2023-09-05 382 浏览
台北倆伴,這家位於The Wai圍方的台式餐廳,為食客帶來了一場美味的味蕾之旅。他們的下午茶餐提供了多種選擇,其中兩道令人難以抗拒的佳餚是「古早滷肉飯」和「大腸麵線」。首先,「古早滷肉飯」,這道經典台式料理帶來了濃郁的肉醬風味,每一口都充滿著滷肉的豐富香氣,讓人回味無窮。米飯本身經過滷汁的浸泡,讓每一粒米飯都充滿了滋味。搭配上大腸麵線,更增添了飽足感和層次感。這道下午茶餐充分展現了台灣街頭小吃的美味,絕對值得一試。另一道「逢甲肉鬆榨菜蛋餅」同樣令人垂涎欲滴。酥脆的蛋餅包裹著濃郁的肉鬆和香氣四溢的榨菜,每一口都帶來了多層次的口感和風味。這款蛋餅不僅適合下午茶,也是隨時都能享受的美味點心。在飲品方面,「凍古早冬瓜茶」是一款獨特的選擇。這款茶飲結合了冬瓜的清甜和茶的淡雅,再加上冰涼的口感,讓人在炎炎夏日中感到一絲涼意。另一方面,「凍台灣奶茶」則是經典的台灣飲品,濃郁的茶香和奶香相互輝映,每一口都是濃情款款。本次享用的下午茶餐還是飲品,都充分展現了台灣小吃的多樣性和美味。如果您對台灣料理情有獨鍾,這裡絕對值得一遊,品味正宗的台灣味道。

圍方開幕之後,第一次嚟睇戲戲院旁邊呢間台式餐廳幾吸引下午茶套餐好抵食有服務有效率四五十蚊仲跟餐飲,真係要比個like✨ 大腸麵線拼淡水焢肉刈包台灣必食嘅麵線加入大腸同芫茜惹味得嚟唔味精配埋焢肉刈包,軟軟綿綿嘅包包包著香茜.啖啖肉,口感豐富✨ 老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯滷肉同飯嘅比例恰好,輕輕搞拌,每粒米飯都充滿肉汁加上滷蛋同肉鬆焢肉肥瘦適中加配紫菜湯,可以中和一下✨士林夜市蟹蓋將蟹肉同其他配料均勻搞拌,放在蟹蓋上烤焗係台式不二之選的小食✨台灣奶茶 ✨大甲芋頭芋圓鮮奶 鮮奶配搭綿綿嘅芋頭仲有粒粒煙煙靭靭嘅芋圓加上鮮奶,味道唔會太甜,啖啖都有咬口下次一定要試下台式嘅一品臭臭鍋

圍方開幕之後,第一次嚟睇戲
戲院旁邊呢間台式餐廳幾吸引

下午茶套餐好抵食

有服務有效率
四五十蚊仲跟餐飲,真係要比個like

✨ 大腸麵線拼淡水焢肉刈包
台灣必食嘅麵線
加入大腸同芫茜
惹味得嚟唔味精
配埋焢肉刈包,軟軟綿綿嘅包包
包著香茜.啖啖肉,口感豐富

✨ 老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯
配紫菜貢丸湯
滷肉同飯嘅比例恰好,輕輕搞拌,每粒米飯都充滿肉汁
加上滷蛋同肉鬆
焢肉肥瘦適中
加配紫菜湯,可以中和一下

✨士林夜市蟹蓋
將蟹肉同其他配料均勻搞拌,放在蟹蓋上烤焗
係台式不二之選的小食

✨台灣奶茶 ✨大甲芋頭芋圓鮮奶
鮮奶配搭綿綿嘅芋頭
仲有粒粒煙煙靭靭嘅芋圓
加上鮮奶,味道唔會太甜,啖啖都有咬口

下次一定要試下台式嘅一品臭臭鍋
2023-09-04
下午茶
2023-08-30 281 浏览
今日收工諗住近近地喺圍方食個飯,於是就喺網上拎飛,去到圍方個陣大約等多10分鐘就入到座啦~我地兩個人,叫左兩碗麵、一個蛋餅、同一杯飲品🍜半筋半肉牛肉麵&牛三寶麵個麵都幾彈牙👍🏻牛筋煮到好稔,入口即溶😗個牛肚都幾爽口嘅~但個牛肉咬落有筋😵‍💫難咬左啲🫢個湯就一般,可能我個人比較中意藥膳味嘅牛肉麵多啲~🫔九層塔芝士蛋餅好少食蛋餅會加九層塔🤭我覺得都幾特別嘅🧋芋頭芋圓鮮奶呢杯就真係唔ok😕個芋頭同鮮奶完全係分開,冇融合埋一齊嘅感覺😓個芋圓都太稔,冇咬口-最後埋單兩個人食左$296,以呢個質素同份量嚟講就偏貴🫢再加上冇得網上拎飛嘅話要等好耐🫢同埋入座限時60分鐘😓我諗應該都未必會再encore lu🫢
我地兩個人,叫左兩碗麵、一個蛋餅、同一杯飲品

🍜半筋半肉牛肉麵&牛三寶麵

🫔九層塔芝士蛋餅
好少食蛋餅會加九層塔🤭我覺得都幾特別嘅

🧋芋頭芋圓鮮奶
圍方新開幕,即去湊湊熱鬧,商場空間感幾足,所以即使好多人都唔會感覺侷促,不過啲餐廳就真係間間排長龍,尼間截咗飛,我以為冇人排先去睇睇,員工好好話派埋尼張飛俾我,機緣巧合下就試咗尼間台灣嘢嚕 🙈—🍜 紅燒牛肉手工麵 $82湯底牛肉味濃郁但唔會太鹹,牛肉有三大舊,帶筋位所以都好夠淋,麵底正常唔會淋晒,幾入味,仲有啲酸菜< 4/5 >🫔 逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $56未試過食蛋餅入面有榨茶,味道幾特別,肉鬆同榨菜都夠多,但蛋餅就偏乾身< 3.5/5 >🍲 沙茶牛肉鍋 $160好特別嘅菜式,個鍋細細哋但原來分量好足,首先沙茶味好濃郁好香口惹味,火鍋料有幾塊牛板腱,薄身肉質好,仲有米血糕、甜不辣、蛋餃、鵪鶉蛋、牛肚、牛丸、蜂巢豆腐各二,米血糕同甜不辣都好有台灣風味,牛肚係金錢肚口感好靚而且好索味,牛丸爆汁好正,另外有幾舊牛筋,都好彈牙,有一粒貢丸一粒福州魚蛋,魚蛋好特別,入面係包住豬肉餡,當然有菜、金菇、冬菇等等,索晒啲沙茶湯味都好正喔< 5/5 >🥠 彰化花雕雞卷 $62第一次食,好香花雕酒味,但食落唔會一陣陣苦澀味,好開胃,雞肉偏實但唔會鞋唔會韌,好

🍜 紅燒牛肉手工麵 $82
< 4/5 >

🫔 逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $56
< 3.5/5 >

🍲 沙茶牛肉鍋 $160
< 5/5 >

🥠 彰化花雕雞卷 $62
第一次食,好香花雕酒味,但食落唔會一陣陣苦澀味,好開胃,雞肉偏實但唔會鞋唔會韌,好好味
< 4.5/5 >
🍹 仙草奶茶 (跟餐半價) $19
奶茶有啲太甜,飲唔到茶味,仙草少咗啲,整體麻麻哋
< 2/5 >

環境🏖:4/5
2023-07-31
  • 沙茶牛肉鍋
  • 彰化花雕雞卷
第二次去圍坊食野,上次食上海野好滿意,但太多人爸媽唔想等就黎左呢間,見佢d相同菜式都唔錯諗住試試,等2張枱就有位,覺得有d奇怪,間間都有人等就係佢冇乜,我又好攰冇openrice搵下食評。點知就中伏野食野飲好唔掂不特止(最尾再講,冇乜影相因為本身唔諗住留comment但遇到下面所講既事)主要係服務態度事源我抹緊嘴既時候19:04比個侍應叫‘’留意返用餐時間係一個鐘‘’。重有10分鐘先夠鐘重吹?我地入去2分鐘左右就落完order. 落完order既時間係18:17,叫左個臭臭鍋,蟹蓋唔知乜,台灣腸,同芋泥蛋餅呢d野食大概1835到我地用左20分鐘食哂所有野,而我部電話食完都有禁過,放底前都重係乾淨,但再拎起個陣見到有食物殘骸喺我電話上面(我坐走廊位),絕對唔會係我地食既野彈到,因為食完我都有禁過幾下電話係冇野既。間餐廳我地坐低係冇紙巾,冇水。但佢收好貴重要加1!紙巾同水都冇,我地都冇出聲,收食物既人彈到我電話,我見佢地咁忙,都冇問佢拎紙巾,自己拎張tempo出黎抹咋個客都體諒你地忙唔叫你地拎野你有冇體諒我地重有10分鐘你吹乜?比$429食d咁既野加埋一紙巾冇水要問佢先有食一個鐘早10分鐘
第二次去圍坊食野,上次食上海野好滿意,但太多人

點知就中伏
主要係服務態度

叫左個臭臭鍋,蟹蓋唔知乜,台灣腸,同芋泥蛋餅
呢d野食大概1835到

個客都體諒你地忙唔叫你地拎野
你有冇體諒我地重有10分鐘你吹乜?

比$429食d咁既野加埋一
又貴($178)又少料
出面$100都有重多料好味過佢
個餐到枱面,到滾左,食得20分鐘就比人趕
即係我如果要食夠30分鐘係冇左3份1時間喎
重要我抹緊嘴架喎問埋邊度比錢,吹人可唔可以睇下人地做緊乜先呀?

叫個經理過黎同佢講,未夠鐘吹我地做乜
好好地比我同呀爸呀媽食個飯都唔得
平時都夠哂忙好難得出黎食
上菜慢又要滾我地都盡快食哂
個經理重話佢驚漏左單過黎幫我地跟單?聽到我呆左,我已經體諒佢地忙,紙巾都係用自己個d, 但呢間餐廳反而係唔理食客感受,前幾篇都見有人咁講。

侍應重要喺收銀個邊話唔係佢彈到我部電話
我有話過邊個彈?我冇怪過我電話污糟左囉!咁少事我會抹返!!雖然呢樣已經唔好,不明來歷既食物殘渣,但我冇怪任何人囉!我提係默為要自己拎紙巾,又要叫加一,我亦體諒緊佢唔洗佢地忙都幫拎野
已經默默地抹返唔出聲,係佢行過黎見我抹緊嘴同電話趕我地。d態度真係極劣!

個經理話free返杯野飲諗住當無野,但我同我屋企人覺得好無理,依加係你搞到我地食野既experience好差,我明有protocol, 但根本未夠鐘好好地食餐飯都要吹!

事後個經理話個員工去廁所唔會出黎同我地講
我地覺得個經理根本錯重點
我地只係想安心食餐好d
夠鐘你同我講我絕對接受
但事實唔係囉!
個員工最後出黎話自己唔識講野,你要道歉既係你未夠鐘就吹人呀!
然後個經理係咁話free野飲,我地作為食客比得起錢入黎食,唔係要你地呢d免費野,我靜係要個舒適環境食野!但呢餐食到一肚氣囉!當然我地堅持比返正價。唔會因為呢少少野就唔講返我既用餐感受!

就算你成餐free比我我都係會照差評!我唔想下一個食客受害,開心入去食到嬲住走。

臭臭鍋($178)
份量少又唔好味

台灣腸($56)
算最正常味,但得極少片,睇蒜頭就知個size

芋泥蛋餅
望落樣ok, 但冇味,試過好多都好味過佢

蟹蓋
諗緊點解咁平,唔好味好細隻,入面重要係carrot絲同d好似lan 魚肉咁打出黎既野,完全冇蟹味

芋香珍奶
稀得好離譜,得個色,珍珠係個芯好實,個邊好鬆咁,極難飲$5都唔值
不可一不可再!!

台北倆伴 (大圍)大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿今日黎左去大圍新開商場「圍方」。商場真係好多嘢食。每一間餐廳係開門前已經好多人排隊。但我就選擇咗呢間台式嘢啦⋯⋯總算唔錯!都有啲驚喜。食麵個麵質非常之好。個湯都好好味。係啲服務態度差啲啦⋯⋯好似趕客走!😋😋😋😋😋😋😋😋慢煮豬軟骨便當$92古早滷蜜汁排骨便當$92紅燒牛三寶手工麵$88紅燒牛三寶麻辣拌麵$98😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓食物質素水準高,都算係性價比高。不過唔好既野只有60分鐘用餐。如果同小朋友就唔太夠。仲要入坐起計。呢樣野要改善一下。
台北倆伴 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
2023-08-20
2023-08-14 712 浏览
圍方新開台灣菜每次經過都大排長龍今次特登11幾左右黎點知都要等一陣先入得見佢個蟹肉蟹黃拌麵係限量決定試一試黎到個份量好大蟹肉蟹黃都好多我先試一啖感覺有點腥口我再倒一倒黑醋試試感覺好一點但都吾係話好好食最後拌麵都食吾完另外古早蜜汁排骨便當配菜我地吾食鴨血所以佢轉左麻辣豆腐俾我地個排骨食一啖完全吾夠熱而且落左好多蜜汁令到個排骨都吾夠脆而又偏甜個肉燥飯正正常常偏乾少少可能岩岩開張好多野都未做好或者隔一排再試下睇下
圍方新開台灣菜
我先試一啖感覺有點腥口
我再倒一倒黑醋試試
感覺好一點但都吾係話好好食
最後拌麵都食吾完
宜蘭蟹肉蟹黃拌麵(限量)

另外古早蜜汁排骨便當

可能岩岩開張好多野都未做好
或者隔一排再試下睇下
2023-08-11
2023-08-13 494 浏览
餐廳位於圍方商場,新開張,可在門口取票,但當人太多,就會暫停取票服務,等一等又可以拎啦🤷‍♀️於星期六去食午餐,好多人,等左大概20分鐘,冇限用餐時間。揀左兩個便當🍱❇️彰化花雕雞卷便當 $88🌀 花雕雞卷入味,雞肉唔會老 👍 飯有滷肉、肉鬆、雪菜、半隻溏心蛋,材料豐富!🌀紫菜湯有豬肉丸碎,味道正常。🌀鴨血豆腐有少少辣,豆腐吸曬D 汁。❇️慢煮豬軟骨便當 $92🌀豬軟骨炆得好淋,有肥有瘦肉,味道鹹鹹地帶有少少酸味,感覺一般。❇️逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $56🌀材料充足,蛋餅好香,又軟又硬,口感好有層次👍❇️芋香珍珠奶茶 (跟餐+$12)🌀聞落去芋香味重,但飲落去味道有D 假,珍珠煙韌!❇️大甲芋頭芋圓鮮奶(跟餐+$18)🌀材料充足,奶味重,每飲一啖就有芋泥肉+芋圓,好有咬口👍 本人非常鐘意
於星期六去食午餐,好多人,等左大概20分鐘,冇限用餐時間。
揀左兩個便當🍱
❇️彰化花雕雞卷便當 $88
🌀紫菜湯有豬肉丸碎,味道正常。
🌀鴨血豆腐有少少辣,豆腐吸曬D 汁。

❇️慢煮豬軟骨便當 $92

❇️逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $56
🌀材料充足,蛋餅好香,又軟又硬,口感好有層次👍

❇️芋香珍珠奶茶 (跟餐+$12)
🌀聞落去芋香味重,但飲落去味道有D 假,珍珠煙韌!

❇️大甲芋頭芋圓鮮奶(跟餐+$18)
新商場圍方咪放開左一個月終於去踩場,本身諗住聽日應該會少人啲,但係撞親暑假都係諗多咗。😂一早Mark定試台灣餐廳,本身諗住lunch hour,一拎飛都要燈50個Number即刻打咗退堂鼓,出咗商場食完碗麵再入嚟再戰tea hour反而好d,15分鐘已經有位。兩個人分別叫咗:1)大腸麵線淡水焢肉刈包$52 同2)麻辣鴨血臭豆腐拌麵 $56 加咗$8 珍珠奶茶同 $18鳳梨水果茶,價錢以新商場算中規中矩,飲品唔加錢其實都多選擇,$8同$18嘅選擇都算OK大腸麵線淡水焢肉刈包:有驚喜,大腸麵線份量好足夠味道都唔錯,唔會重口味死咸,另外配有醋可加落去食,唔知佢用邊隻,但鍾意食醋嘅人未必會覺得好強醋味可能會失望,但對於我唔太喜醋,加落去反而啱啱好,味道會有層次啲。刈包最令人喜出望外,因為個包鬆軟(而家食到鬆軟嘅刈包其實好難😂,好多第一啖一咬落去都係硬嘅),肉亦都唔算太肥又足味,食完唔會有油膩感。麻辣鴨血臭豆腐拌麵:都係有驚喜,但驚啲😂因為個拌麵比一般辣好多,其他嘢味道其實唔差但係有啲唔夠熱,特別個配菜甜不辣,睇落去係炸,但係咬落去有啲凍,立即會有落差感。其他整體不過不失。但係兩杯飲料就係我哋比

但係兩杯飲料就係我哋比較唔滿意嘅地方,加錢配飲品嚟講,係會失望,因為兩杯嘢飲嘅質素都真係麻麻。飲咗第一啖已經覺得情願嗌杯唔使加錢。特別鳳梨水果茶,基本上我會覺得佢似其他餐廳嘅普通有味嘅茶只不過加咗啲完全冇甜味嘅鳳梨喺入邊可以咬下。兩杯嘢飲加倍價錢一共$26你會情願出去以正價買杯珍珠奶茶飲會開心啲。

所以希望佢飲品可以改善,如果唔係以主要做居民生意嘅地方,應該加錢再配嘢飲唔會有下一次。
麻辣鴨血 臭豆腐拌麵
麻辣鴨血 臭豆腐拌麵
2023-08-09 422 浏览
食晚飯 排隊等叫枱 等左半個鐘 有枱啦 明明出面已冇咩人等 過晒peak hour 眼見有兩張吉卡位 仲要係半小時後last order 食客正式攞位排隊等左半個鐘 明明有位都吾俾人坐 仲要迫人搭枱 拒絕搭枱 直豆叫你企一二邊淨企 冇交代要再等幾耐 客人真金白銀俾錢食飯 俾你當乞兒對待 呢啲超級發錢寒管理法 建議你直頭放個功德箱係門口 收數
2023-08-09 368 浏览
新開圍方幾多嘢食,今次就試吓台灣嘢。平日6點半去到已經好多人,等左半個鐘終於叫到我哋,但同我哋講要搭枱🤮 唔撘就要再等🥹 無辦法之下唯有撘枱。門口個職員仲要勁不耐煩🙄️。 限時一個鐘、食完之後侍應就即刻黎收嘢,感覺有啲急🙈嘢食黎講不過不失,正常既台灣嘢

限時一個鐘、食完之後侍應就即刻黎收嘢,感覺有啲急🙈

嘢食黎講不過不失,正常既台灣嘢
2023-08-08 225 浏览
琴晚叫咗排骨便當,排骨好鹹😅😅😅,肉鬆滷肉還好。芋泥芝士蛋餅,味道比較淡,不過不失,無特別。鹽酥雞球不知所謂,成舊都係粉咁濟,好多粉,咬開入邊啲雞肉係有小小粉紅色,無味。🥲🥲🥲芋泥大甲鮮奶又係一啲都唔甜,好淡,芋泥係一塊塊,不推介。🥲🥲🥲最誇張係,琴晚淨係食咗呢啲嘢,今早起身到lunch前,已經肚痾咗5次,我同女朋友都肚痾,我哋唔會再食呢間嘢😭😭😭第一間係圍方食嘅餐廳,就中伏,搞唔掂。

琴晚叫咗排骨便當,排骨好鹹😅😅😅,肉鬆滷肉還好。

芋泥芝士蛋餅,味道比較淡,不過不失,無特別。

第一間係圍方食嘅餐廳,就中伏,搞唔掂。
見圍方商場新開,又咁岩見到Gulu有得拎定飛,平日晏晝就走過黎食Lunch試下新開既餐廳 - 台北倆伴🍽️呢個係Menu,都好多選擇,Lunch仲包一杯飲品(基本冷泡茶或者奶茶)🍽️慢煮豬軟骨麻辣拌麵🍜配 桂圓紅棗茶🍜份量足,豬軟骨都煮得夠入味,拌麵個汁都好惹味吸引,但敗筆係拌麵黎講佢麵質煮得太淋☕️桂圓紅棗茶,呢個反而比想像中出息,甜度茶味適中🍽️彰化花雕雞卷便當配鳳梨烏龍冷泡茶🍚魯肉飯份量都大,飯口感好粒粒分明,而個魯肉都唔會太咸😋🐔花雕雞卷就肉質嫩滑,酒味就略嫌唔夠入味,要自己再反幾轉浸多d 花雕酒會入味同再好送飯d~🍵鳳梨烏龍冷泡茶正常冷泡茶,無咩特別,唔太甜🍽️紅燒半筋半肉手工麵配台灣奶茶🍜半筋半肉軟嫩入味,入口即化🐮雖然係湯麵,但反而冇伴麵煮到咁淋👍湯就反而冇咩特別,唔係想像中係香濃既牛肉湯🤷🏻‍♂️🧋台灣奶茶,全部飲品中最失敗係杯奶茶,一黎到睇顏色就知個奶落得太多😑果然飲落冇咩茶味,比d奶味搶哂,完全唔似一杯奶茶👻👻👻係大圍黎講都係難得一間唔錯既台式餐廳🍴下次可以再試下d小食同其他便當😋

🍽️慢煮豬軟骨麻辣拌麵🍜配 桂圓紅棗茶

☕️桂圓紅棗茶,呢個反而比想像中出息,甜度茶味適中

🍽️彰化花雕雞卷便當配鳳梨烏龍冷泡茶

🍚魯肉飯份量都大,飯口感好粒粒分明,而個魯肉都唔會太咸😋
🍵鳳梨烏龍冷泡茶
正常冷泡茶,無咩特別,唔太甜

🍽️紅燒半筋半肉手工麵配台灣奶茶

🍜半筋半肉軟嫩入味,入口即化🐮
雖然係湯麵,但反而冇伴麵煮到咁淋👍
湯就反而冇咩特別,唔係想像中係香濃既牛肉湯🤷🏻‍♂️
果然飲落冇咩茶味,比d奶味搶哂,完全唔似一杯奶茶👻👻👻

2023-08-01
2023-08-02 356 浏览
湯麵,湯底好咸,雞卷味道一般,牛肉麵,肉咬不開,米粉上面隻蝦只有一片又係咬不開原本叫左一杯紅棗茶,上枱見到有菊花,原來係獨立包裝,唔可以改冇菊花,結果要取消,咁嘅價錢,實在不合理
2023-08-01
2023-08-01 304 浏览
今日晚上嚟到呢間台北倆伴餐廳,由於是新開張很多人,等了大概45分鐘一行五人需要分開枱坐以三人及二人枱坐下不夠兩分鐘他說有張四日他為由於當中有一位小朋友所以還是選擇四人卡位坐得比較迫一啲。我點了彰化花雕雞卷便當,慢煮豬軟骨便當,紅燒牛三寶手工麵沙爹牛肉粉絲鍋,古早台灣烤香腸,飲品我點了冬瓜茶,香芋珍珠奶茶。很快便送上餐古早台式烤香腸我覺得切開一片片與台灣食的雖然味道分別不大,但在台灣吃的比較慷香腸是整條蒜頭是一顆顆,彰化花要計花雕味濃可惜雞卷比較硬,慢煮豬軟骨有點像豬腳薑的味道有少許醋味相當醒胃,紅燒牛三寶牛嘅份量相當之多而且炆得非常之琳,沙爹牛肉粉絲吸收了沙爹汁味道濃香而不辣,冬瓜茶我點了小甜可惜猶如清水一般是叫經理,經理即時換上另一杯正常甜度的服務非常之好,唯獨是5人的話座位比較少這點大家留意一下。

彰化花要計花雕味濃可惜雞卷比較硬,

慢煮豬軟骨有點像豬腳薑的味道有少許醋味相當醒胃,

紅燒牛三寶牛嘅份量相當之多而且炆得非常之琳,