2016-09-14 1789 浏览
上星期和男朋友去誠品買書,之後到希慎廣場晚飯,想吃中菜,於是去了名館。名館主打京滬菜,也有其他fusion菜色可選擇。先選擇頭盤,見到有京川汁秋葵($38),秋葵這種血糖剋星我們當然不可放過。馬上叫了一碟。秋葵做得很爽脆,我很喜歡這裡的京川汁,微微的辣很惹味,是一個很好的開胃菜。惹味胡椒鳳尾蝦($68)道菜以鐵板上,鳳尾蝦以黑椒洋蔥調味,熱辣辣的想果然很美味,蝦肉爽口鮮味,會令你吃了一隻又一隻,整碟蝦我吃了大半碟。另外,又叫了半隻海南文昌雞 ($88)這裡的文昌雞真的值得一讚,上桌時見雞皮薄薄,皮下幾乎不帶脂肪,可能是用嘉美雞吧;吃下去雞肉滑溜,很有雞味,其實有時很難得在其他中菜館吃到這麼優質的雞,今晚幸好有點這雞,得嘗美味。金銀蒜蒸勝瓜金菇 ($42)吃了肉類海鮮類,當然需要點一些蔬菜,就叫了個金銀蒜蒸勝瓜金菇。可能伴以大量金銀蒜的關係,本來平平無奇的一道菜,也變得非常美味。最後叫個甜品作總結,選擇桃膠香芒西米露 ($28)。第一次吃桃膠,聽說很滋補的,又充滿骨膠原,跟花膠有同異曲同工的效果,女性可多吃可,以保持青春。西米露以椰汁作底味,裡頭有芒果肉和桃膠,椰汁底非常濃郁,很美味,比
京川汁秋葵
惹味胡椒鳳尾蝦($68)
惹味胡椒鳳尾蝦

另外,又叫了半隻海南文昌雞 ($88)
海南文昌雞

金銀蒜蒸勝瓜金菇 ($42)
金銀蒜蒸勝瓜金菇

最後叫個甜品作總結,選擇桃膠香芒西米露 ($28)。第一次吃桃膠,聽說很滋補的,又充滿骨膠原,跟花膠有同異曲同工的效果,女性可多吃可,以保持青春。西米露以椰汁作底味,裡頭有芒果肉和桃膠,椰汁底非常濃郁,很美味,比其他糖水舖吃到的,更要好吃。
桃膠香芒西米露
今晚無意之中吃了一頓很美味的晚飯,以後在銅鑼灣區,又多了一個食堂好去處。
海南文昌雞
桃膠香芒西米露
2016-09-10 1825 浏览
前排睇Openrice睇下有咩餐廳好推介 睇相見到啲食物賣相幾靚幾特別 襯今日有時間就同朋友去試下啦lol一去到見到好多人 不過好彩等左一陣位就入得去啦~睇到門口個餐牌 已經好想快啲入去食 睇落好似真係好吸引咁👅由於等嘅時候已經諗好左食啲咩 所以我地一坐低即刻剔完就落單 順帶一提 個餐牌好靚好有特色一坐低已經聞到淡淡茶香 一開頭以為只係普通嘅茶一試原來係蕎麥茶 好香濃好易入口 好快已經飲左一杯 器皿顏色亦好襯個環境朋友嗌左杯紅棗桂元杞子茶 好滋潤養生嘅感覺而我就嗌左呢杯檸檬意米水 平時只係飲普通薏米水 估吾到檸檬又幾夾 但略嫌薏米水嘅味道較淡第一個上嘅係鮮肉一口小籠包 皮薄多汁 肉質嫩滑之前睇相就係見到呢個雀籠點心好靚 所以我地决定要嗌呢個試下 一試枱 大家已經急不及待要同佢影相 個賣相真係好靚 完全少女心返哂黎💙 最底層係乳鴿加椒鹽薯條 薯條好香脆 放左一段時間依然都好脆 乳鴿嘅味道亦吾會太咸 smileheart第二層分別有蟹籽燒賣同荷葉包 荷葉包包身軟綿綿 裡面夾住青瓜同金華火腿 口感好豐富 頂層有芒果軟枕同薑汁糕 我對薑無太大嘅興趣 所以試左少少 果然薑味十分濃烈 糕好彈牙爽口
一去到見到好多人 不過好彩等左一陣位就入得去啦~

睇到門口個餐牌 已經好想快啲入去食 睇落好似真係好吸引咁👅
一坐低已經聞到淡淡茶香 一開頭以為只係普通嘅茶
朋友嗌左杯紅棗桂元杞子茶 好滋潤養生嘅感覺

第一個上嘅係鮮肉一口小籠包 皮薄多汁 肉質嫩滑
之前睇相就係見到呢個雀籠點心好靚 所以我地决定要嗌呢個試下 一試枱 大家已經急不及待要同佢影相 個賣相真係好靚 完全少女心返哂黎💙 最底層係乳鴿加椒鹽薯條 薯條好香脆 放左一段時間依然都好脆 乳鴿嘅味道亦吾會太咸 smileheart第二層分別有蟹籽燒賣同荷葉包 荷葉包包身軟綿綿 裡面夾住青瓜同金華火腿 口感好豐富 頂層有芒果軟枕同薑汁糕 我對薑無太大嘅興趣 所以試左少少 果然薑味十分濃烈 糕好彈牙爽口 估吾到芒果軟枕竟然有驚喜 班戟皮超薄 好軟身 而且芒果鮮甜 好味道 食完都想再encore👏🏻
呢個石窩鮑魚雞粒炒飯 一上枱已經聞到好濃郁嘅飯香味 睇米飯嘅色水就知炒飯火喉好夠 而且十分足料 幾乎每食一啖飯都充滿雞粒同鮑魚粒 好味wow
呢個沸騰水煮活生魚 真係不得不推介 魚好滑身 入口即溶 個湯底夠麻辣好入味 完全滿足到我呢個鍾意食辣嘅人 湯底入面仲有大量娃娃菜金菇木耳等 吸收哂湯底精髓 好惹味 呢個真係必嗌 有機會一定會再黎食👍🏻
總括而言 名館呢間餐廳食物質素高價錢亦合理 值得再黎食
  • 鮮肉一口小籠包
2016-09-10 576 浏览
聽朋友話呢間好好吃, 所以去左試試~~入到餐廳住低左, 店員倒了杯茶, 店員話係蕎麥茶,唔錯, 比普通更好飲。清清的蕎麥同之後的食物配起黎更夾 . 呢度真係好多choice~ 我點左沸騰水煮活生魚, 京川汁秋葵同埋生煎牛肉包 。啲野食大約20~ 分鍾就到, 即叫即蒸 , 20 分都算快沸騰水煮活生魚 ♥♥♥♥♥好大份同埋超級抵食,因為超多魚片超多料~成碗應該有20 多大塊,碗內仲有魚骨 (大家食得小心啲 , 連肉骨上特別香),其他配料等等好足料...涼菜點左 - 京川汁秋葵 ♥♥♥♥♥呢個汁好好味, 酸酸甜甜之如仲有蒜蓉淋上脆卜卜秋葵秋葵做的好爽口! 我相信小朋友都會中意食超好吃, 加上夏天有啲酸酸甜甜咁超開胃生煎牛肉包另外 , 其實我都好中意食面包 , 所以點左一碟3 個 , 個包好新鮮~個面仲係脆脆架 ,加上入面啲肉汁唔係比個包吸晒 , 而仲係鎖係啲肉入面已經計劃緊下次同friend 黎, 太好味同埋抵食!
聽朋友話呢間好好吃, 所以去左試試~~

清清的蕎麥同之後的食物配起黎更夾 .

啲野食大約20~ 分鍾就到, 即叫即蒸 , 20 分都算快
沸騰水煮活生魚 ♥♥♥♥♥

好大份同埋超級抵食,

因為超多魚片超多料~成碗應該有20 多大塊,

好足料...
涼菜點左 - 京川汁秋葵 ♥♥♥♥♥

呢個汁好好味, 酸酸甜甜之如

仲有蒜蓉淋上脆卜卜秋葵

秋葵做的好爽口! 我相信小朋友都會中意食

超好吃, 加上夏天有啲酸酸甜甜咁超開胃
生煎牛肉包

另外 , 其實我都好中意食面包 , 所以點左

一碟3 個 , 個包好新鮮~

個面仲係脆脆架 ,

加上入面啲肉汁唔係比個包吸晒 , 而仲係鎖係啲肉入面

已經計劃緊下次同friend 黎, 太好味同埋抵食!

2016-07-25
  • 水煮魚
  • 生煎牛肉包
2016-09-09 575 浏览
出面個皮好薄好軟熟,入面包左cream同榴槤,好滑好香,甜度o岩o岩好!比較辣但好惹味,螺好有彈性好新鮮,完全無沙洗得好乾淨。咸咸地好香,一邊係肉另一邊好似啫喱既口感,點埋啲醋酸酸地,好夾,一啲油膩感都無。柚子醬好香,蝦炸到好脆好彈呀,加埋一齊食感覺好新鮮。佢連菊花都可以食落肚,好嫩一啲都唔老,唔太甜,菊花味幾重,凍凍地入落口好舒服。個皮燒到好脆,基本上無咩脂肪。肉質比較實,鴿味重,好新鮮好好味。個湯係超級好飲,飲落就係燙左好奈既雞湯,雖然用左成隻雞尼煲但係佢好啲都唔油,個湯煲到好清。啲湯料好林,而且唔會煲到無味,由湯至湯料都好好味,真係第一次。
榴槤雪梅娘
辣洒煮花螺
比較辣但好惹味,螺好有彈性好新鮮,完全無沙洗得好乾淨。
鎮江水晶餚肉
蜂蜜柚子蝦球
柚子醬好香,蝦炸到好脆好彈呀,加埋一齊食感覺好新鮮。
红燒嫩滑BB鴿
蜂蜜柚子蝦球
红燒嫩滑BB鴿
花膠姬松茸燉烏雞
2016-09-09 1083 浏览
預咗在希慎搵嘢食,睇睇openrice,名館咁多笑面,又係想食嘅中菜,訂定位無走雞入到嚟,嘩!比個view吸引咗,銅鑼灣14樓高嘅鬧市,太正!而且有無敵窗口二人座,下次訂枱講明坐窗邊位呀!食嘢鍾意大大隻窗睇下廚房,呢度都係,可能多玻璃,高透明度,空間感大增,坐得好舒服,食得又開心今晚叫咗幾樣推介野,侍應哥哥無介紹錯👏🏻👏🏻花膠姬松茸燉烏雞 $58幾抵飲喎⋯⋯兩個人有兩碗,而且足料有花膠、烏雞食到,飲落好好味,啱哂鍾意飲湯嘅我特選三精品 $78呢個三小碟好味道。青瓜同海哲頭嘅汁好近似,青瓜汁多咗少辣。幾喜歡呢個麻油汁,好香、好入味。青瓜新鮮脆口,海哲大大片,入哂味又爽口,正!另外嘅叉燒,必食,可以揀淨叉燒叫,因為做得好淋,叉燒汁甜甜地,配上梅頭肉整成嘅叉燒,一流金銀蒜蒸勝瓜金菇 $42估唔到蒜蓉蒸勝瓜都幾好味,加上底下嘅金菇,豐富咗成個菜,特別一提是蒜蓉醬是經過調配,蒜蓉本身已經鹹鹹地、香香地,所以成個餸最出色係個蒜蓉同金菇,prefect match👍🏻鮮藍梅一口骨 $68一口排骨size細細粒,炸完撈藍梅醬,呢個搭配幾新鮮,唔好睇它細細一小碟,食落都好多,因為排骨都多肉少骨,大方唔縮

今晚叫咗幾樣推介野,侍應哥哥無介紹錯👏🏻👏🏻

花膠姬松茸燉烏雞 $58

特選三精品 $78

金銀蒜蒸勝瓜金菇 $42

鮮藍梅一口骨 $68
一口排骨size細細粒,炸完撈藍梅醬,呢個搭配幾新鮮,唔好睇它細細一小碟,食落都好多,因為排骨都多肉少骨,大方唔縮骨,所以食多兩塊都覺飽,夠3、4人分量,like😬

石窩鮑魚雞粒炒飯98
原個石窩煮嘅飯,食到飯焦,亦十分熱辣辣,好足料,堅多鮑魚粒粒、雞粒粒,好香口之餘又大分量,好似每人食咗2、3碗都未食哂咁。

成餐飯侍應們都不停加茶,招呼周道,順帶一提,餐廳提供蕎麥茶,好香麥味,我好鍾意飲
環境一流無得彈,加上呢個價錢質素,下次再食過。

2016-07-26
  • 花膠烏雞湯
  • 三精品
  • 石窩鮑魚雞粒飯
2016-09-09 406 浏览
今天約了舊同事兩人相聚,因為同事偏愛吃中菜,就選了這中菜館吃幸好不算太多人,稍為排隊等候已有位子安排餐牌設計得很優雅,整間店的風格都是舒適休閒先來頭盤,陳醋紅蜇頭,加上辣椒、蒜片,薑蔥一起烹調。蜇頭夠干夠爽身,酸酸辣辣十分開胃。金石斛花燉鷓鴣,石斛花滋陰補肺,清熱鮮毒,鷓鴣亦具解毒去濕功效,十分適合炎夏時消暑之用。蝦餃皇,皮薄蝦肉足,配得上其皇者之稱同事推介的飯焦鳳凰蝦,飯焦金黃香口,每配上炒得干身,粒粒分明的飯粒一起吃,滿滿的飯香。洋蔥及蔥粒加在一起,更加惹味鮮味鮑汁扣豬手,入口即感受到滿滿骨膠原感,豬手顏色鮮艷,充滿濃濃鮑汁味,炆得入味軟身且不油膩菌皇醬蒸鐵棍淮山,淮山具有補肺固腎功能,性質溫和適合各體質的人品嚐,菌黃醬配上肉粒發火腿一起,配上爽口淮山一起吃榴槤雪梅娘,簡單直白就是榴槤糯米糍皮薄榴槤肉足有掌頭大少,愛吃榴槤的人絕不可錯過以在銅鑼灣的物價來說,名館絕對是抵食好味的中菜館
幸好不算太多人,稍為排隊等候已有位子安排
餐牌設計得很優雅,整間店的風格都是舒適休閒
蝦餃皇,皮薄蝦肉足,配得上其皇者之稱
榴槤雪梅娘,簡單直白就是榴槤糯米糍
皮薄榴槤肉足有掌頭大少,愛吃榴槤的人絕不可錯過
以在銅鑼灣的物價來說,名館絕對是抵食好味的中菜館
3K
2016-09-07 434 浏览
開學前夕跟小妖聚餐。小妖平常喜愛韓食,今天忽然要吃中菜,嚇了我一跳!我經常去CWB Hysan Place,貪那處人流比較少容易有位。名館食過二次,水準平均,印象不錯。最重要坐得寛敞舒適。海南雞湯米線好幸運是雞脾位,雞味濃,肉質嫰滑好滋味!湯底是濃稠的雞湯,基乎喝清光。柚子蜜蝦有清新的柚子香,蜜糖份量剛好,不多不少,甜度適中,非常惹味的一道餸菜。薯仔薄餅pizza比較油膩,薯仔餡料不少,有飽肚感。魚片魚湯泡飯有營養又健康的選擇。湯底相信用了大量魚餚製而成,好鮮甜。魚片煮得嫩滑不過老。每啖都有芫茜的清香,好味。

名館食過二次,水準平均,印象不錯。最重要坐得寛敞舒適。

海南雞湯米線

海南雞湯米缐

薯仔薄餅pizza

比較油膩,薯仔餡料不少,有飽肚感。
薯仔薄餅pizza
魚片魚湯泡飯

有營養又健康的選擇。

2016-09-04
海南雞湯米缐
2016-09-06 380 浏览
名館~座落銅鑼灣希慎 地點超方便 而且環境都幾舒適 食新派中菜 係我去銅鑼灣shopping後歇腳的選擇之一。今晚又和兩個好姐妹去 等左一陣枱 諗下食咩 就已經有枱。先share一個燉湯。糖心黑蒜燉響螺~清甜唔油膩。黑蒜的味道好濃烈 湯料充足~瘦肉雞肉響螺 鐘意食湯渣既我最受惠。食過好幾次~ 鮮肉小籠包我必食。熱辣辣 皮都算好薄 唔會一夾就爛。湯汁好充足 味道適中 唔會太咸 肉球都幾juicy. 鮮藍莓一口骨~首嚐。份量都頗多 略微唔夠熱 但排骨好腍 啖啖肉 炸粉唔算厚。西檸雞食得多 藍莓醬配排骨原來都幾match 酸酸甜甜 開胃之選。菌皇醬蒸鐵棍淮山~鮮淮山我一向鐘意 又健脾胃。不過我實在唔識分咩叫鐵棍淮山 淨係知呢隻淮山口感比較爽身。配上什菌醬 冬菇味道好濃 特別。飯焦鳳凰蝦~第一次食。炒飯炒得幾好 粒粒分明 乾身。中間夾著粒粒飯焦 好有咬口 口感豐富。配料的蝦 雖然係急凍的 但冇雪藏味亦都爽口。仲有粒粒紫洋蔥 蛋 蔥花 好惹味。榴槤控既我們 揀左榴槤雪梅娘~外面像糯米糍 裡面的忌廉比較厚身 有點像棉花糖 如果榴槤肉再大啖d 就更滿足到我呢個榴槤控。😂我呢排戒凍飲 餐廳的茶好特別

今晚又和兩個好姐妹去 等左一陣枱 諗下食咩 就已經有枱。

先share一個燉湯。

我呢排戒凍飲 餐廳的茶好特別 蕎麥茶 味道甘香 據說可以降血脂血糖。我即刻飲左幾杯先走!
2016-09-06 349 浏览
一大班人最岩就係一齊食野啦環境:中式氣氛,有點點吵,不過都有小小傳統高貴感覺Y⋯⋯食物:味道不錯,有水準,而且不覺得肥,小籠包值得試下架⋯⋯價錢:每人貴小小,約150-200啦
一大班人最岩就係一齊食野啦
環境:中式氣氛,有點點吵,不過都有小小傳統高貴感覺Y⋯⋯
食物:味道不錯,有水準,而且不覺得肥,小籠包值得試下架⋯⋯
價錢:每人貴小小,約150-200啦
2016-08-27 480 浏览
第二次來呢度食飯今次一於試啲唔同嘅嘢!檸檬脆蝦球炸得非常香脆,食落口一啲都唔會油膩!檸檬汁嘅酸酸甜甜中和左炸嘢嘅熱氣感覺檸檬薏米水一啲都唔會太甜,仲有原粒熟薏米食!夏天要食嘢配嘢飲,有呢啲健康飲品唔錯烏雞花膠燉湯呢度嘅燉湯真係飲過返尋味!超濃,無味精欖菜清蒸鮮淮山素食之選,食完一輪肉類,有個清清地嘅配菜認真唔錯鮑汁石頭鍋飯同煲仔飯同一個原理,有個保溫嘅石頭鍋裝住,就算上咗菜好耐都唔都會攤凍左!而且貼近鍋面嘅飯,識落特別香口。焦糖燉蛋唔洗走第二場去糖水鋪就食到嘅酒店級水準甜品!真係食一餐飯滿足埋食甜品傾計嘅需要呢度真係不嬲都好多人等位,建議想食嘅朋友來之前預約左先。
第二次來呢度食飯

今次一於試啲唔同嘅嘢!
檸檬脆蝦球

檸檬薏米水

烏雞花膠燉湯

呢度嘅燉湯真係飲過返尋味!超濃,無味精
欖菜清蒸鮮淮山

素食之選,食完一輪肉類,有個清清地嘅配菜認真唔錯
鮑汁石頭鍋飯

焦糖燉蛋

呢度真係不嬲都好多人等位,建議想食嘅朋友來之前預約左先。
2016-08-08
2016-08-26 495 浏览
同兩個best fd re-u唔想再食放題韓燒,一於去飲個茶啦。環境都乾淨企理,佈置唔係好似酒樓,似一家餐廳不過就係拎黎飲茶,店員好nice我地諗勁耐都未諗好距都會等。首先食左個特選三精品,第一種係叉燒,真係超好食,蜜汁夠同好稔真仰,好肥美,不過得四件,真係令你想叫一碟,青瓜咸咸地好脆,凍凍地呢個好開胃,仲有海䖤,好香麻油味,距唔係一條條的係一塊塊,有三塊辣辣地,勁正,同唔會有海水味同唔會硬,唔錯!再黎叫左個一口小籠包,入有有好多湯要好小心熱,皮薄而且勁多肉,肉係肥肉,好稔,同個小籠包塊包得好靚唔會穿曬果d,係比外面樓下酒樓果d好好多的👍🏿仲有個黑椒牛仔骨,有好多洋蔥一齊煮,d肉唔會好大個骨,肉會吸曬d黑椒汁,好稔唔會卡牙縫,不過上枱果時最好快d翻一翻,如果唔係底的肉會老,因為距個鐵板上枱時係好熱,我就愈到呢個情況😭不過其他例如汁同肉地都幾好😌仲有叫左個石鍋鮑魚雞粒炒飯,鮑魚係飯入面切碎左係入面一齊炒,時不時都愈食到,個蛋上枱果陣快d撈,個飯咸咸地加埋d雞肉勁香,唔愈好濃味咸度適中,似係福建炒飯果d味。勝在份量夠大,都食到兩碗每人左個芒果雜果花茶,個杯係成隻手咁高,d茶飲5啖飲曬,不過

[飲]左個芒果雜果花茶,個杯係成隻手咁高,d茶飲5啖飲曬,不過d生果份量真係嚇一嚇,勁多有火龍果,桃,菠蘿,芒果,加埋起碼有廿件,食到走先食完,水果都幾甜,新鮮。女仔可能食完呢個都飽曬😂

最後呢間的食物飲料味道係真係幾好,係比其他酒樓貴一成到,但我覺得好值,因為係好好味唔係馬馬虎虎咁煮俾你🤓
2016-07-26
2016-08-25 2871 浏览
忙了一整天既工作,晚上約左朋友食晚飯,想食中式野,上到14樓見呢間部分草綠色既裝修很舒服開揚,就吸引左入去。坐下後,店員前來倒杯蕎麥茶,入口非常甘甜,蕎麥好香,令人解鬱,而且很健康,降糖、降血脂 近來食得熱氣野多,當然要點杯蜂蜜杞子菊花茶清清熱,入口甘香,好夠菊花味,一邊飲仲可以食埋d菊花。 朋友飲西瓜雜果花茶,生果夠多,茶花好香,連食生果都有淡淡清香味 糖心黑蒜燉響螺,飲落好清甜,螺味濃郁,夠哂火喉,仲有大大隻雞腳 陳醋手拍青瓜,青瓜咬落爽脆,醋味食落胃。鮮蝦馬鈴薯薄餅,賣相很像茶樓既煎薄𦉘,有粒粒鮮蝦同薯粒既配搭很新鮮,d薯仔粒好香口,分為4件,好食得到唔夠喉,如果增大d份量就好la 石窩鮑魚雞粒炒飯(加蛋),上枱時已經陣陣飯香味,切開既鮑魚粒同雞粒,真係好足料,仲有撈勻變左蛋碎既蛋,真係好香好惹味,仲有香脆既飯焦 最後叫起甜品- 香芒軟枕,睇圖都成個枕頭軟綿綿咁,個名改得幾靚,其實即係平時食既芒果班戟。d皮望落呈螢光黃色,食落去好多cream,真係好creamy ,d芒果都好鮮甜。夏日炎炎食最好不過

西瓜雜果花茶
糖心黑蒜燉響螺
陳醋手拍青瓜,青瓜咬落爽脆,醋味食落胃。
陳醋手拍青瓜

分為4件,好食得到唔夠喉,如果增大d份量就好la
鮮蝦馬鈴薯薄餅
石窩鮑魚雞粒炒飯(加蛋),上枱時

仲有香脆既飯焦
石窩鮑魚雞粒炒飯(加蛋)
2016-07-13
西瓜雜果花茶
鮮蝦馬鈴薯薄餅
2016-08-25 490 浏览
環境開場望街,禮頓道方向兩點幾去到店內人數不多店內供應蕎麥茶之後會再食野所以只叫了幾款食物蝦餃皇味道正常,皮有點厚唔記得叫咩名,好似叫麻醬雞幾好味不過食到尾有啲鹹蟲草花蒸雞飯,淡淡竹香味兩個人share 岩岩好見到好多人叫口水雞下次嚟試下先
環境開場望街,禮頓道方向

兩點幾去到店內人數不多

店內供應蕎麥茶

之後會再食野所以只叫了幾款食物

蝦餃皇味道正常,皮有點厚
名館蝦餃皇
唔記得叫咩名,好似叫麻醬雞幾好味

不過食到尾有啲鹹
麻醬雞
蟲草花蒸雞飯,淡淡竹香味

兩個人share 岩岩好

名館蝦餃皇
麻醬雞
蟲草花滑雞蒸飯
2016-08-25 537 浏览
難得星期一早放,一個人嘅我决定吃好西!今次我黎到希慎入面嘅名館,小女子是好辣之人,唔辣唔吃lol~可能早到,店內人不多, 坐低左, 店員好快端上了一杯蕎麥茶,好易入口,唔錯。menu d 食品真係花多眼亂! 竟有廣東老火靚湯,廣東菜猪腸粉, 川菜嘅水煮系列,京菜嘅生煎包,凉伴菜,竟然有pizza, high tea set? 甜品蛋糕?!(囧?) 明傳其實的多菜菜~唸左陣我都係决定點左' 沸騰水煮活生魚', '京川汁秋葵', '糖心黑蒜響螺湯' ,'生煎牛肉包' 同埋自制豆漿。沸騰水煮活生魚($148)- 黎左先知, 呢碗水煮魚好-好-好 多魚片!!!!!!水煮魚辣椒多過魚肉係常識吧!但呢個相反,佢真係好多魚片,成碗應該有20 多大塊,碗內仲有魚骨,娃娃菜, 菇, 木耳,青瓜。。。好足料。。。佢應該係出面街d 水魚2-3 倍!極推!糖心黑蒜響螺湯($52) - 滿滿地湯料一d 都唔刻薄,湯底好好味, 超飲媽媽煲嘅湯 ~呢個都推~京川汁秋葵($38) - 超鐘意呢個汁。酸酸甜甜加蒜蓉淋上爽脆秋葵,very good~ 呢個都推~生煎牛肉包($32) - 價錢唔貴,味道ok 但覺

生煎牛肉包($32) - 價錢唔貴,味道ok 但覺得包皮有d 厚左d.

自制有機豆漿($18) - 我貪新鮮佢個燈泡造型咋~ 豆漿唔太甜ok~

下次要同朋友黎叫多d 野食先得,太好吃啦!
黑蒜響螺湯
自制有機豆漿
2016-07-25
自制有機豆漿
  • 黑蒜湯
2016-08-23 420 浏览
媽媽喜歡吃中菜,今夜二人行來到銅鑼灣吃個中餐。希慎的食肆我還是第一次光顧。金銀蒜蒸勝瓜金菇。勝瓜爽甜潮香,金菇入口軟腍不痴牙,清清的醬油味道更是配合,蒜蓉味香濃郁,蔬菜多吃還是健康的。金石斛花燉鷓鴣。湯汁清甜香濃,入口不像加上味精調味,味道清香清甜,小小一盅燉湯味道香醇,頗有住家感覺,湯費材料豐富,燉得入口軟腍。鮮肉小籠包。小籠包外皮太快乾,變得硬身,內裡尚算肉汁豐富,肉味香濃,豬肉鮮香肉嫩,小小一個可一口一個,味道也是滋味。飯焦炒鳳尾蝦。飯粒硬身頗有飯焦風味,炒飯咸香乾身非惹味,飯粒吸盡醬油香,蝦肉爽口彈牙,份量也不少,加入洋蔥和蔥粒炒香,味道非常香口。
金銀蒜蒸勝瓜金菇。

金石斛花燉鷓鴣。

鮮肉小籠包。

飯焦炒鳳尾蝦。