台北倆伴地址: 大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62,士林夜市蟹蓋(3件) $52,大甲芋頭芋圓鮮奶 +$18鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥:鹽酥雞外皮酥脆,內部嫩滑多汁;滷肉滷得入味,伴飯一流;紫菜清爽芳香,貢丸彈牙夠咬口;地瓜酥炸至金黃香口,清甜好味,一個套餐集齊多種好滋味!👍👍👍士林夜市蟹蓋:蟹蓋整個炸至深燈黃色,頂部中央有個像咸蛋黃的肉塊,賣相討好,蟹肉表層炸至酥脆可口,內裡鮮嫩多汁,帶有濃郁的海鮮風味,蟹香濃郁,撲鼻而來,絕對值得一試!😍😍😍大甲芋頭芋圓鮮奶:芋圓綿密有彈性,有豐富的口感,芋頭泥則擁有綿軟順滑的質地,帶有芋頭的香氣和清淡的甜味,與順滑的鮮奶組合在一起,帶來令人滿足的好享受!😋😋😋
台北倆伴

地址: 大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐

抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2023-12-05 138 浏览
🎊新商場新裝,二回台店舒服嘆午茶~😌修蟹黃秋葵邪惡蟹王融入爽脆秋葵,好滋味🐮紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯$58 紅燒牛肉軟腍入味,古早滷肉飯加咗肉鬆鹹鹹甜甜,有飯有麵平均又飽肚麻辣鴨血臭豆腐拌麵🌶️配:紫菜真丸湯日及地瓜酥$56下午茶來講一啲都唔輕食,個麵淨食嫲嫲辣辣好刺激,加埋自家製酸菜就冇咁膩啦!有湯、甜品香脆可口,甜甜Q糯,簡直完美芋泥三色芋圓$46色彩繽紛,軟Q彈牙,芋泥成個獅子球大,整體又唔會太甜🧋台灣奶茶free|升級+$18鮮柳橙四季春充滿維他命C粒粒鮮果肉清新怡人飲品方面,養生茶、手作奶茶、起司蓋、清新果茶及台式甜品,一年四季佳飲!
🎊新商場新裝,二回台店舒服嘆午茶~😌

修蟹黃秋葵
邪惡蟹王融入爽脆秋葵,好滋味

麻辣鴨血臭豆腐拌麵🌶️
配:紫菜真丸湯日及地瓜酥$56

芋泥三色芋圓$46
色彩繽紛,軟Q彈牙,芋泥成個獅子球大,整體又唔會太甜

🧋台灣奶茶free|升級+$18鮮柳橙四季春
充滿維他命C粒粒鮮果肉清新怡人
2023-12-04 89 浏览
由於MTR APPS 商場現金券食滿$300減$50 ,又黎翻尋味系列,餐廳主要是台式菜,傍晚拎飛等左30分鐘成功入座,經人手點了以下食物:1. 麻辣海鮮鍋:幾乎每枱都會order,今次揀左海鮮鍋(小辣)配粉絲,都等左15-20 min 先上菜,鴨血唔係好入味,基本上大部份食材已熟,只係滾返起,小辣都真係幾辣,海鮮有青口、蝦、蜆及蟹蓋。2. 古早滷水汁排骨便當:*翻兜推介*排骨脆炸後淋上滷水汁,唔會比個汁影響,仍保持脆口感,肉燥飯配肉鬆及半隻溏心蛋,飯量多肉燥多,適合2人食。配菜豆卜麻辣鴨血少少麻辣,味道唔會太嗆,幾惹味,再飲埋貢丸紫菜湯味,沖淡排骨飯的重味感,這個配搭非常好。3. 士林鹽酥雞:夠熱夠脆,唔好即刻放落口,都有10粒左右,炸粉薄雞肉都幾大粒,唔錯。整體上出菜速度算快,排骨便當 & 鹽酥雞都是10分鐘內就上枱,服務態度幾好,每位店員親切有禮有笑容,用餐時間是1小時。

1. 麻辣海鮮鍋:

2. 古早滷水汁排骨便當:*翻兜推介*

3. 士林鹽酥雞:

2023-12-03
用餐优惠
現金券
2023-11-30 118 浏览
大圍高質地道台灣菜🌸(下午茶)紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58🌟🌟🌟🌟🌟大大舊紅燒牛肉,超淋身帶點筋位,完全唔會癡牙,麵質帶點煙靭,軟硬度適中,湯底夠清,味道適中。而古早滷肉飯雖然細細碗,但份量一點不少,滿滿滷肉鋪面,仲有可口既肉鬆配埋白飯簡直口感味蕾大提升,還有入晒味既滷水蛋。🌸私房麻辣牛三寶 $128🌟🌟🌟🌟🌟麻辣控必食,麻辣夠香,勁入味,牛𦟌筋位有彈牙、牛筋炆到勁軟身,滿滿骨膠原入口,牛肚爽辣,易咬開唔癡牙,仲有其他配料,溏心蛋勁juice,入晒味豆腐同埋勁醒胃既酸菜。🌸鮮鳳梨水果茶 跟餐+$18🌟🌟🌟🌟🌟攪拌時已見滿滿果肉,入口超滿足,好似成個鳳梨入口咁,水果茶茶味濃郁,超fresh。======詳情======台北倆伴 (大圍)大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #大圍美食 #大圍好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #秋日美食 #新開商場 #圍方 #滷肉飯
大圍高質地道台灣菜

🌸(下午茶)紅燒牛肉麵配古早滷肉飯 $58🌟🌟🌟🌟🌟

🌸私房麻辣牛三寶 $128🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鮮鳳梨水果茶 跟餐+$18🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======

台北倆伴 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #大圍美食 #大圍好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #秋日美食 #新開商場 #圍方 #滷肉飯 #紅燒牛肉麵 #鮮鳳梨水果茶 #麻辣控 #私房麻辣牛三寶 #台北倆伴
2023-11-30
下午茶
  • 私房麻辣牛三寶
  • 鮮鳳梨水果茶
  • 紅燒牛肉麵配古早滷肉飯
本身係想試隔離好出名既山本屋,但太多人喇唔想排🥲(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑紅燒牛三寶麵($96)牛肉既份量唔算多,不過都叫忟得稔,牛筋反而有少少硬,金錢肚就中規中矩喇。反而個麵既質地反而有啲驚喜,同埋麵既份量都算多,整體都算合格🤔️慢煮豬軟骨便當($98)豬軟骨用左糖醋既方法去煮,食落酸酸甜甜都幾開胃,便當仲有滷肉飯同小食,滷肉飯份量超夠🤣但小食(鴨血同豆腐)就非常一般,男小編望到都唔係好想食😂😂古早起司芋泥肉鬆蛋餅($62)呢個蛋餅係全餐最好食,蛋餅皮夠脆,同埋芋泥好足料,食落都唔會太甜,芋泥味又夠出🤫會爭食呢個蛋餅,每人2舊太少喇🤣珍珠奶茶(跟餐+$19)珍珠奶茶最失望👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻一黎到望落個色好淺就知奶野😂😂😂,完全唔似平時個啲既顏色,飲落勁淡口,唔知飲緊咩,同埋啲珍珠好硬🤣食多幾粒都feel 到頂住個胃🤣價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑價錢算比較貴,同春水堂價位相約,但感覺又未夠春水堂咁好食,應該唔會再食多次😂😂交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑係大圍圍方入面,基本上一出火車站已經上到商場,交通算方便。揸車既朋友都有停車場🚗🅿️,但係上網睇啲出入口都好窄下🙊環境/服務
本身係想試隔離好出名既山本屋,但太多人喇唔想排🥲

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

紅燒牛三寶麵($96)

慢煮豬軟骨便當($98)

古早起司芋泥肉鬆蛋餅($62)

珍珠奶茶(跟餐+$19)
珍珠奶茶最失望👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

環境/服務:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
侍應好有禮貌,上菜亦好快,整體黎講算唔錯🤪

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
整體發揮屬正常水平,價錢偏中上,同埋入座只限60分鐘😅坦白講呢度有少少扣分🤣如果去到圍方唔想排長龍可以食一食,但唔算話係特別推介🤫
開頭食啲食物好唔好食都算數!之後叫咗一個鹹蛋黃泥芋酥 !呢個食物上左枱,我同老婆眼都凸埋 炸到油都標埋出嚟十分油膩 !之後向👱經理反映 然後經理話呢個餸係咁樣 我哋試菜嗰陣時都係咁😂但係你其實知道我投訴緊你係咪應該幫我取消個餸 我成碟都冇食掉咗喺度 !結帳嗰陣時我問佢點解可以咁樣 佢話呢個係個人口味😂😂呢間餐廳如果仲係請呢個經理祝你好運 同埋佢應該唔係好識咩叫做消費者委員會 祝呢一間公司前程錦繡😂😂
2023-11-20
2023-11-27 58 浏览
大圍新商場圍坊🛒今日第一次來逛街🛍️5樓有幾間食肆,揀左間台灣餐廳🎈下午時段需要等位但唔算太耐✌🏻🍜花雕雞卷麻辣拌麵紫 $56花雕雞酒未濃郁,麻辣拌麵彈牙煙韌🥘紫菜貢湯圓,甜甜的地瓜酥係我至愛😍一個套餐有甜品有湯仲有飲品好抵食🍜台南擔仔米粉 $52米粉幼細配有少少滷肉味道同酸菜,兩隻鮮蝦🦐味道可口🧄古早烤台灣香腸 $56每一塊台灣香腸配蒜頭吃,非常滋味🧆咸蛋黃芋泥酥3件 $46脆炸芋泥酥內裏有芋蓉餡同埋蛋黃蓉,甜點🥤鮮鳳梨水果茶 $18清新夠大杯🍵桂圓紅棗茶 (跟套)滿滿的紅棗同桂肉杞子,非常合適女士🌟環境乾淨🌟價錢合理🌟服務好好

🍜花雕雞卷麻辣拌麵紫 $56

🍜台南擔仔米粉 $52
米粉幼細配有少少滷肉味道同酸菜,兩隻鮮蝦🦐味道可口

🧄古早烤台灣香腸 $56
每一塊台灣香腸配蒜頭吃,非常滋味

🧆咸蛋黃芋泥酥3件 $46
脆炸芋泥酥內裏有芋蓉餡同埋蛋黃蓉,甜點

🥤鮮鳳梨水果茶 $18
清新夠大杯
🍵桂圓紅棗茶 (跟套)
滿滿的紅棗同桂肉杞子,非常合適女士

🌟環境乾淨
🌟價錢合理
🌟服務好好
上星期去咗大圍新商場逛逛仲食咗個好抵嘅台式下午茶 ~~下午茶套餐選擇都幾多,包一杯飲品 HK$46 起儍媽就點咗客 ● 大腸麵線拼淡水焢肉刈包 (HK$52)飲品升級咗杯 ● 黑糖珍珠奶茶 (+HK$12)好耐冇去台灣,好掛住每次必食嘅大腸麵線大腸好乾淨,份量也很多加點黑醋一起食,酸酸嘅好開胃 ~~淡水焢肉刈包柔軟嘅刈包中間夾著兩件厚厚嘅焢肉焢肉滷得入味,肥而不膩,瘦肉部份軟腍加上酸菜和香菜,邪惡又好食 ~~我呢個煙靭控仲加咗客甜品 ● 芋泥三色芋圓 (HK$46)除咗有一大球芋泥和三色芋圓仲有儍媽愛吃嘅仙草 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

上星期去咗大圍新商場逛逛
仲食咗個好抵嘅台式下午茶 ~~
下午茶套餐選擇都幾多,包一杯飲品 HK$46 起

儍媽就點咗客 ● 大腸麵線拼淡水焢肉刈包 (HK$52)
飲品升級咗杯 ● 黑糖珍珠奶茶 (+HK$12)
好耐冇去台灣,好掛住每次必食嘅大腸麵線
大腸好乾淨,份量也很多
加點黑醋一起食,酸酸嘅好開胃 ~~

淡水焢肉刈包
柔軟嘅刈包中間夾著兩件厚厚嘅焢肉
焢肉滷得入味,肥而不膩,瘦肉部份軟腍
加上酸菜和香菜,邪惡又好食 ~~

我呢個煙靭控仲加咗客甜品
● 芋泥三色芋圓 (HK$46)
除咗有一大球芋泥和三色芋圓
仲有儍媽愛吃嘅仙草 ~~

2023-11-23
下午茶
  • 淡水焢肉刈包
2023-11-22 94 浏览
第一次黎圍方,行一陣就決定試下呢間,外面望見到午餐幾吸引,叫咗「古早滷蜜汁排骨便當」。排骨蜜汁多咗少少,其他好好食,滷肉飯唔太咸,貢丸紫菜湯味道剛好,值得一再幫襯。服務態度好,不用問都會細心俾牙籖。
2023-11-22
2023-11-20 192 浏览
呢間嘅下午茶餐好鬼抵食,難怪人頭湧湧都幾full~🔘花雕雞卷麻辣拌麵/配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $56幾鍾意拌麵嘅麻辣口味,仲有肉粒、酸菜同香蔥,夠晒惹味,另外雞卷食到淡淡的花雕香味,肉質偏結實,地瓜酥口感煙煙韌韌有啲似炸芋圓嘅口感~🔘鹽酥雞肉鬆滷肉飯/配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62滷肉飯調味啱啱好唔會過喊,用上半肥瘦豬肉口感唔錯,多醬汁撈飯一流,鹽酥雞外脆內軟幾好食~🔘古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62獨特嘅鹹甜口味,芋泥香軟,芝士味最突出~🔘芋泥三色芋圓 $46超級大碗嘅甜品,三色芋圓配搭條狀嘅仙草,芋泥裏面仲保留少少芋頭粒粒~🔘鮮鳳梨水果茶 +$18🔘愛文芒果綠茶 +$18個人覺得水果茶口味濃郁啲,所以更喜愛水果茶嘅味道~
呢間嘅下午茶餐好鬼抵食,難怪人頭湧湧都幾full~

🔘花雕雞卷麻辣拌麵/配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $56

🔘鹽酥雞肉鬆滷肉飯/配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62

🔘古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62
獨特嘅鹹甜口味,芋泥香軟,芝士味最突出~

🔘芋泥三色芋圓 $46

🔘鮮鳳梨水果茶 +$18
🔘愛文芒果綠茶 +$18
個人覺得水果茶口味濃郁啲,所以更喜愛水果茶嘅味道~

2023-11-20 105 浏览
咁啱想食台灣嘢🇹🇼諗起新商場有台灣餐廳難得晚市,唔使等好多張枱就決定食佢🤤.相比起圍方內其他餐廳見到Menu都覺得價錢相宜,CP值高叫套餐,又有湯又有小食同朋友叫咗一碗牛三寶麵同埋一個滷肉套餐.牛肉麵湯底略嫌有啲鹹不過個滷肉就好啱我口味好腍入口即溶份量啱啱好,食到後期都有啲滯.不過可惜我唔食鴨血如果套餐可以揀其他小食就好啦照顧下啲唔鍾意食血嘅客人.環境方面就有少少迫檯同檯之間無咩距離聽到曬隔離講嘢🤪但限時一個鐘內要食完其實都係食個快飯就不要求太高
咁啱想食台灣嘢🇹🇼
諗起新商場有台灣餐廳
難得晚市,唔使等好多張枱
就決定食佢🤤
相比起圍方內其他餐廳
見到Menu都覺得價錢相宜,CP值高
叫套餐,又有湯又有小食
同朋友叫咗一碗牛三寶麵
同埋一個滷肉套餐

牛肉麵湯底略嫌有啲鹹
不過個滷肉就好啱我口味
好腍入口即溶
份量啱啱好,食到後期都有啲滯
不過可惜我唔食鴨血
但限時一個鐘內要食完
其實都係食個快飯
就不要求太高
2023-11-20 105 浏览
一行四人6點到餐廳已經要拎飛,10分鐘內都有位可以入得,晚餐限時用餐1小時(都算係快餐?)四人坐一張卡位,每人各點一份一品臭臭鍋,單點彰化花雕雞卷、古早起司芋泥肉糕蛋餅。一品臭臭鍋份量十分之大,最出色係鴨血彈牙同埋重味,但肉類較為失色,豚肉一大片咁上食個陣都幾困難,牛肉就冇乜牛肉味,湯底都唔算出色少少淡。彰化花雕雞卷雞卷係冷盤嘅關係,食落都好爽口有淡淡花雕酒味,做開胃小菜一流古早起司芋泥肉糕蛋餅唔會太甜,肉鬆配蛋餅冇得輸,但芋粉味略嫌唔夠。
一品臭臭鍋
彰化花雕雞卷
古早起司芋泥肉糕蛋餅
唔會太甜,肉鬆配蛋餅冇得輸,但芋粉味略嫌唔夠。
性價比很高的台式美食😋❣️在大圍有一家新開的台式料理,多款地道美食和飲品最重要的是性價比超高,人氣超級旺在平日下午的兩三點也是坐滿了人😜套餐超級多款,還能搭配不同的美食組合❣️花雕雞卷麻辣拌麵 $56裡面有花雕雞卷,辣滷肉拌麵和甜不辣滷肉拌麵超級多醬汁多肉末😆整體感覺偏台式重口味花雕雞卷冰冰涼涼,酒味甘醇🤩甜不辣是有一股黑糖的風味~❣️古早滷肉飯拼大腸麵線 $52最經典的兩款台式美食,不得不一試滷肉飯的肉末份量十足😋還有溏心蛋更是一絕大腸麵線搭配上黑醋汁,麵湯超級好喝💕❣️古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62這個是我每次吃台式餐廳必點的美食裡面裝滿了甜糯的芋泥,香香脆脆的肉鬆融化的奶酪芝士的香味太喜歡了🔥❣️士林鹽酥雞 $48鹽酥雞隔著很遠已經聞到香味,很喜歡九層塔的味道真正做到了外酥裡嫩而不油膩的口感🥰❣️粒粒藍莓起司奶蓋 +$22❣️鮮鳳梨水果茶 + $18📍台北倆伴 (大圍)📍大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
性價比很高的台式美食😋

❣️在大圍有一家新開的台式料理,多款地道美食和飲品
最重要的是性價比超高,人氣超級旺
在平日下午的兩三點也是坐滿了人😜
套餐超級多款,還能搭配不同的美食組合

❣️花雕雞卷麻辣拌麵 $56
裡面有花雕雞卷,辣滷肉拌麵和甜不辣
滷肉拌麵超級多醬汁多肉末😆
整體感覺偏台式重口味
花雕雞卷冰冰涼涼,酒味甘醇🤩
甜不辣是有一股黑糖的風味~

❣️古早滷肉飯拼大腸麵線 $52
最經典的兩款台式美食,不得不一試
滷肉飯的肉末份量十足😋
還有溏心蛋更是一絕
大腸麵線搭配上黑醋汁,麵湯超級好喝💕

❣️古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $62
這個是我每次吃台式餐廳必點的美食
裡面裝滿了甜糯的芋泥,香香脆脆的肉鬆
融化的奶酪芝士的香味太喜歡了🔥

❣️士林鹽酥雞 $48
鹽酥雞隔著很遠已經聞到香味,
很喜歡九層塔的味道
真正做到了外酥裡嫩而不油膩的口感🥰

❣️粒粒藍莓起司奶蓋 +$22
❣️鮮鳳梨水果茶 + $18

📍台北倆伴 (大圍)
📍大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖
2023-11-14 144 浏览
今日大圍圍方逛逛看看有乜好食,在5樓發現有間餐門口幾多人排隊,於是就去𥄫𥄫⋯⋯原來係食台麵,餐廳叫「台北倆伴」..天氣凍凍扡,一於來一個臭臭鍋再加芋圓🤭🤭😜😆麻辣鴨血臭豆腐伴麵,配紫菜貢丸湯和地瓜酥…鴨血不薄,口感飽滿滑嫩! 紫菜貢丸湯也算足料,地瓜酥,口感煙煙韌韌👍沙茶牛肉鍋,有牛板腱蜂巢豆腐,牛筋牛肚牛丸,芋頭貢丸等,材料豐富.. 沙茶好香濃,伴飯也不錯!再配埋個甜品,芋泥三色芋圓,完美😜

再配埋個甜品,芋泥三色芋圓,完美😜
  • 芋泥三色芋圓,
2023-11-14 129 浏览
🥢一品臭臭鍋 $148香港可以食到比較地道既臭臭鍋地方唔多, 呢間我覺得唔錯, 一如既往有齊豬血糕, 海鮮, 鴨血, 豚肉, 臭豆腐, 大腸, 雀巢凍豆腐, 娃娃菜, 金針姑, 蛋角, 鵪鶉蛋!!! 芋泥貢丸太好食太出色😛 除左滿滿既鍋仲有飯同粉絲2選1😍 我當然揀最吸精華既粉絲啦…. 另外仲可以選擇加錢, 其實自己食一個都幾飽😆 🧋炭培烏龍起司奶蓋 +$18好香濃奶蓋, 仲有芝士粒粒口感, 幾特別同我平時飲開既奶蓋唔同.. 而且甜度好適中, 茶味都好出
🥢一品臭臭鍋 $148

🧋炭培烏龍起司奶蓋 +$18