2018-12-24 2753 浏览
忌廉烏冬在旺角,彌敦道726號,這幢大廈中,隐藏了不少美食。今晚,又一次到訪這裡,今次要品嚐的是,17樓的吉列牛忌廉烏冬專門店。故名思義,是一間食牛及烏冬的專門店。雖然是星期三,但等候的人不少,大約等候了十分鐘,才被按排入座。首先品嚐,是招牌菜,吉列牛的定食,定食有飯,湯,芝麻醬豆腐,還有主角吉列牛。吉列牛,用的是美國熟成牛,塗上麻油,再油炸60秒,外層色稍深,已經有三成熟,食用時在石板上,烘十秒左右,便可以,牛味不錯,口感較強,下飯不錯。另一味招牌,牛肉咖哩忌廉烏冬,成碗白色如白雪一般,面層是薯蓉忌廉,底部是咖哩烏冬,食前先撈匀,口感滑溜,咖啡味香甜,配上烏冬煙韌的口感,不愧是招牌菜,必食。好像有一點意猶未盡,再要兩個小食。第一款小食,牛舌雞肉串,一開始以為是雞肉中,包裹著牛舌,一食之下,原來是雞肉中,有粒粒牛舌,夠𡁻頭!另一款小食,大約等了十五分鐘,味噌蟹蓋配紫菜飯團,蟹蓋中是味噌蟹羔,味道似韓國蟹羔,配紫菜飯團食,也是不錯。走前,等升降機時,看門口的介紹,才發現這間店,是間韓國過江龍,主打日韓fushion菜,還有其他有趣菜式,大家有興趣,可以來試試。吉列牛忌廉烏冬專門店 (旺角
忌廉烏冬

在旺角,彌敦道726號,這幢大廈中,隐藏了不少美食。

吉列牛忌廉烏冬專門店 (旺角) 人均消費190元
地址:旺角彌敦道726號17樓

緣份天成,初心為本。喜歡用文字分享我的味覺之旅,有興趣請follow我~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。
2018-12-19
  • 咖哩忌廉牛肉烏冬
  • 吉列牛套餐
2018-12-22 178 浏览
與朋友聚會,朋友選了位於太子這間餐廳,一開𨋢門已是餐廳部分。等位客人非常多,目測有20人左右,已塞滿門口位置。幸好朋友預先book位,當然不用等那麼久餐牌價格範圍大約幾十至一百多。kobekyu秘製蛋捲 $68 - 蛋捲是芝士夾心,蛋不是全熟所以也有流心蛋漿。而旁邊的奇怪的綠色漿汁,不要看少它,是wasabi 沙律醬,沾上它蛋捲確實生色不少。吉列牛定食$148 - 定食有3款前菜,2款醬汁。麵豉湯正常。醬汁一款是跟蛋捲相同,而另一款則是燒肉汁。因吉列牛仍是生的,所以需要輕烤兩邊才能進食,而牛旁邊的是wasabi, 個人是加到燒肉汁裡面,又感覺不錯,而牛肉質是比較軟淋的口感。香辣忌廉雞肉炒麵 $78 - 忌廉非常豐盈,而且輕微甜,配上較辣的麵(辣度我估計有辣雞麵7成辣度),辣與甜的味道算是很配合,建議大家記得要拌勻一點,避免像我一樣,雞肉要吃到最尾才發現有很多玩遺留了。蜂蜜紅棗茶 $28(熱)- 蜂蜜味濃,有陣陣紅棗味,是寒冷天氣飲品好選擇

餐牌價格範圍大約幾十至一百多。

• 香辣忌廉雞肉拉麵
2018-12-22 1828 浏览
上月試完日式既 ~~ 今次朋友話帶我黎試韓式睇下有咩分別 !!今晚黎呢間係旺角與太子之間,地點十分方便,旺角站會比較近 !! 我地夜媽媽上黎唔駛等位添 !! GOOD ~~ 原來都有好多抵食選擇,有二人餐,但大家又唔係好餓,決定叫一個餐再加小食 SHARE !!呢個係吉列牛定食,牛既份量唔少,同日式一樣都會俾個鐵板你自己控制生熟度 !!! 個定食入面有麻醬豆腐/麻醬蕃茄/味素飯/湯/兩個醬汁 ~~牛既質數唔錯,牛味都好夠,個脆衣都幾脆 !! 同兩個醬汁好夾,好似豉油果個我地食左好耐都唔知咩汁,只知點左佢既話,個牛味會再出D !!!另一個似有 WASABI 既沙律醬,都夾既 ~~ 個人 LIKE 豉油果個多 D !!小食類我地叫左 牛舌,切得太薄,但味道好既 !! 可能我鍾意厚切 ~~ 呵 !! 但要壇下 ~~ 個蒜苦 ... 應該炸過龍 ...秘制蛋卷,呢個好好食 !! 蛋味夠 ~~ 中間仲夾左大量芝士 !! 極度邪惡 ~~~ 雞蛋唔老 !! 呢個值得推介 !!!!!!!滋味單骨雞翼,呢個個粉好似我地細個果陣食福麵果包粉既 CONCEPT,味道都唔錯 ~~ 但小心會濁親 !! 唔好太大

滋味單骨雞翼,呢個個粉好似我地細個果陣食福麵果包粉既 CONCEPT,味道都唔錯 ~~ 但小心會濁親 !! 唔好太大啖放入口 (好明顯係我濁到,哈哈 ~~),大廚炸得好透下 !! 不錯 ~~
2018-12-11
  • 秘制蛋卷
朋友聽到我上個星期去了彌敦道726號(近太子的一幢很多食肆的大廈)吃午餐,就推介了一家她經常去的食肆給我,就是這家吉列牛忌廉烏冬專門店了。初次聽到忌廉烏冬其實是有點卻步,感覺怪怪的,上了OpenRice看食物照片,還驚見是咖喱+忌廉烏冬😱,真想不到咖喱配忌廉會是甚麼口味,但聽她極力推介之下,還是來了😜。由於時間尚早(6:30左右),店舖食客不算很多,我們一到了便立即有位✌🏻。也許由於這裏主打吉列牛及忌廉烏冬,所以其實Menu上的選擇也不算多,雖然如此,但每個菜式也感覺很吸引似的🤤!我和寶寶兩個人點了一份Set 2,挑選了「吉列牛定食」及「咖喱忌廉烏冬」,並點了份「秘製蛋卷」。上菜很快,點菜後10分鐘左右只來了第一個菜—咖喱忌廉烏冬。店員好細心,上第一個菜時就連同兩隻碗一同給我們,讚👍🏻這碗烏冬看起來像個巨型雪糕🤣 咖喱配忌廉這個配搭還真是第一次嘗試,想不到味道也挺不錯,一點違和感也沒有!入口超滑又creamy,烏冬彈牙有嚼勁,好吃!吉列牛定食包含前菜、凍豆腐、麵豉湯、一刻吉列牛及一碗白飯。吉列炸牛肉上桌時,牛肉仍屬半生熟狀態,讓食客可使用桌上的燒板自行決定生熟程度。燒至半生熟時口感最好

吉列牛定食
吉列牛定食包含前菜、凍豆腐、麵豉湯、一刻吉列牛及一碗白飯。吉列炸牛肉上桌時,牛肉仍屬半生熟狀態,讓食客可使用桌上的燒板自行決定生熟程度。燒至半生熟時口感最好,輕輕一咬就咬開了😋。

秘製蛋卷
看起來像普通蛋捲,但一拿起第一件,蛋裏面的芝士隨即湧出來😍 蛋很香滑,沾上旁邊的微酸忌廉一起吃也不錯,上面的飯素/調味料為蛋捲更添幾分滋味!蛋捲來說,非常抵食($68)!

多謝朋友的好推介,這間餐廳性價比很高!
  • 咖哩忌廉烏冬
2018-12-20 150 浏览
話說想試吉列牛忌廉烏冬專門店好耐🤤 我地驚會晚飯時間去會好多人,所以一早book左位✌🏼 用餐時間店員話限時75分鐘,但其實我哋好快都食晒啦,唔洗驚我地會坐好耐嘅🙈嗌左咖喱忌廉牛肉烏冬,睇落勁邪惡😈😈 但睇到都流口水🤤 勁多cream啊!!! 好似布丁🍮😂😂 Cream仲有漩渦紋,legit needs打卡打卡📸✌🏼 咖哩唔係話大辣,辣到適中,仲有好濃嘅咖喱味🤤 配埋忌廉仲將本身嘅咖喱變得更加滑身,好似撈烏冬咁一啖一啖就好快食完🤤🤤🤤 牛肉份量尚可,因為都好多汁,所以就算唔係話好多牛肉都唔會食唔晒😌 當然多d料會更好啦🤣 下次試下佢d定食先😌

2018-12-19 100 浏览
位於旺角近太子的吉烈牛專門店,專登去試一試。今天試了餐廳的招牌吉烈牛定食,還有豚肉釜飯先來了這個是用來煮熱吉烈牛的火爐,吉烈牛上枱時是只有外層是微熟,大概有八成生的,客人可按自己喜愛煮熟牛肉。牛肉十分嫩口,而且有肉汁,即使煮至全熟也不會太乾或變"鞋",個人覺得七八成熟最好吃。釜飯下一樣有火爐坐熱,不攪拌的話最底可煮岀薄薄的飯焦。釜飯十分香,又夠熱,攪拌好韓式紫菜碎、蛋絲和飯已十分好吃,豚肉口感剛好,不會乾不會硬
位於旺角近太子的吉烈牛專門店,專登去試一試。
今天試了餐廳的招牌吉烈牛定食,還有豚肉釜飯

2018-12-18 134 浏览
小編今日有點想食牛🐒,去了旺角一間主打吃吉列牛及忌廉烏冬的餐廳一試水準,從地鐵站出口過馬路很快到17樓的餐廳,輕輕簡約韓日風格窗邊的4人座居高臨下望到街景,景觀算開揚,場內打光充足,座位都算多亦寬敞舒適☺..*吉列牛定食 $148小編就點了2人份的 $316吉列牛定食X2+汽水X2.前菜有麻醬豆腐、蕃茄、麵豉湯、蛋黃芥末醬、珍珠米白飯,擺盤別緻簡潔👍,牛肩脊薄薄一層炸粉,外層炸至金黃酥脆的麫包糠香脆可口,內裡粉嫩色的吉列牛,賣相吸引🆒每一張枱都設有陶瓷小爐,爐上刻字和風味濃📷,侍應替我們先點燃爐頭,石板很快就熱起來,每件牛大約煎30秒左右就可以了,當然想生食的5-10秒封一封去表面,保留中間肉嫩鮮甜👍,肉汁豐腴 的狀態也是可以呢,而吉列牛選材選用'美國牛肩脊'肉質結實,牛肉味濃郁😎,份量幾足料有十幾片,石燒中部分油脂漂出香味四溢🌟,一入口即散發誘人味道💫.這店是Openrice最優秀旺角區開飯熱店,信心及知名度不錯~💨店內更有門神手工啤酒有點飲,看到忌廉烏冬款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~😜
從地鐵站出口過馬路很快到17樓的餐廳,輕輕簡約韓日風格
*吉列牛定食 $148
小編就點了2人份的 $316吉列牛定食X2+汽水X2.

石燒中部分油脂漂出香味四溢🌟,一入口即散發誘人味道💫
  • 吉列牛套餐
  • 吉列牛
2018-12-17 188 浏览
今天晚上約了很久沒見的朋友吃飯,她說想試試這家的吉列牛,所以就來了。大概七點來,店舖八成滿。滋味單骨雞翼($65)🐔翼並不是即炸的,因為上來的時候已經冷了。而且雞肉並不嫩,也沒汁,粉裹在表面也很乾,只是味精味。吉列牛定食($148)除了一塊吉列牛,還有一碗白飯、一晚麵豉昆布湯、一顆小番茄、一塊豆腐和兩個醬。只能說牛肉本身還可以,並不是很老,只是入口有點韌。但是,外面的炸皮很油,同樣的並不是即炸,所以軟了也冷了。飯比較硬,還有一個蠟燭熱著的小爐可以把牛煎一下再吃。肉看起來很粉嫩。肥牛雜菜shabu shabu($88)肥牛老了,雜菜只有金針菇和娃娃菜,一大堆洋蔥,味道比較家常。肥牛雜菜還配有一碗烏冬。

大概七點來,店舖八成滿。
滋味單骨雞翼

滋味單骨雞翼($65)
吉列牛定食

吉列牛定食($148)

肉看起來很粉嫩。
肥牛雜菜shabu  shabu

肥牛雜菜shabu shabu($88)
烏冬

肥牛雜菜還配有一碗烏冬。
2018-12-17
上星期二晚收工之後,有事要到旺角。因為呢排天氣開始凍,想食啲暖笠笠既野,就唸起咖哩烏冬,隨機一搵,醒起附近有呢間近期好出名既韓國餐廳。餐廳食吉列牛同咖哩忌廉烏冬為主。因為一個人黎食,只可以食一款。吉列牛都多地方可以食列,就叫左咖哩忌廉牛肉烏冬再加炸芝士薯仔年糕做小食。咖哩同烏冬都咖哩都唔係好濃個種,雖然兩種味道聽講好似有點奇怪,但攪埋一齊食原來好夾!!忌廉好滑,加埋咖哩味鹹鹹地,再加上烏冬,味道岩岩好,冬天食好溫暖。牛肉反而就無咩特別,有少少韌,但個汁真係好正,好特別,未食過都可以一試。因為覺得剩食烏冬有少少悶,唔夠滿足,再叫多左個小食。炸芝士年糕,個皮好薄好脆,一咬開啲芝士爆晒出黎,但稍嫌芝士味比較淡,如果芝士味濃返少少就一流。食完咖哩忌廉烏冬加上一舊炸芝士年糕,已經好飽。整體呢講,餐廳價格唔算貴,質素都唔錯,推介冬天食咖哩忌廉烏冬,食完包你暖返晒

咖哩忌廉牛肉烏冬

炸芝士薯仔年糕

,但稍嫌芝士味比較淡,如果芝士味濃返少少就一流。

2018-12-11
咖哩忌廉牛肉烏冬
炸芝士薯仔年糕
2018-12-13 132 浏览
Overall: 🌟🌟Environment: the environment was not very nice as the space was too tight. Everything looked clean though. Service: the service...hmmm... at the beginning it was pretty nice. They answered questions nicely. After we ordered our food, my friend and I were waiting for about 20mins and didn’t see anything including our set drinks. We were like maybe we should wait 5mins more. After that 5 mins, the waitress came to us and asked us if we ordered anything.... we were speechless after that

Overall: 🌟🌟

Service: the service...hmmm... at the beginning it was pretty nice. They answered questions nicely. After we ordered our food, my friend and I were waiting for about 20mins and didn’t see anything including our set drinks. We were like maybe we should wait 5mins more. After that 5 mins, the waitress came to us and asked us if we ordered anything.... we were speechless after that time. Afterwards, the food came within 10min.

Taste:
Creamy Curry udon-
The udon gave us a surprise. Never thought heavy cream would match the burry udon. The udon was chewy. The whole combination was a good match.

Beef set-
The beef they gave us was just like normal beef with not a lot of fat in it, even after being heated up. It was stick on the stone pan. The taste was nothing special to me or my friend. Next time, we agreed we would not order this beef set.

Korean soya sauce fried chicken- The fried chicken tasted okay. But it was not a crispy type of fried chicken. The “fried” layer was pretty soft. The texture felt more like soft bread that covered the chicken.

Soda drinks-
For me, at the beginning the drink was okay. But afterwards it became so sweet at the bottom. Even I tried to mix it, it was a bit too sweet for my liking.

Price- between $120-200/ each person

4 🌟- highly recommended, definitely come back again.
3 🌟- fair, can try it out.
2 🌟 - okay, needs improvement. Nothing special but can give it a shot.
1 🌟 - it can be improved, you are not missing out.

Creamy  Curry  Udon
Kobekyu  katsu
Korean  fried soya  chicken
Creamy  Curry  Udon
2018-12-13 153 浏览
因為成日喺社交網站見到呢間鋪頭嘅廣告同埋報道於是尋日就同朋友特登去嗰邊朝下聖 我哋分別叫咗兩個吉列牛餐同埋一個忌廉烏冬share食 吉列牛餐每份($148)入邊有吉列牛飯湯豆腐等等小食 牛嘅份量都可以接受 另外有一個石板下面有火熱著 比客人自己放上去燒 由於牛本身比較生 客人可以跟着自己嘅喜好燒到唔同嘅硬度 但係唔建議熱太耐 每邊大概燒1分鐘左右已經好足夠 最好就係啱啱變色但係仲見到粉紅色之前聽朋友講忌廉烏冬一般但係個人覺得佢個忌廉烏冬都唔錯佢上面係忌廉面入面係咖喱味 烏冬整得都算有嚼口 烏冬分別有牛同埋雞亦都有辣同埋唔辣選擇 價錢就係$78 但係呢個價錢配料唔算多 所以價錢唔算抵 大概七點半到入邊就開始滿座所以建議大家如果想去要早少少去就唔使等位啦

• 咖哩忌廉烏冬
2018-12-11 126 浏览
朋友聚餐不外乎想坐得舒服些,食得好些。 今次去咗交通好方便嘅旺角食日本菜 五個人坐卡位,位子寬闊,明亮。 整體望落去係乾淨嘅。卡位是向落地窗,所以仲可以望下夜景,唔錯。 多人食飯當然可以叫多d 野食啦! 賣相好出色嘅忌廉咖哩烏東 (牛肉) 好濃厚嘅咖哩味,忌廉嘅cream 感唔係好食得出。 牛肉份量平均,肉質唔 “ 孩”口 好多香港人去過日本食過吉列牛, 我都明白想係香港食到日本口味,不過真係好難。 今次依家都唔例外, 牛扒炸得失準, 筷子夾起已經feel 唔到脆口感。 牛肉淋得濟,確實有失望。 只好讚份量夠多。 小食方面是可以的。 依個炸芝士年糕, 我叫咗兩份, 因為好好味。 芝士爆出嚟又一芝士系列 :芝士蛋捲芝士一點也不少,味道也不錯依個一定一上菜就食, 如果涼了, 鮮味會盡失。 一份份量多的牛肉sabusabu 味道唔錯,加返個烏東就好正好飽肚。 差點唔記得講, 他們家的烏東係好食彈牙。 一字雞翼(唔辣) 好入味的調味粉。 份量都夠多。
朋友聚餐不外乎想坐得舒服些,食得好些。

今次去咗交通好方便嘅旺角食日本菜

多人食飯當然可以叫多d 野食啦!
忌廉咖哩烏東

賣相好出色嘅忌廉咖哩烏東 (牛肉)

好濃厚嘅咖哩味,忌廉嘅cream 感唔係好食得出。

牛肉份量平均,肉質唔 “ 孩”口

牛肉淋得濟,確實有失望。 只好讚份量夠多。

小食方面是可以的。
依個炸芝士年糕, 我叫咗兩份,
因為好好味。 芝士爆出嚟

又一芝士系列 :芝士蛋捲
芝士一點也不少,味道也不錯

依個一定一上菜就食, 如果涼了, 鮮味會盡失。

一份份量多的牛肉sabusabu
味道唔錯,加返個烏東就好正好飽肚。

差點唔記得講, 他們家的烏東係好食彈牙。

一字雞翼(唔辣)
好入味的調味粉。 份量都夠多。

忌廉咖哩烏東
2018-12-11 71 浏览
吉列豬扒和西冷牛扒一直是小弟的至愛肉食,自聽聞有「吉列牛」後,便一直十分嚮往,卻沒有空前來一試。直至這天和女友走過這裏,才即場走了進來。和女友點了一個二人餐,包含了一個吉列牛定食和一個香辣忌廉雞肉炒麫,另外還點了一個雞軟骨餃子。女友補上差價點了一杯綠茶Latte,小弟偷喝了一口,發現它的忌廉味十分香濃,而且口感十分幼滑,確實對得起店名「忌廉」這兩個字。首先送到的食物是雞軟骨餃子,送到的時候表面的油脂還是滾燙的,十分吸引。餃子的外皮煎得十分好,香脆又不會太硬身,吃下去既有麫皮的口感,又香口。而餃子的用料亦屬上乘,雞軟骨選用了較軟身的軟骨,吃下去很輕易便能咬開,但又十分香脆,卜卜聲。很快便到主角--吉列牛出場了。侍應先替我們點燃爐頭,看着石板上的油慢慢從平靜的湖面變為翻騰的大海,小弟便急不及待把一塊塊吉列牛放上板上了。這個吉列牛果然沒有辜負我的期望,首先牛肉幼滑的口感和外層炸至金黃酥脆的麫包糠十分配襯,兩種截然不同的口感配搭在一起,不但不會奇怪,反而是有雙重口感。而牛肉本身的選材亦非常好,不但牛肉味濃郁,而且口感細嫰,就算在下廚方面欠缺天份,錯手煎久了一點,牛肉依然不失嫰滑。和女友分享吉列

和女友分享吉列牛,吃到一半,最後的香辣忌廉雞肉炒麫便來到了。一開始小弟還以為送錯了,皆因碗的表面全是忌廉,我還以為是碗飯,後來才想起它是炒麫上面鋪滿了忌廉。很快,我們便拌勻了忌廉,開動了。第一個感覺:真的是極級辣。說真的,小弟不是嗜辣之人,但亦自信不算太受不得辣。但這個炒麫真的是非常辣,特別是已經拌勻了忌廉,辣度已有一定的下降,但還是如此辣,實在是非常厲害。言歸正傳,這個辣麫雖然是的受不住的辣,但其實味道十分不錯,忌廉味十分清晰,而且忌廉為炒麫添上了幼滑的口感,吃下去是頗不錯的。

真的難怪這個吉列牛近日在網上如此火熱,確實是這個吉列牛定食有其過人之處。
2018-12-11 100 浏览
好多時間睇電視介紹吉列牛都好想試一試,今次終於有機會黎食。同女朋友極速就點左餐,唔需要考慮太耐,因為主要係食吉列牛。等左一陣食物就送到。份量算多,而且有好多塊牛。一開始牛肉較為生,店員提示可以放牛肉在預先準備既火爐上,再自行調節熟既程度。牛肉無論燒成點樣,一咬落去都即刻融化,出面既脆漿唔太厚,炸得好脆,果然係招牌菜式。另外女朋友點了一個豚肉釜飯,豚肉食落好似牛肉咁鬆化。重點係個紫菜用左韓式紫菜,將成個菜既味道提升左唔少,同埋釜底有飯焦,好脆又入味。
好多時間睇電視介紹吉列牛都好想試一試,今次終於有機會黎食。

吉列牛套餐

豚肉釜飯

2018-12-08
吉列牛套餐
豚肉釜飯
2018-12-11 28 浏览
忌廉烏冬真係第一次食!仲要係配加喱,都真係好特別。點了忌廉咖哩雞肉烏冬(另有牛供選擇),望落以為個cream 好結,點知食落完全兩個感覺,唔漏係好泡泡既cream ,有奶香味,烏冬係沾了咖哩汁的,咖哩會蓋左cream 既味,烏冬好彈牙,幾好味,配搭意外地唔錯。另外叫了個吉列牛定食,有豆腐、湯同飯。吉列牛唔錯不過肉味唔夠弄,配有wasabi,wasabi 沙律醬,仲有個sauce , 點左都幾好味,自己燒幾好玩。