2019-05-30 181 浏览
這間餐廳主打日韓美食,每款食物都好新,今次點了咸蛋薯條和大啡茹牛里脊、忌廉咖喱烏冬。首先上了烏冬,一看都被外型嚇親,好像一團雲放在碗中,然後與咖喱混合一起。聽落好像又咸又甜,但食落又覺得忌廉和咖喱都好襯,挺有新鮮感, 最緊要係味道好好, 淡淡都掛麵!😍然後就是牛肉,可以用小型石頭燒,自己調校生熟度,有燒肉嘅感覺。薯條上的咸蛋粒,令薯條再更好味還有地道的手工啤,支持本地牌子還有其他創意小食,下次一定要試

薯條上的咸蛋粒,令薯條再更好味
還有地道的手工啤,支持本地牌子

還有其他創意小食,下次一定要試
牛里脊
牛里脊大啡菇
忌廉咖哩烏冬
咖哩忌廉烏冬
2019-05-30 36 浏览
I was looking forward to trying this place out because the photos looked interesting - there’s a creamy udon dish that looks like a bowl full of white paste, and also a self-grilled meat dish.Long story short, this is a place for young people (students and 20-somethings) who are tolerant of brusk service and tight seating, but prob not for more mature people who have a standard expectation of good service. The server was impatient and curt with her explanations of the menu, and it was clear that

Long story short, this is a place for young people (students and 20-somethings) who are tolerant of brusk service and tight seating, but prob not for more mature people who have a standard expectation of good service. The server was impatient and curt with her explanations of the menu, and it was clear that all the wait staff were minimally trained and not that into it.

It was relatively inexpensive, maybe that’s why. The food was ok, looked interesting and tasted decent. The creamy udon plus grilled meat set only totaled around $250, so I guess that’s good value. Just didn’t really feel relaxed in the environment.

Probably won’t go again. Too many kids. Like eating at a university canteen...
2019-05-28
2019-05-30 24 浏览
晚餐來食飯,叫左個美式牛里脊套餐、忌廉炒麵同鹹蛋薯條。美式頂級牛里脊牛扒配以洋蔥同芝士焗大菇。大菇焗得幾香,牛扒上檯嘅時候係得兩至三成熟,所以要擺係個特別嘅好似盒咁嘅小火爐上烤熟,個牛扒本身已經用黑椒等醃過,食落都幾juicy!鹹蛋薯條鹹蛋薯條真係幾特別,質感會比一般薯條乾身,食起來又唔算話特別鹹,不過就有陣淡淡嘅鹹香味,仲配黑松露同秘製醬汁。香辣忌廉雞肉炒麵面個柔軟嘅黃色係淡忌廉,食嘅時候撈埋下面嘅炒麵一齊,炒麵係韓式公仔麵個種嘅麵,而且幾辣。食起來個味道幾creamy之餘,又有辣辣地嘅味道,同口感都幾特別。
晚餐來食飯,叫左個美式牛里脊套餐、忌廉炒麵同鹹蛋薯條。

美式頂級牛里脊

香辣忌廉雞肉炒麵

2019-05-29 24 浏览
原來「吉列牛忌廉烏冬專門店」係可以望到跑馬地馬場,可惜今日不停地下著大雨,大煞風景。唔緊要今日一於食餐好嘅,消消悶氣。先來咖哩牛肉忌廉烏冬開心share。我第一次食,見到成碗白雪雪的忌廉,外型靚到不得了,有點唔捨得食,又唔知點食。哈哈,店員教我們就咁撈來吃。原來外面是白雪雪的忌廉,裏面是金黃色的咖喱牛肉烏冬,撈匀後味道一絕,烏冬麵質彈牙,果然是烏冬專門店。然後,美式頂级牛里脊套餐到了,有頂級牛里脊及芝士大啡菇,另上秘製醬汁及黑松露醬。其實牛里脊來到時,都應該有四五成熟,我們自己再切細片再燒,燒到我哋鍾意嘅七八成熟,肉質嫩滑,好有牛肉味。芝士大蘑菇好好味,好多汁,有驚喜。我們還order了邪惡鹹蛋薯條, 不過佢係用鹹蛋醬做的, 冇鹹蛋黃粒,所以同我想像嘅有啲距離。

芝士大蘑菇好好味,好多汁,有驚喜。

烏冬好Creamy!吉列牛忌廉烏冬專門店Kobekyu係首爾弘大極受歡迎,近期佢地黎左香港開設海外分店,主打吉列牛定食,表面炸得酥脆,入邊就燒到粉紅色,外脆內嫩,咖喱忌廉烏冬有上有厚厚忌廉,好邪惡佐又食唔停!🔺忌廉咖哩雞肉(可以自選牛肉)烏冬($78)面層是薯蓉忌廉,底層是咖喱烏冬。食前先把忌廉和咖喱烏冬撈勻,忌廉沾上每條麵條,香甜的咖喱配上厚滑忌廉,一點也不覺膩,口感creamy。🔺咸蛋薯條🍟 ($38)餐廳食物充滿創意,味道一流,用來作鳥冬餸口。🔺美式牛里脊套餐($178)內裡嫩口既牛肉, 再食到本身牛既鮮甜肉汁, 配上一塊芝士大冬菇,洋蔥做配料,有得食, 又有得玩, 味道仲要唔錯,食時更附上加入wasabi和蒜蓉的特製沙律醬,蘸來吃牛味更濃。🔺上菜時啲牛肉係生生地,要自己燒番熟的,店員教每邊燒2秒就ok,要自行切成一小塊去燒,一放舊肉落去就聽到滋滋聲!
烏冬好Creamy!

忌廉咖喱雞肉烏冬

🔺忌廉咖哩雞肉(可以自選牛肉)烏冬($78)

咸蛋薯條

2019-05-28
忌廉咖喱雞肉烏冬
咸蛋薯條
  • 忌廉咖哩烏冬
  • 美式牛里脊套餐
2019-05-28 29 浏览
之前一直唔知有呢間餐廳嘅存在,直至朋友話想食日本嘢,先特登search,但原來呢間係韓式餐廳??我地係平日過來食lunch,朋友都揀佐lunch set食(其實都幾抵食),但我揀唔到,於是叫佐個帶子釜飯。等佐20分鐘左右來到。上面有幾多蟹籽鋪係面,加埋芝麻同紫菜,撈埋啲飯食既起到調味作用,都變得有咬口。帶子同蜆肉不過不失,以呢個價錢quality可以再好啲。我地雖然正值最繁忙既午餐時段過來,但都唔洗等位,不過侍應得兩個,所以多客起來落單或者有咩需要就要等下啦。

2019-05-16
午餐
今日又同同事喺銅鑼灣周圍搵嘢食。經過耀華街見到一間樓上店食日式烏冬。就即刻上去試一試。上到去環境幾舒適👍🏻👍🏻餐牌有很多款不同烏冬及套餐選擇,最後選擇了美式頂級牛脊里套餐及忌廉咖喱雞肉烏冬,牛脊里是鐵板上的,之後可以在石板上再燒至五成熟,牛脊里很豐富肉汁,而且味道十分濃郁,還有大蘑菇及洋蔥👍🏻👍🏻👍🏻忌廉烏冬上面有一層厚忌廉,味道很好及好特別,而且份量也足夠兩個人食👍🏻👍🏻還有點了鹹蛋薯條,配埋黑松露沙律醬,絕對一試難忘👍🏻👍🏻😋😋😋下次再嚟試吓其他套餐先😋

下次再嚟試吓其他套餐先😋
2019-05-26 37 浏览
To be or not to be? What’s happening on everyday you live? Don’t think much of no matter you do or not to do, keep wisely to be made up yourself vigorously.-每個人對美食既準則都唔同,有D人好又一餐唔好又一餐,豐儉由人,但我就寧願活在當下,聽日發生乜野事無人知道,所以更加要好好享受眼前既美食!!睇過朋友既食評介紹呢間來自弘大過江龍既忌廉烏冬同吉列牛真係正到呀媽都唔認得!唔試下咁點對得住我呀媽呀! 👇📌美式頂級牛里脊套餐 - $178👉呢塊牛黎到既時侯,Staff話已經有1-2成熟,之後想要咩程度先食就由你自己去Judge,我就鍾意岩岩好既,所以放上去爐燒每邊大概1分鐘左右就可以,肉質非常鮮嫩而且有彈性,肉汁咬落去已經爆哂出黎,一再回味呀!另外套餐包左粒芝士大啡菇賣相已經夠哂邪惡,燒左大概2-3分鐘已經忍唔住成舊食左,濃濃芝士味同菇既香味覆蓋哂成個味覺,相當滋味!呢個套餐食得過!!📌咖哩忌廉烏冬(牛) - $78👉好厚身既忌廉完全覆蓋
每個人對美食既準則都唔同,有D人好又一餐唔好又一餐,
豐儉由人,但我就寧願活在當下,聽日發生乜野事無人知道,
所以更加要好好享受眼前既美食!!睇過朋友既食評介紹呢間來自

📌美式頂級牛里脊套餐 - $178
👉呢塊牛黎到既時侯,Staff話已經有1-2成熟,
之後想要咩程度先食就由你自己去Judge,
我就鍾意岩岩好既,所以放上去爐燒每邊
大概1分鐘左右就可以,肉質非常鮮嫩而且有彈性,
肉汁咬落去已經爆哂出黎,一再回味呀!
另外套餐包左粒芝士大啡菇賣相已經夠哂邪惡,
燒左大概2-3分鐘已經忍唔住成舊食左,
濃濃芝士味同菇既香味覆蓋哂成個味覺,
相當滋味!呢個套餐食得過!!

📌咖哩忌廉烏冬(牛) - $78
👉好厚身既忌廉完全覆蓋哂烏冬既表面,
少試牛刀試試個忌廉既味道先,忌廉味都幾香,
得到但主要佢既角度係要令到d咖哩變得更加滑身!
重點係的確確加左忌廉既咖哩烏冬無論聞落
定食落都比一般既特別香,加埋我點既係牛肉,
裡面包住既都係1粒粒濃香既牛柳粒!
惹味又好食,配合咖哩亦都有另一番風味!

📌咸蛋薯條 - $38
👉黎食得牛既當然唔少得薯菜啦,
個staff推介我地呢隻咸蛋薯條唔錯,抵食又好正,
好!見佢咁有誠意就試下啦,外表金黃唔在講,
咸味適中,另外再配埋餐廳預設既黑松露醬
同秘製醬汁,成年事就會更加夾,
食落口感又會唔同,幾好既選擇!
▪ Rose Garden - $38
▪ Citrus Ocean - $38
▫當然唔少得野飲啦,聽staff推介呢2隻野飲幾岩
用黎送牛!咁好啦,同個fd一人一杯,2款都係梳打黎,
分別係玫瑰味同柑橘味,賣相非常吸晴,味道都唔錯,
特別鍾意citrus味,兩者睇得又飲得,最後埋單每人都係
$150左右!呢個lunch真係抵食到世界盡頭呀!
2019-05-25
  • CitrusOcean
  • RoseGarden
  • 咸蛋薯條
  • 咖哩忌廉烏冬(牛)
  • 美式頂級牛里脊套餐
2019-05-26 99 浏览
今日係週末,中午約咗朋友喺銅鑼灣食飯,我哋想喺時代廣場附近食,佢就提議去伯樂中心搵食。估唔到佢都好熟呢度美食大廈,我都嚟過呢度得閒食個幾次,今日去咗睇上22樓食忌廉烏冬😋佢話之前食過一次覺得呢個配搭好唔錯,好有驚喜!聽佢講吓講吓我都想試吓。同一棟大廈之我地都食過另外兩間食肆,都覺得呢度偏細,但係估唔到上到嚟22樓感覺有幾闊落,而且景觀都真係唔錯!周末中午好多人,好彩今朝打左來留枱!可惜坐唔到窗邊🤪店員都幾細心介紹餐牌,我地就食推介既牛里脊套餐,另外加左個鹹蛋薯條。當然亦都唔少得必食嘅忌廉咖哩烏冬😍呢個烏冬可以揀配牛肉或者雞肉,因為我哋嗌左牛里脊,所以就揀咗食雞肉烏冬。先黎左個咸蛋薯條🍟,超邪惡!鹹蛋味都好出好足,同薯仔好夾!食呢個薯條真係唔駛點醬都好惹味!唯一要挑剔啲就可以話佢偏油左少少,如果可以索多一陣油先上枱就更加好😙牛里脊上枱既睇落已熟,其實都只係熟左兩三成,之後就要我地自己燒😂呢個玩法都幾有趣,好在你啖啖食入口都好熱,牛味🐮好出,肉質夠亂唔太啱!自己再加少多10秒其實就已經食到,視乎你鍾意食生定係熟啲!呢個牛里脊肉質好嫩好甜,好食!🥰😍而且佢仲陪左好多洋蔥同埋一個芝士大菇,啲配

美式頂級牛里脊套餐

牛里脊上枱既睇落已熟,其實都只係熟左兩三成,之後就要我地自己燒😂呢個玩法都幾有趣,好在你啖啖食入口都好熱,牛味🐮好出,肉質夠亂唔太啱!自己再加少多10秒其實就已經食到,視乎你鍾意食生定係熟啲!呢個牛里脊肉質好嫩好甜,好食!🥰😍而且佢仲陪左好多洋蔥同埋一個芝士大菇,啲配菜喺鐵板上都燒得好香👍🏼🤓
咖喱忌廉雞肉烏冬

最後黎埋個忌廉雞肉烏冬,一嚟嘅時候令我諗起剃鬚cream,哈哈!一了起上嚟啲咖喱味好香,而且原來佢係用或忌廉,所以一啲都唔會覺得好濃、杰撻撻咁,因為下便啲咖喱烏冬🍜好熱所以啲忌廉一搞嘅時候其實就已經用咗落去,令到啲咖喱烏冬一條條好滑,食落口好香軟!日式咖喱味香得來唔算好濃郁,但係反而咁樣更加啱我食,可能再加左撈埋忌廉,變相個咖喱🍛味一啲都唔辣,好啱食!建議唔好咁快撈晒啲忌廉落去邊食邊爐,就可以令到啲烏冬久唔久在索返啲忌廉汁,呢個食法新得黎好夾,必試😍

呢間價錢合理,啲料你都幾創新,唯一就係抽風系統可以再加強,因為個個都燒緊牛😂值得一食!👍🏼
2019-05-26
咖喱忌廉雞肉烏冬
  • 咖哩忌廉烏冬
本來男朋友想食吉列🐷但豬瘟 所以變左去食吉列牛d 吉列牛 睇落好生 好在有得再燒燒佢再叫埋忌廉咖喱烏冬唔鐘意食忌廉的我居然覺得好好味同好滑 唔溜overall 本人鐘意烏冬多d hahahaha
本來男朋友想食吉列🐷

同好滑
唔溜

overall 本人鐘意烏冬多d hahahaha
2019-05-26 21 浏览
今晚2人組出動覓食,來到呢間吉列牛忌廉烏冬專門店🤩話得專門店,當然要試鎮店美食😋點了1份咖哩忌廉烏冬(雞)、咸蛋薯條及美式頂級牛里脊套餐😍咖哩忌廉烏冬$78。一上枱已見到成個面都被邪惡嘅忌廉蓋住😱按捺不住食了!一食之下,咖哩、忌廉味香,但又不會過辣,係日式咖哩類別😎烏冬爽口,很有咬口😋亦有很多件雞肉,醃得非常入味,咖哩湯底辛香,面層忌廉令湯底更滑,很滿足😚咸蛋薯條🍟$38。近來人人喜歡食咸蛋黃,我地肥氏2人都不例外🤣我倆實行無肥不歡🤷‍♀️🤷‍♂️薯條上枱時非常熱辣辣,食落每條都充滿住咸蛋黃味,味道豐富、邪惡至極😝但卻令人按捺不住🤣美式頂級牛脊里套餐$178。無點吉列牛,點了個靚牛試試,上到枱,店員幫每枱都有嘅爐點火,我地就知要燒一燒塊牛😙切開,果然只有個面係熟,內裡係生,我地都按個人喜好燒一燒啲牛,牛脊里肉質腍滑,好有牛味😋我倆連帶大啡菇都燒一燒,令芝士更熱溶,好香啊🤤點埋黑松露醬夠哂氣派😝但我個人覺得秘製醬汁更能帶出香濃嘅牛味👍今晚又試到好野,我倆都很滿足😜
今晚2人組出動覓食,來到呢間吉列牛忌廉烏冬專門店🤩

今晚又試到好野,我倆都很滿足😜
2019-05-16
2019-05-23 37 浏览
呢排發豬褞,無新鮮豬肉牛肉食,夜晚係屋企食飯變得好 dry。今日午餐同同事出去食好DD,走左去銅鑼灣一間日韓 fusion 餐廳食 lunch。🍖 美式頂級牛里脊牛里脊已略煮,可跟據個人喜好再係板上燒,我地燒到6成熟,牛里脊好林,附上黑松露沙律醬,秘製醬汁,兩款都好好味。仲有芝士焗大磨菇,同埋大量洋蔥。正👍🍖 忌廉咖喱炒面咖哩炒面勁辣,撈忌廉中和辣味,幾好既配搭。🍖 滋味單骨雞亦有三款口味既單骨雞亦,牛油蜜糖味,韓式甜辣醬同滋味,我地點左滋味,我覺得好特別,係雞亦上面灑上好多薯片面既味粉,好惹味😋。

🍖 美式頂級牛里脊

🍖 忌廉咖喱炒面
咖哩炒面勁辣,撈忌廉中和辣味,幾好既配搭。

🍖 滋味單骨雞亦
2019-05-22 36 浏览
近排見到有樣好神奇嘅嘢食,忌廉配烏冬,好多人都話好特別好好食,好奇心之下就搵日收工去試一下未去之前覺得個配搭好迷幻,忌廉明明是甜的,點樣可以配烏冬食呢?咖喱忌廉烏冬(牛)當然先來一客咖喱忌廉烏冬,可以選雞或牛,喜愛吃牛的我當然要牛~ 真的有一層厚厚的忌廉在烏冬上!影相十分美麗~攪拌後下層是咖喱汁~咖喱汁比較甜,不會太辣,加上忌廉汁令到整個烏冬十分香滑呢~牛肉是剛剛好的一口牛柳粒~惹味又好吃。其實除咗忌廉烏冬之外都有好多選擇!所以就決定試埋佢其他牛啦!美式頂級牛里脊套餐選用韓國牛肉,肉質鮮嫩有彈性,選了5成熟還有很多肉汁,食牛扒一樣令人超滿足~另外芝士大啡菇也十分邪惡!咸蛋薯條配黑松露醬和秘製醬汁食牛扒當然要配薯菜啦!見到menu有咸蛋薯條二話不說就點了,咸香加上炸得香脆的薯條,本身已經十分夠味!想不到還附上黑松露醬和秘製醬汁,我個人覺得黑松露醬非常香濃黑松露味,拿來點牛扒也不錯呢!

咖喱忌廉烏冬(牛)

牛肉是剛剛好的一口牛柳粒~惹味又好吃。

咸蛋薯條配黑松露醬和秘製醬汁

2019-05-14
  • 咖喱忌廉烏冬(牛)
2019-05-21 19 浏览
21/05/2019 Tuesday.今日老婆突然提議放工想食吉烈牛,當然不能令佢失望。上網搵咗一陣銅鑼灣原來都有得食。7:30約埋老婆去餐廳等,平日都坐滿晒好在我哋去到嘅時候啱啱有一台走人,唔駛等就有得食嘢,本身諗住見叫吉列牛食,但係見到有個美國頂級牛里脊套餐都幾吸引於是揀咗呢一個再加一個非常邪惡嘅鹹蛋黃薯條非常吸引!好大舊牛肉。外面只係煎咗少少裏面仲係生嘅放上熱石上面燒一陣間就可以放入口。牛肉味道香濃。加埋醬汁一流蘑菇都可以放上去煎一煎更加香鹹蛋薯條非常好食。點埋黑松露醬一流最後再追加左一個忌廉咖喱烏冬。非常好味非常creamy. 兩個人食到好飽都係三百幾蚊抵食
21/05/2019 Tuesday.

7:30約埋老婆去餐廳等,平日都坐滿晒
好在我哋去到嘅時候啱啱有一台走人,唔駛等就有得食嘢,

於是揀咗呢一個再加一個非常邪惡嘅鹹蛋黃薯條

非常吸引!好大舊牛肉。外面只係煎咗少少裏面仲係生嘅

蘑菇都可以放上去煎一煎更加香

鹹蛋薯條非常好食。點埋黑松露醬一流
最後再追加左一個忌廉咖喱烏冬。非常好味非常creamy.

兩個人食到好飽都係三百幾蚊抵食
2019-05-21 22 浏览
吉列豚,吉列雞,吉列魚柳就食得多,吉列牛嘅選擇又真係比較少見。原來吉列牛熱潮已經不知不覺喺日本吹到香港,之前成日喺ig見到吉列牛嘅蹤影,呢日終於到我嚟試下。餐廳位於好多嘢食嘅百樂中心,位置方便,好近mtr。呢日八點幾上到去,都仲要等三枱,好多人嚟食,好彩5分鐘唔駛就入得。每枱都有一個石燒爐,一陣燒吉列牛用。🐮吉列牛定食 ($148)套餐包括芝麻醬凍豆腐,芝麻醬車厘茄,飯素配珍珠米白飯,一碟吉列牛。吉列牛外面上咗一層薄薄嘅吉列炸醬,入面肉質依然粉嫩,但就唔會有絲毫血水滲出👍🏻放上已加熱嘅石燒鍋,時間自由控制,可按個人生熟程度嘅喜好,我地燒約七成,肉質鮮嫩,牛味濃,容易咬,冇渣冇筋,啖啖肉😋🐷蕃茄濃湯黑豚黑肉Shabu Shabu ($98)追加烏冬 (+$15)蕃茄湯底濃郁,仲有蕃茄蓉,酸酸甜甜好開胃🤤入面有什菜/金菇/豚肉,份量都幾多。烏冬煙煙韌韌,索哂濃郁嘅蕃茄湯,好味彈牙。🐥Kobekyu滋味單骨雞翼 ($65)單骨雞翼方便食,外脆內軟,肉嫩juicy。
餐廳位於好多嘢食嘅百樂中心,位置方便,好近mtr。

每枱都有一個石燒爐,一陣燒吉列牛用。

🐮吉列牛定食 ($148)

🐷蕃茄濃湯黑豚黑肉Shabu Shabu ($98)
追加烏冬 (+$15)
蕃茄湯底濃郁,仲有蕃茄蓉,酸酸甜甜好開胃🤤
入面有什菜/金菇/豚肉,份量都幾多。

烏冬煙煙韌韌,索哂濃郁嘅蕃茄湯,好味彈牙。
🐥Kobekyu滋味單骨雞翼 ($65)
單骨雞翼方便食,外脆內軟,肉嫩juicy。