2023-04-09 151 浏览
order左 牛肉麵,鹽酥雞、滷肉飯老實講,牛肉麵湯底唔夠地道,味奇怪唔夠濃,而且用幼麵已經變左唔夠口感鹽酥雞,好粉同燶燶地滷肉飯還可以😌打過一次咭,應該唔再去!去台灣咁多次,真心覺得唔合格😓😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫🤏🤏🤏🤏🤏🤏🤏
order左 牛肉麵,鹽酥雞、滷肉飯
鹽酥雞,好粉同燶燶地
滷肉飯還可以😌
打過一次咭,應該唔再去!
去台灣咁多次,真心覺得唔合格😓
😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌
🤏🤏🤏🤏🤏🤏🤏
今日終於有機會 #懲罰 由 #台港夫婦 開嘅 #台蔡滷肉飯雖然已經過咗最繁忙嘅晚飯時間 成九點鐘🤦🏻‍♀️但都仲要排隊😮‍💨興幸只係等兩張枱 5分鐘咁上下就入得✌🏻一打開門就聞到鹽酥雞嘅香味 點可以唔叫呢🤤🤤#特色滷肉飯套餐#鹽酥雞滷肉飯套餐 $70#鹽酥雞 + #小碗台味滷肉飯 + 是日精選小菜#是日精選小菜 好開胃😋#台味滷肉飯採用 台灣 #特級蓬萊米 滷肉之餘亦加上榨菜 食落鹹甜酸辣味道各有而且滷肉唔會好肥 唔會有重口味嘅感覺 各方面都剛剛好👍🏻推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼#九層塔鹽酥雞#九層塔 炸到好脆 但又唔會吸哂啲油#鹽酥雞 夠哂脆身 件件都好juicy 肉質又嫩 😋不得不order! 推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼跟餐 +$15 連 #台式飲品非奶茶類 仲可以免費加配 #寒天 #珍珠 #仙草 🤩#白桃烏龍茶 叫咗少甜 味道剛剛好只有微微嘅甜 而且白桃味好出好香寒天亦好有口感 正👍🏻果然係佢地嘅推介飲品推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼=====================#黃色經濟圈 #yellowtsuenwan #yellowtw #yellow荃灣#yellow台灣菜 #yellow滷肉飯

今日終於有機會 #懲罰 由 #台港夫婦 開嘅 #台蔡滷肉飯

#九層塔鹽酥雞

#九層塔 炸到好脆 但又唔會吸哂啲油
#鹽酥雞 夠哂脆身 件件都好juicy 肉質又嫩 😋
九層塔鹽酥雞

不得不order!

跟餐 +$15 連 #台式飲品

只有微微嘅甜 而且白桃味好出好香
寒天亦好有口感 正👍🏻
果然係佢地嘅推介飲品

=====================
#yellow台灣菜 #yellow滷肉飯 #yellow鹽酥雞 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2023-03-22
鹽酥雞滷肉飯套餐
是日精選小菜
台味滷肉飯
白桃烏龍茶
  • 滷肉飯
2023-04-04 100 浏览
郡主過來荃灣特意找我食飯,上次來的時候人龍太多,所以今次晚上再來。今次沒有人龍排隊,但我們都等了约15分鐘的時間。入到店內,佈置有特色,隔住塊透明膠板,雖然較衛生,但感覺座位有點擠迫。我們點了以下的食物:台味滷肉飯 - 味道OK!不過不失!溏心蛋 - 一般,過得去!鹽酥雞 - 超正!雞肉香口之餘有肉汁又不乾!味道適中!玉米起司蛋餅 - 食物的造型靚,味道OK,較淡口!中規中矩!凍大紅袍仙草奶茶 - 奶味濃!仙草凉粉配搭都OK!凍白桃烏龍茶 - 好味,好香!食物味道雖好,但服務麻麻,女侍應木無表情似機械人。

我們點了以下的食物:
台味滷肉飯 - 味道OK!不過不失!
溏心蛋 - 一般,過得去!
鹽酥雞 - 超正!雞肉香口之餘有肉汁又不乾!味道適中!
凍大紅袍仙草奶茶 - 奶味濃!仙草凉粉配搭都OK!
凍白桃烏龍茶 - 好味,好香!

食物味道雖好,但服務麻麻,女侍應木無表情似機械人。
2023-03-31
  • 九層塔鹽酥雞
2023-03-31 130 浏览
每日放晏時段總係有好多人排隊今日好好彩等左10分鐘左右就有位原味滷肉飯跟糖心蛋 ($52)- 大大碗,肉燥肥瘦中等,味道唔會太鹹大紅袍珍珠奶茶 (+$15)- 茶味香濃,少甜走冰
每日放晏時段總係有好多人排隊
今日好好彩等左10分鐘左右就有位

原味滷肉飯跟糖心蛋 ($52)
- 大大碗,肉燥肥瘦中等,味道唔會太鹹

大紅袍珍珠奶茶 (+$15)
- 茶味香濃,少甜走冰

今次係第二食,第一次食係叫外賣等左20分鐘食既時候覺得唔係去到值得等咁耐,諗會唔會係外賣既問題今次堂食見唔洗點排隊,等一陣間比多機會就試下堂食分別碗蔥肉燥飯,啲蔥係太乾無個種新鮮蔥既香味肉燥味可以,都算夠味,反而放係上面既炸菜比較勝一籌炸雞飯 雞嫩唔會太乾,放係雞上既椒鹽味同個花枝丸一樣唔太出,於是乎問店員加多啲椒鹽,店員好貼心咁提醒唔好放灑太多,最後原來係椒鹽唔夠味😂芝士肉鬆蛋捲,好味😋值得一試
今次係第二食,第一次食係叫外賣等左20分鐘
食既時候覺得唔係去到值得等咁耐,諗會唔會係外賣既問題
今次堂食見唔洗點排隊,等一陣間比多機會就試下堂食分別
碗蔥肉燥飯,啲蔥係太乾無個種新鮮蔥既香味
肉燥味可以,都算夠味,反而放係上面既炸菜比較勝一籌
芝士肉鬆蛋捲,好味😋值得一試
2023-03-06
「台蔡滷肉飯」由台北蔡姓主廚及其香港太太經營,主打不同風味的滷肉飯以及各款地道台灣夜市小食。主廚初來港時,嘗遍了不同的滷肉飯,但總覺得與自己從小吃到大的味道不盡相同,毅然決定開店,製作其心目中最好吃的台北滷肉飯。小店不少調味料、食材均由台灣直送,務求還原最正宗的台灣風味。餐廳整體的食物質素十分不錯,確實值得一試。推介肉鬆滷肉飯 HKD58新鮮熬製的滷肉醬肉粒分明,醬汁並不太甜,而且瘦肉佔多,吃起來並不油膩,配上飽滿的珍珠米,一口吃下十分滿足。

推介
肉鬆滷肉飯 HKD58

2023-03-25 189 浏览
🚶🏻有日行過見到有間台式滷肉飯,上OpenRice睇一睇大家嘅評語,🥸見咁多好評就去試吓啦。😖點知中伏…仲係好伏。其實好少寫食評,今次真係忍唔住要發表吓內心嘅感受😭🥲唔敢相信呢個叫台式滷肉飯,麻油雞還可以,湯淡啲😕,药膳排骨啲肉真心鞋到不成,湯唔夠咸😠,食咗一半已經投降🥺。圖中唯一正路既係碟前菜荀+麵筋。不過,佢只係唔好味,又未去到好難食。門口竟然仲有人排隊🤔唔建議排隊食呢間餐廳🫡
🚶🏻有日行過見到有間台式滷肉飯,
上OpenRice睇一睇大家嘅評語,
🥸見咁多好評就去試吓啦。
😖點知中伏…仲係好伏。

其實好少寫食評,今次真係忍唔住要發表吓內心嘅感受😭

🥲唔敢相信呢個叫台式滷肉飯,
麻油雞還可以,湯淡啲😕,
药膳排骨啲肉真心鞋到不成,湯唔夠咸😠,
食咗一半已經投降🥺。
圖中唯一正路既係碟前菜荀+麵筋。
不過,佢只係唔好味,
又未去到好難食。

門口竟然仲有人排隊🤔
唔建議排隊食呢間餐廳🫡
2023-03-22 194 浏览
之前睇YouTuber介紹 慕名而至星期日晚7:30排咗隊大約半個鐘就可以入座 之後都仲有人龍係後面我地叫左排骨藥膳湯滷肉飯套餐$82首先排骨藥膳湯上枱已經唔夠熱飲落去剩係得好少藥材味味道好淡 湯入邊有三舊排骨亦都係冇味飲左少少已經唔想再飲非常之失望😮‍💨滷肉飯更加失望台灣滷肉飯本來應該好香 滷肉肥瘦平均但係佢又係好淡味 肉質鬆散完全唔係應有滷肉飯嘅味道淨係個飯口感幾好另外酸菜好味🙁紅燒牛肉麵$74非常普通 牛肉薄片3塊麵質正常湯底偏淡冇牛味🙁睇食評大家都話好好食今次去食真係好失望價錢唔算貴 環境都ok但食物完全唔似台灣風味
之前睇YouTuber介紹 慕名而至
今次去食真係好失望
價錢唔算貴 環境都ok
但食物完全唔似台灣風味

2023-03-18 211 浏览
開門之前都要排十分鐘隊,平日都大概排咗6-7檯人係前面,職員都有準時開門安排客人入座。店內環境都有啲狹窄,唔算話好大。肉鬆滷肉飯,$58,肉鬆同滷肉呢個配搭,甜甜鹹鹹咁又幾夾,隻蛋都混和到係入面。鹽酥雞滷肉飯套餐,$70,配菜嘅味道正常冇乜特別,鹽酥雞就有驚喜,份量多,有7-8舊,算多肉汁同嫩滑。香腸蛋餅,$40,同平時食開嘅蛋餅有啲唔同,中間係有酥皮,味道就冇乜記憶點。大紅袍珍珠奶茶,$15(跟餐價),傳統台式奶茶嘅味道,大紅袍嘅味道無話好突出,珍珠份量多。

店內環境都有啲狹窄,唔算話好大。

肉鬆滷肉飯

鹽酥雞肉鬆滷肉飯

大紅袍珍珠奶茶
2023-02-23
鹽酥雞肉鬆滷肉飯
2023-03-15 77 浏览
我最近去了一個叫做「台蔡滷肉飯」的餐廳,真的是太好吃了!我最推薦的是他們的九層塔鹽酥雞和肉鬆起司蛋餅,每個都超好吃!等候時間大約20分鐘,但是完全值得等待!餐廳的環境也很舒適,價格也很親民。如果你喜歡台式小吃的話,這間餐廳一定不要錯過!
小店未紅之前已經造訪,當時覺得好好味。但現在想經常吃,也不是容易的事,排隊起碼都要30分鐘。但為了美食,都會先來排隊,就到才叫家母前來。老人家等待就比較辛苦。以前會擔心多人排,小店質量會下降。經過爆紅後2次到訪,小店仍然keep到水平,實在不容易。不過可能係因爲出品不多,所以有時候想whatsapp下單都被店主婉拒😂沒辦法,荃灣好味的台灣菜不多,趁現在還未到夏天,都會來排隊。另外很想吃蚵仔煎和大腸米線,希望有機會推出🤪

另外很想吃蚵仔煎和大腸米線,希望有機會推出🤪
麻辣滷肉飯
麻辣滷肉飯
2023-03-06 80 浏览
初初台蔡滷肉飯新開嘅時候,野豬同馬騮太太曾經食過依間嘅外賣,但因為外賣關係覺得雖然都好食嘅,但未至於要我排咁耐隊去食😅 不過始終外賣出品對於食物品質嚟講真係會大打折扣嘅,特別係啲炸過嘅食物,所以野豬覺得做人做豬都要公道啲,於是打算去堂食再試真,終於等到某一日平日day off,5:45pm就開始去排隊,排到馬騮太太6pm放工過到嚟,6:15pm就入得啦😆(好彩我早排乍。)我地一共order咗四樣嘢,馬騮太太最推介係花鵰麻油雞,原本怕肥嘅佢即時order一碗白飯用嚟撈😅 我自己就好鐘意佢個椒鹽甜不辣,最最最喜歡係個滷肉飯上面伴個啲辣菜圃,我真係好想知,到底個菜圃係咪佢地自製🤤花鵰麻油雞鹽酥雞滷肉飯椒鹽甜不辣香腸蛋餅

花鵰麻油雞
鹽酥雞滷肉飯
椒鹽甜不辣
  • 秘製花雕麻油雞湯
  • 滷肉飯
2023-03-04 85 浏览
香港好食嘅台灣餐廳唔多,呢一間就係其中一間!好耐之前路過已經想去試吓,但係有嘢做食唔到,終於今次有機會啦!我叫咗鹽酥雞滷肉飯套餐,個鹽酥雞炸得好香脆,又大份!另外加咗杯烏龍奶茶走甜,飲得出茶既香味,最令我驚喜嘅就係大腸包小腸,啲糯米炸過,口感同調味都好好~有機會會再去食!
難得今日約咗表姐去荃灣行街,佢話想試吓呢間新開嘅台式小店,每次經過門口都有好多人排隊,所以我哋大約5:45就已經到咗!間鋪比較細座位唔係太多,我哋等咗大約15分鐘就可以入去啦!我就叫咗一碗麻辣滷肉飯( $73 ),而表姐就叫咗碗紅燒牛肉麵( $89 )大家可以一齊share,之後我哋再嗌咗個單點藥燉排骨( $56 )加埋一個酥炸花枝丸( $34 ),可以以優惠價加購珍珠奶茶。本來諗住叫店員俾個碗仔我哋兩個share點知叫咗兩次店員都只係話轉頭,最後我要起身行過去櫃檯攞,服務認真麻麻!滷肉飯同埋紅燒牛肉麵味道不過不失冇乜驚喜,而果個藥燉排骨就好有肉骨茶嘅味道,不過略嫌比較細碗,花枝丸味道都OK!整體來講冇乜特別,而且價錢都唔係平,仲要同隔離位零距離,坐得唔舒服應該試過一次就算!

2023-02-28 130 浏览
叫左兩個餐而無叫滷肉飯加蛋/蔥,因為叫其他餐可以再試多一個餸。鋪口唔算大,d位都幾細,如果比較圓潤,應該唔夠位坐。周圍幾間街鋪都唔洗排隊,唯獨台灣野要排,係門口排左10個人,等半個鐘就入得,限時一小時。滷肉飯正常味道,一個餐連珍珠奶茶大約$90。飯同餸都好多。份量都幾多,一定夠飽。讚既說話就個個貼都差唔多,我就唔多講。反而想講下1. 鹽水雞好咸,本身雞有咸味,再加大量蒜頭,有種苦的味道,蒜頭味蓋過其他食材味道2. 飲品跟餐$15,都可以簡少甜少冰,真係做到少甜3.掛牆畫幾靚大家若想試下台灣味道,都可以試下,但要排隊就無謂。

讚既說話就個個貼都差唔多,我就唔多講。反而想講下
2. 飲品跟餐$15,都可以簡少甜少冰,真係做到少甜
3.掛牆畫幾靚

大家若想試下台灣味道,都可以試下,但要排隊就無謂。