2021-01-04
油尖旺區打卡Café 多不勝數,但如果你想飲啲特色飲品同香港本地製造手工啤同多國菜就一定要嚟試吓呢間CP值同回頭率極高嘅【Chiba 吃吧】小食【墨西哥烤雞餅 $86】Quesadillas係我久唔久都會想食嘅食物,烤餅微脆帶煙軔,入面包住烤雞同半溶芝士,一拉出嚟熱辣辣拉絲同鋪面嘅sour cream 酸奶油真係絕配。而且份量有6件咁多,夾埋入面啲芝士好有飽足感。主菜 【軟殼蟹肉醬千層麵 $148】對上一次食軟殼蟹都唔知係幾時嘅事,不過呢個蟹炸得好鬆脆,肉醬味道好濃郁似手工製作,溝埋一齊食啱啱好。主菜 【慢煮甜酒燴和牛面頰 $188】第二個小菜叫左慢煮和牛面頰,配咗啲薯蓉响底。個肉超tender嫩滑,同個甜酒醬汁好夾,牛面頰份量比我想像中大好多,做咗c9嘅我即刻諗自己買和牛分分鐘都唔只呢個價錢,同埋慢煮時間咁長,不如直接嚟呢到食好過。飲品方面我哋叫咗杯水蜜桃荔枝茶同香港本土手工啤陳皮啤,杯茶好似放响屋企啲植物咁超IGable;而陳皮手工啤味道帶有焦糖麥芽味,順滑口感,隱若飲到清新柑橘的酒花香名淡淡陳皮味,佢哋仲有其他得意手工啤,有興趣可以嚟坐低試吓!
小食【墨西哥烤雞餅 $86】
主菜 【軟殼蟹肉醬千層麵 $148】