成日去旺角做facial都會經過見到這間樓上餐室,對店名"吃吧"特別印象深刻,今次特別約朋友做完facial之後去試一試^^位於一橦較舊式的商廈,同層一梯兩伙,另一邊廂餐廳則是以貓為主的主題CafeCHIBA的環境比較暗,座位擺設格局好有特色,一邊方向是大扇大玻璃面向繁華的彌敦道鬧市,望著街景用餐特別有feel先來頭盆黑松露煙火腿芝士多士,端來時已從遠處飄來陣陣黑松露香,口味這東西真的各有喜好,不過黑松露卻是我的愛好探用黑竹碳多士,夾著濃郁拉絲芝士,食落口啖啖都是滋味享受,伴碟還有黑醋伴重口味火箭菜,一股芝麻香從齒縫滲出。小店極力推薦菜 慢煮甜酒燴和牛面頰,口感同食厚切牛舌相似,牛味濃郁,有軟筋組織面頰經慢煮後已完全入味,肉質腍身嫩滑,非常滿意主食有軟殼蟹肉醬千層麵,雖然菜餚平平無奇,但勝在醬汁調配得剛剛好千層麵同肉醬是一層鋪一層,然後原隻軟殼蟹放面,軟殼蟹無被醬汁影響到酥脆口感,而且千層麵非常飽肚,我同朋友都捧著肚子呢另外,餐室亦有出售特色手工啤,我揀選來自蘇格蘭的接骨木花蘋果手工啤,酒精度只有4度,容易入口,花香和果香融合,外賣買走多支給妹妹品嚐😊不好酒精的朋友特調梳打 熱情果薄荷

黑松露芝士多士

慢煮甜酒燴和牛面頰
面頰經慢煮後已完全入味,肉質腍身嫩滑,非常滿意

不好酒精的朋友特調梳打 熱情果薄荷香橙梳打
清新涼快,帶有熱情果的酸甜果味
2019-03-17
  • 黑松露煙火腿芝士多士
朋友生日話想食西餐,亂打亂撞就揀佐依間食,去到點佐2個主菜,1個小食,1個甜品,同1枝手工啤,野食既賣相幾有心機。1. 溫泉蛋煙肉芝士闊條麵:好似卡邦尼既感覺,芝士味好香濃,兩個人食,都吾會好膩,岩我口味。呢個麵有別於其他餐廳,加多隻溫泉蛋,配埋隻蛋d汁一齊食,層次更佳。我見隔離枱都有嗌,可能都係依間店比較出名既一道菜2. 鳥結糖手工啤 : 我不太好飲酒都覺得易入口,仲有好多款手工啤,值得一試,全部味道都好特別,出面超市甚少見。3. 煙薰西班牙伊比利亞豬扒:賣相已經好吸引,打佐啲好似蛋白既泡泡做伴菜,豬扒真係幾好食,好嫩又保持到肉汁。4. 黑松露煙火腿芝士多士:一份有4件,每件都好多芝士,味道唔差,但就相比其他菜式就冇咩特別,不過就抵食夾大份,因為2個人每人食2件已經飽飽地。5. Dessert Platter:個賣相真係好吸引,入面既甜品都係啲水果,布朗尼 & oreo....有朋友生日的話點俾朋友當生日cake都不錯,映相一流點起蠟燭,效果仲靚,打卡一流!特別一提,店員既服務態度一流,好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻Total 食佐$521(係OpenRice 訂有9折)食物除左有貌相之餘,服

有朋友生日的話點俾朋友當生日cake都不錯,映相一流

點起蠟燭,效果仲靚,打卡一流!

特別一提,店員既服務態度一流,好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻
Total 食佐$521(係OpenRice 訂有9折)
食物除左有貌相之餘,服務、食物質素亦都非常好,可以再黎過👍🏻👍🏻
2019-03-24 48 浏览
舊同事超喜歡約會小妹哎,無奈新年至今的家庭聚會,小同中同大同gathering等,教我忙得不可交加,一時三刻不停搜openrice下也無什麼吃飯relax好建議,向同事幾翻查問,最後被推介了一家樓上fusion 菜🤔軟殼蟹肉醬千層麵148軟殼蟹炸得酥脆,肉醬不帶肉味,有嚼勁的面條帶啖啖茄蓉洋蔥味,ok開胃。芝士白酒煮海蜆84蜆肉好大,十分肥美,芝士醬好creamy外,還能拉芝呢,帶有少許酒香,海蜆肉很鮮味,吃到最後,我連芝士鮮味汁都沒有錯過,全部ko清碟呢!煙燻西班牙伊比利亞豬扒188一上枱就香噴噴煙燻味道,擺盤精美,有蘭花茄粒菜苗黑醋汁薯蓉等配料,煎過的豬扒厚薄適中不o鞋口,外層還帶點點微香口感,用鹽巴簡單調味,清新不重口味,吃完也不會濟。班蘭朱古力56賣相好可愛呀,有烤香了的綿花糖在泡沫面頭,個杯好靚呀,確有少少班蘭口味,感覺特別,朱味不太甜,飲完暖入心。焦糖峰蜜奶昔65忌廉幼滑凍冰冰,天然甜甜的味道,又不會很漏。食後感:地方好坐也雅緻,味道帶有驚喜,餐牌選擇不少,是夜總算是忙碌過後可以回一回氣了!

軟殼蟹肉醬千層麵148

芝士白酒煮海蜆84

煙燻西班牙伊比利亞豬扒188

班蘭朱古力56

焦糖峰蜜奶昔65
忌廉幼滑凍冰冰,天然甜甜的味道,又不會很漏。

2019-03-23 22 浏览
第一次黎呢間樓上咖啡店,一入去到就好情調,播哂音樂,令人覺得好舒服,好適合情侶、朋友上黎食野加吹水!事前訂位有講明用餐時間係一個半鐘,但當晚我地坐咗好耐都無俾人趕走,平日人唔算好多,所以無俾人趕!佢每樣食物都會用不同既食具令人覺得特別同有新意思,我自己最仲意食佢既西班牙海鮮炒飯,真係好好食。有好多不同口味手工啤酒🍻選擇,今次無叫到啤酒只係叫咗杯荔枝石榴梳打,味道好一般4個人食叫咁5樣野食,錯不多食咗9百幾,係有d貴架!

4個人食叫咁5樣野食,錯不多食咗9百幾,係有d貴架!
2019-03-23
  • 西班牙魷魚海鮮飯
2019-03-21 47 浏览
已經係第2次尼啦,上一次係同個好耐無見既舊朋友傾左好耐計,講到咁水乾,食左豬手同埋西班牙海鮮飯,豬手認真值得推介,海鮮飯就ok啦今次一班人6個再卜尼到傾旅行野,太好啦比左個房仔位我地,而且有超大張枱,d店員都好好有求必應而且無因為我地係入面就放置我地,反而定時定候都有入尼睇下我地有咩需要講反野食當然5少得推薦既豬手啦入到尼會係咁樣,之店員會即席燒,完左就會拎反出去幫我地分好晒,非常正豬手肉質嫩滑,重重既骨膠原,正式既皮脆肉滑,香草腸好味,個薯蓉好正正有Parma ham 火腿意粉,味道5錯,清淡Rips 超鬆軟,啖啖肉,薯條襯熱食good good最後尼個辣肉腸pizza就一般,無咩辣味,不過味道都算5錯飲品方面真係好有心思,而且好好飲,我叫左班蘭朱古力 朋友叫左椰奶昔??外形同內在味道都好正有機會會再尼架!
,海鮮飯就ok啦

講反野食當然5少得推薦既豬手啦

有Parma ham 火腿意粉,味道5錯,清淡

Rips 超鬆軟,啖啖肉,薯條襯熱食good good

最後尼個辣肉腸pizza就一般,無咩辣味,不過味道都算5錯

有機會會再尼架!

2019-03-15
  • 德國咸豬手
  • 烤西班牙豬肋骨
  • 焗芝士薯條
2019-03-19 33 浏览
樓上有請,被朋友帶去的,說是有個古色古香的花瓶飲料好特別,於是抱著試一試的心情去了這家二樓的小店,佈置的還算整齊乾淨,我們點了玉米片牛油果沙律、面頰牛肉、軟殼蟹千層麵,很快菜便上來了,先試一試牛肉,很軟糯,少了幾分牛味,沙律卻特別,敲碎了玉米片沾著醬汁和牛油果味道倒是很特別,還有就是我這杯熱情果飲料比花瓶飲品味道好。大家可以一試!
2019-03-19 32 浏览
門口有叉有匙做裝飾! 酒類選擇非常多, 不過我哋都唔飲酒, 所以免喇! “煙燻西班牙伊比利亞豬扒" $188 ~ 厚豬扒切薄片上, 有小粒芒果中和豬既油膩感, 仲有唔會自家制薯蓉 辣蕃茄汁海鮮意粉 $138 ~ 店主推介勁足料少少辣! 有蝦, 魚, 青口, 蜆…大量小蕃茄, 意粉軟硬度剛剛好! 芝士白酒煮海蜆 $84 ~ 店主推介用新鮮海蜆, 砂煲上, 鮮味非常, 又厚肉又大粒 “吃吧招牌拼盤" $132 ~ 有5款食物, 每樣都細細粒, 一口剛好! 鵝肝酥盒鬆脆! 水牛芝士蕃茄! 忌廉煙三文魚 , 黑魚子鳥蛋, 蟹肉牛油果 ! 蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片 $96 ~ 有別於一般墨西哥粟米片, 老闆話自己整到墨西哥粟米片變成一個圓型波, 食時自己將個波波敲爛, 裡面足足有半個牛油果, 有好多鮮味蟹肉, 仲有我最愛的火箭菜, 最欣賞係底層既醬汁 & cream, 好配合, 好好味

2019-03-19 35 浏览
今日同朋友良久沒見,佢話帶我去食好西,跟左佢去一間樓上cafe,由樓下大堂上去根本唔會知道有野食,上到樓原來內有乾坤。一入到鋪頭,非常整潔,燈光稍微昏暗,營造出一點浪漫西餐廳氛圍。我地被侍者招呼到一張角落吧枱,枱上擺設散發住一股濃厚復古風味,相當不錯。望著餐牌林林總總食物突然頭昏腦脹,侍者有見及此為我們推薦餐廳招牌菜,態度相當良好。我們2人最後點了兩個前菜,一個主菜,以及兩杯飲品。侍者推薦的前菜拼盤,鵝肝盒子相當出色。墨西哥烤雞薄餅,芝士味濃。主菜和紅酒汁牛面頰肉,非常好吃總括而言,呢餐非常滿意

我們2人最後點了兩個前菜,一個主菜,以及兩杯飲品。

侍者推薦的前菜拼盤,鵝肝盒子相當出色。

墨西哥烤雞薄餅,芝士味濃。

主菜和紅酒汁牛面頰肉,非常好吃

總括而言,呢餐非常滿意
  • 慢煮甜酒燴和牛面頰
2019-03-16 62 浏览
當朋友話想食西餐嘅時候,我諗都唔使諗就話去依間樓上cafe,食過幾次每次都令我滿足回歸。環境舒適而且食物質素高質,係同朋友傾計食飯嘅好地方。朱古力奶昔用咗椰子殼碗黎裝,幾得意。朱古力味都幾濃,不過略嫌有D冰粒,打得唔夠細緻。我幾鍾意面頭嘅忌廉同焦糖炮谷嘅配搭。鬆軟嘅竹碳麵包配上牽絲芝士,帶有黑松露同煙火腿嘅香氣,仲有粟米增加口感。原隻軟殼蟹新鮮熱辣辣炸起,搭配層層分明充滿牛肉碎嘅千層麵,蕃茄味濃厚,份量都幾多。一份有四大條烤得軟淋,BBQ醬入味,一咬就可以骨肉分離嘅豬肋條。豬肋條但係有少少脂肪更香口,雖然係烤嘅但係一D都唔乾,而且仲好Juicy添。最值得一讚嘅係配菜唔只得係薯條,仲有我至愛嘅番薯條。
朱古力奶昔

黑松露煙火腿芝士多士

軟殼蟹肉醬千層麵

烤西班牙豬肋條

2019-03-13 1084 浏览
想喝杯啤酒,又不想常常去酒吧,可以選擇位於油麻地這間「吃吧」,除了有很多有趣的啤酒,重要的是食物質素也很不錯!煙燻西班牙伊比利亞豬扒$188這賣相實在不會輸給高級西餐廳~價格也很平實。煙燻豬扒很香,難得的是仍然保持了肉質鮮嫩,平時不太愛吃豬肉的我都抗拒不了呢!軟殼蟹肉醬千層麵(牛)$148軟殼蟹非常香脆,肉醬酸酸甜甜的,食落非常開胃吃吧招牌拼盤$132從賣相開始先聲奪人的小食併盤,一上枱時還在噴煙呢~蟹肉夾埋牛油果一起吃,口感非常好~鵝肝酥盒吃下去鹹香滿溢,滋味無窮。水牛芝士有淡淡的奶香,配上新鮮蕃茄仔,感覺清新~ 湯匙上的是黑魚子鳥蛋,味道也是偏向淡淡的,但因加了黑魚子,也不失香口。忌廉煙三文魚以煙三文魚包住忌廉,中和了煙三文魚的鹹味,口感很軟滑。Kwak $75這款比利時啤酒配的酒杯很特別,像個不倒翁一樣,有啤酒花的香味,微苦,回甘有餘韻,適合喜歡層次感的朋友。Mongozo $62又是一上枱就令人眼前一亮的啤酒--好似椰殼裝住椰汁咁!聞起來是極香的椰子味,喝下去是清爽的啤酒味,非常有趣,必試!啤酒選擇多元化,食物賣相漂亮,味道不錯,價錢也相宜,下次有機會還要再來呢!

想喝杯啤酒,又不想常常去酒吧,
可以選擇位於油麻地這間「吃吧」,
除了有很多有趣的啤酒,
重要的是食物質素也很不錯!

煙燻西班牙伊比利亞豬扒$188
這賣相實在不會輸給高級西餐廳~價格也很平實。
煙燻豬扒很香,難得的是仍然保持了肉質鮮嫩,
平時不太愛吃豬肉的我都抗拒不了呢!

軟殼蟹肉醬千層麵(牛)$148
軟殼蟹非常香脆,肉醬酸酸甜甜的,
食落非常開胃

吃吧招牌拼盤$132
從賣相開始先聲奪人的小食併盤,
一上枱時還在噴煙呢~
蟹肉夾埋牛油果一起吃,口感非常好~

鵝肝酥盒吃下去鹹香滿溢,滋味無窮。

水牛芝士有淡淡的奶香,配上新鮮蕃茄仔,感覺清新~

忌廉煙三文魚
以煙三文魚包住忌廉,中和了煙三文魚的鹹味,口感很軟滑。

Kwak $75
這款比利時啤酒配的酒杯很特別,像個不倒翁一樣,
有啤酒花的香味,微苦,回甘有餘韻,適合喜歡層次感的朋友。

Mongozo $62
又是一上枱就令人眼前一亮的啤酒--好似椰殼裝住椰汁咁!

啤酒選擇多元化,食物賣相漂亮,味道不錯,價錢也相宜,
下次有機會還要再來呢!
2019-02-25
2019-03-10 56 浏览
近排工作非常繁忙,難得相約好友於旺角行街購物,朋友介紹一間西式餐廳於樓上,於是前往一試。餐廳位於彌敦道鬧市,地理上非常方便。餐廳地方不算十分大,大約能夠容納30人左右。入座後,店員十分殷勤親切地介紹餐廳主打的美食。店員介紹黑松露火腿芝士多士,還有以竹炭造的麵包,配搭上非常有趣。主菜點了軟殼蟹肉醬千層麵,慢煮西班牙豬扒。千層麵用上茄汁醬,跟軟殼蟹吃起來非常有風味。西班牙豬扒用上慢煮的技術,肉質非常鮮嫩。店員推介的飲品亦非常有驚喜,朱古力奶昔用爆谷和忌廉在一起非常好飲。
主菜點了軟殼蟹肉醬千層麵,慢煮西班牙豬扒。
  • 軟殼蟹肉醬千層麵
  • 黑松露煙火腿芝士多士
2019-03-09 66 浏览
聽朋友講最近呢間餐廳幾hit, 於是就去試下。事前店員有打黎確認時間,先發現自己打錯左,店員亦好耐心咁幫我改番時間,值得一讚👍🏼店舖坐落係二樓,唔洗同人逼𨋢,入到去燈光有d昏暗,我地被安排坐靠窗位置,望到旺角街道,環境整體尚算唔錯。因為兩個人食飯,我地點左兩個主食同飲品,首先黎既係兩杯果/花茶,佢地用左中式花瓶裝住飲品,再用假花點綴,好有驚喜!飲品味道清新,談唔上好有驚喜,但presentation 已經贏晒😋跟著就到主食,以下呢個慢煮甜酒和牛面頰,肉質嫩滑,有入口即溶既感覺,驚唔夠飽仲有薯蓉搭夠,醬汁亦恰到好處!之後到呢個軟殻蟹肉醬千層麵,軟殻醬係原隻上,但略嫌麵質太稔同整體份量有點細。
聽朋友講最近呢間餐廳幾hit, 於是就去試下。

熱情果接骨木花茶/水蜜桃荔枝茶

慢煮甜酒燴和牛面頰

軟殻蟹肉醬千層麵(牛)

熱情果接骨木花茶/水蜜桃荔枝茶
慢煮甜酒燴和牛面頰
軟殻蟹肉醬千層麵(牛)
呢間樓上西餐Cafe🍴行工業風路線 食物飲品嘅擺盤都好用心😏 有VIP房 私隱度都幾高 👯‍♀️約埋成班朋友食飯就要預先book位 因為七點嘅時候都full哂.#烤西班牙豬肋骨 $188份量有分Regular 同Large 兩個人食叫Regular 就夠晒啦Large Size 既骨係成隻手臂咁長😂豬肋骨啖啖肉🤤 有少少脂肪 食起上嚟更加嫩滑更Juicy 👅👍🏻絕對唔會柴皮 而且豬肋骨用BBQ醬烤過 燒到好惹味啱晒鍾意啜骨嘅吃貨😏驚喜位係薯條🍟同番薯條 超有番薯味🍠而且炸到好脆 啱番薯控🍠.#芝士白酒煮海蜆 $84我覺得海蜆其實係花甲🤭因為係珍寶size 好大隻芝士白酒味濃😋 煮到花甲好入味比起一般西餐廳白酒🍶更突出 但唔會搶咗芝士嘅味道當然花甲絕對冇沙啦👍🏻.#慢煮甜酒燴和牛面頰 $188又一慢煮技術 將和牛肉質鎖實🐮要趁熱食🙈因為初初都幾淋 但係凍左就有少少韌 不過keep到有和牛味嘅 配甜酒🍷味道都唔錯建議擺盤唔好用黑色😂因為同主菜嘅顏色比較類似.#水蜜桃荔枝茶 $56拿😏呢個就係個花樽啦💐 打卡影相一流有淡淡嘅荔枝味 水蜜桃味道較濃 另一杯#熱情果接骨木花茶 都係用花樽嘅放.#斑
#烤西班牙豬肋骨 $188

水蜜桃荔枝果茶
斑蘭咖啡
  • 芝士白酒煮海蜆
2019-03-04 53 浏览
今日於旺角逛街,晚上朋友提議來到這間樓上cafe吃晚飯,被安排坐吧枱,吧枱的擺設十分精緻。我們二人點了三款菜式和兩杯飲品。墨西哥烤雞卷熱騰騰的已小煎pan上枱,墨西哥烤餅薄薄的裏面夾着烤雞餡料,烤雞帶少少香料味,感覺有點像印度咖喱角的味道,烤餅上面鋪上了厚厚的cream cheese,芝士迷必愛,很creamy帶少少微酸,濃厚芝士加上點點的酸蕃茄粒和沙律菜,很醒胃。軟殼蟹肉醬千層麵原隻的軟殼蟹鋪在千層麵上,軟殼蟹大大隻,很厚肉,外層炸得香脆,內裏肉質鮮嫩,保持蟹的鮮味和肉汁,肉醬醬汁做得非常好,濃濃的蕃茄味和牛肉香,酸甜的感覺既惹味同時亦令千層麵沒有飽滯的感覺。煙燻西班牙伊比利亞豬扒賣相非常精緻,豬扒已起肉,吃起來很方便,豬扒外層以香料腌製,帶微微的煙熏味。西班豬扒的火候控制很好,肉色呈現少許粉紅色,吃起上來很嫩滑,肉汁豐富。熱情果接木骨花茶賣相很特別,以花瓶盛着飲料並配有假鮮花,影相一流。熱情果味香甜配上接木骨花茶,感覺很清新。Special drink homemade soda上枱方式很特別,侍應把梳打即是注入杯中,杯中有着各款的水果,有黑加侖子,蘋果,香橙,檸檬,火龍果等。喝起
我們二人點了三款菜式和兩杯飲品。

墨西哥烤雞卷

軟殼蟹肉醬千層麵

煙燻西班牙伊比利亞豬扒

熱情果接木骨花茶

Special drink homemade soda
上枱方式很特別,侍應把梳打即是注入杯中,杯中有着各款的水果,有黑加侖子,蘋果,香橙,檸檬,火龍果等。喝起上來很清新,很解膩,不俗。

今餐絕對是視覺上和味覺上的享受。
2019-03-03 93 浏览
上一次食已經差唔多2年前,第一次食已經覺得佢既食物幾高質素。🤤🤤🤤之後當然都有想再番去食,但無為意到原來佢唔係日日開門嫁!要食既朋友要留意下呢點!今次要特別讚下個豬柳骨,唔會煮得過老/過生,肉唔肥但啖啖肉都有豬肉油份既香。地方就比較細,台與台之間既空間唔多,如果好注重隱私既朋友要考慮下呢點(因為我無意間都會聽到隔離台傾緊啲咩,真係唔係有心!)Overall係值7.5/10既,會再光顧🥰🥰
Overall係值7.5/10既,會再光顧🥰🥰
熱情果薄荷橙汁