2007-10-08 30 浏览
老友生日,一行八人開飯慶祝。開始先來個海鮮煎餅,有水準!再來HK$298雜錦x 2,牛肉、牛舌都幾OK! 其他雜菜呀都幾正路。跟住再有老友加入,第2 round 就出事,加碼來個HK$398 x 2,有蟹食,但食落好似好一般喎! 其他甚麼再加牛扒+ .... 就好似越吃越鹹 好在有白飯、烏冬及冷麵送一送,尤其冷麵可以一試!! 由於個個大胃王,encore HK$298雜錦x 2, 再加海鮮煎餅,but....真係開始唔惦。跟住埋單再去唐朝再戰!個人覺得韓燒新羅寶好D!!
老友生日,一行八人開飯慶祝。

好在有白飯、烏冬及冷麵送一送,尤其冷麵可以一試!!

跟住埋單再去唐朝再戰!

個人覺得韓燒新羅寶好D!!

2007-10-03 27 浏览
適逢對上那次幫趁已係兩個月前…為何會忽然沒有再去!?因為我知道兩個月前一年一度的大考簡直想得我快要瘋了(年年一次~真係生日變生忌)。既然我知道俾我食龍肉都味如嚼蠟的話又何必勉強自己呢!?結果就趁著兩個月後的生日食返我喜歡的烤肉。今天來到比早前幫趁的晚巿更熱鬧擠滿食客…因為我到達前有點低估了10.1黃金周的號召力~自以為10月2係平日都應該不太多人嘛!hahah…一去到睇到就深知出事。>.<慶幸經理先生認得我~還俾返之前我經常坐的桌子給我呢!太好了。而今次再叫返上次的特選拼盤$395有鱈場蟹、上等牛舌、上等牛排肉;前菜叫$65日本豆腐、海草沙律及秋季限定蕃薯雪糕$25。二人各一碗飯剛剛好拼盤水準一如既往不用浪費時間多講(詳情可睇返我的舊食評)~只係牛舌薄切了+鱈場蟹的份量沒上次咁粗反而個豆腐我只係憑味蕾的客觀作出評價:真係從來沒想過豆腐可以咁好味!一來本人平日家中飲食都尚算清淡豆腐係家常便飯~理應人會變得麻木;二來盛八、魚一丁…總之周街的日式食肆食過咁多冷奴都原來只係當我係傻的~因為今日個豆腐不但軟稔稔,而且丁點石膏都沒有~最重要個口感係入口滑到即溶咁制!因為真係像飲熱豆

二人各一碗飯剛剛好

因為今日個豆腐不但軟稔稔,而且丁點石膏都沒有~最重要個口感係入口滑到即溶咁制!因為真係像飲熱豆漿凍了而凝結嗰層腐皮的口感咁正…事實前菜中最貴係這款還貴過日本番茄沙律~但我覺得值得!

最後再講一講個蕃薯雪糕…

雖然很貴~$25只得一球,但很真材實料。因為不但奶味足,而且蕃薯味強烈~簡直像食緊真蕃薯一樣!味覺就像栗子茸咁滑咁香~個texture很輕但味道又很強!反正這些味道不是常常買到~咁我覺得一試無妨…

今餐二人$5xx我估...張單我目及唔到-_-

2007-09-25 20 浏览
意外驚喜係因為大部分食評都冇提這裏的冷麵。我是很喜歡吃冷麵的,只要見到就會本能地叫。點知原來這間烤肉店會有這樣好食的冷麵。冷麵係湯冷麵,大家都知湯冷麵一定要煙韌,她們的冷麵不但做到煙韌,還有不可少的帶少少透明。湯也做到標準的清澈。一般日、韓式湯冷麵的基本要求都做到十足。功力就在於湯和配料的配合。最令人難忘也是這一點。帶微酸的清湯,酸度剛好配合青瓜的味道,冷湯加上青瓜的青爽,還有泡菜、煙韌透明的拉麵是完美的配搭,完全能帶出冷麵的消暑概念。但還有一樣意外,就是麵裏還加上一片蘋果。吃罷麵後,能吃一口帶有方才少少湯味的爽脆蘋果,為冷麵的消暑概念作一個完美的結局。烤肉高昂的價錢未必能令我飽餐,但能有一客這樣高水準的冷麵作結束,讓這一餐既明貴且實際。建議大家唔需要一味追求吃到名貴的烤肉,記住還有這意外的冷麵。
意外驚喜係因為大部分食評都冇提這裏的冷麵。

2007-08-28 31 浏览
見大家對呢家日本餐廳既comment唔錯, 尋晚就約左朋友去呢間餐廳食飯我地叫左一個set (有牛舌, 豬頸肉, 雞肉, 牛肉), pancake (其實係pizza), 豆腐海藻salad 同埋海鮮石頭飯如其他網友推介, d 牛舌真係勁正! =D 牛肉都好滑& 淋, 一向少食牛肉既我, 都覺得真係好掂啊!pancake 亦都好特別同埋好食, 即使凍左, d皮仍是脆脆的;石頭飯, d 飯焦好香口好好味!少少辣!也是值得一試! salad就冇乜驚喜, 一般而已; 可能我自己不太愛吃生既生菜絲絲吧; 不過伴上既sauce 就好好味, 有wasabi味道我地一行四人, 對於以上既份量都食唔晒呢... 最後, total 食左六百幾蚊, 俾想像中抵好多呀!以咁既環境同質素, 物超所值! ^^

石頭飯, d 飯焦好香口好好味!少少辣!也是值得一試!

以咁既環境同質素, 物超所值! ^^
2007-08-17 24 浏览
five ppl had dinner to celebrate birthday. ordered a mixed meat set, a mixed seafood set, a veg and beef rice in 'stone pot', a seafood soup and a tofu and seaweed salad. all meat and seafood is tasty. i like the beef particularly. seafood pot is too spicy for me. the veg and beef is totally mixed with the rice. don't know what is inside. the food and service is quite good overall. not too expensive.

2007-08-02 17 浏览
24/7(二) 2pm午飯時段,跟同事柴娃娃們一塊到這口碑不俗的"和宴"午膳.預先訂座,得到舒適的廂房一間,私隱度十足!午市末段,人流散得七七八八.安坐於廂房後,日藉侍應生先遞上熱茶及午市餐牌.四人全點了午市套餐:燒鰻魚雜錦壽司定食$68,金槍魚腩飯拼豚肉鳥冬$68,燒銀鱈魚拼雜錦壽司$68及蒲燒鰻魚飯餐$88.首吃前菜,漬瓜,海藻絲蘸上檸汁,味道對辦;蒸蛋質地滑溜更帶鮮甜,味道簡樸!蒲燒鰻魚飯--鰻魚一大餅舖面,入口肥美富魚香,燒汁惹味得很!珍珠米圓渾有咬口.金槍魚腩飯--魚腩鮮度超群,拌入清香蔥粒,味道清新!豚肉鳥冬--扁身烏冬欠煙韌及麵粉香;豚肉肉地略硬;水準失色!雜錦壽司--三文魚,玉子,魷魚,吞拿魚,鯛魚各一件;眾壽司們鮮度甚高,飯粒酸度質感亦恰如其分.燒銀鱈魚--賣相沒鰻魚般美觀;燒汁沒坊間般甜,肉質嫩口,亦嘗到魚鮮.午市定食比起晚市來得划算,水準不賴,口味正宗;不妨一試!
24/7(二) 2pm

金槍魚腩飯--魚腩鮮度超群,拌入清香蔥粒,味道清新!

午市定食比起晚市來得划算,水準不賴,口味正宗;不妨一試!
2007-07-19 2 浏览
慕名而來,首先叫左298蚊的肉類併盤,試下味先:有兩款牛肉,但真係唔記得左個名,牛味好鮮,唔似得韓式的比醃料蓋過哂d牛味雞肉:好好味呀!雖然醃料比較重,但仍有雞味牛舌:好似有牛油的肥香味咁!老公都讚唔停豬頸肉:比較普通的再試試由日本唻的霜降A4和牛,hk$388,但呢塊和牛的根比較硬,難有入口即溶的口感!侍應話係來自腰的部份,所以根可能會多左少少;我諗呢度的澳洲和牛會比較好~~老公仲叫左個碎牛刺身,對比新羅寶果個,新羅寶的好味好多!服務都尚可,會不停幫我地換碟及燒盤,應該會再唻幫襯!
慕名而來,首先叫左298蚊的肉類併盤,試下味先:

雞肉:好好味呀!雖然醃料比較重,但仍有雞味

牛舌:好似有牛油的肥香味咁!老公都讚唔停

豬頸肉:比較普通的

老公仲叫左個碎牛刺身,對比新羅寶果個,新羅寶的好味好多!

服務都尚可,會不停幫我地換碟及燒盤,應該會再唻幫襯!
2007-07-15 3 浏览
近期愛上了日式烤肉, 盛八亦已經試過好幾次, 友人話見和宴comments 都唔錯, 於是一行4人就本住白老鼠心情過嚟對面海試一試, 第一個感覺係環境比盛八光猛, 第二個感覺係覺得自己去咗日本咁,因為連waitress姐姐都係日本人, 突然想起之前去日本落order 既情形, 即係要好慢好慢咁講英文然後你又聽佢講d唔喊唔淡既英文重覆你0既Order,(個心已飛咗去),最後我地選了一個set,(有牛舌,雞,牛肉同牛脊),海鮮湯及另一款牛排骨. 再加兩碗白飯, 份量比想象中多, 淨係牛舌就已經有二十塊, 最好好味係牛脊, 好多肉汁.好juicy. 好入味, 我地4個一食完就話呢個最好味,要留番最後4塊last 先食..因為要慢慢品嘗.哈.哈.哈, 而我地都亦深深體會到之前其他人寫既comments --->再見了盛八..~~~~~
2007-07-05 12 浏览
睇完大家評語,極度期待去和宴食一餐好味的燒牛肉,所以決定係特別日子去左呢個地方慶祝下~兩個人叫左肉類拼盤(有牛里脊、豬肉、雞肉、牛舌),同海鮮鍋,仲有一踠飯。仲有叫左兩杯果酒,一杯係巨峰味,一杯係荔枝味,少少酒味,兩杯都好好飲~d牛里脊入口有小小入口即溶的感覺,好有牛肉味。豬肉超爽,正!d牛舌又係好爽,又有牛肉味。雞肉就普通左d,冇咩特別。燒完d肉再攞黎送飯,真係超級好味。至於個海鮮鍋,d料少左d,有隻大蝦,不過真係好大隻又爽,有幾隻硯,仲有d金菇同豆腐,而且仲有d泡菜,所以個湯有少少辣,但個湯真係好好飲,值得一試。最後食得好飽,可能因為飲埋湯,仲有呢度d服務好好,所以有機會實會再去呢間野食!

2007-07-05 5 浏览
一早訂佐檯, 8個人, 俾佐10+都夠坐既檯俾我地, 坐得好舒服^^一開始, 叫佐兩個併盤, 一個肉類主, 另一個有海鮮, 再加一個什菇, 兩個併盤都好正, 啖啖肉, 真係非常唔錯, 牛肉同豬肉, 都清楚見到雪花紋, 真係正到飛起, d什菇, 燒完入面仲好多汁, 唔知係唔係燒俾我食個人手勢好呢之後再叫再厚切牛舌, 豬脛肉, 同牛肉, 其中一樣係連住舊骨布滿雪花既牛肉, 好長既, 好考功夫, 都係叫侍應幫手燒穩陣d追加既肉差唔多燒完, 知道追加肉係唔會飽既, 所以就去叫飯啦, 叫佐兩個石頭鍋飯($110), 一個冷麵, 佢d飯麵都幾貴, 百一蚊一個飯, 4人分一個石頭鍋飯, 每人分到一碗, 再加個冷麵, 飽佐, 走得以上既野食都好好味, 服務又好好, 我好滿意8個人埋單$1600, 每人$200, 我覺得真係好過盛八好多好多倍, 我係食肉獸, 係呢度淨叫個肉類併盤, 兩個人食都唔知幾好, 盛八, 再見了

以上既野食都好好味, 服務又好好, 我好滿意

2007-07-05 19 浏览
睇返資料顯示:原來剛屆滿一個月我又再來…(像我的飯堂)今次叫了特選拼盤($390)+野菜醋物($50)+兩個白飯(@$15)拼盤有特選牛肉、特選牛排肉、上等牛舌及鱈場蟹曾經早前已試過單叫上等牛里脊($145@6-8件)及另一肉類拼盤~當中的牛肉都係普通牛里脊(單叫$88)但今次拼盤中的牛肉不同的就係因為特選關係~真的味道更好。除了肉上紋理的脂肪不但更多,而且真的平均分佈…咀嚼時騙不倒人的。牛更加厚切~但同時又唔會厚到很難燒得熟…喜歡食medium to rare的我真的太啱胃口了。或者真係牛的位置唔同啩!?因為特選牛肉/特選牛排肉單叫都$185同$210…況且上枱時的牛肉又未至於與menu中的相片天淵之別!(要明白與網上情緣一樣~引人落搭幅肉照亦不能馬虎吧!始終牛肉都要給客人看見廬山真面目…欺場我會抗議的~haha)至於牛舌與普通肉類拼盤的牛舌分別不太大…係細心咀嚼才會發現當中的肉汁及肉味更重(我愚見)。嚼勁還是依舊的爽同啅得吓!鱈場蟹真的又係很讚!不但鮮甜~而且唔會像出面咁被醃到遮晒鮮味…仲要最抗拒出面成日落盬搞到懶係新鮮由海中撈上嚟咁!心諗:係人都g根本經濟效益係大前題~所以都係無
睇返資料顯示:原來剛屆滿一個月我又再來…(像我的飯堂)

拼盤有特選牛肉、特選牛排肉、上等牛舌及鱈場蟹

鱈場蟹真的又係很讚!不但鮮甜~而且唔會像出面咁被醃到遮晒鮮味…仲要最抗拒出面成日落盬搞到懶係新鮮由海中撈上嚟咁!心諗:係人都g根本經濟效益係大前題~所以都係無謂冇嗰樣整嗰樣…簡簡單單咪算囉!咁蟹就一人有兩條粗棍(像相中的特寫)…但其實散叫睇menu幅相都係得4-5條棍~都$180啊!咁這個拼盤的鱈場蟹數量又唔孤寒喎!

前菜叫了個野菜醋物…即係蔬菜沙律。咁沙律整法都係用醋不用考究~菜新鮮就得喇!

白飯叫了兩個~$15一大碗!個飯食得出日本米…諗返上次櫻田嗰碗真的令我沮喪得很

食後感:

因為每次嚟食dinner都係只有兩人~所以都會小心點菜!一來唔想嘥、冇衣食;二來心多會容易花多眼亂。

而今次我都學精了~燒肉+白飯=dinner(因為過往經驗齋食燒肉一係很飽很漏一係唔夠飽)

根據本人累積的經驗嚟睇…人少的而且確叫拼盤係最適合不過。一來樣樣有少許就咁概括輕嘗可下次再encore;二來拼盤並沒有充大頭鬼或舢舨充炮艇般偷工減料~即係俾咩價錢食返該水平的食物。

逐小碟叫唔係唔抵…而係我覺得較適合M:N relationship!簡單講:單碟叫的份量其實只有幾片肉不會飽死人的。但試想想若然二人樣樣都想試食的話睇怕會像食韓國菜那些像插旗般的餐前小菜…

拼盤類已試過肉類、海鮮~只尚欠內臟類及特選類(四種中最貴)。但最後放棄了內臟類而扑鎚要特選類!理由係根據每次嚟時觀察日本食客的飲食習慣…內臟就用嚟佐酒~而只會另叫白飯咁就一餐的了。事實內臟又唔見得健康同值錢~加上我唔鍾意飲酒…都係無謂飲恨

但今次才發現menu內多了張promo係講果實酒~e.g 邊一個月特產甚麼果酒(都唔太貴咁even唔g有幾多ml!但細size同大size都係$4x-$6x)

陪食那位同我一而再.再而三咁嚟除了適合我們不愛味精怕口渴的胃口~亦因為我係一個怪人…只要間食肆有留得住我的優點我係會忠貞不二~hahaha

一來食完身上沒油煙味~而且事實這裡服務合我心意…不像那間已給我bloaklist的狗眼餐廳tst habitu(不愉快經歷)

雖然部份人已提及不少食肆的總店為最佳保證~但若然樣樣都要因為總店的關係而要過海走一趟又實在我沒這個必要…分店的意義去了哪裡呢!?所以盛八因而與我無緣。

和宴這層洗手間很潔淨~good!(學了做室內設計的朋友…食飯順便參觀埋洗手間XD)

二人共$520

2007-07-04 134 浏览
亞媽生日,揀日式燒肉或中式海鮮酒家,雖然有之前和幸貴而不好吃經驗,最後亞媽話試日本菜。燒肉拼盤的和牛比較鞋,侍應生話佢地用澳洲牛,我唔識總知麻麻地,雞肉就ok,其它冇特別。另外牛內臟拼盤都唔得,好難燒,唔熟又唔敢食,熟就好靱趙唔開,激死人!石窩飯冇乜飯焦唔香,香港人食慣香口。亞媽食到鞋口鞋面,食完仲比家姐串我好介紹。
石窩飯冇乜飯焦唔香,香港人食慣香口。
亞媽食到鞋口鞋面,食完仲比家姐串我好介紹。
2007-07-01 2 浏览
食家朋友又一次帶我食盡好野。呢間日本野地方雖然隔zip,但食品質素真係好好。我地嗌左牛舌、澳洲牛扒、豬頸肉同雞肉黎做日本燒烤。牛舌好好味,澳洲牛d根同脂肪同瘦肉比例恰到好處,入口真係有唔想吞落肚o既感覺。好想不斷嚮口度回味再回味。之後我地再嗌左個牛肉刺身飯。材料有刺身牛柳絲同泡菜。入口辣辣地,幾暖胃,正呀。最後仲食左個豆腐同柑桔味雪糕做甜品。豆腐味雪糕有d似豆漿咁味道,柑桔味雪糕就好濃,好特別,好過食xtx d怪味雪糕。餐飯雖然係日本燒烤,但全程唔覺油膩,亦無另外加調味醬強化味道。呢樣就加哂分啦。服務都幾好。快手快腳。Good。朋友,我又再一次多謝你啦。
食家朋友又一次帶我食盡好野。

呢間日本野地方雖然隔zip,但食品質素真係好好。

我地嗌左牛舌、澳洲牛扒、豬頸肉同雞肉黎做日本燒
烤。

牛舌好好味,澳洲牛d根同脂肪同瘦肉比例恰到好處,
入口真係有唔想吞落肚o既感覺。好想不斷嚮口度回味
再回味。

之後我地再嗌左個牛肉刺身飯。材料有刺身牛柳絲同
泡菜。入口辣辣地,幾暖胃,正呀。

最後仲食左個豆腐同柑桔味雪糕做甜品。豆腐味雪糕
有d似豆漿咁味道,柑桔味雪糕就好濃,好特別,好過
食xtx d怪味雪糕。

餐飯雖然係日本燒烤,但全程唔覺油膩,亦無另外加
調味醬強化味道。呢樣就加哂分啦。

服務都幾好。快手快腳。Good。

朋友,我又再一次多謝你啦。
2007-06-18 9 浏览
睇過d網友對呢間舖頭既評語,心思思黎試下!男朋友叫左一個牛肉set再加大($90 + $25),我就叫左個雜錦set ($85)。有前菜有飯再有湯,真係好抵食!d牛肉質地就不俗,但「業」得太濃味,有點咸。反而雜錦既豬肉同雞肉就很好食,豬肉好肥,燒完之後很香,而雞肉就很滑,早知將雜錦加大,可以多吃一點豬和雞,沒有咁「漏」。前菜味道都唔錯,而且幾大碟。飯後我要了甜品不要飲品,因為d綠茶很好味,所以寧願吃雪糕,但麻麻地,可以試下飲一杯熱飲。
2007-06-14 13 浏览
又係開餐既時候,在盛八同和宴之間我選了和宴,只因為未食過!肉類拼盤-- 牛肉x 2類,雞,牛舌,豬頸肉. (牛肉同雞係最好味,牛舌嫌薄左d, 豬我就怕肥唔係好鐘意食)上等牛里脊-- 有成10塊咁多,比我想像中多喎。肉質淋得黎有肉味,加埋醃料好香~~~~~ 如果唔係咁飽真係想encore!蜆-- 新鮮冇沙,肉質鮮甜~ 正~~牛肉刺身飯-- 肉味就欠奉,因為有好多菜,味道都ok!蕃薯雪糕-- 非常蕃薯,薯人必吃!環境比盛八高檔亦有好多日本人幫襯,咁當然價錢又貴d,好彩相對食材又好d同埋有隔酒煙紙俾你, d衫唔會一陣味~~ good point! 正所謂俾得安落食得開心~~ yea~
又係開餐既時候,在盛八同和宴之間我選了和宴,只因為未食過!
蜆-- 新鮮冇沙,肉質鮮甜~ 正~~
牛肉刺身飯-- 肉味就欠奉,因為有好多菜,味道都ok!
蕃薯雪糕-- 非常蕃薯,薯人必吃!