2022-06-09 33 浏览
古今地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖約咗朋友食晚餐朋友帶咗我嚟位於尖沙咀中心點嘅The One日本餐廳主要係日式創作卷物為主選擇好多款 而且都幾特別🥗龍捲風沙律$76用上新鮮沙律菜 放入中華沙律面頭鋪上大量蟹柳絲 蟹子醬汁鹹鹹地撈埋一齊好清新 作為頭盤好開胃🍣金龍卷$98卷物入面包上新鮮炸起嘅炸蝦咬落卜卜脆上面鋪上三文魚刺身同芝士醬一次食到兩款口感🍙煙花六件$79想試多一款卷物 朋友點左呢款醋飯中間包入三文魚上面仲放上吞拿魚蓉特別鍾意啲脆脆 令到成件卷物好有口感🐄江戶薄燒牛仔骨三件$78近骨嘅位置啲肉特別香廚師嘅手勢燒得唔錯而且肥瘦適中 一件接一件咁食🐮埼肉網燒牛舌$78呢個係必點 用上牛脷芯特別爽口彈牙 調味又唔會過鹹
古今

🐮埼肉網燒牛舌$78
呢個係必點 用上牛脷芯
特別爽口彈牙 調味又唔會過鹹

2022-06-09 25 浏览
古今開左好多分店!之前同朋友食過銅鑼灣分店,今次試下尖沙咀開張冇耐嘅分店。📍日式麻醬秋葵豆腐沙律碗沙律比想像中份量多好多,超巨型的一碗!有新鮮爽脆沙律菜同車厘茄,加上非常嫩滑嘅日式豆腐同埋切粒嘅秋葵,但芝麻醬份量好似太多,變左味道好濃😂📍安格斯蔥牛卷肥牛肉卷著大量香蔥(香蔥應該係有炒過)配上秘製醬汁,加上香脆蒜片,幾香幾惹味👍🏻😊📍蜘蛛個名聽落好得人驚😱原來係軟殼蟹、青瓜、牛油果及蟹柳。軟殼蟹剛剛炸起非常香脆,加埋其他配料味道口感都好豐富。📍金龍卷卷物上舖左一層三文魚,裡面再包左吉列炸蝦同芝士,炸蝦同樣係熱辣辣的。📍雞泡魚干呢道小食用黎送清酒一流,可惜果晚冇叫酒飲。魚干烤得非常香口,點埋沙律醬食好惹味!

📍日式麻醬秋葵豆腐沙律

📍安格斯蔥牛卷

📍蜘蛛
📍金龍卷

📍雞泡魚干

2022-06-08
2022-06-08 25 浏览
古今越開越多分店,最近連TST都進駐埋!地點位置方便,平日夜晚嚟到都唔駛點等位,餐廳安排我哋2人坐卡位,坐得闊落舒適~2人決定落1個鍋物同其他小食,先來嘅係豚肉泡菜鍋,豚肉份量都好多,泡菜加埋啲娃娃菜同豆腐等配菜,好掛湯,食落偏酸同辣,2人份量黎講都算大份!古今日式煎餃,一客6件,配上微酸嘅醬汁好開胃~龍捲風沙律,沙律菜配上中華沙律同蟹柳,平時嘅沙律俾到人一種好清淡嘅感覺,呢個完全唔會,仲當咗佢係一個主食添!火山,打卡一流,上菜時職員會係你面前點火,但其實唔會燒到中間嘅食物嘅~大量芝士蟹柳係面,裡面就包住青瓜,因為有青瓜嘅關係,口感豐富咗唔少。

古今日式煎餃,一客6件,配上微酸嘅醬汁好開胃~

2022-06-06 28 浏览
假期周圍shopping, 尖沙咀都回復人來人往的狀況,尾站來到the one。原來古今二在這裡開了新店,環境比其他分店更方便舒適。火山,打咭吸睛好幫手,影相效果好突出,藍藍紅紅的火焰十分治癒。海量蟹棒很鮮味,卷卷的餡量是牛油果和鰻魚。超級龍捲風,吉列炸蝦,金黄香脆,配日式吉列醬汁,味道很突出。龍捲風沙律,喜歡蟹棒的朋友會很開心,也是海量的蟹棒,中華沙律。埼玉 網燒牛舌,厚厚的牛舌心,肉質彈牙又嫩滑,點秘製醬汁很好吃。雞泡魚乾,很適合餐前飲酒的小吃,烤到金金黃黄,又香噴噴的。整體上環境很舒適,卡位坐得很舒服,7點前過來會比較少人,可以靜靜地傾下計。

• 火山
  • 龍卷風沙律
2022-06-01 49 浏览
古今二特別之處係出名好多創意卷物,今次係the one 分店試下安格斯蔥牛卷$72鮮嫩既安格斯牛肉卷住香蔥燒,淋上秘製醬汁,上面再放左炸蒜片好好味又唔會太乾火山$128上枱既時候店員會過黎圍著卷物點火, 好似火山一樣, 非常吸睛。卷物由好多舊飯卷疊成一座山, 飯卷入面加左蟹柳、青瓜絲、帶子同牛油果,上面再鋪滿蟹籽&蟹柳絲 味道&口感都好豐富 蜘蛛 $96卷物主要食材係軟殼蟹 外貌似蜘蛛 而且炸到外脆內軟配上青瓜牛油果&蟹柳  好惹味龍捲風沙律$76份量超大兜!主要係新鮮生菜,加入中華沙律,海藻,蟹柳絲,蟹籽,將沙律醬&佢地既招牌鰻魚汁拌埋一齊整體有少少辣,好開胃新鮮櫻花蝦茄子燒$68茄子燒得超軟糯 連皮都食得櫻花蝦配茄子都咁夾有驚喜既小菜

安格斯蔥牛卷$72

火山$128

蜘蛛 $96

龍捲風沙律$76

櫻花蝦茄子燒$68
茄子燒得超軟糯 連皮都食得櫻花蝦配茄子都咁夾
有驚喜既小菜
2022-06-01 39 浏览
之前已經係觀塘食過呢間日式餐廳依家係尖沙咀開埋分店呢晚就同朋友食由於大廳個邊既位都full所以我地坐咗另一邊比較小人啲店家改名都幾有心思好似呢個沙律叫柚想蝦你沙律有柚子、柚子汁、蘋果、牛油果、蟹子、海草、車厘子、海草、蔬菜酸酸地好開胃因為有柚子汁蒸日式餃子個皮比較薄呢款係叫煙花嘅造型創意壽司係辣味三文魚辣味吞拿魚同埋脆片擺盤都好似煙花一樣,非常有心思而且顏色好豐富呢款係叫火山嘅創意壽司除咗味道之外仲有視覺享受有帶子青瓜牛油果蟹柳最後仲叫咗牛舌, 口感比較軟腍,而且幾Juicy
之前已經係觀塘食過呢間日式餐廳

蒸日式餃子
個皮比較薄

呢款係叫煙花嘅造型創意壽司
係辣味三文魚辣味吞拿魚同埋脆片
擺盤都好似煙花一樣,非常有心思
而且顏色好豐富

呢款係叫火山嘅創意壽司
除咗味道之外仲有視覺享受
有帶子青瓜牛油果蟹柳

最後仲叫咗牛舌, 口感比較軟腍,而且幾Juicy

2022-05-31 45 浏览
職員態度親切,服務熱情,成個環境同氣氛都好舒服柚想蝦你沙律 $98食材好豐富同新鮮,醬汁味道都好fresh好清爽,開胃一流,每一塊沙律菜都爽脆新鮮,入面仲有海草,蘋果,柚子,牛油果,甜蝦同車厘茄,口感好豐富清新火山 $128上左枱,職員會幫手點火,好似火山咁,圍住壽司出面都起火,好有儀式感同美感,頂層有大量既蟹柳,份量多到睇唔到壽司本人,入面餡料仲有帶子,青瓜同牛油香,味道方面好清新鮮甜蜘蛛 $96賣相好精緻,炸軟殼蟹勁大舊,真係好似蜘蛛咁隻腳撐晒出嚟,軟殼蟹炸皮好薄,蟹身好大,炸得酥脆香口,入面仲有青瓜,牛油果同蟹柳,口感好有層次,軟軟脆脆爽爽,好好味江戶薄燒牛仔骨(3件)$78牛仔骨肉質軟稔鮮嫩,咬入口會慢慢散發出牛香既肉汁,調味好出色,甜甜地又充滿牛香,超滿足豚肉泡菜鍋 $138辛香酸辣既泡菜湯底,食落超級爽口開胃,成個鍋物慢慢熬煮,愈煲愈釋放出泡菜既鮮甜酸辣,酸酸辣辣好惹味,材料仲有柔軟綿密既豆腐,大大粒既冬菇,好鮮甜既娃娃菜同金菇,仲有好q彈既粉絲,食材都索哂湯底既鮮辣既,超級好食,食唔停口
職員態度親切,服務熱情,成個環境同氣氛都好舒服

柚想蝦你沙律 $98

火山 $128

蜘蛛 $96

江戶薄燒牛仔骨(3件)$78

豚肉泡菜鍋 $138
2022-05-27 40 浏览
原來The One都有很多餐廳,去到5樓見到裝修別致的日本餐廳,價錢又很合理。而且有一個小房間可以靜靜地與朋友傾偈,服務態度都很好。.龍卷風沙律 - 一上台大家都嘩了一聲,因為好大盆,夠4個人當前菜share食。有超多蟹柳絲同蟹籽,沙律清爽而且有蟹籽的卜卜脆及蟹柳的肉質,口感很豐富。超級龍卷風、蜘蛛 - 我很欣賞這間餐廳的創意,見到有不同款式的短襪全部都是創新特別的。蜘蛛有軟殼蟹、青瓜、牛油果及蟹柳,材料豐富有軟殼蟹的趣及其他材料的潤盈感,mix and match 得好好。超級龍卷風材料有鰻魚、海老、芝士、青瓜及脆片,因為有芝士的原故,所以特別cheesy。既有鰻魚又有炸蝦,是海鮮愛好者必點的卷物之一。清酒煮蜆 - 蜆大大隻的,清酒煮到入味,可以當湯飲。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串)- 心思思想加個串燒,見到好特別用荔枝,一串有3粒,有很清香的荔枝果香,同豚肉意想不到地夾。.食了這麼多東西平均每人都是$200左右,感覺很滿足呢。

清酒煮蜆 - 蜆大大隻的,清酒煮到入味,可以當湯飲。

很清香的荔枝果香,同豚肉意想不到地夾。
食了這麼多東西平均每人都是$200左右,感覺很滿足呢。
2022-05-25 44 浏览
清酒煮蜆🍶 $128蜆肉非常之鮮甜,而且好大隻,數量都有成20幾隻,抵食枝豆 $45用水洽完之後就加上少少🤏鹽,以致啜豆的時候就有味道。份量好多,兩個人都不是食好多飯,但感覺食枝豆的豆豆都飽左不少。柚想蝦你 $98蝦🦐 是壽司上甜蝦的那種;已經剝殼,簡單易食。沙律中間有中華沙律,my favourite。其他都係正常會見到嘅沙律菜🥗 醬汁主要係胡麻醬汁波士頓卷和彩虹卷🌈廚師的裝飾和放置令人有種「波士頓」的想像:右邊有株椰林樹影~左邊有三文魚,吞拿魚肉,牛油果🥑 配搭而成的壽司卷物🍣 感覺都幾健康!😛👍🏼

清酒煮蜆🍶 $128
蜆肉非常之鮮甜,而且好大隻,數量都有成20幾隻,抵食

枝豆 $45

柚想蝦你 $98

波士頓卷和彩虹卷🌈
2022-05-24
  • 清酒煮蜆
2022-05-21 51 浏览
落單後半個鐘仍然無野食,d員工仲要啤住哂,之後發現佢地自己無落到單。仲要無道歉,其他員工繼續啤,到最尾要埋位超過一個鐘先有野食送到,全程受盡店鋪員工既眼神,離哂譜
2022-05-21
2022-05-21 2045 浏览
隨住確診人數下降,無得work from home,自然要約返都係附近返工嘅朋友食飯聚下啦呢日lunch就去左The One 古今二食日本菜,從外觀睇環境唔錯,餐枱亦都闊落,同朋友想食住飯聚下真係唔錯;下午時間亦有提供午餐,價錢相宜,款式都多種類,不過我同朋友都想試多幾款食物,所以最後揀左單點;龍卷風沙律好多材料,蟹柳絲同中華沙律好多,配上唔同嘅沙律菜,又有d薯片碎食落口脆脆地,口感好豐富。埼玉網燒牛舌顏色燒得好靚仔,牛舌厚薄適中,好juicy,我同朋友都覺得呢個令人好回味,好喜歡😋櫻花蝦茄子燒覺得呢個配搭唔錯,脆脆嘅櫻花蝦配燒到軟軟的茄子;好多時都係蒜香辣椒咁整,未必成日都想食咁重味,覺得呢個配搭清清地幾好。金龍卷同蜘蛛2個卷物一齊上擺盤好靚,2款我都好鐘意,因為我鍾意食炸物😛如果真係要我2選一我會揀金龍卷,大概係因為多左三文魚喺上面,多左一重口感。要讚下餐廳嘅服務,雖然係lunch繁忙時段,但keep住都有主動幫我地加茶、收碟,態度都好好,完全無覺得催趕嘅感覺,值得同朋友再黎呢度用餐。

下午時間亦有提供午餐,價錢相宜,款式都多種類,
不過我同朋友都想試多幾款食物,所以最後揀左單點;

龍卷風沙律

• 金龍卷
  • 櫻花蝦茄子燒
  • 埼玉網燒牛舌
2022-05-21 60 浏览
今日約咗喺尖沙咀附近做按摩近近哋去the one搵嘢食知道五樓開咗間出名食日本卷物嘅日本餐廳 就去試下😁先叫咗個前菜 龍捲風沙律價錢唔貴但超級大碗 有勁多蟹肉絲 蟹籽 中華沙律個底都有超多嘅生菜配芝麻醬 酸酸甜甜好開胃🙃終於黎到重點 今次試一試好多人叫嘅金龍卷🥰 有八大卷 而且每一捲入面都有個吉列炸蝦熱辣辣 上面嘅凍既三文魚刺身都好厚肉 兩者相映成趣同人share岩岩好 😄另外是一定一個特色卷物叫做蜘蛛😜點解叫蜘蛛上到嚟就明白 因為佢裏面嘅係用咗軟殼蟹 外貌似蜘蛛 非常巨大 而且炸到外脆內軟 好惹味😁😁除咗卷物餐廳都好出名的燒嘅嘢 今日嗌咗個好有特色嘅荔枝鹿兒島黑豚肉,入面真係有粒荔枝! 仲叫咗安格斯蔥牛卷, 同自家製香菇雞肉丸串,啖啖肉 正呀!!😋😋不得不提餐廳嘅服務真係好好 佢哋會不停為你添加玄米茶亦好有禮貌☺️
今日約咗喺尖沙咀附近做按摩
近近哋去the one搵嘢食
知道五樓開咗間出名食日本卷物嘅日本餐廳 就去試下😁

先叫咗個前菜 龍捲風沙律

同人share岩岩好 😄

另外是一定一個特色卷物叫做蜘蛛😜

2022-05-20 1316 浏览
一向都幾喜歡到古今二吃卷物☺️, 今次到尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖。 店內裝修以日式木系風格為主, 簡約舒適😉。晚餐 ~ 火山$128、 搖滾樂$82、 龍捲風沙律$76、 秘製蒜香牛油燒帆立貝$38、 安格斯蔥牛卷$72。 💠火山 ~ 店員送上的時候會即場為卷物點上熊熊烈火♨️, 就像火山一樣, 非常吸睛。 卷物疊成山的形狀, 頂層有滿滿的蟹籽和蟹柳絲, 另外有牛油果和青瓜絲, 味道和口感都很豐富。😋💠搖滾樂 ~ 這款卷物有六小件, 賣相精緻,面層有肥美的鰻魚,卷物內有芝士🧀和炸蝦🍤,很滋味。 💠龍捲風沙律 ~ 有中華沙律、蟹柳絲、蟹籽和沙律菜, 份量很多,整體爽口新鮮,拌上醬汁更加開胃😊。💠秘製蒜香牛油燒帆立貝 ~ 口感厚實又鮮甜, 大大粒好味道🤩。 💠安格斯蔥牛卷 ~ 鮮嫩的牛肉卷著香蔥,配上秘製醬汁,與香脆的蒜片一起吃,味道不錯✌🏻。 很欣賞古今二的卷物, 有創意又有特色👍🏻, 值得推介。

火山

搖滾樂

,拌上醬汁更加開胃😊。
龍捲風沙律

秘製蒜香牛油燒帆立貝

安格斯蔥牛卷

很欣賞古今二的卷物, 有創意又有特色👍🏻, 值得推介。

2022-05-19
火山
搖滾樂
龍捲風沙律
秘製蒜香牛油燒帆立貝
2022-05-19 60 浏览
KONKON2的壽司都真的有段時間無來食,見到佢開左THE ONE分店,同HONEY去開TST,就食KONKON2啦環境方面又夠大,有卡位坐得好舒服,是日同HONEY點左柚想蝦你午夜牛郎  煙花(6件)古今日式煎餃 宫崎黃金炸豆腐柚想蝦你柚想蝦你作為主打前菜, 份量唔少,柚想蝦你醬汁系胡麻醬同柚子, 一食落,好開胃 入面仲有好多蟹肉, 中華沙律, 蝦仁, 牛油果 同蟹子,另外仲有少少蕃茄仔同埋蘋果粒,真的YUMMY~~古今日式煎餃古今日式煎餃有六件,食落好JUICY,又多餡,如果個皮脆D會更好~~宫崎黃金炸豆腐宫崎黃金炸豆腐真的好好食,有少少木魚絲,加上脆皮,入面豆腐滑溜溜,真的同HONEY系咁搶食~~午夜牛郎  煙花(6件)午夜牛郎  午夜牛郎系一款炸壽司,壽司入邊有埋牛油果芝士同熟三文魚 ,食落香口又唔會有油的感覺,真的壽司的奇巴,超回味~~絕對係用心製作,煙花(6件)係用三文魚、吞拿魚同芝士製作而成嘅創意壽司,三文魚同吞拿魚蓉食落亦都唔少份量,加埋入面的嘅芝士同蟹籽真係好過癮,口感上仲加咗啲黑白芝麻喺壽司上面,食壽司都有高級的水準,掂!

午夜牛郎  煙花(6件)古今日式煎餃 宫崎黃金炸豆腐
柚想蝦你

古今日式煎餃

宫崎黃金炸豆腐

午夜牛郎  煙花(6件)
午夜牛郎
午夜牛郎系一款炸壽司壽司入邊有埋牛油果芝士同熟三文魚 ,食落香口又唔會有油的感覺,真的壽司的奇巴,超回味~~絕對係用心製作,
煙花(6件)
2022-05-18
  • 宫崎黃金炸豆腐,
  • 柚想蝦你,
2022-05-19 36 浏览
今日去咗尖沙咀the one 食日本野,去了這間有四五間分店的古今,佢有幾間餐廳叫古今,亦都有幾間餐廳叫古今二,唔知點解佢要加個二,不過都唔緊要因為其實佢啲嘢都真係幾好食,同埋飲佢啲啤酒係好抵$28一杯,仲有啲特色手卷非常之正。我地叫左柚想蝦你,東京暴脆,燒鰻魚,野菜天富羅同煙花。其中野菜天富羅炸到好脆,燒鰻魚好新鮮,煙花的吞拿魚也很creamy,同飯及介末的配搭係好正。所以話,好的餐廳,先會開分店!
我地叫左柚想蝦你,東京暴脆,燒鰻魚,野菜天富羅同煙花。
所以話,好的餐廳,先會開分店!