『古早味』是一種閩台地區用語🇹🇼,多用來形容有傳統風味的食物😋,而這家位於旺角中心位置的台灣小店📍,就以此命名了😉。餐廳以木系傢俱為主🌲,配上了柔和的燈光💡,給人一種放鬆休閒的感覺😌。店內提供了晚市套餐🍱,價錢也是蠻相宜的😲。🔹酥炸大雞扒🐣點了晚市套餐🌙,可再以半價點上小食🌟,作為肉食系女生的人妻🐷,當然會點大大塊的雞扒了😂!炸至金黃的外皮💛,入口酥脆😋,內層肉質嫩滑💓,讓人妻🐷想起了台灣夜市的味道🏮。🔹古早味牛三寶麵 🍜配料有牛腱、牛筋及金錢肚🐮,再加入了小唐菜🥦、蘿蔔🥕等蔬果,湯底濃郁鮮甜😋,牛腱及牛筋經過了長時間的炆煮🔥,入口軟腍🤤,整體非常豐富💘。🔹大雞扒滷肉飯 🍱滷肉飯一定是最具『古早味』的吧😆~ 肥而不膩的滷肉🐽、鹹甜適中的醬料🖤、香氣四溢的米飯🍚,加上了大大塊的雞扒🐔,老公🍋以極速完成了一整碗⚡。🔹奶蓋烏龍茶 🍼晚市套餐加上$7就可享用🤩,口感幼滑的奶蓋🤤,配上茶味甘潤的烏龍茶😌,老公🍋表示非常滿意💘。🔹蜂蜜綠茶🐝點上套餐後 🍱,原味茶是可以免費享用的😃,味道不是太甜👌,口感清新🍃。💭總結在香港也可以嚐到台灣的味道🇹🇼,對於像人妻🐷一樣的台灣控🤪,絕對是天大的喜訊呀🎊!

店內提供了晚市套餐🍱,價錢也是蠻相宜的😲。

🔹酥炸大雞扒🐣

🔹古早味牛三寶麵 🍜
配料有牛腱牛筋金錢肚🐮,再加入了小唐菜🥦、蘿蔔🥕等蔬果,湯底濃郁鮮甜😋,牛腱牛筋經過了長時間的炆煮🔥,入口軟腍🤤,整體非常豐富💘。

🔹大雞扒滷肉飯 🍱

🔹奶蓋烏龍茶 🍼

🔹蜂蜜綠茶🐝
蜂蜜綠茶

💭總結
2018-12-05
蜂蜜綠茶
2018-12-09 33 浏览
今日我就同朋友一齊去左嚟家店試食,黎家店嘅氣氛唔錯,比較平靜,好舒服,個菜單入面嘅款式算多,飲品方面比較多,其次係小食,而主食方面較少,但都有麵有飯(款式比較平均)。小食方面款式較多(當時完全唔知食邊D好),最後到主角—飲品出埸!!!飲品款式超多有荼,水果茶,等等經過一大輪之後就落單la,過一段時間主食就黎la(溫馨提示:主食份較大,如想食多D小食建議兩個人一齊食)我叫嘅飯勁好食,D肉軟軟嘅而且仲有肉燥好好吃,好入味跟著小食陸續登桌,其中印象最深刻嘅係我叫既飯卷,飯卷內好似有腸有瓜,飯好煙韌,而上面有D微辣嘅醬汁,當然其他小食都好食雞翼好入味唔韌而且飲品都係好好飲嘅,我叫咗一杯水果荼,味道有小小荼嘅感覺,但整體黎講係甜嘅。最後就到甜品la!D甜品超好食,有一D係杯裝嘅,有心太軟(⬅非常適合冬天食),毛巾蛋糕。黎家店的嘢食整體黎講係好好食嘅,有興趣就黎試下la。
我叫嘅飯勁好食,D肉軟軟嘅而且仲有肉燥好好吃,好入味

雞翼好入味唔韌

黎家店的嘢食整體黎講係好好食嘅,有興趣就黎試下la。
2018-12-09 29 浏览
古早味都幾大有兩層 一入去行上去果條樓梯都幾靚 一去到就叫左好多小食: 鹽酥雞 蚵仔煎 雞翼 野食都上得好快唔洗點等 所以比我地好快掃曬 蚵仔煎完全唔腥仲煎得好靚 如果可以再熱小小同埋鹽酥雞份量多番小小就好perfect仲有叫左油飯卷 千其唔好當佢係小食 因為會好飽 一舊係一啖擺唔曬落口同埋都幾多料係入面有腸有瓜主食叫左紅燒豬軟骨麵 個人覺得豬軟骨可以再淋d同埋個湯有小小小油 但整體黎講都好抵食因爲份量都唔細最驚喜係野飲 叫左芋香奶綠加奶蓋 奶蓋當然冇喜茶既咁濃芝士味而且係偏甜既 但係個奶綠真心正 唔會好似出面咁糖粉溝水咁淡 反而飲落好香香芋味 最後黎到甜品 叫左心太軟加雪糕 雖然個賣相可以再靚d 即係唔夠朱古力色 但係個味好得 好濃朱古力味再小小偏甜 略嫌唔夠流心 如果一切開再流心d就更好啦
古早味都幾大有兩層 一入去行上去果條樓梯都幾靚

2018-12-09 31 浏览
辛苦左一星期,weekend就要對自己好D,約埋一班朋友出尼食好西,又係旺角,因為好多選擇,今次尼左E間食台灣菜的。食台灣菜唔一定要去茶木,食到悶悶地可以試下E間,我都係第一次食。湯底同牛腩牛筋入味,牛筋仲炆得軟腍,相比之下豬軟骨炆到有d過火,麵條都算適中(但本人認為再軟d會更好),整體黎講好好味,仲好大碗添,幾抵食😋😋黑糖薑母雞翼超好味,好份味,好嫩柯仔煎,同炸雞好香,少脆, 非常推介😍😍順帶一提個辣醬同柯仔煎意外地夾,食得好滋味唔食得醬的朋友要小心,因為個醬真係有d辣飯卷入面包住咗青瓜同腸仔,個味又係意外地幾好味,比預期嘅好,又好食又飽肚. 係新嘗試甜品完全係呃like嘅首選百爵奶茶慕斯 心太軟 香蕉芭菲 全部都好味,個樣又靚,好正水果茶足料,都ok好味

整體黎講好好味,仲好大碗添,幾抵食😋😋
黑糖薑母雞翼超好味,好份味,好嫩

柯仔煎,同炸雞好香,少脆, 非常推介😍😍

甜品完全係呃like嘅首選
百爵奶茶慕斯 心太軟 香蕉芭菲 全部都好味,個樣又靚,好正
水果茶足料,都ok好味
2018-12-09 21 浏览
今晚同朋友行旺角,順便食個晚餐。古早味休閒台灣主打食台灣野,餐廳牆壁裝潢好有童真。兩個人叫左兩個飯和兩個小食,分別是五味雞:五味雞顧名思義有五種甜酸苦辣嘅調味醬,而且佢啲雞肉好嫩滑。乾煸四季豆配白飯,四季豆煎到好乾身,肉碎的味道咸香的,調配恰到好處大,這個菜十分餸飯!大雞扒滷肉飯,雞扒份量好多,有半隻蛋少量肉碎同菜,雞扒炸到好香脆!涼拌青瓜,味道同出面青瓜醃料不同,比較麻辣!最後叫左養顏玫瑰花茶可以清一清啲肥膩嘢,珍珠奶茶就沒有什麼特別!總結:食物不過不失,價錢合理!

涼拌青瓜,味道同出面青瓜醃料不同,比較麻辣!

總結:食物不過不失,價錢合理!
2018-12-03
2018-12-09 32 浏览
突然想食台灣野,上openrice一搜尋下發現左呢間「古早味」,見食評評價唔錯就黎試下啦。🤗門口佢原來仲有外賣服務,而餐廳就係二樓。係行上二樓既樓梯個度有好多好靚既油畫,係必影既打卡位,全部都好有「古早味」嫁~我當然都即刻拎左部手機出黎打卡,比大家睇下相先。Menu除左晚市套餐之外,仲有好多野食。睇完主餐牌咁豐富既選擇後,我地決定share食一個餐,咁樣又有野飲,又可以唔洗食咁多主食,試其他小食~晚市套餐都非常抵,$50到$70左右包一個主菜,同野飲(唔洗加錢都可以有珍珠奶茶😍),仲要可以用優惠價加小食同湯!!我地叫左個雞排肉燥飯,雞排炸得岩岩好,食落唔會太厚粉。而肉燥飯唔會話太肥同太瘦,食落好香又唔會擠,係岩岩好既感覺。飯粒分明,口感都幾好,值得一讚!而珍珠奶茶都幾好飲呀,茶味算幾濃,珍珠口感當然幾好,雖然係跟餐飲品,但都比得上好多連鎖既珍珠奶茶店。☺️小食更係有驚喜!蚵仔煎入面都算幾足料,都有幾多蠔仔,煎得好香。而划包我地叫左個台灣腸口味,食落甜甜地,都好有正宗既台灣味道。最驚喜係炸芋圓~😍😍本身我好鍾意食有口感既野,所以平時都會四處食芋圓,但炸芋圓就真係第一次試!估唔到炸完之後,佢

Menu除左晚市套餐之外,仲有好多野食。

小食更係有驚喜!蚵仔煎入面都算幾足料,都有幾多蠔仔,煎得好香。而划包我地叫左個台灣腸口味,食落甜甜地,都好有正宗既台灣味道。最驚喜係炸芋圓~😍😍本身我好鍾意食有口感既野,所以平時都會四處食芋圓,但炸芋圓就真係第一次試!估唔到炸完之後,佢個芋頭味同地瓜味會比平時既更出更香濃,推薦大家試下呢個新品😍

總括而言,呢間台灣野性價比幾高,相對大型連鎖店既台灣野食,味道更勝一籌☺️
  • 台式滷肉飯
  • 炸芋圓
2018-12-07 99 浏览
去旺角逛街最頭痛係搵野食, 尤其係晚餐, 大部分性價比高嘅餐廳動輒都要等15分鐘以上先有位。今日放工同老婆, 表妹去旺角買完電話之後, 正頭痛去邊度開餐, 表妹提前去亞皆老街嘅古早味休閒台灣食, 佢話呢間台式餐廳入口比較隱蔽, 仲要行上1層先到, 所以好多人都唔知呢度有間餐廳, 比較容易搵位。我地未夠7點已經到餐廳, 餐廳裝修非常富有台灣風格, 樓底上的壁畫色彩鮮艷, 餐廳雖然位於人流旺盛嘅女人街, 不過正門俾攤檔擋住, 如果唔係表妹帶路我地都未必搵到。餐牌圖文並茂, 菜色非常多, 晚市套餐由$65起, 價錢已包括一杯台式飲品, 另外仲可以半價加配小食。我地點左一客晚餐, 再加左幾款台式食物share, 可以試到多d款式。😁台灣刈包 $25老婆好鍾意食刈包, 呢款台灣刈包包身鬆軟, 扣肉唔會太軟腍, 口感爽滑, 味道唔錯。宜蘭蔥餡餅 $14跟餐半價嘅蔥餡餅外層煎香, 豬肉香蔥餡料豐富, 一碟有4件, 非常抵食。👍乾煸四季豆配白飯 $65晚餐嘅小菜乾煸四季豆味道有驚喜, 四季豆爽口入味, 肉碎份量都好多, 配白飯食, 好惹味。😋麻油炒腰花 $88麻油炒腰花份量好多, 全碟都係豬腰, 口感

台灣刈包 $25

宜蘭蔥餡餅 $14

乾煸四季豆配白飯 $65

麻油炒腰花 $88
麻油炒腰花份量好多, 全碟都係豬腰, 口感爽脆, 味道濃郁。

紅燒豬軟骨麵 $60
湯麵香滑, 湯底濃郁帶有微微酸味, 好醒胃, 豬軟骨大大件, 3個人share都好夠食。😄

紅豆燒餅 $28
紅豆燒餅外脆內軟, 紅豆味濃, 唔會太甜, 好啱我地口味。

舒壓洋甘菊花果茶 $35
表妹同老婆share嘅花果茶帶有少少甜味, 洋甘菊香味濃郁。😌

黑糖珍珠奶茶 $3
珍珠奶茶茶味唔重, 甜度適中。
黑糖珍珠奶茶

埋單每位$122, 性價比唔錯。👍

餐牌
2018-12-05
黑糖珍珠奶茶
2018-12-07 75 浏览
今晚出左旺角,想食台式野,來到位於旺角亞皆老街的古早味休閒台灣,旺角地鐵站D3出口出的話,唔駛過馬路,應該方便過D2出。餐廳係地下拎位,到樓上就坐,餐廳好大,坐得好舒服。同友人都係點左晚餐,大雞扒滷肉飯,用半價加左花枝蝦餅。食物好快到,仲係熱辣辣添~大雞扒滷肉飯食到台灣的感覺,雞扒香脆唔乾,肉質鮮嫩,撥開雞扒就見到一大堆有肥有瘦的滷肉,撈飯真係一流。花枝蝦餅半價換取,抵食,又係好香脆,蝦肉甜而彈牙,有口感。今次飲品無揀珍珠奶茶,反而揀左白桃西柚水果茶,好清新~唔錯。食埋甜品一人都係$160,好抵食。

餐廳係地下拎位,到樓上就坐,餐廳好大,坐得好舒服。
大雞扒滷肉飯
花枝蝦餅半價換取,抵食,又係好香脆,蝦肉甜而彈牙,有口感。
花枝蝦餅
食埋甜品一人都係$160,好抵食。
2018-12-06
2018-12-06 113 浏览
每次出街食飯洗費都不少,所以今次揀返價廉物美的台灣菜。這次揀了一間叫古早味休閒台灣。餐廳就在先達廣場對面,一點也不難找。餐廳位於一樓,樓梯都繪上台灣的壁幗,裝修簡潔優雅,地方環境大,要食得便宜,當然餐牌上的套餐最抵食,可是點的台灣食物種類便會少一點。但可是這餐廳的套餐又抵食得過份,可以依自己喜好升級加一款小食,最重要價錢十分合理!藥燉烏雞湯(半價)$15藥燉烏雞湯上菜時仲滾緊,湯料充足,味道唔錯。古早味牛三寶麵  $78麵底是台式刀削麵底,口感煙韌彈牙。牛肉湯底真係好濃郁,甜中帶少少辣。三寶是指牛根、牛肚、牛腱。牛根煮得相當軟腍。牛肚亦見滑爽。份量都好多,好足料,抵食!嘉義雞肉飯  $65雞肉食落嫩滑,自家製醬汁與平時食的不一樣,味道比較清新,調味不重。跟餐可以半價加購小食花枝蝦餅(半價)$19表面金黃酥脆,每一口都食到蝦肉和墨魚肉粒,非常之彈牙爽口,高度推薦!台式醬牛肉(半價)$18經長時間炆煮肉質軟腍,配上秘製醬汁味道不錯隨餐附送一杯飲品,亦可加錢轉特飲。桂圓紅棗茶香氣四溢,好像飲到蜂蜜的甜味,甘甜好喝,但兩者加起上來有點兒甜。奶蓋烏龍茶茶底本身味道比較淡,而奶蓋濃郁,奶蓋的奶油味

藥燉烏雞湯(半價)$15
藥燉烏雞湯
藥燉烏雞湯上菜時仲滾緊,湯料充足,味道唔錯。

古早味牛三寶麵  $78

嘉義雞肉飯  $65
嘉義雞肉飯

跟餐可以半價加購小食
花枝蝦餅(半價)$19

台式醬牛肉(半價)$18
台式醬牛肉
經長時間炆煮肉質軟腍,配上秘製醬汁味道不錯

隨餐附送一杯飲品,亦可加錢轉特飲。

奶蓋烏龍茶
茶底本身味道比較淡,而奶蓋濃郁,奶蓋的奶油味重。都是有點兒甜。

整體來講,食物質素不錯,加上價錢平,小食與朋友分享每人10元都不用,性價極高。
2018-12-02
2018-12-04 31 浏览
朋友話想食台灣野 旺角又就腳跟住就搵到呢間餐廳 條樓梯好靚㗎 係打卡位!我哋四個人叫左小食主食甜品同飲品小食:  鹽酥雞,柯仔戰,雞翼,飯捲 柯仔戰唔腥,上面加左啲紅色既辣醬 味道挺夾的鹽酥雞正常冇特別,夠鹹夠脆口飯卷幾特別,入邊係包住啲腸。我冇食過呢一類嘅食物 幾新鮮可以試吓另外叫左主食豬軟骨拉麵豬軟骨拉麵:湯底香濃 麵形係比較闊同有點捲,通常台灣麵都係呢隻,感覺好地道 豬軟骨有三大舊 雖然大嚿但係淋,口感少少怪,不過可接受 然後再叫左甜品香蕉千代賣相一流 扼like必叫有幾塊香蕉,奇異果同一堆cream,兩條百力支,十分靚! 由上而下既材料就係一堆cream,雲呢拿味雪糕,白色一粒粒好似棉花糖但係脆既東西,再有一層香蕉片,最尾係類似穀類早餐嘅東西所有材料都好夾 除咗個啲白色一粒粒食克都係唔知咩嚟整體就係由食到飽都好滿足

我哋四個人叫左小食主食甜品同飲品
小食:  鹽酥雞,柯仔戰,雞翼,飯捲

柯仔戰唔腥,上面加左啲紅色既辣醬 味道挺夾的

鹽酥雞正常冇特別,夠鹹夠脆口

另外叫左主食豬軟骨拉麵

豬軟骨有三大舊 雖然大嚿但係淋,口感少少怪,不過可接受

然後再叫左甜品

香蕉千代
賣相一流 扼like必叫
有幾塊香蕉,奇異果同一堆cream,兩條百力支,十分靚!

所有材料都好夾 除咗個啲白色一粒粒食克都係唔知咩嚟

整體就係由食到飽都好滿足
2018-12-04 23 浏览
在女人街入口見到很大的招牌「古早味」,被吸引上來吃午餐。有飯有麵,每款也想吃。餐廳環境很大,乾淨企理。薑母茶不太甜,薑味濃厚。蛋包飯不是咖哩,換上了滷肉,蛋包飯是炒飯,加上滷肉汁更加惹味,炒飯粒粒分明很乾身,雞蛋滑溜溜。套餐有豬骨肉丸湯,充滿了胡椒味。小菜三款是椰菜,春卷,青瓜。春卷卜卜脆,椰菜爽口辣辣地。牛三寶湯麵是牛𦟌,牛筋,牛肚。每款内臓也很林很入味,紅蘿蔔很甜,湯很清甜,麵條彈牙。珍珠奶綠的珍珠很Q彈。

餐廳環境很大,乾淨企理。

薑母茶不太甜,薑味濃厚。

套餐有豬骨肉丸湯,充滿了胡椒味。
小菜三款是椰菜,春卷,青瓜。
春卷卜卜脆,椰菜爽口辣辣地。

珍珠奶綠的珍珠很Q彈。

2018-12-03 49 浏览
這裏的地方很大,很適合一大群人到來用餐!還有餐廳不斷播放著台灣歌手的歌,甚麼笨小孩、海派甜心、周杰倫的歌曲,真的讓人不願離開香腸是黑魚子跟原味的配搭,外層是非常香脆這個是酥炸蠔仔,一點腥味也沒有牛𦟌很帶點微辣,非常惹味蝦餅炸得很鬆脆,中間還有蝦肉喜歡喝藥材湯也可以試一下這個麵有牛腱、金錢肚、牛筋、蘿白、小唐菜,湯底是有著豐富的牛肉味,所以湯料可以充分吸收牛肉湯的精華麵的口感也很好,給你很q的感覺雞扒是一大塊,飯是鋪滿肉燥的最後點了一個甜喎,想不到份量是那麼大,雪糕放在最頂層,下面放了又香脆又甜的蜜糖脆方包,加上甜甜的紅豆一起吃,令人吃不停口左邊係珍珠奶綠,右邊係芋香牛奶
香腸是黑魚子跟原味的配搭,外層是非常香脆
雙色臺灣香腸
這個是酥炸蠔仔,一點腥味也沒有
柯仔酥
牛𦟌很帶點微辣,非常惹味
台式醬牛肉
蝦餅炸得很鬆脆,中間還有蝦肉
喜歡喝藥材湯也可以試一下
藥燉烏骨雞湯
古早味牛三真麵
麵的口感也很好,給你很q的感覺
雞扒是一大塊,飯是鋪滿肉燥的
大雞扒涵肉飯
紅豆蜜糖方磚
左邊係珍珠奶綠,右邊係芋香牛奶
2018-11-25
雙色臺灣香腸
柯仔酥
藥燉烏骨雞湯
古早味牛三真麵
大雞扒涵肉飯
紅豆蜜糖方磚
旺角女人街出名多野食,食肆林立要立足實在難。除舊迎新食街比之前多元化,不再係集團一條街開10間一樣店舖卻掛著不同門牌的光景。古早味選擇於先達廣場對面街開店,雖然是樓上舖,但地面卻有專屬的入口,不需要經過共用客𨋢才到達,對於顧客來說也是容易找到。這次跟朋友分別點了滷肉飯及紅燒牛肉面,跟餐還配上台式小食併盤,有青瓜,露荀,及炸雞,雖然份量不多,但小吃多滋味,多嚐不同的味道,其實也豐富了整個午餐的體驗。炸花枝蝦排Lunch set半價可加購指定小食一份,$19有2塊蝦排經濟實惠。炸花枝就見得多,但有粒粒蝦就比較少,帶有麻油香的花枝份外濃味。外層粉漿只是薄薄的,有點像炸雞的質感,花枝肉則有如蝦膠般的彈牙,令我不然聯想到酒樓的蔗蝦,再配上泰式酸辣醬,令人讚不絕口。紅燒牛肉麵紅燒牛肉麵吃台灣菜怎能少? 滷好的牛腱筋肉相間,牛肉滷得非常入味,咬口淋而鬆化,沒有半點痴牙,牛筋位置已經滷至半溶的狀態,火喉控制得洽到好處; 湯頭雖然藥材味偏重,個人認為骨湯的比例可以多一點,以減輕藥材的味道; 但這裡的面條卻是新鮮而爽口,寛身的面條加上猶如鮮製的軟滑及具彈性,假如每天午餐都有機會來品嚐,絕對是幸福!台式滷

炸花枝蝦排

紅燒牛肉麵

台式滷肉飯

台式滷肉飯,沒有想到如此足料,滷肉鋪滿整個飯面,下層的白飯沾滿滷肉汁,送飯絕對一流,這裡的滷品做得十分出色,豬肉半瘦半肥,再吸收滷煮的香料和醬汁,令人不自覺地一口一口去完成整碗飯。

蒜泥白肉

下單前還在擔心主餐的份量偏細,故此多點了蒜泥白肉,(誰不知主餐的份量十分足料,結果吃得捧腹而走)。台式的製法原來是處理好的腩肉,上菜前再點上秘製的辣醬料,這種吃法十分特別; 與我們到米線店吃到的又是另一種風味,這裡的腩肉沒有預先浸在辣椒油中,因此其麻辣感相對溫和,但正因如此才可突出腩肉的味道。

未見特別的台式飲品,跟餐以外要加錢的特色飲品,左邊的是奶蓋綠茶,右邊的則是奶蓋烏龍茶,奶蓋的濃厚帶點芝士的味道,但荼底卻不算特出,表現合格,當然不能跟街上專賣台式飲品店直接比較。

2018-11-25
2018-12-01 555 浏览
今午做完美美FACIAL,經過人來人往的亞皆老街,眾裡尋他,抬頭偏偏看到古早味招牌,腦袋浮起「魯肉飯」,就這樣跟著箭咀走到餐廳1樓。在香港,台式餐飲很受歡迎,總是讓我很想念在台的日子。餐廳設置多個梳化座,落地玻璃令環境十分開揚明亮,裝修簡潔樸實,面積大,即使到了午飯高峰期,餐廳能應付客流量足足有餘。每檯放置一瓶開水,省卻客人叫人加水的麻煩及「怒氣」午餐選擇頗多,由台灣牛肉麵、雞飯、咖哩等等,基本常見台灣飲食也有提供,免加一,還可以半價升級加一款小食,挺划算!記得打開櫃桶,自助取餐具啊!魯肉飯套餐+3小菜及一杯熱飲/原奶茶 $55溫馨提示:小菜天天不同,未必跟餐牌圖上顯示一樣,所以要記得問問侍應今天是吃什麼了!這次有青瓜(清甜爽脆)、牛肉粒(份量較小而乾)、椰菜(不辣的台式泡菜),還有碗足料例湯(最開心見到裡面軟腍入味的蘿蔔粒),但有點偏淡。滷肉飯對我而言,滷肉飯有令人著迷的魅力。啖啖肉香,肥瘦適中,滷汁濃稠,與QQ飯粒非常匹配,再拌一拌,膠質與香氣在口裡完美融化,留下陣陣余香,油膩感沒有想像中重,味道與台灣相近,還有滷水蛋,正!桂圓紅棗茶餐牌上飲品選擇多,如想叫特色飲品,只要+差價就可

每檯放置一瓶開水,省卻客人叫人加水的麻煩及「怒氣」

記得打開櫃桶,自助取餐具啊!

魯肉飯套餐+3小菜及一杯熱飲/原奶茶 $55

滷肉飯

桂圓紅棗茶

餐牌上飲品選擇多,如想叫特色飲品,只要+差價就可以了。我叫了美顏養生的桂圓紅棗茶,看似平平無奇,卻是想不到的香氣四溢,甘甜好喝,飲到最後杯底還有桂圓添!

鹽酥雞 $19 (每午餐可半價+小食)

新鮮製作,香氣撲鼻,原來是無骨鹽酥雞!吃起來很方便,炸得酥脆香口,雞肉厚身,滑嫩多汁,沒有油餿味,非常好咬口!

午餐份量多,可以依自己喜好升級+1款小食,選擇豐富,迅速上餐,味道也是不錯的,最重要價格合理,如果想不到吃什麼時,在這裡來一頓簡單而快的午餐也是不錯的選擇!
2018-11-30
午餐
  • 鹽酥雞
  • 滷肉飯
2018-12-01 22 浏览
星期六放假,阿媽想食台灣菜,身為一個孝順女當然即刻上網睇睇。這間在女人街尾的古早味休閒台灣,午市以台灣麵及定食為主。跟餐半價的花枝蝦餅蝦餅表面炸得鬆脆,蝦肉彈牙且幾厚身,還有粒粒墨魚肉。古早味干撈粗麵粗麵煙韌爽口,滷肉半肥瘦炆得入味但入口不油膩,豬軟骨炆至軟腍入味。酥炸雞扒湯麵雞扒雖然不算厚,但外面炸至酥脆,裏面保留肉汁不至太乾,旁邊有醃青瓜、雲耳及越式春卷為小食,十分豐富。黑糖薑汁奶茶&炭燒烏龍茶薑汁突出但又不會蓋過奶茶的香味,以黑糖代替平時的白糖,健康一點而且又不會太甜。烏龍茶味道帶點微甜,茶味較淡。

跟餐半價的花枝蝦餅
蝦餅表面炸得鬆脆,蝦肉彈牙且幾厚身,還有粒粒墨魚肉。

炸雞扒湯麵

午餐