2025-07-04
呢間日式燒肉,一向都知佢勁。但今次食完,先知原來壽喜燒先係佢嘅隱藏武器。呢間銅鑼灣同尖沙咀都有嘅燒肉,印象中已經好多年,一直覺得佢啲燒肉好高質。今次嚟到想試吓佢嘅壽喜燒。特選日本產和牛肉眼壽喜燒2人 $1380二人份量嘅A5和牛,用嘅係最時令嘅牛肉,好似今次咁就係佐賀牛 (遲多少少應該就係飛驒牛)。無論如何,用得呢種牛肉做嘅壽喜燒,都一定係入口即溶。呢度有樣嘢好,首先肉同菜嘅份量充足,食完係真係會飽。其次係佢係全專人服侍,同一個餐會做齊關東式同關西式壽喜燒。關西式由於係煎嘅,味會明顯濃好多。至於關東式嘅溶化感就更強。點講都好,都係最高水平嘅壽喜燒了。特選日本產和牛牛排肉 $330同樣地係用上最時令嘅肉,所以望落去嘅油花一定係靚到不得了。店員會開適合嘅火力,唔會令到啲肉好黐鑊。煎完嘅和牛外脆內軟,入口溶化,誇張。冷豆腐 $38呢個就係土佐豆腐,即係會加上柴魚片同特製醬汁,咁樣只係$38,又可以清吓個palate。雪糕蜜桃梳打 $65薑味威士忌梳打 $60呢兩個嘢飲都算係幾高水準。屋企人鍾意有雪糕嘅蜜桃梳打,飲落甜甜地又有啲複雜性。但我自己就鍾意個薑味威士忌梳打,酒味唔會好嗆喉,變成相當已
但今次食完,先知原來壽喜燒先係佢嘅隱藏武器。
特選日本產和牛肉眼壽喜燒2人 $1380
特選日本產和牛牛排肉 $330
冷豆腐 $38
雪糕蜜桃梳打 $65
薑味威士忌梳打 $60
但我自己就鍾意個薑味威士忌梳打,酒味唔會好嗆喉,變成相當已入口嘅凍飲威士忌,淨係睇到呢度都知係好襯日式燒肉。
今餐最令我Impressed嘅,其實係服務。例如濕嘅抹手部佢會提供兩次、攞咗上枱嘅白飯如果凍咗,佢會提議換過一碗等等,都係啲難得嘅細節位。加上呢度闊落嘅環境,真係好值得帶朋友嚟happy吓。
最後都留意到佢嘅lunch Menu原來好抵食,下次有機會都要試吓。