2019-01-07 48 浏览
朋友仔住葵芳,約佢行新都會,葵涌廣場最方便,2個商場由細行到大,又多野買又平,最啱假期去Shopping.葵涌廣場3樓外圍,出名多小食,近年擴充至商場入面,有好多新小食店,我地見到有間靚靚牆畫布丁燒,布丁有很多特別味道選擇。🥰招牌是<椰爺布丁>及人氣No. 1<回魂布丁>由於我們一個是抹茶控,一個是酒鬼,所以就叫了各自的心頭好,<抹茶布丁>及<Bailey布丁>。<抹茶布丁>似乎都不輸給人氣及招牌2款布丁,很多人都買這款。抹茶香濃帶甘,配糖漿很好吃,蛋糕底較多,但我們很喜歡,不會太膩。🤩另一款是<Bailey 布丁>又香又滑,有少許Bailey味不過份,布丁比較多,有點吃燉蛋的感覺。🤩剛剛看見每天新鮮出爐的,香噴噴。😋吃一個其實也挺飽肚,這個足料的布丁,大家不妨當一個下午茶去吃吧。😍
抹茶布丁, Bailey 布丁

招牌是<椰爺布丁>及人氣No. 1<回魂布丁>

剛剛看見每天新鮮出爐的,香噴噴。😋

抹茶布丁, Bailey 布丁
在等待交收的時候,我和姨姨趁著空檔去葵涌廣場覓食,我們一直都想去吃呦呦鹿鳴布丁燒的布丁燒,只不過每次吃完鹹食已飽足,今次我們先吃小小的布丁燒,再嚐鹹的小食。呦呦鹿鳴布丁燒頗多口味,我最想試是椰爺布丁燒,其他地方都沒有椰青口味的布丁燒供應,但它太好賣,一早已售罄,唯有轉吃另一喜歡口味鐵觀音布丁燒,至於姨姨則吃抹茶布丁燒。抹茶布丁燒讓姨姨非常驚艷,亮晶晶的焦糖誘人極致,吸引她的目光,想馬上一親抹茶布丁燒的芳澤。抹茶布丁燒那滑溜的布丁質感十分討喜,抹茶芳香,底部的輕芝士蛋糕濃而不膩,滋味滿滿。鐵觀音布丁燒使我超級心動,傾流而下的焦糖美不勝收,鐵觀音布丁燒清甜迷人,茶味醇厚,尾韻微微回甘,是茶迷喜愛的茶風味,一口便能滿足我對鐵觀音布丁燒的嚮往。

外卖自取
2019-01-05 34 浏览
今日放工同同事經過葵涌廣場,唔太肚餓,但係又想食啲甜品,不知不覺上到3樓,見到一間外邊擺滿自己畫嘅鹿圖案嘅poster,本來係藝術工作者嘅我都覺得非常特別連餐牌同介紹,都係人手寫上去,感覺非常有誠意佢既燒布丁有多款口味,仲有我最鍾意嘅鐵觀音,我哋一行四人真係忍唔住每人點左一個我呢個低糖鐵觀音燒布丁相貌平平無奇,但食真啲,就會食到陣陣嘅鐵觀音茶香同事就點左一個Baileys,寫到明係18+,真係好搞笑,味道都唔錯,可以更重味點另外同事都點左一個焙茶同埋咖啡口味,倒左出嚟個樣差唔多,同事話焙茶香得來又帶點甜,而家咖啡真係非常適合鍾意飲咖啡嘅朋友啦香港依家真係好難得有呢啲咁有誠意嘅餐廳,我覺得香港人應該多啲支持香港自家製嘅文化
連餐牌同介紹,都係人手寫上去,感覺非常有誠意

2019-01-05
「呦𠯻鹿鳴布丁燒」剛開業的時候,同事購買了一個帶回公司和筆者分享。那次是筆者初次認識和品嚐布丁燒,那股香氣令人非常深刻。今天終於有機會親身到達現場購買。店舖旁的一幅壁畫簡直令筆者嘆為觀止。店主更透露是其親手設計繪畫,能夠廚藝畫藝兼備,筆者深表佩服。店內常設的布丁燒口味有5款:椰青、咖啡、抹茶、雲呢拿和巧克力。而正值星期五的今天還有週末推薦的限定口味。同行友人率先點了店舖招牌作的椰爺布丁燒,故名思義就是椰青味。布丁燒這項甜品源自日本,其實就是在原有的焦糖布丁上加上一層乳酪芝士蛋糕,最後用燒熱了的模具在蛋糕上烙印。布丁燒質感有如豆腐般嫩滑,有入口即溶的感覺。布丁層的焦糖味非常香濃,甜而不膩。蛋糕非常軟鬆,帶有陣陣芝士香。一羹下去,既有布丁的細滑又有蛋糕的軟綿,2者結合得天衣無縫。咀嚼時分別有焦糖甜味和芝士咸味。然而,布丁燒到喉嚨間後又開始散發出椰香,味道層次竟能如此豐富。點餐時,店主表示有時間可以等待即將新鮮熱辣的布丁燒,看看熱食和凍食的分別。於是筆者和友人等待布丁燒出爐後再點一個咖啡味的布丁燒。回魂布丁燒更是店內人氣第一的產品。這時可以看到蛋糕面上的烙具圖案是店名的小鹿。熱食的布丁燒果然
。那次是筆者初次認識和品嚐布丁燒
,那股香氣令人非常深刻。今天終於有機會親身到達現場購買

店舖旁的一幅壁畫簡直令筆者嘆為觀止

。而正值星期五的今天還有週末推薦的限定口味

椰爺布丁燒

同行友人率先點了店舖招牌作的椰爺布丁燒,故名思義就是椰青味

椰爺布丁燒

,最後用燒熱了的模具在蛋糕上烙印。

蛋糕非常軟鬆,帶有陣陣芝士香
。一羹下去,既有布丁的細滑又有蛋糕的軟綿
,2者結合得天衣無縫

,味道層次竟能如此豐富

回魂布丁燒

。於是筆者和友人等待布丁燒出爐後再點一個咖啡味的布丁燒。

熱食的布丁燒果然又是給人截然不同的感覺
。筆者認為熱食的話,布丁的味道較為濃郁。回魂布丁燒入口後充斥著香濃的咖啡味,但相對下就蓋過了蛋糕的芝士味。

店內還設有手機充電站,相信是怕大家不停拍照打卡會導致電話失電
而設的呢。

2019-01-04
2019-01-04 38 浏览
期待已久既布丁燒,今日終於試到啦🥳前面已有幾個人排緊隊,但店員手腳快,5分鐘到已經為我地送上布丁🍮一共有幾款不同味道,咁一場黎到當然要試返啲特別啲既口味啦!我地就選擇左椰爺布丁燒(椰青口味),以及伯爵茶口味。朱古力同埋咖啡味都幾吸引,下次有機會會試埋佢!另外都想讚一讚呢間小店嘅環境,非常夢幻。後面仲有個打卡牆,有唔少人喺嗰度打卡影相。兩款口味個賣相同顏色差唔多。椰爺口味比較甜,應該有一層薄薄既焦糖,口感較滑而且冰涼。而伯爵茶布丁燒則伯爵茶味重。上層布丁,下層有芝士蛋糕,一個布丁燒,兩款口感。
期待已久既布丁燒,今日終於試到啦🥳

另外都想讚一讚呢間小店嘅環境,非常夢幻。

後面仲有個打卡牆,有唔少人喺嗰度打卡影相。

椰爺布丁燒 🍮 Earl Grey布丁燒.第二次食呢間布丁燒啦😋上次食熱食既,今次撞唔岩新鮮出爐🔥,但一樣有凍食!試左earl grey布丁燒,首先茶味好香濃😍好似飲緊earl grey咁!布丁質感軟滑似mousse,布丁下層係蛋糕,非常軟綿綿接近入口即溶咁☺️加埋啲焦糖醬,正呀!.另外再試多款椰爺布丁燒,其實似雲呢拿味多d,椰子味🥥就食到較輕微😌但係相對黎講呢款比起earl grey就更食得出個布丁蛋香味。所以總結係各有各風味❣️
椰爺布丁燒 🍮 Earl Grey布丁燒
布丁燒! 焦糖布丁同輕乳酪蛋糕的結合,兩種不同風味的美食,一次享受!聞說葵廣有布丁燒既手作小店,恰逢經過,專程上黎試下布丁唔會有太多存貨,見小店都係賣得差唔多再整,口味選擇非常多小店旁邊有個超靚既打卡位,係黑板上人手畫得超靚,打卡控一定震踩踩點點左一個伯爵茶口味,堂食的話店員會幫你倒落紙盤,非常貼心❤收銀旁邊都個打卡位,好正😆講返布丁燒,因為自己怕食太甜既野,如果有得揀,都會揀茶類。小店有伯爵茶、焙茶、抹茶、鐵觀音、茉莉花茶,五款茶味都係低糖,好岩我!食落伯爵茶既茶味非常香濃,而且唔太甜,更能感受茶香,最底層仲有薄薄既cheese cake,雖然浸住焦糖,但都唔會太甜,整體口感幼滑,正💕💕可以提早預訂,散水餅真係食得太多西餅蛋糕同曲奇,下次可以食下布丁無咁悶😂

聞說葵廣有布丁燒既手作小店,恰逢經過,專程上黎試下

點左一個伯爵茶口味,堂食的話店員會幫你倒落紙盤,非常貼心❤

收銀旁邊都個打卡位,好正😆
講返布丁燒,因為自己怕食太甜既野,如果有得揀,都會揀茶類。

• 伯爵茶布丁燒
2018-12-26 59 浏览
聖誕同愛人去左葵芳行街,行到餓餓地就當然要去葵廣掃街啦。一口氣衝上3樓小食街,食完d大路小食之後,就諗住行下望下仲有咩好野食,然後就被Top世界入面的一隻鹿吸引左我地行過去,原來係一間專賣布丁燒的鋪頭,係葵廣少有的甜品選擇!店鋪名叫「呦呦鹿鳴」,門前的一塊廣告牌上畫了一隻栩栩如生的鹿,適逢聖誕,配上的印有鹿的甜品,感覺好應節。門口的雪櫃放了九款不同口味的布丁燒,每款布丁燒都有一張精緻的手工畫講係咩味,好睇得出老闆的心思。而且每個布丁上都印有一隻靚靚的鹿,係賣相方面絕對係滿分。 不得不提的,仲有店的外牆有幅大油畫,上面畫上了不同口味的布甸,d公仔全部都係老闆娘自家設計,畫功超靚,幫襯完一定要打個卡先得,見到老闆對間小店落足心機呀! 入返正題,見到咁多款布丁燒全部都心思思想食,最後見18+的Baileys係新出口味就買左黎試下,我就揀左earl grey。初時見佢一個杯裝樣,以為就咁食 ,點知原來係好似傳統焦糖布丁咁 ... 要反轉倒落個碟仔到食,倒出黎就有層焦糖喺面流落去,好正。想食之制,又見到收銀旁邊放左d好得意的馬林糖,馬林糖都係老闆自己親手整架!超有heart!最後忍唔住就揀左聖誕
入返正題,見到咁多款布丁燒全部都心思思想食,最後見18+的Baileys係新出口味就買左黎試下,我就揀左earl grey。初時見佢一個杯裝樣,以為就咁食 ,點知原來係好似傳統焦糖布丁咁 ... 要反轉倒落個碟仔到食,倒出黎就有層焦糖喺面流落去,好正。想食之制,又見到收銀旁邊放左d好得意的馬林糖,馬林糖都係老闆自己親手整架!超有heart!最後忍唔住就揀左聖誕樹黎應節,仲有隻超靚超得意的巴士龍貓!放喺布丁燒上面好靚呀,當然係相機食先!
先試Earl Grey,未食已經聞到淡淡的清新茶味,食落有清清的伯爵茶茶味,唔會太甜。再試Baileys,食落有濃郁甜酒味,超好食,比起出面其他Baileys甜品味道更濃,果然係落足料。最後不得不提馬林糖,食落唔會太甜,入口溶化,同布丁好夾!
最重要的是,不論是Earl Grey還是Baileys,布丁都不會太甜,食落唔會係死甜而係帶出到每種獨突的口味!全部都係少糖,對於我地不好太甜吃的人,這兩個布丁燒恰到好處,就算好甜品的人也不怕,因為不太甜,吃下去也不會有太大的罪惡感。下次再黎會試埋其他口味!
2018-12-23
2018-12-25 354 浏览
葵涌廣場一向都夠曬多野食今日行街見到有間布丁燒門面設計得好靚,又有大大塊牆畫之後仲見到餐牌,有多款唔同口味既布丁燒款款都是$38再望望個凍櫃,嘩好多款式,好靚,小鹿圖案又可愛除左凍櫃有好多款式外,仲有式是新鮮出爐,香噴噴望了幾望,終於忍不住下手買了最後跟朋友一人買了一款店員仲好細心地幫我們把布丁倒出,以保布丁燒樣子不會走樣呢個皇牌好好味清新既椰子香味,好香好奶既布丁底部仲係蛋糕底所以一食起來有多重口感先是甜甜焦糖,之後是又香又滑的布丁最後是軟綿綿蛋糕另一款是伯爵茶味茶味相當濃厚鍾意伯爵茶的必要一試滋味又滿足既甜點我都是第一次試,好正
葵涌廣場一向都夠曬多野食
今日行街見到有間布丁燒
門面設計得好靚,又有大大塊牆畫
之後仲見到餐牌,有多款唔同口味既布丁燒
款款都是$38
再望望個凍櫃,嘩好多款式,好靚,小鹿圖案又可愛
除左凍櫃有好多款式外,仲有式是新鮮出爐,香噴噴
望了幾望,終於忍不住下手買了
最後跟朋友一人買了一款
店員仲好細心地幫我們把布丁倒出,以保布丁燒樣子不會走樣

爺椰布丁燒
呢個皇牌好好味
清新既椰子香味,好香好奶既布丁
底部仲係蛋糕底
所以一食起來有多重口感
先是甜甜焦糖,之後是又香又滑的布丁
最後是軟綿綿蛋糕
伯爵茶布丁燒
另一款是伯爵茶味
茶味相當濃厚
鍾意伯爵茶的必要一試
滋味又滿足既甜點
我都是第一次試,好正
2018-12-20
爺椰布丁燒
伯爵茶布丁燒
2018-12-24 38 浏览
焙茶布丁燒 $38想食好耐既布丁燒,終於係葵廣買左。雖然成日覺得睇落細細舊唔值$38,但原來食落都OK。2個人Share食岩岩好,唔會太膩。雞蛋布丁既蛋香味道好出,焙茶味道就真係好淡。口感好柔滑,加埋黑糖漿好香甜。個芝士蛋糕底浸左焦糖 ,比較濕潤反而芝士蛋糕味道就唔係好出,但配搭都幾好味。
焙茶布丁燒 $38
想食好耐既布丁燒,終於係葵廣買左。
雖然成日覺得睇落細細舊唔值$38,但原來食落都OK。
2個人Share食岩岩好,唔會太膩。
雞蛋布丁既蛋香味道好出,焙茶味道就真係好淡。
口感好柔滑,加埋黑糖漿好香甜。
個芝士蛋糕底浸左焦糖 ,比較濕潤
反而芝士蛋糕味道就唔係好出,但配搭都幾好味。
2018-12-22 66 浏览
📸#tagnshare葵涌篇- 《落足心機既小布丁🍮》食個甜品減減壓先! 🏋🏽‍♀️小店喺葵涌廣場既小巷內,依然有好多客人幫襯。店主用心介紹她每日親自製造既布丁燒🍮,每隻味道都想食🥣一層布甸一層芝士蛋糕🧀 配埋個焦糖醬,口感豐富😋 #唔太甜既甜品#店主親自畫既壁畫好靚#感受到店主既用心經營#連紙袋都好鬼靚 - 🙋🏻‍♀️高妹小編- 👇🏻地址👇🏻.呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖-
📸#tagnshare葵涌篇
- 《落足心機既小布丁🍮》

#唔太甜既甜品
#店主親自畫既壁畫好靚
#感受到店主既用心經營
#連紙袋都好鬼靚 -

🙋🏻‍♀️高妹小編
- 👇🏻地址👇🏻.
呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)
周日放假無野做就黎到葵廣掃街喇,梗係去左3樓醫下肚先! 行過3樓top世界巷仔發現左呢間香噴噴嘅布丁燒,望落好吸引,決定一試。見到餐牌上有多款限定口味,剩係茶類都有4-5款。呢度嘅招牌椰香味原來好出名上過飲食雜誌。但對於茶同酒控嘅我就決定試下限定口味。每個布丁燒售 $38Baileys 布丁燒新鮮熱辣出爐 $38為左迎接聖誕來臨,特意整個鹿仔Christmas 嘅印仔應下節。店家表示熱食就唔會倒轉,就甘一個兜仔食。 打開入面baileys 香氣出晒黎,布丁上面有一層好薄好綿密嘅海綿蛋糕,中間質地好滑好輕,而且底部全是baileys!另一個就選擇凍食。新推出嘅鐵觀音布丁燒望落動L動L甘勁吸引。凍食layer 更為分明,鐵觀音茶香回甘味後勁厲害,唔會太甜,中意飲茶嘅朋友一定會中意。一次過試晒凍食同熱食,完全兩種不同嘅口味! 我就偏好凍食。如果baileys 係凍食可能更加正!
周日放假無野做就黎到葵廣掃街喇,梗係去左3樓醫下肚先!

見到餐牌上有多款限定口味,剩係茶類都有4-5款。

呢度嘅招牌椰香味原來好出名上過飲食雜誌。
但對於茶同酒控嘅我就決定試下限定口味。

每個布丁燒售 $38

Baileys 布丁燒新鮮熱辣出爐 $38

另一個就選擇凍食。

新推出嘅鐵觀音布丁燒
望落動L動L甘勁吸引。

2018-12-16
  • 鐵觀音布丁燒
葵廣有好多小食,呢間係其中一間高質小店,店名好有詩意叫呦呦鹿鳴,意思即係叫大家一齊黎食布丁既意思,店主一手一腳研製口味超有心思。全店好搶眼既一定係個打卡牆,真係超有心思畫得超靚,仲畫埋每隻布丁燒既樣出黎做左介紹,大家買完仲可以拎埋去打卡真係一流。雖然店仔小小,不過都有好悉心既佈置,黎緊聖誕會有小小聖誕樹同好多可愛公仔,連個布廉都係印上左布丁樣,除左平時既幾隻味道之外,周末仲會有特別口味,如果想試下既記得要抽時間黎。每轉都有唔同既布丁燒出爐,今次到左出古力見到一個個熱辣辣咁放係度,印上左聖誕鹿公仔超可愛,其他整起左既就會放入雪櫃度,去到既時候幾隻味都仲有可以慢慢揀。招牌既《椰爺布丁燒》($38),一倒就係滿滿焦糖,布丁燒面層用上北海道芝士做蛋糕,滑溜之餘芝味濃郁,布丁混入椰青水同椰青肉,聞落已經勁香椰味,食埋更有椰青肉好香,店主仲研發緊可愛蛋白餅仲有得率先試下添。岩岩出爐先有得熱食架,咁岩見到佢出黎就叫個《忘憂唂布丁燒》($38),食落暖笠笠好warm,朱古力味好香醇唔係死甜果一種,加上聖誕特別版鹿印真係超有心機。店名:呦呦鹿鳴布丁燒地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T

店名:呦呦鹿鳴布丁燒
地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖
2018-12-15
  • 椰爺布丁燒
2018-12-17 71 浏览
葵涌廣場非常繁忙既商場裏面出名非常多食店而每間食店都有佢獨特的特色去吸引人流呦呦鹿鳴布丁燒經過櫃位看見一杯杯布丁燒上面仲印有非常可愛的小鹿圖案外形看似每一杯都是一樣但原來內涵非常不同到底什麼是布丁燒?布丁燒分別有三層頂層係焦糖中間係布丁㡳層係芝士蛋糕首先去到櫃枱前選好喜愛既味道店員就會將布丁燒倒出可選在旁立食或外賣今次我試下招牌推介既椰爺布丁燒椰爺布丁燒係椰青口味布丁用椰青水制成內裏仲可食到椰青果肉布丁整得好滑底層既芝士蛋糕有少少奶香味不知不覺就將整件布丁燒食哂店舖原來仲有change spot 既租借服務日後唔驚出街冇電用la
葵涌廣場

經過櫃位看見一杯杯布丁燒
上面仲印有非常可愛的小鹿圖案
外形看似每一杯都是一樣
但原來內涵非常不同

到底什麼是布丁燒?
布丁燒分別有三層

不知不覺就將整件布丁燒食哂

店舖原來仲有change spot 既租借服務
日後唔驚出街冇電用la

2018-12-11 102 浏览
星期日葵涌廣場人頭湧湧,3樓嘅美食樓層更加唔使講多人到行唔到!聽講最近又新開左一間特別嘅食店,就係呢間位於3樓嘅「呦呦鹿鳴布丁燒」。睇完餐單就決定試吓佢嘅招牌菜,椰爺布丁燒同埋忘憂唂布丁燒椰爺布丁燒原來係椰子味嘅布丁燒,未食已經聞到淡淡嘅椰子香味,食落去仲內有乾坤入邊有一粒粒椰子肉每一啖都食到清香嘅椰子味,布丁口感滑溜,最底嘅蛋糕亦鬆軟,不過如果可以少甜同埋少啲汁會更好呢個同其他味道嘅布丁燒有少少唔同,係熱食嘅!忘憂唂布丁燒以朱古力口味而製成,買嘅時候仲係啱啱新鮮出爐,熱辣辣架唔知係咪係熱食嘅關係,布丁口感比較杰,不過就食到好香濃嘅朱古力味,又唔會太甜,若然用再濃啲嘅朱古力就可以令布丁燒更加香醇,個人認為冬天食呢一款就最啱啦除咗招牌菜之外,仲有週末限定嘅各種茶味布丁燒,而且每款都係少甜,啱哂追求健康嘅您
星期日葵涌廣場人頭湧湧,3樓嘅美食樓層更加唔使講

入邊有一粒粒椰子肉