2023-10-03 1776 浏览
國慶假期正日到處都人頭涌涌,最近大圍和啓德都開了新商場,自然成爲大家逛街的新熱點,我也不甘落後,到了大圍的圍方趁熱鬧,人流超級多,點一杯臺式飲料都要等30分鐘。幸好有不少餐廳都接受使用The Gulu APP取票,我一次過拿了幾家餐廳的票,最快輪到我的餐廳就是這一家台北倆伴,以台灣菜來説定價不算便宜,點午市套餐會比較划算。剛坐下就被旁邊桌子的人在吃的臭臭鍋熏到,好像在洗手間内用餐一樣,所以我提出了換位置,最後也成功了。1、彰化花雕雞卷便當($88)套餐包括花雕雞卷、滷肉飯、蜂巢豆腐鴨血、紫菜湯和一杯飲料,挺豐富的。花雕雞卷的醬汁充滿花雕酒香,味道不會過鹹,用來倒進飯裏拌飯也不錯~ 鷄肉偏硬不算很入味。滷肉飯加上腌菜超級開胃,還有肉鬆和溏心蛋,配料都很好吃,很快就吃完整碗飯~黑糖薑母茶裏面有紅棗、杞子、乾玫瑰花,感覺非常養生,暖暖的對女生暖宮很不錯~2、宜蘭蟹肉蟹黃拌麵($118)不推薦這道菜,蟹黃醬用了過多的芡汁,質感很濃稠,但沒有蟹黃蟹肉的鮮味,加了點浙江醋味道提鮮了一點,但這個價錢CP值太低,配菜也是只有一碗紫菜湯和一杯飲料。
1、彰化花雕雞卷便當($88)

腌菜

2、宜蘭蟹肉蟹黃拌麵($118)
宜蘭蟹肉蟹黃拌麵
宜蘭蟹肉蟹黃拌麵
2023-10-01
腌菜
2023-09-30 479 浏览
中秋節可以提早放工,趁機走去大圍商場行街。估唔到今日都有下午茶,見平平地就入去試試。台中芋頭貢丸新竹米粉芋頭貢丸彈牙,香濃芋頭味,米粉細緻滑順,加上甜梅菜,口感更豐富。麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥鴨血柔軟,臭豆腐氣味獨特,拌麵有陣陣麻辣香,適合喜歡吃辣的朋友。地瓜酥外層酥脆,內裡糯,紫菜貢丸湯簡單清爽。鹹蛋黃芋泥酥濃郁芋頭香氣,口感綿密,鹹蛋味道甘香,一款特色的小食。熱黑糖薑母茶(跟餐)黑糖的甜及薑母的辣,適合手腳冰冷嘅我飲用。熱桂圓紅棗茶(跟餐)飲品材料十足,桂圓香味、紅棗甜味,有一種溫暖舒適嘅感覺。
中秋節可以提早放工,趁機走去大圍商場行街。

估唔到今日都有下午茶,見平平地就入去試試。

台中芋頭貢丸新竹米粉

麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥

鹹蛋黃芋泥酥
濃郁芋頭香氣,口感綿密,鹹蛋味道甘香,一款特色的小食。

熱黑糖薑母茶(跟餐)
黑糖的甜及薑母的辣,適合手腳冰冷嘅我飲用。
熱桂圓紅棗茶(跟餐)
飲品材料十足,桂圓香味、紅棗甜味,有一種溫暖舒適嘅感覺。
2023-09-29
2023-09-29 235 浏览
今日終於嚟到大圍嘅新地標 — 圍方😊 由於仲未有時間返台灣鄉下的關係,所以今日揀咗食台菜😁 估唔到係呢個價位,下午茶選擇仲有咁多款式,真係幾吸引~紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $58食台灣菜我一定會試最地道的牛肉麵和滷肉飯。呢個set就滿足到我了😌 牛肉嫩,啖啖肉。個麵如果可以再彈牙啲就perfect😋 滷肉飯好好食!!個調味啱啱好唔會好鹹,滷肉脂肪香加埋熱辣辣嘅飯食落去好溫暖😄花雕雞卷麻辣拌麵 配 紫菜貢丸湯+地瓜酥 $56哇,個麵麻辣好惹味,越食越辣🌶️🌶️真係會令條脷麻果隻🥵 好彩有甜甜的地瓜酥中和返。芋泥三色芋圓 $46芋圓又係我見到必點必試的東東🤤 呢度D圓都算Q,加埋仙草可下下火~鹹蛋黃芋泥酥 $46見未飽叫多個小食🤭🤭 冇錯,又係芋泥,我真係好鍾意🤣 呢個好有驚喜!一碟3件~ 咬開嘅時候熱焫焫,外面脆但裡面好煙韌,仲有粒小小嘅蛋黃,唔會好膩😇
今日終於嚟到大圍嘅新地標 — 圍方😊

紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $58
食台灣菜我一定會試最地道的牛肉麵和

花雕雞卷麻辣拌麵 配
紫菜貢丸湯+地瓜酥 $56
哇,個麵麻辣好惹味,越食越辣🌶️🌶️
真係會令條脷麻果隻🥵 好彩有甜甜的地瓜酥中和返。

芋泥三色芋圓 $46
芋圓又係我見到必點必試的東東🤤
呢度D圓都算Q,加埋仙草可下下火~

鹹蛋黃芋泥酥 $46
2023-09-28 193 浏览
#搞串個pantry自從 #沙田 #大圍 開咗新嘅商場🛍️,頭嗰個禮拜🗓️已經好多人入去瘋狂打卡📸,我哋嗰陣喺呢個商場度一齊迫到水洩不通😂。今次我哋就試下呢個商場嘅新開餐廳啦🍽️,我哋揀咗一間 #台灣菜 🇹🇼。呢間舖頭係下午茶時段好旺🌤️,因為佢幾抵食💰,而且店員服務好好。🐷大腸麵線拼淡水焢肉刈包($52)我哋嗌咗走芫荽🍃,而大腸🐽嘅份量都唔少。麵線🍜用咗好香嘅麻油調味,芡汁嘅比例都啱我哋口味😋。焢肉刈包有饅頭本身嘅甜香味🍬,仲有五花腩🐖濃郁油脂感,同埋啱啱好畀酸菜🥒嘅味中和咗。🍳逢甲肉鬆榨菜蛋餅($48)榨菜同肉鬆🥓呢個配搭好適合蛋餅🍳,味道清新,唔會太滯😆,但係又食到綿香嘅肉味,同埋酸菜嘅開胃🤤。🍛鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥($62)肉鬆配埋滷肉嘅油脂感🥳好夾,而且每枱都有榨菜可以落🥒,加埋一齊味道好平衡、好豐富😍。地瓜酥外層酥脆,入面就係台式經典嘅煙韌QQ口感🫦。
#搞串個pantry

🐷大腸麵線拼淡水焢肉刈包($52)

🍳逢甲肉鬆榨菜蛋餅($48)

🍛鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥($62)
2023-09-27
下午茶
開幕咗2個月嘅圍方,今日來行下🛍️亦見到這間現代風格台店,門外聚集唔少人氣,我都係其一 🤭Menu有小食、定食、甜品等…加上新裝修,地方好乾淨✨推介👉🏻麻辣鴨臭豆腐拌麵$56定食盤有紫菜貢丸湯、地瓜酥外脆內軟麻辣鴨臭豆腐濃厚超迷人拌面好大碗入面有D肉粒,有酸菜。麻辣重口味迴盪🥵不過好過癮,酸菜唔夠仲可refill ♾️🌼桂圓紅棗茶(杞子、紅棗、胎菊)呢杯養生茶熱呼呼天然甜,飲落非常舒服🍠芋泥三色芋圓$46後續當然唔少得甜品,碗上擺放整齊有三色芋圓、芋蓉、仙草。中間個芋茸球好香好甜,而其它輕甜,能彼此中和及口感有不同層次,唔太好甜品嘅我都幾欣賞🤩

✨推介👉🏻麻辣鴨臭豆腐拌麵$56
定食盤有紫菜貢丸湯、地瓜酥外脆內軟
麻辣鴨臭豆腐濃厚超迷人

🌼桂圓紅棗茶(杞子、紅棗、胎菊)
呢杯養生茶熱呼呼天然甜,飲落非常舒服

🍠芋泥三色芋圓$46
後續當然唔少得甜品,碗上擺放整齊有三色芋圓、芋蓉、仙草。
2023-09-25
2023-09-23 340 浏览
放工後有野做,見有D時間去圍方揾食,睇左幾間,價錢都小貴,比較適合一班人聚餐share。走左一轉見到呢間價錢ok就入去食下。入去時候已經5點56分,捻住可能無得食下午茶餐,點知經理好好人比我點埋。叫左花雕雞卷配麻辣撈麵本身跟餐仲配紫菜貢丸湯+地瓜酥+一杯飲品,我叫左台式奶茶主食上得好快,5分鐘到就已經到左,但係飲品等左15分鐘都未到🫣,同店員催催就到左,不過唔知係咪唔記得幫我較返微甜,成杯奶茶對我黎講太甜講返主食,花雕雞卷酒味足,雞肉調味剛好,麻辣撈麵比我想像中辣,但係食落過癮,本身麵煮的剛好,軟硬適中。地瓜酥一般,紫菜貢丸湯有D太鹹,調味怪怪的,食曬湯入面D紫菜同貢丸就放棄左。整體黎講,店員親切服務好,食物ok,係配菜可以再好D,下次會想試下小火鍋。 以圍方商場餐廳價位黎講可以一試。

叫左花雕雞卷配麻辣撈麵
本身跟餐仲配紫菜貢丸湯+地瓜酥+一杯飲品,我叫左台式奶茶

2023-09-19
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍台北倆伴🔍 大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖黎到圍方想食下午茶經過見到呢間鋪好多人等位唸住試下,性價比好高下午茶set有兩款小食仲有湯~好吸引🤩🔶麻辣鴨血臭豆腐拌麵 💰56個人好鍾意食鴨血同臭豆腐,覺得呢間整得幾入味好有台式風味~拌麵下午茶黎講份量算多,好多肉碎撈埋一齊食好惹味🤤仲有碗紫菜肉丸湯好滿足😌🔶逢甲肉鬆榨菜蛋餅💰56肉鬆同榨菜作為內餡,再加上酥脆嘅蛋皮,口感相當豐富。配料味道食起黎有少少似瓷飯🤣🔶芋泥三色芋圓💰46以紫薯、芋頭同地瓜製成的芋圓,中間仲有芋泥~係甜品愛好者必食!搭配鮮奶更營造出濃郁嘅口感。🔶大甲芋圓鮮奶💰18味道濃郁建議喜歡濃啲味可以唔洗少甜🤣呢杯芋圓都滿滿的
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

味道濃郁建議喜歡濃啲味可以唔洗少甜🤣呢杯芋圓都滿滿的
  • 麻辣鴨血臭豆腐拌麵
  • 芋泥三色芋圓
2023-09-21 226 浏览
花雕雞卷麻辣拌麵🐔🦅係近排食過最冧、最有雞味嘅花雕雞卷,仲要有淡淡嘅真花雕酒味,係令人懷念嘅味道~👅 懷念昔日喺台灣旅行嘅日子,希望可以快啲有得去台灣旅行!!🧳 跟住配埋重麻香嘅撈麵,係開心嘅~ 不過唔好以為台灣嘢就唔辣喎~ 其實係夠曬辣。🔥🥵·鹽酥雞肉鬆滷肉飯🐔睇嚟我哋同雞有啲仇,食極都係雞~🤣 鹽酥雞炸得好脆,外脆內軟,仲有少少肉汁喺裏面。本身自己就鍾意食肉鬆,連埋滷肉一齊送飯,感覺都幾惹味吓~~~·逢甲肉鬆榨菜蛋餅🫔講咗鍾意食肉鬆嘅,所以點可以唔嗌呢個組合!🤭蛋餅皮軟熟香口,跟住有啲有咬口嘅榨菜,加埋甜甜哋獨特texture嘅肉鬆,感覺冇得輸啦~·櫻花蝦娃娃菜🥬🦐食咗咁多熱氣嘢,梗係要有返啲濕濕哋嘅菜入口先可以。咁我哋就揀咗比較清淡嘅上湯娃娃菜,加埋海量嘅櫻花蝦,提鮮之餘又幾好睇喎~·鮮鳯梨水果茶🍍原先唔係諗住叫呢款,但細心嘅侍應姐姐話俾我知嗰款水果茶味道會比較淡啲。如果鍾意濃味少少,又或者甜少少嘅可以揀呢一款,最後決定聽佢講⋯又真係幾唔錯喎~ 有甜甜哋嘅鳳梨味,仲有一種夾嘅嘅濃茶香,可能佢估到我鍾意飲茶?!😬
花雕雞卷麻辣拌麵🐔🦅
鹽酥雞肉鬆滷肉飯🐔
逢甲肉鬆榨菜蛋餅🫔
櫻花蝦娃娃菜🥬🦐
鮮鳯梨水果茶🍍
2023-09-20 206 浏览
自我放假一天去行街街🛍️近近地去圍方闊落又多野食呢間台式餐廳木系帶點歐式感人氣滿滿人流不斷🈵出菜率又快◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸↬ Set 1 ↫▸ 大腸麵線 (配有醋)份量不少麵條好幼細濃稠度同咸道適中本人愛呷醋所以加哂全部🫣覺得加醋後麵線更提味好食大腸都有不少滷得好腍好入味▸ 古早滷肉飯睇落細碗但食落就覺大碗糖心蛋好食就不在話下欣賞濃郁肉燥加香酥肉鬆配搭我再加埋餐桌上嘅鹹菜🤤甜甜咸咸又爽食落更有層次 ↬ Set 2 ↫▸ 麻辣拌麵麻得過癮辣得惹昩🌶️麵質似上海麵唔糊有咬口撈埋肉燥同鹹菜夠哂香口▸ 鴨血臭豆腐 鴨血夾起唔易散食落唔太似鴨血🤔黑蚊蚊臭豆腐唔太臭但吸哂精華少少辣挺不錯▸ 地瓜條少少似甜不辣外脆內軟又煙韌感覺麵粉加埋地瓜一齊撈埋唔會淨得地瓜嘅香甜味▸ 肉丸海帶湯肉丸切成細粒彈牙味似香菇貢丸好香味唔太濃但有少少咸 ↬ 飲品 ↫可升級加配特飲 ($𝟖-𝟐𝟐不等)▸ 愛文芒果起司奶蓋 (微糖少冰)奶蓋控表示奶蓋綿厚細膩甜度剛好芝士味可以再重啲芒果香甜純果糖略嫌有點稀▸ 芋香珍珠奶茶 (微糖少冰)芋頭味香濃細滑唔似糖精粒粒珍珠Q彈有咬口可惜只有凍冰溶後芋香變淡希望
自我放假一天去行街街🛍️
近近地去圍方闊落又多野食
呢間台式餐廳木系帶點歐式感
人氣滿滿人流不斷🈵出菜率又快
◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸
↬ Set 1 ↫
▸ 大腸麵線 (配有醋)
份量不少麵條好幼細

▸ 肉丸海帶湯
肉丸切成細粒彈牙味似香菇貢丸
好香味唔太濃但有少少咸

↬ 飲品 ↫
可升級加配特飲 ($𝟖-𝟐𝟐不等)
▸ 愛文芒果起司奶蓋 (微糖少冰)
奶蓋控表示奶蓋綿厚細膩
甜度剛好芝士味可以再重啲
芒果香甜純果糖略嫌有點稀
▸ 芋香珍珠奶茶 (微糖少冰)
芋頭味香濃細滑唔似糖精

▸ 士林鹽酥酥雞
大約有十舊皮脆肉嫩
咬落肉汁多無過多醃製
少許椒鹽粉吊味棒棒的🍗
見好耐無食過台灣嘢,就抱住一試嘅心態去。咁晚餐就叫咗一個臭臭鍋、蟹蓋同埋豬軟骨湯麵。.臭臭鍋 $168我哋點餐嗰時叫咗小辣,嚟到睇起嚟個湯雖然好清,但意外都幾辣,算不過不失。但臭臭鍋最重要嘅臭豆腐,味道竟然同樓下自然派賣嘅元素豆腐一樣,完全唔值$168⋯⋯.士林夜市蟹蓋 $52味道係…街市食到嘅煎釀三寶味道,只不過放咗喺個蟹蓋入面,而且係用沙律醬伴碟🫥都唔知講咩,創意加分?煎釀三寶蟹蓋?.豬軟骨湯麵 $82算係最不過不失嘅餐點,豬軟骨嘅味道同喺台灣團購返香港嘅豬軟骨差唔多味,至少似台灣嘢呀。.✨重點來了✨當所有餐點到晒嘅時候,突然有個男店員行過隔離,用對講機好大聲咁「嘩呢度仲有一個臭臭鍋,全場成11個臭臭鍋!」然後連住個鼻走開,同場見到幾個員工喺周圍恥笑同數有幾多個臭臭鍋,好似笑客人食緊屎咁😅如果連員工都唔識尊重自己餐廳食物,仲要當住客人面咁樣講嘢,其他服務質素都真係心照😅可一不可再。
臭臭鍋 $168
士林夜市蟹蓋 $52
豬軟骨湯麵 $82
✨重點來了✨

2023-09-18 90 浏览
事原星期日家庭樂中午1點鐘拿張飛B76,同老婆阿仔等了1個鐘左右,見到B號飛仲有9張檯即B67就行落4樓行下,前後大概6.7分鐘後再返來5樓,就見到已經B87,立刻行過去同個服務員(原來係店長KO××)講五好意思,行落去幾分鐘唔知會過20多張飛,個所謂店長就話太多人攞飛冇係度,你過了11個位,如果10位內都可以俾你,過了1位。等了1個幾鐘食唔到,聽我老婆講已經係第二次咁,因為星期日圍方間間都要排隊,重新去第二度排成個鐘,個仔肚餓都一直喊。我覺得你咁樣就唔好用THE CULU叫飛。直接全部排隊。個店長講嘢得來好串,令我好唔舒服,仲佢呢個公司全香港佢最大
我覺得你咁樣就唔好用THE CULU叫飛。
直接全部排隊。
個店長講嘢得來好串,令我好唔舒服,仲佢呢個公司全香港佢最大
午餐
2023-09-17 223 浏览
星期六夜晚6點幾攞飛,等咗大半個鐘,就有位入到去, 限時一個鐘,食得比較急🥴。店內座位排列迫夾,凳背貼凳背😵‍💫,比較嘈吵 ,隔離枱四人嘅卡位,坐咗五個人,鋪面細細,感覺容納好多座位。 侍應生服務ok 👍, 快手快腳落單,叫佢加單,或者攞啲乜嘢,都以光速攞到畀你,非常有效率。💯我哋三個人叫咗三樣食物🍜兩杯嘢飲🧋,最好食係個豬軟骨滷肉飯😍, 豬軟骨炆得淋又入味 。其他食物就一般, 尤其是五更腸旺($138), 望落去好大份,但底下全部都係粉絲😒,上面有幾舊大腸、鴨血、牛肚咁,係咁多嘢食物當中cp值最低。 埋單食咗$392蚊。

2023-09-11 391 浏览
大圍區內少有的台灣菜,午飯時間人多,價錢合理,食物份量大,味道不錯,建議三五知己一起吃可以3個餐4個人吃,地方整潔光亮。我試了豬軟骨麻棘伴麵,個人覺得麻棘程度剛好,我們會再光顧!
2023-08-11
2023-09-11 836 浏览
大圍開了新商場「圍方」,當然要抽空行下,想不到平日的下午都非常多人,大部分食肆門前都有人在等位,我和朋友來到5樓的「台北倆伴」食台灣菜,好彩等了一陣已有位了。下午2點,餐廳已轉了下午茶餐牌,經濟抵食。「台南芋頭貢丸新竹米粉」$47新竹米粉很幼滑,加了少少甜梅菜調味,4粒大大粒的芋頭頁丸彈牙好味。「紅燒牛肉麵、古早滷肉飯」$58有麵又有飯才58元,超抵食,飯有超多滷肉、肉鬆和半隻溫泉蛋,撈飯食最正。「逢甲肉鬆榨菜蛋餅」$48台灣《逢甲》的蛋餅非常出名,蛋餅皮口感好Q軟,吃起來不會有粉粉的感覺,內裡簡單地夾著 榨菜和肉鬆,已經超好味了。「芋泥三色芋圓」$46台式三色芋圓口感Q彈,煙煙靭靭,中間一粒大芋圓加外圍的涼粉,色彩繽紛,口感豐富,甜度也剛剛好。

下午2點,餐廳已轉了下午茶餐牌,經濟抵食。
「台南芋頭貢丸新竹米粉」$47

「紅燒牛肉麵、古早滷肉飯」$58

「逢甲肉鬆榨菜蛋餅」$48

「芋泥三色芋圓」$46

2023-09-06
晚巿食飯,太少2人檯,需要同人搭檯食飯,而食飯時間只有一個鐘,無聽錯,係一個鐘呀。食得好鬼辛苦,你又要行高檔路線,但又要行澳牛速食文化,想點? 食左個魯肉飯同芒果綠茶,個水吧好似未訓醒,杯野淡到爆鴨血臭豆腐,好普通,臭豆腐係黑色長沙豆腐咁,好難食,一pat野咁沙茶鍋個沙茶醬係最好味中規中矩啦,但地方窄成咁,坐得可憐,似難民食飯樓面態度ok既, 地方同食物真係……唔值呢個價囉....圍方成個場都好細,好心如果你係要行高檔價錢就唔好要人搭檯啦2個人食左4百幾
食左個魯肉飯同芒果綠茶,個水吧好似未訓醒,杯野淡到爆
沙茶鍋個沙茶醬係最好味

中規中矩啦,但地方窄成咁,坐得可憐,似難民食飯
樓面態度ok既, 地方同食物真係……唔值呢個價囉....

圍方成個場都好細,好心如果你係要行高檔價錢就唔好要人搭檯啦

2個人食左4百幾
2023-09-08