2021-06-17 13 浏览
今日經過荃灣呢個連環商場 發現咗呢間拉麵店鋪面望落都幾和風 就決定食返碗麵解解旅行癮一入到店入面就見倒好多貓貓擺設 同貓貓掛畫 相信老細同我一樣 都係一名貓痴今次叫咗最基本嘅魚介拉麵 ($78) 另外再加豚肉 (+$20)黎到先試一啖湯底 豚骨湯底加埋魚介粉味道都幾濃郁 重點係唔會得個鹹字麵揀咗普通硬禐度嘅曲麵 軟硬度適中 都幾掛湯豚肉肥瘦適中用火槍燒過 可惜肉太薄一夾就散哂比較有驚喜係糖心蛋 有蛋香 中間仲少少流心
今日經過荃灣呢個連環商場 發現咗呢間拉麵店

麵揀咗普通硬禐度嘅曲麵 軟硬度適中 都幾掛湯
豚肉肥瘦適中用火槍燒過 可惜肉太薄一夾就散哂
比較有驚喜係糖心蛋 有蛋香 中間仲少少流心

2021-06-17
哩間位於荃灣既拉麵小店~開左唔係好耐~就係佢牆上面既貓裝飾~😍😍吸引左我入去食▶️蔥山拉麵($83)蔥山+火炙豚肉+味玉+蔥+竹筍+海苔哩個蔥山拉麵~愛蔥既朋友真係必試呀!!!!👍👍👍海量既蔥花放哂係拉麵既最上面~份量十足蔥花食落清爽唔會腍哂咁~夠哂新鮮~😋😋▶️櫻花蝦拉麵($88)櫻花蝦+火炙豚肉+味玉+蔥+竹筍+海苔拉麵湯頭主要以魚介湯為主~鮮甜得黎唔重味精🤤櫻花蝦哩碗更加多了櫻花蝦的香氣~令到成碗拉麵湯底味道更香濃~😋😋豚肉因為火炙過既關係~食落更加香口~厚薄同肥瘦都好適中~而且夠哂軟腍~另一樣拉麵既主要配角味玉都做得出色~🤩🤩夠哂流心呀!!拉麵有直麵同曲麵比你揀~今次我地2碗都揀左直麵~食落冇咁硬~另外麵質~都有硬~軟同埋普通3款口感比你揀~▶️日式炸雞塊($28)炸雞塊出到黎熱辣辣咁~脆卜卜既皮~咬落去仲好汁好juicy咁~唔錯唔錯👍
哩間位於荃灣既拉麵小店~
開左唔係好耐~就係佢牆上面既貓裝飾~😍😍
吸引左我入去食
▶️蔥山拉麵($83)

蔥山+火炙豚肉+味玉+蔥+竹筍+海苔
哩個蔥山拉麵~愛蔥既朋友真係必試呀!!!!👍👍👍
海量既蔥花放哂係拉麵既最上面~份量十足
蔥花食落清爽唔會腍哂咁~夠哂新鮮~😋😋
▶️櫻花蝦拉麵($88)

櫻花蝦+火炙豚肉+味玉+蔥+竹筍+海苔
拉麵湯頭主要以魚介湯為主~鮮甜得黎唔重味精🤤
櫻花蝦哩碗更加多了櫻花蝦的香氣~
令到成碗拉麵湯底味道更香濃~😋😋
豚肉因為火炙過既關係~食落更加香口~
厚薄同肥瘦都好適中~而且夠哂軟腍~
另一樣拉麵既主要配角味玉都做得出色~🤩🤩
夠哂流心呀!!
拉麵有直麵同曲麵比你揀~
今次我地2碗都揀左直麵~食落冇咁硬~
另外麵質~都有硬~軟同埋普通3款口感比你揀~
▶️日式炸雞塊($28)

炸雞塊出到黎熱辣辣咁~
脆卜卜既皮~咬落去仲好汁好juicy咁~唔錯唔錯👍

2021-06-15
  • 蔥山拉麵
2021-06-12 23 浏览
荃灣本身已經超級多嘢食,拉麵嘅選擇都唔少,平時都係去路德圍、大河道食嘢多,今次就去咗另一邊,位於比較舊少少嘅昌寧大廈試吓。門面好明顯嘅裝修,好易搵,一睇就見到,係好常見嘅日本拉麵裝修🍜蔥山拉麵 $83一上枱嚇親,係好澎湃嘅蔥山!因叫咗少麵,蔥多過麵夾麵/飲湯每一啖都有蔥,相信蔥粉食呢個拉麵會好滿足(湯底嘅豬骨味再多啲同濃啲就好啦)配料有火炙豚肉 + 竹旬 + 味玉 + 海苔兩塊- 竹筍份量頗多、偏大- 溏心蛋口感綿滑濃郁- 叉燒火炙咗好香亦唔柴另外,鋪頭提供嘅即棄竹筷子quality好好,好實淨無木屑,值得一讚

䓤山拉麵

🍜蔥山拉麵 $83
一上枱嚇親,係好澎湃嘅蔥山!因叫咗少麵,蔥多過麵

配料有火炙豚肉 + 竹旬 + 味玉 + 海苔兩塊
- 竹筍份量頗多、偏大
- 溏心蛋口感綿滑濃郁
- 叉燒火炙咗好香亦唔柴

䓤山拉麵
2021-06-12 13 浏览
經朋友介紹,特意嚟這間小店試試。魚介拉麵$78拉麵一上枱,賣相都幾吸引,飲啖湯試試,有驚喜喎,誇張一點,湯底比很多現時出名的拉麵店更出色,豬骨味好濃,口感味道好豐富,再試試麵質,軟硬適中,义燒炙過,油脂味好香,相當野味,至於温泉蛋就差少少火喉,變左流心蛋🤣,但整個拉麵份量好足夠。免治雞肉棒$28小弟可能食慣咗燒免治雞肉棒,我覺得燒的肉汁會多一點,口感體驗會比較好,但這個都好食的,只係兩種不同體驗,個人口味而已。之後同老闆傾下偈,原來每日用一百多磅的豬肉、豬骨、豬腳等材料煲24小時,大約整到150碗湯底,唔怪得湯底咁濃,環顧現時香港的拉麵店,平均都要$80-$90一碗拉麵,另收加一服務費,而這裡不到$80/碗,性價比相當高,我會再去。👍
經朋友介紹,特意嚟這間小店試試。

魚介拉麵$78

免治雞肉棒$28

2021-06-10
  • 魚介拉麵
2021-06-10 13 浏览
以貓圖片為主題的餐廳,充滿貓嘅掛畫,令人注目。一坐低的時候,我與女朋友就寫紙叫了3份熱食,分別係炸牛肉薯餅,蔥山拉麵和魚介拉麵。3份熱食裏面,最令我回味嘅係炸牛肉薯餅,賣相非常吸引,個人覺得小食更勝拉麵。接下來,我與女友的拉麵都逐一上台。我叫嘅係蔥山拉麵,呢款拉麵非常有噱頭,一嚟嘅時候同蔥好似一座山咁,而蔥亦切得平均,打卡一流,最重要係佢嘅蛋絕對係重點,流心的蛋的確唔錯。老實說,吃了後感覺飽肚,蔥味在口中,到睡前依舊留香。不得不提的必定是叉燒,絕對值得稱讚,唔似坊間嘅肉咁乏味,肉嘅表面被火燒左之後感覺突出,有種煙燻嘅感覺。相信大家觀看他人的食評,也特別強調叉燒。另一魚介拉麵湯頭較清,女友表示滿意。
以貓圖片為主題的餐廳,充滿貓嘅掛畫,令人注目。

另一魚介拉麵湯頭較清,女友表示滿意。
2021-06-09 9 浏览
荃灣都有好多好食既拉面小店, 今次係西樓角附近搵到間👍👍裝修牆身掛滿貓貓照片, 以貓咪做主題~~ 好治癒!!! 另外有透明度高既廚房,可以睇住師傅製作食物😎😎 感覺都放心d 😆今次揀左個櫻花蝦拉面, 價值HK$88, 表示好足料, 主要係包左隻溏心蛋,唔駛另外比多十至十五蚊加隻蛋🥚🥚🥚 而且每樣配料都好多🤤🤩面質仲有得揀硬身定軟身😌😌 湯底岩岩好,唔會太濃/咸,適合大眾既口味🤓🤓👍👍👍
荃灣都有好多好食既拉面小店, 今次係西樓角附近搵到間👍👍

2021-06-09 30 浏览
店內感覺溫馨,牆上掛左好多貓貓相,甚至有貓貓食拉麵嘅畫,睇得出店主真係好愛貓🐱。🌖蔥山拉麵(曲麵) $83蔥山拉麵有火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔,仲有不可或缺嘅「蔥山」。豚肉湯湯底味道偏濃同油膩,蔥山成功令油膩感減少;火炙豚肉嘅燒烤味太重,減返幾秒整體味道會更加平衡;豚肉係薄切,入口柔軟嫩口;味玉(半熟蛋)蛋黃呈橙黃色,蛋味濃郁。🌗[期間限定]完熟蕃茄大盛(直麵) $93材料與蔥山拉麵一樣,分別在於湯底。豚肉湯底加上完熟蕃茄,湯底有濃濃蕃茄🍅味,可能因為煮得耐加埋蕃茄真係完熟,所以湯底較杰身,酸味亦唔重,偏向似係茄膏嘅質感同味道。清新中帶點微辣,啱曬夏天食夠開胃。諗住曲麵可以掛多d 汁,但老闆推介直麵比較適合,感覺真係幾清爽。🌖北海道炸牛肉薯餅 $28薯餅炸得香脆,入口一滴油都feel 唔到👍🏻。薯餅入口唔算乾,但質地比較實在堅挺,個人比較鍾意creamy 同soft d ge 口感,加返多d牛奶 🥛會比較好。食完真係好飽好飽🤰🏻,建議細食嘅朋友都係食其他小食,例如免治雞肉、餃子🥟、炸雞塊等。
🌖蔥山拉麵(曲麵) $83
🌗[期間限定]完熟蕃茄大盛(直麵) $93
🌖北海道炸牛肉薯餅 $28
题外话/补充资料: 識多一點點 拉麵店一定有「味玉」同「替玉」,味玉就係日式溏心蛋,而替玉係加麵嘅意思~ 咁麵/蛋同玉又有乜關係?原來因為中國古代的玉常做成圓形,所以日本人把「玉」作為圓形/球狀事物的代稱,「替玉」指嘅就係一團麵。
2021-06-02
2021-06-05 15 浏览
讚1.叫左蔥山拉麵,蔥真係好多,湯底啲味濃得黎又唔係煮反左果種,拉麵都爽口,基本功夫都做得好2.環境以呢幾個商場黎講算好闊落彈1.蔥似乎唔太新鮮,份口係無乜水份咁,另一問題係湯少,食到一半時啲湯已經被啲蔥吸走晒,食食下變左撈麵呢

2.環境以呢幾個商場黎講算好闊落

2021-06-03 14 浏览
今日行荃灣見到一間有heart嘅小店,店內掛上唔少貓貓嘅相片,吸引左我入去食,真係好可愛,食拉麵見到都會開心點。魚介拉麵我揀咗曲麵,湯底幾濃味,又唔會過鹹。湯頭順口不膩,拉麵上面灑滿蔥花,落左魚介粉,賣相不錯,可見係用心製作。火灸豚肉、味玉、竹荀和海苔,配料都幾豐富,食得好滿足。豚肉肥瘦均勻,口感軟淋,略帶焦香,正!曲麵掛湯效果會更好,幾彈牙,有驚喜!信州白提子味道酸酸甜甜,果味幾濃,有氣幾解渴。
今日行荃灣見到一間有heart嘅小店,
店內掛上唔少貓貓嘅相片,吸引左我入去食,
真係好可愛,食拉麵見到都會開心點。

魚介拉麵
我揀咗曲麵,湯底幾濃味,又唔會過鹹。
湯頭順口不膩,拉麵上面灑滿蔥花,
落左魚介粉,賣相不錯,可見係用心製作。
火灸豚肉、味玉、竹荀和海苔,
配料都幾豐富,食得好滿足。
豚肉肥瘦均勻,口感軟淋,略帶焦香,正!
曲麵掛湯效果會更好,幾彈牙,有驚喜!

信州白提子
味道酸酸甜甜,果味幾濃,有氣幾解渴。
  • 魚介拉麵
2021-05-28 20 浏览
店舖裝修好日式,全店遍佈貓貓飾品,睇黎老闆應該係個愛貓之人我地分別ORDER左蔥山拉麵(曲麵)同埋魚介拉麵(直麵),兩個拉麵嘅除左麵底同埋湯底唔同,其他配料都係一樣的。魚介拉麵湯頭較清,直麵食落無咁邪惡,而蔥山拉麵真係顧名思義係有一大堆蔥係面,湯底較濃同多油脂。叉燒食落同坊間嘅叉燒唔同,依到有種煙燻嘅感覺,幾特別。另外糖心蛋係煮的剛剛好,應該係係醬汁入面浸泡過,食落有淡淡嘅醬油味,係今餐嘅MVP!小食方面我地試左個炸牛肉薯餅,即叫即炸炸得好香脆,外脆內嫩,食落仲有啲似M記魚柳包塊魚柳,巧味~
店舖裝修好日式,全店遍佈貓貓飾品,睇黎老闆應該係個愛貓之人

2021-05-27 46 浏览
吃貨日常❤️ 位於荃灣嘅「友·拉麵」 @friendsramen888 沿有蓋天橋可直達,非常方便🥰鋪頭顧名思義以日本拉麵為主食🍜雖然店面細小,但風格乾淨明亮,簡約而且配搭不同貓貓🐱掛飾、壁畫🤩💖 辛肉碎拉麵 $85(辛肉碎、火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔)日本拉麵一般以豚肉或雞肉煮出湯底🍜拉麵份量唔少。挑選硬麵質,硬度剛剛好,好煙韌😋辣肉辣度非常足夠👍💖蔥山拉麵 🍜$83(蔥山、火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔 )一碗拉麵有一座山咁多嘅蔥花,都算罕見😆蔥花堆疊到成座山咁,係蔥迷嘅我見到已經覺得好興奮😍😍😍蔥香夠搶,蔥花食落新鮮,湯底味道濃郁,好味道😋😋另外,火炙豚肉明顯炙燒過,令薄切豚肉燒得香口,有微微肉香,質感軟滑,但唔太肥膩😍😍食物味道👍👍👍👍用心製作👍👍👍👍👍食物價錢👍👍👍👍服務態度👍👍👍👍👍地理位置👍👍👍👍LIKE總數 22/25
吃貨日常❤️

💖 辛肉碎拉麵 $85
(辛肉碎、火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔)

💖蔥山拉麵 🍜$83
(蔥山、火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔 )
蔥山拉麵

地理位置👍👍👍👍
LIKE總數 22/25
2021-05-24
蔥山拉麵
最近上網見到飲食男女推介呢間友拉麵好似唔錯 就決定同女朋友過去試吓 去到鋪頭坐低見到有期間限定番茄濃湯拉麵 就決定叫一個黎試吓 女友就叫左一個蔥山拉麵 同時追加左一份炸雞同埋炸牛肉薯餅 落完單後等左15分鐘先上左碗番茄濃湯拉麵 開頭諗住慢工出精品賣相都唔錯就算啦 先講湯底 番茄濃湯飲落好似水一樣 淡而無味 只食到辛肉粒嘅微辣 如果我係蒙住眼去試食睇唔到面前嘅肉茄 一定唔會相信係番茄湯!麵底亦都偏向太淋 口感缺陷!女友嘅蔥山拉麵一樣出現同樣情況 湯底一樣無味無膠質 相對黎講佢地做得比較好嘅反而係叉燒同埋唐心蛋 希望店家可以去考慮吓個湯底問題 一間拉麵店連個豬骨湯都做到冇膠質 冇味道 證明好食有限 最後一句如果我食緊嘅係50-70蚊普通麵店粗粗地當一餐都可以接受 如果係平均過百一位嘅拉麵店 我點解唔去食一生懸麵 質素好咁多

最後一句如果我食緊嘅係50-70蚊普通麵店

2021-05-23 14 浏览
店外內都以木器裝修, 帶有日式風味, 牆身掛左好多貓既畫, 有真相, 又有手繪畫, 好得意, 可能店主好鍾意貓.有2人座位或者bar枱選擇, 坐位唔迫.魚介拉麵有拉麵款式同麵質可選擇, 仲有期間限定拉麵, 今日係完熟蕃茄大盛, 不過我叫左魚介拉麵. 麵款我揀左我鍾意既曲麵, 麵質普通, 曲麵質感好好, 湯底亦香濃, 叉燒好腍, 肥位有少少燶邊, 好香. 流心蛋熟度啱啱好.日式餃子皮唔太厚, 肉質不差, 加埋豉油醋, 好食喎!免治雞肉棒燒出黎好香, 呢款小食用黎送酒真係一流!忌廉

有2人座位或者bar枱選擇, 坐位唔迫.

日式餃子
皮唔太厚, 肉質不差, 加埋豉油醋, 好食喎!

免治雞肉棒
燒出黎好香, 呢款小食用黎送酒真係一流!

忌廉
2021-05-20
2021-05-21 97 浏览
如果唔係友人帶路,都唔知原來荃灣地鐵站附近呢幾個商場咁多野食,仲好多野賣,掃完貨坐底食野就岩哂。魚介拉麵 拉麵可以選直麵或曲麵,香港唔係有好多地方有我最愛既曲麵食,呢度竟然有,麵質可以揀軟、硬或普通。湯底呈奶白色,湯底濃得來又唔會太咸,拉麵入面有魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍和海苔。日式餃子 餃子皮夠薄,餡料有滿滿豚肉,唔會煎得太燶。日式三重芝士春卷 芝士味好濃,上檯時好熱,入面仲流心,而外皮炸到香脆。信州白提子碳酸汽水一打開就聞到陣陣白提子味,估唔到又幾好味。

日式餃子

餃子皮夠薄,餡料有滿滿豚肉,唔會煎得太燶。

日式三重芝士春卷

日式三重芝士春卷

芝士味好濃,上檯時好熱,入面仲流心,而外皮炸到香脆。

信州白提子碳酸汽水

信州白提子碳酸汽水

一打開就聞到陣陣白提子味,估唔到又幾好味。
2021-05-20
2021-05-19 13 浏览
有睇開我既食評都知道我係個拉麵控黎,今日黎到荃灣食朋友介紹既友拉麵入到去見到好多貓嘅掛畫,好得意!葱山拉麵🍜 $83首先講吓配料,有蔥,火炙豚肉,味玉,筍、紫菜等。蔥真係多到成坐山咁高,小弟相當之興奮!食落好新鮮,唔係放咗好耐,相信係即叫即整既,豚骨湯底味道濃郁!仲有得選擇我最愛嘅曲麵呀,真係好難先有曲麵食宜家!叉燒只係燒咗一邊,咁咬落去就唔會好乾!味玉半生熟 蛋同酒味剛好北海道炸牛肉薯餅外面炸到金黃,入邊嘅牛肉非常新鮮食得出同其他餐廳既唔同,又足料,咬落去外脆內軟加上好鬆化 必推!總結,$100內既拉麵有咁既質素真係好難得,下次一定要試埋佢個魚介拉麵!小食都有心做,唔係求其炸出嚟就算,希望呢啲小店可以keep住!

入到去見到好多貓嘅掛畫,好得意!

葱山拉麵🍜 $83

北海道炸牛肉薯餅
外面炸到金黃,入邊嘅牛肉非常新鮮

2021-05-13