2025-03-11
前日同老公去尖沙咀行街,意外發現呢間好有日本風味嘅餐廳。因為我之前喺日本旅行,食嘅日本菜同呢度嘅味道差唔多,真係好懷念。我哋叫咗牛肉拼盤,入面有 5 款高級和牛。每一款都有濃郁嘅牛肉香味,雪花都好靚,食落鮮嫩多汁,味道令人難以忘記!我最鍾意就係有鹽汁嘅牛扒肉,肉質滑嫩,仲帶有鹹味,令人好開胃,食到停唔到口。老公就比較鍾意和牛刺身,處理得好乾淨,雪花分佈均勻,最緊要係好新鮮,唔需要配任何調味都好好食。加埋芥末一齊食,更加能夠凸顯出牛肉本身嘅甜味。除咗牛肉,我哋仲試咗清酒蠔。蠔肉好肥美,仲帶出淡淡嘅酒香,意外咁鮮甜可口。而且蠔肉本身都好新鮮,有清酒做配搭,整體嘅味道更加好!雜菇盛宴都好唔錯,食完牛肉嚟一碟,新鮮解膩,仲好彈牙,食落好清爽!仲有令人胃口大開嘅雞肉同和牛筋,都用咗酸汁做調味,酸酸甜甜,雖然係唔同嘅肉,但係味道都好正😊仲有日本名物,甲羅燒。呢度嘅甲羅燒放咗蟹肉同蟹膏,味道鮮美突出,加埋味噌做調味,蟹味更加濃郁,口感一流!呢餐晚餐令我覺得自己好似喺日本享用,鍾意日本菜嘅朋友千萬唔好錯過!
本菜同呢度嘅味道差唔多,真係好懷念。
多汁,味道令人難以忘記!
都好好食。加埋芥末一齊食,更加能夠凸顯出牛肉本身嘅甜味。
身都好新鮮,有清酒做配搭,整體嘅味道更加好!
更加濃郁,口感一流!