2018-11-19 316 浏览
係香港都可以食到日本好興的吉列牛喇!約左朋友係旺角行街,行完之後plan左去太子嘅呢間吉列牛忌廉烏冬專門店食dinner係期待左好耐嘅吉列牛呀!聽就聽得多,終於可以親身一試吉列牛嘅味道喇雖然係樓上鋪,但吉列牛的吸引力真係唔弱,好多人開緊餐喇!餐牌總類都很多,有飯,烏冬,小食,仲有套餐添!2人set已經有哂招牌菜,好窩心!我地2個人,緊係點2人set喇!吉列牛定食定食非常豐富有豆腐配芝麻醬冷盤麵豉湯仲有主角吉列牛吉列牛外面已炸脆放上爐上燒可按自己的喜好來決定生熟程度吉列牛好嫩滑外脆內軟送飯一流還有2款醬汁可點來吃呢咖哩忌廉烏冬整碗烏冬被cream包圍賣相實在太吸引未吃已感受到佢的creamy烏冬大大碗咖哩味濃有微辣配上cream來吃很滑口烏冬還配上牛肉牛肉都好有牛味呢碗烏冬真係好令人驚喜色香味俱全滋味單骨雞翼雞翼面全黏上了芝士味的味粉吃上去好像吃shake shake雞翼雞翼熱辣辣香脆可口二人餐還附有可樂呢
係香港都可以食到日本好興的吉列牛喇!

雖然係樓上鋪,但吉列牛的吸引力真係唔弱,好多人開緊餐喇!

我地2個人,緊係點2人set喇!

定食非常豐富

香脆可口

二人餐還附有可樂呢

2018-11-19
2018-11-19 73 浏览
係日本食過吉列牛,亦都係食過香港其他店的吉列牛,呢間認真唔得,吉列牛太鹹,吉列牛的定食份量十分少,爐上的鐵板表面凹凸不平傳熱度非常差,燒出來不均勻,舊牛肉一部份生一部份熟,價錢不合理,吉列牛定食性價比非常低!但忌廉咖喱烏冬可以一試,不膩,比較有新鮮感,幾特別。環境尚算可以,門面清潔企理,服務員態度亦沒有太差當時去的時間非滿座,我們兩個人去到要求坐卡位,服務員說要三個人以上才能坐卡位。整體來說這家較為一般

但忌廉咖喱烏冬可以一試
,不膩,比較有新鮮感,幾特別。

環境尚算可以,門面清潔企理,服務員態度亦沒有太差

整體來說這家較為一般
2018-11-18 83 浏览
親愛的姐生日🎂又要搵下去邊食飯🍴就佢系太子收工,其實附近真系太多野食要諗真系完全諗唔到去邊食好最主要想食咩菜式都唔知🤔選擇困難成日都諗住日式放題定任食火鍋??最後見到【忌廉烏冬】🙄咩黎咖?睇食評有人話好食有人話唔好食不過好唔好食都系因人而定個個口味唔同一致通過即管試下,唔好食就一次過冇下次到咁上下時間我上去搵位先,門口細細唔知棟野咁多間餐廳黎到好似必定要食既野系【吉列牛定食】同【咖喱忌廉烏冬】所以就嗌左個set2,糾結左一陣要炒麵定烏冬最黎都系嗌左烏冬🤤【咖喱忌廉烏冬】見到果pat白色忌廉真系好邪惡😈其實嗌果時都好驚會唔會伏咖會唔會漏到嘔食到反胃😅結果並唔系想像中咁咖,撈暈左系完全唔會覺得好膩入唔到口【蒜片牛舌】至愛牛舌既我又點可以唔嗌呢黎到果下我地😱薄薄4片雖則個味道同肉質系幾好食但哩個價錢真系要考慮下【🥚蛋卷】入面系流心芝士🧀好香好好食呀😍真系好出色芝士控一定要試下喇【紅棗茶】個名唔系好記得系咩😅好足料好重紅棗味,不過就太甜如果冇咁甜就非常好喇……………
親愛的姐生日🎂又要搵下去邊食飯🍴
就佢系太子收工,其實附近真系太多野食
要諗真系完全諗唔到去邊食好
最主要想食咩菜式都唔知🤔選擇困難
成日都諗住日式放題定任食火鍋??

最後見到【忌廉烏冬】🙄咩黎咖?
睇食評有人話好食有人話唔好食
不過好唔好食都系因人而定個個口味唔同
一致通過即管試下,唔好食就一次過冇下次

到咁上下時間我上去搵位先,
門口細細唔知棟野咁多間餐廳

【咖喱忌廉烏冬】
見到果pat白色忌廉真系好邪惡😈
其實嗌果時都好驚會唔會伏咖
會唔會漏到嘔食到反胃😅
結果並唔系想像中咁咖,撈暈左系

完全唔會覺得好膩入唔到口

好香好好食呀😍真系好出色
芝士控一定要試下喇

【紅棗茶】
個名唔系好記得系咩😅
好足料好重紅棗味,不過就太甜
如果冇咁甜就非常好喇

……………
2018-10-24
庆祝纪念
生日
2018-11-15 1835 浏览
放工出到嚟旺角本身係諗住去做gym嘅,點知阿肥突然之間話收得工喇喎出嚟搵我食晚飯...噢...減肥大計又要暫時擱置一天其實我都肚餓得很,所以個心就超級好想有飯落肚,忽發奇想就諗起呢間日式嘅吉列牛好耐冇食過喇,於是乎就過多兩條馬路上嚟幫襯。呢棟商業大廈係冇名嘅,但係好似好多層都係食肆嚟,上到嚟十七樓𨋢門打開,可見餐廳佔地全層,但竟然全院滿座不過好彩暫時只係得我同阿肥兩個人等位,喺職員手上拎咗張飛仔我哋就坐埋一邊等喇,大約等咗十分鐘左右終於輪到我哋喇。建議大家如果想上嚟食晚飯,大慨九點鐘左右上到嚟應該要等嘅機會就細啲呢,因為第一輪晚飯嘅客人都差唔多鐘數開始走人。其實都唔洗再太仔細睇份餐牌,因為我本身已經一早決定咗要食飯,所以我同阿肥一人一份吉列牛定食,咁二人享用係有個set嘅,($316蚊)就有喇,飲品每人可以再叫一罐汽水。本身每一張枱都會有個陶瓷小爐,用嚟煎牛扒嘅,細小嘅形狀加上面一啲日文字,充滿瀛洋風情。幾分鐘後,定食隨即送上,最吸睛嘅莫過於就係塊已被切件嘅吉列牛牛,經過油炸處理之後其實牛扒嘅外皮已經呈現微熟狀態,只需自行放上陶瓷小爐上再煎熟牛肉內裡部份即可食用,為咗避免火種熄滅,我倆
本身每一張枱都會有個陶瓷小爐,用嚟煎牛扒嘅,細小嘅形狀加上面一啲日文字,充滿瀛洋風情。幾分鐘後,定食隨即送上,最吸睛嘅莫過於就係塊已被切件嘅吉列牛牛,經過油炸處理之後其實牛扒嘅外皮已經呈現微熟狀態,只需自行放上陶瓷小爐上再煎熟牛肉內裡部份即可食用,為咗避免火種熄滅,我倆都加快速度一件接一件咁輪住嚟燒
每件牛牛大約煎兩分鐘左右其實已經可以食得㗎喇,定食裡面本身就有提供兩小碟不同口味嘅醬汁,一碟豉油而另一碟係芥末味。個人認為牛牛本身肉汁已經夠味,唔點醬汁都十分好食,沾了麵包糠去炸嘅表面有夠香口,牛肉肉質嫰腍有嚼勁,用嚟撈飯真係一流
難怪喺走嘅時候發現此店原來已經得到openrice嘅最優秀旺角區開飯熱店lu。
罐裝飲料
麵豉湯
2018-11-13
$173.8 (晚餐)
2018-11-13 482 浏览
有朋友星期五吃過晚餐,誠意推薦。她說星期五的晚上人極多,大部分是年青人。故此我選了星期日的中午,不用等位,幸運分配到窗口位,在大片玻璃、充滿陽光的照射下用膳,心情大好吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(小辣)+2 汽水 $246,可補差額加其他飲品。吉列牛定食,試過一次日式的吉列牛,今次嚐韓式,韓牛的味道不及日式牛的香,但以吉列方式更匹配,在石板上每邊稍微燒一下令牛更出色。咖喱忌廉烏冬,有一層忌廉在面,第一次吃,有新鮮感。初頭以為會是很杰很濃的忌廉,原來是很稀身呈泡沫狀。咖喱烏冬夾起來出煙,也傳來香味,吸引的一個烏冬,內有牛肉和一些蔬菜,不會只得賣相,味道也很好,讚!炸芝士薯仔年糕 $38,紫菜香,入口有少許油,溶掉了的芝士,味道好。枝豆$32,有些鹽在枝豆表面,更好吃。吃了濃味的咖喱烏冬和燒吉列牛,有枝豆清一清味蕾,減了一些油膩感。

吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(小辣)+2 汽水

炸芝士薯仔年糕

枝豆

2018-11-11
吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(小辣)+2 汽水
炸芝士薯仔年糕
枝豆
  • 忌廉咖哩烏冬
「吉列牛忌廉烏冬專門店」可算是一間另類的韓國菜館,不吃燒肉不吃炸雞,吃吉列牛及忌廉烏冬。 相較傳統韓食店,店內裝潢韓風味很淡。在每張餐桌上,除擺放了餐牌外,就是一個小巧的明火烤爐。當然,午市的菜餚普遍簡單,基本上也用不著這個小火爐。 翻看餐牌,菜餚大體上分為兩類。小編試了招牌「牛肉咖哩忌廉烏冬」,麵食表面注滿了忌廉,細滑味甜,極度邪惡。忌廉下方是咖哩湯烏冬,咖哩味道香而不辣,並略帶甜味,甚有日式咖哩的影子。在飯餐中段,咖哩與忌廉基本上已二合為一,味道亦比預期理想。至於牛肉及烏冬,牛肉選用牛柳粒,食感鬆軟,但份量偏少。烏冬口感過腍,建議減少淥煮時間。 另一大類選項是「茶漬飯」,湯底可從清香沬茶湯、蔬菜鰹魚湯及豚骨湯中三擇其一。依同事所述,湯汁不太夠熱是失分位,而定價 $58 一份則頗有吸引力。 今趟來「吉列牛忌廉烏冬專門店」試了其中一項招牌菜「忌廉烏冬」,味道不俗,予人新鮮感。有機會再來試試另一名物「吉列牛」,看看是否值得推介!

[7/11/2018; Wed]
2018-11-08 406 浏览
之前去日本旅行既時候好後悔冇食到吉列牛,番到黎知道香港有得食就即刻去試下依度最主打既菜式當然係吉列牛啦~ 兩個人既話叫set會抵啲!我同朋友就叫左set 2 share黎食Set 2包2罐汽水,依度有好少見既蘋果味+C!首先上菜既係咖哩忌廉牛肉烏冬烏冬上面個層忌廉有紋路,打卡一流,唔捨得混均佢忌廉下面就係好濃郁既咖哩烏冬,微辣令人一口接一口,配埋忌廉更加香滑吉列牛定食就有好精緻既擺盤~麵豉湯有足料昆布 飯本身就拌左啲飯素,唔怕食淨白飯主角吉列牛本身已經輕輕炸左,但入面仍然係未熟透~ 依度有個爐仔比你自行燒熟個牛去到你想要既程度半熟既吉列牛口感好有趣,表層有脆脆地炸過既感覺,但牛入面仲係好嫩滑!美中不足係個炸皮唔夠脆,有少少淋左,如果再脆啲就更好啦!我地仲另外叫左一客Kobekyu滋味單骨雞翼,好惹味!單骨雞翼食落去好方便,每隻雞翼都好平均咁沾上左啲調味粉調味粉應該係加左啲香料既芝士粉,配落冇咩點醃過既雞翼,唔錯總括黎講成餐都好滿意,價錢又合理,可以再戰
Set 2包2罐汽水,依度有好少見既蘋果味+C!
咖哩忌廉牛肉烏冬
首先上菜既係咖哩忌廉牛肉烏冬
烏冬上面個層忌廉有紋路,打卡一流,唔捨得混均佢

吉列牛定食就有好精緻既擺盤~麵豉湯有足料昆布
 飯本身就拌左啲飯素,唔怕食淨白飯

美中不足係個炸皮唔夠脆,有少少淋左,如果再脆啲就更好啦!

Kobekyu滋味單骨雞翼

我地仲另外叫左一客Kobekyu滋味單骨雞翼,好惹味!
單骨雞翼食落去好方便,每隻雞翼都好平均咁沾上左啲調味粉

調味粉應該係加左啲香料既芝士粉,配落冇咩點醃過既雞翼,唔錯

總括黎講成餐都好滿意,價錢又合理,可以再戰
咖哩忌廉牛肉烏冬
Kobekyu滋味單骨雞翼
2018-11-07 186 浏览
彌敦道726大廈真係有好多選擇,可以慢慢試晒咁多間。今次就試左“吉列牛忌廉烏冬專門店”先啦! 12點放晏就即刻衝過去,好彩唔多人,即刻入座!午餐有茶漬飯,賣相好吸引,但我最後都係揀左貴啲嘅忌廉咖喱牛肉烏冬。一碗白雪雪嘅烏冬,好特別呀!上面係淡淡嘅忌廉,下面係濃郁嘅咖喱,加埋一啲都唔漏,烏冬都好彈牙,好好味呀!另外,朋友點左茶漬飯,但佢地話湯比較淡,濃返少少會好啲!見到有其他食客點左招牌吉列牛,好似好正咁!下次黎試埋佢先

見到有其他食客點左招牌吉列牛,好似好正咁!下次黎試埋佢先

2018-11-07 186 浏览
今日午餐去咗旺角彌敦道食韓國嘢。呢間餐廳嘅特色菜係忌廉烏冬同埋吉列牛肉。不過忌廉烏冬就冇喺午餐餐牌度,午餐餐牌上的都是茶漬飯,價錢比較相宜,所以揀咗個牛肉豬骨湯茶漬飯試下。個牛肉茶漬飯啲牛肉都幾多,味道其實有啲似吉野家,都幾好味,送飯一流。啲豬骨湯就凍左少少,凍過碗飯,如果係熱騰騰嘅話就更好。餐牌話可以加$15轉烏冬或麵,不過加$15就略嫌貴。配菜有簡單嘅蕃茄沙律同埋日式豆腐。如果佢個午餐包埋嘢飲就更好喇!

配菜有簡單嘅蕃茄沙律同埋日式豆腐。

如果佢個午餐包埋嘢飲就更好喇!
擺設精緻的牛肉茶漬飯
擺設精緻的牛肉茶漬飯
2018-11-07 309 浏览
終於到星期三,緊係出去食個lunch 慶祝下!之前黎過冇寫食評,今日再戰睇下有冇進步。。 上次食左吉列牛,算係一般,今次試吉列豬扒飯啦。望住個餐廳風景配上溫暖而陽光明媚嘅天氣食lunch,實在冇得頂!食物方面,同上次一樣,比較普通,價錢偏貴。豬扒炸得唔錯,夠脆但比較細。另外,可能我係茶漬湯底,湯真係比較清淡。同事叫左招牌忌廉烏冬,賣相當然好,最啱打卡額like。但係味度都係普通,肉同其他材料偏小。適合喜歡食烏冬的你。如果係旺角,又唔想逼,可以一試。
終於到星期三,緊係出去食個lunch 慶祝下!

如果係旺角,又唔想逼,可以一試。
吉列豬扒茶漬飯
忌廉烏冬
2018-11-07
成年無同CAS嘅好朋友catch up, 星期一都照出黎食個飯吧. 想食li個忌廉烏冬好耐了! Weekday都好多人, 應該無伏. 一人一個烏冬咖哩忌廉烏冬 (牛) HKD78我地order兩個牛一個雞, 只見server放低左一碗就走了, 以為係雞, 原來係牛肉🤣. 牛肉係切一粒粒個種, 仲有磨菇片, 西蘭花; 首先烏冬嘅口感簡直一改我對香港食嘅烏冬感覺, 佢係每條都香軟Q彈之餘仲掛滿咖哩+”忌廉”的, 濃稠嘅咖哩汁面頭蓋住嘅係厚層”忌廉”. 好似喺蛋糕上嘅左花的. 本以為實會漏到爆, 一路食都唔覺, 由薯仔打成嘅”忌廉”成件事超夾👍🏻烏冬個碗不是太深, 但完全足以令我好飽了! *用餐時限1小時15分鐘

咖哩忌廉烏冬 (牛) HKD78

*用餐時限1小時15分鐘
2018-11-05
2018-11-05 274 浏览
呢間餐廳都係係726果個大廈.原本以為上面忌廉下面咖哩會好怪,點知又出奇地好味,.忌廉本身個味唔太重, 而咖哩烏冬唔係辣.所以都幾岩口味,外觀都好吸引.咖哩味有點似合味道果隻味XD真係會食上引XP.另外叫左豚肉釜飯,會有少少焦香, 都唔錯,份量對女仔黎講都幾多.呢間係食咁多間數一數二咁好既韓式餐廳,因為本身唔食得辣,又唔好韓國野XD.有機會試埋火鍋先。.中午時段唔洗點等位, 不過近窗既都坐滿。.看更多請到IG&. FB page & Blog::: foodiebuddy18 ************** 環境❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️.5❤️為滿分.忌廉咖哩烏冬$78豚肉釜飯$88.
呢間餐廳都係係726果個大廈

原本以為上面忌廉下面咖哩會好怪,點知又出奇地好味,
忌廉咖哩烏冬

忌廉本身個味唔太重, 而咖哩烏冬唔係辣
所以都幾岩口味,
外觀都好吸引
咖哩味有點似合味道果隻味XD
真係會食上引XP

另外叫左豚肉釜飯,
會有少少焦香, 都唔錯,
份量對女仔黎講都幾多
呢間係食咁多間數一數二咁好既韓式餐廳,
因為本身唔食得辣,又唔好韓國野XD
有機會試埋火鍋先。
中午時段唔洗點等位, 不過近窗既都坐滿。
看更多請到
忌廉咖哩烏冬$78
豚肉釜飯$88
忌廉咖哩烏冬
2018-11-02 374 浏览
聽d 同事講最近係旺角有間好多人呃like既忌廉咖哩烏冬wo,我就當然唔會執輸la. 約定班好朋友好姐妹一齊去返個試下到底有d咩咁special呢間呃like餐廳呢就位於ifc 既旺角花園街個邊既,係上樓既餐廳。入到去真係曄左一聲,好靚呀。d 裝飾好正。好似係日本食咁。佢個menu就仲有d 茶泡飯,但黎得呢到,都係因為個忌廉咖哩烏冬姐。一見到個樣都有d 驚,好多cream係面,但撈完之後又幾夾,幾好食wo. 值得encore

入到去真係曄左一聲,好靚呀。d 裝飾好正。
好似係日本食咁。

2018-11-01 295 浏览
今日收左工陪個朋友去始創買d野,咁就順便系附近食埋飯。朋友之前book mark 過呢間《吉列牛忌廉烏冬專門店》~見間野系附近就食佢初初以為系日式餐廳,點知原來系韓國野🤣呢間野叫《吉列牛忌廉烏冬專門店》,好直接話左你知吉列牛同忌廉烏冬系主打菜!見枱枱都叫吉列牛我地緊系唔執輸叫返個!呢個吉列牛SET 個樣好日式😂個set除左有主角吉列牛之外,仲有個麵鼓湯,麻醬豆腐,麻醬蕃茄同白飯,飯上面仲有d堅魚紫菜粒粒(唔知叫咩),配飯最正個牛望落好靚仔好jucie~好似幾好味咁!但仲未食得架,因為要用個石爐燒下先食得~你可以因應你想食嘅生熟程度去燒,鐘意幾成熟就幾成熟💁🏻我就每邊10幾20秒搞掂,食落岩岩好!牛嘅肉質very good 口感一流百幾蚊1 set 絕對超值我地仲有叫d小食,呢個系木魚秋葵,第1次食咁嘅配搭,木魚加堅魚汁再加秋葵清清地但又幾match wo仲有呢個味噌蟹蓋配紫菜飯糰,呢個真系黑馬,一食估唔到有驚喜蟹肉撈埋蟹膏再配紫菜飯糰真系夾!系會令人想食第2啖嘅味道雖然份量細細但唔貴呢個超推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後仲有個kobekyu 滋味單骨雞奕單骨食落真系好方便,佢外皮炸得幾脆,加埋
今日收左工陪個朋友去始創買d野,
咁就順便系附近食埋飯。
朋友之前book mark 過呢間
《吉列牛忌廉烏冬專門店》~
見間野系附近就食佢
初初以為系日式餐廳,點知原來系韓國野🤣
呢間野叫《吉列牛忌廉烏冬專門店》,
好直接話左你知吉列牛同忌廉烏冬
系主打菜

見枱枱都叫吉列牛我地緊系唔執輸叫返個!

呢個吉列牛SET 個樣好日式😂
個set除左有主角吉列牛之外,
仲有個麵鼓湯,麻醬豆腐,麻醬蕃茄同白飯,
飯上面仲有d堅魚紫菜粒粒(唔知叫咩),配飯最正
個牛望落好靚仔好jucie~好似幾好味咁!
但仲未食得架,因為要用個石爐燒下先食得~
你可以因應你想食嘅生熟程度去燒,
鐘意幾成熟就幾成熟💁🏻
我就每邊10幾20秒搞掂,
食落岩岩好!
牛嘅肉質very good 口感一流

百幾蚊1 set 絕對超值

我地仲有叫d小食,呢個系木魚秋葵,
第1次食咁嘅配搭,木魚加堅魚汁再加秋葵
清清地但又幾match wo

仲有呢個味噌蟹蓋配紫菜飯糰,
呢個真系黑馬,一食估唔到有驚喜

蟹肉撈埋蟹膏再配紫菜飯糰真系夾!
系會令人想食第2啖嘅味道

雖然份量細細但唔貴
呢個超推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後仲有個kobekyu 滋味單骨雞奕
單骨食落真系好方便,佢外皮炸得幾脆,
加埋d 滋味粉,都幾惹味嘅。
🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣
唔理佢系日式定韓式(應該系 fusion) ,
總之好食夾抵食就得🤣
2個人晚餐盛惠$340~
唔貴之餘又好食~下次經開會再幫襯

2018-10-31 401 浏览
自從上次發現旺中附近有一棟大廈好多嘢食之後,每次出旺角都過嚟試吓,因為唔會太多人而且坐得舒服!今次我就試吓吉列忌廉烏冬,上次見到雜誌有介紹過已經好想食,旺角開咗梗係要試吓裝修簡潔,舒服,座位位置都唔細!他們招牌係忌廉烏冬,雖然不在午市套餐內,我都一定要叫一個你試吓!樣貌已經夠吸晴,成碗白雪雪!我呢一本是忌廉咖喱牛肉烏冬,面頭白色一層厚的滑滑忌廉,但不是平視我哋食蛋糕的忌廉,他們應該有特別制過嘅,口感比平時滑好多,而且唔係好甜嘅忌廉下邊就係香濃的咖喱湯配上烏冬,日式咖喱湯,非常濃厚的味道,每一條烏冬都掛上湯汁,烏冬也夠彈牙!10分好食!另外一個出名嘅就係吉列牛,當然也要一試!叫咗個$148定食套餐!有湯有飯有前菜,當然仲有主角吉列牛,旁邊仲有一個火爐,可以整熱一點牛肉來食,牛肉屬於三成熟度,外面炸得香脆可口!淨係依兩個招牌菜都咁好味,下次再試吓其他先!

裝修簡潔,舒服,座位位置都唔細!

淨係依兩個招牌菜都咁好味,下次再試吓其他先!