2016-10-29 381 浏览
來名館主要想回味叉燒皇,先說海南雞泡米線 $58,雞肉嫩滑,但不似海南雞,而湯底有用雞餚出來的鮮味,不會淡而無味或成口味精,至於米線軟硬度適中,而且食米線時也一起吮到湯汁,不錯。溏心黑蒜燉螺頭 $52湯好甜,感受到是濃郁黑蒜及螺頭味,而且用料十足。陳醋珊瑚紅海蜇頭 $58陳醋的酸味相當開胃,加上爽口的海蜇頭,還是第一次品嚐,簡直吃個不停。厚切叉燒皇 $68Hello 叉燒,我們又見面了。暫時未遇到一間餐廳有這厚切的叉燒,約有2cm厚,夠厚之餘肉質依然保持到鬆化,咬開肉汁流出,實在太美味。蜂蜜柚子蝦球 $72一口一粒,微甜的蜂蜜加清新的青檸,還有爽口彈牙的蝦球,如果炸醬再薄一點就更完美。這裡也有不少點心,下次試下來飲茶。
溏心黑蒜燉螺頭 $52
湯好甜,感受到是濃郁黑蒜及螺頭味,而且用料十足。
厚切叉燒皇 $68
Hello 叉燒,我們又見面了。
蜂蜜柚子蝦球 $72
這裡也有不少點心,下次試下來飲茶。
2016-10-29 370 浏览
星期三上完堂一向都會去銅鑼灣醫肚, 今日揀咗希慎廣場那間名館, 因之前行過見到餐牌中的食品頗吸引! 到達時差不多8點半, 人不算多, 都有頗多吉枱可供選擇, 我和朋友較愛靜, 見那小房間有吉枱便要求坐那位置, 點知那位眼睛生在額角的支客卻面無表情地說要$2000, 原來那小房是用作包枱, 故需要最低消費, 那是可以理解的, 但那白鴿眼的態度卻是未為人可接受的, 不過我朋友一心想去試那裡幾款特色食物, 所以最後都坐咗另一張! 其實佢地d食物都算ok, 但員工的服務態度真是急需改善, 否則好快便門庭冷清(╯-╰)
2016-10-21 413 浏览
和家人來到銅鑼灣,帶媽媽吃她最愛的中菜order飲品時,看到這個芒果雜果花茶很有趣,沒想到送來的時候真的很足料,水果裝得滿滿,也很清香開胃小菜話梅車厘茄,冷冰冰咸咸甜甜的,感覺很清新黑松露小籠包---略嫌肉的口感不夠滑,但也很juicy金石斛花墩鷓鴣,感覺很滋補,但雞肉不夠滑金銀蒜蒸勝瓜,媽媽很喜歡這個,說清清淡淡,又很入味,感覺很新鮮飯焦鳯尾蝦,蝦子很爽脆,飯焦粒粒分明,很遠也聞到很香,口感很有趣芒果西米露甜品作結,小小的,有d嫌不夠吃,但很美味
和家人來到銅鑼灣,帶媽媽吃她最愛的中菜
開胃小菜
話梅車厘茄,冷冰冰咸咸甜甜的,感覺很清新
黑松露小籠包---略嫌肉的口感不夠滑,但也很juicy
金石斛花墩鷓鴣,感覺很滋補,但雞肉不夠滑
芒果西米露甜品作結,小小的,有d嫌不夠吃,但很美味
  • 話梅車厘茄
  • 芒果雜果花茶
  • 飯焦鳯尾蝦
2016-10-10 623 浏览
因為室內環境吸引左我入黎食,場內景觀開揚。窗前亦有望二人窗位,不旦適合情侶在黃昏欣賞日落,亦非常適合我這些toxic縮在一角看風景飲一個人的荼,絕對不感尷尬。食物方面,我地點左以下點心:厚切叉燒皇宜家香港嘅半肥叉實在係買少見少。雖然呢個都唔多肥,但肉質十分嫩,就算厚切都唔會乾肯肯。 糖心黑蒜燉響螺基本上啲黑蒜都無乜味,因為已經落哂個湯入面,好甜!螺片亦好冧,正! 京川汁秋葵適逢當造時節,秋葵爽脆鮮嫩,加上辣辣哋嘅醬油汁,絕對係消暑涼伴。飯焦鳳凰蝦飯焦炒飯真係第一次食,飯焦好香,而且同炒飯撈得好混,如果再灑少少松子,口感同層次會更加豐富!蜂蜜柚子蝦球本來最期待呢個餸,但個柚子醬並無驚喜。勝在蝦球鮮炸鬆脆,唔覺油膩。總括黎講,呢間餐館所售既菜式都很健康及美味,若然下次想獨自品茗,呢度會係我的首選。
食物方面,我地點左以下點心:

飯焦鳳凰蝦

2016-08-01
  • 糖心黑蒜燉響螺
2016-10-06 610 浏览
希慎食飯的選擇好多,隨便選,今晚試左14樓的名館。應該算係新派中菜,環境光猛舒服,唔會好似酒樓咁嘈。糖心黑蒜燉響螺。裡面材料夠晒多,響螺煮得夠林,黑蒜好香,湯亦都好甜,肉就唔知,因為都唔鐘意食煲湯肉。厚切义燒皇。肥瘦相若,唔UN,邊邊有小小燶邊,肉冇燒到乾爭爭,都juicy,唔錯。鮮藍梅一口骨。士多啤梨骨就食得多,配藍梅係第一次試,肉炸得唔會油,加上甜甜酸酸既藍梅醬,好岩配白飯。覺得再落多啲芝麻會仲香。自製菌皇醬蒸淮山。一向都鐘意食淮山,鐘意佢健康有益,醬汁有好多菇粒,加上淮山一齊食都真係唔錯。

2016-09-29 1717 浏览
鍾意食中菜既你如果黎開CWB就應該黎試下.首先一人叫左一盅燉湯糖心黑蒜燉響螺金石斛花燉鷓鴣其實兩款湯都燉得好夠味,亦有好多湯渣, 份量算係大碗, 飲完飽左一半, 好湯!京川汁秋葵軟硬度適中, 醬汁有醋,醬油+小量蒜泥 (我估佢仲加左少少糖), 香口得黎又唔會太咸古罈酸菜活生魚好多時係出面食水煮魚或者乜乜乜煮魚果D,好多時夾落去D魚度,片魚經己散開.但呢個唔會有散開既情況之餘, 魚片亦好爽口,入味.其實呢個魚只係小辣, 但佢D胡椒味先係最勁既! 胡椒多但唔會搶左酸菜既香味, 兩者真係好夾.但因為佢有大量胡椒同小量白色辣椒既關係,你食食下會覺得咀唇有少少”麻”既感覺。(大部份魚片都無骨個份量絕對夠2-4人!記住叫個飯黎加湯一齊食鮮蝦馬鈴薯薄餅好食, 香!雀籠點心由下至上簡單說明一下:乳鴿: 一般炸乳鴿外皮香脆, 但咬落去好少會有汁流出黎. 不過呢度既乳鴿當你咬落去係會流汁既 👍🏽薯條:佢雖然好明顯係配菜但凍左之後食都唔覺林, 仲有少少脆添 火腿夾包: 入面有貌似金華火腿既物體(點解我話似?因為佢唔咸,平時好多金華火腿都好咸),+青瓜+菠蘿(如果無食錯), 成件事出奇地夾, 當你食完濃味既野
鍾意食中菜既你如果黎開CWB就應該黎試下.
首先一人叫左一盅燉湯

古罈酸菜活生魚
但呢個唔會有散開既情況之餘, 魚片亦好爽口,入味.

個份量絕對夠2-4人!

記住叫個飯黎加湯一齊食
鮮蝦馬鈴薯薄餅
好食, 香!

雀籠點心
由下至上簡單說明一下:

火腿夾包: 入面有貌似金華火腿既物體(點解我話似?因為佢唔咸,平時好多金華火腿都好咸),+青瓜+菠蘿(如果無食錯), 成件事出奇地夾, 當你食完濃味既野再食佢, 成件事確係有REFRESH 既感覺.
燒賣: 你睇佢好似好乾咁既樣,食前應該要搵人拎D豉油掛? 但…佢好夠味…根本唔駛點任何野…
上層甜品: 放心, 兩樣都係好清,唔太甜既甜品黎, 就算個芒果PANCAKE入面有咁多CREAM,你都唔會覺得膩.

總結, 我地兩個人最後係食唔哂D野既…如果你地兩個人黎係唔駛叫咁多的..
最後飽到上喉嚨每人都只係HKD$270左右…
你唸下, 如果你唔係叫咁多野會更平添啦..
真心, 好食好睇又飽肚, 價錢合理.
2016-09-28
  • 古罈酸菜活生魚
2016-09-29 6311 浏览
有朋自遠方來,諗去邊度食飯係件傷腦筋既事, 我朋友話想坐耐d, 最後睇左成朝openrice 之後決定哩間晏晝打去book 位已經full 晒, 叫我walkin, 咁好彩, 都起碼仲有機會咁我就早少少拎定飛,但係聽到個侍應同其他人客講限時食1.5鐘, 慘啦, 我諗住唔限時先揀哩間咋喎!等既期間我朋友已經到左, 我話唔知等幾耐, 同埋有限時, 可以食隔離o個間冰室, 睇落好似冇乜人, 可以坐好耐不過我朋友都幾醒目, 佢話見哩間咁多人排證明係好野, 限時都照排好彩都唔洗等好耐就有位哩間野d 野食真係唔錯,樣樣都好味個燈膽豆漿係gimmick 野黎,中規中矩個冷盤鎮江肉都係普通,冇乜特別小籠包個皮係就係好薄,但就好易穿,有隻上到台都未夾就見到穿左,不過個咸好多湯,舊肉都好鬆軟薄餅同平時食開d 薄罉差唔多,係多左幾隻蝦咁蒜蓉蒸勝瓜,好難會唔好食,懷念大圍嗰間小菜飯焦炒鳳蝦,哩個好得意,得哩度先有得食用d 脆既飯焦同普通飯一齊炒,食落就多個層次,值得一試哩間野都好多新穎既菜式, 而我朋友都好滿意哩餐, 可以再黎!

好彩都唔洗等好耐就有位

哩間野d 野食真係唔錯,樣樣都好味

個燈膽豆漿係gimmick 野黎,中規中矩

個冷盤鎮江肉都係普通,冇乜特別

薄餅同平時食開d 薄罉差唔多,係多左幾隻蝦咁

蒜蓉蒸勝瓜,好難會唔好食,懷念大圍嗰間小菜

2016-09-23
  • 飯焦鳳尾蝦
2016-09-28 555 浏览
一班舊同事禁耐無見,約係希慎廣場到聚下頭☺️我地幾個女仔都鐘意食中菜,就選左希慎樓上的新派中菜。我地一行四人無訂位,諗住平日重要係八點應該唔洗等了吧⋯⋯點知,太低估銅鑼灣的人流⋯等左半個鐘有多先入到去前菜,叫左個珊瑚草,好入味好爽口👍🏻再叫左個藍莓醬排骨,大愛😍😍酸酸甜甜,送飯一流。乳鴿係一話同行友人話好耐無食過,所以叫的。因此無咩期望,點知有驚喜😆個皮好脆,啲肉肉入味又唔會太'鞋'😅(我啲牙無力)重有個小籠包,不過不失總的來說味道算不錯,如果係附近行街都可以一試,但係一定要訂位囉,如果唔係真係等位等到暈😅😅

一班舊同事禁耐無見,約係希慎廣場到聚下頭☺️

點知,太低估銅鑼灣的人流⋯等左半個鐘有多先入到去
前菜,叫左個珊瑚草,好入味好爽口👍🏻
再叫左個藍莓醬排骨,大愛😍😍酸酸甜甜,送飯一流。

重有個小籠包,不過不失

2016-08-11
  • 蕎麥茶
2016-09-27 4809 浏览
名館位於銅鑼灣希慎十四樓,雖然在最高層,但不乏捧場客,未到八時正座位已幾乎滿坐,之前聽朋友談起這間特色中菜,見開飯網亦有不少好評,早早訂了位好讓跟爸爸買完電話後試一試!食物以上海中菜為主,走健康×fushion玩味路線! 款式種類繁多,有江南小食,燉湯,點心,焗飯,竹筒飯,甜品等,以點心紙劃上自己喜愛的菜式,亦有大大本的餐書以圖文並茂形式呈現每道食物,看到流哂口水😋雪白的餐具配上熱燙的簥麥茶(茶錢$6/位),簥麥茶屬健康之選🍵,可以降尿糖降血脂降血壓抗老化等等,而且茶味香醇,不論老人家或是小朋友多飲都有益👴🔻蜂蜜柚子蝦球 $72這個菜式算是混合菜吧,用鮮蝦仁炸成蝦球,配合蜂蜜及柚子等開胃醬汁,感覺有點韓風🍋 蝦球很爽口彈牙,與醬汁出奇地夾,酸酸甜甜,在夏天吃最適合不過🙆🔻花膠姬松茸燉烏雞 $58我叫了一盅燉湯同爸分享,呷一啖湯,淡淡的松茸味,湯內有花膠烏雞肉等食材令湯更鮮味滋補,份量足夠我和爸爸飲大大碗🔻京城手撕千絲餅 $28一份有三件,聞落很香,以牛油麵粉等搓成,再煎至金黃色,有點像印度薄餅的中式版😄🔻黑松露小籠包 $78一籠有5個,外形的骰,一口就可以把包食完,以黑松露搭配豬肉餡料

花膠姬松茸燉烏雞
🔻花膠姬松茸燉烏雞 $58

京城手撕千絲餅
🔻京城手撕千絲餅 $28

🔻黑松露小籠包 $78
一籠有5個,外形的骰,一口就可以把包食完,以黑松露搭配豬肉餡料,小籠包最考師傅的手藝打摺收邊的技巧,名館的小籠包做的不錯,皮薄且搓得均勻,不少得的當然是小籠包的必殺技-湯汁,一咬之下黑松露湯汁即溢出真的很滋味😋😋😋
🔻厚切燒叉皇 $78

平時叉燒就食得多,但這裏的叉燒切得非常厚,啖啖肉,燒製過程中把肉汁鎖住,同時塗上一層層的蜜汁,色澤均勻,叉燒肥瘦剛好,不愧為叉燒皇👑
懷舊特大鬆化蛋散
🔻懷舊特大鬆化蛋散 $28

最後叫了這個蛋散作飯後甜品,雖然已知道是特大,但上枱還是有點驚訝😲,真的很大很大,這是爸爸的小時候愛吃的,對於未食過蛋散的我覺得很新奇,吃落有濃濃的蛋香味,入口鬆化,加上淋面的糖漿令蛋散變得甜甜的,為我同爸爸的晚餐作個完美的句號💕

想不到在銅鑼灣核心地標🏬-希慎內有特色的中菜餐廳,價錢合理份量亦不小,款式有懷舊亦有創新,沒有忽略年輕消費群,值得一讚的是侍應服務不錯,雖然人客多,仍勤力地為我地添上麥茶,服務好,食物質素高,不怪得排長龍大獲好評😌!
花膠姬松茸燉烏雞
蜂蜜柚子蝦球
今日黎左希慎廣場行街 行到咁上下 有啲肚餓但同朋友唔想食food court 啲野食又貴又普通於是我地上左14樓 見到「名館」 係門口已經見到啲餐牌好吸引咁本來個人對中餐己經情有獨鍾加上名館既食物賣相唔差更加想快啲坐底食野「名館」入面啲裝修的確幾靚以綠色為主 檯與檯之間唔會太迫有足夠位置出出入入餐牌設計亦都好精緻 好有心思我地一坐底 侍應都即刻已set好唒野比我地其中有驚喜既係 杯茶唔係普通果啲香片茶而係蕎麥茶 好香有少少麥精味道😙好特別我地一坐底就忍唔坐要點個中湯飲我地揀左呢碗 金石斛花燉鷓鴣($48)呢隻湯唔係好濃味 飲落去唔會有中藥材味每一碗都好足料😋 $48有咁多料真係幾抵仲叫左杯飲品 海南柑桔蜜柚茶($22)又大杯又抵飲 大杯得黎唔會淡而無味夠柚子味之餘 有啲黑珍珠 好有咬口😋首先,我地叫左呢個蜂蜜柚子蝦球($72)炸蝦球黎 有蜂蜜汁淋係面呢個炸蝦好脆口 好新鮮!而且啲炸皮唔會好厚 炸至金黃色 好好味😋鮮肉一口小籠包($52)皮薄餡靚之餘仲要勁多汁!!我建議大家一上檯就要食左佢先因為擺凍左唔好食!但大家食既時候都要小心啲唔好辣親個咀燒汁帆立貝($65)呢碟帆立貝比我想像中出色
今日黎左希慎廣場行街 行到咁上下 有啲肚餓

但同朋友唔想食food court 啲野食又貴又普通

於是我地上左14樓 見到「名館」
係門口已經見到啲餐牌好吸引咁

我地一坐底 侍應都即刻已set好唒野比我地

其中有驚喜既係 杯茶唔係普通果啲香片茶

而係蕎麥茶 好香有少少麥精味道😙好特別
我地一坐底就忍唔坐要點個中湯飲

我地揀左呢碗 金石斛花燉鷓鴣($48)

呢隻湯唔係好濃味 飲落去唔會有中藥材味

每一碗都好足料😋 $48有咁多料真係幾抵
仲叫左杯飲品 海南柑桔蜜柚茶($22)

又大杯又抵飲 大杯得黎唔會淡而無味

夠柚子味之餘 有啲黑珍珠 好有咬口😋
首先,我地叫左呢個蜂蜜柚子蝦球($72)

炸蝦球黎 有蜂蜜汁淋係面

呢個炸蝦好脆口 好新鮮!

而且啲炸皮唔會好厚 炸至金黃色 好好味😋
鮮肉一口小籠包($52)

皮薄餡靚之餘仲要勁多汁!!

我建議大家一上檯就要食左佢先

因為擺凍左唔好食!

但大家食既時候都要小心啲唔好辣親個咀
燒汁帆立貝($65)

呢碟帆立貝比我想像中出色😳

一黎 啲帆立貝唔會細細隻

二黎 舊舊都好新鮮 唔會有雪藏味!

另外 佢啲燒汁都好香好好味!

係鐵板上面燒出黎特別香😋
最後我要隆重介紹呢個雀籠點心($138)

呢個籠睇得食得又影得

但一食落去同我想像中又好大唔同

因為金華火腿本來好咸 夾包既話就無咩特別

但夾埋青瓜同菠蘿個味道岩岩好中和左

好特別 值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

總括而言,我覺得「名館」係值得去食,

價錢唔貴 但食物質素好高好有要求

而且侍應都好有禮貌同好有耐性!

如果有機會行開希慎 我都會返黎再食!
2016-08-01
  • 鮮肉一口小籠包
2016-09-24 2687 浏览
今日係銅鑼灣做完facial, 約左朋友行街。知道希慎上層有好多美味新派食市,想食咩都有,所以今晚去左呢度覓食。係日本,韓國,泰國等餐廳中,名館呢間中菜吸引左我地。因為佢個甜品(有榴槤)) !!!!於是就入左去試試。店內環境簡約 地方寬敞。最特別係有二人卡位,兩個人對住窗並排坐,可以一邊望景一邊食飯,不:哈哈 我屋企隻杯!!一模一樣 好有親切感。老火足料靚湯 正正:有花膠 冬菇 猴頭菇 雞腳等等。超級熱 好夠火喉,真係好好:*黑椒芝士蝦球鐵板燒* 黑椒同芝士真係完美配搭!沾滿芝士既蝦肉彈牙,鮮味可口。讚~*相比起超美味蝦球,呢個炸春卷就比較遜色。味道普通,較油膩。雜果花茶-透心涼之:最怕飲d花茶果茶加糖水,呢杯新鮮水果加埋清清地既花茶茶包,清新好味,不加糖水既天然味道!讚~*就係呢個榴槤雪梅娘引我入黎!!!!果然無令我失:凍凍地 軟軟煙韌既外皮,包住忌廉同鮮榴槤肉!!咬落口好豐富既口感,唔太甜太漏,味道適中岩岩好。榴槤迷必試:呢種新派既中菜館我真係好中意~~有賣相之餘,款式同味道又夠特別,岩哂年青人口味!下次要再試其他菜色先得~!
)) !!!!於是就入左去試試。
哈哈 我屋企隻杯!!一模一樣 好有親切感。
老火足料靚湯 正正
*黑椒芝士蝦球鐵板燒*

相比起超美味蝦球,呢個炸春卷就比較遜色。味道普通,較油膩。
雜果花茶-透心涼之
就係呢個榴槤雪梅娘引我入黎!!!!果然無令我失

Ming Bistro is located on the 14/F of Hysan which is already high enough to overlook most of Causeway Bay. The bright interior is somewhat decorated with romantic lighting which I really enjoyed a lot after a long day work. At 8pm, the dining area was still packed with customers but all I can focus on right now would be the magnificent skyline of cwb and my company. Mini dumpling ($52)Their xiao long bao has thin skin and loads of pork juice. The super hot dumplings are to be eaten carefully bec
Mini dumpling ($52)
Their xiao long bao has thin skin and loads of pork juice. The super hot dumplings are to be eaten carefully because it is going to burn you! It just has everything xiao long bao should have. For $52, you can get 5 actually not-so-mini dumplings which is a great deal to me.
Mini dumpling ($52)
Double boiled pheasant soup ($48)
Double boiled pheasant soup ($48)
The double boiled soup was also served hot after being double boiled, whilet he pheasant was super succulent and the meat almost fell off the bone. It was a lean, light, flavourful soup which should be great for ladies.
Barbecue pork ($68)
These BBQ pork looked normal but they were actually very very tender. It was also not too salty and the marination was not too crazy especially it was not artificially coloured until bright red.
Barbecue pork ($68)
Fish with pickled cabbage ($148)
As soon as the big bowl of dish was arrived, I was kinda surprised how many pieces of fish was swimming in the sweet, sour, peppery, and savoury soup base. The pickled cabbages is sweet and savoury, which is just perfectly compliemented with the light grassy fish slices. I also liked how much peppercorn they use but it's just a bit troublesome to keep spitting them out....
Phoenix-tail prawn with mixed rice ($88)

The rice was mixed with crispy rice which gave a noticeable crispiness to the bite. The prawns were also fresh and bounchy. The rice has been fried until dried and the mix of flavour was just on-point. It looked simple yet very tasteful.
Herb jelly ($38)

Can't be more excited to eat this because I have been having lack of sleep lately and i hoep that this is going to help me. It was slightly bitter with a herb taste which I really enjoyed. If you don't like it bitter, just pour some sugary syrup on it.
2016-09-22
  • Fish with pickled cabbage
  • Phoenix-tail prawn with mixed rice
  • Barbecue pork
2016-09-23 670 浏览
中菜在年輕人聚會中從來不是主流,感覺較適合家庭聚會或熟齡人士,我和朋友卻會從心欣賞中菜,今晚相約給旅行手信,選了這間在希慎的新派上海菜館「名館」,「名館」最近朋友間口耳相傳,得到很好的評價呢! 店員先為我們倒茶, 茶樽內的一粒粒引起我的興趣, 一問下得知是蕎麥茶, 平常很少喝到, 很喜歡這香味! 糖心黑蒜燉響螺 $52: 黑蒜是大家都認知的健康保健食品,我卻從未想到以它來燉湯,真有新意,湯頭清徹卻喝出各樣材料的精華,確是一絕,燉湯是中國人的智慧,如果移民到外國,我最想念的必然是中式燉湯。 西瓜雜果花茶 $38: 這杯飲品很像detox water, 味道清清的, 以西瓜味為主, 微微茶香, 杯內有大量水果, 喝到最尾可當飯後果吃, 吸收纖維和維他命, 水果浸過後仍爽口。 自製有機豆漿 $18: 現在已很少食肆會自製豆漿了,工序繁多嘛,直接入貨簡單得多,此豆漿質感較一般的濃稠,豆味純正天然,甜度剛好。 金銀蒜蒸勝瓜金菇 $42: 蒜切到細細粒,混合金銀蒜,蒜味香濃,勝瓜切成細條工整易吃,配著少咸的醬汁,健康清新。 京川汁秋葵 $38: 秋葵營養價值豐富,卻因它滑潺潺的

京川汁秋葵 $38: 秋葵營養價值豐富,卻因它滑潺潺的質感,未必人人喜愛,這個秋葵煮得軟硬適中,咬口雖仍滑滑黏黏的,但醬料卻份外怡人,酸酸甜甜少少辣,非常討好,令秋葵也較易被人接受吧!

黑椒蔥爆安格斯牛柳粒 $82: 這是我吃過最出色的牛柳粒之一, 肉質非常嫩滑, 師傅已鎖住肉汁, 牛味濃郁, 醫汁有點黑椒味和辣香, 好惹味, 最利害的是切成一粒粒的京蔥極爽口, 可能是炒得有鑊氣的關係, 特別好食。

飯焦鳳尾蝦 $88: 將飯焦混入炒飯中,第一次吃到,十分有趣,令飯身有咬口,令人想起了煲仔飯底的飯焦,帶出焦香米香, 米飯炒得夠乾身有蛋香, 鳳尾蝦件數頗多,爽彈有質感有蝦味,並非空虛的啤水蝦。

席間我們除了欣賞食物的品質, 愛美的我們, 更從餐牌到燈泡飲品樽到每個不同的食物碟讚嘆不已, 特別是那些有點手作feel的陶瓷碟, 像是藝術品, 看樣子頗重又佔空間, 營運上不像普通碟那麼方便, 餐廳有此堅持, 令人很佩服, 讓食客從視覺到味覺得到享受滿足。
2016-08-08
  • 黑椒蔥爆安格斯牛柳粒
  • 糖心黑蒜燉響螺
  • 飯焦鳳尾蝦
  • 京川汁秋葵
2016-09-22 459 浏览
在「妮妲」到來香港前~早左少少收工!就去左平時勁多人排隊既名館~暴風雨前夕之下!真係少左人陳醋珊瑚海蜇頭~味道有麻油香~~好清爽!亦帶點醋既酸甜!醒神開胃口感爽脆有「趙」口!!底下是青瓜條~~夠哂健康喔一口小龍包~皮好薄!唔會食到粉糰既感覺!夠哂新鮮熱辣~肉汁豐富~湯汁清清而不膩金銀蒜蒸勝瓜金菇~蒜味超香超濃郁!!本身無乜味既勝瓜盡吸蒜味精華金菇亦超讚好味呀!!飯焦鳳凰蝦~第一次食呢種造法!飯焦與米飯粒粒分明!晶瑩剔透好有層次感!同埋個飯炒到超乾身真係好考功夫!蝦亦好大隻而且夠哂多!我諗8-9隻大蝦都有!!味道Q彈入味平時要排哂長龍既名館~~係「妮妲」幫助之下成功插隊
口感爽脆有「趙」口!!底下是青瓜條~~夠哂健康喔
金菇亦超讚
好味呀!!
飯焦鳳凰蝦~第一次食呢種造法!飯焦與米飯粒粒分明!晶瑩剔透
好有層次感!同埋個飯炒到超乾身

平時要排哂長龍既名館~~係「妮妲」幫助之下成功插隊

2016-09-18 1624 浏览
上星期一 為咗幫爸爸慶祝生日🎂🎁就黎咗名館試下 聽朋友之前試過都話唔錯 菜式都幾多元化 就一於決定咗訂位 餐廳係希慎頂層 要分開兩部lift就上到黎 一出lift就見到門面🏢餐廳都坐滿咗7,8成 我地3個人就即刻諗下要嗌咩食 嗌咗幾款野食同一個湯 諗住到時唔夠再繼續嗌🙆 我地係寫係張單度落單 張單有兩個位 第一個係首次落單 第二個係加單 都幾方便 我地嗌d野都幾快黎到 食前我地影哂相先📷哩個湯係金石斛花燉鷓鴣 因為爸爸話平時唔係咁易買到鷓鴣 見好耐冇煲過就嗌黎飲 個湯入面材料幾豐富 有齊雞腳🐤 鷓鴣 石斛花🌼 成盅湯都好甘甜 飲落好滋潤 爸爸仲話鷓鴣幾有益 而石斛花就清熱同潤肺 認真唔錯✔✔豬手🐖 都係爸爸至愛 一兜都有6,7舊 份量算幾多 豬手炆得夠淋夠哂入味 滑得黎又唔失口感 味道岩岩好 最特別係碟底鋪咗腸粉 吸埋豬手d鮑汁 配搭真係幾特別同新鮮 可以試下✌哩款係蒸鐵棍淮山 見餐牌寫住推介 加埋覺得幾健康就嗌黎試試 淮山煲湯就食得多 但就未試過就咁蒸黎食💟 食落口感係粉粉地 但又唔會話好硬身 而上面係鋪咗幾多佢自製既菌皇醬 個醬汁幾開胃 有肉碎粒同菌粒 幾襯個餸🙌一餐晚飯緊係要嗌返
香芒軟枕
石窩鮑魚雞粒炒飯
一餐晚飯緊係要嗌返個飯黎食 今次嗌咗個石窩鮑魚雞粒炒飯🐡 我地都覺得個飯好特別 因為係用韓國最有特色既石窩加埋中國傳統既鮑魚炒飯 賣點我覺得就係夠哂熱 媽媽平日好怕試菜既餸涷哂唔好食 而今次就完全唔洗怕哩個問題 個炒飯炒得幾濃味 入面有幾多一粒粒既鮑魚粒 仲有幾條菜係底 飯粒炒到粒粒分明 我地都覺得哩個飯算係成間餐廳必嗌👍👍
鮑汁扣豬手
菌皇醬蒸鐵棍淮山
食完一輪 就自然嗌份個爸爸至愛 芒果軟枕 即係芒果班戟 有兩大舊 我地用刀分成四舊就方便食 同平日食到既班戟唔同 入面冇軟蛋糕 只係忌廉 所以食落好creamy😋 外層好薄 成舊都好軟身 唔會話好硬倔倔 另外入面有好大舊芒果粒 芒果算係當造 粒粒都好甜😊😊
香芒軟枕
石窩鮑魚雞粒炒飯