2023-05-08 21 浏览
放假好鍾意呢度食嘢商場方便之餘有好多食肆古今呢度係近期最鍾意食嘅日式食肆坐得舒服之餘選擇仲有好多 主打fusion嘅壽司卷仲有好多燒物 炸物 火鍋 等等 同朋友嚟食飯啱曬分量好大之餘價錢ok大家嚟睇下個 日式麻醬豆腐沙律 勁多豆腐 多蔬菜 夠曬健康 夏天食啱曬鹽燒晴魚好好味大大條啱曬share食鹿兒島黑豚荔枝捲串燒酸酸甜甜 同豬肉味好夾 夠曬開胃感覺都好創新彩虹卷有牛油果三文魚 刺身 青瓜 蟹柳 清新之餘夠曬健康蒜香牛油燒帆立貝好香牛油味 送酒一流 非常香口呢度嘅嘢食質素好高 選擇又多會同friend擇日再嚟

同朋友嚟食飯啱曬分量好大之餘價錢ok

呢度嘅嘢食質素好高 選擇又多會同friend擇日再嚟
  • 黑豚豬頸肉串燒
  • 超級龍卷風
2023-05-08 27 浏览
The ONE 位於尖沙咀彌敦道100號是香港美食愛好者必到之地,果然旺丁,選擇餐廳好多,最後來到了位於5樓的古今二,夜晚9點都要等位座無虛席呀,員工語調斯文請我地等候一陣。我地以雜錦刺身沙律作為開胃菜,大大碗還有一球份量刺身粒。創意超級龍卷風係推介必食之選,搭配獨特烤醬唔錯。原條茄子燒甜而不膩,日式風味加上櫻花蝦令口感更高層次。鹽燒白鰻的皮脆肉軟,加上少許鹽提味,讓人品嚐到新鮮的鰻魚口感,令人回味無窮。

我地以雜錦刺身沙律作為開胃菜,大大碗還有一球份量刺身粒。

創意超級龍卷風係推介必食之選,搭配獨特烤醬唔錯。
原條茄子燒甜而不膩,日式風味加上櫻花蝦令口感更高層次。

2023-05-01 42 浏览
尖沙嘴想食日式料理,想坐得舒適食得開心,the one 的古今二是我不二之選。古今二這家日本料理,已經係我對於食日本野的其中一個執著,這裡類似居酒屋的美食又帶有新潮的日式風味,讓人不禁不停回味。這次點了幾款美食,輕食得來又飽肚前菜沙拉🥗:超級大份,味道可口,健康之選彩虹🌈捲:魚生壽司卷🍣,咩魚都有D,口感豐富櫻花蝦茄子燒🍆🔥: 密集式櫻花蝦🌸🦐,令整條茄子🍆充滿質量及質感。還有燒物:椒鹽雞腎和鹽燒雞中翼串,🔥得入味。這裡服務也很貼心,隨叫隨到的殷勤,尖沙嘴古今二,是古今分店中值得讚賞的。
這次點了幾款美食,輕食得來又飽肚
還有燒物:椒鹽雞腎和鹽燒雞中翼串,🔥得入味。
2023-04-21
2023-04-30 52 浏览
If you are craving for some Japanese food but with limited budgetGo for kokon2A new branch in the one tstWith only $500You can enjoy a feast for 2-Sashimi saladHuge portionIntriguing seasoningFresh vegeHuge portion of sashimi including salmon tuna and hamachi-super crazy rollEnjoy cheese, eel fish and fried prawn all in one bite!Extremely fulfilling sushi rollVery innovative with all ingredients balancing each other real well-pork x lychee yakitoriLove love love thisLychee is sweet and soothing
Go for kokon2

Fresh vege

-super crazy roll

-pork x lychee yakitori
Love love love this
Lychee is sweet and soothing for the summer
Together it lifted the flavours and texture of the pork

2023-04-27 77 浏览
今日去咗尖沙咀行街,食晏時間想揾間坐得舒服又唔貴嘅餐廳食lunch。揀咗the one 古今二,Lunch 有多款日式定食,有平有貴。叫咗兩款比較抵食嘅午餐,加配咗特飲。鰻魚丼Lunch Set $98- 味噌湯- 百香果益力多(+15.0)卷物拼湯麵 Lunch Set $98- 味噌湯- 豬骨拉麵- 金龍卷- 費城巻- 奇異果益力多(+15.0)鰻魚飯好好食,又多餸。同價錢嚟講我覺得鰻魚飯比拉麵餐抵食,因為平時在日本餐廳食鰻魚飯都比較貴。拉麵餐就最喜歡隻溏心蛋同金龍卷。兩杯特飲都好正,唔太甜仲有新鮮水果。尖沙咀食個日式lunch 價位100 樓下,餐廳又坐得舒服,有大窗夠開揚,唔錯。

叫咗兩款比較抵食嘅午餐,加配咗特飲。
鰻魚丼Lunch Set $98
- 味噌湯
- 百香果益力多(+15.0)
卷物拼湯麵 Lunch Set $98
- 味噌湯
- 豬骨拉麵
- 金龍卷
- 費城巻
- 奇異果益力多(+15.0)

兩杯特飲都好正,唔太甜仲有新鮮水果。

🌸二訪古今,上次食完覺得唔錯,今次又黎到尖沙咀古今再食過🫢 店內裝修比起銅鑼灣較為寬敞👍🏻 餐牌大致上無好大差異,就叫多左唔同款式嘅卷物試試佢🙆🏻‍♀️🤩-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🥗雜錦刺身沙律 $108沙律分量比起小編預期中大好多🫢刺身有八爪魚、三文魚、吞拿魚、三文魚籽等,沙律菜亦都好新鮮🥳 足夠3-4人分享👍🏻-🍣超級龍卷風 $98呢個卷物有炸蝦、鰻魚和芝士💕 炸蝦非常之脆身唔會好厚粉🥳 配搭埋芝士真係好好味啊❗️-🍲三文魚頭湯鍋 $138呢個有驚喜,好大個三文魚頭,湯底呈現奶白色,非常入味🙆🏻‍♀️ 湯鍋入面仲有金菇、豆腐、娃娃菜等等,非常豐富蛋白質,減肥之選🥳💕-📍 古今二尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指
🌸

味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #尖沙咀黃店 #古今 #古今二尖沙咀 #卷物 #三文魚
2023-04-26 58 浏览
尖沙咀The One古今二, 好多人食。京都九條岩鹽黑豚燒Don$138一碟飯入邊都好足料,啲豬肉好厚肉有咬口,亦都唔會用鬆肉粉得好勁,好似出面D豬肉好淋咁,係屬於質地好嘅。用鹽燒嘅方式帶出咗佢嗰種原汁原味。另外伴碟有少少八爪魚沙律,有種清新嘅感覺。日式鰻魚蛋包飯$98鰻魚好大條,有好多汁(可以少D)啲蛋炒得好滑,一齊食好香。日式芝士玉子燒芝士味加上佢少少沙律醬再加埋佢嘅魚子, 配合得天衣無縫,加埋玉子燒嗰種口感有少少似蛋糕,幾好食。
尖沙咀The One古今二, 好多人食。
京都九條岩鹽黑豚燒Don$138

日式鰻魚蛋包飯$98
鰻魚好大條,有好多汁(可以少D)啲蛋炒得好滑,一齊食好香。

日式芝士玉子燒
2023-04-25 38 浏览
見2到食評都幾好就試下點左雜錦刺身沙律估唔到魚生款都多而且係大粒既角切蒜香牛油燒帆立貝燒完都算大粒喎牛油足好重牛油香(卡路里實高最後點左富士山好似幾signature咁都可以
見2到食評都幾好就試下
最後點左富士山
好似幾signature咁
都可以
2023-04-25 38 浏览
星期五晚放工同男朋友去尖沙咀食飯,又係揀返呢間食日式飯卷😆食過咁多次都仲想食😋雜錦剌身沙律 $108角切魚生有三文魚、油甘魚、劍魚、鯖魚、三文魚子,份量都幾足,一大盤爽脆沙律生菜,加上大量微辣嘅沙律醬,清新又好味👍🏻超級龍卷風 $98呢度嘅反轉真係好好食,今次食呢個飯卷主要材料有吉列蝦、鰻魚同埋cream cheese,一啖擺入口真係口感豐富,煙靭嘅飯粒跟住有脆脆嘅吉列蝦之後又再食到creamy 奶香芝士😋櫻花蝦原條茄子燒 $88呢個燒得勁香,櫻花蝦烘得脆脆,一上枱已經香氣四淡,加上軟滑綿綿嘅燒汁燒茄子,少少甜得來又鹹香鹹香咁😍黑豚豬頸肉串燒 $32/串豬頸肉嘅油脂超得香味充分發揮出嚟,肉質爽爽,肥瘦適中😋鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32/串薄薄嘅豚肉肥美甘香,卷住嘅荔枝肉清甜多汁,味道係出乎意料地夾😋

雜錦剌身沙律 $108

超級龍卷風 $98

櫻花蝦原條茄子燒 $88

黑豚豬頸肉串燒 $32/串
豬頸肉嘅油脂超得香味充分發揮出嚟,肉質爽爽,肥瘦適中😋

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32/串
2023-04-23 50 浏览
放工約咗友人到居酒屋🏮,食少少野傾下計,放慢腳步舒緩日常壓力😌。尖沙咀古今二位處於中心地帶The One商場裡,座位寬敞舒適,難得平日唔算多人可以靜靜relax下😚。·🥗柚想蝦你食返個沙律平衡下腸胃先,估唔到咁大兜,滿滿一大盤。沙律表面鋪滿已去殼甜蝦,配合埋沙律菜、柚子粒、中華沙律、牛油果粒、蟹籽、車厘茄等,沙律菜翠綠爽脆,配以千島醬吃,惹味又清新。·🍣超級龍卷風店家特色卷物之一,材料好豐富,包括 鰻魚、炸海老、忌廉芝士、青瓜,卷物更以黑白芝麻粒粒一同包裹,而且喺卷物表面灑上脆片及鰻魚醬汁,具多重口感。·🍆櫻花蝦茄子燒切開一大條茄子,再鋪滿櫻花蝦喺表面,賣相已經好吸引! 茄子燒後亦唔會好乾身,茄子肉柔嫩軟綿,粒粒櫻花蝦令整體口感更添層次。·🍢黑豚豬頸肉串燒豬頸肉燒至金黃色,微微焦香;黑豚肉質爽口,咬口時仲帶少許油脂香。·🐖鹿兒島黑豚荔枝卷串燒鹿兒島黑豚肉肉味香濃,包裹住鮮甜多汁嘅荔枝肉,鹹甜交雜月,味道好夾呢。·📍古今二尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

🥗柚想蝦你

食返個沙律平衡下腸胃先,估唔到咁大兜,滿滿一大盤。
🍣超級龍卷風

而且喺卷物表面灑上脆片及鰻魚醬汁,具多重口感。
🍆櫻花蝦茄子燒

切開一大條茄子,再鋪滿櫻花蝦喺表面,賣相已經好吸引!
🍢黑豚豬頸肉串燒

豬頸肉燒至金黃色,微微焦香;
黑豚肉質爽口,咬口時仲帶少許油脂香。
🐖鹿兒島黑豚荔枝卷串燒

📍古今二
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
2023-04-13
  • 櫻花蝦茄子燒
2023-04-23 36 浏览
呢間日本料理都幾多分店 主打創意卷物佢地既卷物有好有唔同既配搭 比較少有仲有其他日式料理 都幾多選擇店內環境舒適 座位唔會好逼 適合朋友聚會➜龍卷風沙律 $88終於比我遇到無青瓜既沙律 入面除左沙律菜 仲有蟹柳 蟹籽 中華沙律 碎片醬汁都好特別 食落有小小辣 而且份量都幾巨型 岩哂同朋友分享➜超級龍卷風 $98呢個卷入面有吉列蝦、芝士、鰻魚、青瓜絲面頭仲有碎片同照燒汁 口感好豐富 芝士味入口就比較濃郁 吉列蝦仲脆卜卜➜櫻花蝦原條茄子燒 $88呢個燒茄子上面鋪滿櫻花蝦聞起黎已經好香 忍唔住要即刻食茄子肉好腍 櫻花蝦就好香脆 咁樣食都幾夾➜自家玉子燒 $55玉子燒有6件 上面有好多蟹籽同埋有用火槍輕輕燒過 入口更香蛋既質地好滑 亦唔會太甜➜黑豚豬頸肉串燒 $33豬頸肉好爽口 估唔到呢度既串燒都幾好食
呢間日本料理都幾多分店 主打創意卷物

入面除左沙律菜 仲有蟹柳 蟹籽 中華沙律 碎片
醬汁都好特別 食落有小小辣
而且份量都幾巨型 岩哂同朋友分享

➜超級龍卷風 $98
呢個卷入面有吉列蝦、芝士、鰻魚、青瓜絲
面頭仲有碎片同照燒汁 口感好豐富

豬頸肉好爽口 估唔到呢度既串燒都幾好食
  • 櫻花蝦原條茄子燒
  • 超級龍卷風
2023-04-21 73 浏览
上一次食古今二都已經係一年之前既事,仲記得果時既分店吾多,仲未有尖沙咀同荃灣分店🥲佢主打既特色卷物一直都好有質素好受歡迎,就算其他食物好似串燒,鍋物既味道都吾會比卷物差,難怪開完一間又一間🙃尖沙咀分店既裝修比起觀塘同銅鑼灣分店較為摩登時尚,吾係以有既居酒屋風格,又有闊落既卡位,幾好坐.👁‍🗨 超級龍卷風(7.5/10)💲98.➰第一次試呢個超級龍卷風🌀一碟有8件,每舊都好足料,食完都會佔左個肚一啲位😂超級龍卷風入面有鰻魚,海老,芝士同青瓜,面頭就鋪左啲脆脆🙃不過青瓜既蹤影就吾太覺,因為佢切成絲,份量吾多,所以食落吾覺有青瓜味,以鰻魚同芝士味為主🥲吉列海老炸得岩岩好,沾埋啲燒汁食格外好味🤤.👁‍🗨 鹽燒鯖魚(7.5/10) 💲82.➰平時好少會叫鯖魚,因為多數都會偏乾或者食落腥味較濃🥲不過之前食過呢間既鯖魚,就愛上左,係呢度我先會叫鯖魚食😂佢既鯖魚肉質結實,吾算好多骨,重點係食落一啲腥味都冇,有好香既鹽燒味之外,仲帶有陣陣油脂香,又夠大條,兩個人食份量岩岩好.👁‍🗨 雜錦刺身沙律(7.5/10)💲108.➰呢個雜錦刺身沙律超級大兜😂除左菜多之外,刺身都好足料,入面有角切三文魚,劍魚腩,呑

👁‍🗨 超級龍卷風(7.5/10)💲98

👁‍🗨 鹽燒鯖魚(7.5/10) 💲82

👁‍🗨 雜錦刺身沙律(7.5/10)💲108

➰呢個雜錦刺身沙律超級大兜😂除左菜多之外,刺身都好足料,入面有角切三文魚,劍魚腩,呑拿魚同埋油甘魚🤤亦有大量蟹子同三文魚子,全部都好新鮮鮮味十足😇沙律醬帶微辣,更加惹味
👁‍🗨 黑豚豬頸肉串燒(7.5/10)💲32 (一串)

➰好juicy又帶點爽口,豬頸肉吾會太油,夠哂香
👁‍🗨 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(7.5/10)💲32 (一串)
➰黑豚肉既油脂岩岩好,帶出左陣陣油脂既香味,中間包住左一小粒既荔枝肉,甜甜地又幾夾,仲可以做到中和作用🤣
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-04-21 40 浏览
1️⃣火山餐廳推介,非常吸睛,岩哂打卡.店員會係木板邊的鹽上點火,幾有效果.有帶子,蟹柳,牛油果同青瓜卷物.醬汁係微辣的,味道ok💰HKD$1282️⃣日式麻醬豆腐沙律非常大碗,沙律菜超多,好新鮮.仲有中華沙律,蕃茄仔,醬汁同魚籽都夠多.💰HKD$883️⃣自家玉子燒(6件)外面有輕輕燒過,食落淋淋地,加左醬汁同蟹籽💰HKD$554️⃣網燒味淋魚乾燒得好香,又唔會好硬咬唔到💰HKD$785️⃣黑豚豬頸肉串燒熱辣辣,有肉汁,好香,油脂分佈幾好💰HKD$32
1️⃣火山
💰HKD$128

2️⃣日式麻醬豆腐沙律
💰HKD$88

3️⃣自家玉子燒(6件)
外面有輕輕燒過,食落淋淋地,加左醬汁同蟹籽
💰HKD$55

4️⃣網燒味淋魚乾
燒得好香,又唔會好硬咬唔到
💰HKD$78

5️⃣黑豚豬頸肉串燒
熱辣辣,有肉汁,好香,油脂分佈幾好
💰HKD$32
2023-04-20 32 浏览
今晚突然間想食卷物,朋友介紹我黎the one呢間日式料理餐廳試,出名有唔同款式既卷物和配搭。日式麻醬豆腐沙律我們先點了一客前菜-日式麻醬豆腐沙律,份量超級大,絕對夠4人份。沙律菜車厘茄配上日本滑豆腐,面層灑上蟹籽搭配麻醬,夠曬開胃。彩虹卷卷物出場啦!呢個彩虹卷賣相精緻,由唔同款式的刺身、牛油果、蟹柳和青瓜組合而成。值得一提是卷物外層由不同刺身裹住,有三文魚,吞拿魚等,十分新鮮。青龍卷另一款卷物-青龍卷,卷物入面有牛油果,鰻魚和蟹柳,口感豐富。自家玉子燒(6件)最後我們點了一份玉子燒,雞蛋十分嫩滑,必點推介。鍾意食卷物既朋友不妨黎試下。

日式麻醬豆腐沙律

彩虹卷

青龍卷

自家玉子燒(6件)
最後我們點了一份玉子燒,雞蛋十分嫩滑,必點推介。

鍾意食卷物既朋友不妨黎試下。
2023-04-18 49 浏览
今日出開尖沙咀The One 打卡📸,順便係商場食lunch,見到呢間餐廳復古裝修,吸引咗我入去,入面亦都有窗邊卡位,舒服開陽,再望下menu,價錢合理,於是入去試。前菜 order「日式麻醬豆腐沙律 」🥗有飛魚子、蟹籽、日本即食豆腐、中華沙律、車厘茄、黑芝麻、沙律菜👍🏻👍🏻我女鍾意食牛🐂,order「埼玉網燒牛舌 」比佢,配醬汁酸酸地,好特別。再order🍤「海老天婦羅」即叫即做,炸粉唔會太厚。😋上網見到好多人order打卡卷物🌋「火山 」,職員上枱後會點着旁邊嘅火焰,超吸睛👀。上面鋪滿蟹柳絲、蟹籽,加上溶咗嘅芝士,底下係蟹柳同牛油果🥑嘅飯卷,面頭醬汁有少少辣辣地,好香口。

再order🍤「海老天婦羅」即叫即做,炸粉唔會太厚。😋
2023-04-15
  • 火山