近呢一年個個都追捧吉列牛,我就試第二次🤤今次黎到都幾出名的吉列牛專門店😌Lunch time 來到可以坐到window seat環境好舒服可以慢慢燒,仲唔洗加一最enjoy就係自己燒,有種滿足感KOBEKYU最出名當然係吉列牛同咖哩忌廉烏冬叫個set 就一次過試哂🙌🏻 $246(吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬+汽水x2 )呢道既吉列牛份量都算多,有十塊以上炸皮薄得黎而且好香脆😍 牛味都好濃🤣一定要點wasabi 或者 蒜蓉的特製沙律醬🤤兩者配合得天衣無縫放入口簡直係大滿足☺️定食仲包括:麵豉湯,麻醬車厘茄同豆腐😋飯上面仲有飯素😍 如果更多會更好呀😋咖喱忌廉牛肉烏冬 $78忌廉好厚好壯觀🤤不過好快會融左無左旋轉紋😂😂😂食落去的忌廉味比我想像中弱 仲以為會好漏🙈 讚歧烏冬係我最愛💗 滑嘟嘟😋咖哩亦都唔辣!同忌廉個味係夾到既😌相反入面咖哩牛肉有驚喜 好夠腍又入哂味😍俾埋個Menu大家參考~
近呢一年個個都追捧吉列牛,我就試第二次🤤
今次黎到都幾出名的吉列牛專門店😌
Lunch time 來到可以坐到window seat

環境好舒服
可以慢慢燒,仲唔洗加一

最enjoy就係自己燒,有種滿足感

KOBEKYU最出名當然係吉列牛同咖哩忌廉烏冬
叫個set 就一次過試哂🙌🏻 $246
(吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬+汽水x2 )

呢道既吉列牛份量都算多,有十塊以上

炸皮薄得黎而且好香脆😍 牛味都好濃🤣
一定要點wasabi 或者 蒜蓉的特製沙律醬🤤
兩者配合得天衣無縫
放入口簡直係大滿足☺️

定食仲包括:麵豉湯,麻醬車厘茄同豆腐😋
飯上面仲有飯素😍 如果更多會更好呀😋

咖喱忌廉牛肉烏冬 $78

忌廉好厚好壯觀🤤
不過好快會融左無左旋轉紋😂😂😂
食落去的忌廉味比我想像中弱 仲以為會好漏🙈
讚歧烏冬係我最愛💗 滑嘟嘟😋
咖哩亦都唔辣!同忌廉個味係夾到既😌
相反入面咖哩牛肉有驚喜 好夠腍又入哂味😍

俾埋個Menu大家參考~
2018-01-24
2018-01-27 67 浏览
👁‍🗨 吉列牛定食 + 香辣忌廉雞肉炒麵(辣)+ 2 汽水(6.5/10)💲246繼之前試過中環間吉列牛,今次試旺角呢間😈叫左個二人餐,有幾樣野食,當中個吉列牛定食,包一碟吉列牛、一碗飯、一個湯同埋個芝麻醬豆腐前菜🥗吉列牛肉質尚算鬆軟,而牛肉味就一般,同埋明明睇人地啲相個邊係滿滿既炸粉,但我既幾乎零炸粉,食落自然零吉列可言🤦🏻‍♀️而個飯就有飯素,但係飯粒略為硬身😭食落個麵辣味較為突出,忌廉味淡淡地,有少許中和辣既作用,但係雞肉唔多,碗麵感覺單調🤭可能比較熱門既咖哩忌廉牛肉烏冬會更好😐總括黎講,呢個套餐既兩個主食係餐廳主打,咁既質素難免會失望🤔👁‍🗨 Kobekyu 韓式醬油炸雞(6.5/10)💲78除左個套餐之外,我地仲額外叫左啲其他既小食🤓個炸雞食落辣辣地,個味都惹味🌶但係叫得炸雞,個皮完全唔脆之餘,係濕同埋淋身既,仲要本身已經細舊,口感係粉多過雞🐥想即刻飛去🇰🇷食真正既炸雞👁‍🗨 Kobekyu 秘制蛋卷(6.5/10)💲68至於呢度既蛋卷,包得頗實淨,一舊舊完整既都無咩點散出黎,食落就帶有微微既蛋香🥚但係略嫌整得唔夠熱,同埋入面既芝士餡唔夠多,出到黎無咩芝士溶溶地既拉絲效果🧀唔太

吉列牛定食 + 香辣忌廉雞肉炒麵(辣)+ 2 汽水

吉列牛定食 + 香辣忌廉雞肉炒麵(辣)+ 2 汽水

👁‍🗨 Kobekyu 韓式醬油炸雞(6.5/10)💲78
Kobekyu 韓式醬油炸雞

👁‍🗨 Kobekyu 秘制蛋卷(6.5/10)💲68
Kobekyu 秘制蛋卷

至於呢度既蛋卷,包得頗實淨,一舊舊完整既都無咩點散出黎,食落就帶有微微既蛋香🥚但係略嫌整得唔夠熱,同埋入面既芝士餡唔夠多,出到黎無咩芝士溶溶地既拉絲效果🧀唔太滿足到我呢個芝士控啊😳

🔛 整體評分(6.5/10)
2018-01-27 88 浏览
間唔中都會想食吉列牛,公司附近呢亦都有一間喺度,咁所以我哋中午食飯時間都有試過,今日同同事兩個人有又想食咁所以就幫襯左啦咁我哋兩個人呢就叫咗一份吉列牛啦同埋一份茶漬飯嘅套餐,吉列牛嘅套餐定價$148。另外茶漬飯就有幾款。我哋就叫咗雞扒茶漬飯$55/份。雞扒茶漬飯 鰹魚湯底:茶漬飯仲可以有三款湯底,有雜菜鰹魚、豬骨、同埋抹茶。我地揀咗鰹魚湯底。飯面有d芝麻咁,有壺湯另上,湯底夠熱,味道唔會好濃,撈落d飯度食有淡淡魚香,送飯一流。雞扒面頭煎到好香脆,有啲燒汁,雞肉都好滑,同事好滿意吉列牛套餐:將牛肉放喺石爐面頭輕輕辣一辣,就食得,唔洗好耐,每邊5至10秒囉,視乎個人喜歡嘅生熟程度。食過幾間吉列牛,以呢間牛味最濃,面頭嘅吉列好似有陣蒜香味,好鬼惹味牛肉都幾塊啊,仲係保持嫩紅色,又有得玩下,試下自己燒肉。牛肉可以點少少芥茉沙律醬咁,其實好鬼正。午餐加5蚊有汽水。「拍拖有望」,哈哈。

雞扒茶漬飯 鰹魚湯底:
雞扒面頭煎到好香脆,有啲燒汁,雞肉都好滑,同事好滿意

吉列牛套餐:

午餐加5蚊有汽水。
「拍拖有望」,哈哈。

2018-01-25
梳打妹今站嚟到吉列牛忌廉烏冬專門店😺見倒呢間嘢喺銅鑼灣開左間分店, 想試好耐...今日行開旺角做MK妹就試下啦😝一連兩日叫左:1. 吉到牛定食先旨聲明。。。素食女梳打妹唔太鍾意食牛嗌定食其實貪佢有個麵豉湯😂燒呀燒, 讓這牛燒 (唔岩音)啲吉列牛平均燒幾秒就可以食得, 唔想食咁生, 燒幾耐..幾成熟自己話事~而且佢切得厚度一樣, 燒起上嚟好均勻。點埋佢個wasabi味嘅醬, 其實係幾正😂2. 忌廉咖哩烏冬一上枱就見倒白雪雪一片😂好似啲男人啲剃鬚cream咁😂 (注: 梳打妹係女嚟)。揭開會就見倒烏冬君盧山真面目:撈勻嚟食。外表睇一大pat cream好fluffy;咖哩味濃烈, 質地好creamy; 少少奶香味食落唔會太heavy。其實呢味烏冬好好玩。不過一個人食唔哂會有啲漏😂建議兩個人share3. 蛋餅呢個蛋餅一定要趁熱食, 熱辣辣嘅蛋同芝士溶化埋一齊😳點埋有wasabii味嘅醬。係幾正。總括而言, 呢間嘢可以再戰🐣

一連兩日叫左:

1. 吉到牛定食

先旨聲明。。。素食女梳打妹唔太鍾意食牛

嗌定食其實貪佢有個麵豉湯😂

燒呀燒, 讓這牛燒 (唔岩音)

2. 忌廉咖哩烏冬

揭開會就見倒烏冬君盧山真面目:

撈勻嚟食。
外表睇一大pat cream好fluffy;
咖哩味濃烈, 質地好creamy;
少少奶香味食落唔會太heavy。

3. 蛋餅

總括而言, 呢間嘢可以再戰🐣
今日lunch time 約咗幾個buddies 去食吉列韓牛, 呢間餐廳好近公司,上到去環境唔錯, 好寬敞好乾淨既感覺. 我地三個人叫左一個吉列韓牛set 同一個辣雞拉麵. 吉列牛既份量比我地預期既多.一片片放上去grill, 塊韓牛仲要係心型嫁 味道幾特別, 佢有肉既鮮味又唔會俾吉列既炸粉搶左味. 唔錯唔錯!! 愈食愈停唔到口呀⋯⋯呢個拉麵我會形容為冷靜與熱情之間! 表面佢睇落好溫柔好純情, 實質殺我地於無形呀! 拌好底既麵同雞肉後, 食落去真係唔係人咁品! 好辣呀... 噴火呀! 又辣辣地甜甜地既感覺又真係幾過癮
一片片放上去grill, 塊韓牛仲要係心型嫁
味道幾特別, 佢有肉既鮮味又唔會俾吉列既炸粉搶左味.
唔錯唔錯!! 愈食愈停唔到口呀⋯⋯

2018-01-08
  • 忌廉辣雞麵
2018-01-20 56 浏览
想試呢間嘢好耐,今日順便要去旺角買嘢就同埋朋友過黎一齊試試😋位於旺角彌敦道726號嘅大廈除左忌廉烏冬仲有其他好嘢食,未食已經打算下次黎試試其他餐廳😆一聽忌廉&烏冬嘅配搭好似好奇怪但係神奇地好味又唔膩👍🏻我地大約1:15到餐廳,無book枱但有大把位,服務員俾左卡位我地坐,環境都幾舒悉不過個位較隱蔽所以好難叫人黎。我地一黎到就叫個忌廉&咖哩烏冬二人餐(個餐包2杯汽水)。個吉列牛肉配飯、豆腐、番茄🍅等配菜&miso soup。牛肉可以自行選擇煎到幾成熟,肉質鮮美👍🏻忌廉&烏冬的配搭神奇地夾,咖哩被忌廉平衡返個辣,少少creamy又唔膩👍🏻價錢合理,無加一服務費,份量都幾夠,希望個吉列牛肉可以大份啲😂

2018-01-20
2018-01-20 110 浏览
今日好姊妹帶我吃好西慶生日🎂我地中午去左旺角尼間出名忌廉烏冬加吉烈燒牛入到黎好靜可能平日關係無人差吾多基本上包場而我吉烈牛就食得多,咖哩忌廉烏冬真係第一次食到所以吸引住我地黎試啦我地揀左個2人套餐包兩個汽水+咖哩忌廉烏冬+吉烈燒牛定食$246可以試晒兩樣外面一層忌廉包住裡內咖哩烏冬真係好好食 雖然咖哩味遮住左忌廉既味道但口感係一流吉烈牛就感覺似番炸太熟無咁好味不過定食配菜都好吸引本來以為吾夠食點知兩樣加埋已經好飽了價錢算實惠不防一試
今日好姊妹帶我吃好西慶生日🎂

我地中午去左旺角尼間出名忌廉烏冬加吉烈燒牛

入到黎好靜可能平日關係無人
差吾多基本上包場

而我吉烈牛就食得多,咖哩忌廉烏冬真係第一次食到
所以吸引住我地黎試啦

2017-11-10
庆祝纪念
生日
2018-01-17 76 浏览
上個月去完東京返嚟一直掛住個吉列牛,openrice 見到旺角有所以即晚出去食。吉列牛價錢唔算好貴,不過小食貴所以冇叫小食。見佢似模似樣所以都幾大期望不過嚟到牛都幾薄,而且唔似新鮮炸所以外皮都比較硬同厚,牛味可以接受,份量比日本小好多,椰菜得小貓幾條。忌廉烏冬幾得意,厚厚一層忌廉响面,入面咖哩味好香好濃,而且烏冬煙un,食得出唔係平價野,所以呢個幾好食不過貴左d 7x 蚊總括嚟講,除非好掛住好掛住外國既吉列牛,叫做止下癢,如果唔係都唔會再去食

吉列牛價錢唔算好貴,不過小食貴所以冇叫小食。

見佢似模似樣所以都幾大期望

不過貴左d 7x 蚊

2018-01-07
  • 忌廉咖哩烏冬
2018-01-15 115 浏览
是影靚相的聖地-但離好吃仍然有一段距離-看到別人的照片的食物都好美不知道為什麼自己的卻是這個樣子也沒關係吧 味道最重要的但是....味道也有點伏呀!😩不是難吃 但也不算得上是好吃-忌廉咖喱湯烏冬➕吉列牛定食(HKD246)不是很感覺的忌廉的香味以為日韓咖喱味道會偏甜這裡咖喱的味道卻是偏鹹的☹️烏冬很滑嘟嘟很彈牙很喜歡😆-吉列牛好好吃!牛肉是生的 口感很嫩 感覺好新鮮喔外層卻鋪上了炸粉xd好像沒煎過的也能吃在煎板兩邊煎一兩分鐘就搞掂了-芝士蛋捲感覺是最平淡的一個吧 尤其是味道芝士份量不多 但仍能做到拉絲的效果-另外點了紫薯latte好難喝🤮🌟Rate: 6/10
是影靚相的聖地-
但離好吃仍然有一段距離
看到別人的照片的食物都好美
不知道為什麼自己的卻是這個樣子
也沒關係吧 味道最重要的
但是....味道也有點伏呀!😩
不是難吃 但也不算得上是好吃
忌廉咖喱湯烏冬➕吉列牛定食(HKD246)

不是很感覺的忌廉的香味

另外點了紫薯latte
好難喝🤮

🌟Rate: 6/10
2018-01-12 74 浏览
天氣寒冷,最適合吃一暖胃的食品,但火鍋不能常吃,鐵板燒則大多數要自己燒給自己吃—勞累。 所以我特意上搜索了這間店一試它的吉列牛定食,既可以感受一下爐火的温暖,也可以不用弄得辛苦,最適合像我這樣的懶人 定食有簡單的芝麻凍豆腐,一粒車厘茄,一碗麵豉湯,沒什麼特別。但這裡的牛肉質還挺鮮嫩的,用火烤一烤,味道更香更熱乎乎,美味👍🏻 然而這個套餐雖有蔬菜沙拉,但份量也太少了,可以多添一些,感覺會更貼心,也可以面出牛肉的嫩滑。

2018-01-11
2018-01-08 155 浏览
從來都未食過吉列牛嘅我,今次專登約朋友一齊黎食。因為未夠7點就到左,所以都唔洗等位。我地都係為左吉列牛以黎,所以一坐低就叫左兩個吉列牛套餐,有4個吉列牛定食同4杯汽水。大概十分鐘就有野食黎啦,每份都有10幾塊牛,仲有麵豉湯同份量唔少,百幾蚊都算抵。黎到嘅時候啲牛就未熟,但已經炸好左側面,然後就按自己想要幾熟就燒到幾熟。就算好似我地咁燒到熟哂,都完全唔會韌。因為炸過側面,所以食落口會脆脆地惟一唔好嘅係我地4個人都係得一塊石板,而我地都會燒得比較熟,所以會燒得好慢。
吉列牛

吉列牛

2017-12-26
2018-01-08 85 浏览
女友生日 帶佢黎食左一餐 佢好滿意 特別係佢食個個忌廉咖喱烏東 我自己都好滿意個咖哩牛肉火鍋 佢個忌廉咖喱烏東 啲咖喱唔會好突出 搶左成個烏東既味 個人好滿意 叫多左個芝士年糕 佢唔會好留 好好食 十分滿意
2018-01-06
庆祝纪念
生日
  • 忌廉咖哩烏冬
2018-01-07 83 浏览
香港現時有好幾間食吉列牛嘅專門店,呢間嘅地理位置較優勝,位於旺角市中心。加上忌廉烏冬亦同樣吸引,所以咁多間之中揀中咗佢。餐廳名已經講晒比你知有乜食,就算我嘅選擇困難症有幾咁嚴重,今次一望 menu 就揀好咗啦~ 就係吉列牛定食 + 忌廉咖喱烏冬(小辣)SET!   吉列牛定食應該係必選嘅。佢個爐頭幾別緻,可以自己在煮下又多番樂趣。定食有白飯(有飯素嘅)、麵豉湯、豆腐、番茄等等,都幾豐富。 忌廉咖喱烏冬嘅另一 option 係炒麵,咁烏冬明顯比較吸引。由於我哋先食吉列牛,食完後忌廉都溶晒。咖喱烏冬撈埋忌廉會比較杰身,個人係喜歡呢種 creamy 嘅質地。咖哩味道濃郁,配菜嘅雞肉就少咗啲啲。本身有諗過叫多個芝士蛋卷,但呢個套餐已經好夠飽。

本身有諗過叫多個芝士蛋卷,但呢個套餐已經好夠飽。
2017-12-28
2018-01-05 255 浏览
回想起第一次也是惟一一次吃吉列牛已是兩年前的東京旅行,當時覺得吉列牛真的很好吃!能做到外面炸得鬆脆之餘牛肉仍能保持生肉狀態實在不容易,由客人燒至自己喜歡的程度,沾上特製醬汁再配以日本米飯,想起也不禁垂涎。得知香港開了吉列牛專門店,於是在閒日晚上訂了位,入座時侍應告知用餐時間為一小時十五分鐘,表示沒問題後便被帶到二人座。環看一下餐廳,發現幾乎每桌食客都點了吉列牛定食及咖哩忌廉烏冬,我們也毫不猶豫地各點一份。下單後侍應先端上燒爐,燒熱鐵面後便把吉列牛定食端上,當中包括一碟切成約十三件的吉列牛,麵豉湯,麻醬冷豆腐,醬汁及白飯。先夾起金黃色外層包著呈粉紅色的牛肉放到鐵板上燒,數秒後便已變色。然而吉列牛外層有點鬆散,很快便與肉分離散在鐵板上,而且有點過於油膩,吃到最後反而希望它們自動脫落了。牛肉肉質頗腍,味道卻相當普通,牛味被外層炸粉的油膩感搶了不少,無奈被扣分。醬汁味道可以,白飯口感亦一般。咖哩忌廉烏冬表層舖滿厚厚一層忌廉,咖哩汁和烏冬深深藏在裡面。撈勻後的咖哩汁因沾上忌廉而變得滑口,同時亦中和忌廉的膩。烏冬口感還算煙韌,牛肉份量比想像多,配上香滑並帶點辣味的咖哩,味道不錯。事隔兩年再嚐吉列牛

吉列牛定食

咖哩忌廉烏冬(牛)
事隔兩年再嚐吉列牛,並沒期望能吃到日本的水準,但此餐質素也著實普通。另外收服務費的侍應不主動加水,卻積極地在我們吃畢烏冬後馬上收走餐碗。朋友尚在吃吉列牛套餐的飯時便把整個餐拿走,整張桌上只剩下還未吃完的飯。當時我們用餐時間也只是四十分鐘而已。我們在用餐一小時五分鐘後提出埋單,另一不知情的侍應隨即拿住帳單催促我們時間到了,可見員工溝通不夠,而且還有十分鐘才到指定的「一小時十五分鐘」用膳時間,有必要這樣趕急清桌子催埋單嗎? 就食物及服務質素而言,相信沒下次了。
2018-01-04 52 浏览
之前去韓國就想吃的忌廉咖喱烏冬,結果沒吃成,在香港吃到啦。要了一個雞肉一個牛肉的,肉淡了一點點,烏冬不錯,不過更有嚼勁一點就好了。忌廉雖然看著好膩,但是吃著還好,因為咖喱中和了,沒吃到一半忌廉都融化了