最近上網見到飲食男女推介呢間友拉麵好似唔錯 就決定同女朋友過去試吓 去到鋪頭坐低見到有期間限定番茄濃湯拉麵 就決定叫一個黎試吓 女友就叫左一個蔥山拉麵 同時追加左一份炸雞同埋炸牛肉薯餅 落完單後等左15分鐘先上左碗番茄濃湯拉麵 開頭諗住慢工出精品賣相都唔錯就算啦 先講湯底 番茄濃湯飲落好似水一樣 淡而無味 只食到辛肉粒嘅微辣 如果我係蒙住眼去試食睇唔到面前嘅肉茄 一定唔會相信係番茄湯!麵底亦都偏向太淋 口感缺陷!女友嘅蔥山拉麵一樣出現同樣情況 湯底一樣無味無膠質 相對黎講佢地做得比較好嘅反而係叉燒同埋唐心蛋 希望店家可以去考慮吓個湯底問題 一間拉麵店連個豬骨湯都做到冇膠質 冇味道 證明好食有限 最後一句如果我食緊嘅係50-70蚊普通麵店粗粗地當一餐都可以接受 如果係平均過百一位嘅拉麵店 我點解唔去食一生懸麵 質素好咁多

最後一句如果我食緊嘅係50-70蚊普通麵店