2021-06-08 188 浏览
最近吃過幾趟的high tea也在酒店,今趟到了名館一嘗中式點心放題,剛好朋友也喜歡下午茶時段的約會,人流不多可以輕鬆坐下傾計!銅鑼灣希慎廣場中的名館搬了在12/F,環境很寬躺,靠窗那邊還有沙發位置,座得很舒服。我們第一次來到吃放題,最近不少酒樓也做點心放題,覺得做放題最緊要貴精的貴吧,反正肚子也不能吃得太飽,政治才是最緊要,要有一點貴婦hightea 感。我雖然是下午茶時間才來到,但是原來放題中午已經開始,可以選擇中午放題或者下午茶放題,時間也很彈性,點心紙大概有20至30房左右轉渣,非常多呢,原本我們點了六款,再點過百款,加單上菜的速度很快,我覺得反而三四款簡單一次比較好。點心種類很多,而且很精緻,還有一些有造型的,這個給靚太們打卡最適合!

2021-05-05
2021-06-08 103 浏览
飲茶已經成為咗我嘅例行公事夜晚食中菜都唔例外😆呢間名館有多款特色小菜我同三位朋友一共叫咗六樣嘢食食到好飽 分別係花雕醉香蝦、竹笙紅茄泡勝瓜、冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉、流心鵪鶉蛋燒賣、鴛鴦流心叉燒包及海南文昌雞花雕醉蝦係凍上 份量都算多 而且啲蝦大大隻 啲蝦膏仲好入味好濃 別有一番滋味冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 係一門功夫菜 用原隻菠蘿上 夏天食就非常適合 咕嚕肉炒熱之後 經過冰塊冷卻後 外皮變得更加鬆脆 食落去味道更佳 加埋菠蘿同青椒🫑味道多元化 完全唔會悶 鵪鶉蛋燒賣一盎三件 豬肉燒賣內藏鵪鶉蛋大大粒 精心製作 真材實料黑白兩色嘅叉燒包 味道出眾 外表吸引上面仲有芝麻 經過香煎 皮脆肉香竹笙紅茄泡勝瓜清清地幾健康 好多唔同款蔬菜 營養價值十分高 另外嘅文昌雞都好值得推薦 雞味十足仲有隻全脾 我唔客氣啦!唔使點醬汁都已經好好味 新鮮雞係唔同啲
飲茶已經成為咗我嘅例行公事
夜晚食中菜都唔例外😆

呢間名館有多款特色小菜
我同三位朋友一共叫咗六樣嘢食
食到好飽 分別係花雕醉香蝦、
竹笙紅茄泡勝瓜、冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉、
流心鵪鶉蛋燒賣、鴛鴦流心叉燒包及海南文昌雞

冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 係一門功夫菜

上面仲有芝麻 經過香煎 皮脆肉香

竹笙紅茄泡勝瓜清清地幾健康
好多唔同款蔬菜 營養價值十分高
另外嘅文昌雞都好值得推薦
雞味十足仲有隻全脾 我唔客氣啦!

唔使點醬汁都已經好好味 新鮮雞係唔同啲
2021-04-29
2021-06-07 101 浏览
想食好味中菜 一定要嚟呢間位於銅鑼灣希慎的名館呢度非常冠冕堂皇 樓底又夠高 俾人感覺好有氣派 喺度食中菜感覺更加高檔次🤪🤪 打開餐牌 一定要order呢度嘅酸菜魚叫咗個小辣價錢都算正常$298我覺得個器皿好靚 好正宗下面仲著住個細火暖住條魚有時就係呢啲細節位可以令到成件事加分叫完個魚梗係要叫返個飯熱辣辣嘅石鍋飯就最啱晒我石鍋鮑魚雞粒炒飯 $118鮑魚佈滿整個石鍋 超級誇張!飯粒炒到金黃色仲加上豉油王 色香味俱全食完多款小菜之後我哋仲叫左個甜品十三么😍😍食糊!東南西北中發白 佢係椰汁糕整成 有睇頭食完都會心微笑 見到都哈哈大笑嚕😂
想食好味中菜 一定要嚟呢間

有時就係呢啲細節位可以令到成件事加分
叫完個魚梗係要叫返個飯
熱辣辣嘅石鍋飯就最啱晒我
石鍋鮑魚雞粒炒飯 $118

鮑魚佈滿整個石鍋 超級誇張!
飯粒炒到金黃色仲加上豉油王 色香味俱全
食完多款小菜之後

我哋仲叫左個甜品十三么😍😍食糊!
東南西北中發白 佢係椰汁糕整成 有睇頭
食完都會心微笑 見到都哈哈大笑嚕😂

2021-04-29
2021-06-07 670 浏览
吃一餐「仙氣」中菜,部份菜式因為加入乾冰,煙霧瀰漫效果最啱就係打卡😅 位於銅鑼灣 Hysan 頂樓嘅 名館,食嘅係較新派嘅食 fusion 中菜,整體質素平均😛.➽ 精緻點心拼盤 - 有蝦餃、炸鮮奶卷、紫薯酥、奶黃酥、雜菌餃,最靚係隻天鵝,紫薯味道都算突出,口感以酥皮為賣點。➽ 陳醋珊瑚海蜇頭 - 作為前菜,大玩乾冰效果,唔係咁好海蜇都有被個視覺效果吸引呀!➽ 冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 - 肉塊非常有驚喜,外層脆身,咬落彈牙,加埋有大大粒冰去做冰鎮效果,另加酸甜汁夏天食好合適。👍➽ 招牌酸菜滑魚片 - 桂花魚片切得較薄,個湯底唔係好濃烈,魚肉食落幾滑,用上中國傳統涮涮鍋上菜,成個菜變得好精緻。➽ XO 醬生啫唐生菜 - 無啫啫聲,但有鑊氣又有XO醬嘅惹味。➽ 石鍋鮑魚雞粒炒飯 - 石鍋炒飯,配料簡單但係豐富,飽肚之選😉➽ 十三么 - 係今晚嘅甜品,見到都想打返兩圈,平時係麻雀枱上面食糊,原來係餐枱上面都一樣可以食,係椰汁糕 mix 桂花糕😮一餐幸福嘅中菜😉❤️👍🏻

一餐幸福嘅中菜😉❤️👍🏻
2021-05-07
2021-06-04 145 浏览
最近看見香港出現越來越多的點心放題,我當然也不能夠錯過😂,經過我看見種種的食評,我發現位於銅鑼灣希慎廣場的名館也吸引到我去嘗試一下它的點心放題。一入座後,我相當喜歡該餐廳的格局,因為該餐廳座位的間隔相當寬敞,不會令人感到沒有空間感,也能給人一種享受美食的感覺,然後重點心方面談起,這間餐廳的點心放題提供相當多的點心款式供顧客選擇,我初步看見至少有20多款可以選擇,而經過我的嘗試後,我認為整體的點心質素也相當之高,不過我也私心有幾款點心想推介給大家嘗試,第一款為宮廷妃子笑,相信大家看見這道點心的名字也認為相當神秘,若果大家看見點心的賣相後,相信你也會跟我一樣認為這個名稱相當合適,第二款想推介的是麻辣無骨雞腳,這些天氣吃麻辣的涼拌真的很開胃,此外我當然要推介最經典的蝦餃和燒賣,誠意推介大家來嘗試這裡點心放題。
2021-06-04 209 浏览
名館 銅鑼灣希慎廣場樓上呢間<名館>有即叫即蒸點心放題🤩🤩 星期一至五只係$148👍 同屋企人嚟歎下茶🍵食下唔同嘅點心🥟 真係好寫意點心嘅選擇都幾多😍😍 全部都逐件計🥠唔會好似傳統酒樓限死一籠四件🥟🥟🥟🥟 可以試多幾款唔同嘅👍鮮肉一口小籠包 皮薄餡靚🥐一咬落去啲肉汁湯汁標出嚟🥰 熱辣辣小心燙口🤭🤭🤭另一必食係黑金流沙包 🥯入面嘅流沙奶皇超級香🤤🤤 麵包軟熟可口 🤩 味道同賣相一樣滿分,大推! 蟹子燒賣王 🦀大大粒好足料 😍銀湖天鵝酥🦢 淨係買上已經夠吸引😆😆 入面係芋頭蓉,香脆味濃 讚😋😋小食方面都有唔少選擇 鎮江水晶餚肉 晶瑩剔透 非常夠味 🐖🐖和麻醬雞絲粉皮🐔🐔 唔會太大碗兩個人食啱啱好其實仲有粉麵飯,但係我哋已經飽到捧住個肚😂 食埋個甜品腐竹鵪鶉蛋糖水 非常滿足
名館

小食方面都有唔少選擇

鎮江水晶餚肉 晶瑩剔透 非常夠味 🐖🐖

和麻醬雞絲粉皮🐔🐔 唔會太大碗兩個人食啱啱好

2021-06-02 144 浏览
為父親節煩惱緊? #父親節呢間中菜館可能岩你~😆銅鑼灣希慎廣場愈開愈多高質素嘅餐廳,近嚟愛上食中菜嘅我,就揀咗名館同朋友聚會鐘意名館呢間餐廳最大原因係餐廳非常寧願,而且座位舒服,最岩同朋友食飯~✨花膠海皇魚翅撈飯由細到大成日聽人講魚翅撈飯😆呢餐又點少得呢到招牌菜之一魚翅撈飯呢~有小火爐熱著,同朋友邊食邊傾都唔怕個飯凍曬!飯係整成一個球,外層係香脆飯焦,內裏係軟軟白飯,口感豐富魚翅同花膠都喺一條條撈入飯,每啖都有花膠軟滑~魚翅嘅爽口✨海參帶子粒煮滑豆腐口感比較豐富,海參彈爽、有筋道,帶子粒結實而豆腐軟嫩,配飯流~即使配魚翅撈飯都唔會搶味✨蝦球蟹籽銀絲煲有5,6 粒蝦球,而且非常大粒彈牙,蟹籽粒粒掛喺粉絲,食落卜卜脆又煙煙韌韌,單吃同配飯都係唔錯嘅選擇✨灌湯鮮肉小籠包當然要食小籠包,小籠包都算皮薄,鮮肉夠嫩,如果湯汁多啲會勁好😆整體:想靜靜地食間中菜呢間喺唔錯嘅選擇,傳統中菜加入新穎元素,最啱一家大細嚟!裝修簡約大方,座位舒適~父親節可以考慮嚟慶祝名館😆銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖
為父親節煩惱緊? #父親節
呢間中菜館可能岩你~😆

銅鑼灣希慎廣場愈開愈多高質素嘅餐廳,
近嚟愛上食中菜嘅我,就揀咗名館同朋友聚會

✨花膠海皇魚翅撈飯

魚翅同花膠都喺一條條撈入飯,每啖都有花膠軟滑~魚翅嘅爽口

✨海參帶子粒煮滑豆腐

✨蝦球蟹籽銀絲煲

✨灌湯鮮肉小籠包

整體:

名館😆
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖
新潮中菜晚餐 最愛仙氣陳醋珊瑚海蜇頭及特色芝士焗糯米雞~~~由細到大食得最多就係中餐,所以相比起其他菜式,我對中餐總係特別高要求。可以入選我常去中餐廳List的餐廳,真係寥寥可數。而呢一間餐廳就係寥寥可數嘅餐廳之中的其中一間。😘~~~佢地主打創意新潮中菜,之所以會鍾意佢,其中一個原因就係佢每次都總可以比到少少驚喜嘅感覺我。💕~~~主菜方面 我們選了芝士焗糯米雞 從小到大吃過無數個糯米雞 但係有芝士嘅糯米雞就真係第一次食 而且佢哋嘅芝士分量落得好重手 表面微焦內黎呈熔漿狀態 食落味道甜甜地 非常特別 西式得好中式 又中式得好西式 大概便是fusion菜的精髓吧🥢~~~食飯鍾意叫個菜 今日就叫咗Xo醬生啫唐生菜 簡簡單單嘅材料 薑絲 xo醬 竟將平凡嘅唐生菜弄得如此不平凡 鑊氣味道非常突出 雖然菜唔貴 但係確實係有令我覺得都值得比呢個價🥬~~~小菜方面 雙味菇蔥爆蝦球爽脆彈牙 一上桌上已聞到陣陣惹味蔥香 加上惹味雙味菇 好下飯啊😝~~~前菜方面 推介仙氣十足嘅陳醋珊瑚海蜇頭 配上乾冰上菜嘅海蜇頭 口感爽脆 而且iGable 睇得又食得嘅菜式 我一向都中意 而芝麻醬雞絲粉皮亦非常不錯 青瓜絲
新潮中菜晚餐 最愛仙氣陳醋珊瑚海蜇頭及特色芝士焗糯米雞
~~~
前菜方面 推介仙氣十足嘅陳醋珊瑚海蜇頭 配上乾冰上菜嘅海蜇頭 口感爽脆 而且iGable 睇得又食得嘅菜式 我一向都中意 而芝麻醬雞絲粉皮亦非常不錯 青瓜絲清新 粉皮柔軟有彈性 帶芝麻香 同淡淡芥末味 開胃之選🤤
~~~
最後甜品就是七彩鬆化蛋散 扭成繩索作狀嘅蛋散 一碰到牙齒尖變瞬間脆成粉狀 鬆化得非常緊要 而且甜度自然 係長輩都會喜歡的甜品🥚
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
🎈名館🔍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖-----有鑊氣無環境嘅大排檔我中意食,環境靚食物精緻得黎亦有水準嘅餐廳,我亦絕對喜歡。今日去嘅新派Fusion中菜館環境寬敞,裝潢華麗中帶點摩登,係家庭聚會嘅用餐地點好選擇。🥢鑊仔生煎蓮藕餅($48)材料以芫荽、馬蹄、蓮藕及豬肉為主,口感爽脆濕潤,夾起唔容易鬆散,而且藕香濃濃,惹味!🥢糖心黑蒜海底椰豬展湯($68)🥢四季椰子肉雞湯($68)以茶壺盛載嘅足料湯品,望落精緻貴氣,一杯一啖湯的食法亦非常有意思,早上以茶會友,晚上怕茶有咖啡因會失眠,以湯會友亦是個不錯的選擇。兩款湯品湯頭都非常清澈,前者黑蒜香氣濃郁,後者則清甜舒神,各有千秋。🥢沸騰水煮滑魚片($298)非常iGable嘅水煮魚,貌相睇得,味道也是令人一試難忘。該配備嘅材料,例如青瓜、白菜、大豆芽、豬紅、雲耳同薯粉等等,全部都應有盡有,辣味溫和順喉,魚肉嫩滑之餘,鮮香味道亦出眾,聚會時候叫上一個,氣氛一流。唯一要挑剔嘅就係,盛載器皿雖然靚,不過唔太好夾。🥢蜜汁欖角骨($98)廚師👨🏻‍🍳老練嘅烹調功架將欖角鹹味同蜜汁嘅香甜,平衡得恰到好處,加上外酥脆,內鬆化嘅質感,係餐桌
🎈名館
🔍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
-----

🥢鑊仔生煎蓮藕餅($48)

🥢糖心黑蒜海底椰豬展湯($68)
🥢四季椰子肉雞湯($68)

🥢沸騰水煮滑魚片($298)

🥢蜜汁欖角骨($98)
廚師👨🏻‍🍳老練嘅烹調功架將欖角鹹味同蜜汁嘅香甜,平衡得恰到好處,加上外酥脆,內鬆化嘅質感,係餐桌上小朋友太人都鍾意嘅一道餸菜,值得一試

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
2021-05-29 53 浏览
之前行希慎,見到有點心放題,就想帶家人試下,今日得閒,就帶家人去試。我們叫完第一輪之後,都食到差吾多,就叫第二輪,點之第二輪的食物就只系到左一半,我就以為佢哋應該系吾記得,同時又有其他野想食,所以就叫第三輪。點之第三輪我們叫左大概10樣野,佢只系黎左2樣野,等左成20分鐘,心覺不妙,就問佢哋,叫佢哋職員跟進,點之職員話冇左我哋啲單,要我哋再點過,而且同我哋講的時候,態度差,好似我們搞事甘。我們就再叫過啦,點之最後都系漏單,都系有野冇黎到。就算食物幾好,但服務態度差,同埋「食左」我們的單,仲叫我們叫過曬啲野食,已經令我同家人對其失望,以後都不會再此食飯
2021-05-27 177 浏览
我非常鍾意食點心,出面叫一個點心都$1x - $2x,依家任食點心喎,梗係要食夠本😆😆😆😆😆點心紙非常方便,無漏過單,出菜快👍🏻👍🏻👍🏻因為太肚餓,賣相又太精緻,都唔記得影相,已經食左😂😂😂唯一係影左隻天鵝賣相靚不特止,味道方面都非常有水準,就算係放題都唔會俾d hea嘢食,值得一讚!😋😋😋平日去食,都好多人,差不多滿座,好彩一早訂左座。😊😊最後都無計過食左幾多碟,總之就好飽😂😂

點心紙非常方便,無漏過單,出菜快👍🏻👍🏻👍🏻

因為太肚餓,賣相又太精緻,都唔記得影相,已經食左😂😂😂
唯一係影左隻天鵝

平日去食,都好多人,差不多滿座,好彩一早訂左座。😊😊

最後都無計過食左幾多碟,總之就好飽😂😂
2021-05-27 152 浏览
屋企人十分喜愛食點心,知道銅鑼灣呢度開咗間高質點心放題 一於就去試下!去到門口已經都有唔少人喺度等,好彩等咗一陣已經入得去食😌個位都坐得幾舒服😌跟住就係90分鐘放題, 任食紙上嘅點心🧆其實佢十分之多種類,有精緻點心丶飯麵丶上海涼菜丶糖水等等 所以一定會食得飽!我哋嚟嘅時候可能比較晏,所以有啲熱門點三已經賣晒所以下次嚟食嘅時候要早啲~我哋叫咗好多唔同點心,必食推介有:涼菜小食 麻醬雞絲粉皮係必食! 非常滑嘅粉皮上邊放滿了麻醬,超級開胃!麻辣無骨黑雞腳,爸爸超級鍾意,又麻又辣 仲要去骨 ,超級方便食用!鮮肉一口小籠包,皮薄多汁,肉質鮮甜 ~黑金流沙包,賣相超級精緻,一打開入邊奶黃流出 ,鹹香味十足鴛鴦流質叉燒包,又係賣相超級靚! 坊間真係好少有,仲要係放題!入邊餡料十足,唔會過鹹,叉燒好味又多汁,配上鬆軟嘅包真係超正!香煎臘味蘿蔔糕,蘿蔔糕夠香,唔會過粉,入邊放咗好多蘿蔔粒🥳食完咁多點心最後再叫左糖水~紅豆沙同腐竹糖水,以呢個價錢來講食咗咁多優質點心🥧,真係物超所值!

去到門口已經都有唔少人喺度等,好彩等咗一陣已經入得去食😌
個位都坐得幾舒服😌
跟住就係90分鐘放題, 任食紙上嘅點心🧆

我哋嚟嘅時候可能比較晏,所以有啲熱門點三已經賣晒

所以下次嚟食嘅時候要早啲~

我哋叫咗好多唔同點心,必食推介有:
涼菜小食

鮮肉一口小籠包,皮薄多汁,肉質鮮甜 ~

黑金流沙包,賣相超級精緻,一打開入邊奶黃流出 ,鹹香味十足

香煎臘味蘿蔔糕,蘿蔔糕夠香,唔會過粉,入邊放咗好多蘿蔔粒🥳

食完咁多點心最後再叫左糖水

2021-05-26 130 浏览
今次品嘗中式點心放題,在銅鑼灣旺區中環境及食物都非常有水準,㕑房用心炮製味道,茶只有一種玄米茶可以消滯,配合任飲放題最好的配搭。雖然只有90分鐘任飲時間,但是肚子已經好滿足了。特別讚賞服務員的態度,耐心解釋點菜單內容,這裡值得推薦給大家!
玄米茶
即叫即蒸點心
2021-05-26 142 浏览
今日去咗銅鑼灣Hysan Place 買野,行到一半,屋企人話餓就去左樓上食中菜。呢到呢間明館門口有填鴨食,諗住入去叫鴨, 點知要晚市先有, 咁就照食點心放題,睇落都多點心選擇。一坐低就有一樽好大嘅蕎麥茶, 填紙仔就發覺真係好多野揀。 第一輪就剔左好多野食,每樣野食如果你剔1, 佢就會上1粒1件,幾方便食完1件之後再決定翻叫。 小籠包幾好食,皮薄有湯肉唔散;煎蓮藕餅好值得推薦,真係好脆又唔燶唔乾,入面仲有d 肉汁。 鮮奶酥幾脆,唔乾入面。 蝦餃燒賣都好大粒好好食,蘿蔔糕即煎非常惹味。啤梨鹹水角幾特別,真係成個啤梨咁炸出黎, 又有d 綠綠地。 豬腸粉呢d 地道野都有真係幾驚喜, 夠白雪雪滑劣劣。 有d 點心好想食不過就可能我地太遲先入座,所以俾人叫晒,例如鴛鴦流汁叉燒包,等下次下過再睇下呢個叉燒包點流汁法。 另外個黑毛豬肉粽,又係好想食,話晒都就黎端午節。 佢有d 甜品都幾得意,好似個妃子笑同奶皇糕幾即得食。 埋單300左右,真係算係咁係Hysan Place.
2021-05-26 83 浏览
今日就去咗明館呢度食嘢因為聽朋友講呢度有我坐點心放題,但係不過而家係夜晚所以就冇嘅所以我就食咗晚市嘅餸菜但係都唔錯第一樣就係桂花淮山,因為想養生啲所以就叫咗呢個菜平平哋40幾蚊都唔錯嘅,另外就叫咗脆嘅薯牛😊 仲有唔少得梗係點心拼盤啦,入面有幾種唔同嘅點心,我覺得味道都唔錯,下次嚟食點心放題可以再叫,另外個樣真係好啱打卡用。另外仲有就係一個竹筒嘅禮物飯,另外仲有竹笙勝瓜蕃茄,以及甜品就係叫做詐糊,原來真係打麻雀嗰啲😀佢其實係桂花椰汁糕嚟嘅,個樣好特別,仲有用米紙做嘅美金添🤣🤣🤣🤣