2020-02-12 26 浏览
一間聞名而久的忌廉烏冬店,今日相約港島朋友聚餐終於食到,位於銅鑼灣百樂中心旺中帶靜地帶分店,店內燈光通明,坐位不少,店內每張檯面也準備好一個石燒爐,絕對吸引你order牛肉來燒。首先叫了一個極度推薦的小食,鹹蛋薯條$38熱辣辣香噴噴的邪惡小食,數粒鹹蛋黄非常吸引!已灑上香草的香脆長條型薯條,點上黑松露醬sauce, 美味驚人!這間專門店最吸引人一定是吉列牛,但反而我被另一招牌菜所吸引。牛脊里套餐$178厚厚的牛脊里牛扒,上鑊有三成熟,店員協助石燒爐起火後,將牛扒薄切成一片,隨意煎好生熟度,伴上配菜洋蔥條加強整體香味度。牛扒煎香後味道較濃,變得外脆内軟。厚身嘅芝士焗釀大啡菇,上面加上芝士拉絲,流於石燒爐上燒香更有芝士香,入口Juicy,乾身菇肉口感鬆化。忌廉咖哩烏冬$78(配牛肉或雞肉)一上檯眼見如同忌廉蛋糕般濃郁,兩人頓時怕會否太過肥膩,但食落原來是幼滑creamy的泡泡忌廉,包裹著下層的日式咖哩雞粒。攪勻後兩者混合成惹味的撈烏冬,烏冬份量足夠,雞肉粒嫩滑,軟滑度與飽足度也讓人滿足。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務:

一間聞名而久的忌廉烏冬店,
今日相約港島朋友聚餐終於食到,
位於銅鑼灣百樂中心旺中帶靜地帶分店,
店內燈光通明,坐位不少,
店內每張檯面也準備好一個石燒爐,
絕對吸引你order牛肉來燒。

首先叫了一個極度推薦的小食,
鹹蛋薯條$38
熱辣辣香噴噴的邪惡小食,
數粒鹹蛋黄非常吸引!
已灑上香草的香脆長條型薯條,
點上黑松露醬sauce, 美味驚人!

這間專門店最吸引人一定是吉列牛,
但反而我被另一招牌菜所吸引。
牛脊里套餐$178
厚厚的牛脊里牛扒,上鑊有三成熟,
店員協助石燒爐起火後,
將牛扒薄切成一片,
隨意煎好生熟度,
伴上配菜洋蔥條加強整體香味度。
牛扒煎香後味道較濃,變得外脆内軟。

厚身嘅芝士焗釀大啡菇,
上面加上芝士拉絲,
流於石燒爐上燒香更有芝士香,
入口Juicy,乾身菇肉口感鬆化。

忌廉咖哩烏冬$78(配牛肉或雞肉)
一上檯眼見如同忌廉蛋糕般濃郁,
兩人頓時怕會否太過肥膩,
但食落原來是幼滑creamy的泡泡忌廉,
包裹著下層的日式咖哩雞粒。
攪勻後兩者混合成惹味的撈烏冬,
烏冬份量足夠,雞肉粒嫩滑,
軟滑度與飽足度也讓人滿足。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-02-08 52 浏览
銅鑼灣耀華街好多餐廳雲集。行到百樂中心見到有間忌廉烏冬專門店。就上去試吓先。咖哩忌廉烏冬(牛肉)咖哩忌廉烏冬真係不得了!全個碗都係忌廉😋睇到都已經好滿足啦😆!食落去勁creamy 配咖哩味都好夾!牛肉粒好淋好味道!真係食到舔舔脷😋美式頂級牛里脊套餐呢個牛里脊套餐上枱時個牛未熟晒嫁!自己再燒吓佢想食幾熟就熟,自己控制係唔錯!套餐配咗個大啡菇同洋蔥!牛里脊里好淋好有牛味😋👍咸蛋薯條薯條夠大條、咸蛋黃分量岩岩好!新鮮熱辣辣!小心熨口😊

咖哩忌廉烏冬(牛肉)

美式頂級牛里脊套餐
套餐配咗個大啡菇同洋蔥!牛里脊里好淋好有牛味😋👍

咸蛋薯條
薯條夠大條、咸蛋黃分量岩岩好!新鮮熱辣辣!小心熨口😊
2020-02-08 23 浏览
餐廳除咗吉列牛同忌廉烏冬之外都有好多唔同嘅選擇。黎親都係食吉列牛,所以今次就試其他新野。今次點咗美式頂級牛里脊套餐,鹹蛋薯條,咖喱忌廉烏冬。美式頂級牛里脊套餐牛里脊份量頗多。雖然由鐵板盛上,但都淨係得表面係熟嘅。所以,我哋又可以自己控制幾多成熟。牛里脊多肉汁,味道頗濃,肉質鮮嫩!另外,作為配菜嘅洋蔥都非常入味,好正!芝士大啡菇睇個樣似係唔係太熟,食落好有驚喜,大啡菇鮮甜多汁,配埋濃厚嘅芝士,口感更加豐富!鹹蛋薯條薯條每一條都有濃郁嘅鹹蛋味,配上黑松露醬,更加惹味!如果可以炸得再脆啲嘅話簡直一流!咖喱忌廉烏冬忌廉佈滿烏冬嘅表面,將佢撈埋咖喱烏冬,感覺異常地配合。以為會好膩,但係食落又唔會!可能係咖喱有微微嘅辣味,中和膩感。

餐廳除咗吉列牛同忌廉烏冬之外都有好多唔同嘅選擇。

美式頂級牛里脊套餐

芝士大啡菇

鹹蛋薯條

咖喱忌廉烏冬

2020-02-06 117 浏览
鍾意試新嘢嘅我,好想試呢間大熱忌廉咖哩烏冬好耐!咖哩忌廉牛肉烏冬$78店員端上一大碗香噴噴,滿滿忌廉,好岩打咭instagramable ,以為厚厚忌廉會好肥膩夾漏?你錯喇佢質地好幼滑同微辣的咖哩湯底好夾好惹味!烏冬口感煙韌,而且每條烏冬都好掛湯,好食到停唔到口!美式頂級牛里脊配大啡菇$178店員表示牛里脊只有表面輕輕煎過,需要放上熱石上燒至自己喜歡熟成度一股濃濃嘅牛味同肉質十分軟腍,大啡菇夠厚身同好juicy 咸蛋薯條$38新鮮即炸嘅薯條再加上咸蛋薯條,一條接一條好難抗拒,重口味嘅朋友可以再點附上嘅黑松露醬見好多食客點咗吉列牛,喺日本試過真係好好味,下次都可以黎呢度止下癮
鍾意試新嘢嘅我,好想試呢間大熱忌廉咖哩烏冬好耐!

咖哩忌廉牛肉烏冬$78
咖哩忌廉牛肉烏冬

佢質地好幼滑同微辣的咖哩湯底好夾好惹味!
咖哩忌廉牛肉烏冬
烏冬口感煙韌,而且每條烏冬都好掛湯,好食到停唔到口!

美式頂級牛里脊配大啡菇$178
美式頂級牛里脊配大啡菇

一股濃濃嘅牛味同肉質十分軟腍,大啡菇夠厚身同好juicy

咸蛋薯條$38

2020-02-05
2020-02-05 23 浏览
凍冰冰去食吉列牛就岩晒啦。果然係Openrice熱店!呢個時勢7點鬆啲去到時好多位,但食食下就好多人book枱同walk-in 電子落單好方便, scan個QR code就可以order。等我就試下佢最熱門個牛里脊套餐,加左個咸蛋薯條,當然唔少得忌廉烏冬。個吉列牛套餐好豐富,有好鮮味嘅牛肉,大啡菇,仲有大量鮮甜洋蔥,已經煮到好林,就咁食超好味。牛里脊切開一片片,入邊係粉紅色,煎完之後外白內紅,嫩滑!鹹蛋薯條好抵食, $38大大兜,大家唔驚淨係食吉列牛會唔夠飽。個咖喱烏冬又係絕品,可以揀牛或者雞,我就揀咗白肉,覺得襯忌廉多啲,啲雞肉粒裝上,所以接觸忌廉汁嘅表面就好大,好入味,質地仲好滑添。忌廉烏冬仲有咖喱底,咖喱同忌廉唔會互搶風頭,好夾加埋一,人均都係一百蚊鬆啲,性價比好!

牛里脊切開一片片,入邊係粉紅色,煎完之後外白內紅,嫩滑!

加埋一,人均都係一百蚊鬆啲,性價比好!
機緣巧合下去到呢間餐廳,點咗個二人餐,有一份吉列牛定食,同咖哩忌廉烏冬,一次過食哂兩樣招牌菜兩樣都無令我失望,初頭以為忌廉烏冬會好漏,點知完全唔會!頗為輕身嘅忌廉加上咖喱好惹味,配埋煙韌烏冬,我好鍾意🥰再食埋吉列牛,佢外脆内軟,炸皮唔會好厚,煎完出嚟啱啱熟,牛味好濃總括嚟講,我會為咗呢兩樣菜再返嚟,再試埋佢其他小食不過食完個身好大浸味,有少少油膩感覺

總括嚟講,我會為咗呢兩樣菜再返嚟,再試埋佢其他小食
不過食完個身好大浸味,有少少油膩感覺
  • 咖哩忌廉烏冬
2020-02-02 196 浏览
之前係旺角個間分店食過吉列牛同咖哩忌廉烏冬,一直念念不忘,放工就同舊同事約食多次,就腳d就揀左銅鑼灣店。美國頂級牛里脊套餐 $178見到上次食仲未見到既套餐,即刻叫黎試,牛肉好嫩,自己燒可以掌握個熟成度🥰點埋d醬更加帶到牛味🤤咸蛋薯條 $38極度推薦,薯條上鋪滿咸蛋黃好邪惡,香脆美味,我個人中意點埋松露沙律醬,更有風味~咖哩忌廉烏冬(牛肉)$78上次食已經覺得忌廉汁令成碗烏冬好鬼滑!再食都係咁好味,兩間店都出色!而且烏冬熱辣辣好岩依家冬季食🤤

美國頂級牛里脊套餐 $178

咸蛋薯條 $38

咖哩忌廉烏冬(牛肉)$78

2019-12-16
2020-01-31 40 浏览
今日去左銅鑼灣嘅呢間餐廳,之前一直都想試一試吉列牛,今日終於都食到。我地就叫左一個吉列牛定食同一個咖喱忌廉烏冬。首先個吉列牛可以自己係個熱石上面調較個生熟度,一定要點佢提供嘅蛋黃醬黎食,相當搭配,牛肉如果燒得耐一d會更軟身口感更佳。至於個烏冬同樣好特別,好多忌廉夠曬creamy,再配上日式嘅咖喱汁真係一流,加上本身烏冬都好夠彈牙,值得一試。另外我地仲叫左一個蛋黃醬薯條,啱啱炸起夠曬脆同熱辣辣,再配上蛋黃醬真係惹味。

2020-01-29 33 浏览
之前一直聽朋友推介依間吉列牛忌廉烏冬專門店,今日收工終於抽到時間去試試佢。一上到去餐廳環境唔錯,每枱都放置左個爐仔方便客人可以自己落手燒。首先,我地點左個咖喱忌廉雞肉烏冬。一上枱成碗都係白雪雪,好吸睛。原來成層都係忌廉,平時都好怕忌廉好heavy 好膩,但意外發現依到既忌廉好香滑,食落甜甜地,而底層先係咖喱烏冬,日本甜咖喱同上面層忌廉係出奇地match,加埋滑嘟嘟既烏冬意想不到地好食!跟住我地點左個頂級美式牛里脊配大啡菇,上菜時既牛肉只有一成熟,我地可以自己親自燒控制牛既生熟程度,我地切開細細舊係爐上面燒,一路燒就聞到牛既油香味,牛里脊夠晒淋又唔會腍,配埋洋蔥絲一齊食,yummy!仲有我最鍾意既大啡菇加芝士,我地輕輕放左個菇燒一燒,融融地既芝士加埋juicy大啡菇,依個配搭簡單得黎又好食。仲有前排好hit既咸蛋味薯條,外脆內軟,咸香味濃郁,幾時都話,食薯條最重要係個醬,而且食得薯條點小得黑松露醬,咸蛋加埋咁creamy既 sauce 真係好guilty haha。

之前食過一次忌廉烏冬一直好回味😋今日終於可以再食啦呢間成日都好多人排隊中午嚟就會少人啲.美式頂級牛里脊配大啡菇 $178上枱大約3成熟因為一陣要切開 放上鐵板再煎香牛里脊肉質細嫩 好滑 有洋蔥香旁邊大啡菇上面有芝士好好味 一咬好juicy.咖喱忌廉烏冬配牛肉 $78最期待的菜式我喜歡拌勻忌廉同咖喱先食咖哩變得creamy每條烏冬都沾上醬汁大滿足.牛油蜜糖單骨雞翼 $65個人認為比較似檸檬柚子雞翼底部有牛油和一片檸檬 令汁酸酸的好開胃....吉列牛忌廉烏冬專門店 Kobekyu銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
之前食過一次忌廉烏冬

好開胃

吉列牛忌廉烏冬專門店 Kobekyu
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
2020-01-26 38 浏览
之前日本都已經想試下忌廉咖哩烏冬係咩味道,朋友介紹下,就黎試下呢間銅鑼灣既忌廉烏冬。我地兩個人叫咗兩個主食和一客小食。美國牛里脊套餐:套餐包咗一塊牛里脊、一件大啡菇、咸蛋薯條。每枱都會有一個小小的石爐,本來以為喺叫吉列牛先會用到,原來叫呢個套餐都要用。件牛脊係三成熟左右,所以可以切開後在石板上燒一燒,燒完之後釋放咗啲油脂出黎,塊肉更加可口。咸蛋薯條熱辣辣,充滿咸蛋味又唔太油膩,好好食主打既忌廉咖喱雞肉烏冬:面頭係一層軟滑既鮮忌廉,挖開一個小洞,夾起下面熱騰騰既叻喱烏冬,混埋一齊食,更加增加叻喱既順滑口感,配上煙韌既讚歧烏冬,掛汁度強勁。秘制蛋卷:中間夾咗流心芝士,蛋卷煎得啱啱好,唔會過熟仲留有小小蛋汁,好軟滑

2020-01-22
2020-01-23 43 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店,相信大家都唔會陌生嫁啦今次黎到銅鑼灣呢間位於百樂中心既分店。個名都寫明牛同忌廉烏冬專門店,梗係嗌翻呢2樣啦!美式頂級牛里脊配大啡菇 $178鐵板黎到以為即刻就食得,點知原來只係燒熟咗外面,入面仲係生既要自己燒埋!幾特別 點燒都好似唔老咁,入口都係勁鬆化!牛味重得黎有肉汁,加埋洋蔥蔥粒同芝士大啡菇 讚!咸蛋薯條 $38宜家好興乜都加咸蛋黃落去,咸蛋薯條🍟比平常既薯條更加香同脆口 唔錯喎!咖哩忌廉烏冬 雞肉 $78外表跟忌廉蛋糕一樣,咖哩烏冬藏匿係忌廉之下,濃郁既咖哩香滑,烏冬彈牙有咬口,雞都幾嫩滑
吉列牛忌廉烏冬專門店,相信大家都唔會陌生嫁啦
今次黎到銅鑼灣呢間位於百樂中心既分店。

個名都寫明牛同忌廉烏冬專門店,梗係嗌翻呢2樣啦!

美式頂級牛里脊配大啡菇 $178

咸蛋薯條 $38

咖哩忌廉烏冬 雞肉 $78

2020-01-21
  • 咸蛋薯條
  • 咖哩忌廉烏冬
  • 美式頂級牛里脊套餐
今日係買野日 因為終於出糧喇~~~ yeahhh! 買完野就梗係要再去食好野啦, 喺銅嗰間食吉列牛既餐廳 真係細細個就聽過佢個名喇,今次係再度光臨 皆因佢啲牛真係好正!已經好多人!原來今次佢地出左新野! 我地就決定睇下除左吉列牛 就咁燒肉既感覺又如何~美式頂級牛里脊套餐$178 套餐包一塊牛里脊肉 一個芝士大啡菇 同埋一份咸蛋薯條 牛里脊肉好軟稔再喺鐵板燒一燒 好香口 基本上已經唔駛點醬 一路燒,肉汁一路出黎 正呀!咖喱忌廉烏冬:上檯時驟眼望落去只有鋪滿白色Creamy的忌廉,而在其下面是呈深黃色,有著香味濃郁的咖喱烏冬。再者將其兩者拌勻,忌廉令咖喱的口感變得更加香滑和有質感,而烏冬口感彈牙,每一啖烏冬都能掛滿濃郁的咖喱汁,再配上嫩滑的牛肉。咸蛋薯條:邪惡鹹蛋黃再加薯條,邪惡程度可謂倍增,味道方面,鹹蛋味重可以唔駛黑松露醬都足以一掃而空~ 不過加左醬又係第二隻味!可以當薯條二食 xDD

已經好多人!

美式頂級牛里脊套餐$178

套餐包一塊牛里脊肉 一個芝士大啡菇 同埋一份咸蛋薯條

2020-01-15
  • 咸蛋薯條
2020-01-21 5023 浏览
前兩日同朋友上咗嚟呢度食晏!冇記錯嘅話曾經去過旺角分店,當時覺得味道同感覺都唔錯,所以呢日朋友話想上嚟食我都冇反對~~比起以前,呢度menu嘅選擇多咗好多~朋友就睇中咗呢款 牛脊里套餐$178, 我就對呢一個 忌廉咖哩烏冬$78有興趣, 我哋仲加咗一份 鹹蛋黃炸薯條38做小食添:)等咗幾分鐘一份啱啱炸到熱辣辣嘅金黃炸薯條就送到喺我哋面前~~呢份小食嘅邪惡程度真係爆曬燈呀!!跟住朋友嘅牛脊里套餐都好快送到~~佢嘅套餐除左有一塊厚厚嘅牛扒之外,仲有一隻超厚身嘅芝士焗釀大菇!當中嘅牛扒只有兩三成熟所以切完之後可以放起每枱都備有嘅石鐵板上面燒一燒, 燒到自己適合嘅心水先食xpp我嘅忌廉烏冬都跟住好快送到!!開頭都會擔心忌廉會好漏,但原來其實呢度嘅忌廉都好輕盈,輕到好似泡泡咁, 所以食落一啲都唔膩,只係加滑咗個忌廉汁炸:)烏冬可以揀配牛肉或者雞肉,我呢個小小牛魔王就梗係要咗牛肉啦,食落都好嫩腍,幾有驚喜!而且烏冬嘅份量都幾多,相信即使係男孩子食完都會覺得好飽足~
前兩日同朋友上咗嚟呢度食晏!

比起以前,呢度menu嘅選擇多咗好多~

跟住朋友嘅牛脊里套餐都好快送到~~

當中嘅牛扒只有兩三成熟

我嘅忌廉烏冬都跟住好快送到!!

而且烏冬嘅份量都幾多,相信即使係男孩子食完都會覺得好飽足~

午餐
本來入呢棟大廈無諗住食呢間,諗住去第二間我出錯Lift將錯就錯就食咗呢間,好在都算有驚喜美式頂級牛里脊配大啡菇見到個石燒爐,估唔到又食石燒牛啦牛肉好高質,叫牛里脊我唔識牛部位,唔知係咪牛頸脊啲Friend總之肉質都係咁軟腍同好有牛味放上石燒後,牛肉好香口,入口好Juicy有肉汁咖哩忌廉烏冬+牛肉嚟呢度當然要試吓udon啦烏冬被咖哩忌廉包裹,表面一層厚厚嘅忌廉好creamy攪勻之後,每條烏冬都掛起醬汁一定要撈勻,否則烏冬就咁食會無咩味撈完味道就好濃厚Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼本來有3隻雞翼素,一款係韓式甜辣醬,一款係滋味炸嘅,另一款就係牛油蜜糖因為唔想食辣同炸嘢,所以就揀咗第三款單骨雞翼好處係食得方便,唔使咬兩條骨咁煩,而且會更入味除咗牛油同蜜糖,表面仲灑上芝麻點綴賣相即時靚咗,而且傳出些微芝麻香用牛油煮有少少牛油味又唔會太膩而蜜糖就帶上甜味,令雞翼唔會過於鹹蜜糖沉晒落底,建議蘸過底下嘅蜜糖先食我直頭幫隻雞翼沖涼咁蘸完先食添連服務費2個人約3百幾人均百五百六左右,唔知叫唔叫平不過食物係好食,都抵食嘅加上坐窗口位,好光猛,陽光透入好溫暖舒服亦可望到窗外景
本來入呢棟大廈無諗住食呢間,諗住去第二間
我出錯Lift將錯就錯就食咗呢間,好在都算有驚喜

美式頂級牛里脊配大啡菇

見到個石燒爐,估唔到又食石燒牛啦
牛肉好高質,叫牛里脊
我唔識牛部位,唔知係咪牛頸脊啲Friend
總之肉質都係咁軟腍同好有牛味
放上石燒後,牛肉好香口,入口好Juicy有肉汁

咖哩忌廉烏冬+牛肉
嚟呢度當然要試吓udon啦
烏冬被咖哩忌廉包裹,表面一層厚厚嘅忌廉好creamy
攪勻之後,每條烏冬都掛起醬汁
一定要撈勻,否則烏冬就咁食會無咩味
撈完味道就好濃厚

Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
因為唔想食辣同炸嘢,所以就揀咗第三款
單骨雞翼好處係食得方便,唔使咬兩條骨咁煩,而且會更入味
除咗牛油同蜜糖,表面仲灑上芝麻點綴
賣相即時靚咗,而且傳出些微芝麻香
用牛油煮有少少牛油味又唔會太膩
而蜜糖就帶上甜味,令雞翼唔會過於鹹
蜜糖沉晒落底,建議蘸過底下嘅蜜糖先食
我直頭幫隻雞翼沖涼咁蘸完先食添

連服務費2個人約3百幾
人均百五百六左右,唔知叫唔叫平
不過食物係好食,都抵食嘅
加上坐窗口位,好光猛,陽光透入好溫暖舒服
亦可望到窗外景
  • 美式頂級牛里脊配大啡菇