2019-02-04 26 浏览
星期日去葵廣行下街,因為新年去旅行又唔想去到深水埗咁遠買電話卡! 不過葵廣真係好旺場,而家越黎越多野食! 女友話之前睇雜誌見到開左間新既布丁燒,要順便黎試! 咁就趁時間早早地就拿拿臨去食左先,唔係可能要排長龍。呢間布丁燒係3樓,除左一上電梯位之外,連入面都做到成條路都係食小食! 布丁燒係呢條「街」既街頭,加上佢裝修好靚,所以都幾搶眼! 果然2點零黎到已經有人排隊! 還好呢個鐘數未係好多人,見條隊都係5-6個人左右,都排得過。一路排住就睇下佢有咩口味可以揀,同埋見佢排列好D布丁又真係燒得幾靚,對於我呢個本身唔太食甜既人都覺得幾吸引。女友就乘機話咁就叫兩個,可以揀兩隻唔同既味…哈。我就一定揀原味試下佢個真味道,咁見到佢除左咖啡朱古力呢D,仲有Baileys味、茶都有好幾隻,都幾多元化! 女友最後揀左個推介的椰皇味,講到有新鮮椰肉係入面咁勁,反正又係一樣價錢,劃一價$38蚊,試得過!原來個布丁燒係要反轉黎食,當你揀左味之後店員會反轉個布丁倒出黎,雖然見唔到布丁面隻靚鹿,但一反轉就見到焦糖面,中間布丁主角,底個層就係蛋糕。試左個原味,食到好香焦糖味趁個滑布丁,好滑又唔會過甜,蛋糕個味好香,又係
試左個原味,食到好香焦糖味趁個滑布丁,好滑又唔會過甜,蛋糕個味好香,又係滑得黎又唔會好heavy! 問返店員原來係輕芝士蛋糕,唔掛得香得黎又唔會好重,好食! 焦糖味都有少少甜酒味,多一份層次,唔錯!
點知女友話個椰皇仲正,我又忍唔住試下,原來佢又唔係話好重椰子味,因為佢唔係用椰汁,而真係用左新鮮椰皇入面既椰青同椰肉! 令到個布丁多左一陣幽香既椰青味,仲有D一粒粒既椰肉,同個布丁好夾! 加埋層蛋糕食完滿足得黎又唔會覺得飽飽濟濟,係唔錯既! 呢個值得下次再食,試下其他新味!
2019-01-29 23 浏览
還記得讀書時,真的很喜歡去葵廣掃街,因為那裡小食,甜品,熱食,飲品都一應俱全,而且價錢又便宜,真是學生時期的美食天堂!自從投入社會工作後,已經少了來這裏,不但因為時間少了,連那種掃街的感覺都好像不同了。不過,我每次來葵廣都有一間店舖是必食的,就是這間布丁燒,自從試了一次後,之後就每次都會吃! 店舖門外有一大幅畫,很容易找。今次看見有新味道-鐵觀音,本身都很喜歡茶味的製品,想都沒有想就叫了一個。另外,還要了他們人氣第一名的回魂布丁燒,即是咖啡味! 上面一層軟滑的布丁,下面是芝士蛋糕,兩者都軟綿綿的,口感很好。左邊是鐵觀音,右邊是咖啡,兩款味道都很不錯。但我和朋友都覺得咖啡味較佳,因為咖啡味比茶味更出,而且咖啡味的布丁是比較滑的!

店舖門外有一大幅畫,很容易找。

另外,還要了他們人氣第一名的回魂布丁燒,即是咖啡味!

低糖茉莉花味布丁燒❤️.—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱再去試葵芳嘅布丁燒之前試過原味、咖啡味、椰子味🙈今次試一試元朗小確幸無嘅味道——茉莉花味。。已經嚟咗幾次,發現人潮比以前少左,而家唔需要等待,味道方面越嚟越多元化,而且供應充足,就唔會令乘客失望啦。。。間店舖真係好容易型,因為遠處已經看到店舖嘅壁畫,而且店舖開放式設計,簡潔異形。就算是葵涌廣場3樓人來人往,亦都好容易搵到呢間鋪頭呢。。▪️低糖茉莉花味布丁燒 $38一層輕芝士蛋糕🍰一層嫩布丁🍮一層香甜的焦糖。層次豐富的甜品🤤🤤🤤。▫️第一層:焦糖甜度可以接受,分量剛好,唔會令成個蛋糕底都變得濕透。。▫️第二層:布丁🍮布甸比之前進步左,滑溜左。。▫️第三層:輕芝士蛋糕🍰口感比較輕盈唔會好似紐約芝士蛋糕咁結實。茉莉花味好出色🤤🤤🤤🤤同芝士蛋糕布甸都好夾唔會太濃郁有少少清香不過食一個就已經足夠再食就可能太漏了.上面個#馬林糖 好精緻 (另加錢購買的)係店主自己手畫嘅唯一缺點係紅色嘅色素慢慢溶化影響咗布丁嘅外觀🙈。幾欣賞呢間小店研發啲新味道鐵觀音味都幾得意,有機會再試下。
低糖茉莉花味布丁燒❤️

🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱🖱
再去試葵芳嘅布丁燒
之前試過原味、咖啡味、椰子味🙈
今次試一試元朗小確幸無嘅味道——茉莉花味。

▪️低糖茉莉花味布丁燒 $38
一層輕芝士蛋糕🍰
一層嫩布丁🍮
一層香甜的焦糖。
層次豐富的甜品🤤🤤🤤

▫️第一層:焦糖
甜度可以接受,分量剛好,唔會令成個蛋糕底都變得濕透。

▫️第二層:布丁🍮
布甸比之前進步左,滑溜左。

▫️第三層:輕芝士蛋糕🍰

唔會太濃郁
有少少清香
不過食一個就已經足夠
再食就可能太漏了
上面個#馬林糖 好精緻 (另加錢購買的)
係店主自己手畫嘅
唯一缺點係紅色嘅色素慢慢溶化
影響咗布丁嘅外觀🙈

幾欣賞呢間小店研發啲新味道
鐵觀音味都幾得意,有機會再試下。
2019-01-23 35 浏览
其實之前見到有新店,已經成日去食🤤之前元朗有布甸燒賣,但又懶得去咁遠,依家有間係葵廣‼️咁鬼近我,絕對無理由唔去試😍⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹布甸燒($38)➸ 原味 / 抹茶 / 朱古力 / 椰青 / 咖啡 ☕️. . .岩岩出既時候只係得以上味道,依家越出越多味😍今日揀左2個都係新既口味!▫️焙茶▫️Baileys一層係半熟芝士蛋糕,寫明用100%北海道芝士🧀質地都幾棉,芝士味都ok啦~另一層就係布甸👅淡淡茶香,布甸又勁滑,好好味😍男朋友食Baileys話都有淡淡酒香,不過我都係鍾意茶味多啲🍵-🔺希望有機會撞岩可以再試下多啲其他味
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹布甸燒($38)
➸ 原味 / 抹茶 / 朱古力 / 椰青 / 咖啡 ☕️
. . .
▫️焙茶
▫️Baileys
🔺希望有機會撞岩可以再試下多啲其他味
2019-01-23 1143 浏览
之前其實已經試過一次新鮮出爐earl grey, 覺得蠻好食又唔會太甜,不過一直懶懶閒無寫食評0.今次黎到試多左兩款,就一次過推薦下口味其實眾多,特別係茶味-鐵觀音抹茶焙茶抹茶,其他有椰青咖啡朱古力等. 劃一價 $38 件.見到牆身有2款好靚盒,原來買夠6件會送今次同fd 試左signature 椰青同後方新鮮出爐焙茶.椰青味真係好香,間或仲夾有椰青碎增加口感. 同埋正如前述,甜度真係剛好. 個人大愛食唔同甜品,但好怕太甜. 味道上呢度布丁剛好,既有椰青香甜度又恰好不膩. 不過前一次都係就咁畢黎食,今次老闆娘幫我倒轉係盤,覺得反而焦糖浸腍下面軟芝士蛋糕,口感上反而不太討好. 個人覺得就咁畢黎食更好另一款焙茶,其實係見到有新鮮出爐先選擇,點知老闆娘直接攞雪櫃存貨😂 蛋糕面上印有店logo +上2019 豬年,幾可愛. 凍食焙茶味都幾香,但個人覺得熱食茶味應該更濃郁不過都無失望,有機會下次想試埋鐵觀音同抹茶. 一邊牆畫都好可愛,影完先發現. 應該係呢度影更靚

見到牆身有2款好靚盒,原來買夠6件會送

不過都無失望,有機會下次想試埋鐵觀音同抹茶.

一邊牆畫都好可愛,影完先發現. 應該係呢度影更靚

• 焙茶布丁燒
2019-01-20 39 浏览
葵涌廣場小食多~甜品小食都選擇不少~這間人氣布丁都挺吸引~有賣不同口味的~有新鮮出爐和凍的可供選擇我就選了伯爵茶味的。職員幫我從雪櫃拿出布甸,在碟子上緩緩的倒出布甸,面層濃濃的焦糖流出,伯爵茶味布甸清甜,底層有輕芝士蛋糕底,為布甸添上不同的口感~
葵涌廣場小食多~甜品小食都選擇不少~
這間人氣布丁都挺吸引~有賣不同口味的~

有新鮮出爐和凍的可供選擇
2019-01-18 111 浏览
久久沒有黎葵芳行街了, 係呢度最近都開左不少小店, 而且食評都係大讚! 本身黎之前已經搵左有幾間都想試, 但最後有2間好似都已經轉左第2間舖頭喇!其中呢間布丁燒都有book mark到, 今日難得黎到當然要試下佢喇!!之前都有睇過店子有好多味道, 咁多款入面點左2個同男朋友一齊share男朋友食既係原味, 原味用上係新鮮呍呢拿籽做成, 所以呍呢拿味都幾香芝士蛋糕同布丁味層次都幾分明布丁口感一如以往既布丁一樣但就格外多左一份呍呢拿香氣同芝士蛋糕一齊食變得多左一層口感 回魂布丁燒 一問先知原來係咖啡味見到呢款口味竟然係No.1? 真係要試一試之前一路都好怕咖啡味會好濃好重反倒食落唔會覺得over左而係恰到好處咖啡味唔會喧賓奪主下層係芝士蛋糕, 因為吸收左布丁既焦糖令芝士蛋糕帶點濕潤度布丁燒整體唔會好甜, 所以真係會令人食上癮!!呢度既布丁燒真係名不虛傳, 我地仲一致覺得咖啡味比原味更勝一籌! 本身想再試多一個, 不過因為要再食其他野食只好收手喇><唯有下次再試其他口味la

芝士蛋糕同布丁味層次都幾分明
布丁口感一如以往既布丁一樣但就格外多左一份呍呢拿香氣
同芝士蛋糕一齊食變得多左一層口感

回魂布丁燒 一問先知原來係咖啡味
見到呢款口味竟然係No.1? 真係要試一試
之前一路都好怕咖啡味會好濃好重
反倒食落唔會覺得over左而係恰到好處
咖啡味唔會喧賓奪主

下層係芝士蛋糕, 因為吸收左布丁既焦糖令芝士蛋糕帶點濕潤度
布丁燒整體唔會好甜, 所以真係會令人食上癮!!

本身想再試多一個, 不過因為要再食其他野食只好收手喇><
唯有下次再試其他口味la
2019-01-13
  • 回魂布丁燒
2019-01-17 100 浏览
呢個命名係希望將美味既布丁燒分享比大家😄呢度係由一對情侶一同營運,老闆娘主要負責甜品製作,而老闆則負責銷售、管理😉門外仲有老闆娘親自設計既手繪打卡牆,超美的😗----------椰爺布丁燒 $38呢個係用左椰青水整,有清甜既椰青味同有咬口既椰青肉粒😃椰青同甜品好夾,中和左甜味,完全冇膩既感覺😍布丁好滑,蛋糕好軟綿綿,又有淡淡既芝士香味😋芝士蛋糕比起元朗果間厚,焦糖液份量相對偏少,布丁燒倒模之後焦糖液浸唔過芝士蛋糕既一半,不過有個好處係芝士味會突出啲😀
----------
椰爺布丁燒 $38
2019-01-01
2019-01-16 31 浏览
難得志趣相投,放假相約好友去葵涌廣場行街,通常會就由1樓慢慢行上去,行到3樓見到有間食布丁既鋪頭仔,門口企滿哂人,鋪面全係小鹿為主題既佈置,包括埋布丁面都印有小鹿標示。有幾隻布丁味,我買左招牌耶爺布丁燒🌟HOT,熱既可以賭 .....出黎食,好似圖一樣頂係焦糖、中間係布丁、底係印有鹿仔既芝士蛋糕,食到香滑耶青味+芝士,比一般布丁好味。而朋友簡左18禁-Baileys🌟COLD🙊😂,酒味可以再濃少少會好味d,食完無暈無醉可以行到條直線呀!

2019-01-16 57 浏览
自從葵廣變左掃街勝地之後都好耐無去過, 今日放假就同呀媽行下街, 順便食野!呢間布丁燒都HIT左好一陣子, 今日去到終於食到!口味實在太多選擇, 除左木板上面既味道, 當日好似仲有其他口味, 好似係鐵觀音/培茶等等, 不過呀媽唔鐘意食茶味既野, 所以就叫左招牌椰爺味同雲呢拿味!2個個樣好相似, 不過睇真D雲呢拿味係有一粒粒雲呢拿籽, 食落好香滑, 布丁加埋芝士蛋糕真係好好食, 口感變得豐富左! 椰爺味仲有驚喜, 因為椰子味好香, 而且有粒粒椰肉, 更加有口感, 而且椰子味仲帶有清新感覺,推介!

呢間布丁燒都HIT左好一陣子, 今日去到終於食到!
2019-01-14 50 浏览
間中又想來葵廣行個圈,今日試左幾間之前一路想試嘅食店,除左手卷、冷麵,就來左位於3樓TOP世界角落位嘅呦呦鹿鳴布丁燒,一直都見過唔少人介紹,好有興趣。中午時間來到,隔離左右D鋪頭都未開。布丁燒鋪位都幾大,側邊有幅好大嘅插畫,原來係店主自己親手畫,又幾得意,善用空間之餘,又變埋鋪頭特色,可以打下卡。畫中簡單介紹左佢地嘅布丁燒口味,畫得幾靚除左即食布丁燒,佢地都有做D百日宴、散水餅ar、宴會等大量預訂,我已經心思思想訂!鋪頭都掛左好多插畫,寫左佢地嘅限定口味、推薦口味。布丁燒嘅口味非常多,呢個係佢地嘅特色,幾有新意,唔係淨係得朱古力、原味、抹茶呢D比較常見嘅。仲製作左好多例如椰子、咖啡、豆腐、百利酒,最特別係茶味布丁燒:鐵觀音、焙茶伯爵茶同茉莉花,款款都好想試。點左兩款試下,包括招牌嘅椰爺布丁燒同焙茶布丁燒,店員會幫我地調番轉個布丁,如果想影相可以同佢講聲。因為布丁燒上燒左個2019字眼嘅logo架,都好靚椰爺布丁燒真係幾特別,有好重椰子味,好fresh!最正係食到有椰絲,好有新鮮感面頭加左焦糖,但唔會好甜,布丁動L動L,好滑,最底係芝士蛋糕,三層好夾。另外焙茶果款都好特別架,茶濃突出,香

鋪頭都掛左好多插畫,寫左佢地嘅限定口味、推薦口味。

另外焙茶果款都好特別架,茶濃突出,香港食布丁燒嘅地方唔多,仲要有咁多口味,要support!

2019-01-13 256 浏览
葵廣一向多好野食,但最衰成日都咁多人,所以通常都‘了’去三樓入面既小巷~~貪無咁多人知行到一半就俾凍櫃裡面齊齊整整既布丁燒吸引住,一片金黃好治癒剩係揀食咩味都有排揀,好多選擇,每一隻都好特別好吸引最後終於揀左招牌既椰爺同焙茶老闆娘會即刻喺雪櫃拎出黎倒模奉上,見住佢動L動L咁即時食指大動招牌既椰爺係原味裡面混入真椰肉,表面既焦糖布丁好嫩,香口甘甜,甜度岩岩好裡面既椰肉同底下軟熟既軟芝士蛋糕增加左口感,唔會成舊布丁好膩咁。好茶既我極推薦焙茶!!茶味濃郁,入口伴隨烘焙既香氣,比起椰爺多左份微甘,唔好太甜/中意飲茶既一定要試見評論好多人推薦忘憂谷,可惜我去到既時候已經沽清,新一輪未出,下次再黎一定要試下!

行到一半就俾凍櫃裡面齊齊整整既布丁燒吸引住,一片金黃好治癒

剩係揀食咩味都有排揀,好多選擇,每一隻都好特別好吸引

最後終於揀左招牌既椰爺同焙茶

焙茶布丁燒

2019-01-13
焙茶布丁燒
2019-01-11 35 浏览
近排為新居揾飾物所以周圍行有小舖的商場,葵涌廣場係宜家香港少有吾係比大品牌壟斷,仲有特式小品買的商場,而佢仲有另一特式係好多"街頭"小食店,口痕想食咩都有得食。今日行過見有布丁燒, 見個招牌名"呦呦"幾得意, 又見咁多人排隊,就去試下。見有抹茶口味, 作為抹茶控的我當然要試下啦, 好彩仲要淨番一件, 遲啲都冇😅抹茶味出奇地重(my favourite),吾會死甜,中間食落好似有摸絲同蛋糕兩重口感,好特別。另外試左原味,雲呢拿味好香,口感好滑溜又吾會好甜,作為飯後甜品一流臨走見佢有出爐熱食既朱古力味,下次一定要試下

臨走見佢有出爐熱食既朱古力味,下次一定要試下
2019-01-10 44 浏览
放工和老弟回到葵芳,見回家晚飯前還有點時間,所以逛了一圈,在呦呦鹿鳴吃了一個布甸才回去。其實早已經知道這裏開了一段時間,但每次經過都沒有試,今天終於找到機會。布丁味道選擇也不小少,我選了椰爺布丁燒,老弟就選了會回魂布丁燒。椰爺顧名思義就是椰子味,食落口有陣椰香,較輕身。回魂就是㗎啡味,好濃郁。布丁質感好滑又香,很好食!小小的布丁印上小鹿圖案,再入啲之前,店員還特意讓我們先影相,很細心。店的周圍又畫上壁畫,配合店面!雖然只係小店,但出品的確令人驚喜。來葵廣掃街,不可以錯過它!

2019-01-03
  • 回魂布丁燒
2019-01-07 48 浏览
朋友仔住葵芳,約佢行新都會,葵涌廣場最方便,2個商場由細行到大,又多野買又平,最啱假期去Shopping.葵涌廣場3樓外圍,出名多小食,近年擴充至商場入面,有好多新小食店,我地見到有間靚靚牆畫布丁燒,布丁有很多特別味道選擇。🥰招牌是<椰爺布丁>及人氣No. 1<回魂布丁>由於我們一個是抹茶控,一個是酒鬼,所以就叫了各自的心頭好,<抹茶布丁>及<Bailey布丁>。<抹茶布丁>似乎都不輸給人氣及招牌2款布丁,很多人都買這款。抹茶香濃帶甘,配糖漿很好吃,蛋糕底較多,但我們很喜歡,不會太膩。🤩另一款是<Bailey 布丁>又香又滑,有少許Bailey味不過份,布丁比較多,有點吃燉蛋的感覺。🤩剛剛看見每天新鮮出爐的,香噴噴。😋吃一個其實也挺飽肚,這個足料的布丁,大家不妨當一個下午茶去吃吧。😍
抹茶布丁, Bailey 布丁

招牌是<椰爺布丁>及人氣No. 1<回魂布丁>

剛剛看見每天新鮮出爐的,香噴噴。😋

抹茶布丁, Bailey 布丁