2021-01-17 332 浏览
尋日真係不停食食食嘅一日,午餐食完一餐超高質嘅fusion素菜之後,過咗冇耐又同另一位朋友去咗旺角食呢個early dinner。感覺把口冇乜點停過,完全係一個好好利用weekend嘅一個方法。🐖西班牙煙火腿蜜瓜 $68火腿包住哈蜜瓜,火腿嘅鹹香,配埋哈蜜瓜嘅鮮甜,同時間感受到唔同味蕾嘅衝擊。有四大件火腿蜜瓜,隔離仲有啲沙律添。🦐西班牙海鮮飯 $168本身以為唔係好多海鮮,點知撥開啲飯之後先發現原來海鮮飯真係好足料,有鮮蝦、好多魚柳、青口同埋好大隻帆立貝。呢個海鮮飯嘅番茄味比較濃,都幾好食。🐷煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188店員一開始將豬扒拎上枱面,當店員將蓋著豬扒嘅蓋子拎開嘅時候,蓋子裏的煙霧即刻散出嚟,可以聞到香濃嘅煙燻味。豬扒好滑,有煙燻味道,仲有好多肉汁,最啱配搭埋薯蓉食。薯蓉好香好幼滑,我幾鍾意個薯蓉。🍫曲奇朱古力奶昔 $65呢個奶昔係用碗裝住嘅,好特別。香濃嘅朱古力沙冰,上面有一層厚厚嘅cream,加上有oreo碎同爆谷,成個奶昔就好似一份甜品咁,正。🍺液體麵包 $70menu寫以前啤酒係叫液體麵包,因為戰士行軍打仗時需長途跋涉,而啤酒唔容易變壞,所以成為咗他們當時嘅能量補

🐖西班牙煙火腿蜜瓜 $68

🦐西班牙海鮮飯 $168

🐷煙燻西班牙伊比利亞豬扒 $188

🍫曲奇朱古力奶昔 $65

🍺液體麵包 $70
menu寫以前啤酒係叫液體麵包,因為戰士行軍打仗時需長途跋涉,而啤酒唔容易變壞,所以成為咗他們當時嘅能量補充品。為咗令啤酒更加易於保存,戰士在啤酒入面加入大量具防腐效果嘅啤酒花,因此液體麵包苦味較重,酒花風味更強。朋友見呢個幾得意,同埋店員話係香港製造嘅,所以就揀左呢個啦。

雖然係喺唔肚餓嘅狀態下進食,但竟然都食得曬所有野,仲要每樣野都唔細碟。真係唔變肥都唔得啦。
2021-01-16