2023-07-21 94 浏览
荃灣台蔡滷肉飯.味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:7/10🌟.荃灣呢間滷肉飯真係好出名!小編今日就帶大家試試值唔值得拍長龍食🚶🏻‍♀️🚶🏻首先講下招牌嘅滷肉飯🍚滷肉好香都好夠味,在配上惹味嘅酸菜,就算冇其他餸都食倒一碗飯,但其實冇傳言全港最好味咁正🙆🏻‍♀️另外佢嘅鹽酥雞都好出名👍🏻上到黎熱辣辣🔥第一啖覺得鹹香味都好夠🥰但食到最尾覺得配埋滷肉飯太鹹🤣最後係肉鬆蛋餅🫔幾大份同足料,如果想食飯至少都要兩個人share😋overall,所有嘢都不過不失,如果唔使排隊小編都會考慮再食,但排15分鐘以上就其實唔值😂.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #香港美食 #打卡 #荃灣 #荃灣西 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣西好去處 #荃灣滷肉飯 #滷肉飯 #台灣 #香港滷肉飯
荃灣
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:7/10🌟
2023-07-21 198 浏览
正宗台灣滷肉飯小店!老闆係居港台灣人🇹🇼自開業以嚟,每次經過依間小店,店外都有條長龍係到,人氣爆燈💡店內座位唔多,但係都無阻大家對台灣菜嘅熱愛❤好掛住台灣嘅我,都忍唔住要去排下隊,止一止心癮先🤣️首先當然要介紹吓佢哋嘅招牌滷肉飯,叫咗個鹽酥雞滷肉飯套餐,一次過滿足哂2個願望🌟鹽酥雞好香口,仲要加埋九層塔,係香港唔係到到有,成件事好地道😍滷肉飯嘅滷肉由老闆每日親自熬製,入哂味嘅豬腩肉肥瘦均勻,用嚟送飯真係冇得輸🤤再嚟係我至愛嘅蛋餅🥚,佢哋嘅餅皮唔係普通嘢,係蔥抓餅嚟,個外皮煎到脆卜卜,勁酥脆!加上起司🧀️做餡(做到邪惡拉絲),真係好正,食到飽哂都勁想即時encore一份🥹最後係飲品啦~叫咗大紅袍仙草同大紅袍珍珠奶茶,一飲就知係台灣早餐店奶茶陣味😆同一般嘅手搖飲品舖個種奶茶係唔同,我諗應該就係台灣古早味,好台好鍾意😍 食完之後半個台妹表示:唔怪得排哂長龍都咁多人去幫襯,真係正宗台灣味道!當日餐飯未食完已經預定要再encore再幫襯🤣CP值爆錶🤤👍🏻大推大推!
鹽酥雞滷肉飯套餐

起司蛋餅

大紅袍仙草奶茶

鹽酥雞滷肉飯套餐
起司蛋餅
大紅袍仙草奶茶
2023-07-10 82 浏览
本人非常喜歡食台灣嘢,會周圍去搵台灣嘢食。我今次終於搵到香港暫時最好食嘅滷肉飯。佢個鹽酥雞炸起嚟唔係非常之油膩,而且個炸皮非常之薄,啲肉好好味!每次去親都要排隊至少半個鐘至九個字,但我覺得好值得,因為真係好好食!
2023-07-04 139 浏览
次次去到台蔡都大排長龍,可見佢人氣之盛😚 餐廳由台灣大廚蔡師傅同香港太太主理,來賣地道的台菜;除了自家自豪到成了店名的滷肉飯外,佢地亦有款式不多的麵食跟招牌湯,當然也少不得各款夜市小食同蛋餅呢個價錢有大大碗滷肉飯,不論是肉鬆滷肉飯還是花鵰麻油雞湯都份量十足,而且味道也唔差,下次試埋蛋餅同小食先!𓂅 溏心蛋肉鬆滷肉飯( ᴴᴷᴰ 58 )𓂅 花鵰麻油雞湯滷肉飯套餐 ( ᴴᴷᴰ 78 )𓂅 白桃烏龍茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )𓂅 珍珠茉香奶茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )

𓂅 溏心蛋肉鬆滷肉飯( ᴴᴷᴰ 58 )

𓂅 花鵰麻油雞湯滷肉飯套餐 ( ᴴᴷᴰ 78 )

𓂅 白桃烏龍茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )
𓂅 珍珠茉香奶茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )

2023-06-11
  • 滷肉飯
2023-07-03 96 浏览
一直都想試,但係一直都抽唔到時間去😂 唯有趁生日放假去荃灣潮拜一下😂 已經在正午十二點前到,但係人龍一早已在排😂 所以最後都等了二十分鐘才可以進入餐廳,證明了餐廳到底有幾受歡迎😂由於人比較多,而坐位亦比較窄,本身都有些少唔舒服嘅感覺😅 但為了鹽酥雞,要忍耐一下。 到食物來到的時候當然立即試試啦😂 第一口已經令我想起台灣了,剛好那時候還在疫情期間,還在封關,所以這間餐廳的食物絕對可以滿足我不能去台灣嘅慾望😂😂

2022-11-18
  • 大紅袍珍珠奶茶
☞ 荃灣 台蔡滷肉飯 ☜———————————————開店以來都keep住好多人排隊嘅台灣菜餐廳🙈———————————————◊ 溏心蛋麻辣滷肉飯 ◊溏心蛋熟度啱啱好,幾香。麻辣粉都真係幾辣,唔食得辣嘅人建議唔好嗌呢個。滷肉分量唔算好多,肉粒比較幼身,對我嚟講偏肥,但油脂香係滷肉精粹嘛🤪美味程度: ㊣㊣㊣.5/5◊ 鹽酥雞滷肉飯套餐 ◊飯嘅份量偏少,但鹽酥雞份量都幾多,食落香口,而且唔會炸得好乾。跟餐仲會附送一種小菜🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:台蔡滷肉飯荃灣海壩街99號地舖#為食豬在荃灣 #荃灣美食#foodblog #鹽酥雞 #滷肉飯 #香港美食 #香港餐廳
☞ 荃灣 台蔡滷肉飯 ☜

荃灣海壩街99號地舖

#為食豬在荃灣 #荃灣美食
2023-05-21
2023-06-20 189 浏览
👩🏻最近終於食到早前上過youtube channel之後爆紅,次次都經過都大排長龍嘅台蔡滷肉飯啦! 今次係平日Lunch Time嚟食,都有人排隊,但排咗10-15分鐘就可以入去食啦!.(🌟為推薦菜式).🌟爆蔥滷肉飯 (可選溏心蛋或溫泉蛋) $58嚟得台蔡滷肉飯,當然要試下佢哋嘅滷肉飯啦,我哋就揀咗爆蔥滷肉飯,成個碗面都鋪滿晒蔥花,好澎湃,撈埋溫泉蛋一齊食,整體會濕潤啲。滷肉煮得唔錯,未算係入口即融,但油花岩岩好,有台灣味道之餘,配搭埋大量蔥花,又唔會太肥膩,適合香港人口味!.秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐 $78另外我哋就叫咗個湯麵🍜^_^試下,同樣有推薦手指公👍🏻嘅秘製花雕麻油雞湯麵,花雕麻油雞味香,亦都好足料,有唔少雞件、金針菇同豆卜,滷肉飯另上。👩🏻就麻麻地花雕麻油雞嘅味道,因為湯底會有酒味同苦澀味,👨🏽就話味道唔錯,聞落都好滋補。另外上嘅小菜係類似醃菜,都好好味。.🌟肉鬆芝士蛋餅 $38賣相一流嘅蛋餅,味道都相當唔錯,入面有拉絲芝士🧀️,仲有勁多肉鬆,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓餅嘅質感,厚身啲。之前都食過同一條街嘅老厝邊,同樣都好好食,但外皮就薄身
(🌟為推薦菜式)
🌟爆蔥滷肉飯 (可選溏心蛋或溫泉蛋) $58
秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐 $78
🌟肉鬆芝士蛋餅 $38
賣相一流嘅蛋餅,味道都相當唔錯,入面有拉絲芝士🧀️,仲有勁多肉鬆,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓餅嘅質感,厚身啲。之前都食過同一條街嘅老厝邊,同樣都好好食,但外皮就薄身啲,大家食過都可以留言話俾我哋知鍾意食邊款蛋餅多啲!
總括嚟講,台蔡滷肉飯味道都幾好食,值得一試! 其實👩🏻想試佢哋嘅鹽酥雞,聽講都好正,不過當日驚食得太熱氣,所以無叫,唯有下次再食啦🤪!
爆蔥滷肉飯
秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐
肉鬆芝士蛋餅
爆蔥滷肉飯
秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐
肉鬆芝士蛋餅
2023-06-19 2356 浏览
呢間係荃灣成日經過都見到好多人排隊嘅台料理📍之前襯住放假就早啲去排下隊試吓😋呢間小店果然係值得耐心排隊等候💯地道嘅台灣料理🔥好食🤤扺食🈯️數爆燈呀🥳🥳🔥藥燉排骨套餐 $97🌈好喜歡佢地呢個藥燉排骨湯🔥真材實料嘅中藥包熬出黎嘅湯頭味遁特別濃郁😋大大塊嘅肉新鮮排骨燉🉐️好林💯跟餐加多$15就可以叫埋呢杯地道大紅袍珍珠奶茶🧋唔太甜又🈶️茶味✅正呀喂🥳🍜紅燒牛肉麵 $89🌈呢碗紅燒牛肉麵一定要食呀😋濃郁嘅紅燒湯底鹹香好惹味🔥佢哋嘅牛肉帶點筋非常之好林又鮮嫩仲好有咬口添💯完全唔會柴✅加上彈牙嘅麵條🍜不🉐️了呀💯呢個餐我哋加$15要多杯仙草烏龍奶茶🧋勁多仙草💯🐔鹽酥雞 $38🌈去台灣夜啲市必食嘅鹽酥雞 🐔外脆內滑💯咬落去卡卡聲🔥但一啲都唔乾🔥入面仲好Juicy又夠嫩滑💯即叫即炸😋好好食🥳🍡酥炸花枝丸 $34🌈真材料實料嘅花枝丸🍡酥炸到金黃色🔥外層香脆到不得了🥳咬口十足🔥新鮮好吃😋🫔肉鬆起司蛋餅 $38🌈必食嘅肉鬆起司蛋餅🥞蛋皮蛋外圍圈起金黃酥皮🔥呋道充滿住淡淡奶香😋咬落口香軟又帶啲甜味💯加埋豐富嘅餡料✅大滿足呢🥳🥳

🔥藥燉排骨套餐 $97

• 大紅袍珍珠奶茶
  • 藥燉排骨套餐
  • 肉鬆起司蛋餅
2023-06-15 82 浏览
荃灣路德圍有間主打台式滷肉飯嘅小店,有唔同口味嘅滷肉飯可以揀,例如爆蔥、麻辣、肉鬆等。由於店舖唔大而且人氣比較高,所以都預咗等位,好似我哋星期六大概午飯時間去,都等咗三四檯大概半個鐘左右,由於冇得攞飛要企喺度等,加上等個位又勁曬冇遮擋,所以建議飯點嚟嘅朋友記得帶返把遮同風扇,如果唔係真係會中暑🥵排骨湯配台式滷肉飯套餐 $82一上枱聞到好香嘅藥材味,湯頭甘甜濃郁,而且排骨都幾足料,炆得好淋。滷肉飯味道正宗,份量都唔少,以呢個價錢嚟講幾抵食。九層塔鹽酥雞 $38炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩、外皮酥脆,再加上九層塔的香氣,非常香口

排骨湯配台式滷肉飯套餐 $82

九層塔鹽酥雞 $38

• 九層塔鹽酥雞
  • 台味滷肉飯
有一段時間都冇落嚟荃灣食嘢!難得落到嚟路徳圍,見到台蔡滷肉飯都仲排緊隊,就食吓台式嘢啦!每次嚟到當然要有一碗滷肉飯啦,滷肉脂肪比例重,口感嫩滑,配菜都好入口味!九層塔鹽酥雞份量極多😮見到都嚇一嚇,醃得好味,外皮好酥脆,內裡確實係Juicy。花雕酒麻油雞湯麵平時都係只食滷肉飯,今次就想試下湯麵一嚟到聞到好香藥膳味道,伴隨淡淡麻油味,食嘅味道亦都同上,反而花雕味唔算重。不過可能温度唔夠熱嘅關係,只能話係暖,好快成碗凍咗,之後就只食到較苦同甘嘅味,如果温度可以熱啲,相信可以食到尾。麵質係可以的,口感爽滑彈牙👍🏻肉鬆起司蛋餅表面係酥皮口感,又幾得意,咬落去蛋同芝士夾起嚟好香,每一啖都係足料嘅👍🏻而個醬汁都好好味,食落另人開胃👍🏻👍🏻大紅袍珍珠奶茶當然唔少得,要飲返杯珍奶茶味極香,奶偏重,少甜飲落清香珍珠份量還好,不過可能夜晚關係珍珠都黏咗一齊令到有部分珍珠都啜唔到,口感偏腍。

九層塔鹽酥雞

花雕酒麻油雞湯麵

平時都係只食滷肉飯,今次就想試下湯麵

麵質係可以的,口感爽滑彈牙👍🏻

肉鬆起司蛋餅

大紅袍珍珠奶茶

當然唔少得,要飲返杯珍奶
茶味極香,奶偏重,少甜飲落清香
2023-06-01 118 浏览
台蔡魯肉飯位於荃灣一直都大受歡迎,每次經過都會見到有條長長嘅人龍係佢地門口~ 前排我地等咗大概半個鐘就可以入去啦~☺佢地其中一個招牌菜係鹽酥雞,所以我地order 咗✅鹽酥雞魯肉飯套餐~ 鹽酥雞外層脆卜卜,而佢嘅調味亦都剛剛好,入面嘅雞肉嫩滑多汁🤩~旁邊嘅魯肉飯睇落好似好細碗咁其實佢嘅份量一啲都唔少架~ 魯肉飯食落正正常常冇咩特別,但呢個set 係真係性價比幾高~👍✅對藥膳排骨魯肉飯就有少少失望啦,因為佢嘅藥膳味唔係好出,但排骨真係好嫩腍,同個魯肉一齊食都幾夾嘅~😇✅香腸蛋餅呢個配搭對於我地黎講都幾新穎,所以我地都決定試下佢~ 蛋餅嘅外層好酥脆,入面夾咗蛋皮同台灣腸係入面,配搭埋蛋餅上面嘅sauce一齊食味道唔錯~ 😋

2023-05-25 225 浏览
其實已經mark左呢間野好耐啦 次次行開荃灣都見到好多人排隊裡面又full曬好忙上網睇下評價又真係好吸引咁 今日特登早啲等12點開門就去排隊 去到前面已經十幾個人排因為本身都鍾意食牛肉麵 咁就試左紅燒牛肉麵碗野上黎唔大熱 食左個面質都覺得還可以但係湯底好鹹 牛肉好鞋好鹹 一啲都唔好食平時一碗麵唔夠食 但係呢碗野真係食唔落。。啲雞味道都醃製得唔好味 成碟食左兩塊。好失望。加上有個帶眼鏡既女同事好似做咩都唔願意咁、想要個辣椒油都好似要黑口黑面咁。咁啱有個客唔識開佢地既門,佢就好似好無奈咁「向右拉啊」。。但係明明都好近距離 都唔願意協助都知道唔可以要求咩服務啦,但係野食都真係唔得,好彩唔洗排隊好耐。唔值得排隊,唔會有下次。。
因為本身都鍾意食牛肉麵 咁就試左紅燒牛肉麵
碗野上黎唔大熱 食左個面質都覺得還可以
但係湯底好鹹 牛肉好鞋好鹹 一啲都唔好食
平時一碗麵唔夠食 但係呢碗野真係食唔落。。

啲雞味道都醃製得唔好味 成碟食左兩塊。
好失望。

咁啱有個客唔識開佢地既門,佢就好似好無奈咁「向右拉啊」。。
但係明明都好近距離 都唔願意協助

2023-05-25 98 浏览
由台灣人主理的火紅台式料理店,聽聞人龍不絕。今日決定要試,原來小店有落場時間,很好,於是五點二十分就到達,等了十分鐘,準時五點半獲安排座位。好多嘢都想試,最後決定叫個鹽酥雞滷肉飯套餐。招牌菜滷肉飯採用台灣蓬萊米,飽滿彈牙,滷肉肥瘦比例算適中,配上微辣的酸菜,整體不俗。套餐最出色係鹽酥雞,無論調味,炸漿份量,炸的火喉都恰到好處,高汁。套餐還有一小碟小菜,今天提供的是素肉海帶,兩者之外還有筍絲,很惹味。加錢叫了杯大紅袍仙草奶茶,份量都唔少,大紅袍茶味頗濃,不過建議飲原味,因為少甜的話,就真係非常唔甜。下次想試蛋餅。

下次想試蛋餅。
//06 04 23 間中落雨🌦️20:37 荃灣台蔡滷肉飯行咗咁耐… 係荃灣食親都係Donki、神石、素食、泰國嘢🇯🇵🇹🇭🇭🇰好似越黎越無新意咁🤔!!!所以一到晚飯時間 個人就開始overload…….. 肥仔問親食咩?? 我都眼神已死🙄因為貴嘢唔想食 快餐店又唔會專登入黎先食 打邊爐、雞煲又覺得熱氣🙅🏻‍♀️總之諗諗下又少一間選擇~突然間!📢📢📢📢肥仔爆佢今朝係社交平台見到有朋友介紹間正嘢:全香港最好食嘅台式滷肉飯🇹🇼間餐廳就正正喺附近 不如去昅昅啦🤔🤔🤔?其實我對滷肉飯真係無咩好感架~~試過幾次都係麻麻地 成碗嘢一堆肥肉 而且嗰浸油味 食多兩啖都怕🤮所以通常食台灣嘢 都另願叫牛肉麵或者其他小食嚟填抱嗰肚不過肥仔既然講到咁正 而且又係附近 咁我即管去望望先~~嚟到台蔡滷肉飯嘅門口眼見座無虛席 兼且排晒長龍睇嚟應該都唔錯 好啦~好啦等我比嗰機會 試試佢啦🥳!!!麻辣滷肉飯 可配溫泉蛋/溏心蛋 HKD$58————————————————————————有好香麻辣、藤椒嘅味道滷肉肉粒介乎肥瘦之間 所以完全唔會食到太重嘅油膩感配埋一隻最愛嘅溫泉蛋 幾樣口感加埋 又辣又香又滑結果…我第一次可
06 04 23 間中落雨🌦️
20:37 荃灣

行咗咁耐…
係荃灣食親都係Donki、神石、素食、泰國嘢🇯🇵🇹🇭🇭🇰
好似越黎越無新意咁🤔!!!
所以一到晚飯時間 個人就開始overload……..
肥仔問親食咩?? 我都眼神已死🙄
總之諗諗下又少一間選擇~

突然間!📢📢📢📢
肥仔爆佢今朝係社交平台見到有朋友介紹間正嘢:
全香港最好食嘅台式滷肉飯🇹🇼
間餐廳就正正喺附近 不如去昅昅啦🤔🤔🤔?

其實我對滷肉飯真係無咩好感架~~
試過幾次都係麻麻地 成碗嘢一堆肥肉
而且嗰浸油味 食多兩啖都怕🤮
所以通常食台灣嘢 都另願叫牛肉麵
或者其他小食嚟填抱嗰肚

不過肥仔既然講到咁正 而且又係附近
咁我即管去望望先~~
嚟到台蔡滷肉飯嘅門口
眼見座無虛席 兼且排晒長龍
睇嚟應該都唔錯 好啦~好啦
等我比嗰機會 試試佢啦🥳!!!

麻辣滷肉飯 可配溫泉蛋/溏心蛋 HKD$58
————————————————————————
有好香麻辣、藤椒嘅味道
滷肉肉粒介乎肥瘦之間
所以完全唔會食到太重嘅油膩感
配埋一隻最愛嘅溫泉蛋
幾樣口感加埋 又辣又香又滑
結果…我第一次可以食得晒成碗滷肉飯🤩
而且仲要覺得可以再encore添~~

台味滷肉飯 可配溫泉蛋/溏心蛋 HKD$52
份量大碗 食極都好似仲有咁
滷肉肉粒介乎肥瘦之間
所以完全唔會食到太重嘅油膩感
加埋溫泉蛋口感更滑 更好撈飯

椒鹽甜不辣 HKD$28 ————————————————————————
份量夠晒多
味道香脆 而且十分煙靭
食到每舊甜不辣 都有陣陣魚嘅香味

白桃烏龍茶 少甜 HKD$15(跟餐價)————————————————————————
有淡淡清香嘅白桃味道 飲起嚟十分清爽解渴
少甜感覺剛好 唔會搶走烏龍茶嘅味道

2023-04-06
  • 台味滷肉飯
  • 白桃烏龍茶
  • 麻辣滷肉飯
  • 椒鹽甜不辣
荃灣間台灣店日日都大排長龍,呢排勁多人介紹,係由一位居港嘅台灣師傅主理。我係閒日1145到,1200開門準時入去,食完出黎見有10幾人排隊…傳說中世一嘅台灣菜?排一個鐘以上都要食?又係時候真實食評剖白😇🤷🏻‍♀️👓台味滷肉飯 $58首先嚟到個賣相真係好唔吸引…滷肉偏少,都算半肥半瘦,一粒粒,但食落唔算香濃,d飯有d黐埋一舊舊,有隻溫泉蛋令佢好味咗,但依個價錢完全唔值得食。評分:5/10👓鹽酥雞滷肉飯套餐 $70唔知點解依個滷肉飯嘅滷肉係一條條瘦肉咁又唔入味🥲個跟餐小菜得幾條唔好味嘅野…鹽酥雞都有鹽酥味嘅,肉質都滑,炸粉唔厚不過有少少唔平均,不過炸得比較油膩。評分: 6.5/10👓藥膳排骨湯 $56藥膳味好香濃,如果鍾意藥材味嘅會幾鍾意飲,少少偏油,排骨有4條不過好鞋…冇咩其他材料食,2粒豆卜索咗湯都入味嘅。評分: 6.5/10👓玉米起司蛋餅 $36蛋餅係比較好味嘅一款,用咗蔥抓餅外皮酥脆,中間有少少咬口,夾埋芝士粟米算好味,但冇拉絲效果,過得去啦評分: 7/10👓大紅袍仙草奶茶 凍 少甜少冰 +$15睇個色完全係奶水…飲落茶味好淡,仙草正常不過份量較少,好普通評分: 6/10

👓台味滷肉飯 $58
評分:5/10