2019-06-06 41 浏览
一直想試忌廉咖哩烏冬😝但一直都無機會🥴難得放肆下個肚腩仔😆當然找緊機會吧😜嘻嘻咖哩忌廉烏冬🥘上枱啦🤗上枱啦一層白雪雪厚忌廉鋪面😊咖哩係邊呢?🧐唔好光看外表🤓咖哩就係忌廉下面🤗超濃郁嘅日本咖哩風味🇯🇵香辣得黎又甜甜地😙幾正烏冬係粗身果隻😉非常有嚼口完全染哂咖哩顏色😌入味其實加左忌廉🤪除左香濃程度提升之外😎更令烏冬口感滑順得多😚價錢方面$78一碗🥣呢個味道都唔錯😊
一直想試忌廉咖哩烏冬😝

更令烏冬口感滑順得多😚
價錢方面$78一碗🥣
呢個味道都唔錯😊
2019-06-06 108 浏览
呢間吉列忌廉烏冬專門店已經紅咗好耐,以忌廉烏冬同吉列牛做主打。環境都幾好有落地玻璃可以望到銅鑼灣大廈,有自然光射。入嚟都幾舒服㗎~我哋叫咗個美式頂級牛里脊套餐,有埋芝士大啡菇同埋炒到好濃郁嘅洋蔥!因為只有三成熟左右所以,店員點着左個鐵板3分鐘後就可以切細件落去煎一煎。不得不說個大啡菇吸晒牛肉嘅精華所以非常之juicy!! 仲有可以拉絲嘅芝士係面💕美國頂級牛肉係唔同d,全部都係啖啖肉,完全冇筋!我個人都唔係太鍾意好熟,因為會好un~所以我都係略略咁煎,已經見到啲肉汁飛晒出嚟,好正呀🤪再配呢個鹹蛋黃薯條好驚喜!鹹蛋好均勻咁分布晒喺薯條嘅每一個位,而且好味道好濃郁,但係又唔會好鹹!食到唔停口🤤薯條配埋黑松露醬,就咁食都超好食!左邊就係牛肉醬,有少少芥末醬係側邊。到咗重頭戲咖喱忌廉牛肉烏冬喇,可以忌廉好友空氣感,一路影相一路見到佢啲氣係咁bo出嚟,好似呼吸緊咁🤩咖喱味好出得嚟有好重忌廉味,有啲似卡邦尼意粉,底下有啲牛肉都不錯~
鹹蛋黃薯條

2019-06-01
鹹蛋黃薯條
  • 咖喱忌廉烏冬
2019-06-06 198 浏览
本人係幾鍾意食牛肉同烏冬既,今次同媽媽過海黎到銅鑼灣食間人氣性價比高既餐廳,又有忌廉烏冬又有吉列牛食,正呀!今次叫左個二人餐再加兩個小食,二人餐包左吉列牛定食同咖哩忌廉烏冬再加兩個汽水。一開始黎左烏冬,成個面都係忌廉見到既時候有少少不知所措,但入面其實係咖哩牛飲烏冬。麵質係我最愛既彈牙感,咖哩加上忌廉唔會太膩。另一個重點係牛肉質地好好,開頭有諗過跟麵食既牛肉未必好食但呢到個牛肉有肉汁又好淋滑。另一個定食係呢個吉列牛定食,係呢到另一主家,肉質同油香都十足,上枱時肉係大概medium熟道,用上石板加熱可以係食個時都熱辣辣,醬汁有一個加左wasabi既沙津醬食落幾夾牛肉。另外今日仲叫左兩個小食,分別係kobekyu秘製蛋卷同蒜片牛舌芯。蛋卷中間有芝士卷心,食落有層次。牛舌芯相對一般,可能係太薄同我地冇即刻食佢,有啲乾身,比起印象中彈牙既口感欠奉。總結我覺得餐廳性價比真係好高,同時好多款食物水準都有中上水平,值得回頭黎多幾次。

咖哩忌廉牛肉烏冬

Kobekyu秘製蛋卷
蒜片牛舌芯

咖哩忌廉牛肉烏冬
吉列牛定食
聽過依間餐廳好多次啦,終於有機會一齊嚟試吓!❤️❤️❤️我哋一行三個人,一早book咗位,星期五都可以好容易8:30就入座啦😀😀😃不過伯樂中心太多食肆,等𨋢都要等好耐😅😅😅我哋叫咗個套餐,吉列牛真係不錯!牛肉味好香,再放喺個鐵板嗰度一齊煎來食,正👍🏼👍🏼👍🏼❤️打卡一流!配埋飯一齊食,更加正❤️❤️👍🏼👍🏼👍🏼依家係咖喱忌廉烏冬!唔好講笑!依個活動係全晚嘅焦點!烏冬係手打烏冬,配埋個醬汁,不得了❤️❤️❤️❤️單骨雞翼,不過不失😀

單骨雞翼,不過不失😀
Japanese🇯🇵 x Korean🇰🇷 fusion💫 Stone Plate Grill Kobekyu🐮 & Heavenly Creamy Udon🥢..吉列牛🐮既熱潮 早早就已經係人氣item,但你又知唔知原來係黎自韓國呢❓呢度主打吉列牛🐮& 忌廉烏冬🍜,都係不能不試喔。結合韓式🇰🇷+日式🇯🇵 新派專門店,每款餐枱附設✨石板烤爐✨可以自己動手燒牛肉,因應個人偏好而控制熟嫩度 燒出最合心意既吉列牛。Creamy Curry Chicken Udonll看樣子白雪雪☁️雲一樣 平平無其既忌廉,原來底層埋藏住香噴噴咖哩烏冬呢。滿滿一大碗Udon🍜 比厚厚既忌廉包圍住,撈勻後好滑`好濃`好香 食落真係好Creamy❤️ 而日式咖哩🥘味濃而不辣 每一拄都掛滿滿 全沒違和感 配搭好香也好吃。Kobekyu Katsu Setll主打吉列牛🐮 事前炸至香脆 薄切已半熟,再按自己喜好燒至成熟 再沾上醬汁同吃。而和式定食🍱附有麵豉湯`冷豆腐`涼伴蕃茄`miso飯,有得玩之餘又冇得食 不錯。另外咖哩忌廉汁也是很好下飯🍚,連同miso同吃 我真係可以吃多碗飯呢。哈哈Rice Pot with Ter

Creamy Curry Chicken Udon
l[咖哩忌廉雞烏冬]l

Kobekyu Katsu Set
l[吉列牛定食]l

Rice Pot with Teriyaki Berkshire Pork
l[醬燒黑豚肉釜飯]l
黑豚肉🐽 肉嫩嫩,釜飯拌有海苔`玉子絲`甜醬汁。看似平凡普通 但拌勻同吃又是另一番滋味❤️。不知不覺也吃光光,悄悄告訴你 我是一枚飯桶呢👻。
呢餐又吃又玩又休閒🍃,食得開心也滿足。這晚人不多 靜靜地渡過一個晚上💫,亦一解我日本之癮呢。下次再發掘銅鑼灣美食😋。
2019-06-05 29 浏览
有朋自遠方來, 我呢個銅鑼灣地膽帶左佢去百樂中心間吉列牛忌廉烏冬專門店食好西, 我地喺時代廣場行過去3-4分鐘就到, 好彩有訂枱ja, 未到食飯時間已經差不多坐無虛席。超想試下個美式頂級牛里脊, 離遠見到已經心心眼, 件扒好肥厚….啊, 脂肪比例分佈平均, 肉質結實, 口感層次豐富, 雖然件扒喺廚房已經輕輕烹煮過, 不過未夠ga, 仲要切成一小口放上石爐上燒, 要幾成熟由自己話事, 睇住d肉汁流唒出黎, 入口即溶, 牛里脊真係好juicy!!咖哩忌廉雞肉烏冬, 全碗鋪上白雪雪嘅忌廉, 唔好以為平平無奇, 實則好味到棟L, 翻開忌廉內裡係濃濃嘅咖哩, 香氣撲鼻, 烏冬彈牙, 爽口, 朋友形容為雞肉撈,估唔到咖哩撈烏冬係咁好食, 仲話想打包剩低嘅咖哩番屋企撈午餐肉, haha….今餐大家都食得好開心, 絕對冇介紹錯~~

2019-06-04 19 浏览
朋友說很想一嘗忌廉烏冬,香港能吃的地方不多,剛好在就腳的銅鑼灣就有一間。吉列牛忌廉烏冬專門店非常多人, 七點入座有八成滿,八點多離開時,更出現人龍。是次點了美式頂級牛里脊和忌廉烏冬。怕肥的我,一見到忌廉烏冬先是打了個顫抖,滿滿的忌廉鋪滿了整個碗子,底下藏着咖喱牛肉烏冬。忌廉其實沒什麼味道,只添了一點潤滑的口感,吃起來非常順口,沒我想像中的油膩。鹹蛋薯條鹹蛋的份量很多,掛滿一根根薯條,配上黑松露蛋黃醬,邪惡又美味。牛里脊用鐵板上,鐵板燒得滾燙,牛扒切開大概只有一成熟,需要靠鐵板加以煎熟,牛肉味頗濃,價格來講還算不錯。總括而言,吉列牛忌廉烏冬專門店性價比很高,難怪成為銅鑼灣熱店。

是次點了美式頂級牛里脊和忌廉烏冬。

2019-06-04 24 浏览
做完gym梗係要食d好野慰勞下自己啦,今次同朋友👯‍♀️來到銅鑼灣的Kobegyu試一下忌廉烏冬🤤🍽 忌廉烏冬(牛肉)首先試了非常有特色的忌廉烏冬。份量比想像中小碗,但是價錢也不算貴。忌廉打得起泡,非常輕盈,完全不會肥膩🤤咖喱汁味道不算太濃,只有小小辣。當忌廉混合咖喱汁後,整個醬馬上變得很creamy,更加惹味🤤我會略嫌烏冬煮得太「淋」,會容易變坨。如果可以煮得更加彈牙的話口感會更好吃。🍽蕃茄海鮮shabu shabu另外我們沒有選擇招牌的吉列牛(因為太熱氣了🙈),選擇了蕃茄湯底的海鮮涮涮鍋。Shabu shabu的蔬菜量比想像中多,有娃娃菜、蘑菇,還有我最喜歡的洋蔥🤤蕃茄湯底雖然沒有蕃茄蓉,但是蕃茄味濃,不會太酸,非常開胃。海鮮方面有蠔、clam、大量鮮蝦。唯一比較麻煩的是需要剝殼,而且侍應也不會主動給你紙巾,會比較不方便。

🍽 忌廉烏冬(牛肉)

🍽蕃茄海鮮shabu shabu

2019-06-04 34 浏览
我見呢間有吾同cushion 嘅食物,就試下呢間。晚餐有限時,所以坐得吾耐,如果要同朋友吹好耐水,就要揾定另一間甜品店。如果吾係就食得有點急,因為呢間次次都人山人海,超多人排隊。首先要試左咖哩忌廉烏冬,面層係厚厚的忌廉,內層係咖哩烏冬,估5到兩個係perfect match!撈埋一齊食,其實會令啲麵更滑,而且吾會太濃咖哩味好重味噌!單骨雞翼岩曬我呢啲吾鐘意lun骨嘅人,而且甜甜地,開胃菜必點之一。至於個Shabu shabu就普通,同打邊爐冇分別,下次未必會叫呢個🙃🙃🙃鰻魚真係好肥美,一個人一碗岩岩好
我見呢間有吾同cushion 嘅食物,就試下呢間。

鰻魚真係好肥美,一個人一碗岩岩好
2019-06-03 44 浏览
#cassiegocwb-今日又約左朋友係銅鑼灣公司附近食Lunch,終於都的起心肝去一直好想食嘅咖喱忌廉牛肉烏冬,因為我真係好鍾意食忌廉!🤣-去到先發現原來有Lunch Set,平均$60左右,都幾平。不過咖喱忌廉牛肉烏冬就無Set,得散叫$78。因為本身客人都有好淡味嘅茶飲,所以我就無特別再叫飲品,朋友就叫左吉列牛定食套餐。👍🏿-咖喱忌廉牛肉烏冬真係好好食,咖喱同忌廉嘅味道好match,好順滑嘅咖喱味!吉列牛定食我就無試到,佢有個類似鐵板嘅爐,朋友都玩得好開心,打卡一流!❤️-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)回購評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)-➡️吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓-
#cassiegocwb
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
➡️吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

2019-06-03
2019-05-31 128 浏览
今日又心思思想食多次吉烈牛,決定試下另一間😋 呢間款式幾多,除咗吉烈牛仲有其他類型既食物,岩哂我呢d鍾意咩都食d既人😂吉烈牛定食有好多野呀,有豆腐,沙津,湯,當然唔少得我地期待已久既吉烈牛啦🐄 我最鍾意呢款食法,可以自己決定個牛有幾熟,又可以慢慢同朋友傾住計咁食,唔怕個牛凍咗😋另外,呢度既shabu shabu都比我想像中好食,牛肉既份量都頗多🤓另加錢就可以配多個烏冬,作為烏冬愛好者梗係要追加一個啦😂平時喺香港都發覺好少有餐廳會有得食蟹膏,味道都唔錯,性價比仲好高添👍🏻👍🏻👍🏻 可以一試

肥牛雜菜  Shabu  Shabu

另加錢就可以配多個烏冬,作為烏冬愛好者梗係要追加一個啦😂
烏冬

味噌蟹蓋紫菜飯團
2019-05-12
肥牛雜菜  Shabu  Shabu
烏冬
估唔到忌廉烏冬吉列牛嘅熱潮仲未過😳仲係好多人排隊呀第一次食試吓韓牛🇰🇷嘅質素係點先.#吉列牛定食 $148定食包味增湯、番茄仔沙律🥗、麻醬豆腐、有少少飯素嘅白飯🍚吉列牛🐮大概有12塊 每件牛肉嘅色澤都好靚☺️唔算太多脂肪 每邊燒大概20秒左右 口感都算幾淋😋唔會有根 咬唔爛嘅情況 最怕係呢啲牛牛肉炸粉唔算厚👍🏻用咗韓式方法上沾粉 所以炸皮會有粒粒嘅狀況有韓式醬油、甜甜地嘅沙律醬同埋Wasabi沾 整體上竟然好食過某啲吉列牛專門店‼️.#咖喱忌廉烏冬 $78忌廉烏冬一上枱 騰騰震 好過癮呀😆將烏冬撈勻 下面嘅咖喱🍛同忌廉融合咗味道係出奇地好味 完全唔會有”流”嘅感覺🤩咖哩味甜甜地甘甘地🤤 好好味 同忌廉起化學作用烏冬超級掛汁😼 軟硬度適中 有雞肉同牛肉揀 雞肉同咖喱好夾👍🏻 但略嫌雞肉份量太少#kobekyu滋味單骨雞翼 $65醒呀😏 單骨有12條 即係有五隻雞翼雞翼係佔咗芥辣蜜糖粉去炸 所以係超級入味😍每條單骨雞翼好濃蜜糖味 🤤🍯但我略嫌蜜糖芥末粉多咗少少 可能我唔啱食咁濃烈嘅口味但味道係好好味既 完全同麥記既蜜糖芥末粉冇得比啦🤣
估唔到忌廉烏冬吉列牛嘅熱潮仲未過😳
仲係好多人排隊呀
第一次食試吓韓牛🇰🇷嘅質素係點先
#吉列牛定食 $148
定食包味增湯、番茄仔沙律🥗、麻醬豆腐、有少少飯素嘅白飯🍚
吉列牛🐮大概有12塊 每件牛肉嘅色澤都好靚☺️
唔算太多脂肪 每邊燒大概20秒左右 口感都算幾淋😋
唔會有根 咬唔爛嘅情況 最怕係呢啲牛
有韓式醬油、甜甜地嘅沙律醬同埋Wasabi沾
整體上竟然好食過某啲吉列牛專門店‼️

但味道係好好味既 完全同麥記既蜜糖芥末粉冇得比啦🤣
  • 吉列牛定食
  • 咖哩忌廉烏冬
2019-05-31 113 浏览
在韓國有12間分店的超人氣食店Kobekyu港島區分店位於食店林立的銅鑼灣百樂中心,裝潢簡潔明亮,格調舒服外表吸引的咖喱忌廉烏冬夠彈牙,以一層厚厚白色忌廉蓋面,微辣的咖哩與香滑的忌廉配合得非常好美式頂級迷你脊套餐肉質相當軟嫩,簡單的於厚身鐵板上每邊烤十秒,鐵板溫度夠高又不容易黐底,再加上黑松露醬及秘製醬汁增強層次厚切鹹蛋薯條充滿濃郁鹹蛋黃香味這裡價錢合埋,強烈建議預先訂座,否則要等一段時間才能入座

美式頂級迷你脊套餐
厚切鹹蛋薯條充滿濃郁鹹蛋黃香味

這裡價錢合埋,強烈建議預先訂座,否則要等一段時間才能入座
2019-05-29
美式頂級迷你脊套餐
鹹蛋薯條
血拼完Sogo,要獎勵自己呀,所以去到時代廣場後面尋食。.打開menu 見到牛牛同忌廉烏冬最吸引,於是各叫一份。..再次證明我眼光好好.⭐️咖喱忌廉烏冬($78)忌廉、咖哩、烏冬 原來是perfect match,香濃又creamy!.一上枱,這是神秘的「忌廉雲層」呀期待「雲層」散開,有無限可能......急不及待「尋寶」,揭開忌廉內的秘密。.Oh,是黃黃地的烏冬。咖哩非常入味,相信不是求其「撈下汁」。咖哩香濃,加埋忌廉口感變得好creamy.繼續「尋寶」,入面有西蘭花,及好多牛肉粒,很足料呢。..⭐️美式頂級牛里脊套餐($178).鐵板上,已經聞到好噴噴。.大啡菇加流心芝士,完美配搭。個牛里脊扒非常厚切,才$178道好如此「足料」,難得難得.有得食又有得「玩」的超厚身牛扒, 點切點煎都得 。上菜時是五成熟左右,可以按自己喜好再煮熟啲。..我好貪玩的,角切試下、薄切又試下、細心地切成肉絲都得。但最like 都是厚切,啖啖肉好正。.睇下我煎得幾好(沾沾自喜中)~..⭐️咸蛋薯條 ($38)無意外,是邪惡地好食,咸蛋黃粒粒沾滿每條薯條,好香咸蛋黃味。.環境好relaxing,血拼後就是需要這樣休

血拼完Sogo,要獎勵自己呀,所以去到時代廣場後面尋食。
打開menu 見到牛牛同忌廉烏冬最吸引,於是各叫一份。

再次證明我眼光好好

⭐️咖喱忌廉烏冬($78)
一上枱,這是神秘的「忌廉雲層」呀
期待「雲層」散開,有無限可能...
咖喱忌廉烏冬

急不及待「尋寶」,揭開忌廉內的秘密。
咖哩香濃,加埋忌廉口感變得好creamy

咖喱忌廉烏冬

繼續「尋寶」,入面有西蘭花,及好多牛肉粒,很足料呢。
咖喱忌廉烏冬

⭐️美式頂級牛里脊套餐($178)
美式頂級牛里脊套餐

鐵板上,已經聞到好噴噴。
大啡菇加流心芝士,完美配搭。
個牛里脊扒非常厚切,才$178道好如此「足料」,難得難得

美式頂級牛里脊

睇下我煎得幾好(沾沾自喜中)~
美式頂級牛里脊套餐

⭐️咸蛋薯條 ($38)

環境好relaxing,血拼後就是需要這樣休息呢!

我見menu 有其他小食的,下次再黎試下先~
美式頂級牛里脊
2019-05-30 61 浏览
小朋友好喜歡吃udon,特別係有咬口那種麵質,今次專登去食韓國店叫吉列牛忌廉烏冬,之前見報紙雜誌介紹過,賣相好吸引!中午12點去到,人流唔算多,可能早啦,但差不多1點就坐左8成滿,好彩我地早book仲可以有馬場景。第一次食忌廉烏冬,其實未食過係聯想唔到忌廉+咖哩+烏冬呢個配答,見到碗白雪雪烏冬上枱,好kawaii呀,感覺好似甜品,我仔仔見到咁得意胃口大開!味道相當有驚喜,加左忌廉嘅咖哩汁,好幼滑smoothy,日本咖哩汁只有香而不辣,小朋友都食到!另外點多個板燒牛排,好有gimmick,自己淘燒,幾成熟又自己話事,牛排牛味亦濃郁,有口感,有點玩又有得食!

2019-04-25
  • 咖哩忌廉烏冬