2019-05-08 38 浏览
推介小食拼盤呀,打卡一流!果鵝肝酥餅好好味,黑松露鵪鶉蛋都好特別,值得一試呀!煙三文魚意大利飯都好正,雖然份量唔多,但整得好香,飯粒唔會太硬,口感一流不過特飲就唔太推介⋯

不過特飲就唔太推介⋯
  • 吃吧招牌拼盤
2019-05-06 83 浏览
我地兩個人仲有得坐自閉位枱上面好多裝飾都可以任影📸/一眼就俾“黑松露•煙火腿•芝士多士”吸引左多士原來係黑炭多士 輕輕烘左烘🖤入面個餡就不得了咁好食菇類加芝士 只要係熱既基本上都冇死😋主菜叫左一個軟殼蟹菠菜千層面🦀軟殼蟹同d汁都幾好 可惜面太厚🤷第二樣叫左比較少見既慢煮牛面珠🐂超級腍+重牛味 加埋底既薯蓉 勁飽🤰/飲品方面cafe有成本書咁多既啤酒揀🍺中意飲番杯既可以請店員介紹~我地是晚無酒精叫左杯水蜜桃荔枝茶🍑一上枱竟然係個花樽 嚇左嚇😂😂另外一杯叫左Special Soda🥤店員會拎住支CO2即場將佢變Soda可惜當下我未回過神來所以冇錄到🙈/埋單大概每人💲300 可以慢慢坐慢慢食飲番杯🍝🍻/旺角 - 吃吧Chiba#Hanako_旺角🌻 #Hanako_西餐🌸

我地兩個人仲有得坐自閉位
軟殼蟹同d汁都幾好 可惜面太厚🤷
第二樣叫左比較少見既慢煮牛面珠🐂
超級腍+重牛味 加埋底既薯蓉 勁飽🤰
飲品方面cafe有成本書咁多既啤酒揀🍺
中意飲番杯既可以請店員介紹~
我地是晚無酒精
2019-04-29
用餐优惠
試食活動
2019-05-05 58 浏览
朋友聚會 佢地揀左呢間餐廳 野食好食 但掛住傾計 又好肚餓係咁食係咁食 無影到相野食總括係好食 但我主要推薦一杯野飲因為去到叫野飲 我怕甜 但又想飲熱飲店員話可以少甜 已令我加分 好咁就一試啦當杯野黎到個時 覺得好靚 一飲就令我難忘 係我想要既味道唔會死甜 少少甜 但有好香既朱古力的味好好飲 好鐘意
朋友聚會 佢地揀左呢間餐廳
當杯野黎到個時 覺得好靚
一飲就令我難忘 係我想要既味道
唔會死甜 少少甜 但有好香既朱古力的味
好好飲 好鐘意
老公在open rice搜尋🔍了很多食肆,最後找到這間吃吧Chiba,很想試一試,於是便預約了平日晚上8時的二人枱。餐廳裝修很有風格,是適合一大班朋友促膝詳談的好地方。我們二人點了兩個主食和飲品。這是我點的蜜桃荔枝冰茶🍑🍑說實話,此飲品的器具令我十分驚訝😦是一個迷你中式花瓶配上一束假花😅不過飲品的味道是正常,是不錯的。拍照打卡一流👍🏻老公點的功夫啤酒賣相很有驚喜🤗🍺🍺🍺🍺是有回甘味的!接著是我點的黑松露雜菇闊條麵,這個就有點失色了,完全沒有黑松露味。很一般。相反這個煙薰西班亞伊比利亞豬扒就十分出色!👏🏻👏🏻👏🏻這個豬扒端上枱時是用透明蓋蓋住的,店員一打開蓋時,內裡的煙便全部走出來了。視覺效果一流,未開始食先開始笑。😂雖然豬扒非常厚,但肉汁鮮嫩,配上小粒小粒的蕃茄碎和香滑的薯蓉,更突顯豬扒的美味。推介👍🏻👍🏻👍🏻每人平均消費$2xx...希望下次可以約埋一大班朋友黎食。😆

餐廳裝修很有風格,是適合一大班朋友促膝詳談的好地方。

我們二人點了兩個主食和飲品。

蜜桃荔枝冰茶

老公點的功夫啤酒賣相很有驚喜🤗🍺🍺🍺🍺是有回甘味的!
功夫啤酒

黑松露雜菇闊條麵

煙薰西班牙伊比利亞豬扒

蜜桃荔枝冰茶
功夫啤酒
煙薰西班牙伊比利亞豬扒
2019-05-02 117 浏览
一間餐廳如果我去多過一次, 嘢食應該唔錯! 為補祝好友生日飯, 梗要去間好食既, 如果唔係我驚會比人打…餐廳位於2樓, 我哋唔想等升降機, 決定行2層 (消化定先可以食多 d 嘢)墨西哥烤雞餅 $86 ~ 好味啊! 烤餅好軟熟, 脆邊! 內裡夾著烤雞及芝士, 口感順滑, 脆脆哋外皮包著軟滑餡料, 多重層次! 再配上面頭凍冰冰 Sour Cream 及蕃茄料, 食2塊都唔會覺得油膩! 軟殼蟹菠菜三文魚千層麵 $148 ~ 本身應該係肉醬千層麵, 老闆話今日轉左用菠菜三文魚, 我哋胆粗粗試下! 味道都唔錯 wor, 一般菠菜三文魚都會配白汁, 但係老闆沿用蕃茄醬, 反而減輕左油膩感, 口感亦比較輕盈! 大大隻軟殼蟹炸得鬆脆, 因為夠, 大隻所以肉厚, 唔會好似食陣風咁! 如果再多 d 菠會更好! 烤西班牙豬肋骨 $188 ~ 大推! 睇落好似好乾, 食落超 Juicy! 原條烤熟而唔係烚左先烤, 肉質好嫩滑, 醬汁唔會太 Over 無喧賓奪主! 配鴛鴦薯條, 包括普通薯條及蕃薯條, 一叫即炸好脆身香口! 熱情果薄荷香橙梳打 $58 ~ 我本身係好喜愛薄荷的, 清新消滯又香! 呢杯再有埋酸酸
軟殼蟹菠菜三文魚千層麵
鴛鴦薯條
熱情果薄荷香橙梳打 $58 ~ 我本身係好喜愛薄荷的, 清新消滯又香! 呢杯再有埋酸酸哋既熱情果, 就更加透心涼!
熱情果薄荷香橙梳打
Ginger Cider $64 ~ 餐廳有好多手工啤選擇, 有人話飲一支唔夠喉!
Ginger Cider
註: 記住訂位, 好爆場!
軟殼蟹菠菜三文魚千層麵
鴛鴦薯條
熱情果薄荷香橙梳打
Ginger Cider
2019-05-02 64 浏览
真心高汁樓上西餐cafe🤤 我book位果陣餐廳話好多日子已經爆滿 好唔容易先攝到呢一日黎食🥺烤西班牙豬肋骨 $188豬肋骨regular size份量都幾多下 每人食到3條ribs😍 骨肉分離 啖啖肉 帶少少脂肪 肉質真心嫩滑juicy! 完全零乾柴感覺!😍 燒烤醬味道岩岩好 唔會太過火 薯條同蕃薯條都炸得好香脆! 一路影已經偷食左十幾條🤗軟殼蟹肉醬千層面 $148軟殼蟹炸得好香脆 炸粉唔厚 仲好厚肉☺ 千層麵本身係牛肉餡 但今日轉左做菠菜三文魚餡 食落帶少少三文魚香幾特別 撈埋蕃茄醬好惹味😋墨西哥烤雞餅 $86一件疊一件令到實際份量比望落去多好多😳 薄餅皮裏面充滿雞肉餡 香料味道的確好有墨西哥feel 仲可以沾上面頭既洋蔥蕃茄碎同sour cream黎食 好豐富!😝曲奇朱古力奶昔 $65一黎到嚇左一跳 用碗上既喂?_? 碗野曲奇可可脆粒爆谷乜都有 朱古力控表示朱古力味道再濃d就perfect池☺熱情果薄荷香橙梳打 $58本身唔係太中意梳打既我試左幾啖 味道好清新 酸酸甜甜好開胃 梳打味亦唔會太乸喉😌樓上西餐黎講呢間真心高汁 店員服務都好好 絕對冇令我地失望 想再encore!

烤西班牙豬肋骨 $188

軟殼蟹肉醬千層面 $148

墨西哥烤雞餅 $86

曲奇朱古力奶昔 $65

熱情果薄荷香橙梳打 $58

2019-04-30 41 浏览
年頭嚟過一次,印象深刻😎今次同老友慶祝生日,就帶佢嚟食好嘢🙈慢煮甜酒燴和牛面頰🐮$188慢煮和牛面頰,煮得好入味,醬香濃郁🤤肉質腍身鮮嫩,入口鬆化👍煙燻西班牙伊比利亞豬扒🐷$188煙燻效果唔錯👍豬肉唔肥,肉質鮮嫩爽口😏底下薯蓉吸收了肉汁同醬汁,味道更突出👍芝士白酒煮海蜆🍲$84上菜時,芝士白酒味道芳香撲鼻🤤蜆肉件件都好大隻,份量都多👍每隻被濃郁嘅芝士包圍,非常好食🤩熱情果接骨木花茶🍵$56花瓶作裝飾,飲品味道清香,甜度適中👌Chiba’s Special Homemade Soda🍹$65多種水果配撘😎店員更會響我面前,直接打入Soda😛香濃水果味道,飲落好清新😇
年頭嚟過一次,印象深刻😎
今次同老友慶祝生日,就帶佢嚟食好嘢🙈

慢煮甜酒燴和牛面頰🐮$188
慢煮和牛面頰,煮得好入味,醬香濃郁🤤
肉質腍身鮮嫩,入口鬆化👍

煙燻西班牙伊比利亞豬扒🐷$188
煙燻效果唔錯👍
豬肉唔肥,肉質鮮嫩爽口😏
底下薯蓉吸收了肉汁同醬汁,味道更突出👍

芝士白酒煮海蜆🍲$84
上菜時,芝士白酒味道芳香撲鼻🤤
蜆肉件件都好大隻,份量都多👍
每隻被濃郁嘅芝士包圍,非常好食🤩

熱情果接骨木花茶🍵$56
花瓶作裝飾,飲品味道清香,甜度適中👌

多種水果配撘😎
店員更會響我面前,直接打入Soda😛
香濃水果味道,飲落好清新😇

呢間餐廳成日爆滿,想嚟食最好要預先book位😎 我都嚟潮下聖先😝💁‍♀️餐廳環境裝修好靚,有點似西餐酒吧,佈置有心思,有不少酒嘅擺設🍺首先要推介飲品,非常特別,整得好靚😍🔸 水蜜桃荔枝紅茶($56)🍑佢係用花樽裝住,別具特色💖蜜桃荔枝味都好香,而且唔會太甜🔸荔枝石榴梳打($48) 甜度係自己調教,佢有一個針管俾你自己打啲糖水入去🥴真係好搞笑🔸 黑松露煙火腿芝士多士($78)🍞黑炭包烘得好脆,入面芝士同火腿爆曬出嚟☺️帶點淡淡黑松露香,食落一啲都唔漏🔸軟殼蟹肉醬千層麵($148)🦀 是日千層麵改咗菠菜餡, 更加健康🌿軟殼蟹好脆,千層麵麵質唔錯,入面啲餡有調味😃🔸 煙燻西班牙伊比利亞豬扒($188)面上嘅配料有啲墨西哥風味,上菜時已預先將豬扒切成一塊塊,方便進食😗 肉質夠林🍴餐廳食物多元化,食物精緻,味道唔錯👅 不失為一個好地方🥳

首先要推介飲品,非常特別,整得好靚😍
🔸 水蜜桃荔枝紅茶($56)🍑佢係用花樽裝住,別具特色
💖蜜桃荔枝味都好香,而且唔會太甜

🍴餐廳食物多元化,食物精緻,味道唔錯
👅 不失為一個好地方🥳

2019-04-23 61 浏览
油麻地行完街搵地方開餐,openrice見有咁多好評,就試下呢間Chiba❤︎雖然是樓上舖,但好易搵,又近地鐵站〜 夏天太熱,一坐低就叫咗兩杯嘢飲先店員介紹杯Chiba special drink,是水果梳打汽水,一粒粒切好哂,好靚而且解渴一流男朋友要咗杯比利時生啤,正常水準。之後叫咗3道菜,首先是個招牌拼盤,哇咗一聲,出哂煙,仙氣十足,打卡一流當中最喜歡牛油果蟹肉,好fresh ; 另外忌廉煙三文魚辣辣地,幾過癮主菜要咗個軟殼蟹肉醬千層麵同德國咸豬手千層麵正常水準,不過不失。重頭戲是咸豬手!居然係面前點火燒,拿拿聲影多幾張相,燒完廚房再幫忙切好上碟皮燒得好脆好香,肉質keep到嫩滑配埋個超滑溜的薯蓉,讚!
男朋友要咗杯比利時生啤,正常水準。

主菜要咗個軟殼蟹肉醬千層麵同德國咸豬手
皮燒得好脆好香,肉質keep到嫩滑
配埋個超滑溜的薯蓉,讚!
2019-04-23 1611 浏览
上次同朋友黎呢度食下午茶覺得味道唔錯,所以今次就帶友人黎試下佢既晚餐!餐廳位於大廈2樓,如果唔想等升降機又唔怕行樓梯,可以自行行兩層!餐廳門口位置寫住大大隻CHIBA,唔駛怕入錯餐廳。我同友人預約了6點的時間,所以進餐廳時未有太多人,我們食完差不多走的時候,餐廳都差不多爆滿了!今次點了一款小食和兩款主食試試。水蜜桃荔枝紅茶($56),這款飲品上次已飲過了,但因為覺得很過癮,所以再次點了!過癮的原因就是飲品是用富有中國特色的花樽盛著飲品,而且還插著假花,唔講真係唔知呢個係飲品。飲品蜜桃味較重,但唔甜,岩哂唔中意飲甜野既我!Ohara Dark($78),友人見到啤酒既餐牌,突然酒癮起,點了杯黑啤試下。唔會太苦,都幾易入口!餐廳還有些甜既啤酒俾女士點架!黑松露,煙火腿,芝士多士($78),這款小食上次食tea set時吃過,覺得味道都唔錯,所以今次再次點了!芝士可以做到拉絲的效果,芝士火腿係我最愛的三文治,多士香脆,成份多士唔會好咸!軟殼蟹肉醬千層麵($148),肉醬千層麵係我朋友最愛食既意粉,肉醬唔會太酸,易入口,千層麵軟硬度適中!這裡的軟殼蟹炸得剛剛好,唔會炸到好多油,亦唔會炸到淋哂!
餐廳門口位置寫住大大隻CHIBA,唔駛怕入錯餐廳。
今次點了一款小食和兩款主食試試。
水蜜桃荔枝紅茶

黑松露煙火腿芝士多士

軟殼蟹肉醬千層麵
軟殼蟹肉醬千層麵($148),肉醬千層麵係我朋友最愛食既意粉,肉醬唔會太酸,易入口,千層麵軟硬度適中!這裡的軟殼蟹炸得剛剛好,唔會炸到好多油,亦唔會炸到淋哂!連好少食軟殼蟹既我都有食,證明係唔錯的!

慢煮甜酒燴牛面頰
慢煮甜酒燴牛面頰($188),牛面頰食落去味道有點像燴牛脷,但口感鬆軟得黎又帶有少少筋,非常惹味!面頰底部還有薯蓉,薯蓉本身已調味,食落味道剛剛好!

總括黎講,餐廳店員服務很好,會主動跟你介紹餐牌,另外食物味道都唔錯,係一間可以再來的西餐廳!
2019-04-22
水蜜桃荔枝紅茶
黑松露煙火腿芝士多士
軟殼蟹肉醬千層麵
慢煮甜酒燴牛面頰
  • 黑松露,煙火腿,芝士多士
餐廳的名字特別,就會令人深刻有一個與別不同嘅特別印象。很多餐廳有時候有的是人名,有的是該區的名字,又有一些是形容詞的,多數都是差不多的形式,但明知改得好的話總有一些令人特別印象深刻。這天又來到了旺角逛街,沒有刻意的尋找哪一間餐廳,就來到了旺角彌敦道僑建大廈的【吃吧】,名字是很特別了,很難令人不想到「隨心所欲地吃吧」「要吃就吃吧」「怕什麼肥啊 吃吧」總之無論如何都要吃「吃吧」。直接又有點得意意思的形容詞。當晚上到去7成滿座,店員見到我地二人想聊聊天的樣子就安排一個好舒服既吧枱位置比我地,二人既空間好像與其他人有一點隔絕的氣氛,真不錯啊。餐廳的裝潢用心,刻意打造出打一種既英倫舒適又帶點Chill既酒吧風格。概括來說是工業風設計吧。室內座位都幾多...看兩看Menu,職員會走過來作出一些推介,亦會輕輕介紹一下餐牌上的食物,好等我們快點決定,心大心細總有幾款不知如何決定吧!!另外眼看酒類選擇非常多, 先讓我想一想點什麼酒吧!🔹墨西哥烤雞餅 $86墨西哥薄餅一直都認為是外國人最喜歡的方便低卡午餐,今次試一試,呢度烤雞餅不是以卷狀形式去呈上,而是一塊一塊薄皮組成,中間夾住他他漿加上雞肉碎、洋蔥粒和

另外眼看酒類選擇非常多, 先讓我想一想點什麼酒吧!

🔹墨西哥烤雞餅 $86
墨西哥薄餅一直都認為是外國人最喜歡的方便低卡午餐,今次試一試,呢度烤雞餅不是以卷狀形式去呈上,而是一塊一塊薄皮組成,中間夾住他他漿加上雞肉碎、洋蔥粒和蕃茄。而唔係一塊脆皮,之後再沾其他醬汁。

墨西哥烤雞餅

呢種方式有咩好處?最大既好處就係食落去豐富到爆漿,內裡餡料不少,一咬之下全部一咬瀉出十分享受。墨西哥風味十足!
墨西哥烤雞餅

份量都不少啊,酸忌廉和蕃茄莎莎,令烤餅味道更豐富,是一個令你開胃兼飽肚的小食。

🔹辣蕃茄汁海鮮意粉 $138
吃得辣的我可以再辣多一點,微酸帶點輕辣,味道清爽不太過複雜,汁醬味道均衡而且非常開胃!
辣蕃茄汁海鮮意粉

海鮮意粉入而料有蜆、蜆、青口、及蝦,還有少量蕃茄,蕃茄酸度沒有減少海鮮的鮮甜,意粉彈牙,可能本身汁多既關係,每條都可以掛汁,呢一個意粉份量好多!我地兩個有點吃不消呀! 足夠分享有餘。

辣蕃茄汁海鮮意粉

意粉,有時候在外吃,味道千篇一律,沒甚麼變化,想不到辣蕃茄汁是竟然這麼好吃呢。

🔹烤西班牙豬肋骨 $188
骨肉分離,一個這麼悲慘、這麼淒酸的形容詞,只有在飲食的世界裏頭,才會變成一種讚譽,而且令人垂涎欲滴。尤其一道燒豬肋骨(BBQribs),劣質的令人吃得咬牙切齒,惟有做到徒手拆散、一下子骨肉分離的,才是上品!

烤西班牙豬肋骨

這裡用的豬肋骨相當優良,半肥半瘦,大小剛好,每一件都非常多肉,表面有燒烤風味份面亦做得到燒烤風味。真正多汁入味,所以味道上十分香口。入面既肉質不得了,稔身至極,真正的骨肉分離。有如慢煮的一樣,夠鮮嫩入口鬆化,很出色。

烤西班牙豬肋骨

餐內包括豬肋骨同埋一兜番薯條拼薯條,薯條切細條, 炸得香口。番薯條甜甜的,炸得刚好,配合的醬汁味道一流。總而言之,燒豬肋骨是煙熏為主、燒烤為輔的一道菜式,搞明白了,才懂得欣賞這道菜。

推薦!!<<烤西班牙豬肋骨>>
烤西班牙豬肋骨

呢兩支酒其實外表挺特別的。有時看見有人樣的招紙會不禁立馬想試試的。
🔹浮光 男 $68-「浮光奇想比利時金啤酒」
金黃透亮的酒樽看似平淡無奇但比利時酵母獨有的辛香性格。sazz與fuggle 啤酒花散發清香草本氣息最後會飲到一啲蜂蜜味道整體恰到好處,苦中帶一點乾爽。
浮光 男

🔹浮光 女 $68-「浮光天真酒花小麥啤酒」
小麥杯令到走裏面音樂更加香甜輕快然後入面有mosaic與citra,令到走入面散發出百香果橙芒果及濃烈嘅一啲熱帶氣味,青山嘅口感裏面帶少少微酸但兩支相對之下我會比較喜歡呢一啲嘅清甜感覺。

浮光 女

這晚跟這位很久不見的朋友共盡晚餐,完美地盡情促膝長談,坐得舒服這個舒服是給環境氣氛,因為結終吧枱還是會坐得有點累,而食物上在旺角Cafe之中真的算是有質素的餐廳。服務最讚的,因為會主動及加以推介可以試上最有特式及招牌食物。
在旺角這個煩囂的地方竟然找到這間食物及環境都相當精緻的樓上西餐廳,這個用餐經驗挺愉快的。
2019-04-21 47 浏览
偶然同男朋友都會揀啲氣氛唔錯嘅cafe食下當撐枱腳今次佢揀呢間,環境同味道都幾啱我心意首先叫咗小食拼盤,每款小食各有兩件,每件都好精緻,睇得出花好多心思,啱晒女仔打卡之後叫慢煮甜酒燴牛面頰肉,睇得出係一個好用心嘅烹調呢個菜式好費事時架我叫咗個熱情果薄荷香橙梳打,擺得好靚味道都唔差好fresh仲叫左墨西哥烤雞薄餅最鍾意係上高有一大Pat芝士好濃郁,鍾意食芝士嘅朋友一定要叫呢個
偶然同男朋友都會揀啲氣氛唔錯嘅cafe食下當撐枱腳

今次佢揀呢間,環境同味道都幾啱我心意

我叫咗個熱情果薄荷香橙梳打,擺得好靚味道都唔差好fresh

2019-03-28
2019-04-20 55 浏览
位於旺角彌敦道566-568號 (雖然話喺旺角,我就覺得油麻地站去係近啲嘅😂,鍾意行邊邊就見仁見智喇😌) 琴晚同一班朋友好即興咁訂位食, 好彩琴日係早食飯,6:15食, 先有位咋, 琴晚真係好full house!! 僑建大廈嘅樓齡係有啲老了👴🏻 而係內有乾坤, 有適合後生晚輩覓食好西嘅餐廳, 朋友介紹嘅Chiba餐廳!! 入到去昏暗嘅燈光加上工業風室內設計, 造就咗一個同朋友可以暢談, 同另一半食一餐型格又有質素嘅氛圍😌 chill住享受晚餐。我就同三個朋友一齊去食,叫咗幾道菜一齊Share食😋 主菜 • Main Course 🔸溫泉蛋煙肉芝士闊條麵 • Carbonara🔸基本上有溫泉蛋配搭嘅食物都好鍾意, 又鍾意闊條麵, 仲要係卡邦尼!! 見到個名我已經流曬口水, 我一定係叫哩首菜㗎喇🍝 闊條麵麵質較為軟身同時又有咬口, 加上煙肉碎同醬汁嘅混合, 仲有一絲溫泉蛋黃嘅味道😋🔸德國咸豬手 • German Pork Knuckle 🔸豬手上到枱大家等表演, 火燒🐷手燒到外皮脆卜卜!! 店員好細心咁為我地分好豬手, 為我地帶來方便. 豬手又脆又林,口感非常好, 好味. 仲有德國腸同薯

主菜 • Main Course
🔸溫泉蛋煙肉芝士闊條麵 • Carbonara🔸

豬手上到枱大家等表演, 火燒🐷手燒到外皮脆卜卜!! 店員好細心咁為我地分好豬手, 為我地帶來方便. 豬手又脆又林,口感非常好, 好味. 仲有德國腸同薯蓉, 一道主菜可以食到唔同食物嘅配搭, 正👍🏻

🔸 藍芝士焗鴛鴦薯條 • Bake Cheesy French Fries 🔸
藍芝士好唔好食就好睇個人口味嘅, 相比起一般芝士帶甜, 藍芝士味道濃, 相對地鹹又有種獨特嘅氣味🤔 配落鴛鴦薯條(薯仔同甜番薯) 又幾好食😋

🔸 香草蕃茄辣肉腸薄餅 • Italian Tomato Chorizo Sausage Pizza 🔸
長方形嘅薄餅, 切成8塊. 如果你係鍾意食又薄又脆嘅pizza, Chiba餐廳嘅薄餅就啱你喇!! 雖然個人認為pizza份量的確少, 加上薄身, 好快就食曬😂 口味不過不失, 下次會試試另外一款pizza!!

上菜速度快, 侍應服務好又細心, 提供足夠空間比我同朋友傾計同時又留意客人需求👍🏻 下次再嚟試其他主菜🙆🏻‍♀️

🍝溫泉蛋煙肉芝士闊條麵  •  Carbonara  🍝
2019-04-18
🍝溫泉蛋煙肉芝士闊條麵  •  Carbonara  🍝
  • 德國咸豬手
  • 焗芝士薯條
2019-04-19 38 浏览
旺角出名多樓上cafe,要突圍而出都唔係咁容易,今日放工咁啱就同朋友出旺角食飯,朋友話去-吃吧!佢話食過一次好唔錯,坐得又舒服,想再encore一下。雖然Cafe地方唔算好大,但感覺好cozy,裝修也有型格,打卡一流。餐牌選擇都算多,分小食同主菜。我地叫左個芝士白酒煮蜆同平時一般嘅做法好唔同,佢個芝士汁好creamy,芝士味好濃蜆又夠大隻又鮮味,配埋個汁一齊食就真係一流!大家要趁熱食啦!西班牙豬肋骨配炸薯條同炸蕃薯條,番薯條比較特別,食落甜甜地,食多幾條都唔覺滯。豬肋骨已經切好有四大條,味道偏酸酸甜甜好開胃,肉質又夠軟腍露荀煙三文魚大啡菇意大利飯,唔好睇佢細細碟咁其實係飯入面嘅配料(有好多雜菌同露荀) ,仲有面頭嘅煙三文魚同大啡菇,意大利飯軟硬適中又creamy又有囗感。值得推薦。最後正嘅係,呢道有好多由不同地方嚟嘅手工啤酒,我同朋友就揀咗店員推介由台灣製造嘅~浮光因為店員話香港出面冇零售的。朋友認為男裝比較好飲,麥味較濃,但我覺得女裝比較啱女仕,因為有陣陣花香。見到佢地9:30pm做買一送一,真係好吸引,如果下次係呢頭食開飯又可以上來飲番杯,真係一個唔錯嘅選擇。

我地叫左個芝士白酒煮蜆

豬肋骨已經切好有四大條,味道偏酸酸甜甜好開胃,肉質又夠軟腍

露荀煙三文魚大啡菇意大利飯,唔好睇佢細細碟咁

• 芝士白酒煮海蜆
2019-04-19 31 浏览
旺角嘅租金越來越高昂不少餐廳逐漸搬上到樓上但質素絕對不會比大餐廳差今日同朋友行街,發現左依間樓上Cafe餐廳用上工業風設計,令人覺得好舒服3:00去到剛剛開門🤭約左個好耐無見既朋友我哋發現咗原來依到有得食TEA SET整得好靚,睇落好似一個花園🌹💐🌸🌼-包括有黑松露煙肉芝士多士,三文魚子冷麵,馬卡龍,朱古力Brownie,及一些話梅味的甜點-多士一定要趁熱食因為芝士已經留緊出嚟😂做到拉絲嘅效果,而且用上竹炭麵包幾特別咬落去之後,黑松露的味道在口腔慢慢滲出非常滋味-三文魚子冷麵冷麵汁帶有少許微辣,酸酸的很開胃-Chocolate Brownie 🍫吃起來帶有濃郁的朱古力味,中間有一些乾果及合桃Brownie帶著濃香的谷古粉,不會過甜及過膩-⭐️曲奇朱古力奶昔 $65飲品方面覺得做得好有心思及驚喜用上椰子殻🥥設計得好靚而且曲奇🍪的味道非常之濃郁冰粒打得夠碎,而且特別之處係加咗焦糖爆谷這樣會添加口感的層次
旺角嘅租金越來越高昂
不少餐廳逐漸搬上到樓上
但質素絕對不會比大餐廳差
今日同朋友行街,發現左依間樓上Cafe
餐廳用上工業風設計,令人覺得好舒服

3:00去到剛剛開門🤭
約左個好耐無見既朋友
我哋發現咗原來依到有得食TEA SET
整得好靚,睇落好似一個花園🌹💐🌸🌼

多士一定要趁熱食因為芝士已經留緊出嚟😂
做到拉絲嘅效果,而且用上竹炭麵包幾特別
咬落去之後,黑松露的味道在口腔慢慢滲出
非常滋味
三文魚子冷麵
冷麵汁帶有少許微辣,酸酸的很開胃
Chocolate Brownie 🍫
吃起來帶有濃郁的朱古力味,中間有一些乾果及合桃
Brownie帶著濃香的谷古粉,不會過甜及過膩

⭐️曲奇朱古力奶昔 $65
飲品方面覺得做得好有心思及驚喜
用上椰子殻🥥設計得好靚
而且曲奇🍪的味道非常之濃郁
冰粒打得夠碎,而且特別之處係加咗焦糖爆谷
這樣會添加口感的層次