2021-02-10 50 浏览
我以為尼兩個只係花樽原來係兩杯有顏值既特飲店主真係好有唸頭😆飲品同花樽crossover都唸得出夠晒特別獨特❤️味道方面兩杯都係水準之上 藍色花樽係水蜜瓜荔枝茶 紅色花樽係熱情果接骨木花茶 飲落茶底香濃清爽口感分別搭上水蜜瓜荔枝及熱情果接骨木的香氣及味道個人覺得兩杯都係必點!.同場叫左💛烤西班牙豬肋骨:食落口好入味好軟淋 肉質鮮嫩美味多汁 配菜仲有海量多既炸薯條同蕃薯條 完美配搭🙆‍♀️.軟殼蟹肉醬千層麵:原隻炸軟殼蟹放咗係上面🦀吸晴!肉醬同千層麵比例均勻 .吃吧招牌拼盤:一次有齊什菌酥盒、蘋果肝、三文魚莎莎、蟹肉牛油果、煙火腿蜜瓜, 下午茶拎住杯野飲食佢同朋友傾計最岩
我以為尼兩個只係花樽

藍色花樽係水蜜瓜荔枝茶
紅色花樽係熱情果接骨木花茶
飲落茶底香濃
清爽口感分別搭上水蜜瓜荔枝及熱情果接骨木的香氣及味道
個人覺得兩杯都係必點!
同場叫左💛

2021-02-05 540 浏览
🇭🇰💛吃吧Chiba😍👧🏻推薦牛面頰出開旺角又點可以唔食好西今次👩🏻👧🏻試左bookmark左好耐既Chiba💛之前試過打黎book 晚市失敗 就知人氣高😍樓下舖weekend時間唔算好爆 有得揀日光位置 / 暗少少既位置🫔吃吧招牌拼盤(💰$118)拼盤用左中式木盤上碟 再加上係5款迷你酥🫔有種食緊afternoon tea既感覺 賣相精緻😳5款迷你酥有什菌🍄蘋果肝醬🍎三文魚莎莎🍣蟹肉牛油果🥑煙火腿蜜瓜🥓食落去外層非常之酥脆 拍ASMR收音完全冇問題🤣👩🏻👧🏻就比較鐘意三文魚莎莎🍣同埋煙火腿蜜瓜🥓什菌🍄兩件都係 第一啖冇咩味 而第2啖就突然有返味🤣🤣🐷煙燻西班牙伊比利亞豬扒 (💰$188)👍🏻推薦上枱時豬扒有個蓋蓋住店員好好人話影相📷既話可以幫我地慢慢開最後👩🏻👧🏻就試下自己開蓋一開蓋視覺嗅覺都感覺到佢既煙燻💨食得又影得 肉質好滑身 帶點爽口👅唔亁而且唔會過肥豬扒全部起哂骨切好一條條勁方便👍🏻肉質好滑 唔亁而且唔會過肥 又唔會overcook😽配埋超細滑既薯蓉🥔加埋帶點酸酸咪咪既salsa sauce🍅食落幾fresh 唔會話太多肉同薯蓉🥔加埋會膩🐮慢煮甜酒燴和牛面頰(💰$188)👍🏻
🇭🇰💛吃吧Chiba😍👧🏻推薦牛面頰
出開旺角又點可以唔食好西
今次👩🏻👧🏻試左bookmark左好耐既Chiba💛
之前試過打黎book 晚市失敗 就知人氣高😍
吃吧招牌拼盤
🫔吃吧招牌拼盤(💰$118)
拼盤用左中式木盤上碟 再加上係5款迷你酥🫔
但竟然冇 食落仲好脆而且冇籽😍
oreo就同左餅碎+ mini oreo
加上朱古力味甜度岩岩好 係好有口感同層次既一杯甜品飲品
焦糖蜂蜜奶昔
🍯焦糖蜂蜜奶昔(💰$65)
飲落蜂蜜味都幾重 奶昔都係creamy
ontop仲有cream + sprinkles一樣都係好吸睛🌞
不過飲左半杯左右就覺少少甜得滯🤏🏻🤏🏻
相反曲奇朱古力奶昔就冇呢個問題✔️
其實豬扒🐷同牛面頰🐮都好好食
不過如果只能夠揀一款既話
👩🏻👧🏻會推薦牛面頰
仲有同時興祝生日切餅既話記得揀返良心小店💛💰
曲奇朱古力奶昔
妹妹考完試喇,佢好鐘意食野,之前朋友介紹旺角有間樓上鋪嘅餐廳好正,就帶佢去試下啦!😋.前菜我地揀左💜蜜糖咖哩脆雞 *$68.份量好多,一口一粒,炸得香脆又唔會好油膩,雞粒面嘅雞粉同咖哩粉甜甜又惹味,食到停唔到唔啊!.主菜揀左💜西班牙海鮮飯 *168.西班牙海鮮飯要煮得出色難度幾高架! 呢度嘅大廚功力就夠喇! 蕃茄醬汁味濃郁,飯粒煙靭又唔會過硬,粒粒都有醬汁包住。海鮮夠足料,蝦、魚、青口同帶子,真係好滿足。成碟比阿囡KO曬 😆.💜烤西班牙豬肋骨 *$188.豬助骨嘅肉質夠嫩,夠Juicy,烤汁濃郁。每條豬助骨都會切一半,夠曬細心。仲配埋鴛鴦薯條,薯條加甜薯,炸得好香脆,份量又多,好正啊!.飲品我揀左 🍹荔枝石榴梳打.荔枝味嘅梳打,配上1支石榴汁嘅test tube,飲嘅時候先自己唧入去,好有趣啊!味道仲好清新添~.囡囡揀左 🧉曲奇朱古力奶昔.用碗裝住嘅飲品設計好特別, 初以為黎錯左個甜品添! 好有驚喜! 香濃嘅朱古力沙冰,上面有一層厚厚滑滑嘅cream,上面有oreo碎同香甜爆谷,有得飲有得食,阿囡勁鐘意啊!🤩..呢度都有好多好特別嘅手工啤🍻,下次真係好要再黎試下啊!!
前菜我地揀左
飲品我揀左
🍹荔枝石榴梳打
囡囡揀左
🧉曲奇朱古力奶昔
呢度都有好多好特別嘅手工啤🍻,下次真係好要再黎試下啊!!
2021-01-26 40 浏览
好食嘅西班牙菜唔一定貴,識食就一定嚟Chiba 吃吧,餐廳仲有各款香港本土啤酒,用行動嚟撐返香港人💪🏼◭ 西班牙煙火腿蜜瓜 $68軟軟的煙火腿加上甜甜的哈蜜瓜,伴以黑醋汁沙律菜,好適合揀嚟做前菜◭黑松露,煙火腿,芝士多士 $78每啖都充滿著黑松露芝士味,融合埋煙火腿的味道,沒得輸嘅多士◭ 燒西班牙豬肋骨 (標準) $188醬汁惹味,肉質鬆軟。亮點係配菜炸薯條和蕃薯條,好味到震◭ 金蘿漢果菊花啤 $70呢支係香港製造嘅手工啤,好夠氣,甜甜地,最重要係個成份較健康,下次再嚟試埋其他款◭荔枝鳥龍 (熱) $46好清新荔枝烏龍茶! 微甜又不失茶香!Chiba食吧已在旺角營業多年,足以證明餐廳有番咁上下水準。依家要做嘅,就係加咗去心水餐廳個list先。等下次嚟開旺角,就可以過嚟試吓呀~

◭ 西班牙煙火腿蜜瓜 $68

◭黑松露,煙火腿,芝士多士 $78
每啖都充滿著黑松露芝士味,融合埋煙火腿的味道,沒得輸嘅多士

◭ 燒西班牙豬肋骨 (標準) $188
醬汁惹味,肉質鬆軟。亮點係配菜炸薯條和蕃薯條,好味到震

◭ 金蘿漢果菊花啤 $70

◭荔枝鳥龍 (熱) $46
好清新荔枝烏龍茶! 微甜又不失茶香!

2021-01-24 35 浏览
吃吧招牌拼盤💲118底盤勁靚😍,拼盤小食好香口&多元化😋.蘆筍煙三文魚大啡菇意大利飯💲158蘆筍切粒咬落爽口、大啡菇多汁、三文魚和燒汁偏咸,但配上味道較淡嘅意大利飯剛好中和番👍🏼,意大利飯好creamy,質地又唔會太林,保留咬口💯.煙燻西班牙伊比利亞豬扒💲188貼心地將豬扒切了件上菜,烹煮火喉剛好,質地嫩滑又juicy,煙燻嘅味道好突出🤩.曲奇朱古力奶昔💲65熱情果接骨木花茶💲56造型超有驚喜,打卡一流📸,味道又好👍🏼————————————————味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (2:30pm)回頭率:100%

吃吧招牌拼盤💲118

底盤勁靚😍,拼盤小食好香口&多元化😋
蘆筍煙三文魚大啡菇意大利飯💲158

煙燻西班牙伊比利亞豬扒💲188

曲奇朱古力奶昔💲65
熱情果接骨木花茶💲56

造型超有驚喜,打卡一流📸,味道又好👍🏼
————————————————
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (2:30pm)
回頭率:100%
2021-01-24
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 熱情果接骨木花茶
  • 煙燻西班牙伊比利亞豬扒
2021-01-24 28 浏览
黃店打卡之選💛💛 少女心樓上cafe😝😝環境清幽,野食睇得又食得😁😁最鍾意就系:呢間cafe播嘅系廣東歌,夠哂本土 水蜜桃荔茶 $56你唔好以為呢個系一個花樽擺設🤪🤪其實佢系一杯果茶😋😋可以用嚟打卡相機食先之餘,好似吸花蜜咁飲野呢個idea幾正。味道亦唔錯,甜度適中,好襯cafe食物。焦糖蜂蜜奶昔 $65都幾大杯架😍😍冰凍嘅溫度啱哂我。奶味同蜂蜜味都重,上面仲有一大層cream🥰🥰唔錯。吃吧招牌拼盤 $118(雜菌、蘋果肝醬、三文魚莎莎、蟹肉牛油果、煙火腿蜜瓜)😍😍呢個超級精緻嘅酥盒,個木盤亦好啱打卡。一共有5款口味,啱哂心大心細嘅你,可以試多幾款唔同野😋😋。酥皮同撻底造得夠脆口又唔膩,我就算攤咗一陣都仲系脆到sock sock聲。個餡嘅調味亦都唔錯,整體好夾😝😝應該系呢間店必試嘅小食😁😁。黑松露雜菌闊條麵 $92闊條麵質感好好,有咬口又唔太硬。雜菌松露都好香😍😍🍄🍄。個盤亦都好靚,打卡啱哂。慢煮香草法式黃油雞 $178好大隻雞好重本🤪🤪味道唔錯咸淡適中。最重要系佢嘅質感非常特別😍😍唔會好鞋但又唔會好油,我都未試過啲肉系咁嘅質地😝😝好值得試。

水蜜桃荔茶 $56

焦糖蜂蜜奶昔 $65

黑松露雜菌闊條麵 $92

慢煮香草法式黃油雞 $178
而家盡量留家少出街,星期日有事要出旺角,即趁機約老公拍吓拖,去Chiba吃吧食好野!餐廳走型格嘅工業風,到處都見到啤酒裝飾,食飯、飲酒氣氛一流!今次叫了1個小食、2個主菜及2杯飲品,份量剛好滿足到肚仔!♥ 吃巴招牌拼盤 (HKD118) ♥►什菌酥盒 x 2►蘋果肝醬 x 2►三文魚莎莎 x 2►蟹肉牛油果 x 2►煙火腿蜜瓜 x 2小食選擇放在木盤上,精緻吸引,清新開胃,蘋果肝醬:酸酸甜甜,蟹肉牛油果:清香鮮甜。♥ 煙燻西班牙伊比利亞豬扒 (HKD188) ♥一開蓋即有煙燻效果,豬扒入味柔軟唔乾身,實在係視覺味覺享受!♥ 烤西班牙豬肋骨 (HKD188) ♥豬肋骨味道濃厚,嫩滑夠juicy,配上香脆雜錦薯條,當中嘅蕃薯條有驚喜,少少甜多多脆!♥ 水蜜桃荔枝茶 (HKD56) ♥估佢唔到,呢杯係果茶!中式花瓶配以清甜果茶,又幾好飲喎!♥ 炭燒榛子咖啡 (HKD58) ♥呢杯咖啡賣相同樣精緻,榛子味濃郁,入口香滑。值得下次再嚟過!

而家盡量留家少出街,
星期日有事要出旺角,
即趁機約老公拍吓拖,
去Chiba吃吧食好野!

餐廳走型格嘅工業風,
到處都見到啤酒裝飾,
食飯、飲酒氣氛一流!

今次叫了1個小食、2個主菜及
2杯飲品,份量剛好滿足到肚仔!

♥ 吃巴招牌拼盤 (HKD118) ♥
►什菌酥盒 x 2
►蘋果肝醬 x 2
►三文魚莎莎 x 2
►蟹肉牛油果 x 2
►煙火腿蜜瓜 x 2

小食選擇放在木盤上,
精緻吸引,清新開胃,
蘋果肝醬:酸酸甜甜,
蟹肉牛油果:清香鮮甜。

♥ 煙燻西班牙伊比利亞豬扒 (HKD188) ♥
一開蓋即有煙燻效果,
豬扒入味柔軟唔乾身,
實在係視覺味覺享受!

♥ 烤西班牙豬肋骨 (HKD188) ♥
豬肋骨味道濃厚,嫩滑夠juicy,
配上香脆雜錦薯條,
當中嘅蕃薯條有驚喜,
少少甜多多脆!

♥ 水蜜桃荔枝茶 (HKD56) ♥
估佢唔到,呢杯係果茶!
中式花瓶配以清甜果茶,
又幾好飲喎!

♥ 炭燒榛子咖啡 (HKD58) ♥
呢杯咖啡賣相同樣精緻,
榛子味濃郁,入口香滑。

值得下次再嚟過!

2021-01-17
  • 煙燻西班牙伊比利亞豬扒
  • 吃巴招牌拼盤
  • 烤西班牙豬肋骨
2021-01-19 50 浏览
最近又去咗旺角「搵食」,發現到呢間樓上cafe 都有好多好評價,餐廳🍴裝飾都有點心思,平日嘅午巿唔算擠湧,想靜靜傾下計都係一個選擇🧐———————————————————————————.🍽芝士白酒藍青口💬用上煲仔盛載都心裡有數份量應該唔少,芝士汁好濃郁可以蘸餅乾條,味道不錯🙂.🍽煙燻西班牙🇪🇸伊比利亞豬扒🐽💬說真的,如果用上呢個產地嘅豬都應該可以放心叫,肉嫩多汁,加上陣陣嘅煙燻香味,實在不錯😳.🍴香煎上級盲鰽魚柳🐠💬魚煎得好香脆,肉體唔會鬆散,配上棉滑薯蓉絕對豐富😌.🍹熱情果接骨木花茶🌷 + 山楂啤🍺💬實在打卡一流🤣,沒試過用花樽作水杯,真心第一次,幾有創意;山楂啤係本地手工啤,唔太苦帶點酸味幾特別🍻
———————————————————————————
🍽芝士白酒藍青口
🍽煙燻西班牙🇪🇸伊比利亞豬扒🐽
🍴香煎上級盲鰽魚柳🐠
💬魚煎得好香脆,肉體唔會鬆散,配上棉滑薯蓉絕對豐富😌
🍹熱情果接骨木花茶🌷 + 山楂啤🍺
午餐
2021-01-17 332 浏览
尋日真係不停食食食嘅一日,午餐食完一餐超高質嘅fusion素菜之後,過咗冇耐又同另一位朋友去咗旺角食呢個early dinner。感覺把口冇乜點停過,完全係一個好好利用weekend嘅一個方法。🐖西班牙煙火腿蜜瓜 $68火腿包住哈蜜瓜,火腿嘅鹹香,配埋哈蜜瓜嘅鮮甜,同時間感受到唔同味蕾嘅衝擊。有四大件火腿蜜瓜,隔離仲有啲沙律添。🦐西班牙海鮮飯 $168本身以為唔係好多海鮮,點知撥開啲飯之後先發現原來海鮮飯真係好足料,有鮮蝦、好多魚柳、青口同埋好大隻帆立貝。呢個海鮮飯嘅番茄味比較濃,都幾好食。🐷煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188店員一開始將豬扒拎上枱面,當店員將蓋著豬扒嘅蓋子拎開嘅時候,蓋子裏的煙霧即刻散出嚟,可以聞到香濃嘅煙燻味。豬扒好滑,有煙燻味道,仲有好多肉汁,最啱配搭埋薯蓉食。薯蓉好香好幼滑,我幾鍾意個薯蓉。🍫曲奇朱古力奶昔 $65呢個奶昔係用碗裝住嘅,好特別。香濃嘅朱古力沙冰,上面有一層厚厚嘅cream,加上有oreo碎同爆谷,成個奶昔就好似一份甜品咁,正。🍺液體麵包 $70menu寫以前啤酒係叫液體麵包,因為戰士行軍打仗時需長途跋涉,而啤酒唔容易變壞,所以成為咗他們當時嘅能量補

🐖西班牙煙火腿蜜瓜 $68

🦐西班牙海鮮飯 $168

🐷煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188

🍫曲奇朱古力奶昔 $65

🍺液體麵包 $70
menu寫以前啤酒係叫液體麵包,因為戰士行軍打仗時需長途跋涉,而啤酒唔容易變壞,所以成為咗他們當時嘅能量補充品。為咗令啤酒更加易於保存,戰士在啤酒入面加入大量具防腐效果嘅啤酒花,因此液體麵包苦味較重,酒花風味更強。朋友見呢個幾得意,同埋店員話係香港製造嘅,所以就揀左呢個啦。

雖然係喺唔肚餓嘅狀態下進食,但竟然都食得曬所有野,仲要每樣野都唔細碟。真係唔變肥都唔得啦。
2021-01-16
  • 曲奇朱古力奶昔
2021-01-17 36 浏览
第一次食一間餐廳 朋友係一路食一路好好味咗成程今次介意一間非常高質嘅良心店💛吃吧 chiba_hk芝士白酒煮藍青口 $84芝士白酒好岀色 食唒啲餅乾都忍唔住拿啲汁黎撈薯蓉食🤤慢煮香草法式黃油雞 $178慢煮保留咗最多營養隻雞做唔到咁滑 Juicy又入味食到Lam Lam 脷😋德國咸豬手 $228個皮真係超脆係自己喺屋企無可能整到嘅質感成個咸豬手好高質相信來貨都係靚料連伴碟嘅德國腸都切落好juicy 食落更加好有肉味連飲品都係好有心思😍水蜜桃荔枝茶 $56一黎到就俾個杯吸引住好似裝飾咁 飲落清甜 解渴曲奇朱古力奶昔 $65超吸晴而且睇得岀用心製作連飲品上嘅爆谷都係脆嘅味道好香濃入口有層次感由放晚上仲未有堂食大家去支持下午市啦🤤🤤🤤
第一次食一間餐廳

味道好香濃
入口有層次感

由放晚上仲未有堂食
大家去支持下午市啦🤤🤤🤤
旺角出名多樓上cafe,不過以前試過兩三間都伏伏哋,有間仲要逼到不得了。不過近排試過呢間cafe又唔錯,仲要係 #黃店 ,等我介紹下畀大家先🤪#慢煮香草法式黃油雞 $178 7/10———————————封面圖呢個菜係慢煮黃油雞,半隻雞比想像中大隻得多。雖然賣相一般,不過食落都唔錯,平時最討厭食雞胸嘅我都覺得呢個唔會太嚡😳不過略嫌味道較淡,要配返薯蓉同醬汁食先ok🤭#軟殼蟹肉醬千層麵 $148 9/10———————————千層麵份量足夠,不論夾層定外層都佈滿肉醬。肉醬以免治牛肉同大量紅蘿蔔粒為主🥕,又唔會好油,感覺比出面嗰啲健康🤭軟殼蟹就細隻咗啲,而且好淋🤣(可能係因為影相影得太耐),不過整體黎講都係好食😛#招牌拼盤 $118 7/10———————————拼盤一共有5款共10件,全部以酥皮做底,配料唔同。1️⃣什菌酥盒:什菌太少而且太乾又係醬汁,感覺係齋食個酥皮🥺2️⃣蘋果肝醬:呢個好食,甜鹹交匯,蘋果粒脆口。3️⃣三文魚莎莎:平時我係唔食三文魚,不過呢個三文魚係切薄皮,食落唔會好似刺身嗰啲淋batbat😛好食。4️⃣蟹肉牛油果:牛油果🥑本身淋滋滋texture好核突😂不過配返蟹肉絲就加返口感,但

#慢煮香草法式黃油雞 $178 7/10

#軟殼蟹肉醬千層麵 $148 9/10

#招牌拼盤 $118 7/10
———————————
拼盤一共有5款共10件,全部以酥皮做底,配料唔同。
2️⃣蘋果肝醬:呢個好食,甜鹹交匯,蘋果粒脆口。
4️⃣蟹肉牛油果:牛油果🥑本身淋滋滋texture好核突😂不過配返蟹肉絲就加返口感,但味道都係太啖了。
5️⃣煙火腿蜜瓜:呢個係最好食!煙火腿少鹹配清甜脆口蜜瓜中和返,我同朋友都大讚👍🏻

#水蜜桃荔枝茶 $56 6.5/10
————————————
叫呢杯係為咗打卡,因為係將花樽當杯用,再插上假花,好有古典風😍可惜味道真係太淡,加返多啲糖漿就更好喇🥲

#獅子山啤 $64 8/10
————————————
其實我係唔飲酒㗎😂🍺不過見到有香港製造啤酒,仲要分為「追求」同「夢想」,好有意義!我揀咗支酒精較少,得3.5%嘅夢想,桂花味重,唔會太苦,對新手嚟講較易入口🥳最重點係有意思啊!

Cafe以工業風為裝修風格,好靚🛠同埋帶 #美心 蛋糕上嚟切餅費收$500㗎🤪大家唔想破財就識做啦😏
假期relax day, 休息再出發的一天之前一路有去佢地隔離間貓cafe今次就嘗試下,去左"吃吧"搵下有無新意思booked 12pm 準時碌到去嗌左個份盲槽魚,同埋黃油雞d 魚份量有d 少,但好食ge我唔食魚皮,朋友話魚皮煎得脆口不錯魚肉亦唔會完全無味, well done.到碟黃油雞登場嘩下!黃油雞大件到嚇親有肉汁唔錯,同樣唔鐘意食皮既我朋友意思幾滑,但略微汁太多後黎見魚份量比較少,就嗌多份小食。薯條薯條係有兩色薯條加芝士醬鋪面genormal 正常發揮值得一讚既係waiter 都會keep mon 你有咩需要ge仲要而家有兩份manuel都有discount tim整體唔錯
假期relax day, 休息再出發的一天

之前一路有去佢地隔離間貓cafe
今次就嘗試下,去左"吃吧"搵下有無新意思
booked 12pm
準時碌到去
嗌左個份盲槽魚,同埋黃油雞
d 魚份量有d 少,但好食ge
我唔食魚皮,朋友話魚皮煎得脆口不錯
魚肉亦唔會完全無味, well done.

到碟黃油雞登場
嘩下!
黃油雞大件到嚇親
有肉汁唔錯,同樣唔鐘意食皮既我
朋友意思幾滑,但略微汁太多

後黎見魚份量比較少,就嗌多份小食。薯條
薯條係有兩色薯條加芝士醬鋪面ge

整體唔錯
2021-01-16
  • 香煎上級盲槽魚柳
2021-01-13 18 浏览
近年好少去樓上cafe 因為覺得好多質素都一般但今次試吃吧反而有驚喜😎🌟曲奇朱古力奶昔賣相已經好邪惡😈灑滿左Oreo碎同popcorn🍿仲有滿滿既cream 奶昔好滑 最正係唔會太甜👍🏻🌟紫薯鮮奶咖啡紫薯味好香濃 奶同咖啡比例岩岩好面頭仲有啲棉花糖彩粒 有外表又有內涵🤪呢杯都好飲!🌟藍芝士焗鴛鴦薯條鴛鴦其實係番薯條同薯條🍟炸得好香脆 配埋🧀 醬 超夾💯🌟軟殼蟹肉醬lasagna 軟殼蟹雖然唔係好大隻但炸得好香脆juicy 👍🏻超多肉醬🤩牛肉量好多再舖滿芝士 邪惡得好味💯🌟香煎上級盲槽魚柳煎得好香脆內軟 配黑醋汁同埋lemon herb butter醬食落帶出左魚既鮮味👍🏻
近年好少去樓上cafe

仲有滿滿既cream
奶昔好滑 最正係唔會太甜👍🏻

🌟紫薯鮮奶咖啡
紫薯味好香濃 奶同咖啡比例岩岩好
面頭仲有啲棉花糖彩粒 有外表又有內涵🤪呢杯都好飲!

🌟藍芝士焗鴛鴦薯條

煎得好香脆內軟 配黑醋汁
同埋lemon herb butter醬
食落帶出左魚既鮮味👍🏻
2021-01-10 112 浏览
Openrice好多好評, 終於有機會去試, 有個手工啤嘅bar枱, 呢度係好啱朋友傾偈嘅地方, 二人枱好有privacy然後都有大枱所以限聚令之後可以一齊多啲人食飯🤩!✨慢煮甜酒燴和牛面頰 💰188💫評分: 7.4/10📝炆得夠腍同嫩滑, 入口即溶, 好易咬開, 酒味唔算濃, 薯蓉吸曬啲汁, 份量都幾大✨軟殼蟹肉醬千層麵 💰148💫評分: 6.9/10📝創意嘅配搭, 千層麵太腍, 有啲失望, 味道唔夠濃✨芝士白酒煮藍青口 💰84💫評分: 8.6/10📝芝士白酒汁有驚喜, 芝士味好濃而且有拉絲🧀 有長形手指餅點醬食, 成個碗滿晒既芝士醬可以點埋其他野食✨水蜜桃荔枝茶 💰56💫評分: 8.4/10📝飲品用中式嘅小花樽裝, 側邊係膠花, 好啱打卡📸茶味出唔係死甜, 水蜜桃同荔枝味唔夠出, overall幾清甜😋唔會好冰凍✨曲奇朱古力奶昔 💰65💫評分: 8.1/10📝用椰殻🥥裝住, 上面有好多爆谷🍿同曲奇🍪, 好似食甜品🤣🤩不過唔算太濃郁但幾抵飲好full, 食極都有🤣ℂ𝕙𝕚𝕓𝕒 吃吧📍旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室(油麻地🚇 A2 出口行2分鐘就到)💫評分: 7.7/10💬環

✨慢煮甜酒燴和牛面頰 💰188
💫評分: 7.4/10

✨軟殼蟹肉醬千層麵 💰148
💫評分: 6.9/10
📝創意嘅配搭, 千層麵太腍, 有啲失望, 味道唔夠濃
軟殼蟹肉醬千層麵

✨曲奇朱古力奶昔 💰65
💫評分: 8.1/10

ℂ𝕙𝕚𝕓𝕒 吃吧
📍旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
(油麻地🚇 A2 出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.7/10
💬環境幾好, staff好nice, 感覺幾舒服😌同啲野食幾打卡🥳

#吃吧 #chiba #油麻地美食 #油麻地黃店 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover
2021-01-09
芝士白酒煮藍青口
曲奇朱古力奶昔
油尖旺區打卡Café 多不勝數,但如果你想飲啲特色飲品同香港本地製造手工啤同多國菜就一定要嚟試吓呢間CP值同回頭率極高嘅【Chiba 吃吧】小食【墨西哥烤雞餅 $86】Quesadillas係我久唔久都會想食嘅食物,烤餅微脆帶煙軔,入面包住烤雞同半溶芝士,一拉出嚟熱辣辣拉絲同鋪面嘅sour cream 酸奶油真係絕配。而且份量有6件咁多,夾埋入面啲芝士好有飽足感。主菜 【軟殼蟹肉醬千層麵 $148】對上一次食軟殼蟹都唔知係幾時嘅事,不過呢個蟹炸得好鬆脆,肉醬味道好濃郁似手工製作,溝埋一齊食啱啱好。主菜 【慢煮甜酒燴和牛面頰 $188】第二個小菜叫左慢煮和牛面頰,配咗啲薯蓉响底。個肉超tender嫩滑,同個甜酒醬汁好夾,牛面頰份量比我想像中大好多,做咗c9嘅我即刻諗自己買和牛分分鐘都唔只呢個價錢,同埋慢煮時間咁長,不如直接嚟呢到食好過。飲品方面我哋叫咗杯水蜜桃荔枝茶同香港本土手工啤陳皮啤,杯茶好似放响屋企啲植物咁超IGable;而陳皮手工啤味道帶有焦糖麥芽味,順滑口感,隱若飲到清新柑橘的酒花香名淡淡陳皮味,佢哋仲有其他得意手工啤,有興趣可以嚟坐低試吓!

小食【墨西哥烤雞餅 $86】

主菜 【軟殼蟹肉醬千層麵 $148】