2018-10-29 142 浏览
昨天帶兩個魔怪去葵芳玩,因為時間仲早,所以在葵涌廣場行吓食吓嘢,聽魔怪媽講有一檔食燒布丁幾唔錯的,打算去試試,睇吓有幾咁吸引,去到都見到已經有人排隊等緊。呢個布丁有幾款味道的,分別有新鮮椰青,咖啡,若竹,原味,朱古力和伯爵茶。外觀其實分別不大,杯面印有小鹿圖案,最面層是輕芝士蛋糕,中間係布丁,最底有層焦糖。食的時候需要倒轉將布丁倒出來吃(其實不倒出來也能吃到😂)。我當然點了我最愛的伯爵茶味啦,但是店員說這款味道剛剛焗完,問我有沒有問題,其實我也不知道問題在那,所以就說可以了。當吃的時候才發現問題,一般布丁應該是比較挺身的,但當我拿到的時候第一個問題就想,為什麼店員沒有幫我把布丁倒出來了? 然後沒有多想就吃了第一口,反正不倒出來也能吃到呀~當吃完第一口之後就發現第二個問題就是這個布丁跟我想像的不一樣的,是水水的😑 這時候我才意識到問題所在....其實我覺得如果布丁還沒準備好出售的情況下,是不是不應該賣給客人呢?還是有人會喜歡吃水水的好像溶化一樣的布丁呢?而且伯爵茶的味道也不是很突出,不知道跟温度有沒有關係。所以這次經驗有點失望😞

伯爵茶布丁燒

2018-10-23 75 浏览
又去葵芳行街,上次見到布丁燒幾吸引,但因為太飽冇試到,今次可試下了。 去到時剛有新鮮出爐的布丁燒,是限定的豆腐味,考慮左一陣決定試呢個了。 MENU,以上的口味都好想試,布丁燒有凍有熱食。 合個照先。 豆腐布丁燒,$38,熱騰騰的布丁燒,上層芝士蛋糕,淡淡芝士味,中層豆腐布丁口感同味道都似豆腐花,幾香滑,下層的焦糖甘甜微苦,幾好味呀。 葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖

MENU,以上的口味都好想試,布丁燒有凍有熱食。

合個照先。

2018-10-23 71 浏览
真係好好食~第一次想去買,點知話無貨,話可能幾小時後會出,點知之後通知我無我想要嘅味,勁失望...第二次再去,終於食到美味嘅伯爵茶味布丁燒~食過好想再食! 今次醒目,whatsapp問咗,請佢留一件再去買,綠茶味超正! 濃濃的綠茶味~甜和苦味互相平衡~仲要有幾層唔同口感同味道~食一個真係唔夠喉...食完仲眼甘甘望住係度諗諗下,個質感同味道好過四圍都賣嘅梳乎厘班戟多多聲~可惜唔係想就食到,要問佢有無貨,同埋要預留先得。
第二次再去,終於食到美味嘅伯爵茶味布丁燒~
食過好想再食!

可惜唔係想就食到,要問佢有無貨,同埋要預留先得。

2018-09-29
2018-10-19 100 浏览
之前聽就聽過好多次布丁燒。但其實一點也不便宜三十幾蚊一個。點都要試一次我未必會再encore,我覺得還好布丁燒上面印有logo 。可愛的小鹿今次食既味道係苿莉花味佢每日都有限定口味我看新鮮出爐就叫食依隻味試試拎上手既時候都暖暖地偏甜,底部有焦糖,布丁有很淡淡的苿莉花香味味道沒有很重。上層就似日式蛋糕。薄薄一層如果20蚊一個我會再買過既。但三十幾蚊有點唔值得。價錢上偏貴係事實。分量亦唔多。一個細細布丁杯仔
之前聽就聽過好多次布丁燒。但其實一點也不便宜
三十幾蚊一個。點都要試一次
我未必會再encore,我覺得還好

布丁燒上面印有logo 。可愛的小鹿

今次食既味道係苿莉花味
佢每日都有限定口味
我看新鮮出爐就叫食依隻味試試
拎上手既時候都暖暖地

偏甜
,底部有焦糖,布丁有很淡淡的苿莉花香味
味道沒有很重。上層就似日式蛋糕。薄薄一層
2018-10-06 131 浏览
係葵芳食完晚飯例牌行下街,去到葵涌廣場諗住食甜品,老婆突然醒起話呢到有間新開既布丁好好食想試下,咁我就抱住呢個無乜期待既心態試試佢。選左個「椰爺布丁」店員介紹話佢係用椰青肉做,所以有興趣試下,因為食飽飯都唔想食芝士朱古力個類型太飽未試住。味道泥講真係做到幾清而不膩,甜味適中唔太甜,面頭d焦糖好味。鋪面d畫其實都幾靚,我覺得佢地做既食物同環境細節都做得幾用心,會再次幫親,努力香港小鋪加油值得一試既布丁
值得一試既布丁
椰爺布丁
椰爺布丁
2018-10-02 147 浏览
葵芳小店特別多,葵涌整個廣場小店之多,現在的香港找個類似的商場確實很難,都有幾個月沒有去,今日有空去了一趟,人流跟以往一樣,絡繹不絕,在3樓有一間新店,經過覺得很吸引,布丁有六款味,茉莉花剛剛新鮮出爐,很多人蜂擁而至,我也不相伯仲,店員小心翼翼地把每一杯布丁倒轉才開蓋,布丁有三層,面層是椰子,中間是布丁,最底層是芝士蛋糕,芝士蛋糕普普通通,布丁質感軟棉棉,茉莉花很香,不會太甜,不過價錢來說如果可以平一點就好了。
2018-09-30
$38 (其他)
2018-10-01 95 浏览
今日難得放假,想行下街食野,最佳選擇應該就係葵涌廣場,上丁三樓睇下有咩食,發現左呢間布丁燒選左綠茶味,口感順滑,綠茶味濃之餘唔會太甜,非常出色,價錢$38,都合理,因為都考功夫既甜品👍👍

難得週末跟媽媽去葵廣掃街 梗係要試盡好野😶去到三樓就轉個彎就見到呦呦鹿鳴前面排左條隊😮本身都想試既我地當然唔執輸即刻衝去排🙈呢度即刻俾錢即拎 所以好快就到我地😚但不得不提係佢地既價錢真係偏貴 細細一個都要~$40😓我地驚太甜 所以揀左焙茶味🙂賣相的確唔差 上面印既logo清晰可見😁一個布丁燒有幾層 包括芝士蛋糕 布丁 焦糖😎而我地最鐘意既係佢既焙茶布丁😋唔太甜 焙茶味夠濃 連埋焦糖食就岩岩好 不過咁既價錢試一次就夠了👻
難得週末跟媽媽去葵廣掃街 梗係要試盡好野😶
賣相的確唔差 上面印既logo清晰可見😁
一個布丁燒有幾層 包括芝士蛋糕 布丁 焦糖😎
而我地最鐘意既係佢既焙茶布丁😋
2018-09-29 61 浏览
行葵芳就係要掃街。行過既人都知幾多人。。。。今日行過3樓就發呢間新野。其實我之前未食過布丁燒架,但行過又覺得幾吸引,所以都忍唔住買原味食。未食過我都係試原味試真d未買前我以為係就咁食原來會幫你倒出黎食架不過朋友話咁米冇左公仔係面囉又係喎一啖食落好好味,唔太甜,又滑下次我會試埋其他口味

未買前我以為係就咁食
原來會幫你倒出黎
食架
不過朋友話咁米冇左公仔係面囉
又係喎

一啖食落
好好味,唔太甜,又滑
下次我會試埋其他口味

2018-09-25 97 浏览
近期洗版既葵廣布丁燒,我終於有得食🤩某天經過又咁岩新鮮出爐,就即刻要食啦😚本身想試原味-雲呢拿布丁燒但係要遇岩先得架,因為有幾隻味輪住出爐的😌.由於唔係plan定去食無做足功課,我完全唔知係要倒轉拎開個蓋先食🙄🙄🙄😂😂😂布丁燒有三層,(suppose正確食法)面層係焦糖醬,中間係布丁,最底層係輕芝士蛋糕🍰!焦糖醬做到微微苦唔太甜,布丁佔比例較多,中間夾住椰青粒但得好少,所以整個布丁無乜椰青味!🤔輕芝士蛋糕都ok,軟綿綿撈埋布丁食都幾正😁整體呢個熱辣辣既甜品好食既!
2018-09-19 102 浏览
Kwai Chung Plaza is an interesting mall with hidden little food stalls. All of them are different and definitely extraordinary. They take street eats to a whole different level. But competition is fierce and shops come and go. Which makes it interesting for a foodie like me to explore it every so often. To see what is new.呦呦鹿鳴布丁燒 (English name; Deerlicious Pudding) is new. What they serve is Japanese style custard puddings. A small take away only kiosk much like all the other eateries surroundin

呦呦鹿鳴布丁燒 (English name; Deerlicious Pudding) is new. What they serve is Japanese style custard puddings. A small take away only kiosk much like all the other eateries surrounding it.

They have different flavors of custard puddings depending on what they have on hand that day. Each costs $38. Items are labelled in Chinese only.

Each is stamped on the bottom with a deer.

However, if you say you are going to eat there, they will flip it out onto a paper plate. We chose vanilla to share. Size was fairly big for custard pudding so it was enough to share. Taste of vanilla was strong and it was the right amount of sweetness. The pudding was very creamy and smooth. The sweet caramel sauce was just right in terms of sweetness. A pretty delicious custard pudding.

I would be back. If only I lived closer. I think I'd be a regular.
2018-09-10
外卖自取
難得去到這麼遠,當然連葵涌廣場這個匯集不少美食的地方也要轉一圈嘛不過由於之前已經吃了兩餐,要再吃主餐或小食也很勉強所以其實一早就鎖定最近很有人氣的一間布丁燒大約5點多的時間來到,看到店面沒有人。心想: 不會是已經關門了吧!? 然後再看看發現~出爐的時間在5:45,於是就去逛逛等夠鐘再回來。再來時已經看到排隊的人!大約等8分鐘左右便輪到我買耶之前有預先想好買什麼口味的布丁燒,但實際買時不一定什麼味也有供應好似想買的原味和抹茶味就沒了 QAQ (聽到椰子味要晚點一轉才有) 不過有新鮮出爐的周六日限定 - 伯爵茶布丁燒 ($38) 不會很甜,茶味香濃!可選擇即食和外賣帶走~事後覺得如果新鮮出爐應該即食才對。茉莉花茶布丁燒 ($38) & 咖啡布丁燒 ($38)吃的時候特地將布丁燒倒出來~ 焦糖+布丁+芝士蛋糕,看起來很吸引布丁雪了一晚,口感雖然沒有那麼滑溜,但味道仍然可口 (笑)不論是茉莉花茶還是咖啡的味道都很濃郁,加上不太甜的焦糖剛剛好大概是凍的關係,口感層次更為分明~輕盈的芝士蛋糕亦不失芝味!但如果可以,還是想試試新熱出爐即食時的口感和味道
不過由於之前已經吃了兩餐,要再吃主餐或小食也很勉強
所以其實一早就鎖定最近很有人氣的一間布丁燒
再來時已經看到排隊的人!大約等8分鐘左右便輪到我買耶
可選擇即食和外賣帶走~事後覺得如果新鮮出爐應該即食才對。
茉莉花茶布丁燒 ($38) & 咖啡布丁燒 ($38)
布丁雪了一晚,口感雖然沒有那麼滑溜,但味道仍然可口 (笑)
但如果可以,還是想試試新熱出爐即食時的口感和味道
咖啡布丁燒
2018-09-01
咖啡布丁燒
2018-09-11 81 浏览
早前上網無意間睇到介紹此店, 係一個年青人, 為夢想而開既店 ! 提及 (夢想) 2 字已經值得支持啦 !今日因工作關係, 到達葵涌廣場, 梗係要去支持下啦有多款口味選擇: 椰子, 咖啡, 朱古力, 抺茶, 原味我選了較少可以食到既椰子味(見只剩一個, 銷情好好, 信心保証啦) 但付錢之後, 見老闆 "擾攘完一輪" 之後叫我揀過另一口味, 我忍唔住問點解? 佢話因為這個底做得唔太好, 第一及第二層有少少分離, 溶合唔夠好, 驚影響口感! 心諗其實我一D都唔介意, 橫點食落肚都一樣 但老闆對自己既 (作品) 要求咁高, 絕不馬虎,  笑容親切,仲好細心講解每樣食材, 不禁要給最後, 我選了原味, 每一口都好creamy, 好美味!但掛住食忘了影相
今日因工作關係, 到達葵涌廣場, 梗係要去支持下啦

有多款口味選擇: 椰子, 咖啡, 朱古力, 抺茶, 原味

2018-09-10
2018-09-09 128 浏览
假期遇上下雨天,最好就係喺商場shopping,所以我同朋友過咗嚟葵涌廣場行街,行街中途遇見印左隻鹿仔圖案嘅鋪頭,仲有好多人排隊,原來呢度係食布丁燒!!見到咁多人排隊應該都好好味,所以我同朋友都排埋一份,排隊只係排咗一陣間終於到我哋,staff問我地想要咩味道,我地見到櫥窗外有幾種味道:綠茶,咖啡同茉莉(限定)諗咗一陣最後揀咗茉莉,staff 問堂食定拎走,我冇為意就答咗堂食,原來堂食係立即將布丁反轉放係膠碟上,搞到我後悔要左堂食,因為我仲未同鹿仔影相啊,但見到反轉嗰一刻,布丁騰騰震咁郁真係好得意!!最底層嘅芝士蛋糕,加滑滑的布丁,加埋上面嘅焦糖一啖咁食,真係味道好夾,搞到我一食再食停唔到口,真係好正!原來咁多人排隊真係好嘢嚟㗎,下次我一定會再過嚟食!

原來咁多人排隊真係好嘢嚟㗎,下次我一定會再過嚟食!
2018-09-04 138 浏览
星期日剛好在葵芳食lunch,有機會逛逛附近的葵涌廣場。好耐無行葵廣,其實都係想睇下衫,但經過見間新食店,有色彩繽紛的鹿公仔、同布丁🍮燒,有人排隊買當然要趁墟🤣🤣。當中有好多口味選擇,earl grey、椰子、咖啡、抹茶、朱古力等等,決定要一個剛出爐的Mocha味布丁燒,店員話新鮮既會滑D。雖說是朱古力較濃,但咖啡味都唔弱,蛋糕熱熱地鬆軟,下層的布丁好滑,最底好似是咖啡味糖漿,加埋一起的味道不錯,好味呀😍😋😋,但要$38個幾貴下🤔。隔離仲有靚靚壁畫打卡影相。

Mocha  布丁燒  $38

隔離仲有靚靚壁畫打卡影相。