇭🇰食過數一數二嘅牛肉‼️‼️👍🏻 套餐包左四款牛肉🐮 分別係「牛舌」、「和牛紅肉」、「和牛三筋牛扒肉」、同主角「飛驒牛肉眼」仲有豚肉同雞肉各一款~飛驒牛肉眼:飛驒牛聽聞被評價為和牛之王 地位比起神戶牛同松阪牛更高🎖肉眼脂肪比例更靚 燒完兩邊後 和牛香極濃郁 肉質細膩 半熟位置入口即溶😚 和牛三筋牛扒肉:肉味超濃 入口同樣嫩滑 適合蘸日本粉紅鹽嚟食👍🏻和牛紅肉:和牛中嘅瘦肉🤩 舖頭將紅肉切成薄片 和牛香味突出 牛舌:完全冇內臟腥味 口感煙韌但唔會咬唔開 香味四款中最重豚肉/雞肉:都係一流🤤 豚肉就算燒耐左都唔會鞋 雞肉更加有意外驚喜 香滑有雞味 十分新鮮🐷🐔 最後忍唔住叫多咗兩個白飯嚟餸🍚🍚 $30一碗🙏🏻呢度嘅食物質素同埋服務態度都係一流 尖沙咀店比銅鑼灣店地方更闊落 卡位私隱度高 移至四個人喺度食靚牛 一路啤啤佢就fit🍻
特選飛驒牛肉眼 & 高級燒肉拼盤 $1780

和牛紅肉:和牛中嘅瘦肉🤩 舖頭將紅肉切成薄片 和牛香味突出

牛舌:完全冇內臟腥味 口感煙韌但唔會咬唔開 香味四款中最重

2021-10-11 195 浏览
🎌和牛燒肉·純🔥嘆真正嘅日本和牛🍁三色和牛定食 $250🥢三款肉分別為上牛排肉,肩眼肉,牛排肉,上牛排肉油脂最多,入口即溶,非常好食三款肉嘅牛味都唔錯,呢個set啱細食嘅朋友🍁特選五色和牛定食 $350🥢五款肉分別為特選三角牛排肉,特選牛排肉,肩眼肉,上牛排肉,牛排肉,油脂由重啲到少啲嘅都有,油脂多啲自然口感更好,真係會入口即溶,非常回味整體肉質都相當唔錯🥢所有牛肉都係輕輕落咗些少鹽同黑椒去調味,咁樣可以食到真正嘅牛肉味,好正而定食仲包咗湯,沙律,前菜,日本米飯和飲品💕識食一定要食Lunch, 比夜晚抵食好多❗️食物整體相當高質,非常唔錯,而餐廳大部分座位都係卡位,非常闊落舒適,同埋仲有獨立房,私隱度高,食完一餐燒肉好似去咗一轉日本🇯🇵🤩值得一試📝Lunch 定食由$88 - $380都有
🎌和牛燒肉·純🔥嘆真正嘅日本和牛

🍁三色和牛定食 $250
三款肉嘅牛味都唔錯,呢個set啱細食嘅朋友

🍁特選五色和牛定食 $350
整體肉質都相當唔錯

而定食仲包咗湯,沙律,前菜,日本米飯和飲品

📝Lunch 定食由$88 - $380都有

• 特選五色和牛定食
2021-10-10 162 浏览
My go-to-spot for yakiniku! Great service, comfortable seating arrangements and quality food! Highly recommend their 🥩 Premium Wagyu Karubi Set (特上和牛牛排肉定食 HKD 220), super tender and flavourful 👍🏻 Their set also comes with soup, starter salad, a side dish and a bowl of rice 🍚, you also get one free rice refill!We also tried their 🥩Japanese Wagyu Three Platter (三色和牛定食 HKD 250), which included prime Karubi, chunk roll and Karubi. Well, think we might just stick with the premium wagyu Karubi set nex

特上和牛牛排肉定食

Well, think we might just stick with the premium wagyu Karubi set next time 😉

And I finally ordered their Sukiyaki set (和牛壽喜燒定食 HKD 200)!
I love the iconic sukiyaki sauce, be it the Kanto or Kansai style😍, together with cabbage, tofu, mushrooms and vermicelli, perfect with a bowl of Japanese white rice! The thinly sliced wagyu served with the sukiyaki was quite lean which was right up my alley and also cooked super quickly in the hot pot!
特上和牛牛排肉定食
2021-10-09 137 浏览
和牛燒肉‧純 (尖沙咀) 😆今次去左尖沙咀呢間高質日本燒肉店😆仙台牛肉眼燒肉拼盤 $1780呢碟有好幾款牛肉😆特選仙台牛肉眼呢間餐廳今期嘅時令肉係仙台牛,係日本直送嘅☺️肉眼呢個位置嘅油脂分佈好平均😍食落去入口即溶,啲油係口入面爆晒出黎,差唔多係唔洗咬嘅感覺!肉色光澤,肉味濃郁🥰🥰讚!特選三筋牛排肉(日本產和牛)有食開牛嘅都知道三筋呢個位置係有幾正,仲要係日本產嘅和牛😍一黎到見到個賣相好吸引,油脂分佈甚至仲靚過肉眼,見到都流口水,未食都已經好期待🤩一食落去係形容唔到嘅好食,同第一款一樣係入口即溶,但係三筋比起肉眼仲更有肉味,簡直係成餐飯嘅主角😋特選紅肉、日本產豚腩肉🐷、日本產雞腿肉、牛舌都好好味🥰🥰巨峰汽酒 $55🍇巨峰味好濃同好重,水果酒嚟講真係好好飲,怕啤酒苦既人一定要試下呢間既水果燒酒🍇荔枝梳打 $45呢款真係必推!!超級好飲,荔枝味好濃,就算啲冰溶得七七八八,都仲係好重荔枝味🥰🥰夏天飲真係好正,消暑又解渴❤️平時去某啲燒肉店,個通風系統做得唔係咁好,好大油煙。但呢間完全唔會!通風做得好好😆食完件衫一啲油煙味都無👍👍餐廳環境🏖環境真係舒服,餐廳好大,座位多數係卡位,真係好啱生日過嚟食
和牛燒肉‧純 (尖沙咀) 😆

今次去左尖沙咀呢間高質日本燒肉店😆

仙台牛肉眼燒肉拼盤 $1780

呢碟有好幾款牛肉😆

特選仙台牛肉眼

特選三筋牛排肉(日本產和牛)

特選紅肉、日本產豚腩肉🐷、日本產雞腿肉、牛舌都好好味🥰🥰

巨峰汽酒 $55🍇

荔枝梳打 $45

餐廳環境🏖
環境真係舒服,餐廳好大,座位多數係卡位,真係好啱生日過嚟食😚🎂

侍應個個都好nice好細心,佢地會同客人介紹每一種肉係邊一款,同埋會建議燒肉既先後次序🥰

地址: 尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2021-10-07 159 浏览
「特選五色和牛定食」午市定食套餐有五款特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉五款當然都有分好食、好好食,同好很好食的層次雖然放低個時專業的侍應哥哥有介紹肉同埋食的次序但好快已經唔記得左了🌝每一款都好食 淨係睇個油花都知幾入口即溶各自都有兩片 只是我掛住食唔記得留影係一開始時🤡//「牛舌」兩個人share再加購左一客牛舌厚切牛舌真係好爽脆又牛味濃好味阿😋😋😋套餐內還附有沙津、前菜、湯前菜都係用牛肉醃製而成的沙津亦都好開胃 幫助食更多的和牛😋

「特選五色和牛定食」
午市定食套餐
有五款特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉
五款當然都有分好食、好好食,同好很好食的層次
雖然放低個時專業的侍應哥哥有介紹肉同埋食的次序
但好快已經唔記得左了🌝
每一款都好食 淨係睇個油花都知幾入口即溶
各自都有兩片 只是我掛住食唔記得留影係一開始時🤡
「牛舌」
兩個人share再加購左一客牛舌
厚切牛舌真係好爽脆又牛味濃
好味阿😋😋😋

套餐內還附有沙津、前菜、湯
前菜都係用牛肉醃製而成的
沙津亦都好開胃 幫助食更多的和牛😋
  • 牛舌
  • 特選五色和牛定食
2021-10-04 3495 浏览
Lunch set with salad, appetiser, Japanese rice soup, Appetiser is the ox tongue 👅 with a little bit spicy 🌶 sauce it tastes like kimchi without cabbage 🥬 Salad is a healthy fresh vegetables with cherry tomatoes 🍅 and corns 🌽 . Japanese soup is a normal miso soup 🍲 特選和牛肉眼 牛舌定食 $380Premium Rib Eye & Ox Tongue Set $380Ox tongue is so soft and tender! Rib eye is so oily and juicy at all! Since my friend can’t eat rare or medium meat so we cooked it well-done, even though the meat is well-done, the r

特選和牛肉眼 牛舌定食 $380

Since my friend can’t eat rare or medium meat so we cooked it well-done, even though the meat is well-done, the rib eye and tongue keeps super tender!!!!
The quality is so good!

Sukiyaki set $200
壽喜燒定食 $200
It looks like a shabushabu

The soup is a little bit too salty but I think it’s a rich soup so that’s fine. We just drink a bit. The ingredients include enoki mushroom, Marmoreal mushroom, Japanese vermicelli, cabbage… you will love it if you try to order this!

The sukiyaki meat is wagyu and so tender as well! We put some in the shabu and put some on the fire🔥
🤣

午餐
聽朋友講呢間日式燒肉餐廳好食得黎又唔貴,我咁鐘意食牛,當然我都要試一試先🤪平日去可以walk in, 但如果星期六日就一定要book位啦!都真係幾full!餐廳分別有A4同A5的和牛🐂而且近來還有飛驒牛選擇🤩🤩🤩🤩🤩見到咁多選擇真係忍唔住啦🤤即刻叫左…🐮特選飛驒牛A5肉眼🐮特選飛驒牛排肉🐮特選和牛厚切西冷🐮牛舌(好薄,加埋蒜泥味道好夾💕)🐮茶碗蒸(好滑😋)記得燒個陣唔好燒咁耐呀,唔係會好硬架我最喜歡生的,大概4-6成熟。肉肉入口即融,真的超~級~好~吃~❤️如果能日日有和牛吃😋就真的太幸福了🥰
聽朋友講呢間日式燒肉餐廳好食得黎又唔貴,
我咁鐘意食牛,當然我都要試一試先🤪
餐廳分別有A4同A5的和牛🐂
而且近來還有飛驒牛選擇🤩🤩🤩🤩🤩
見到咁多選擇真係忍唔住啦🤤
即刻叫左…
🐮特選飛驒牛A5肉眼
🐮特選飛驒牛排肉
🐮特選和牛厚切西冷
🐮牛舌(好薄,加埋蒜泥味道好夾💕)
🐮茶碗蒸(好滑😋)
記得燒個陣唔好燒咁耐呀,唔係會好硬架
我最喜歡生的,大概4-6成熟。
肉肉入口即融,真的超~級~好~吃~❤️
如果能日日有和牛吃😋就真的太幸福了🥰

2021-08-10
  • 特選日本產和牛肉眼
  • 特選日本產和牛牛排肉
  • 燒肉
🇭🇰和牛燒肉‧純·呢間係我同同事上次喺隔離嗰間居酒屋食嘢 見到佢好似環境幾好 而且有午市定食 好似幾抵食咁 所以就嚟咗😈·和牛牛排肉定食$130 l日本產豬五花肉定食$88 l 純牛排肉定食$88佢個和牛牛排真係超出色 佢肉質好好 而且油脂比例勁靚完全唔會因為係lunch time而遜色左 我哋食得超滿足🥰之後佢個豬五花肉又係超出色 佢係片到好薄 所以可以燒到好脆 而且唔會話太肥 我自己幾鍾意🤤🤤佢個純牛排肉其實質素都唔錯 都係好食既 不過油脂就真係無和牛個個咁出色 不過呢個就平啲😈😈之後佢個定食仲有跟前菜 沙律 味噌湯同埋飯嘅 所以都好夠 唯一係佢個飯我自己覺得黏少少🤭··📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓
🇭🇰和牛燒肉‧純
和牛牛排肉定食
沙律

📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖
📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓
和牛牛排肉定食
沙律
其實已經超過一個朋友推介我試一下呢間性價比幾高嘅和牛燒肉店,大家講嘅係佢嘅午市套餐。所以特登訂咗週末午餐時間去,估唔到尖東嘅週末人流都算幾多。.例牌講吓餐廳環境,兩人用餐都俾咗好大張枱。眼見餐廳大部份枱空間感都十足,好多係一間間房仔咁,私隱度好高可能因為定位係高價餐廳。係呢個寸金尺土嘅香港,算係好慷慨。.兩個人點左兩個部位完全唔同、價格最高嘅日本和牛午市套餐,希望盡量試多靚部位。.例牌野,套餐包含沙律、前菜、白飯、湯仲有咖啡同茶。套餐來講足秤。.1️⃣特選和牛五色定食 💲350⭐️4.5/5五色包括:特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉先講咗唔好嘅嘢:除咗三角牛排肉因為真係三角形所以認得出之外,其實真係唔知食緊邊塊打邊塊。除咗因為佢冇好似傳統和牛燒肉店咁樣細心地本番個牌仔,個侍應都係咁擺低就走開,服務有啲扣分。除咗呢一部份,我曾經叫停過侍應問吓碟前菜係咩嚟嘅,因為覺得幾好食。結果侍應好似唔係好答得出,答係青瓜同牛舌,跟住仲戴埋頭盔話係師傅執嘅佢哋都唔係好清楚。我覺得呢啲細節位可以要改善一下。.軟件麻麻但係唔影響佢食物出品嘅質素。每款兩件即係一共10片不知名部位嘅和牛,每一塊都
1️⃣特選和牛五色定食 💲350
⭐️4.5/5
軟件麻麻但係唔影響佢食物出品嘅質素。每款兩件即係一共10片不知名部位嘅和牛,每一塊都好好食。油脂分布平均,塊塊都有入口即溶感覺。而且每塊嘅口感同味道都有啲分別唔係全部一隻味,雖然完全唔知道自己食緊啲咩味但係全部都可以直接話好食黎做總結。
2️⃣特選和牛肉眼、牛舌定食 💲380
⭐️3.8/5
牛舌好味,但係肉眼自己覺得肥膏比例比較高,好似有三分之一以上係純脂肪位置,唔食得切走。雖然其實都好味,但我個人認為下次寧願叫兩份脂肪分布較平均嘅五色和牛餐好過要肉眼扒。
總結:除左靚牛,沙律用既沙律汁同牛舌前菜味道上都有d驚喜。其實睇過晚市二人套餐索價大概二千零蚊,肉既部份內容同午市套餐唔係差好遠,係份量大d同多啲其他嘢食。如果淨係想食靚和牛燒肉,我覺得幫襯午市嘅性價比會高好多。
不專業食評 nei.foodie
特選和牛五色定食
特選和牛肉眼、牛舌定食
特選和牛五色定食
特選和牛肉眼、牛舌定食
2021-08-28 319 浏览
兩個都係牛魔王揀咗呢間和牛燒肉,每次都有季節性嘅靚牛推介,今次係仙台和牛,我地當然揀最靚嘅嚟吃,朋友仔話感受到仙台嘅味道🤪,仙台牛舌出名滑,真係好滑🤤其他和牛入口即溶!份量啱啱好!性價比高但都食到有質素嘅食材!不過如果lunch會再抵食好多😋
店內環境好有日本地道居酒屋feel🏮! 大部分係卡位🛋, 座位闊落又舒適, 另設有獨立房, 私隱度高! 《和牛燒肉‧純》屬日本JA 全農集團旗下高級燒肉餐廳, 在香港🇭🇰開設海外分店, 直接從日本🇯🇵引入最優質嘅純種和牛, 係真正嘅日產牛燒肉店❗️ 今次試咗5️⃣款唔同部位嘅牛肉, 牛肉嘅脂肪比例及紋理分布平均, 肉質細緻柔軟, 牛肉味濃, 食燒肉要配埋好好味嘅日本米飯一齊食🍚😋🥩特選日本產和牛肉眼牛味極濃🤤! 油脂雪花分布均勻, 表面充滿光澤, 吃起來油脂豐潤, 啖啖油香, 有入口即化嘅口感! 🥩壺漬牛胸外腹用上特調醬汁醃過, 燒出嚟嘅牛肉好惹味, 肉質軟嫩, 又帶一點嚼勁, 肉汁豐富, 唔駛沾任何調味料都已經好入味! 🥩日本產和牛牛排肉、日本產和牛上牛排肉牛排肉顏色鮮艷, 雪花細密, 脂肪比例均勻。燒肉肉質柔軟, 有點咬口, 可以加點鹽🧂更添肉味~ 🥩牛舌薄薄一片, 口感爽彈, 可以沾少少燒汁或鹽去調味

🥩特選日本產和牛肉眼

🥩壺漬牛胸外腹

🥩日本產和牛牛排肉、日本產和牛上牛排肉

🥩牛舌
薄薄一片, 口感爽彈, 可以沾少少燒汁或鹽去調味

2021-08-25
2021-08-18 576 浏览
又嚟到喺尖沙咀搵中午飯好去處嘅時候喇 今日有同事請食飯 經過我精密的research後 決定去食喺尖東嘅和牛燒肉。純 ~之前已經有留意依間餐廳不過夜晚食見到都幾貴 中午嘅話有lunch set性價比都唔錯 一於試吓!訂位時分兩個時段我哋揀咗12點嗰個時段 限時個半鐘店員留咗個比較private 嘅卡座俾我哋我哋揀咗四個set有平有貴 肉的quality好好 唔需要太多醃製就咁樣去燒 再加鹽已經好好食牛肉味好濃 牛肉油脂分布均勻 入口即溶 好滿足 每個餐大概有六至八片肉左右 由於好好食所以有啲唔夠喉嘅感覺😅除翻開人頭都係$200左右 如果時間唔使太趕嘅話可以慢慢食就更加正
又嚟到喺尖沙咀搵中午飯好去處嘅時候喇

訂位時分兩個時段我哋揀咗12點嗰個時段 限時個半鐘

店員留咗個比較private 嘅卡座俾我哋

2021-08-16 470 浏览
餐廳環境寬敞,坐得十分舒適。食得燒肉,都係衝住🐂🐂而來,見到餐廳放咗唔同嘅木牌,係得到日本🇯🇵唔同縣市認可供應當地和牛嘅指定店,有佐賀牛、高山飛驒牛、熊本黑毛和牛等等。今次冇揀套餐,全部單點,因為想直接揀想食嘅種類,試咗牛排肉,肩眼,牛舌,牛肉他他,豬腩肉。全部牛肉都好好味😍😍😍,牛排肉同肩眼都有幾款揀,唔同價錢💰,當然價錢越貴,牛肉質素都會有所提升,食得出的,牛肉切得厚薄適中,油脂同肉分佈平均,真係會喺個口入面融化㗎。牛舌揀咗蔥燒薄牛舌,我係燒完直接用塊牛舌包住啲蔥一啖放落口,不過呢款比起其他牛肉🐮就相對冇咁突出了,相信厚切會更易食得到牛舌嘅嚼勁。牛肉他他,要比讚🤙🏻🤙🏻🤙🏻點配酸酸哋嘅汁,食到停唔到口,生熟比例啱啱好,而且薄切同一口大小,食落唔會有成口生肉嘅感覺。
餐廳環境寬敞,坐得十分舒適。

蔥燒薄牛舌

牛肉他他
蔥燒薄牛舌
牛肉他他
2021-08-09 426 浏览
約左朋友係尖沙咀食lunch, 朋友想食燒肉, 我第一時間就諗起和牛燒肉.純. 餐廳位於尖東附近, 位罝開揚, 比較容易找. 我點了個五色和牛套餐. 基本上有齊所有和牛位置既肉.  餐廳先上前菜, 包括Salad同埋湯. 沙律菜新鮮開胃, 湯比較普通. 前菜還包括一小礏的牛肉. 牛肉味唔算濃.  待應先開好個日式燒烤爐.  上主菜時, 感覺上是高級肉, A5-A4級數, 脂肪分佈平均, 燒時完全不用放油, 也不會燒焦. 因為沒有label 那一份是牛的那個部位, 只能大概說, 有一份是入口即溶, 超好食, 其他也好有牛味, 值得推薦.
五色和牛定食
2021-08-04