2018-11-30
想去台灣又無時間去,咁就食住台式野頂住先啦,最後揀咗古早味,因為比佢嘅門面裝修吸引到。係女人街之中,佢啲牆畫好突出。餐牌好多選擇,又有好多台式野飲,攪到唔識揀呀,好多野好想食呀。我係下午茶時間去,幾經辛苦終於揀咗古早牛肉麵set,食台式野梗係要試下牛肉麵啦。因為下午茶set嘅關係,個麵係細碗啲嘅,咁就岩晒我眼闊肚窄可以食多啲我想食嘅野啦。眼見好有誠意,有兩棵菜,兩塊紅蘿蔔同埋兩大塊牛肉,仲要唔係好薄嘅牛肉。食麵我就鐘意一黎就試下啖湯先,有淡淡嘅中藥味,又好濃郁嘅肉湯味,不錯之選。到麵質,咬落去有QQ嘅感覺,唔會好淋,食麵我鉝意呢個口感。兩塊肉好大塊,又吸咗啲鹵汁味,又食到啲八角味但又唔會太重,好甘香。啲蔬菜又吸咗啲湯汁。下午茶餐可加半價叫小食,我揀咗鹽酥雞,我好鐘意嘅台式小食,去台灣夜市必食,咁呢間嘅鹽酥雞炸得好鬆脆,味道都好入味,好食。然後我跟餐加咗差價叫咗洋甘菊花果茶,好足料,味好濃,仲飲到有蜜糖味,好大壺,仲可以再加水,加咗1次水都仲好夠味,好抵飲。果然眼闊肚窄,食完食唔落糖品啦,下次可以再黎試甜品。