同朋友嚟圍方行街見最頂層呢間台灣餐廳好多人以為成個商場都係中高價餐廳望下門口餐牌,係街坊價錢下午茶平均五十幾蚊已經有主菜.湯 同飲品叫咗三個Set 都唔洗$200抵食過去快餐店好多🥢老阿嬤熔肉肉鬆滷肉飯滷肉同飯嘅比例恰好熔肉口感有點似東坡肉軟腍又肥美🥢古早滷肉飯 大腸麵線大腸麵線去台灣必食呢度加上大腸,增添味道同口感味道唔會太鹹🥢鹽酥雞肉鬆滷肉飯 鹽酥雞係我至愛配上有滷水蛋嘅滷肉飯係完美嘅配搭🥢地瓜酥蕃薯味道甜甜又甘香夠乾身.唔油膩🥢仙草奶茶滑嘟嘟嘅仙草加入台灣奶茶之中味道唔會太甜🥢桂圓紅棗茶入秋季節.飲杯滋潤一下就最啱喇雖然全場爆滿但店員服務依然貼心周到以後嚟大圍食飯又多個抵食選擇喇

同朋友嚟圍方行街

見最頂層呢間台灣餐廳好多人

以為成個商場都係中高價餐廳
望下門口餐牌,係街坊價錢
下午茶平均五十幾蚊已經有主菜.湯 同飲品

熔肉口感有點似東坡肉
軟腍又肥美

🥢古早滷肉飯 大腸麵線
大腸麵線去台灣必食
呢度加上大腸,增添味道同口感
味道唔會太鹹

但店員服務依然貼心周到

以後嚟大圍食飯又多個抵食選擇喇
2023-10-18
2023-10-17 119 浏览
台北倆伴大圍車公廟路18號圍方5樓228號舖經開大圍,好多選擇,老友推介去圍方食台灣菜,估唔到大商場入面都有高質嘅台灣菜。🤤逢甲肉鬆榨菜蛋餅蛋餅即叫即制,面層放了肉鬆,外層香脆,蛋味香濃,榨菜夠爽,處理得很好,鹹度適中不油膩,推薦!😻紅燒牛肉麵台灣麵夠煙韌,湯底沒有味精,可以直接飲用,加了香蔥和酸菜提升層次。紅燒牛肉夠新鮮,入口即溶,醃得好入味,必食!😽古早滷肉飯面層放了滷肉、肉鬆、溏心蛋。飯底香,口感煙韌,溏心蛋醃製得很好,蛋味濃郁,好入味,肉鬆夠鬆化。滷肉新鮮,肉汁豐富,送飯一流。😋鹽酥雞肉即叫即炸,皮薄餡靚,雞肉香滑,炸油新鮮,好味道。😍紫菜貢丸湯紫菜爽口,貢丸彈牙,湯底鮮甜。甜不辣好過癮,口感煙韌,有啲似魚蛋。古早烤台灣腸香氣四溢,爽脆香甜,趁熱食好正,加蒜片效果更佳。彰化花雕雞卷花雕醬汁調配得很好,雞肉味夠香濃,杞子香甜。鮮鳳梨水果茶和愛文芒果綠茶甜度適中,用新果汁和果肉調配,飲完好舒暢。😺桂圓紅棗茶我把所有配料吃光了,加了蜜糖,好滋潤。😄台北倆伴 環境舒適,食物新鮮,沒有味精,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
台北倆伴

大圍車公廟路18號圍方5樓228號舖

逢甲肉鬆榨菜蛋餅

紅燒牛肉麵

古早滷肉飯

鹽酥雞肉

即叫即炸,皮薄餡靚,雞肉香滑,炸油新鮮,好味道。😍

紫菜貢丸湯

紫菜爽口,貢丸彈牙,湯底鮮甜。

甜不辣

好過癮,口感煙韌,有啲似魚蛋。

古早烤台灣腸

香氣四溢,爽脆香甜,趁熱食好正,加蒜片效果更佳。

彰化花雕雞卷

花雕醬汁調配得很好,雞肉味夠香濃,杞子香甜。

桂圓紅棗茶

我把所有配料吃光了,加了蜜糖,好滋潤。😄

2023-10-17
2023-10-13 122 浏览
新開圍方,而家先去行下,有好幾間都多人排隊,夜晚7:10分到經過台灣野食,其實當時見都好多人,我拎3人位,點知一拎完轉願就到我又好快😬😬但要齊人先入,同埋得一小時用餐時間,如果佢上餐快都話,但佢唔係,唔知係味新開關係,希望將來會轉90分鐘比較好,如何有同小朋友既家庭就一小時可能唔夠好喇,講返野食方面,我地叫左個蜜汁排骨飯,牛骨湯面,捲蛋,屙仔麵線等個飯配既醫汁好正,用既米口感都唔錯,令人會想不停咁食,個面就冇飯咁好味,但係都叫唔錯,好足料,好多牛肚牛腩牛筋等,屙仔麵線就覺得好食過台灣,面質冇咁林,整體都幾好,係某類別上餐比較耐,下次都會再黎食
2023-10-11
2023-10-11 119 浏览
淡水焢肉刈包 ➰ $38呢個值得推薦,好好食入面呢酸菜酸度剛剛好,中和左五花腩的油脂感。而五花腩入口即溶,食落唔覺好肥。刈包口感唔係一般曼頭,係煙煙韌韌既口感。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️彰化花雕雞卷 ➰ $62雞卷好有酒味,薄切令雞肉入哂味,而雞皮好薄,肉質都好有紮實,唔係梅哂既雞肉。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️逢甲大腸麵線(輕量) ➰ $42麵線味道唔會太重,喜歡有層次啲可以落醋,大腸幼切會比較易入口,增加多份味道又唔會有內臟味。金菇亦融入左麵線,令整體有提鮮作用。蒜蓉味就不太重。適合不喜太重蒜蓉的人。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️士林夜市蟹蓋 ➰ $52蝦餅同蟹肉絲融合地打成膠釀入蟹蓋,好豐富的口感同味道。而表面煎到金黃色,好香脆。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️九層塔起司培根蛋餅 ➰ $62雖然呢個價錢唔平,但味道比平時食果d特別。九層塔炸香,夾起蛋餅入面,非常之香口。加埋厚厚軟軟既芝士同培根,好夾。蛋餅上面有日式照燒汁,甜甜地撞蛋餅既鹹香,好有層次。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️鮮鳳梨水果茶 ➰ $18唔會死甜,好多果肉,好好飲!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️店
淡水焢肉刈包 ➰ $38

呢個值得推薦,好好食
刈包口感唔係一般曼頭,係煙煙韌韌既口感。

彰化花雕雞卷 ➰ $62

逢甲大腸麵線(輕量) ➰ $42

士林夜市蟹蓋 ➰ $52

九層塔起司培根蛋餅 ➰ $62

雖然呢個價錢唔平,但味道比平時食果d特別。
九層塔炸香,夾起蛋餅入面,非常之香口。
加埋厚厚軟軟既芝士同培根,好夾。
蛋餅上面有日式照燒汁,甜甜地撞蛋餅既鹹香,好有層次。

鮮鳳梨水果茶 ➰ $18
唔會死甜,好多果肉,好好飲!

店舖設計好有特色,位於圍方,但價格合理,味道中上。
店員好友善,服務態度很好!
2023-10-10 167 浏览
第一次去圍方 唔算好好行類似yogo mall果種感覺都係連鎖店比較多今次試下台灣菜 小犬走既呢日番半晝黎到估唔到都要排隊等左大概半個鐘倒就到我基本上所有野都係正常發揮 好味但係冇驚喜 不過佢有d小窩係特別d 今次太飽 下次再叫!淡水焢肉刈包⭐️⭐️⭐️⭐️個肥豬肉好好味 再加小小花生醬同芫荽 正慢煮豬軟骨麻辣拌麵⭐️⭐️⭐️豬軟骨煮得好冧 台灣既拌麵特別好食 好煙靭古早起司芋泥肉鬆蛋餅⭐️⭐️⭐️呢個都係正常發揮 但係佢既芝士係特別厚 唔錯古早三杯雞⭐️⭐️⭐️我地坐起門口位,唔知點解有2個人經開都問呢個係乜,係咪賣相特別吸引?我覺得味道唔錯 如果可以配埋飯就更好但佢地有小菜單點 不過冇魯肉飯單點架
第一次去圍方 唔算好好行
類似yogo mall果種感覺
都係連鎖店比較多
今次試下台灣菜 小犬走既呢日
番半晝黎到估唔到都要排隊
等左大概半個鐘倒就到我
基本上所有野都係正常發揮
好味但係冇驚喜
不過佢有d小窩係特別d 今次太飽 下次再叫!

淡水焢肉刈包

但佢地有小菜單點 不過冇魯肉飯單點架

2023-10-09
  • 淡水焢肉刈包
2023-10-09 89 浏览
位置在大圍的圍方,行完買完就揾嘢食,台灣菜都係我哋鐘意食,室內牆上面嘅佈置,係一隻隻金色飛鳥,所以都好搶眼⋯⋯紅燒牛三寶手工麵牛筋、牛𦟌、牛肚三樣都夠入味,炆得夠腍,麵條彈牙吸收湯汁好好味。古早滷蜜汁排骨便當豬扒淋上咗黑醋汁,令到炸物冇咁油膩感,而且炸得香脆,肉質厚但唔乾。滷肉飯好有台灣feel ,滷肉粒同滷汁滿滿的,食到滷肉香。士林夜市蟹蓋(3件)將材料攪勻釀入蟹蓋,蟹蓋焗得好香,入口軟綿,食到材料好豐富同鮮味。桂圓紅棗茶除咗元肉、紅棗還有初菊,味道清甜。愛文芒果起司奶蓋入口有香芒味,質感綿滑,唔會太甜。

紅燒牛三寶手工麵

古早滷蜜汁排骨便當
滷肉飯好有台灣feel ,滷肉粒同滷汁滿滿的,食到滷肉香。

士林夜市蟹蓋(3件)

桂圓紅棗茶
除咗元肉、紅棗還有初菊,味道清甜。

愛文芒果起司奶蓋
入口有香芒味,質感綿滑,唔會太甜。
2023-10-04 2740 浏览
圍方開咗咁耐,今日趁小朋友返晒學,約朋友岀黎teatime吹水🥳佢介紹呢間話好食呀🩷🩷平時都勁多人等,今日閒日唔算太多人,等咗10分鐘就有位😀撳咗飛仔之後附近有休息櫈坐下,同埋鐘意佢用Gulu系統,可以喺附近行吓都唔驚Miss咗✨老少咸宜😂我哋仲走去後面買零食先…之後返黎岩岩好有位食物必食🔥私房麻辣牛三寶呢個其實係最尾嗌🙈因為聽到後面枱不停話好食😂,我哋今日又唔洗就小朋友,所以就share食呢個🥳真係必嗌!勁好食🤤超級開胃!BB級程度…啲牛𦟌超冧!金錢肚勁入味!牛筋大大碌🤪好似啫喱咁易咬😆仲有百頁豆腐索晒啲汁,隔離有啲咸酸菜,又酸又麻又辣~~~好想加飯食😭😭😭勁有心機嘅小食!紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯不嬲都有選擇困難症的me🤧食台灣野緊係滷肉飯啦!但紅燒牛肉麵都好岀名架…點算好呢?一定係好多人都好似我咁😂所以就有呢個雙拼!why not both?😂牛肉超冧!湯底好好味😋麵質有咬口✨滷肉飯又係不得了🙈珍珠米好好𡁻,啲肉鬆同滷肉甜甜地好開胃🩷🩷🩷鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜湯及地瓜酥鹽酥雞又係台灣必食項目!超級酥脆✨外脆內嫩好surprise 個地瓜酥,一人一條唔夠喉😂但食哂個餐又好夠飽…個地瓜酥

食物

必食🔥私房麻辣牛三寶

紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯
牛肉超冧!湯底好好味😋麵質有咬口✨

鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜湯及地瓜酥
鹽酥雞又係台灣必食項目!超級酥脆✨外脆內嫩
好surprise 個地瓜酥,一人一條唔夠喉😂但食哂個餐又好夠飽…個地瓜酥~軟軟甜甜🥹🥹🥹好正…

芒果芝士奶蓋
今次試芒果🩷我好鐘意奶蓋系列,有藍莓同芒果揀,我就先試呢個,一定一定先攪勻先😂😂因為佢好滿,所以我飲咗啲先搞…啲奶蓋勁濃勁好飲…芒果又唔會死甜!好夾

奶蓋烏龍
朋友佢鐘意茶飲,所以佢嗌咗烏龍。奶蓋配烏龍都好夾!值得一試

酸菜
呢個真係好開胃!食米粉、麵、飯都可以加下🩷超級好食🤤酸酸地

其他

呢個嘅裝修好舒服,走廊都好闊落,今日黎都有好多小朋友、老人家食,職員們都好nice,呢到開到10點,收加一服務費。可以俾支付寶、八達通、信用卡✨超級方便

• 麻辣牛三寶
  • 芒果芝士奶蓋
  • 地瓜酥
2023-10-03 1852 浏览
國慶假期正日到處都人頭涌涌,最近大圍和啓德都開了新商場,自然成爲大家逛街的新熱點,我也不甘落後,到了大圍的圍方趁熱鬧,人流超級多,點一杯臺式飲料都要等30分鐘。幸好有不少餐廳都接受使用The Gulu APP取票,我一次過拿了幾家餐廳的票,最快輪到我的餐廳就是這一家台北倆伴,以台灣菜來説定價不算便宜,點午市套餐會比較划算。剛坐下就被旁邊桌子的人在吃的臭臭鍋熏到,好像在洗手間内用餐一樣,所以我提出了換位置,最後也成功了。1、彰化花雕雞卷便當($88)套餐包括花雕雞卷、滷肉飯、蜂巢豆腐鴨血、紫菜湯和一杯飲料,挺豐富的。花雕雞卷的醬汁充滿花雕酒香,味道不會過鹹,用來倒進飯裏拌飯也不錯~ 鷄肉偏硬不算很入味。滷肉飯加上腌菜超級開胃,還有肉鬆和溏心蛋,配料都很好吃,很快就吃完整碗飯~黑糖薑母茶裏面有紅棗、杞子、乾玫瑰花,感覺非常養生,暖暖的對女生暖宮很不錯~2、宜蘭蟹肉蟹黃拌麵($118)不推薦這道菜,蟹黃醬用了過多的芡汁,質感很濃稠,但沒有蟹黃蟹肉的鮮味,加了點浙江醋味道提鮮了一點,但這個價錢CP值太低,配菜也是只有一碗紫菜湯和一杯飲料。
1、彰化花雕雞卷便當($88)

腌菜

2、宜蘭蟹肉蟹黃拌麵($118)
宜蘭蟹肉蟹黃拌麵
宜蘭蟹肉蟹黃拌麵
2023-10-01
腌菜
2023-09-30 481 浏览
中秋節可以提早放工,趁機走去大圍商場行街。估唔到今日都有下午茶,見平平地就入去試試。台中芋頭貢丸新竹米粉芋頭貢丸彈牙,香濃芋頭味,米粉細緻滑順,加上甜梅菜,口感更豐富。麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥鴨血柔軟,臭豆腐氣味獨特,拌麵有陣陣麻辣香,適合喜歡吃辣的朋友。地瓜酥外層酥脆,內裡糯,紫菜貢丸湯簡單清爽。鹹蛋黃芋泥酥濃郁芋頭香氣,口感綿密,鹹蛋味道甘香,一款特色的小食。熱黑糖薑母茶(跟餐)黑糖的甜及薑母的辣,適合手腳冰冷嘅我飲用。熱桂圓紅棗茶(跟餐)飲品材料十足,桂圓香味、紅棗甜味,有一種溫暖舒適嘅感覺。
中秋節可以提早放工,趁機走去大圍商場行街。

估唔到今日都有下午茶,見平平地就入去試試。

台中芋頭貢丸新竹米粉

麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥

鹹蛋黃芋泥酥
濃郁芋頭香氣,口感綿密,鹹蛋味道甘香,一款特色的小食。

熱黑糖薑母茶(跟餐)
黑糖的甜及薑母的辣,適合手腳冰冷嘅我飲用。
熱桂圓紅棗茶(跟餐)
飲品材料十足,桂圓香味、紅棗甜味,有一種溫暖舒適嘅感覺。
2023-09-29
2023-09-29 235 浏览
今日終於嚟到大圍嘅新地標 — 圍方😊 由於仲未有時間返台灣鄉下的關係,所以今日揀咗食台菜😁 估唔到係呢個價位,下午茶選擇仲有咁多款式,真係幾吸引~紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $58食台灣菜我一定會試最地道的牛肉麵和滷肉飯。呢個set就滿足到我了😌 牛肉嫩,啖啖肉。個麵如果可以再彈牙啲就perfect😋 滷肉飯好好食!!個調味啱啱好唔會好鹹,滷肉脂肪香加埋熱辣辣嘅飯食落去好溫暖😄花雕雞卷麻辣拌麵 配 紫菜貢丸湯+地瓜酥 $56哇,個麵麻辣好惹味,越食越辣🌶️🌶️真係會令條脷麻果隻🥵 好彩有甜甜的地瓜酥中和返。芋泥三色芋圓 $46芋圓又係我見到必點必試的東東🤤 呢度D圓都算Q,加埋仙草可下下火~鹹蛋黃芋泥酥 $46見未飽叫多個小食🤭🤭 冇錯,又係芋泥,我真係好鍾意🤣 呢個好有驚喜!一碟3件~ 咬開嘅時候熱焫焫,外面脆但裡面好煙韌,仲有粒小小嘅蛋黃,唔會好膩😇
今日終於嚟到大圍嘅新地標 — 圍方😊

紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $58
食台灣菜我一定會試最地道的牛肉麵和

花雕雞卷麻辣拌麵 配
紫菜貢丸湯+地瓜酥 $56
哇,個麵麻辣好惹味,越食越辣🌶️🌶️
真係會令條脷麻果隻🥵 好彩有甜甜的地瓜酥中和返。

芋泥三色芋圓 $46
芋圓又係我見到必點必試的東東🤤
呢度D圓都算Q,加埋仙草可下下火~

鹹蛋黃芋泥酥 $46
2023-09-28 193 浏览
#搞串個pantry自從 #沙田 #大圍 開咗新嘅商場🛍️,頭嗰個禮拜🗓️已經好多人入去瘋狂打卡📸,我哋嗰陣喺呢個商場度一齊迫到水洩不通😂。今次我哋就試下呢個商場嘅新開餐廳啦🍽️,我哋揀咗一間 #台灣菜 🇹🇼。呢間舖頭係下午茶時段好旺🌤️,因為佢幾抵食💰,而且店員服務好好。🐷大腸麵線拼淡水焢肉刈包($52)我哋嗌咗走芫荽🍃,而大腸🐽嘅份量都唔少。麵線🍜用咗好香嘅麻油調味,芡汁嘅比例都啱我哋口味😋。焢肉刈包有饅頭本身嘅甜香味🍬,仲有五花腩🐖濃郁油脂感,同埋啱啱好畀酸菜🥒嘅味中和咗。🍳逢甲肉鬆榨菜蛋餅($48)榨菜同肉鬆🥓呢個配搭好適合蛋餅🍳,味道清新,唔會太滯😆,但係又食到綿香嘅肉味,同埋酸菜嘅開胃🤤。🍛鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥($62)肉鬆配埋滷肉嘅油脂感🥳好夾,而且每枱都有榨菜可以落🥒,加埋一齊味道好平衡、好豐富😍。地瓜酥外層酥脆,入面就係台式經典嘅煙韌QQ口感🫦。
#搞串個pantry

🐷大腸麵線拼淡水焢肉刈包($52)

🍳逢甲肉鬆榨菜蛋餅($48)

🍛鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥($62)
2023-09-27
下午茶
開幕咗2個月嘅圍方,今日來行下🛍️亦見到這間現代風格台店,門外聚集唔少人氣,我都係其一 🤭Menu有小食、定食、甜品等…加上新裝修,地方好乾淨✨推介👉🏻麻辣鴨臭豆腐拌麵$56定食盤有紫菜貢丸湯、地瓜酥外脆內軟麻辣鴨臭豆腐濃厚超迷人拌面好大碗入面有D肉粒,有酸菜。麻辣重口味迴盪🥵不過好過癮,酸菜唔夠仲可refill ♾️🌼桂圓紅棗茶(杞子、紅棗、胎菊)呢杯養生茶熱呼呼天然甜,飲落非常舒服🍠芋泥三色芋圓$46後續當然唔少得甜品,碗上擺放整齊有三色芋圓、芋蓉、仙草。中間個芋茸球好香好甜,而其它輕甜,能彼此中和及口感有不同層次,唔太好甜品嘅我都幾欣賞🤩

✨推介👉🏻麻辣鴨臭豆腐拌麵$56
定食盤有紫菜貢丸湯、地瓜酥外脆內軟
麻辣鴨臭豆腐濃厚超迷人

🌼桂圓紅棗茶(杞子、紅棗、胎菊)
呢杯養生茶熱呼呼天然甜,飲落非常舒服

🍠芋泥三色芋圓$46
後續當然唔少得甜品,碗上擺放整齊有三色芋圓、芋蓉、仙草。
2023-09-25
2023-09-23 340 浏览
放工後有野做,見有D時間去圍方揾食,睇左幾間,價錢都小貴,比較適合一班人聚餐share。走左一轉見到呢間價錢ok就入去食下。入去時候已經5點56分,捻住可能無得食下午茶餐,點知經理好好人比我點埋。叫左花雕雞卷配麻辣撈麵本身跟餐仲配紫菜貢丸湯+地瓜酥+一杯飲品,我叫左台式奶茶主食上得好快,5分鐘到就已經到左,但係飲品等左15分鐘都未到🫣,同店員催催就到左,不過唔知係咪唔記得幫我較返微甜,成杯奶茶對我黎講太甜講返主食,花雕雞卷酒味足,雞肉調味剛好,麻辣撈麵比我想像中辣,但係食落過癮,本身麵煮的剛好,軟硬適中。地瓜酥一般,紫菜貢丸湯有D太鹹,調味怪怪的,食曬湯入面D紫菜同貢丸就放棄左。整體黎講,店員親切服務好,食物ok,係配菜可以再好D,下次會想試下小火鍋。 以圍方商場餐廳價位黎講可以一試。

叫左花雕雞卷配麻辣撈麵
本身跟餐仲配紫菜貢丸湯+地瓜酥+一杯飲品,我叫左台式奶茶

2023-09-19
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍台北倆伴🔍 大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖黎到圍方想食下午茶經過見到呢間鋪好多人等位唸住試下,性價比好高下午茶set有兩款小食仲有湯~好吸引🤩🔶麻辣鴨血臭豆腐拌麵 💰56個人好鍾意食鴨血同臭豆腐,覺得呢間整得幾入味好有台式風味~拌麵下午茶黎講份量算多,好多肉碎撈埋一齊食好惹味🤤仲有碗紫菜肉丸湯好滿足😌🔶逢甲肉鬆榨菜蛋餅💰56肉鬆同榨菜作為內餡,再加上酥脆嘅蛋皮,口感相當豐富。配料味道食起黎有少少似瓷飯🤣🔶芋泥三色芋圓💰46以紫薯、芋頭同地瓜製成的芋圓,中間仲有芋泥~係甜品愛好者必食!搭配鮮奶更營造出濃郁嘅口感。🔶大甲芋圓鮮奶💰18味道濃郁建議喜歡濃啲味可以唔洗少甜🤣呢杯芋圓都滿滿的
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

味道濃郁建議喜歡濃啲味可以唔洗少甜🤣呢杯芋圓都滿滿的
  • 麻辣鴨血臭豆腐拌麵
  • 芋泥三色芋圓
2023-09-21 226 浏览
花雕雞卷麻辣拌麵🐔🦅係近排食過最冧、最有雞味嘅花雕雞卷,仲要有淡淡嘅真花雕酒味,係令人懷念嘅味道~👅 懷念昔日喺台灣旅行嘅日子,希望可以快啲有得去台灣旅行!!🧳 跟住配埋重麻香嘅撈麵,係開心嘅~ 不過唔好以為台灣嘢就唔辣喎~ 其實係夠曬辣。🔥🥵·鹽酥雞肉鬆滷肉飯🐔睇嚟我哋同雞有啲仇,食極都係雞~🤣 鹽酥雞炸得好脆,外脆內軟,仲有少少肉汁喺裏面。本身自己就鍾意食肉鬆,連埋滷肉一齊送飯,感覺都幾惹味吓~~~·逢甲肉鬆榨菜蛋餅🫔講咗鍾意食肉鬆嘅,所以點可以唔嗌呢個組合!🤭蛋餅皮軟熟香口,跟住有啲有咬口嘅榨菜,加埋甜甜哋獨特texture嘅肉鬆,感覺冇得輸啦~·櫻花蝦娃娃菜🥬🦐食咗咁多熱氣嘢,梗係要有返啲濕濕哋嘅菜入口先可以。咁我哋就揀咗比較清淡嘅上湯娃娃菜,加埋海量嘅櫻花蝦,提鮮之餘又幾好睇喎~·鮮鳯梨水果茶🍍原先唔係諗住叫呢款,但細心嘅侍應姐姐話俾我知嗰款水果茶味道會比較淡啲。如果鍾意濃味少少,又或者甜少少嘅可以揀呢一款,最後決定聽佢講⋯又真係幾唔錯喎~ 有甜甜哋嘅鳳梨味,仲有一種夾嘅嘅濃茶香,可能佢估到我鍾意飲茶?!😬
花雕雞卷麻辣拌麵🐔🦅
鹽酥雞肉鬆滷肉飯🐔