2022-07-01 1646 浏览
🌳大尾督有間極隱世日式居酒屋小店⭐️真係唔多人知!第一次仲比正苦禁緊堂食唯有買外賣上主壩食,發現岀奇地咁好食(⚠️不過主壩好多曱甴🤣一路食一路避真係無下次)。今次再訪坐低慢慢嘆,地點可能真係偏僻所以人真係少,但餐廳可以專心咁serve 2,3 枱客人,水準零舍高,環境十分清靜坐又坐得舒服!🚙有揸車嘅朋友黎就更岩,餐廳岀面有幾個位可以比客人短暫停留,唔洗心掛掛搵車位或者比人抄牌😌🍲安格斯牛壽喜燒 $➋➌➑女朋友最愛壽喜燒鍋,基本上餐牌有嘅都會嗌😆呢個鍋本身裝滿雜菜、菇同豆腐,另外有一碟超過10片嘅高質安格斯牛肉(唔係比cheap cheap 肥牛),2個人食都唔洗爭食。加埋彈牙烏冬,份量都好足👍🏻🐚磯燒鮑魚 $➌➑/隻鮑魚即叫即燒夠新鮮,而且size 都唔細,咬落去十分爽口,三十幾蚊一隻性價比幾高值得食😻🥠炸芝士年糕 $➌➑一客兩件嘅即炸年糕,外面嘅糯米團十分煙韌炸到剛剛好金黃色,入面嘅芝士流心濃香,作為餐前小食好岩係必試推介!🍆川味燒茄子 $➌➋茄子開邊後放上大量蒜蓉同調味料先至燒,帶點辣度嘅濃味。茄子肉熟透腍身又好juicy,適合一路飲酒一路品嚐🍺🦀蟹味噌甲羅燒 $➏➑打隻鵪鶉蛋落去蟹蓋

🍲安格斯牛壽喜燒 $➋➌➑

🐚磯燒鮑魚 $➌➑/隻

🥠炸芝士年糕 $➌➑

🍆川味燒茄子 $➌➋

🦀蟹味噌甲羅燒 $➏➑
打隻鵪鶉蛋落去蟹蓋上,再撈埋用果噌調味嘅蟹肉,葱花,蟹子,咸咸香香咁好惹味,小吃多滋味每人食幾啖share 更適合😽

👅鐵板牛舌 $➊⓿➑
上次食過牛舌串好滋味,今次一於嗌一小碟嘅鐵板燒牛舌,每片厚切有咬口,味道唔羶仲好香口,拌碟洋蔥同葱花更進一步提升鮮味🤪

🦴燒雞軟骨串 $➍➑
另一爐端燒同飲酒必點嘅燒物,一客頁三串嘅雞軟骨每粒燒到金黃香口,軟骨爽口加上椒鹽調味更加香口。所有燒物都有水準下次再黎必定會點更多款式試試😎

📍名 料理
大埔大美督龍尾村59號地下A號舖
2022-06-30 344 浏览
趁著天朗氣清,諗住入大尾督觀星,咁觀星之前,梗係食左野先。因為友人揸車,所以揀左間有得泊車嘅餐廳。記得見到龍尾村牌坊先好轉入嚟,我地跟Google map行差d轉早左一個路口。舖面裝修走日式木系風格,配合沿海的地段,清新舒服。太耐冇見,一嚟就叫左燒雞泡魚乾、燒芝麻雞翼同埋雞肉棒,再加2杯冰凍梳打。燒雞泡魚乾燒得剛剛好,口感一流,可惜揸車唔可以送啤酒。另外,燒芝麻雞翼簡直一流,上枱時仲熱辣辣,外皮乾脆內裏軟滑有肉汁,好想encore食得串燒梗係唔少得一杯冰凍飲品,梳打即叫即做,夠凍,亦唔會太甜食完前菜,我哋見到隔離枱食火鍋,所以我哋亦都請店員介紹咗個牛小排火鍋。火鍋附送稻庭烏冬,十分彈牙。本來友人說湯底略嫌淡味,但一直將牛肉放入鍋後,湯底變得鮮甜濃郁。牛小排亦值得一讚,有肉味下次嚟開龍尾,可以再試其他串燒同刺身,最好可以小酌一杯啦。

舖面裝修走日式木系風格,配合沿海的地段,清新舒服。

燒雞泡魚乾燒得剛剛好,口感一流,可惜揸車唔可以送啤酒。

燒雞泡魚乾

燒芝麻雞翼

食完前菜,我哋見到隔離枱食火鍋,所以我哋亦都請店員介紹咗個牛小排火鍋火鍋附送稻庭烏冬,十分彈牙。

牛小排火鍋

下次嚟開龍尾,可以再試其他串燒同刺身,最好可以小酌一杯啦。

燒雞泡魚乾
燒芝麻雞翼
牛小排火鍋
  • 燒雞泡魚干
2022-06-21 330 浏览
今日早放工同朋友入大埔食飯,朋友揾咗間餐廳係大尾篤附近食日本料理。雖然去到大埔仲要轉車,但一落車就見到間餐廳。老闆好好人,一見到我哋就叫俾咗兩杯特飲我地,話天氣熱,飲啲野先。荔枝梳打、白桃梳打安格斯牛小扒火鍋套餐 $538我哋叫咗一個安格斯牛小排火鍋套餐,套餐附送四點刺身,分別有活赤背、真鯛、左口魚、金目鯛。活赤背爽口彈牙,食落好似象拔蚌,金目鯛有濃厚嘅魚味,材料新鮮。另外,火鍋材料都好豐富,有菜、豆腐、金菇、冬菇,老闆仲送咗一個烏冬俾我哋。牛小排有濃烈嘅牛肉味,而湯底亦都喺日式火鍋shabu shabu湯底。燒雞泡魚干 $58雞泡魚干燒到乾身,點埋沙律醬,非常絕配。燒明太子雞翼 $58將雞中翼嘅雞肉抽出,再放入明太子,然後再擺去燒,食落好似無骨雞翼,又有明太子香味。

雖然去到大埔仲要轉車,但一落車就見到間餐廳。

荔枝梳打、白桃梳打

安格斯牛小扒火鍋套餐 $538

燒雞泡魚干 $58
雞泡魚干燒到乾身,點埋沙律醬,非常絕配。

燒明太子雞翼 $58

2022-06-19 254 浏览
一家五口預祝父親節,餐廳雖然不是連鎖飲食集團的品牌,但個餐牌已經好有誠意,選擇多,用料靚,同一價錢响銅鑼灣日式餐廳嘅話,一定無呢個質素,性價比甚高。員工態度非常友善親切,主動添茶,又有耐性。食咗甲羅燒,如果隻蟹唔新鮮絕對會變成disaster,呢個好新鮮,賣相靚。仲有一底加拿大海膽,夠新鮮。燒鰻魚飯非常好味,最怕食鰻魚飯好多時起骨起唔清,呢次只有好少骨,真係好。我最鍾意食嘅赤貝刺身供應,之前食過幾間餐廳嘅赤貝刺身真係衰到好似做壽司細細舊咁,呢次終於都食到好high quality嘅,大大隻,又爽脆。最後估唔到嘅係,鹽燒拖羅骹令人喜出望外,肉汁鮮嫩,外皮又燒得好脆,大滿足!

員工態度非常友善親切,主動添茶,又有耐性。

燒羊架

鰻魚飯
鹽燒拖羅骹
  • 赤貝刺身
2022-05-29 200 浏览
大尾篤 遠近馳名的 名料理由大埔墟出發再轉小巴,約10至15分鐘車程。呢一間日式料理咁出名,連我朋友住港島都特登話要過嚟試一試。地方闊落,設有室內室外區,餐廳裝飾充滿日式風格一搵就搵到!食物方面亦都好有水準,最後我哋揀咗七款食物。芝士年糕,外脆內軟而且炸粉好薄,一咬開全部芝士流晒出嚟所以千祈唔好一啖食晒佢,小心熱!燒雞泡魚乾,香口夠乾身,加埋沙律醬送酒一流!炸芝麻雞翼,一客兩件大大隻,香脆而帶肉汁。安格斯牛肉串,熟度剛剛好,而且肉味非常濃郁!汁燒雞肉串,肉質嫩滑非常唔錯!安格斯牛壽喜燒鍋,牛肉脂肪均勻而且配上烏冬,仲有豆腐同埋野菜二人份量啱啱好!海膽炒飯,飯上面嘅嘅海膽十分新鮮鮮味濃郁,炒飯亦都好夠斤兩好大碟,而且仲有魷魚蜆肉同埋蝦去炒,熱辣辣而且飯非常夠乾身!必食!
大尾篤 遠近馳名的 名料理

地方闊落,設有室內室外區,餐廳裝飾充滿日式風格一搵就搵到!

食物方面亦都好有水準,最後我哋揀咗七款食物。

燒雞泡魚乾,香口夠乾身,加埋沙律醬送酒一流!

炸芝麻雞翼,一客兩件大大隻,香脆而帶肉汁。

安格斯牛肉串,熟度剛剛好,而且肉味非常濃郁!

汁燒雞肉串,肉質嫩滑非常唔錯!

2022-05-26 146 浏览
次次去大尾篤都係食燒烤,今次有啲新意思,係咪錶停車場正對面,有一間好隱蔽嘅日本餐廳,餐廳最出名嘅係串燒,串燒燒烤係餐廳最出色嘅食物,店主都大推佢哋嘅串燒,黎到一定要試試佢呀( ´▽`).係村口行過已經見到,好容易就搵到!.店入面放左好多酒樽,飲酒配串燒一定好正,可惜今次無叫酒和牛雞肉串雞軟骨串燒 大推大推!唔似出面來貨串燒,唔會得舊骨,有少少肉襯托更好味!雞泡魚乾第一次食雞泡魚乾,甜甜地,口感比一般魚乾更豐富,點埋沙律醬仲好味芝麻雞翼質素好好,外脆內軟安格斯牛肉壽喜燒鍋壽喜燒鍋超級大煲,放材料絕不手軟!牛肉脂肪比例非常靚,口感都好好!餐廳仲有好多食物可以揀,最推薦嘅一定係串燒同牛肉鍋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

係村口行過已經見到,好容易就搵到!

店入面放左好多酒樽,飲酒配串燒一定好正,可惜今次無叫酒

和牛雞肉串
雞軟骨串燒

雞泡魚乾

芝麻雞翼質素好好,外脆內軟
安格斯牛肉壽喜燒鍋

2022-05-17 135 浏览
今日好好陽光,就決定去新開嘅大埔龍尾灘行下,順便去附近睇睇有咩好食,原來附近都唔少餐廳,見到呢間名 料理裝修幾別緻,室內有流水牆,亦有七彩繽紛嘅水吧枱,由於天氣太熱,最後都決定入室內涼住冷氣食星期一至五提供午市套餐,有成12個套餐,叫左豚肉生姜燒&比目魚西京燒呢兩個定食,配沙律&麵豉湯,另外叫了一客燒明太子雞翼&燒雞泡魚干作為午餐份量充足,豚肉半肥瘦,連洋蔥一齊炒,惹味多汁,配合芝麻、蔥花及醃漬後的黃蘿蔔,賣相吸引,比目魚冇腥味,煎得金香,表皮脆口而唔會太乾。 名太子雞翼我自己試過跟食譜整,製作程序繁複,需拆骨再加上醃料封口,呢度嘅雞翼絕對係水準以上沙律配上粟米粒及芝麻沙律醬,作為前菜好開胃😋 燒雞泡魚干好好食,有啲似魷魚乾但唔會太鹹,好易咬,比較適合配酒一齊食食完附近有天鵝船,唔驚哂嘅朋友可以試下🤪

食完附近有天鵝船,唔驚哂嘅朋友可以試下🤪
2022-05-15 107 浏览
今日同男朋友踩單車入大尾督就順便睇吓嗰邊有咩啱可以食lunch,發現左呢間日式居酒屋。位置就係大美督燒烤場附近,喺龍尾村轉入去靠左有個招牌叫「名 料理」。呢度望落地方空曠,有室外同室內既座位。我地見天氣好涼,所以坐左係室外,環境十分舒服。先點了小食,有明太子雞翼,雞皮脆而且明太子好多,整體好入味,又好香口,熱辣辣超好食。芝士年糕又係必點小食,外脆內軟。免治雞肉串,肉質彈牙,配上燒汁惹味一流。再有熱辣辣嘅「燒雞泡魚干」又香又有咬口,食落甜甜地,點上沙律醬,佐酒一流。我哋點咗安格斯牛肉炒飯兩人食,份量充足,炒飯火候夠香。最後點左醬汁魷魚筒,原條大大隻,魷魚彈牙新鮮,估唔到大美督都有咁高水準嘅日式居酒屋,價錢又親民,下次會再幫襯。
今天天氣好到要外遊一天,所以我們特意自駕遊去大尾篤旅行到了龍尾村時藍天白雲,將到了日本旅行一樣我們停了車,找一個地方歇腳,點知到眼前嘅地方竟然係......日式餐廳.名料理,裝修別緻,而且很有日本文化特色這樣嘅餐廳,一定要試吓啦!餐牌有午市套餐,主食跟雜菜沙律及麵豉湯,還附送飲品!餐廳老闆很親切招待我們,為我們介紹店內的特色食物!好點完餐了!好好嘆翻杯茶先!我們點了一道雜錦魚生飯,老闆在托盤奉上豉油和碟,很細心魚生飯望落去唔錯,而且品嘗亦很新鮮,色澤亮麗!我很喜歡蟹子拌飯,帶出海鮮鮮味昇華麵豉湯亦很清甜,海蒂是新鮮的,而且豆腐亦很清新!沙律的份量足夠,配埋芝麻醬一齊食就更有田園感覺!我們第二道主食是黃金海膽炒飯,同樣賣相吸引,而且用了很充足,有魷魚,三色粒,蝦肉,蜆肉和主角炒海膽!飯粒每粒金黃可口,而且海膽亦有鮮甜的味道!一個字形容:各位如果有機會來到大尾督,不妨可以來到這一間名料理,行多兩步仲可以租單車,食飽啲有氣力做運動!
今天天氣好到要外遊一天,所以我們特意自駕遊去大尾篤旅行
到了龍尾村時藍天白雲,將到了日本旅行一樣

日式餐廳.名料理,裝修別緻,而且很有日本文化特色

這樣嘅餐廳,一定要試吓啦!

餐牌有午市套餐,主食跟雜菜沙律及麵豉湯,還附送飲品!

餐廳老闆很親切招待我們,為我們介紹店內的特色食物!

好點完餐了!好好嘆翻杯茶先!

我們點了一道雜錦魚生飯,老闆在托盤奉上豉油和碟,很細心

麵豉湯亦很清甜,海蒂是新鮮的,而且豆腐亦很清新!

沙律的份量足夠,配埋芝麻醬一齊食就更有田園感覺!

飯粒每粒金黃可口,而且海膽亦有鮮甜的味道!
一個字形容:

2022-04-21 79 浏览
撞正學校假期,平日來到大美督當然是比較chill,我們在大埔墟地鐵站轉75號K巴士來到,由於諗住在龍尾村租單車,所以我們在龍尾村站就落車,沒有去到大美督總站。租單車前我們去龍尾村的餐廳食午餐。由於我們不想食太多,所以我們決定叫一個午市套餐,兩份小食,再去踩單車。午市套餐包飲品,夏日炎炎最好飲汽水。雞泡魚乾過下口癮,調味粉10分惹味。這個比目魚午餐肉質十分甜,入口有油分,最好就是配白飯。外皮燒得非常香脆,只有一條主骨,怕骨的人也可以吃。平時日本餐廳多數只會最多兩塊魚塊,這裏竟然有3塊,所以兩個人分也足夠。這就是魚肉了,竟然肉質滑得像帶子一樣。必叫的是這個明太子雞翼,本身明太子已經醃好味,所以提升了雞翼的昇華感覺,有層次。在龍尾村食完行前少少租單車,好過直接搭巴士直入大美督總站。

午市套餐包飲品,夏日炎炎最好飲汽水。

雞泡魚乾過下口癮,調味粉10分惹味。

這就是魚肉了,竟然肉質滑得像帶子一樣。

在龍尾村食完行前少少租單車,好過直接搭巴士直入大美督總站。
2022-04-20 85 浏览
17/4/2022 星期日,復活節正日,入大尾篤郊遊搵食,見到呢間日式料理,一於試吓啦!前菜 蒜味螺肉,好淸爽,刺激食慾。跟著 赤貝刺身,新鮮爽甜😋再嚟 雞軟骨串,日式燒茄子,炸日式餃子,款款都美味😋明太子雞翼,漲卜卜,夠多餡料,有咬口😋鹽燒拖羅魚鮫,好肥美,啖啖肉,燒烤得好香口👍🏻雜菇湯烏冬,烏冬彈口,連湯都飲埋😋下次嚟大尾篤,要再encore 😊
蒜味螺肉
明太子雞翼
鹽燒拖羅魚鮫
雜菇湯烏冬
2022-03-28 237 浏览
疫情下大部分人都好掛住日本,聽聞大尾篤有間日式居酒屋feel既餐廳,一於試下佢咩料。先講講個環境,雖然今日落雨,但係個環境都好舒服,有得揀坐室內或者室外,咁我就揀咗室外,但係其實室內仲好feel,真係好有居酒屋既感覺。再講下食物,佢有lunch set,叫左照燒美國牛小排,牛小排好有牛味,份量都多,個照燒汁幾特別同個牛好match。飯就係珍珠米黎,好食。什錦魚生粒飯,一見到幾大兜,有唔同既魚生粒,食落都幾多魚生,冇取巧。另外,仲叫咗三個小食。燒雞泡魚干,呢個係勁好食,唔係出面個d勁硬既感覺,但又有𡁻口,又香,啱啱燒起熱辣辣,送酒一流。燒雞軟骨串,呢個又係同出邊好唔同,出邊係好肥同埋舊骨好硬,咁喺呢度既雞軟骨串個味道好match,軟骨真係軟骨,幾易咬,又係送酒一流。最後叫咗個炸芝士年糕,佢唔係好似放題嗰啲芝士波波咁林,好煙韌,個芝士又唔係話好濃好漏個啲芝士,係比較輕盈既芝士feel。試咗三個小食都幾特別,下次有機會再試埋其他。

2022-03-28
2022-03-18 106 浏览
我哋平日晏晝入到去大尾督基上都唔洗等位,店裏面又有分坐外面或者裏面,環境寧靜舒適,好有空間、好寫意,👍🏻。值得一提嘅係,室外有場吧枱,相信夜晚喺呢度飲酒一流,室內四周圍貼滿日式海報和酒樽,好希望如果有晚市嘅話都可以嚟多次。兩個定食都連埋麵豉湯,配合新鮮滑豆腐,而配菜有黃瓜同沙律,真消滯🤩1. 豚肉生姜燒豚肉肥瘦均勻,肉質軟腍,所以入口都好爽。2. 照燒美國牛小排  Keep到牛嘅肉汁味,肉質一啲都唔韌。而且你見到飯嘅份量都好多,簡直送飯之選!去居酒屋,當然唔少得燒物。3. 燒明太子雞翼估唔到呢個配搭嘅感覺好夾,皮脆而且明太子好多,整體好入味,又好香口。4. 燒雞軟骨串雞軟骨好香口,又唔會食到好乾,加埋檸檬汁更食到雞嘅鮮味。食物質素好唔錯,啖濃味道啱啱好。加上餐廳服務都好貼心,店員一直都又好親切咁為我哋斟茶,係一個好好嘅體驗🌞。

1. 豚肉生姜燒

豚肉生姜燒

豚肉肥瘦均勻,肉質軟腍,所以入口都好爽。

2. 照燒美國牛小排

照燒美國牛小排

去居酒屋,當然唔少得燒物。

3. 燒明太子雞翼
燒明太子雞翼

4. 燒雞軟骨串
燒雞軟骨串
雞軟骨好香口,又唔會食到好乾,加埋檸檬汁更食到雞嘅鮮味。

2022-03-17
豚肉生姜燒
照燒美國牛小排
燒明太子雞翼
燒雞軟骨串
2022-02-23 57 浏览
返工chur左成日,難得早放,入咗大美督嘆吓下午茶。位置就係大美督燒烤場附近,喺龍尾村轉入去靠左有個好明顯嘅招牌叫「名 料理」。呢度地方空曠,感覺放鬆,餐廳門口有得泊車,非常方便。熱辣辣嘅「燒雞泡魚干」作為頭盤簡直一流,又香又有咬口,食落甜甜地,好岩小朋友食。「蟹味噌甲羅燒」齋睇賣相就已經100分。佢加左生鵪鶉蛋,撈埋落蟹柳,蟹子,蔥花,蟹膏,唔單止只令味道更鮮甜,仲豐富左成個口感,而且你唔會覺得個鮮味被蓋過,因為有蟹味噌同酒吊返個蟹膏味出黎。「炸日式芝麻雞翼」大人細路都一定好中意。外皮加左芝麻,香口得黎又夠脆,仲帶點甜味!咬落去肉質嫩滑,想encore!!另一款,「燒明太子雞翼」嘅口感同味道就好唔同,雞翼入面釀左啲明太子,有啲啲辣味。「清酒煮蜆」最岩天氣涼涼地食,好香清酒味,食到有種熱血沸騰嘅感覺,仲令蜆肉嘅鮮味大大提升。「燒牛俐串」灑上粗胡椒,配上鮮檸檬汁,非常開胃。最後食埋個「黃金海膽炒飯」作結尾,你見佢咁足料,就知我食得有幾滿足啦。配埋啤酒絕對係人生一大樂事。佢嘅價錢都好親自,都推廌比大家黎哩到食下野,放鬆下。

「燒牛俐串」灑上粗胡椒,配上鮮檸檬汁,非常開胃。

配埋啤酒絕對係人生一大樂事。

佢嘅價錢都好親自,都推廌比大家黎哩到食下野,放鬆下。

• 燒雞泡魚干
2022-02-13 61 浏览
閒日放假便去大美督郊遊,開始前選了呢間日式料理食午餐 。架車很方便,直接泊喺餐廳前面的空地便可。餐廳環境清幽,可選室外或室內。室外可遠眺到新建的人造沙灘龍尾灘。我們選了坐室內,佈置挺日式及舒服。點了兩個午餐。美國照燒牛小排,牛小排肥瘦適中、汁也配搭不錯,加埋黃蘿蔔,相當開胃。另外一個係黃金海膽炒飯,個飯炒得不錯,加埋海膽喺面,美味抵食。兩個餐都配埋湯及沙律及飲品,相當抵食。閑日人流不太多,服務也好,放假避靜的好去處。

閑日人流不太多,服務也好,放假避靜的好去處。