2007-06-06 24 浏览
繼盛八後,我仍對和宴念念不忘。1945-2000才入座~仲要沒訂位。都8成滿咁啦!今次二人叫的食物:肉類拼盤($250)+野菜萵苣沙律配味噌醬($50)+野菜牛肉辣味石頭鍋飯($110)肉類拼盤有牛里脊、豬頸肉、雞肉、牛舌。萵苣沙律有三種菜~萵苣=包心生菜lettuce!亦有紫色菜同芝麻葉(我問職員的~佢都幾清楚喎!因為出面行超巿我唔覺眼)。當中亦有大蒜、青辣椒。最特別係芝麻葉~夾著肉一齊食係有種很獨特的香料味!香到有點像香精(咁當然唔會係)。最開心有這碟菜打救我…齋食肉不但又罪過,而且又會很快飽囉!味噌只屬少鹹…味道很自然的。平時我唔清楚係咪就咁撈埋蔬菜食~但店員教咁樣捲著肉類再搽少少味噌係會不錯的。事實的確係…用了味噌我就不會再將肉類點醬油。至於石頭鍋飯很大碗耶!我bud了兩大碗平時一般家用飯碗+陪食那位亦bud了1碗半!個鍋驟眼看應該有直徑八寸~厚度大約半寸咁上下啦!除咗少少辣,亦感覺用了很少很少的味噌。材料很豐富!記得有大量牛肉(當然不像吉野家嗰d)、金菇條、紫菜條…飯粒粒粒圓碌碌!平時出面食石頭鍋d飯焦成日都黐住個兜…總要起勢刮才食到!但今日d飯焦很可愛~像打麻雀的牌咁大又半
繼盛八後,我仍對和宴念念不忘。

1945-2000才入座~仲要沒訂位。都8成滿咁啦!

肉類拼盤有牛里脊、豬頸肉、雞肉、牛舌。

至於石頭鍋飯很大碗耶!我bud了兩大碗平時一般家用飯碗+陪食那位亦bud了1碗半!個鍋驟眼看應該有直徑八寸~厚度大約半寸咁上下啦!除咗少少辣,亦感覺用了很少很少的味噌。材料很豐富!記得有大量牛肉(當然不像吉野家嗰d)、金菇條、紫菜條…飯粒粒粒圓碌碌!平時出面食石頭鍋d飯焦成日都黐住個兜…總要起勢刮才食到!但今日d飯焦很可愛~像打麻雀的牌咁大又半寸厚的鍋巴一樣。我唔明點解…一開始個飯上枱時職員問洗唔洗幫我攪拌個飯~我很口爽咁答"好呀"!結果賣相都冇影…係食到中途我將個飯再攪兩攪~d飯焦鍋巴就又多幾塊!古靈精怪咁…XD(個男職員撈得太厲害!實在太勻循。我唔夠手力~俾著我撈一定個飯等黐底吧!最後個飯當然由頭熱到尾啦!)

至於肉類拼盤係幾抵~因為一來我想食牛舌;二來上次叫的海鮮拼盤係冇牛舌都仲要$280添!

牛舌當然美味啦!爽、有啅口得嚟真的很有肉汁~回想緊的我都咀lam呢!

牛里脊雖然不及我上次另叫的上等牛里脊。但絕不遜色行貨!燒到medium to rare又滑又juicy冇筋…同上等嗰隻唔同就係上等肉感d同脂肪豐形d!(我睇返今次影的相同上次比較+回想)

雞肉雖然只有幾舊~但又係貴精不貴多。味道及口感相當的出色!曾有段時間住e院食雞食到怕咗!e院係一個鍾意用雪藏雞柳做餸的地方~因為白肉脂肪一定冇豬冇牛咁高!而雞有雌激素已撇開唔講。所以我對上那次想食雞而食雞已有兩年~m記、漢堡等已sayno…至於盛八嗰次套餐都有雞~仲係雞腿肉添!因為要俾錢就免為其難照食啦!

事實盛八嗰次的雞唔得的。太肥了~得個大件!雖然今次和宴的雞少至4-5件(中間嗰pat),亦可算得上叫"一口雞"(一啖就冇)。但肉質真的很滑很彈性…陪食那位都憎食雞(因為生活上遇到的雞肉太難食~但今次我同佢都罕有咁讚)。

食後感:
除咗覺得很飽,亦覺得呢度的牛同雞有真材實料(真係符合返應有的肉味)~從而斷估其他肉類都唔會差。若唔係少人得兩丁友咁單簿,我都想試埋其他款囉!

上次已講過呢度味精應該唔多…因為我們二人本身已愛水,再因口渴而灌水真的有點覆水難收。懂飲酒的配合埋燒肉實在得!

服務態度良好專業。勤斟水換碟…本身都習慣出面食飯俾職員serve都會講唔該~呢度職員佢一聽到我唔該就會話唔洗唔該覺得犯罪感似的。但同樣…假手於人一副大爺模樣我亦會有罪疚感(性格生出)!hahaha…天秤座的我未至於咁懶啩!?

職員很落力sell我酒、sorbet、雪糕等~但其實…
自問酒量係零蛋,免問!sorbet因睇到別枱有個女孩子bud得有點吃力…我就諗:真的咁硬!?定係我一陣去食xtc好呢!?事實我一開始看menu已很想試食那個peach sorbet呢!後來職員再推介芝士雪糕、低鹽雪糕等真的滿腦子都係甜品~搞到勁心猿意馬囉!但諗到xtc可以一杯有兩種味又懸崖勒馬了。其實…生理痛ing的我係咪應該唔掂雪糕!?哈~所以結賬啦!

佢d茶真係很好喝架喎!一沖再沖都冇變淡或愜口…
平日食飯我都講不愛喝水喝飽…反而今日唔係因為味精渴而睇中杯茶~係個味道真的很正!令人想一飲再飲嗒真茶味!因為飯後傾談杯茶真的很重要…覺舒暢XD

燈光適中…燒得不吃力呀!氣氛又好…日本食客把酒傾談很開心咁!

有機會會再去!但下次去我會提自己帶備面油紙…哈

二人共$484
2007-04-29 11 浏览
喜歡吃燒肉,啖啖肉,這裡的燒肉來時碟裡會有一點點醬油,但不是淋上面,只是在肉下,方便拿起,不會影響肉味,對於我等奄尖討厭不喜歡調味料的客人,叫做十分滿意了,起碼你看到肉是紅而不是黑的。想起德家,不禁打冷陣。除了肉,這裡的大根蕃茄沙津也不錯,沒有過多的醬汁,保持大根的鮮味。同集團的其他店主流琉球料理,這裡主打韓式。除了燒肉,也喜歡這裡的魚腸,送酒一流,但還是較喜歡魚腸跟MASCARPONE CHEESE的吃法,跟泡菜,遲終覺得有點浪費了的感覺。至於石頭飯,鹹魚,燒海鮮等沒啥特別,以後還是繼續吃燒肉好了。環境清幽,卡位是半圓的,有點像Lawry,不過極有Privacy。至於招呼,只能說不過不失。

2007-04-05 15 浏览
一年前去食的特選肉眼扒入口像融化似的,很正很正!跟住對上兩次都已没有融化的感覺,但還算是很正,而今晚再吃是最差的一次,其中一邊有筋的,仲最係用力都咬唔開嗰種,而肉質也明顯"鞋"咗,再没有融化的感覺,有點失望.而兩款的牛肉剌身就在第一次的時候已試過,可以說是完全唔掂.燒帶子ok啦!燒蝦...No good!至於服務態度方面,就好像刻意訓練一班黑口黑面的服務員似的,無表情,無笑容,記憶中只有一個女服務員比較正常.
而肉質也明顯"鞋"咗,再没有融化的感覺,有點失望.
而兩款的牛肉剌身就在第一次的時候已試過,可以說是完全唔掂.
燒帶子ok啦!
燒蝦...No good!
2007-03-31 32 浏览
平日食零食食到有d 喉嚨痛兼有痰。(平日最愛朱古力同雪糕)今日本來仲想去basement 食吉列豬扒,但結果都係去咗和宴。其實食烤肉唔見得唔熱氣囉!嗯~ 好味好味!叫咗個日本蕃茄沙律($65)、海鮮拼盤($168)同上等牛脊里($145)。蕃茄沙律屬前菜類。食肉類前,我都想食返少少蔬果平衡返。而且個sauce 酸酸咁有黑椒…fresh 得嚟很開胃!奇蹟在個蕃茄很值得我欣賞。本人一向愛食蕃茄、車厘茄,深知本地蕃茄係易出水同個形易走樣稔bat bat…但今日呢度嗰個不但爽、實d,仲好有蕃茄味,同埋食足咁耐冇出水,因為一稔咗出水第一個遭殃會係個汁會淡晒,但乜事都冇喎!但其實$65咁叫蕃茄又似乎闊佬得制囉!(得十舊金莎咁大咋!)本地買蕃茄邊洗咁貴喎!XD 所以呢個試一次算lu!even 我真係唔知佢係咪日本嚟嘅..(註1)至於個拼盤係算抵食。侍應先生同我講適合2-3 人享用~ 果然係!因為我仲想試多種肉類咪冇叫飯囉!所以先可以另order 牛脊里。如果男士們胃口多d,唔叫飯得個拼盤一定餓暈佢喇!拼盤當中有四粒帶子、大蝦一隻、四件魷魚、豬頸肉有十件、牛肉有十二件。而另叫的上等牛脊里有7-8 件,
平日食零食食到有d 喉嚨痛兼有痰。(平日最愛朱古力同雪糕)

拼盤當中有四粒帶子、大蝦一隻、四件魷魚、豬頸肉有十件、牛肉有十二件。而另叫的上等牛脊里有7-8 件,肉質texture 係比拼盤嗰 d 牛肉豐盈、厚身同口感無渣。

帶子唔似雪藏帶子。因為我成日扭媽媽煮…所以個雪藏樣已記入腦中。雖然帶子唔厚身冇大大舊,但反而味道鮮味最真~

而蝦雖然得一隻,但肉質實淨爽嫰。仍因為得一隻,用econ 角度嚟講呢個世界有scarcity 先會有欲望。(我當時欲望咪想再食多隻囉!hahaha….)

最喜出望外都仲係個豬頸肉值得我誇讚。我真係冇諗過會咁好味架!燒到可以脆邊,又可以好有肉味。而且仲有咬口添…正!終於都真係有機會搵到似返個樣同自己交待到的豬頸肉…(過往的食評中曾提及點掛念九龍城的豬頸肉,但無奈5年嚟我出面食唔返個水準~總之唔關人同心境事啦!)

燒得好的功勞除咗睇diy 技術,亦都歸咎於個爐有網燒疏窿的設計,個火係唔會直接燒到食材,反而係離遠用熱力烤熟,加上肉片切得厚薄適中,所以肉質的半生熟度係燒得恰到好處。而且肉汁的油份滴落火勢度真係會令火溫燒得更靚~像bbq 喎!^^

其次間餐廳的醃肉功夫很好。第一返到屋企我冇渴死咗(嚼江南嗰日渴死左);第二醃完燒完再點醬都冇過鹹,而且仲食到原有的肉味添喎!

沾點的醬汁有三種:左嗰隻豉油味重d 鹹d、中間豉油味淡少少同帶少少甜同最右酸酸有點似醋的感覺。中間我最受落…(唔係真係好忙好多人,以我性格一定搵個人指教吓咩醬汁)

至於牛,喺 menu 就提及到採用澳洲和牛。雖然我唔知道我叫嗰 d 又係咪如menu 所講,但基本上喺香港我已經唔會再奢求呢個level…..(註2)

基本上食飯甚少叫飲品。一來胃口唔大唔細叫咗飲品又怕食唔到主角,二來飲品有時其實都幾影響對食物的敏感度,三來一向少飲酒~唔佐酒真係唔知叫乜好…所以頂多食飽個肚仲有位都會寧願食甜品或叫咖啡。

一星期內咁又啅咗兩餐。講真,奢唔奢侈見仁見智。(我只但求是否與水準相乎)

平日我多數都仲只係拎住幾廿蚊的muji 袋踢對cons 去食飯。得嗰23唔上唔落的年紀都仲咁著可能話拉緊車邊…但其實寫咗咁耐食評都好似暫時未寫話邊d 食肆先敬羅衣後敬人,呢座大廈嗰 d 我就唔覺喎!

今日由一開始入座就沖咗一杯茶,到飯後佢又另沖一杯提醒飯後茶。飯後嗰杯很香玄米喎!很消滯添!

冇訂枱,happy friday 7 點鬆d 都仲冇咩人,職員、部長係熱情款待。係食到中途愈嚟愈多人時就好忙喇!唔緊要~ 烤肉都係diy 啫!對我冇影響…係人多時個個開晒爐就有點焗,但慶幸食完身上冇煙熏味。Yeah…

環顧四周的氣氛,的確有日本人、西人。服務好,值得再幫襯。

註1註2:因為自從上幾個食評我講過自己點做咗羊仔掉錢落海後,基本上出去食飯、shopping 對於標榜日本製或日本乜乜乜等等我就會敬而遠之試都唔敢亂試, 更之然從來唔會再期望d 和牛點點點囉!無謂嘥錢嘛!留嚟扮靚好喎!因為真係好心淡~ 睇怕要食好的正宗的和牛都係去返日本吧!所以對住呢d 尷尬產物我會切記叫自己不要抱住太高的期望而落搭…像人生的感情、仕途、際遇一樣:怕因期望而失望囉!.

二人共488

2007-03-20 22 浏览
又來彩星, 今次係烤肉.平日的時間, 當然人不多. 二人坐在大臺, 坐得都幾舒服. 要了兩個午餐, 一牛一豬, 之後再加上一個上等牛脊肉.牛肉定食: 8分, 午餐係大堆頭的, 有烤肉, 沙律, 泡菜, 漬物, 白飯, 海帶湯, 同雪糕. 沙律加泡菜幾大碟, 算不錯. 海帶湯就麻麻, 幾重味精.爐中間有窿, 烤出來的肉不會太易烤焦了. 牛肉係相當靚, 肥瘦比例剛好, 近期吃過不少澳洲和牛, 這裡的算係相當不俗. 牛肉食落口覺得醃得不錯, 味道相當濃郁.豬肉定食: 8分, 跟牛肉的評分差不多, 都係醃得相當濃郁, 烤完的豬肉係相當香口.上等牛脊肉: 9分, 再追加的一碟, 份量反而最細, 但薄薄的牛脊肉係更加容易烤得好, 肉質亦靚點. 食落口係無榨的, 除了醬汁味, 亦有點點牛肉的鮮味.餐後的錄茶雪糕就好一般, 太凍, 實實的.整體來說係滿意的一餐. 肉靚, 醃得入味, 亦算經濟.
又來彩星, 今次係烤肉.

餐後的錄茶雪糕就好一般, 太凍, 實實的.

整體來說係滿意的一餐. 肉靚, 醃得入味, 亦算經濟.
2007-03-05 14 浏览
上星期,兩個女仔,八點幾,坐唔滿,但都有八,九成客..唔太嘈, 傾到計要了:肉併盤--豬頸肉,牛肉(2種),雞髀肉菇併盤--大粒磨菇,冬菇,雞髀菇片,和一種不知道名稱的日本菇蕃茄蛋湯飯巨峰堤子+ shochu--好重堤子味,適合女仔飲2杯生啤豬頸肉好爽,牛肉都'淋',雞髀肉醃得幾好味蕃茄蛋湯飯--好香芫茜味,個湯冇味精好明顯已經變成港式燒肉店,而且店員經常自顧自地傾計...爐邊抽風算好,走的時候只有非常少油煙味..但欠燒肉店氣氛,不會再來..total=$558

要了:
肉併盤--豬頸肉,牛肉(2種),雞髀肉
蕃茄蛋湯飯
巨峰堤子+ shochu--好重堤子味,適合女仔飲
2杯生啤

豬頸肉好爽,牛肉都'淋',雞髀肉醃得幾好味

蕃茄蛋湯飯--好香芫茜味,個湯冇味精

好明顯已經變成港式燒肉店,而且店員經常自顧自地傾計...

爐邊抽風算好,走的時候只有非常少油煙味..

但欠燒肉店氣氛,不會再來..

total=$558
2007-03-05 10 浏览
是日Ma Luck Lunch,來了個稀客,就是baby。有我有專兄有baby,自然想到去吃日本料理。專兄原本提議去找松戶先生,但反建議來吃這裡,純粹是自己想吃燒肉。又遲到,又是食友代打點,來時已立即有得食。四個人,得豬/牛/雞三款肉,各自要了「大盛」,加一客魚腸。魚腸?正想問怎麼這一味下酒小菜會在午飯時間出現,最重要的是~~因工作關係,不能喝酒呢!多浪費。言歸正傳,這味魚腸,用上味噌及料理酒去撈成,口感辣辣的又鮮味,略嫌不夠鹹,如不是就更正宗。沒酒來下,拿來下飯,也真一流。開爐燒肉,牛肉偏紅色,沒有什麼脂肪紋,午市貨色,也不見怪。吃落略韌,都算肉味十足,算不錯;豬肉是煙腩位,肉質較爽,口感豐腴,蘸一點燒肉汁,個人覺得比牛肉好吃;雞肉是雞髀位的去骨肉,醃得味道也不錯,也比牛肉好。熱米飯略乾一點,也許是空調太猛的關係;附送的海帶湯,味道絕對是淡的味精水,喝了一口,只吃清了海帶就算。午餐還附送紅豆雪糕及飲品,baby要的,當然是雪糕。爐是氣體爐,上面罩了一個鐵蓋模仿龜背烤的效果,爐邊抽風強勁,離開時是一點油煙味也沒有。埋單100蚊,吃得飽飽,又傾得開心。至於是次的特別嘉賓baby發揮了很大
是日Ma Luck Lunch,來了個稀客,就是baby。

埋單100蚊,吃得飽飽,又傾得開心。至於是次的特別嘉賓baby發揮了很大的作用,發掘了很多平日Ma Luck Lunch不會談到的話題,可惜時間太少,幸好我們晚上又吃團年…

真開心。
2007-02-17 7 浏览
理論上是星期五埋年,但心理上早已放緊自己假,當然要上埋燒肉堂先真正有假放。網燒再加靚靚長筷子及「隔煙紙」,位在星彩大廈內商務氣氛十足,與酒屋格局德家及後生仔路線的盛八不同感覺截然不同。套餐加廿個大洋可轉大盛,四人分別點了牛、雞、豬肉套餐,厚切牛、薄豬、雞件,撈了醬汁味道幾濃的,就連伴碟的醬油亦可不理。牛肉是幾怕厚燒的,永遠燒不到5成熟,生的話太生、熟的話又過熟,所以只會燒給自己吃,味道濃得緊,伴飯吃。而伴飯的還有鹽漬魚腸,爽而不腥,配埋蔥粒及蘿蔔絲,幾有咬口的。談笑一番後,狗年最後一次麻甩lunch就在星彩度過,燒肉堂外亦上埋半堂課餘堂,然後團年去。http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2095446475

2007-01-10 11 浏览
琴日同同事試新野,試左個日式和牛燒烤lunch set..好鬼抵食..只要加$25就可以加大個燒肉份量添呀.我個男同事就加大左,點知都食唔哂,$100蚊一個咁既份量lunch set係叫抵+ 食物有質素,佢地標榜用澳洲和牛.雖然我對牛肉質量唔係好熟,但係都覺得幾唔錯.一個唔加大既燒和牛set@$85,有好多塊個樣好靚既牛肉+一大碗白飯+一碗湯+一盆四式沙律..未食哂已經好飽.正如網友話,果度既waitress都好有禮貌,我地問佢夜晚有無set,佢即刻拎左個menu+詳盡講解,幾好人!呢間係一間值得推介既餐廳,希望佢地到為人熟識時可以keep住而家既水準啦!

2007-01-01 11 浏览
男友近來工作超忙,難得假期同佢食飯,我已一早訂了枱。這座大廈有好幾間日本餐廳,今日不吃壽司,揀了燒肉。右下圖為在日本飛驒吃過的燒肉店,這裡都像日本的,但食物就差很遠。我們叫了特選和牛排骨﹑海鮮set和冷麵。個wagyu$280,約六件,但不覺好吃,侍應還介紹入口即溶。不過已經好過個海鮮set既牛肉,感覺一般韓式燒烤店還好,而豬頸肉就較牛肉好。全晚最好食既竟然是碗冷麵,雖然料比較少,但麵很煙韌。突然在懷念那些飛驒牛呢…

2006-07-29 18 浏览
星期五晚約朋友到這裡開飯,今次已是第二次! 論環境裝修都貼近日本. 但份量方面相比第一次為少! 我們order了價值$145.-的牛肉(忘記它的名堂) 只得6小片, 但已喪失上次入口即溶的感覺!! (很失望呀) 另再order 雞肉(一般)及牛舌(普通), 且再叫了一碟薄餅(HK$75) 醬油一流+ 海鮮湯(HK$120) 味道方面尚可接受, 但就遠超日本烤肉店的味道lor!! 都是吃正宗的韓國燒烤更惹味:>

tried this japanese bbq place on a chilly Sunday, with a bunch of friends over lunch. the restaurant is pretty empty as we stepped in around 1, where there were no more than 20 patrons altogether. the decor is modern/ minimal, and indeed very structured and symmetric, which led to a little harmless joke.the lunch menu was too few selections to be true, it's got 5 different lunch sets ranging from about HKD80 to 120, including bbq beef, soba and beef udon. The a la carte got few bbq dishes too
the lunch menu was too few selections to be true, it's got 5 different lunch sets ranging from about HKD80 to 120, including bbq beef, soba and beef udon. The a la carte got few bbq dishes too, mostly beef and ox tongue and some ovals which I couldnt care less. we ended up ordering each of us a lunch set, plus the bbq ox tongue....everything is basically all beef, so it's not so vegetarian-friendly and it's not really for those who don't take beef. the beef, as it claims on the menu is the aussie wagyu beef, which was fresh and tender. The cut was a little bit freestyle though. some was strips, some was chunks.... come in all sorts of shapes... one disappointing and even a little bit disgusting thing is that they serve the salad and pickles with the raw meat on the same plate! well, they were in different compartments, but the compartments were hardly defined! the food is good basically, except the coffee and tea, so if they can improve on the way they serve the food and give more effort in making the standard drinks, it's worthwhile to try again with meatlovers!
2006-03-13 8 浏览
其實全場D 服務生態度都好好, 唯獨係那位小姐態度其差, 問佢小小野好似得罪佐佢全家. 真係影響餐廳形象. 另外如果佢地個燒肉午餐可以將生肉同菜分開上會比較衛生.
2006-03-01 13 浏览
服務如第一篇食評,網友tamala所言,對日本人較好.整體服務可以接受,可惜的是一位叫eva的服務員,不論有沒有叫她做野都全場黑面.例如:叫她落order,黑面...她自己過來看要不要加茶,黑面...最大忌係...比我地見到佢同其他服務員講我地壞話...飯局的氣氛都及她破壞了其他服務員+食物味道都不俗但牛肉刺身不好味短時間應該唔會再去寧願去返韓國餐廳
服務如第一篇食評,網友tamala所言,對日本人較好.
最大忌係...比我地見到佢同其他服務員講我地壞話...
飯局的氣氛都及她破壞了

其他服務員+食物味道都不俗
但牛肉刺身不好味
短時間應該唔會再去
寧願去返韓國餐廳
2006-02-18 25 浏览
小妹的肥老闆近排的心頭愛,唔想一個人去食,所以叫左我同另一同事去。早到所以冇咩人,我問肥老闆日本有燒烤既咩?佢話呢dee係韓國式黎,傳左去日本之嘛。唔怪得又似韓式又似日式啦!打開餐牌睇睇先,好有韓式feel喎。肥老闆話dee肉係日本黎既,韓式燒烤加日本野食,即係fusion?呢種fusion 係日本好heat 架。叫左靚個種牛肉(有兩三種,唔記得正確名稱),牛肋骨,牛舌,牛心,蒜頭,凍蕃茄,同事叫左個海鮮湯,當然唔少得日本燒酎啦。呢到係網式燒烤,通風做得好,冇煙霧迷漫既感覺。食物唔洗講喇,dee牛舌同優質牛肉最好味,唔夠再order過。dee牛肉好靚架,所以唔洗加咩醃料,唔好燒全熟,點佢地既燒烤醬油就已經好好味啦!同事驚唔夠飽,叫左石頭鍋飯,飯焦脆卜卜,加埋韓國醬料,好味喎!慢慢燒慢慢食,不經不覺已飽飽,老闆萬歲,都要講句多謝既~多謝老闆!臨走,肥老闆話抵過係日本食,所以都幾多日本人黎食架。

臨走,肥老闆話抵過係日本食,所以都幾多日本人黎食架。