2022-11-19 41 浏览
今日又有啲衝動想食好西,但自己1個食又唔夠開(加上食唔到幾多野),於是又係時候約R先生1齊出動去食好西💪因為今日R先生要返工,又唔好去咁遠,約去旺角食扒,於是我地就去左吃扒🥳見到個門面都幾grand,係Carton最愛既紫色🤩感覺唔錯。入到去,亦都符合西餐廳的感覺,環境比較暗,但是舒服的🥰今日我地叫左:-20cm吉列豬扒-慢煮美國西冷牛扒 (5成熟)🥩-布袋流芯芝士沙律🥗-話梅凍檸樂🥤-有機蘋果醋梳打 (無糖)🥤因為我地轉左餐既關係,係有包埋餐湯同埋,我就選擇左羅宋湯,而R先生就係豬骨湯,R先生飲左湯之後,話冇諗過扒房都會有中湯飲,重要是不錯的中湯,有驚喜🥰而我既羅宋湯,飲落去試牛尾湯,HAHA~😋之後黎既係布袋流芯芝士沙律🥗,芝士俾我地想像中大份🤩,亦都唔錯,對於我同R先生呢啲芝士控,當然係搶黎食啦,鍾意芝士既朋友不妨1試😋終於主角出場,慢煮美國西冷牛扒,呢個唔係普通既西冷牛扒,係Keto版既,估唔到港式扒房都有得食,雖然牛扒冇汁,但有酸忌廉加椰菜既搭配,好夾,真心減肥既朋友可以黎試下,重有既係呢到既牛扒,5成係真5成,而唔係5成會變左7成個啲,所以可以放心叫😝最後既20cm吉列豬扒

今日我地叫左:

-20cm吉列豬扒
-慢煮美國西冷牛扒 (5成熟)🥩
-布袋流芯芝士沙律🥗
-話梅凍檸樂🥤
-有機蘋果醋梳打 (無糖)🥤

最後既20cm吉列豬扒,真係1個壓軸黎🤩,塊豬扒真係大過我既手掌,真係有20CM,炸出黎都好脆,薯菜分別有西蘭花同薯條,分量都幾多下,味道幾好😋

總結: 如果係減緊肥既朋友,真係要黎試下,因為餐廳既Keto款式都多,加上佢地有無糖飲品供應,絕對可以過1個開心既聚會,侍應姐姐亦都會細心介紹食物及飲品,貼心既服務,鍾意食扒既朋友,就要去試下喇👍
2022-11-17
  • 慢煮美國西冷牛扒
2022-11-18 40 浏览
一想到港式懷舊西餐,總會聯想起殘舊裝修和不潔環境,但吃扒打破固有形象,夢幻的紫色裝修,看起來就很浪漫精緻。吃扒的餐牌除了各款扒類,還有生酮飲食。生酮飲食是一種高脂肪、高蛋白質、低碳水化合物的飲食。生酮飲食聽過很多,但未有機會嘗試,就趁是夜機會鋸扒加生酮。羅宋湯港式西餐的羅宋湯有很多湯料,飲得出經長時間熬煮,食材的濃酸鮮甜味完全釋放出來。三文魚扒伴煙肉椰菜花飯椰菜花飯並不只是切碎椰菜花的味道,而是帶有濃濃的煙肉味。煙肉碎的份量下得很多,酸忌廉及翡翠苗增添清新感覺。熱熔芝士紐西蘭牛柳 侍應於食客前將熱熔芝士如瀑布般淋在牛柳上,芝士份量雖多,但因為味道不濃,所以不覺得很滯膩。芝士配黑椒汁,辣味與奶香味很平衡。紐西蘭牛柳有兩大塊,肉質柔軟甘香,肉味香濃,配上熱熔芝士,是一道很有特式的主菜。扒餐可以配飯意粉或薯菜,意粉入口彈牙,簡簡單單的配黑椒汁已經非常美味。懷舊雪糕雪糕球配上七彩朱古力針,是港式懷舊西餐的味道,兒時的回憶。話梅鹹檸七話梅與鹹檸配上有氣帶甜七喜,是鋸扒的最佳配搭。青檸鹹檸檬梳打青檸鹹檸再加檸檬乾,味道酸酸的很清新。

羅宋湯

三文魚扒伴煙肉椰菜花飯

熱熔芝士紐西蘭牛柳

懷舊雪糕
雪糕球配上七彩朱古力針,是港式懷舊西餐的味道,兒時的回憶。

話梅鹹檸七
話梅與鹹檸配上有氣帶甜七喜,是鋸扒的最佳配搭。

青檸鹹檸檬梳打

青檸鹹檸再加檸檬乾,味道酸酸的很清新。
2022-11-10
2022-11-16 58 浏览
點餐時、服務員問加吾加錢轉餐有湯有杯飲品、(冇話有甜品跟),。點完時見到每張枱客人都有1杯雪糕。所以問一問店入面一位着便服的員工(門口帶位)餐係咪有雪糕。佢即刻好惡大大聲話食完野先會食甜品、你未食野我點比雪糕你。我話我只係想知道餐係咪有甜品、攪到好似我乞佢杯雪糕咁。餐包(又凍又硬)羅宋湯 (正常) 芝士火焰牛柳5成熟(又硬又韌) 肉眼扒7成熟(多筋)凍0茶少甜(似一杯檸檬冰水咁)谷咕(超淡)
餐包(又凍又硬)

羅宋湯 (正常)

芝士火焰牛柳5成熟(又硬又韌)

肉眼扒7成熟(多筋)

凍0茶少甜(似一杯檸檬冰水咁)

谷咕(超淡)

見佢上咗2022年10月榜,收工諗住試下。因為係平日,7點左右唔洗等位。裝修:門面裝修係唔錯,室內裝修正常,位置比較緊密,所以用餐時會比較嘈。味道:至於味道方面老實講一般,但勝在價格相宜,叫咗齋啡但個底落咗糖漿。可能個熱融芝士會好食,可惜當晚冇點,叫咗肉眼配黑椒同比目魚,兩個都一般。服務:店員放杯落檯好大聲,態度一般整潔:餐具🍴整潔,檯面唔油,地面都算乾淨快餐式扒房黎講,係OK嘅👍
服務:店員放杯落檯好大聲,態度一般
整潔:餐具🍴整潔,檯面唔油,地面都算乾淨

快餐式扒房黎講,係OK嘅👍

我哋嗌咗一個熱熔芝士紐西蘭牛柳($188)、吃扒什扒($174)同埋水牛城雞翼($72)而我哋兩個都+$25要套餐咁就會有一個餐湯、餐包同埋一杯嘢飲咁首先講咗嗰個熱熔芝士紐西蘭牛柳先啦(其實我想食呢間舖頭都係因為呢個牛柳🤔🤔好期待芝士加牛柳食落去嗰個感覺會係點)我哋就係嗌咗五成熟嘅食落去嘅口感幾啱啱好冇Overcooked😋😋食落去牛肉味好濃郁加埋熱熔芝士一齊食又幾夾😚😚而且份量亦都比我想像中多(可能真係因為太大嚿嘅問題,真心覺得有啲難切)之後就講吓吃扒什扒餐啦什扒份量本身就係好多㗎啦不過我睇漏咗原來呢個什扒都有牛扒😱😱而且呢個牛肉食落去都有咬口亦都唔會太過韌☺️☺️雞扒食落去都幾嫩滑(特別係嗰個雞皮真心幾正😂😂)所以真心幾抵食最後就講埋嗰個水牛城雞翼啦呢個雞翼食落去嗰個口感好豐富😆😆第一啖食會覺得有啲酸之後咀嚼完之後就會有少少甜+少少辣🌶🌶而且都係新鮮滾熱辣炸起嘅

而我哋兩個都+$25要套餐
咁就會有一個餐湯、餐包同埋一杯嘢飲

咁首先講咗嗰個熱熔芝士紐西蘭牛柳先啦
(其實我想食呢間舖頭都係因為呢個牛柳🤔🤔
好期待芝士加牛柳食落去嗰個感覺會係點)
我哋就係嗌咗五成熟嘅
食落去嘅口感幾啱啱好冇Overcooked😋😋
食落去牛肉味好濃郁
加埋熱熔芝士一齊食又幾夾😚😚
而且份量亦都比我想像中多
(可能真係因為太大嚿嘅問題,真心覺得有啲難切)

之後就講吓吃扒什扒餐啦
什扒份量本身就係好多㗎啦
不過我睇漏咗原來呢個什扒都有牛扒😱😱
而且呢個牛肉食落去都有咬口
亦都唔會太過韌☺️☺️
雞扒食落去都幾嫩滑
(特別係嗰個雞皮真心幾正😂😂)
所以真心幾抵食

最後就講埋嗰個水牛城雞翼啦
呢個雞翼食落去嗰個口感好豐富😆😆
第一啖食會覺得有啲酸
之後咀嚼完之後就會有少少甜+少少辣🌶🌶
而且都係新鮮滾熱辣炸起嘅
  • 熱熔芝士紐西蘭牛柳
  • 甜品
這家店的特色就是會有八九十年代的懷舊特色食品和飲料,其中一項特色就是用鐵板上的牛扒,然後我選了在午餐時段去首先奉上餐包和餐湯,可是我只用了一點時間打卡拍照然後餐包就變硬了飲品點了黑牛和唂咕,黑牛是可樂加上雪糕,唂咕是無糖黑巧克力飲料精選肉眼扒🥩 $79 (+$18熱溶芝士)店員會在你面前把熱溶了的芝士鋪在牛扒上,套餐可以選飯意粉或雪菜我選擇了意粉,上枱時是一碟沒有任何汁的意粉,熱熔芝士的黏稠度根本和意粉完全不搭,我接受不了吃一碟乾的意粉😖而且牛扒的質素不怎麼樣,非常多筋,我吃了一半已經吃不下去了😖最後送上一份布朗尼甜品,可能我個人不喜歡太甜,布朗尼加上七彩的糖裝飾後我覺得超甜😖這次又幫大家排雷了一間餐廳了😂吃扒 (旺角)旺角豉油街108地舖

精選肉眼扒🥩 $79 (+$18熱溶芝士)

這次又幫大家排雷了一間餐廳了😂

吃扒 (旺角)
旺角豉油街108地舖
2022-10-12
午餐
2022-11-15 52 浏览
早排經過旺角,就見到依間好特色嘅紫色外牆《吃扒》,第一感覺比我以為係食高級西餐,點知睇個menu就發現我估錯晒,原來佢哋係提供平民扒餐。身為肉食獸嘅我諗都唔使諗就入咗去。餐廳內昏暗橙黃色嘅燈光配以水晶吊燈,估唔到食扒都可以咁浪漫。首先會送上熱辣辣嘅餐包同埋是日餐湯,餐包係港式,切開塗上牛油,食落都幾鬆軟。餐湯就可以揀中湯或者西湯,中湯就係豬骨湯而西湯就係羅宋湯。吃扒什扒 +熱熔芝士首先店員會燒熱芝士,然後喺你面前倒上拉絲狀嘅芝士,強烈推介,充滿視覺效果。另外依款套餐肉食獸就啱哂,有煎蛋、豬扒、牛扒、雞扒、煙肉同埋腸仔。醬汁方面就可以揀洋蔥汁、蒜蓉汁、燒汁等等。豬扒煎到好香脆、雞扒就比較多肉汁而牛扒就肉味好濃,每一款都各有特色。熱熔芝士紐西蘭牛柳依款已經有熱熔芝士,唔使再另外加錢。紐西蘭牛柳好厚,但係切開係滿滿嘅肉汁,牛肉味極濃,估唔到厚切但係肉質仲係軟腍。飲品方面,都會提供港式嘅懷舊飲品。我就叫咗雪糕菠蘿冰同埋黑牛。兩款都有雪糕喺上邊,為依個晚餐畫上完美句號。人均200左右晚餐如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!

吃扒什扒 +熱熔芝士

熱熔芝士紐西蘭牛柳

人均200左右晚餐

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
我見到佢新開仲夠膽喺花園餐廳樓下打對台以為佢咁上下質素啦 咁咁啱今日見得閒就同男朋友去試下講下優點先一上到嚟 都ok㗎 啲餐包係熱嘅 完你冇睇錯啲 餐包係熱嘅就係佢唯一嘅優點之後半個鐘佢每一樣差嘅程度係都刷新我下限我男朋友叫咗個肉醬意粉 佢對食都唔係好有要求嘅人 但係食咗第一啖佢就面有難色 佢形容嘅味道係好似啲紅色嘅酸汁一啲蕃茄味都冇 仲有種不能言狀嘅奇怪味道咁我就叫咗個鐵板西冷餐諗住試下啦肉鬆粉味就預咗有嘅 所以就唔評論啦話佢跟上嚟嗰啲薯菜先係真正嘅精彩佢啲薯條好似係用水浸熟咁 佢上嚟嘅三樣薯菜西蘭花,薯條,甘筍仔 係可以用支叉輕輕一壓就變成泥 但係有啲又未煮熟 好似食緊糊仔咁 最後咪上嚟嘅甜品係落咗七色糖嘅雪糕但係最大嘅問題係佢好明顯係冇蓋咁樣儲存啲雪糕張便起咗層冰霜 其實好容易食物中毒同樣地都係食咗一啖就冇食如果佢係非常平民好似扒王之王咁嘅價錢都算食得鹹魚抵得渴問題係佢收我三百幾蚊畀啲咁嘅嘢我我相信佢收咁貴 都係要請返啲openrice打手嘅費用計埋入去 大家千祈唔好去 大家千祈唔好去大家千祈唔好去 大家千祈唔好去大家千祈唔好去 大家千祈唔大家千祈唔
我見到佢新開仲夠膽喺花園餐廳樓下打對台

同樣地都係食咗一啖就冇食

如果佢係非常平民好似扒王之王咁嘅價錢都算
食得鹹魚抵得渴

問題係佢收我三百幾蚊畀啲咁嘅嘢我

大家千祈唔好去 大家千祈唔好去大家千祈唔好去 大家千祈唔好去大家千祈唔好去 大家千祈唔大家千祈唔好去 大家千祈唔好去好去大家千祈唔好去 大家千祈唔好去大家千祈唔好去 大家千祈唔好去

2022-11-14
2022-11-14 113 浏览
11月13日揾食肥華同靚媽,去完西九海曬太陽,吹海風,唞大氣後便到此扒房食午餐,此店裝修格局令到肥華有重返七八十年代呢類平民鋸扒餐廳嘅感覺,充滿懷舊氣氛 肥華和靚媽各自點了此店的兩個扒餐,靚媽個肉眼扒可說水準不俗,色,香,味俱全有B+評分,而肥華個什扒餐內嘅各款食材,都係味道偏淡祇值C+水準,反而跟餐個羅宋湯就有驚喜,味濃,料多完全有七十年代肥華在四海保龄球場餐廳,第一次飲個碗羅宋湯嘅七八成質素,至於個煙三文魚沙律用料都算OK俾個B級評分亦可,但此店是人氣店,為求盡快翻枱各年青侍應做事非常勤快,上菜,收碟都係以茶餐廳待客速度進行,務求顧客儘快結賬離場,如果你唔介意呢種澳牛風格場面,到此店食一個有牛油餐飽,餐湯,主菜,甜品及餐茶嘅扒餐此店值得光顧

2022-11-13 26 浏览
以為舊式扒房買少見少,原來宜家仲有新開扒房,仲要開喺旺角鬧市。餐廳以懷舊裝修為主,暗暗嘅燈光,好似返去80年代咁。🔔晚餐可跟飯,意粉或薯菜🔔+$25轉為套餐跟餐包、餐湯、甜品及飲品一杯 (特飲加$15)吃扒什扒(煎蛋🍳豬扒、牛扒、雞扒、煙肉、牛仔腸)($174)💕+$18熱熔芝士同一般扒房比較,最特別係可以加$18熱溶芝士,店員會煮住芝士淋喺扒上面,芝士多到滿瀉什扒好足料,塊塊肉都勁厚,啱哂食肉獸特選肉眼扒🥩($162)💕5成熟肉質都算OK,外層有燒過嘅痕跡,再淋上蒜蓉汁,切開都見到紅色,鐵板熱住都冇全熟黑牛💕好開心可以叫到呢個港式傳統飲品,可樂加雪糕,又解渴又creamy話梅咸檸七💕亦都點咗另一個比較特別嘅飲品,話梅咸咸地,加埋咸檸七,口感有啲豐富

🔔晚餐可跟飯,意粉或薯菜

+$18熱熔芝士
什扒好足料,塊塊肉都勁厚,啱哂食肉獸

特選肉眼扒🥩($162)💕

• 餐湯餐包
  • 特選肉眼扒
  • 羅宋湯
2022-11-13 29 浏览
每次經過都被靚靚的紫色外牆吸引到我👀這位置絕對是打卡拍照的地方📷吃扒什扒 $174(煎蛋、豬扒、牛扒、雞扒、煙肉、牛仔腸)細個去食扒餐,必定會點什扒,就是喜歡什麼都有🤣今次點了蒜蓉汁,配薯菜。熱溶芝士 +$18喜歡吃芝士的我,點了熱溶芝士。原來店員把煮好的熱溶芝士,即時為你倒在什扒上。熱熔芝士紐西蘭牛柳 $188小編點了5成熟,黑椒汁,配薯菜。少少建議,點5成熟就好了。因鐵板已經好熱,點太熟牛柳會好靭。牛柳肉質軟,配上熱溶芝士味道很夾。倒上熱溶芝士記住要襯熱食🤤+$25 轉為套餐,跟餐包,餐湯,甜品及 一杯飲品 (凍飲 +$3,特飲+$15)餐包微暖,口感軟綿綿。餐湯點了羅宋湯。凍好立克雪糕紅豆冰甜品是雪糕。餐牌。

吃扒什扒 $174
(煎蛋、豬扒、牛扒、雞扒、煙肉、牛仔腸)

熱溶芝士 +$18

熱熔芝士紐西蘭牛柳 $188
小編點了5成熟,黑椒汁,配薯菜。

倒上熱溶芝士記住要襯熱食🤤

餐包微暖,口感軟綿綿。

餐湯點了羅宋湯。

凍好立克

甜品是雪糕。

餐牌。
2022-11-13 29 浏览
今日行旺角發現左尼間西餐廳,餐廳外圍紫色幾特別,入面佈置同其他西餐廳差吾多,有華麗既水晶燈,暖黃色燈光充滿溫馨既感覺😀餐牌主要係扒類、意粉、沙律、小食,我揀左特選肉眼扒,五成熟,洋蔥汁配薯菜,朋友揀左西冷牛扒,五成熟,洋蔥汁配薯菜,職員表示加25蚊可以升級做套餐,有餐包、餐湯、甜品、飲品,我覺得幾抵,充升級左做套餐,飲品要黑牛,餐湯揀左豬骨湯職員首先送上餐包同餐湯,餐湯幾好飲入面有豬肉可以食😀牛扒煮既時間控制得吾錯,食落好有肉汁,無咩根位好易咬開,甜品係雪糕配爆谷,味道吾錯👍🏻
2022-11-13 29 浏览
好耐冇食扒🥺行過旺角見呢間好有feel,又想食西餐,所以就衝咗入去🤣佢個環境勁靚勁,又坐行舒服!拍拖去食西餐係唔錯嘅選擇👍🏻✨熱熔芝士紐西蘭牛柳5成熟真係啱啱好!個牛柳勁淋勁好食😍再加埋個芝士真係估唔到會咁夾,完全唔洗加汁拍好夠味🤤如果要加汁就叫淡味啲嘅汁會夾啲,好似紅酒汁咁可能會啱想食重味啲嘅人。佢個牛柳係巨厚🤣我諗1個女仔食完一份係完全飽曬✨吃扒什扒呢個好啱咩扒都想食嘅😎滿足曬食肉獸嘅胃口🤣佢個份量超多,加埋個醬汁好好食!✨煙肉什菌燴黑松露椰菜花飯呢個真係好好食!😍肥米有聽過椰菜花飯,但就一直都未試過,所以今次好想試下就叫左。今次食完真係愛上咗佢!佢個白汁好香又唔膩,正!✨煙三文魚牛油果水牛芝士沙律無錯!肥米又係見到牛油果比佢吸引左😆配埋黑醋清清地!食咗咁多肉都要有返啲菜中和下嘅🤣Set餐包埋一個餐包,甜品同飲品,唔係講笑,肥米其實食咗一半已經飽左🤣#吃扒📍旺角豉油街108地舖

✨熱熔芝士紐西蘭牛柳

✨吃扒什扒
✨煙肉什菌燴黑松露椰菜花飯

✨煙三文魚牛油果水牛芝士沙律

#吃扒
📍旺角豉油街108地舖
一直對港式扒房有種麻麻地既感覺😅 平時覺得價錢貴但係牛排質素唔掂🌝 今次嚟到呢間特別買懷舊風既扒房💈 木色嘅懷舊裝修好有特色 好適合黎個浪漫嘅約會🪵 重點係食物完美Replicate以前經典嘅味道💕 質素仲要更加高值得一讚⭐️ 鐵板20cm吉列豬扒 🍖嚟到扒房點可以唔試鐵板餐😛 吉列豬扒真係超大大過我塊面不誇張🌝 外面嘅麵包糠薄薄一層超香脆🔥 驚訝係內裏食到豬扒嘅軟嫩 完全同加咗鬆肉粉嘅港式豬扒唔同 特別再加$18加上熱熔芝士 🧀 成件事冇咁乾之餘仲有濃郁嘅拉芝效果好邪惡😈⭐️ 香煎挪威比目魚柳 🐟魚柳熟度煎得啱啱好肉質夠淋🌊 冇腥味雪味用料新鮮👍🏻 配菜特別配合Keto Style🌱係烤椰菜花配上Sour Cream 夠Light 唔會有太多Carbs既負擔💚⭐️ 雪糕紅豆冰 🍨⭐️ 話梅鹹檸七 🥤⭐️ 羅宋湯 🍅⭐️ 豬骨湯🐷跟餐仲可以加埋嘢飲同餐湯好有童年回憶👼🏻 椰汁加上雲呢拿雪糕加上紅豆🫘甜得來係細個一定鍾意嘅味道😛 話梅同埋鹹檸嘅味道好突出 唔係剩係得甜味🍋 簡簡單單嘅羅宋湯係回憶中既味道🥹⭐️ 火焰雪山 🏔️又係必點嘅港式扒房名物啊🥺 蛋白霜點上酒火燒嘅視覺效果好震撼🔥 重點蛋白好Flu

⭐️ 鐵板20cm吉列豬扒 🍖
香煎挪威比目魚柳

⭐️ 香煎挪威比目魚柳 🐟

⭐️ 雪糕紅豆冰 🍨
⭐️ 話梅鹹檸七 🥤
⭐️ 羅宋湯 🍅
⭐️ 豬骨湯🐷

⭐️ 火焰雪山 🏔️
又係必點嘅港式扒房名物啊🥺 蛋白霜點上酒火燒嘅視覺效果好震撼🔥 重點蛋白好Fluffy 包住蛋糕同埋雪糕口感都唔會好Heavy🍰

香煎挪威比目魚柳
2022-11-11 33 浏览
💡食肉獸之選呢間扒房位於豉油街, 主打多款懷舊特色嘅西式食品。裝修帶有懷舊風味,被全紫色的門口吸引住,除左有扒食之外,仲有Keto生酮餐單。🍽吃扒什扒🐮🐔有牛、豬、雞、煙肉、蛋再加半條牛仔腸非常豐富,看到陣容之鼎盛,配上惹味黑椒汁滋滋聲真係好吸引,雞扒肉嫩juicy。牛扒香濃惹味, 煙肉有兩大片 ,腸外皮脆身,味道唔太鹹,岩曬食肉獸,一次過食曬幾款肉。🍽特選肉眼扒 🐮鐵板熱烘烘上菜,牛扒勁大塊幾厚身😍,肉質鮮嫩多汁,食落夠嫩唔韌。今次選左配蒜蓉汁,都一樣咁好味。雖然叫左5成熟,但食到就覺得比較似7成。🥣餐湯中湯係豬骨湯,西湯就係羅宋湯,羅宋湯有好多蔬菜 好足料 豬骨香濃清香🍞餐包夠鬆軟🍽甜品每人一球雲呢嗱味雪糕,香軟幼滑,滿足埋甜品胃😎🍽特飲+$15🍹雪糕菠蘿冰🍹話梅鹹寧七ps/晚餐只要加$25就可以轉套餐包餐湯、餐包、熱飲、甜品
💡食肉獸之選

🍽吃扒什扒🐮🐔

🍽特選肉眼扒 🐮

🥣餐湯

🍞餐包夠鬆軟

🍽甜品
每人一球雲呢嗱味雪糕,香軟幼滑,滿足埋甜品胃😎

🍽特飲+$15
🍹雪糕菠蘿冰